Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένοπλη επίθεση εναντίον του ALTER
  • [02] Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί
  • [03] Πετραλιά:Οχι σε ασύδοτες συμπεριφορές
  • [04] Ν.Μπακογιάννη στη συνέλευση του ΟΑΣΕ
  • [05] Θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για Ολυμπιακή
  • [06] "Συνεργασία πολιτικών δυνάμεων"
  • [07] Παγκόσμια ανησυχία
  • [08] Εξουδετέρωση βόμβας

  • [01] Ένοπλη επίθεση εναντίον του ALTER

    Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την ένοπλη επίθεση εναντίον του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού ALTER χθες το βράδυ στο Περιστέρι.

    Οι αστυνομικοί περισυνέλεξαν από τον τόπο της επίθεσης 12 κάλυκες από πιστόλια και συγκεκριμένα 10 διαμετρήματος 7,65 και δύο των 9 χιλιοστών.

    Όπλα ίδιων διαμετρημάτων είχαν χρησιμοποιηθεί στην επίθεση εναντίον του αστυνομικού τμήματος Κορυδαλλού, την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει η οργάνωση "ΣΕΧΤΑ Επαναστατών" αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει εργαστηριακά αν πρόκειται για τα ίδια όπλα.

    Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εξετάζουν ακόμα ένα βίντεο που έχει καταγράψει εξωτερική κάμερα του καναλιού που είναι τοποθετημένη επί της οδού Λεονάρδου όπου εκδηλώθηκε η επίθεση.

    Η κάμερα έχει καταγράψει τις φιγούρες των τεσσάρων δραστών οι οποίοι όμως φορούσαν κουκούλες και κράνη μοτοσικλέτας και δεν διακρίνονται τα χαρακτηριστικά τους.

    Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις δράστες προσέγγισαν από την πλευρά της οδού Λεονάρδου τον τηλεοπτικό σταθμό ALTER, είπαν σε έναν τεχνικό που ήταν εκεί τη στιγμή εκείνη να απομακρυνθεί και άνοιξαν πυρ με τα δύο όπλα, με αποτέλεσμα οι σφαίρες να προξενήσουν φθορές σε τρία ΙΧ αυτοκίνητα υπαλλήλων του καναλιού.

    Στη συνέχεια πέταξαν έναν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, ο οποίος δεν εξερράγη και απομακρύνθηκαν και πάλι τρέχοντας.

    Ο μηχανισμός, οι κάλυκες και ό,τι άλλο εύρημα υπάρχει από τον τόπο της επίθεσης εξετάζονται στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, ενώ από το πρωί γίνεται και νέα αυτοψία στο χώρο από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

    Καταδίκη από τον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο

    Την καταδίκη της κυβέρνησης και του πολιτικού και του δημοσιογραφικού κόσμου προκάλεσε η ένοπλη επίθεση εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού Alter.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος εξέφρασε τη συμπαράσταση της κυβέρνησης προς όλους τους εργαζομένους στο ALTER και χαρακτήρισε την επίθεση «άνανδρη εγκληματική ενέργεια που βάλλει εναντίον της ενημέρωσης, της κοινωνικής ειρήνης, της ασφάλειας των πολιτών και φυσικά εναντίον της ίδιας της Δημοκρατίας». «Τέτοιου είδους δράσεις είναι καταδικασμένες σε αποτυχία από το σύνολο της κοινωνίας» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και διαβεβαίωσε ότι οι αρχές θα ερευνήσουν πλήρως την υπόθεση ώστε οι δράστες της επίθεσης να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και να λογοδοτήσουν.

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας τόνισε ότι «τέτοιες ενέργειες δεν πλήττουν αλλά αντίθετα ατσαλώνουν και την ενημέρωση και τη Δημοκρατία» και πρόσθεσε ότι «αυτές τις ενέργειες τις καταδικάζουμε όλοι απερίφραστα, τις καταδικάζει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, τις καταδικάζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες».

    «Όσοι προσπαθούν να πλήξουν νύκτορες και πισώπλατα το φρόνημα της δημοσιογραφίας, θα βρουν μόνο την καταδίκη στη συνείδηση όλων», επεσήμανε ο κ. Γκιουλέκας.

    Τόνισε επίσης ότι η Ελληνική Αστυνομία, από την πρώτη στιγμή, ερευνά την υπόθεση και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καταδίκασε την επίθεση ως «μία βίαιη, εγκληματική επίθεση, από την οποία θα μπορούσαμε να έχουμε θρηνήσει και θύματα» και πρόσθεσε ότι «μια επίθεση σε ένα Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, είναι μια επίθεση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Είναι τελικά, μία επίθεση στην πολυφωνία και στην ελεύθερη έκφραση».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι «οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να διαλευκάνουν άμεσα την υπόθεση και να οδηγήσουν τους υπεύθυνους στη Δικαιοσύνη».

    Εκ μέρους του γραφείου τύπου του ΚΚΕ ο Μάκης Μαΐλης σε δήλωση του αναφέρει ότι «οι επαναλαμβανόμενες τέτοιες επιθέσεις δείχνουν την ύπαρξη προβοκατόρικου σχεδίου που διευκολύνει σχέδια καταστολής εναντίον του λαϊκού κινήματος. Αυτό είναι ο βασικός στόχος».

    Ο ΣΥΝ, με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κόμματος «καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη βίαιη εγκληματική επίθεση που δέχτηκε ο τηλεοπτικός σταθμός του Alter» και προσθέτει ότι πρόκειται για «μια επίθεση που στρέφεται εναντίον της ελεύθερης έκφρασης του Τύπου και αποτελεί μια μορφή ιδιότυπης απαράδεκτης λογοκρισίας».

    Ο εκπρόσωπος τύπου του ΛΑ.Ο.Σ Κυριάκος Βελόπουλος εξέφρασε τον αποτροπιασμό του κόμματος του για «την άνανδρη επίθεση που δέχθηκε ο τηλεοπτικός σταθμός ALTER» και πρόσθεσε ότι «κάθε επίθεση στην δημοσιογραφία είναι επίθεση στην ίδια την δημοκρατία». Το ΛΑΟΣ συμπαρίσταται στους δημοσιογράφους και το προσωπικό του ALTER, ανέφερε ο κ.Βελόπουλος.

    Tο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωση της καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο, την τρομοκρατική δολοφονική επίθεση εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού ΑΛΤΕΡ» και επισημαίνει ότι «στην ουσία πρόκειται για χτύπημα στην ενημέρωση».

    «Η κλιμάκωση της βίας και των επιθέσεων, που εκδηλώνονται τον τελευταίο καιρό κατά εργαζομένων και ΜΜΕ, όπως και η στοχοποίηση δημοσιογράφων, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μένουν αναπάντητες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Το θέμα της επίθεσης στο Alter θα απασχολήσει το ΔΣ της Ένωσης Συντακτών κατά τη αυριανή του συνεδρίαση.

    [02] Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

    Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία καθώς συνεχίζουν μέχρι και αύριο την απεργία τους οι νοσοκομειακοί γιατροί σε όλη τη χώρα, αλλά και οι γιατροί του ΕΚΑΒ. Προβλήματα και στις εφημερίες στο Γενικό Νίκαιας αλλά και σε νοσοκομεία της περιφέρειας.

    Οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, ζητώντας να κατατεθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τους όπως ακριβώς την υπέγραψαν τον περασμένο Δεκέμβριο, χωρίς καμία αλλαγή.

    [03] Πετραλιά:Οχι σε ασύδοτες συμπεριφορές

    H παραγωγική κοινωνία είναι το αντίδοτο στην διεθνή οικονομική κρίση και οφείλει να έχει ως πρώτη προτεραιότητα την απασχόληση, την καταπολέμηση της ανεργίας, την προστασία των εργαζομένων. Αυτό δήλωσε η υπουργός απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας Φάνη Πάλλη Πετραλιά κατά τη συνάντηση με επιθεωρητές εργασίας του ΣΕΠΕ.

    Η υπουργός Απασχόλησης υπογράμμισε ότι δεν θα προκύψουν οι επιδιωκόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης αν δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι παρενέργειες της κρίσης στην απασχόληση. Κατηγόρησε όσους διολισθαίνουν σε απόψεις μείωσης του εργάσιμου χρόνου ότι αγνοούν τους βασικούς κανόνες της οικονομικής αποτελεσματικότητας και χαιρέτησε την πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ να λειτουργήσουν ως κοινωνικοί εταίροι και ως μπλοκ κατά της ανεργίας.

    Μιλώντας για τους θιασώτες της προσωρινής ανεργίας έκαναν λόγο για κοντόφθαλμες και αναχρονιστικές απόψεις που δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής πόλωσης και καλλιεργούν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια στους εργαζομένους.

    Η κρίση, είπε, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει πρόσχημα για ασύδοτες συμπεριφορές και ανομολόγητες επιδιώξεις υπογραμμίζοντας το υπουργείο Απασχόλησης θα λειτουργήσει ως δύναμη αποτροπής των επιπτώσεων που προκαλεί η διεθνής οικονομική κρίση.

    [04] Ν.Μπακογιάννη στη συνέλευση του ΟΑΣΕ

    Στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στον Οργανισμό για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) το 2009, καθώς και στις τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο δραστηριότητας του Οργανισμού, αναμένεται να αναφερθεί η προεδρεύουσά του, Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στην ομιλία της το μεσημέρι στη Βιέννη στη Χειμερινή Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ στην οποία θα συμμετάσχει και επταμελής αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων.

    Επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας θα είναι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Παναγιώτης Σκανδαλάκης και σε αυτή συμμετέχουν οι, Μάξιμος Χαρακόπουλος (ΝΔ), Πέτρος Ευθυμίου (Πρόεδρος της 2ης Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων) ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Δημαράς (ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Δραγασάκης (ΣΥΡΙΖΑ), Αθανάσιος Πλεύρης (ΛΑΟΣ) και Θεόδωρος Πάγκαλος (ΠΑΣΟΚ) με την ιδιότητα του Προέδρου Πολιτικής Επιτροπής της ΔΕΕ.

    Στο πλαίσιο της παρουσίας της στη Βιέννη, η υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στην κοινή συνεδρίαση των τριών Επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, όπου και θα εκφωνήσει ομιλία, θα έχει συναντήσεις με το Γενικό Γραμματέα του ΟΑΣΕ Μαρκ Ντε Μπισαμπό και με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών της Επιτροπής της Γερουσίας για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, ενώ θα παρακαθίσει στο γεύμα εργασίας που παραθέτει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ζοάο Σοάρες.

    Την έναρξη της 8ης Χειμερινής Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, στην οποία αναμένονται πάνω από 270 κοινοβουλευτικοί από τις 56 χώρες-μέλη του και της οποίας ειδικό θέμα θα είναι μια νέα Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Ασφάλειας, θα κηρύξει το πρωί της Πέμπτης η πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Μπάρμπαρα Πράμερ, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος της Συνέλευσης κ. Σοάρες και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ Τζον Τάνερ.

    Το πρωί της Παρασκευής θα υπάρξει ειδική συζήτηση για την ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Ασφάλειας και τις σχετικές πρωτοβουλίες του Ρώσου προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, με ομιλητή τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο.

    Μια νέα Αρχιτεκτονική Ασφάλειας στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ είχε προταθεί από το Ρώσο πρόεδρο με αφορμή τις εντάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση κυρίως λόγω των διαφορών τους στο θέμα της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη και τους επόμενους γύρους διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Την τωρινή Σύνοδο θα απασχολήσει και το θέμα της πειρατείας αλλά και η προετοιμασία της επόμενης προεδρίας στον ΟΑΣΕ, το 2010, που θα αναλάβει το Καζακστάν.

    Η επόμενη, Φθινοπωρινή Σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα από την προεδρεύουσα φέτος του Οργανισμού, Ελλάδα.

    [05] Θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για Ολυμπιακή

    Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής θα παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου ο κ.Αλέκος Αλάβάνος, στις 12 το μεσημέρι.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους.

    Στην ερώτησή του, σημειώνει ότι «πολλές επιχειρήσεις, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, προωθούν εκβιαστικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων». Ερωτά, δε, τον πρωθυπουργό «τι μέτρα προτίθεται να λάβει, προκειμένου να σταματήσει την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, που τείνει να αποδιαρθρώσει πλήρως το πλέγμα προστασίας των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία» και επίσης, «τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να καθησυχάσει τους εργαζόμενους, που δικαίως φοβούνται ότι θα χάσουν τις θέσεις εργασίας τους».

    Για την έκθεση του διοικητή της ΤτΕ

    «Μόνο η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδoς και ο ΣΕΒ βλέπουν υψηλούς ρυθμούς ανόδου του κόστους εργασίας και δυσκαμψία της αγοράς εργασίας στη χώρα μας, εκεί που οι εργαζόμενοι βιώνουν τη λιτότητα και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων», αναφέρει σε δηλώσεις του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ kai υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την Έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδoς.

    "Η Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδoς αντελήφθη πολύ καθυστερημένα την διεθνή οικονομική κρίση και τώρα που η κρίση καλπάζει, αυτό που κυρίως την ενδιαφέρει είναι η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών, που την προκάλεσαν, προς την ελληνική οικονομία", αναφέρει στις δηλώσεις του ο κ.Λαφαζάνης. Και προσθέτει: "Η νεοφιλελεύθερη δημοσιονομική και μονεταριστική ορθοδοξία της Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδoς οδηγεί, εκ των πραγμάτων, σε μια και μόνο συνταγή: όλα τα λεφτά στις Τράπεζες και όλα τα βάρη της κρίσης στο λαό. Δυστυχώς αυτόν τον καταστροφικό δρόμο ακολουθεί με την πολιτική της η κυβέρνηση της ΝΔ".

    [06] "Συνεργασία πολιτικών δυνάμεων"

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα την ανάγκη συναίνεσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    «Η παρούσα κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας απαιτεί την ευρύτερη δυνατή συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας» σημειώνει ο κ.Καρατζαφέρης και καταλήγει:

    «Θεωρώντας ότι η αναφορά σας για την "ανάγκη συναίνεσης" είναι ουσιαστική και πραγματική και δεν έγινε μόνο στα πλαίσια επικοινωνιακών αναγκών της κυβέρνησής σας, ερωτάσθε: Στην ανάγκη ποιας μορφής συναίνεσης αναφέρεστε; Ποιοι, θεωρείτε, ότι θα πρέπει να συναινέσουν με ποιους, πάνω σε ποια βάση και πάνω σε ποιο σχέδιο;»

    Συνάντηση με την ΟΣΠΑ

    "Πιστεύουμε ότι το μέλλον της Ολυμπιακής θα μπορούσε να είναι στο Δημόσιο, εφ΄ όσον όμως η Πολιτεία αδυνατεί, από λόγους δικούς της, να κρατήσει τον μεγάλο αυτό αερομεταφορέα στα χέρια της, τότε μιλάμε και συζητάμε προτάσεις, με την προϋπόθεση όμως να εξεταστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων", δήλωσε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΟΣΠΑ.

    «Δεν διασφαλίζει ο νόμος όλο το προσωπικό της Ολυμπιακής. Προκύπτει ένα μεγάλο θέμα. Ότι έχουμε δύο και τριών και τεσσάρων διαφορετικών καταστάσεων υπαλλήλους. Υπάρχουν συμβασιούχοι οι οποίοι δεν καλύπτονται. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο, πλήρους εξασφαλίσεως των εργαζομένων. Ο κ. Βγενόπουλος έχει μία σειρά τράπεζες, θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι θα εξασφαλιστούν μέσα στις τράπεζές του. Αυτό που πρέπει να υπάρχει σαν συνέχεια, είναι ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα της μετάταξης στο το δημόσιο μέχρι και 3 χρόνια από την στιγμή που θα αλλάξει χέρια η Ολυμπιακή. Να δουν εάν τους πηγαίνει, η νέα Ολυμπιακή διαφορετικά να μπορούν να πάνε στο Δημόσιο. Όλα τα άλλα θα είναι κινήσεις εκ του πονηρού», ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

    [07] Παγκόσμια ανησυχία

    Καθοδική πορεία ακολούθησαν οι διεθνείς αγορές καθώς τα δυσοίωνα οικονομικά στοιχεία για την παγκόσμια οικονομία ενισχύουν την ανησυχία.

    Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών βρέθηκε ο Dow Jones που έκλεισε με πτώση κατά 3,79% στις 7.552,60 μονάδες. Πτώση και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

    Περισσότερο από 7%, κάτω από τα 35 δολάρια το βαρέλι, υποχώρησε η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς τα δυσοίωνα οικονομικά στοιχεία για την παγκόσμια οικονομία ενισχύουν την ανησυχία για τη μειωμένη ζήτηση.

    Εξάλλου, η έκθεση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody's, η οποία εκτιμά ότι η επιβράδυνση της οικονομίας στην Ανατολική Ευρώπη θα έχει επιπτώσεις για τις δυτικές τράπεζες που διαθέτουν θυγατρικές στην περιοχή ενίσχυσε τους φόβους ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα βαθύνουν την ύφεση στη Δύση.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, τράπεζες όπως η αυστριακή Raiffeisen Zentralbank Oesterreich (RZB) και η σουηδική Swedbank πιθανώς να βρεθούν σε «πίεση υποβάθμισης», λόγω της έκθεσής τους στην ανατολική Ευρώπη, οι οικονομίες της οποίας βρίσκονται σε «κλοιό ύφεσης». Η «πίεση υποβάθμισης» αναμένεται ότι θα αποδυναμώσει και τις μητρικές τράπεζες, σύμφωνα με τη Moody's.

    Τραπεζικοί όμιλοι από Αυστρία, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία και Σουηδία είναι αυτοί που κυριαρχούν στην ανατολική Ευρώπη, έχοντας παράσχει τον μεγαλύτερο αριθμό δανείων.

    Οι οικονομίες της ανατολικής Ευρώπης υποχωρούν, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να έχει ήδη συμφωνήσει για την παροχή στήριξης σε Λετονία, Ουγγαρία, Σερβία και Ουκρανία, ενώ δεν αποκλείεται να «κλείσει» ανάλογες συμφωνίες με Βουλγαρία, Ρουμανία, Λιθουανία και Εσθονία.

    Ο Renvold Leegerstee, αναλυτής της Moody's που υπογράφει την έκθεση, επισημαίνει πως «η "κατηφόρα" στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης θα είναι πιο σκληρή» λόγω της εξάρτησης των τραπεζών από την εισροή κεφαλαίου από τις τράπεζες της δυτικής Ευρώπης.

    Σύμφωνα με τη Moody's, οι τράπεζες της δυτικής Ευρώπης αναμένεται πως θα γίνουν πιο επιλεκτικές σχετικά με τη στήριξη των θυγατρικών τους σε ώρες που παρουσιάζουν υψηλό ρίσκο. Από την άλλη πλευρά, όμως, μια περιορισμένη στήριξη στις θυγατρικές ενδέχεται να πλήξει την εμπιστοσύνη στη μητρική τράπεζα.

    Η Αυστρία θεωρείται η χώρα με τη μεγαλύτερη έκθεση στην ανατολική Ευρώπη, καθώς το 2007, το 79% των προ φόρων κερδών της RBZ προήλθε από τη συγκεκριμένη περιοχή.

    ΕΕ για την ανεργία

    Μέχρι 3,5 εκατ. πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους μέσα στο 2009 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σύμφωνα με την πρώτη μηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγορά εργασίας στην ΕΕ, "περαιτέρω χειροτέρευση σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας προβλέπεται για τους επόμενους μήνες ... με τη συνολική απασχόληση να μειώνεται κατά 1,6%, ή περίπου 3,5 εκατ. θέσεις εργασίας".

    Η ανεργία στο χώρο τον "27", η οποία υπολογίζεται σε 7% επί του οικονομικά ενεργού πληθυσμού το 2008, αναμένεται να ανέλθει στο 10% μέχρι το τέλος του 2010, σύμφωνα με την έκθεση.

    Οι επιπτώσεις από την κρίση αναμένεται να επηρεάσουν περισσότερο το μεταλλουργικό τομέα, την αυτοκινητοβιομηχανία, τον τομέα των logistics και τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Όμως, η μείωση της απασχόλησης σε αυτούς τους τομείς αναμένεται να αντισταθμιστεί, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, από την ελαστικότητα του τομέα της λιανικής, ο οποίος συνεχίζει να δημιουργεί "σημαντικό" αριθμό θέσεων εργασίας, σύμφωνα με την έκθεση.

    [08] Εξουδετέρωση βόμβας

    Αυτοσχέδιο ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό, πολύ μεγάλης ισχύος, εξουδετέρωσαν πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) της Αστυνομίας έξω από τα γραφεία της τράπεζας Citibank στη διασταύρωση των οδών Αχαΐας και Τροιζηνίας στην Κηφισιά.

    Στην πραγματικότητα, όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή, πρόκειται για παγιδευμένο αυτοκίνητο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών, το οποίο άφησαν άγνωστοι στον περίβολο του κτιρίου γύρω στις 4:30 τα ξημερώματα.

    Τις κινήσεις παρατήρησε ο φύλακας της Τράπεζας, ο οποίος είδε κάποιους άγνωστους να αφήνουν εκεί το αυτοκίνητο και να φεύγουν, αλλά όταν δεν επέστρεψαν σε περίπου πέντε λεπτά, τηλεφώνησε στην Αστυνομία εκφράζοντας φόβους ότι πιθανόν να επρόκειτο για κάτι ύποπτο.

    Πράγματι, οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για εκρηκτικό μηχανισμό και κάλεσαν τους πυροτεχνουργούς, οι οποίοι κατάφεραν να τον εξουδετερώσουν στις 6:40 το πρωί.

    Δεν έχει διευκρινιστεί γιατί δεν εξερράγη ο μηχανισμός αυτός, ενώ αντίθετα έγινε γνωστό ότι δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Ο μηχανισμός θα διερευνηθεί στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 February 2009 - 7:30:26 UTC