Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προέχει η αντιμετώπιση της κρίσης"
  • [02] "Υπάρχει αίσθημα ανομίας"
  • [03] "Ευκαιρίες στη νέα ψηφιακή εποχή"
  • [04] Νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι
  • [05] "Αποπροσανατολίζουν τον λαό"
  • [06] "Αγωνιστικές διεκδικήσεις"

  • [01] "Προέχει η αντιμετώπιση της κρίσης"

    Αύριο στις 12 το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, θα συνεδριάσει στη Βουλή το Υπουργικό Συμβούλιο σε πλήρη σύνθεση, με θέμα την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

    Το θέμα των πρόωρων εκλογών έκλεισε ο κ. Καραμανλής μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ.

    «Δεν μας αφορούν, δεν μας απασχολούν. Δεν σκέφτομαι εκλογές. Τέρμα η συζήτηση αυτή», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας σενάρια ανευθυνότητας τα περί εκλογολογίας τα οποία, όπως είπε, διακινεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Κάλεσε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει τη στάση του απέναντι στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το Μάρτιο του 2010. «Εμείς ξεκαθαρίσαμε τη στάση μας απέναντι στο θέμα αυτό, δεν μπορούμε να παίζουμε με κορυφαίους θεσμούς όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι, «όλα τα άλλα είναι χονδροειδείς ανευθυνότητες που εκθέτουν τους πρωταγωνιστές τους».

    Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης. "Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή, είπε, είναι να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να περιορίσουμε τις αναπόφευκτες συνέπειές της. Αυτή είναι η έγνοια μας, δεν μας αφορούν τα άλλα, είναι άγχος άλλων κομμάτων και ζημιώνουν τον τόπο". Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης με έμφαση ότι, δεν παίζει με το μέλλον του τόπου και πως δεν θα υποχωρήσει σε εφήμερες σκοπιμότητες.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην κατάσταση του δημοσίου χρέους, που παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο χαρακτήρισε πολύ υψηλό και είπε ότι είναι μεγάλη πληγή της οικονομίας σήμερα. Τόνισε ότι τα πέντε χρόνια που βρίσκεται η ΝΔ στην εξουσία έγινε σημαντικό έργο. Τολμούμε τη σύγκριση, είπε ο πρωθυπουργός, και αναρωτήθηκε τί θα γινόταν αν σήμερα με την κρίση είχαμε την ανεργία του 2004.

    Ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει απτά αποτελέσματα και πρόσθεσε: Ας μην αφήσουμε τα αποτελέσματα αυτά να επισκιάζονται από την παραπολιτική, τη φημολογία και την ανεύθυνη σεναριολογία.

    Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι οι προκλήσεις δεν αντιμετωπίζονται με λόγια και με νοοτροπίες του παρελθόντος και τόνισε ότι βλάπτει την οικονομία και την κοινωνία η στάση που επέδειξαν πολιτικές δυνάμεις στο πρόσφατο κλείσιμο των δρόμων και νωρίτερα στις ταραχές και πρόσθεσε ότι κάνουν ζημιά όσοι διαγκωνίζονται σε παραχολογία. Ο πρωθυπουργός δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει και να ξεπεραστεί η κρίση.

    Ο κ. Καραμανλής αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στην κρίση για την οποία είπε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος και την έκτασή της και τόνισε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλες στην ευρωζώνη, αφού την ώρα που πανίσχυροι κολοσσοί καταρρέουν και οι απολύσεις στην Ευρώπη παίρνουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας η Ελλάδα προβλέπεται να έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλότερο έλλειμμα και χαμηλότερη ανεργία συγκριτικά με την ευρωζώνη. Δεν έχουμε όμως περιθώρια ευελιξίας λόγω του τεράστιου χρέους, το οποίο είναι η ανοιχτή πληγή της οικονομίας, είπε ο πρωθυπουργός, και τόνισε ότι επιλογή του είναι να λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

    Σημείωσε ακόμα ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και ότι απαιτείται διαρκής ισορροπία ανάμεσα στους αναπτυξιακούς, δημοσιονομικούς και κοινωνικούς στόχους. Απόφασή μας είναι να δώσουμε έμφαση στις ανάγκες του σήμερα χωρίς να υπονομεύσουμε τις αντοχές της οικονομίας, είπε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε ότι το τρίπτυχο της πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι η ανάπτυξη, η δημοσιονομική εξυγίανση και η στήριξη των ασθενέστερων. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα στήριξης της ρευστότητας στην αγορά με τα 28 δισ. ευρώ, ένα πρόγραμμα το οποίο, όπως είπε, υπονομεύτηκε. Επιτέθηκε, δε, στην αξιωματική αντιπολίτευση αναφέροντας τα εξής: «Συμφωνεί ή όχι στη μείωση των επιτοκίων, συμφωνεί ή όχι στην πιστωτική επέκταση επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων και αν συμφωνεί γιατί δεν στήριξε το πρόγραμμα;»

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο διάλογο που πραγματοποιείται για τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και κάλεσε τους νέους να συνεισφέρουν στο διάλογο αυτό.

    Συνάντηση με ΑΔΕΔΥ

    Ο κ.Καραμανλής συναντήθηκε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, παρόντων των υπουργών Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλου, και Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου.

    Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρου, δήλωσε ότι το προεδρείο της οργάνωσης ζήτησε από τον κ. Καραμανλή να υπάρξει μια στοχευμένη και επικεντρωμένη ολοκληρωμένη πολιτική εγγύησης, προστασίας και διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, που σημαίνει απασχόληση, αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και ενίσχυση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπασπύρου, «είμαστε σε έκτακτες καταστάσεις» και αν οι λύσεις, στα προβλήματα, δεν υπαγορευθούν μέσα από μια πολιτική αντιμετώπισης με πυρήνα την κοινωνική συνοχή, θα οδηγήσουν στην επιτάχυνση αρνητικών εξελίξεων και πτώσης του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

    «Αν δεν υπάρξει πολιτικό πρόγραμμα αντιμετώπισής τους, οι καταστάσεις αυτές θα πάρουν μόνιμα χαρακτηριστικά, γι αυτό και θεωρούμε ότι οποιαδήποτε συνεννόηση προϋποθέτει μια συγκεκριμένη πολιτική κοινωνικής συνοχής. Εάν αυτό δεν υπάρξει, είναι προφανές ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έχει το δρόμο και την ελπίδα στους αγώνες του», ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και προανήγγειλε για την Τετάρτη απεργιακή κινητοποίηση, υπογραμμίζοντας οι διαμαρτυρίες αυτής της μορφής θα πυκνώσουν, «ώστε να διαμορφωθεί μια βάση που θα απαντά σε αυτό, που σήμερα γίνεται, δηλαδή στο να μεταφέρονται όλα τα βάρη στους μισθωτούς, τους ανέργους και τους συνταξιούχους και να μένουν στο απυρόβλητο οι υπαίτιοι αυτής της κρίσης».

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ ανέφερε ακόμη, ότι θα υπάρξουν πιο συγκεκριμένες απαντήσεις στη συνάντηση, που ορίσθηκε για τις 3 Μαρτίου με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας.

    Επίσης, τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μια δημόσια διοίκηση παραγωγική, ιδιαίτερα στον κοινωνικό τομέα και στις κοινωνικές υπηρεσίες», ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα των εργασιακών σχέσεων του ιδιωτικού τομέα, υπογράμμισε την ανάγκη «διατήρησης της εργατικής νομοθεσίας και ενίσχυσης των αντίστοιχων υπηρεσιών και των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να μη διαμορφωθεί μια υπόγεια κατάσταση βαρβαρότητας».

    Ο κ. Παπασπύρου ανέφερε ακόμη, ότι συζητήθηκε το πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων και η ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών υγείας, παιδείας, πρόνοιας, αλλά και η ανάγκη να υπάρξει σύστημα πιο σύγχρονο στο δημόσιο τομέα, από τη λειτουργία του ως τις αμοιβές.

    Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Βρετάκος, ανέφερε ότι, μετά τη συνάντηση, δεν υπάρχει καμία αισιοδοξία για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, καθώς ο «πρωθυπουργός ζήτησε αυτοσυγκράτηση από το συνδικαλιστικό κίνημα, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στο δημοσιο, διεκδικούμε το δικαίωμα στην περίθαλψη, το δικαίωμα στη χορήγηση του εφάπαξ και στο εισόδημα».

    Από την πλευρά του, ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της οργάνωσης και στέλεχος του ΠΑΜΕ, καταδίκασε τη λογική της αυτοσυγκράτησης, υπογραμμίζοντας ότι «είναι λογικές που οδηγούν σε εξαθλίωση τους εργαζόμενους», οι οποίοι επανέρχονται με την 24ωρη απεργία της Τετάρτης, όπου «οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα δώσουν την απάντηση».

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, δήλωσε ότι σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο, θα προωθηθεί, εντός του ειδικού επιχειρησιακού προγράμματος, ενεργός συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ, ώστε η εφαρμογή του και σε επίπεδο δομών και σε επίπεδο διαδικασιών να αποδώσει και στο θέμα της αύξησης της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και στον τομέα της μείωσης της γραφειοκρατίας και στον τομέα της ενίσχυσης της διαφάνειας.

    Ανέφερε επίσης, ότι συζητήθηκε το υπηρεσιακό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων αορίστου χρόνου και τόνισε την ανάγκη να μετέχουν οι αορίστου χρόνου στην ιεραρχία -προαναγγέλοντας ότι θα προωθηθεί άμεσα νομοσχέδιο- και ταυτόχρονα να μετέχουν στην ασφαλιστική κάλυψη, δηλαδή στην ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων.

    Ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, ανέφερε ότι για τα θέματα των ασφαλιστικών ταμείων η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει φροντίσει και κάνει ό,τι είναι δυνατόν, να εξαντλήσει τα περιθώρια που έχει για να βοηθήσει όσο γίνεται περισσότερο.

    «Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν την επόμενη Τρίτη σε συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ, ώστε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση», τόνισε ο υπουργός, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την κοινωνική συνοχή, είπε «αυτή είναι η κοινή θέση όλων μας και πάγια τοποθέτηση της κυβέρνησης».

    [02] "Υπάρχει αίσθημα ανομίας"

    Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την ασφάλεια στη χώρα, ζητεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα.

    Αιτείται, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, να οριστεί συγκεκριμένη ημέρα για την διεξαγωγή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, συζήτησης «σχετικής με την διάλυση του κράτους και της συνακόλουθης αδυναμίας του να εξασφαλίζει στοιχειώδη προστασία και ασφάλεια στην καθημερινή ζωή των πολιτών».

    Στο κείμενο της επιστολής του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για γενικευμένο αίσθημα ανομίας στη χώρα, επισημαίνοντας ότι:

    -Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ δείχνουν ότι η εγκληματικότητα αυξάνεται δραματικά. «Τόσο το κοινό, όσο και το οργανωμένο έγκλημα πολλαπλασιάζεται με γεωμετρική πρόοδο», αναφέρει.

    - Η αίσθηση κατάλυσης ενός ευνομούμενου κράτους συμπληρώνεται από την ανάλγητη και ταξική πολιτική της κυβέρνησης, που «χτυπά ευρύτατα κοινωνικά στρώματα και καλλιεργεί φτώχεια, ανισότητα και νέες κοινωνικές εντάσεις».

    - Η διάλυση του κράτους πήρε τα χαρακτηριστικά γελοιοποίησης των μέτρων ασφάλειας στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού. «Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα οι ίδιοι δράστες, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, απέδρασαν δύο φορές, κονιορτοποιώντας στα μάτια της έκπληκτης ελληνικής και - δυστυχώς για την πατρίδα - διεθνούς κοινής γνώμης, κάθε έννοια δημόσιας τάξης και ασφάλειας στη χώρα μας», τονίζει.

    - Αυτή η εικόνα συμπληρώνεται από τα πρόσφατα γεγονότα εκτεταμένης βίας στα κέντρα των πόλεών μας, με την καταστροφή περιουσιών, τις βιοπραγίες εις βάρος πολιτών και την καταστρατήγηση βασικών ατομικών ελευθεριών και δημοκρατικής νομιμότητας.

    - Αναβιώνουν ταυτόχρονα και πολλαπλασιάζονται τρομοκρατικές πρακτικές, «στις οποίες οι ελληνική δημοκρατία είχε καταφέρει να θέσει τέλος».

    «Η διάλυση κι ο ευτελισμός του κράτους βαρύνουν αποκλειστικά αυτή την κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί αξιόπιστα και αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει την σημερινή κρίση ασφάλειας, διότι έχει η ίδια την κύρια ευθύνη για τα φαινόμενα αυτά», καταλήγει το κείμενο της επιστολής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου, στην εισήγησή του στον επιτελικό κύκλο πολίτη-κράτους-αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε το πρωί κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "στο θέμα των Σωμάτων Ασφαλείας προτάσσει τις μικροκομματικές της σκοπιμότητες έναντι του δημοσίου συμφέροντος και προσπαθεί να καλύψει την έλλειψη σχεδίου και αποτελεσματικότητας με μια υποτιθέμενη αυστηρότητα".

  • ** Το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

    [03] "Ευκαιρίες στη νέα ψηφιακή εποχή"

    Μια νέα εποχή στα μέχρι στιγμής δεδομένα της τηλεόρασης, ανατέλλει με το πέρασμα από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα, που πρακτικά σημαίνει εκτός από την καλύτερη ποιότητα εικόνας και τη δημιουργία μιας σειράς νέων υπηρεσιών για τον τελικό χρήστη. Το θέμα αυτό, εξετάστηκε διεξοδικά στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ΕΕΤΤ, με τίτλο "Ψηφιακό Μέρισμα: Προκλήσεις και ευκαιρίες στη νέα ψηφιακή εποχή".

    Στη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, καθηγητής κ. Νικήτας Αλεξανδρίδης, τόνισε με έμφαση την ανάγκη να υπάρξει ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο από τη μια πλευρά να καθορίζει τους όρους λειτουργίας των παρόχων που θα εκπέμπουν το ψηφιακό σήμα και από την άλλη κατά τη μετάβαση από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα να μην επαναληφθούν τα λάθη που υπάρχουν σήμερα στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο το οποίο παραμένει αρρύθμιστο, χωρίς δηλαδή την παρέμβαση της ρυθμιστικής αρχής.

    Ο κ. Αλεξανδρίδης έθεσε ορισμένους προβληματισμούς, αλλά και προτάσεις, ώστε η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, που από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει οριστεί για το 2012, να γίνει χωρίς προβλήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία θα δημιουργηθεί το λεγόμενο ψηφιακό μέρισμα, δηλαδή το φάσμα των συχνοτήτων που θα απελευθερωθεί από την αναλογική στην ψηφιακή εκπομπή.

    Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ πρότεινε να παρακαμφθεί πλήρως η αναλογική αδειοδότηση και το βάρος να πέσει πλέον στην ψηφιακή ραδιοτηλεόραση, να καταστρωθεί εθνική στρατηγική για το απελευθερωμένο φάσμα, να συσταθεί ένα συντονιστικό όργανο και να γίνει εναρμόνιση της ελληνικής με την Κοινοτική νομοθεσία. Ο κ. Αλεξανδρίδης κήρυξε το 2009 ως "έτος Ευρυζωνικής σύγκλισης των Τηλεπικοινωνιών και των ΜΜΕ.

    Κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα ήταν ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευρπίδης Στυλιανίδης ο οποίος τόνισε ότι οι προκλήσεις και Ευκαιρίες στη Νέα Ψηφιακή Εποχή", δεν είναι απλά ενδιαφέρουσα και επίκαιρη, αλλά σηματοδοτεί το πέρασμα στο μέλλον, την είσοδο σε ένα νέο κόσμο που έρχεται.

    Πρόσθεσε ότι τα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδεύουν σταθερά στην πλήρη κατάργηση της αναλογικής, επίγειας τηλεόρασης και την αντικατάστασή της από την ψηφιακή, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται μια κοινή, στο μέτρο του δυνατού, χρήση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων που θα ελευθερωθούν κατά την ψηφιακή μετάβαση.

    Η Ελλάδα, τόνισε έχει προετοιμαστεί γι' αυτό το στάδιο τόσο σε τεχνικό όσο και σε νομοθετικό επίπεδο και υπάρχει ολοκληρωμένη τεχνική μελέτη, στην οποία προβλέπονται 23 κέντρα εκπομπής ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος που καλύπτουν το 78% του πληθυσμού της χώρας, προσφέροντας 6 έως 8 ψηφιακές δέσμες προγραμμάτων σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.

    Σημείωσε ακόμη ότι στρατηγική του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών είναι η εξασφάλιση των προϋποθέσεων, που θα καθιστούν την ψηφιακή τεχνολογία προσιτή σε όλους τους πολίτες, ενώ με την αξιοποίηση και την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, οι άνθρωποι σε κάθε γωνιά της χώρας μας, αποκτούν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την τηλε-ιατρική, και την τηλε-εκπαίδευση.

    Στην ημερίδα μίλησε και η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ευρωβουλευτής κυρία Κατερίνα Μπάτζελή, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, παιδείας και οπτικοακουστικών μέσων του Ευρωκοινοβουλίου. Η κυρία Μπατζελή χαρακτήρισε επανάσταση τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση, γεγονός που θα προσφέρει στους πολίτες καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών και πρόσβαση σε νέες υπηρεσίες. "Μέσα στην κρίση που μαστίζει την παγκόσμια οικονομία, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για νέες επενδύσεις και κατά συνέπεια ενίσχυση της απασχόλησης", τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μπατζελή.

    [04] Νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι

    Εντός του 2014 εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης.

    Όπως τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς στη διάρκεια σύσκεψης με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου και τους βουλευτές του νομού, ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνοοικονομικές και περιβαλλοντικές μελέτες για την κατασκευή του αεροδρομίου, οι οποίες θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, και οι τοπικοί φορείς θα πρέπει εντός ενάμιση μήνα να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

    Το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί το Μάιο και εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις, εκτιμάται ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα αναδειχθεί και ο ανάδοχος για την κατασκευή του αεροδρομίου.

    Το νέο αεροδρόμιο της Κρήτης θα κατασκευαστεί με σύμβαση παραχώρησης, είναι προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ και θα καταλαμβάνει, μαζί με όλα τα έργα υποδομής, έκταση 6.000 στρεμμάτων.

    Το νέο αεροδρόμιο, όπως είπε ο κ. Σουφλιάς, θα ενταχθεί αρμονικά στο περιβάλλον και στην αρχιτεκτονική της Κρήτης, ενώ στα έργα υποδομής του περιλαμβάνεται και η κατασκευή οδικού άξονα που θα συνδέει το αεροδρόμιο με τον Βόρειο και το Νότιο Οδικό ¶ξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ).

    Το νέο αεροδρόμιο θα έχει διάδρομο προσαπογείωσης 3.800 μέτρων, εξυπηρετώντας και μεγάλα αεροσκάφη, ώστε να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες αερομεταφορών του νησιού.

    Επιπλέον, θα κατασκευαστεί παράλληλος βοηθητικός διάδρομος προσαπογείωσης, το κτίριο του αεροδρομίου θα είναι βιοκλιματικό, θα κατασκευαστούν ταινιόδρομοι μεταφοράς επιβατών, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη για την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων στην περιοχή του αεροδρομίου. Παράλληλα, θα κατασκευαστούν σκιασμένοι χώροι στάθμευσης, ελικοδρόμιο, αερολέσχη, εγκαταστάσεις για τις ενισχυτικές και τις βοηθητικές λειτουργίες του αεροδρομίου. Επίσης, θα υπάρξει και πρόβλεψη για την επέκταση του αεροδρομίου και των χώρων στάθμευσης αεροσκαφών.

    Όπως είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ το συνολικό κόστος του αεροδρομίου, μαζί με την εξυπηρέτηση των δανείων και τις απαλλοτριώσεις, αναμένεται να ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, εκτιμάται ότι την περίοδο κατασκευής του θα δημιουργηθούν 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ την περίοδο λειτουργίας του οι θέσεις εργασίας θα ανέλθουν σε 2.500.

    Όσον αφορά το υφιστάμενο αεροδρόμιο του Ηρακλείου ο υπουργός είπε ότι θα αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων της περιοχής του δήμου Ηρακλείου και Αλικαρνασσού και θα γίνει σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί φορέας επίβλεψης και επιστασίας του έργου.

    Ο κ. Σουφλιάς αναφερόμενος στα έργα υποδομής που θα υποστηρίξουν το νέο αεροδρόμιο, είπε ότι θα εξασφαλιστεί η γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σ΄ αυτό, θα υπάρξει αποκατάσταση του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής, θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα ηχορύπανσης, θα ληφθούν αντιπλημμυρικά μέτρα και μέτρα ενίσχυσης της υδροφορίας της περιοχής.

    Τέλος, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι σήμερα στην Κρήτη υλοποιούνται 30 μεγάλα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ.

    [05] "Αποπροσανατολίζουν τον λαό"

    «Η εκλογολογία κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ αποτελεί επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού. Ενώ και οι δύο αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως το σύνηθες υποζύγιο, κάθε πλευρά εμφανίζει τον εαυτό της ως καλύτερο για την αντιμετώπιση της κρίσης, προκειμένου να υφαρπάξει ψήφους!» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

    Σε άλλη ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλεται «η απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση που καταργεί την ανωνυμία των κατόχων καρτοκινητών τηλεφώνων» καθώς «δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση στις φυλακές» αλλά «εντάσσεται στην υλοποίηση των κατευθύνσεων - αποφάσεων της ΕΕ σχετικά με την παρακολούθηση και αποθήκευση των τηλεφωνικών συνομιλιών και της επικοινωνίας στο internet» και «στρέφεται κατά των στοιχειωδών λαϊκών δικαιωμάτων και του εργατικού λαϊκού κινήματος»

    [06] "Αγωνιστικές διεκδικήσεις"

    Την στήριξή του στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ «ενάντια στις εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση των δημοσίων δαπανών με το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων και με τις ακόμα πιο γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών και συλλογικών κοινωνικών αγαθών» υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

    «Όταν η κυβέρνηση, εν μέσω της κρίσης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, επιμένει σε ακόμα πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όχι μόνο περιορισμού των εργατικών εισοδημάτων αλλά και υπονόμευσης του δικαιώματος των δημοσίων υπαλλήλων για αξιοπρεπή περίθαλψη και εφάπαξ, τότε το μόνο που απομένει στους εργαζόμενους και στους δημόσιους υπαλλήλους είναι να κατέβουν στους δρόμους και να διεκδικήσουν αγωνιστικά να μην πληρώσουν αυτοί τα σπασμένα της οικονομικής κρίσης που οι τραπεζίτες και το κεφάλαιο δημιούργησαν» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

    Χθες, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ, ζήτησε από τις τράπεζες "να σταματήσουν να προκαλούν", γιατί, όπως είπε, έχουν ευθύνες για την κρίση και πρέπει να ανταποκριθούν στις καινούργιες συνθήκες.

    Ο κ. Αλαβάνος κάλεσε την κυβέρνηση "να απαιτήσει και όχι να περιμένει ελεημοσύνη, την εγγύηση από την ΕΕ μέσω ομολόγων ή ειδικού ταμείου για τον δανεισμό της χώρας μας". Επίσης, πρόσθεσε, "να σταματήσει να προκαλεί η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία υπερέβη κάθε άλλον, τη στιγμή που ζητάει 3% όριο ελλείμματος, ακόμη και για το 2009".

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την "εθνικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας" και απολογισμό σχετικά με τη διάθεση των 28 δισ. ευρώ από τις τράπεζες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 February 2009 - 15:30:31 UTC