Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Μπακογιάννη-Νίμιτς
  • [02] Νοσηλευτικό προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ
  • [03] Επίθεση αγνώστων στην "Απογευματινή"
  • [04] "Κυνήγι" ... μανιταριών στα Γρεβενά
  • [05] "Πολιτική υπέρ του κεφαλαίου"
  • [06] Μέτρα ενόψει του τριημέρου
  • [07] Επίδομα θέρμανσης από τον ΟΓΑ
  • [08] Σχέδιο απόσυρσης από το Ιράκ

  • [01] Συνάντηση Μπακογιάννη-Νίμιτς

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας, με τον ειδικό αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς.

    Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε 30 λεπτά, ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι "ανταλλάξαμε απόψεις για το πού βρίσκεται σήμερα το θέμα".

    Από ελληνικής πλευράς, σημειώθηκε ότι η συνάντηση είχε χαρακτήρα ανασκόπησης και ότι για αυτό το ζήτημα διανύουμε "περίοδο στασιμότητας".

    Τέλος, επισημάνθηκε ότι οι συνομιλίες για την ονομασία της ΠΓΔΜ θα συνεχιστούν σε χρόνο που θα κρίνει ο κ. Νίμιτς.

    [02] Νοσηλευτικό προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ

    Με την υπερψήφιση και των άρθρων, ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την απασχόληση των νοσοκομειακών ιατρών.

    Οι αλλαγές που επέφερε στο νομοσχέδιο ο υπουργός Υγείας, κυρίως σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού μέσω του ΑΣΕΠ και την δέσμευση για αναθεώρηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας των νοσοκομειακών ιατρών, εντός του προσεχούς έτους, χαιρετίστηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης - με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, Τάσο Κουράκη, να τις χαρακτηρίζει και «αποστομωτικές» των αντιρρήσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, το άρθρο 9 του νομοσχεδίου που αφορά τις προσλήψεις των νοσηλευτών, καταψηφίστηκε ομόφωνα από αυτά, καθώς δίνει στην Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, αρμοδιότητα να έχει ουσιαστικό ρόλο στη διαρκή επιμόρφωση και μετεκπαίδευσή τους.

    Το άρθρο 5 που αφορά την πρόσληψη 2000 νοσοκομειακών ιατρών, καταψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, που έκριναν πως η κυβερνητική δέσμευση περί πρόσληψης 2000 νέων ιατρών, δεν εκφράζεται ρητά στο νομοσχέδιο το οποίο εξακολουθεί να μιλά για «προγραμματισμό πρόσληψης εντός του πρώτου εξαμήνου». Ακόμα περισσότερο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, υπογράμμισε πως τα κονδύλια για την οικονομική κάλυψη των προσλήψεων αυτών δεν έχουν καταγραφεί στον Προϋπολογισμό.

    «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Και οι πιστώσεις υπάρχουν - και σας παραπέμπω στις χτεσινές δηλώσεις του κυρίου Πρωθυπουργού, ο οποίος ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά, ότι σε δυο τομείς, στην παιδεία και στην υγεία, θα έχουμε προσλήψεις. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη και ότι οι αντίστοιχες πιστώσεις έχουν εξασφαλιστεί» απάντησε ο υπουργός Υγείας.

    «Εάν δεχθούμε πόσες δεσμεύσεις έχει κάνει ο υπουργός μέχρι σήμερα, θα έπρεπε να έχουμε πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες νοσηλευτές και βλέπετε ότι ερχόμαστε σήμερα και συζητάμε για πέντε χιλιάδες πεντακοσίους και για την επόμενη τριετία» ανταπάντησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Λαμπίρης.

    Το επίμαχο άρθρο 4 για την μετάβαση στο πολυδιευθυντικό σύστημα, καταψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ, όπως επίσης και από το ΚΚΕ (το οποίο διευκρίνισε πως θα το υπερψήφιζε σε περίπτωση που παρατίθετο, όπως ήταν στην αρχική συλλογική σύμβαση εργασίας του Δεκεμβρίου) - ενώ για τον ίδιο λόγο και ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και τάχθηκε με έμφαση υπέρ του «πολυδιευθυντικού», ψήφισε «παρόν».

    Το άρθρο 1 που προβλέπει εφημερίες σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, και αποφυγή των ελαστικών ωραρίων, καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ και τον ΛΑΟΣ - ο μεν ΛΑΟΣ θεωρώντας πως οι κείμενες διατάξεις επιτρέπουν σε έναν ιατρό να δηλώνει πως επιθυμεί να εργαστεί μόνον 48 ώρες την εβδομάδα, το δε ΚΚΕ υποστηρίζοντας πως η Οδηγία της Ε.Ε. και η εισαγωγή των επικουρικών ιατρών που συνεχώς συζητείται, οδηγεί τελικώς σε ελαστικοποίηση των ωραρίων. Το ΚΚΕ, καταψήφισε και το άρθρο 2 που αφορά το επίσημο ωράριο των πανεπιστημιακών ιατρών.

    Το άρθρο 3 που αφορά την φορολόγηση των αποζημιώσεων των εφημεριών, καταψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΛΑΟΣ, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρόν», όπως «παρόν» δήλωσε και στο άρθρο 6 που αφορούσε την καθαυτό μισθοδοσία τους, την οποία υπερψήφισε το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και καταψήφισε ο ΛΑΟΣ.

    Τέλος, το άρθρο 8, το οποίο προβλέπει νέα διαπραγμάτευση και υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας των νοσοκομειακών ιατρών εντός του 2010, υπερψηφίστηκε ομόφωνα.

    [03] Επίθεση αγνώστων στην "Απογευματινή"

    Επεισόδια σημειώθηκαν χθες το απόγευμα, μετά την πορεία διαφόρων οργανώσεων που έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση με χειροβομβίδα στο "Στέκι Μεταναστών" στα Εξάρχεια το βράδυ της Τρίτης.

    Μια ομάδα νεαρών επιτέθηκε με πέτρες, λοστούς, ξύλα και άλλα αντικείμενα στην εφημερίδα "Απογευματινή" στην οδό Φειδίου. Οι δράστες πέταξαν πέτρες και έσπασαν τζάμια της εφημερίδας, ενώ προξένησαν και ζημιές σε 12 σταθμευμένα αυτοκίνητα, έξω από την εφημερίδα.

    Οι ειδικοί φρουροί που εκτελούσαν υπηρεσία εκεί, καταδίωξαν τους νεαρούς και πέταξαν εναντίον τους χειροβομβίδες κρότου λάμψης με αποτέλεσμα να τους τρέψουν σε φυγή.

    Οι νεαροί, όμως, επιτέθηκαν λίγα λεπτά αργότερα σε διμοιρία των ΜΑΤ, ενώ άναψαν φωτιές σε κάδους στην οδό Μπενάκη και της Ζωοδόχου Πηγής, αλλά τα επεισόδια δεν πήραν μεγαλύτερη έκταση.

    [04] "Κυνήγι" ... μανιταριών στα Γρεβενά

    Ξημερώματα στο δρυόδασος των Γρεβενών. Ο επισκέπτης ανεβαίνει στην ημιορεινή ζώνη και συναντά μπροστά του μερικά Καλογεράκια. Κρυμμένες στα πλούσια φυλλώματα των θάμνων βρίσκονται πανέμορφες και πεντανόστιμες Κοκκινούσκες, αλλά και θανατηφόρους Αμανίτες.

    Όσο ανεβαίνει κανείς προς την ορεινή ζώνη συναντά Στροβιλούρους στα παραχωμένα κουκουνάρια πεύκου, Βασιλικά της οξιάς, αλλά και το παραμυθένιο Ζουρλομάνταρο, με τη γνωστή παραισθησιογόνα δράση. Κατηφορίζοντας στα λιβάδια και τα βοσκοτόπια αφθονούν τα Μοσχομανίταρα και τα Αγαρικά, ενώ στις όχθες του Αλιάκμονα και του Βενέτικου τα Μουρτσέκια και τα Κοτόπουλα του δάσους.

    Όσο ζωντανό και αν φαίνεται, στην πραγματικότητα είναι ένα εικονικό ταξίδι, μια εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας, που εξελίσσεται σε τρισδιάστατο ψηφιακό τερέν με θέμα το κυνήγι μανιταριών.

    Ο φιλόδοξος «Κυνηγός Μανιταριών» μπορεί να συμμετέχει, μέσω διαδικτύου, σε ένα μοντέλο προσομοίωσης, που εξελίσσεται σε ρεαλιστικό εδαφικό μοντέλο όλου του νομού Γρεβενών.

    Με βροχή, σύννεφα ή χιόνι και με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων, ο χρήστης κινείται στο τρισδιάστατο περιβάλλον και αν περάσει κοντά από κάποιο είδος μανιταριού μπορεί να «δει» την ονομασία του, να αντιληφθεί αν είναι φαγώσιμο, τοξικό ή δηλητηριώδες και να το «συλλέξει» στο καλάθι του. Όσο περισσότερα μανιτάρια μπορεί κανείς να εντοπίσει, τόσο αυξάνεται η ικανότητά του να αναγνωρίζει και να συλλέγει διάφορα είδη μανιταριών.

    Η ιδέα για τη δημιουργία της εφαρμογής ανήκει στον υπεύθυνο του γραφείου Πληροφορικής του δήμου Γρεβενών, Στάθη Δημητριάδη. Βασική του επιδίωξη ήταν να προσελκύσει το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων για την περιοχή των Γρεβενών και το τοπικό τους προϊόν, το μανιτάρι. «Επιλέξαμε αυτόν το διαδραστικό τρόπο, ώστε η παρουσίαση των μανιταριών να είναι πιο ενδιαφέρουσα, όχι με απλή παράθεση πληροφοριών, αλλά με έναν πιο ζωντανό τρόπο, σαν παιχνίδι», αναφέρει ο κ. Δημητριάδης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    Η πρωτοβουλία «αγκαλιάστηκε» από το δήμαρχο, Γιώργο Νούτσο, και υλοποιείται σε συνεργασία με τον δάσκαλο και μελετητή των μανιταριών Γιώργο Κωνσταντινίδη. Στα μέσα Μαρτίου, η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη από την ιστοσελίδα του δήμου Γρεβενών, ώστε οι χρήστες να μπορούν να «κατεβάζουν» το πρόγραμμα στον υπολογιστή τους και να κάνουν το δικό τους .... Κυνήγι Μανιταριών. Αργότερα και όσο η εφαρμογή θα αναπτύσσεται τεχνικά, θα δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης πολλών χρηστών διαδικτυακά. Ωστόσο, το πρόγραμμα, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, έχει ήδη διανεμηθεί σε σχολεία και μαθητές, ενώ το επόμενο διάστημα θα γίνουν και εκπαιδευτικές παρουσιάσεις από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Γρεβενών.

    Για την παράδοση των Γρεβενών στη συλλογή και την κατανάλωση άγριων μανιταριών, μιλά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Κωνσταντινίδης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο λαός της περιοχής επιβίωσε στις δύσκολες περιόδους της Κατοχής και του Εμφυλίου καταναλώνοντας άγρια μανιτάρια.

    Ο ίδιος, από το 1989 ως σήμερα έχει καταγράψει, φωτογραφήσει και μελετήσει περισσότερα από 2.500 είδη στην έκταση του νομού, ενώ ταυτοποίησε περίπου τα 1.200. Πολλά από αυτά αποτελούν πρώτες πανελλήνιες καταγραφές, αρκετά θεωρούνται σπάνια είδη στην Ευρώπη και ορισμένα αναφέρονται ως είδη που έχουν εξαφανιστεί ή που απειλούνται με εξαφάνιση.

    Η περιοχή με τα περισσότερα μανιτάρια εμπορικού ενδιαφέροντος είναι η περιοχή του Βοϊου, στο βόρειο τμήμα του νομού και η μεγαλύτερη ποικιλία απαντάνται στην ανατολική πλευρά του Όρλιακα στη Βάλια Κάλντα και τις Μπάλτσες.

    «Στις μέρες μας, το ενδιαφέρον για τη γνώση και τη συλλογή των μανιταριών παρουσιάζει έξαρση, καθώς όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν την εξαιρετική τους γεύση και τη συγκίνηση που προσφέρει η αναζήτηση, η συλλογή, η φωτογράφηση, η μελέτη και η γαστρονομική αξιοποίησή τους», αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης.

    Μάλιστα, όπως τονίζει, τα μανιτάρια κατέχουν σημαντική θέση στο διαιτολόγιο και την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής, στους καταλόγους των εστιατορίων και στα ράφια των επιχειρήσεων που εμπορεύονται τοπικά προϊόντα. Οι Γρεβενιώτες επαναφέρουν στο προσκήνιο τη μανιταρόσουπα, τη μανιταρομαγειρίτσα και τη μανιταρόπιτα, προσφέροντας, μάλιστα, στους χιλιάδες επισκέπτες που συγκεντρώνονται στις Πανελλήνιες Γιορτές Μανιταριού και στα Μανιταροανακατωσάρια την ευκαιρία να τα δοκιμάσουν.

    Υπάρχουν ακόμη μανιτάρια τουρσί, αποξηραμένα μανιτάρια, μανιτάρια σε λάδι, λικέρ από μανιτάρι, ζυμαρικά με μανιτάρι, παστέλι με μανιτάρι και βέβαια μανιτάρι γλυκό κουταλιού.

    Τα άγρια μανιτάρια παίζουν σημαντικό ρόλο στην τοπική ζωή. Χάριν αυτών, ο δήμαρχος Γρεβενών ανακήρυξε τα Γρεβενά ως «Πόλη των μανιταριών», ενώ αναπτύσσεται μια συνολική «μανιταροκουλτούρα» με δημιουργίες στη φωτογραφία, τη ζωγραφική, το γκράφιτι, τη γραφιστική, τη μαγειρική, τη λογοτεχνία, την κεραμική, τη γλυπτική, και τη χειροτεχνία.

    [05] "Πολιτική υπέρ του κεφαλαίου"

    Τα Γιαννιτσά Πέλλας επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης, όπου θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου στα Μ.Μ.Ε και θα κόψει την Βασιλόπιτα της Ν.Ε. Νομού Πέλλας.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος, ρωτηθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Παπαθανασίου μετά την διυπουργική επιτροπή για την Οικονομία, δήλωσε:

    «Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά 12 μέτρων για την μείωση των ελλειμμάτων και των δαπανών. Το ζήτημα δεν είναι να ανακοινώνεις αλλά τι μπορείς να υλοποιήσεις. Αυτή η κυβέρνηση συνεχώς ανακοινώνει και συνεχώς...δεν υλοποιεί.

    Το μόνο που υλοποιείται είναι η πολιτική της υπέρ του κεφαλαίου και εναντίον των πλατιών λαϊκών στρωμάτων».

    [06] Μέτρα ενόψει του τριημέρου

    Εκτακτα μέτρα λαμβάνει από σήμερα η Τροχαία για τη διευκόλυνση των εκδρομέων και την πρόληψη των ατυχημάτων, ενόψει του τριημέρου της Καθαρής Δευτέρας.

    Συγκεκριμένα από το σήμερα το μεσημέρι έως και την Δευτέρα θα απογορευτεί η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων με ωφέλιμο φορτίο μεγαλύτερο από 1,5 τόνο σε συγκεκριμένα τμήματα των εθνικών οδών. Την Κυριακή δεν θα ισχύουν οι απαγορεύσεις αυτές.

    Έκτακτα μέτρα θα λάβει η τροχαία Θεσσαλονίκης τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή από το απόγευμα και θα ενταθούν το Σάββατο, με την κορύφωση της εξόδου από τα αστικά κέντρα. Τροχονόμοι θα βρίσκονται σε βασικές διασταυρώσεις - κόμβους, καθώς και στις εισόδους - εξόδους της πόλης, προκειμένου να διευκολύνουν την κυκλοφορία, ενώ τα ειδικά συνεργεία θα ελέγχουν τις πλέον επικίνδυνες παραβάσεις (παραβίαση του ορίου ταχύτητας, οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, αντικανονικές προσπεράσεις, κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, προστατευτικού κράνους κ.α.).

    Με καλό καιρό θα εορταστούν τα Κούλουμα, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ θα υποχωρήσει το κρύο ενώ την Καθαρή Δευτέρα αναμένεται ηλιοφάνεια.

    Για αύριο προβλέπεται καιρός γενικά αίθριος. Στη Μακεδονία και τη Θράκη τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές, σποραδικές καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και χιόνια στα ορεινά. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και το απόγευμα στο νοτιοανατολικό αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.

    Την Κυριακή ο καιρός θα είναι βελτιωμένος και μόνο στην ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα θα υπάρχουν πρόσκαιρες νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών στη βόρεια Κρήτη το πρωί. Άνεμοι στα δυτικά ασθενείς, ενώ στην υπόλοιπη χώρα βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στο νοτιοανατολικό αιγαίο 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Ανοδος της θερμοκρασίας κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά ωστόσο παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά.

    Ηπιος θα είναι ο καιρός σε όλη τη χώρα, με αραιές νεφώσεις οι οποίες το απόγευμα στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας.

    Φθηνότερα τα σαρακοστιανά

    Mειωμένες μέχρι και 40% είναι οι τιμές των σαρακοστιανών φέτος, σύμφωνα με έρευνα που έχουν πραγματοποιήσει οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Σε ανακοίνωση του υπουργείου ειδικότερα σημειώνονται τα εξής:

    Η τιμή της λαγάνας (750 γραμ.) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΑΝ, θα μειωθεί σε σχέση με πέρυσι (2,80 - 3,00 ευρώ) και θα κινηθεί φέτος στο επίπεδο των 2,5 ευρώ.

    Στα άλλα είδη και συγκριτικά με πέρυσι, ανάλογα με την εταιρεία παραγωγής και τον λιανοπωλητή, παρατηρείται:

    Χαλβάς: Οι τιμές σε σχέση με πέρυσι μειώνονται περίπου 10% ανάλογα με την περιοχή πώλησης (S/M, Βαρβάκειος κλπ)

    Ταραμάς και υποπροϊόντα: σε σχέση με πέρυσι παρατηρούνται μειώσεις ως 20%.

    Ελιές και τουρσί: σε σχέση με πέρυσι παρατηρούνται μειώσεις 12%

    Κατεψυγμένα θαλασσινά (χταπόδι, σουπιά, γαρίδες, καλαμάρι): σε σχέση με πέρυσι παρατηρούνται μειωμένες τιμές, που φθάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 40%.

    Σχετικά με τα οπωροκηπευτικά οι τιμές σε σχέση με πέρυσι παρατηρούνται μειωμένες έως 25%.

    Το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι στην αγορά παρατηρείται μεγάλο εύρος τιμών δίνοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει τις πλέον προσιτές τιμές.

    [07] Επίδομα θέρμανσης από τον ΟΓΑ

    Ξεκινά σήμερα η χορήγηση του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής συνοχής από τον ΟΓΑ σε 810.000 περίπου συνταξιούχους του.

    Η καταβολή του επιδόματος γίνεται μέσω ΕΛ.ΤΑ. ή μέσω ΑΤΕ bank για τους συνταξιούχους που έχουν επιλέξει να πληρώνονται μέσω τραπεζικού λογαριασμού, μαζί με την σύνταξη του μηνός Μαρτίου 2009.

    Συνολικά για το ανωτέρω επίδομα κοινωνικής συνοχής (επίδομα θέρμανσης) ο ΟΓΑ θα διανείμει 135.000.000 β¬.

    Οι οικονομική αυτή ενίσχυση του επιδόματος κοινωνικής συνοχής (επίδομα θέρμανσης) για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, είναι παροχή κοινωνικού χαρακτήρα και είναι αφορολόγητη.

    Για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, το ποσό του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής συνοχής (επίδομα θέρμανσης) που θα καταβληθεί είναι (200β¬, 150β¬ ή 100β¬ ανάλογα με το Νομό κατοικίας τους).

    Ειδικότερα:

    Α ζώνη: Διακόσια ευρώ (200 β¬) για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Αρκαδίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λαρίσης, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φλωρίνης και Χαλκιδικής.

    Β ζώνη: Εκατόν πενήντα ευρώ (150 β¬) για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Aρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Πρεβέζης, Φθιώτιδας και Φωκίδας.

    Γ ζώνη: Εκατό ευρώ (100 β¬) για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Σάμου, Χανίων και Χίου.

    [08] Σχέδιο απόσυρσης από το Ιράκ

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα θα ανακοινώσει τα σχέδιά του για την απόσυρση όλων των μάχιμων δυνάμεων από το Ιράκ έως τον Αύγουστο του 2010, εκπληρώνοντας τη δέσμευση που έχει αναλάβει προεκλογικά για τον τερματισμό της πολεμικής εμπλοκής της χώρας του στο Ιράκ.

    Όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κογκρέσου, υπό τον όρο της ανωνυμίας, η ανακοίνωση από τον Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να γίνει σήμερα, σε στρατόπεδο των πεζοναυτών στη Βόρεια Καρολίνα.

    Η πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερ ανέφερε ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Ιράκ θα αναλάβουν την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ιρακινών δυνάμεων και μέχρι την αποχώρησή τους θα έχουν περιορισμένη εμπλοκή σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 February 2009 - 7:30:27 UTC