Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία Ντ.Μπακογιάννη στο Σ.Α. του ΟΗΕ
  • [02] ΔΟΥ: Παράταση υποβολής δηλώσεων
  • [03] Νέος Βρετανός Πρέσβης ο Ντ. Λάντσμαν
  • [04] Βραβεία Σεζάρ 2009
  • [05] "Τερματισμός επιχειρήσεων στο Ιράκ"

  • [01] Ομιλία Ντ.Μπακογιάννη στο Σ.Α. του ΟΗΕ

    Η επικράτηση της ειρήνης, ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και οι αρχές του διεθνούς δικαίου αποτελούν προτεραιότητες για την Ελληνική Προεδρία του ΟΑΣΕ το 2009.

    Αυτό τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Η κα Μπακογιάννη επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου και της δράσης του ΟΑΣΕ για τη διαχείριση κρίσεων και για την περαιτέρω συνεργασία με διεθνείς φορείς, όπως τον ΟΗΕ.

    Η Υπουργός Εξωτερικών έκανε αναφορά στα γεγονότα που σημειώθηκαν μέσα στο 2008 στην περιοχή του Καυκάσου, επισημαίνοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα του ΟΑΣΕ για την παραμονή της ειρηνευτικής αποστολής στη Γεωργία και για μια πιο "ολοκληρωμένη παρουσία" του ΟΑΣΕ.

    Επίσης, σημείωσε την πρόοδο που έγινε, αφού την περασμένη εβδομάδα, επιτεύχθηκε συμφωνία στη Γενεύη, σχετικά με τους μηχανισμούς για τη διαχείριση υπογραμμίζοντας ότι "αυτό είναι ένα ζωτικής σημασίας πρώτο βήμα προς την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και της ενδεχόμενης διευθέτησης της διένεξης".

    Η κα Μπακογιάννη μίλησε για μορφές ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή και για τη συμβολή του ΟΑΣΕ προς αυτή την κατεύθυνση, ακόμη και για να ξεπεραστούν τα προβλήματα στην παροχή φυσικού αερίου.

    Στη συνέχεια τόνισε ότι "η κατάσταση στη Γεωργία, που έχει μεγάλο μέρος της προσοχής μας,δεν είναι η μόνη κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε",κάνοντας αναφορά στην κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και για την "αναδιάρθρωση" της διεθνούς παρουσίας, που βρίσκεται "επίσης ψηλά στην ατζέντα του ΟΑΣΕ".

    Η Υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ της 24ης Νοεμβρίου 2008, στην οποία υπογραμμίζεται ο "σημαντικός ρόλος" του ΟΑΣΕ για την οικοδόμηση και την ενίσχυση των προσπαθειών στο Κοσσυφοπέδιο με σκοπό την ειρηνική συνύπαρξη των κοινοτήτων.

    Η κα Μπακογιάννη σημείωσε επίσης ότι η Ελληνική Προεδρία επικεντρώνεται στην ανάληψη περαιτέρω δράσης από μέρους του ΟΑΣΕ στον τομέα της ασφάλειας των συνόρων και της αστυνόμευσης, επισημαίνοντας ότι σ' αυτό το πλαίσιο, το Αφγανιστάν θα εξακολουθήσει να αποτελεί προτεραιότητα για το 2009 και τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της "προληπτικής διπλωματίας" για τις κρίσεις που παρουσιάζονται στην Κεντρική Ασία.

    Τέλος,μίλησε για το ρόλο του ΟΑΣΕ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας για την αντιμετώπιση των πολλαπλών πτυχών του μεταναστευτικού φαινομένου,για τις κλιματικές αλλαγές, για την ενίσχυση του αγώνα υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου, για την ισότητα των φύλων, για τη θρησκευτική ελευθερία και το δικαίωμα στην εκπαίδευση, ενώ σημείωσε τη διεθνή οικονομική κρίση και την ανάγκη για "περαιτέρω ενίσχυση της εταιρικής σχέσης μεταξύ του ΟΑΣΕ και του ΟΗΕ".

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνάντηση Ντ. Μπακογιάννη με Χ. Κλίντον

    Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της συνάντησης που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ την περασμένη Τετάρτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρόμπερτ Γουντ, δήλωσε: "Είχαν μια πάρα πολύ καλή και φιλική συζήτηση. Μίλησαν για έναν αριθμό θεμάτων. Επικεντρώθηκαν ειδικότερα στον ΟΑΣΕ, στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στα Βαλκάνια. Ηταν μια πολύ καλή συζήτηση. Η υπουργός χάρηκε που συναντήθηκε με την Ελληνίδα ομόλογό της και σίγουρα θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις μεταξύ τους. Ηταν μια πάρα πολύ καλή συνάντηση και προσβλέπουμε σε συνεργασία με την Ελλάδα σε μια σειρά από θέματα εξωτερικής πολιτικής".

    [02] ΔΟΥ: Παράταση υποβολής δηλώσεων

    Παράταση για ένα μήνα ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών στη προθεσμία υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και του εντύπου Ε9 για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

    Οι νέες προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων ξεκινούν απο 1 Απριλίου 2009 και θα ολοκληρωθούν σε 11 εργάσιμες ημέρες, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού φορολογικού μητρώου του φορολογούμενου, ενώ η αρχική προθεσμία προέβλεπε ότι ξεκινούσαν στις 3 Μαρτίου.

    Οπως σημειώνεται στην απόφαση η παράταση δόθηκε ύστερα απο αιτήματα επαγγελματικών τάξεων λόγω της μη έγκαιρης λήψης των απαραίτητων δικαιολογητικών καθώς και της αλλαγής του τρόπου φορολογίας ορισμένων επιχειρήσεων.

    [03] Νέος Βρετανός Πρέσβης ο Ντ. Λάντσμαν

    Ο νέος Βρετανός πρέσβης στην Ελλάδα Δρ. Ντέιβιντ Λάντσμαν επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Ο Δρ.Λάντσμαν, που, μέχρι πρόσφατα ήταν διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας για θέματα Βαλκανίων, διαδέχεται τον κ. Σάιμον Γκας που ολοκλήρωσε την θητεία του στην Αθήνα στις αρχές του Ιανουαρίου 2009 και οδεύει σε άλλη διπλωματική αποστολή.

    Ο νέος πρέσβης,που είναι γνώστης της ελληνικής γλώσσας και που έγραψε τη διδακτορική του διατριβή (στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ) πάνω στο ελληνικό γλωσσικό ζήτημα, είχε υπηρετήσει και άλλοτε στην Αθήνα, ως γραμματέας Β΄οικονομικών και Ευρωπαϊκών υποθέσεων, από το 1991 ως το 1994.

    Σχετικά με τον διορισμό του ο Δρ Λάντσμαν δήλωσε τα εξής:

    "Είναι μεγάλη τιμή για μένα που αναλαμβάνω καθήκοντα πρέσβη στην Ελλάδα. Η Ελλάδα και η Βρετανία απολαμβάνουν ιστορικούς δεσμούς συνεργασίας και σήμερα είναι σύμμαχοι και εταίροι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Επιπλέον,οι δυο μας χώρες συνδέονται με ισχυρούς προσωπικούς, εμπορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Είναι επίσης ιδιαίτερη χαρά για μένα να επιστρέφω στην Ελλάδα ως πρέσβης μετά από πολλές ευχάριστες εμπειρίες και αναμνήσεις που έζησα εδώ ως ερευνητής, διπλωμάτης και ως απλός επισκέπτης. Προσβλέπω σε αυτή τη νέα ευκαιρία να ζήσω και να εργαστώ στην Ελλάδα, να συναντήσω παλιούς φίλους, να γνωρίσω καινούργιους, καθώς και να συνεισφέρω στην εκβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών για το κοινό μας όφελος".

    [04] Βραβεία Σεζάρ 2009

    Η ταινία "Σεραφίν" του Μαρτέν Προβόστ είναι ο μεγάλος νικητής της 34ης τελετής των κινηματογραφικών βραβείων Σεζάρ 2009 που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Σατλέ του Παρισιού, καθώς απέσπασε συνολικά επτά βραβεία , μεταξύ των οποίων αυτά της καλύτερης ταινίας και της καλύτερης ηθοποιού, το οποίο κέρδισε η Γιολάντ Μορό.

    Η ταινία "Μεσρίν", που ήταν το φαβορί με 10 υποψηφιότητες, κέρδισε τελικά τρια βραβεία Σεζάρ: αυτό του καλύτερου σκηνοθέτη, το οποίο απονεμήθηκε στον Ζαν-Φρανσουά Ρισέ, του καλύτερου ηθοποιού που κέρδισε ο Βενσάν Κασέλ και του καλύτερου ήχου.

    Η ταινία "Σεραφίν" κέρδισε επίσης βραβεία Σεζάρ πρωτότυπου σεναρίου, μουσικής, φωτογραφίας, σκηνικών και κοστουμιών.

    Η Γιολάντ Μορό, η οποία κέρδισε το δεύτερο Σεζάρ της, τέσσερα χρόνια ύστερα από εκείνο για το ρόλο της στην ταινία "Οταν η θάλασσα ανεβαίνει", υποδύεται στην ταινία "Σεραφίν" μια γυναίκα που εργάζεται ως οικιακή βοηθός, πριν από τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο, για να κερδίσει κάποια χρήματα και να αγοράσει τα υλικά που της χρειάζονται για να ασχοληθεί με το πάθος της που είναι η ζωγραφική. Η Σεραφίν θα γίνει γνωστή με τη βοήθεια ενός γερμανού κριτικού τέχνης και συλλέκτη.

    Το βραβείο Σεζάρ καλύτερης ξένης ταινίας απονεμήθηκε στο "Βάλς με τον Μπασίρ" ένα αντιπολεμικό κόμικ για ενήλικες του Ισραηλινού Αρι Φόλμαν.

    Η βραδιά επεφύλαξε στιγμές συγκίνησης καθώς οι παρευρισκόμενοι απέτισαν φόρο τιμής στον παραγωγό, σκηνοθέτη και ηθοποιό Κλοντ Μπετί, ο οποίος πέθανε τον Ιανουάριο, ενώ για την σημαντική καριέρα του στον κινηματογράφο τιμήθηκε ο διάσημος αμερικανός ηθοποιός Ντάστιν Χόφμαν.

    [05] "Τερματισμός επιχειρήσεων στο Ιράκ"

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι οι αμερικανικές πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ θα τερματιστούν στις 31 Αυγούστου του 2010, όμως περίπου 35.000 έως 50.000 στρατιώτες θα παραμείνουν για να υποστηρίξουν την ιρακινή κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας.

    Σε ομιλία του στη βάση πεζοναυτών στο στρατόπεδο Λεζέν στη βόρεια Καρολίνα , ο Ομπάμα δήλωσε: "Το Ιράκ δεν είναι ακόμη ασφαλές" και μπροστά μας είναι δύσκολες ημέρες. Όμως τόνισε ότι η κυβέρνηση του σκοπεύει να απομακρύνει όλες τις αμερικανικές δυνάμεις από το Ιράκ έως το τέλος του 2011.

    Ακόμη, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι επιδιώκει ένα διάλογο "συνεχή και βασιζόμενο σε αρχές" με το Ιράν και τη Συρία, τις δύο χώρες-μαύρα πρόβατα για τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο της πιο ανοικτής νέας αμερικανικής διπλωματίας που εφαρμόζει η κυβέρνησή του.

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να ακολουθήσουν στο μέλλον μια πολιτική διαλόγου υποστηρικτικού και βασιζόμενου στις αρχές με όλες τις χώρες της περιοχής, και αυτό περιλαμβάνει και το Ιράν και τη Συρία", τόνισε ο Ομπάμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 28 February 2009 - 7:30:26 UTC