Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εξαιρετικές οι διμερείς σχέσεις"

  • [01] "Εξαιρετικές οι διμερείς σχέσεις"

    Ως εξαιρετικά τιμητική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την πρόσκληση να μιλήσει στην τρίτη Σύνοδο του διπλωματικού Σώματος της Σερβίας, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους έλληνες δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε στο Βελιγράδι.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση την έναρξη της ελληνικής πρωτοβουλίας για την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. το 2014 λέγοντας ότι «θα δώσουμε ώθηση σε αυτή μας την πρωτοβουλία, αυτό φέρνει τη χώρα μας στην πρωτοπορία και εξάλλου βάζοντας στόχους πάντοτε δημιουργείται δυναμική». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι ακόμα κι αν δεν ληφθεί απόφαση για την ατζέντα 2014 σε κάθε περίπτωση θα δοθεί ημερομηνία για την ένταξη των χωρών αυτών.

    Ερωτηθείς αν είναι εφικτή η επιτυχία της πρωτοβουλίας είπε ότι δημιουργείται δυναμική, σημείωσε ότι δεν είπαμε πως όλοι θα μπουν μονομιάς ή θα υπάρξει σταδιακή ένταξη και υπενθύμισε την αντίστοιχη συζήτηση που είχε γίνει για την διεύρυνση της ΕΕ με δέκα χώρες μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, όπου τελικά αποφασίστηκε να ενταχθούν ταυτόχρονα και οι δέκα.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι με την σερβική ηγεσία συζήτησε επίσης τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και θέματα τουριστικής ανάπτυξης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι όπως τον πληροφόρησε η σερβική πλευρά, σε δημοσκόπηση που διεξήχθη μετά την κατάργηση της βίζας για τις χώρες της Ε.Ε., το 65% των Σέρβων δήλωσαν ότι προτιμούν ως πρώτη χώρα επίσκεψης την Ελλάδα.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι συζητήθηκαν τα θέματα του Κοσόβου, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της ΠΓΔΜ, του Κυπριακού καθώς και ζητήματα της ευρύτερης περιοχής.

    Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση σχετικά με το τι μπορεί να εννοούσε ο πρόεδρος της Σερβίας με τη δήλωση του ότι ``ελπίζει πως το 2010 θα ολοκληρωθεί η συνεργασία της Σερβίας με τη Χάγη``, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο Σέρβος πρόεδρος εννοούσε την απόφαση που εκκρεμεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με το Κόσοβο και μάλιστα πιστεύει ότι η απόφαση θα εκδοθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2010. Πάντως, επειδή εκκρεμεί και η σύλληψη του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς που καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι δεδομένη η βούληση της σερβικής κυβέρνησης για τη σύλληψή του.

    Σε ότι αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο ειδικά τα κράτη τα οποία συναπάρτιζαν την πρώην ενιαία Γιουγκοσλαβία, να ξέρουν πολύ καλά τις ελληνικές θέσεις διότι γνωρίζονται καλά μεταξύ τους και μπορούν και αυτοί να πάρουν πρωτοβουλίες. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι το μήνυμα προς την ΠΓΔΜ είναι πως είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

    Ερωτηθείς αν ασκούνται πιέσεις για επίλυση του Κυπριακού και αν η λύση είναι κοντά ή μακριά ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θέλει να κάνει προβλέψεις για ένα τόσο σύνθετο ζήτημα πρόσθεσε ότι εμείς ζητάμε από την διεθνή κοινότητα και την ΕΕ να συμβάλλει με διπλωματικές πιέσεις προς την Τουρκία και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η επίλυση του προβλήματος για τη σχέση μας με την Τουρκία αλλά και για την Ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος.

    Ερωτηθείς τέλος αν υπάρχει περίπτωση και τώρα «λαϊκιστές» στην Ελλάδα να τον κατηγορήσουν ως «προδότη» με αφορμή την εξωτερική του πολιτική, όπως ανέφερε στη διάρκεια της ομιλίας του στο διπλωματικό σώμα της Σερβίας ότι έγινε τα προηγούμενα χρόνια, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ενεργητική και δυναμική εξωτερική πολιτική πάντα βοηθά την Ελλάδα ενώ δεν την βοηθά το κλείσιμο στον εαυτό της και επισήμανε ότι δεν υπάρχει μαγικό ραβδί αλλά σκληρός και αποτελεσματικός αγώνας για την επίλυση των προβλημάτων.

    Συνάντηση με τον Μπ. Τάντιτς

    Είχαμε εξαιρετικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας, οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαιρετικές και ελπίζω να τις εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπορίς Τάντιτς.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν τα προβλήματα του Κοσόβου, της Βοσνίας, της ΠΓΔΜ αλλά και εκείνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι σε αυτά τα ζητήματα υπάρχει κοινή στόχευση Ελλάδας και Σερβίας.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η παρουσία του στο Βελιγράδι αποτελεί και ένα σήμα για την εκκίνηση μιας προσπάθειας ώστε το 2014 τα δυτικά Βαλκάνια να ενταχθούν στην ΕΕ.

    «Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία της πρωτοβουλίας η οποία αποτελεί βασικό στόχο για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην περιοχή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβίας ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Παπανδρέου ως έναν από τους σημαντικότερους πολιτικούς που έχει συναντήσει είπε ότι «μιλήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις την οικονομική κατάσταση των δύο χωρών μας οι οποίες πλήττονται από την οικονομική κρίση» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθούν λύσεις. Είπε ακόμη ότι συζήτησαν και για τα προβλήματα της περιοχής, όπως εκείνο του Κοσόβου και ευχαρίστησε τον Γιώργο Παπανδρέου και την ελληνική κυβέρνηση για «την στήριξη στην προσπάθεια της Σερβίας να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της περιοχής με διπλωματικά μέσα».

    Ο κ. Τάντιτς είπε ότι συζητήθηκε επίσης η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. Τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η συνεργασία της Σερβίας με τη Χάγη ώστε να μπορεί πλέον να συνεχιστεί η προσπάθεια της χώρας του για ένταξη στην ΕΕ όπως εισηγείται η «ατζέντα του 2014» την οποία ο πρόεδρος της Σερβίας χαρακτήρισε σημαντική.

    Ο σέρβος ΥΠΕΞ Βουκ Γιέρεμιτς για το Γιώργο Παπανδρέου

    "Μεγαλόψυχο άνδρα, ο οποίος όποτε η Σερβία τον χρειάστηκε ήταν παρών", χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Βουκ Γιέρεμιτς τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, στην ομιλία του στην 3η Σύνοδο των Σέρβων πρεσβευτών στο Βελιγράδι, σήμερα το απόγευμα.

    Καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό στην Σύνοδο, ο Γιέρεμιτς είπε ότι "η παλαιόθεν επίμονη ενθάρρυνση του σερβικού μεταρρυθμιστικού κινήματος από τον κ. Παπανδρέου βοήθησε στην ειρηνική μας επανάσταση. Η παρουσία του, ως υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, στο Βελιγράδι, κατά τη διάρκεια της εγκαθίδρυσης της δημοκρατίας μας, προσέφερε αδιαμφισβήτητη διεθνή νομιμοποίηση στην νίκη που κατακτήσαμε στις κάλπες".

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας είπε επίσης ότι ο ίδιος "ως νεαρός ακτιβιστής έτυχε να συντονίζω την άφιξη του Γιώργου Παπανδρέου στην πρωτεύουσά μας και θυμάμαι τον εαυτό μου να τον περιμένει με ανυπομονησία μπροστά από το Σάβα Σέντερ, όπου έλαβε μέρος το ιστορικό γεγονός εκείνου του δραματικού Οκτώβρη".

    "Ανταλλάξαμε χειραψία και θυμάμαι τι μου είπε: "Συγχαρητήρια, σήμερα η Σερβία ξεκινά το ευρωπαϊκό της ταξίδι", κατέληξε ο κ. Γιέρεμιτς, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την προσωπική συμβολή του Έλληνα πρωθυπουργού στην Σερβία και την ευρύτερη περιοχή.

    Συνέντευξη Γ.Παπανδρέου σε σερβική εφημερίδα

    "Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την προοπτική της πλήρους ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ και θα σταθεί στο πλευρό του σερβικού λαού καθώς αυτός θα πορεύεται σε αυτή τη μακρά και απαιτητική φάση", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε αποκλειστική συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα "Νοβόστι", συνέντευξη η οποία δημοσιεύεται σήμερα με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σερβία.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ.Παπανδρέου υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα χαιρετίζει την πρόσφατη απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σχετικά με την εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας.

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξή του ο κ.Παπανδρέου αναφέρει ότι η ατζέντα της Θεσσαλονίκης που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και προσθέτει ότι ο ρυθμός με τον οποίο τα δυτικά Βαλκάνια προσεγγίζουν την ΕΕ θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις έκαστης χώρας αναφορικά με τις συμφωνημένες αρχές και προϋποθέσεις, ενώ εκφράζει την πεποίθησή του ότι οι προσπάθειες της Σερβίας προς την κατεύθυνση αυτή, σύντομα θα παραγάγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ.Παπανδρέου υπενθύμισε ότι έχει προτείνει μια πρωτοβουλία για ένα νέο οδικό χάρτη με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση της πορείας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με πλήρη συμμόρφωση με τις ισχύουσες απαιτήσεις και τα κριτήρια της ΕΕ ενώ έχει προτείνει και ως συμβολική ημερομηνία το 2014 που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

    Ερωτηθείς για το θέμα του ονόματος με την ΠΓΔΜ ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι "η Ελλάδα επιθυμεί μια οριστική διευθέτηση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ και η εθνική κόκκινη γραμμή μας είναι σαφής. Προβήκαμε σε ένα σημαντικό βήμα λέγοντας ότι θα αποδεχθούμε ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Και αναμένουμε από το γείτονά μας να πράξει το ίδιο και να μας συναντήσει στα μισά του δρόμου".

    "Όσον αφορά το θέμα του ονόματος ή θα βρούμε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση εργαζόμενοι από κοινού στενά σε πνεύμα συνεργασίας και βοηθώντας τους λαούς μας να έλθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλο, είτε θα συνεχίσουμε να ανακυκλώνουμε το πρόβλημα λαμβάνοντας ακραίες εθνικιστικές θέσεις και κάνοντας την εθνικιστική (και ενίοτε αλυτρωτική) ρητορική την καθημερινή πολιτική μας τροφή", επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Ερωτηθείς αν η Ελλάδα έχει υποστεί οποιουδήποτε είδους πίεση να αναγνωρίσει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσυφοπεδίου και αν κατά την έννοια αυτή πρόκειται να αλλάξει η θέση της Αθήνας, ο κ.Παπανδρέου είπε "η στάση της Ελλάδας είναι γνωστή επί του θέματος αυτού και δεν θα αλλάξει".

    "Η σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και η διεθνής νομιμότητα παραμένουν οι ακρογωνιαίοι λίθοι της πολιτικής μας και σε αυτό το πνεύμα είμαστε αφοσιωμένοι σε προσπάθειες που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός ασφαλούς και ευημερούντος περιβάλλοντος για όλους τους κατοίκους του Κοσυφοπεδίου συμπεριλαμβανομένης της Σερβικής Κοινότητας", είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι "η προστασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στο Κοσυφοπέδιο, είναι πρωταρχικής σημασίας για εμάς και η εμπλοκή μας στην περιοχή αποδεικνύει την αφοσίωσή μας σε αυτούς τους στόχους. Αυτό σημαίνει ότι η διατήρηση της σερβικής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για όλους μας στην ΕΕ".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 January 2010 - 19:30:15 UTC