Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Χρονιά αλλαγών και ανατροπών το 2010"
  • [02] Ελβετία: Πρόστιμο 290.000 δολ.για υπερβολική ταχύτητα
  • [03] Επέστρεψε ο πλοίαρχος

  • [01] "Χρονιά αλλαγών και ανατροπών το 2010"

    Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης. Το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ επισκέπτεται σήμερα τα Υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας, Υγείας, Αμυνας και Εργασία, προκειμένου να διασταυρώσει τα μεγέθη του προϋπολογισμού.

    "Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) είναι στην πράξη ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της εθνικής οικονομίας", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχετικά με το ΠΣΑ, το οποίο, ως γνωστόν, θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος Ιανουαρίου και θα εγκριθεί από το Ecofin στις 16 Φεβρουαρίου. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το ΠΣΑ παράλληλα "αποτυπώνει τις μεγάλες αλλαγές στα δημοσιονομικά, στη φορολογία, στον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού, αλλά και τις γενικότερες μεγάλες ριζικές ανατροπές που θα γίνουν στο κράτος και στο παραγωγικό πρότυπο της οικονομίας".

    Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αποσαφήνισε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη ούτε εισήγηση για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, ενώ το ενδεχόμενο αυτό δεν προβλέπεται ούτε στο ΠΣΑ. Ο ίδιος ξεκαθάρισε επίσης ότι η κυβέρνηση απορρίπτει το δραστικό πάγωμα των μισθών και την κατάργηση του 14ου μισθού. Αντίθετα, εξετάζεται η εισήγηση για την παροχή κινήτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Παράλληλα, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι πέραν της απελευθέρωσης των υπηρεσιών θα προωθηθεί εντός του α΄ εξαμήνου και το "άνοιγμα" των "κλειστών επαγγελμάτων".

    Σχετικά με τη συλλογή αποδείξεων, το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε "μίζερη" τη συζήτηση για τον τρόπο καταγραφής τους στις φορολογικές δηλώσεις και "μείζονα επιτυχία της οικονομικής πολιτικής" το γεγονός ότι δημιουργήθηκε πανεθνικό θέμα για την ανάγκη να ζητούνται αυτές.

    Σημειώνεται ότι στο ΠΣΑ θα περιλαμβάνονται δύο σενάρια για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, ένα βασικό και ένα δυσμενέστερο. Με βάση το βασικό σενάριο, η αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους θα αρχίσει από το 2012.

    Αύριο, εξάλλου, αναχωρούν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που βρίσκονται στην Ελλάδα ενόψει της κατάρτισης του ΠΣΑ. Στο πλαίσιο των επαφών τους, εκτός από τις συναντήσεις με υπουργούς και υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας, Άμυνας, Εργασίας και Υγείας, θα συναντηθούν και με παράγοντες της Τράπεζας της Ελλάδος και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

    Τρίωρη συνάντηση είχε στο υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας η υπουργός κ.Λούκα Κατσέλη με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα στελέχη της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας που βρίσκονται στην Αθήνα, ενόψει της κατάρτισης του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης.

    Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η συζήτηση των δύο πλευρών αφορούσε τις εξής προτεραιότητες:

    1. Την τόνωση των επενδύσεων δημοσίων και ιδιωτικών. Οι κοινοτικοί παράγοντες ζήτησαν στοιχεία σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Η ελληνική πλευρά αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για την ίδρυση, αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων και τη μείωση της γραφειοκρατίας στα θέματα αυτά, που κοστίζουν στο ελληνικό δημόσιο 7 δισ.ευρώ ετησίως.

    2. Τη ρευστότητα στην αγορά δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά διαπιστώνει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν την απαιτούμενη πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα. Επίσης οι κοινοτικοί ενημερώθηκαν για τα δύο σχέδια νόμου που αφορούν τη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων και τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

    3. Την εποπτεία των αγορών. Συζητήθηκε το θέμα της τιμολογιακής ανταγωνιστικότητας, τα υψηλά επιτόκια που δεσπόζουν στην ελληνική αγορά κλπ.

    Οι κοινοτικοί παράγοντες ζήτησαν την ποσοτικοποίηση των αποτελεσμάτων που θα έχουν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση. Εξάλλου, σε ερωτήσεις που τέθηκαν στα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Εμπορικής Ναυτιλίας για την ανάπτυξη έλεγαν ότι τα μέτρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση θα αρχίζουν να αποδίδουν από το Μάιο - Ιούνιο 2010, η ανάκαμψη θα αρχίσει να διαφαίνεται το β΄εξάμηνο του 2010 και ανάπτυξη θα έχουμε το 2011.

    "Το 2010 θα είναι χρονιά ανατροπών και μεγάλων αλλαγών για να βάλουμε τα θεμέλια για ένα διαφορετικό κράτος που θα σέβεται τον πολίτη, τον τόπο του, το φιλότιμό του, την πρωτοβουλία του, το κέφι του και τα όνειρά του", δήλωσε ο πρωθυπουργός από τη Μυτιλήνη.

    Ο κ.Παπανδρέου είπε ότι θα μπουν τα θεμέλια για ένα κράτος κοινωνικής δικαιοσύνης και ευνομίας που θα προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών και τόνισε ότι : "τις μεγάλες ανατροπές θα τις κάνουμε μαζί με ειλικρίνεια, αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και σιγουριά".

    "Θα γίνουν μεγάλες αλλαγές, θα χρειαστεί όλοι να βοηθήσουν αλλά είμαι αισιόδοξος, υπάρχει ελπίδα, απόφαση και σιγουριά", κατέληξε.

    Το έτος 2011 θα έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης ανέφεραν χθες υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που βρίσκονται στην Αθήνα ενόψει της κατάρτισης του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης (ΠΣΑ).

    Χθες τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχαν συνολικά εξάωρη συνάντηση με τους εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών ενώ το απόγευμα θα συναντηθούν και με τον υπουργό Οικονομικών κ.Γ.Παπακωνσταντίνου.

    Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το πρόγραμμα θα είναι έτοιμο και θα κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 13-15 Ιανουαρίου. Το πρόγραμμα επίσης θα συζητηθεί στην οικονομική επιτροπή της Βουλής και θα σταλεί στο τέλος Ιανουαρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να εξεταστεί από το κολέγιο των επιτρόπων στις 27 Ιανουαρίου.

    Τέλος στις 15 Φεβρουαρίου το πρόγραμμα θα συζητηθεί στο ΕΚΟΦΙΝ.

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινής εξάωρης συζήτησης μεταξύ της ελληνικής και της κοινοτικής πλευράς έγιναν αναφορές για τα μέτρα που θα ληφθούν το 2010 και όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών οι κοινοτικοί παράγοντες πιέζουν για το όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσοτικοποίηση και εξειδίκευση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης.

    Η ελληνική πλευρά έδωσε στοιχεία στην κοινοτική για το νέο τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στους δημοσιονομικούς κανόνες.

    [02] Ελβετία: Πρόστιμο 290.000 δολ.για υπερβολική ταχύτητα

    Ενας εκατομμυριούχος οδηγός τιμωρήθηκε με πρόστιμο-ρεκόρ 299.000 ελβετικών φράγκων (290.000 δολάρια) όταν η ελβετική αστυνομία τον σταμάτησε επειδή έτρεχε με περισσότερα από 100 χιλιόμετρα την ώρα σε επαρχιακό δρόμο με την κόκκινη Ferrari Testarossa του, σύμφωνα με τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης.

    Το δικαστήριο του νοτιοανατολικού καντονιού Σεν Γκάλεν επιδίκασε στον εκατομμυριούχο αυτό το πρόστιμο-ρεκόρ, που ξεπερνά κατά πολύ το προηγούμενο πρόστιμο των 111.000 ελβετικών φράγκων που είχε δοθεί σε έναν οδηγό Πόρσε το 2008 στη Ζυρίχη.

    "Ο κατηγορούμενος αγνόησε βασικούς κυκλοφοριακούς κανόνες με ένα πολύ γρήγορο αυτικίνητο μόνο και μόνο εξαιτίας της επιθυμίας του για ταχύτητα", αναφέρει το δικαστήριο στην απόφασή του για τον πλούσιο οδηγό, σύμφωνα με την εφημερίδα Blick.

    Η περιουσία του οδηγού ανέρχεται στα 23,3 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, ενώ έχει στην κατοχή του και πέντε υπερπολυτελή αυτοκίνητα.

    [03] Επέστρεψε ο πλοίαρχος

    Επέστρεψε σήμερα στην Αθήνα ο Έλληνας Πλοίαρχος Άγγελος Αλεξίου, έπειτα από δεκατετράμηνη κράτησή του στο Ιράν.

    Η επιστροφή του επετεύχθη μετά από συντονισμένες και συστηματικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και επαφές σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο με τις αρχές του Ιράν.

    Με τον τρόπο αυτό δόθηκε αίσιο τέλος σε ένα κατ' εξοχήν ανθρωπιστικό ζήτημα και κατέστη δυνατή η επανένωση του Έλληνα καπετάνιου με την οικογένειά του.

    Τον Έλληνα Πλοίαρχο υποδέχθηκε στο Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ιράν Μ. Αχμαντινετζάντ, στο περιθώριο της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 7 January 2010 - 15:30:16 UTC