Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προστασία χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων
  • [02] Η ατζέντα της ημέρας

  • [01] Προστασία χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων

    "Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) είναι στην πράξη ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της εθνικής οικονομίας", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχετικά με το ΠΣΑ, το οποίο, ως γνωστόν, θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος Ιανουαρίου και θα εγκριθεί από το Ecofin στις 16 Φεβρουαρίου.

    Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το ΠΣΑ παράλληλα "αποτυπώνει τις μεγάλες αλλαγές στα δημοσιονομικά, στη φορολογία, στον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού, αλλά και τις γενικότερες μεγάλες ριζικές ανατροπές που θα γίνουν στο κράτος και στο παραγωγικό πρότυπο της οικονομίας".

    "Οι εργαζόμενοι αγωνιούν, το ίδιο κάνει και η κυβέρνηση. Γι' αυτό ανοίξαμε τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης σε ένα βάθος χρόνου, ώστε να εκφραστούν όλες οι αγωνίες και οι προτάσεις", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής κληθείς να σχολιάσει το "κλίμα δυσπιστίας που διαμορφώνεται στους κόλπους των εργαζομένων".

    Επιπλέον, επισήμανε ότι αποτελεί και προεκλογική δέσμευση η προστασία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων.

    Σχετικά με το εάν οι κοινοτικοί πρότειναν μείωση των συντάξεων, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι έκαναν κάποιες προτάσεις και πρόσθεσε ότι "αυτά όμως είναι σε επίπεδο προτάσεων και σκέψεων των κοινοτικών. Από κεί και πέρα εμείς παρουσιάζουμε ένα πρόγραμμα Σταθερότητας, που θα διαμορφωθεί και θα κριθεί και θα είναι δικές μας οι αποφάσεις για το τι θα περιληφθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας".

    Επιπλέον, αφού τόνισε ότι ισχύουν όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος είπε ότι "σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε σε συνεργασία με τους κοινοτικούς, δεν ανακοινώνουμε ούτε το Πρόγραμμα Σταθερότητας ούτε κάποιες αλλαγές που θα γίνουν".

    Για τις γονικές παροχές

    "Καταδικάζαμε και καταδικάζουμε κάθε αιφνιδιασμό, όπως γινόταν και από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και ως χρόνια πρακτική. Όμως, δεν μπορούμε να πούμε ότι αιφνιδιάσαμε κανέναν,από τη στιγμή που ήταν και προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ ότι θα φέρουμε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα και στα πλαίσια αυτού θα υπάρχει δικαιότερη φορολόγηση στις κληρονομιές γονικές παροχές και δωρεές".

    Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής κληθείς να σχολιάσει εάν η κατάθεση της σχετικής τροπολογίας για τις δωρεές και τις γονικές παροχές αποτελεί "αιφνιδιασμό".

    Υπενθύμισε δε ότι η τελευταία σχετική αναφορά του πρωθυπουργού ήταν στις 13 Δεκεμβρίου 2009, προκειμένου να επανέλθει αυτή η φορολόγηση με προοδευτική κλίμακα και με υψηλό αφορολόγητο.

    "Δεν υπάρχει κανένας αιφνιδιασμός", επισήμανε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι από κεί και πέρα θα έπρεπε να βρεθεί κάποιος τρόπος να υπάρξει αυτή η ρύθμιση και μάλιστα όταν προβλέπεται και από τον προϋπολογισμό και από το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης" και να υπάρξει μια "ταχεία" διαδικασία.

    Επιπλέον, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι "επειδή το πρώτο νομοσχέδιο σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο Φεβρουαρίου, έπρεπε να κερδίσουμε χρόνο ώστε να υπάρχει αυτή η ρύθμιση".

    Ακόμα, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι με δεδομένο ότι είχε προαναγγελθεί αυτού του είδους η φορολόγηση, παρατηρήθηκε σωρεία μεταβιβάσεων μεγάλων περιουσιών, γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών έτσι ώστε να μπορέσουν κάποιοι πολίτες, που διαθέτουν μεγάλες περιουσίες, να τις μεταβιβάσουν στα παιδιά τους και να ωφεληθούν σε αυτό το διάστημα.

    "Άρα", εξήγησε ο κ. Πεταλωτής, "θα έπρεπε και η πολιτεία να κινηθεί στα πλαίσια της προστασίας της φορολογίας που θα προέκυπτε".

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η ρύθμιση δεν εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης γιατί δεν έπρεπε να επιβαρυνθούν οι πολίτες για το 2009.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι είναι προσωρινός ο φόρος που επιβάλλεται με τα σημερινά δεδομένα και πως η εκκαθάριση θα γίνει με την καινούρια ρύθμιση που προβλέπεται να γίνει μετά τον ευρύ κοινωνικό διάλογο, έτσι όπως έχει δρομολογηθεί.

    Δηλώσεις κ. Βενιζέλου

    Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε σχέση με τη συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με το κλιμάκιο της Διεύθυνσης ΕCOFIN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε τα εξής:

    «Η συνάντηση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποιήθηκε σε υπηρεσιακό επίπεδο, όπως ακριβώς είχε ζητηθεί, καθώς και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αντιπροσωπεία υπηρεσιακού επιπέδου.

    Κατά την συνάντηση, που διεξήχθη σε φιλικό και δημιουργικό κλίμα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις διαδικασίες που πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εκτέλεση του ψηφισμένου κρατικού προϋπολογισμού που, μεταξύ άλλων, περικόπτει και τις συνολικές δαπάνες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 6,6 %, με ιδιαίτερη έμφαση στις λειτουργικές δαπάνες οι οποίες περικόπτονται κατά 12,1% .

    Οι υπηρεσιακοί παράγοντες έδωσαν όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που ζητήθηκαν στο πλαίσιο και των όσων είχαν τονιστεί στην ομιλία μου στη Βουλή κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού.

    Όπως είναι προφανές, ζητήματα που άπτονται της αμυντικής πολιτικής εκφεύγουν της κοινοτικής αρμοδιότητας γιατί ανήκουν στο σκληρό πυρήνα της κυριαρχίας των κρατών-μελών.

    Τα στοιχεία της οικονομικής διαχείρισης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα είναι διαρκώς προσιτά για τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και για το ελληνικό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο των αρχών της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας που διέπουν την εκτέλεση του Προϋπολογισμού».

    [02] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο, έχει το Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Εταιρίας Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης με θέμα τα στρατόπεδα της ΒΔ Θεσσαλονίκης (11:00:00, Θεσσαλονίκη/αίθ.Δημ.Συμβ. Δήμου Νεάπολης)

  • Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τη Βία και το Ρατσισμό στον Αθλητισμό. Την έναρξη θα κηρύξει ο Δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος (11:00:00, Θεσσαλονίκη/Helexpo Corona)

  • Ποδόσφαιρο-Super League-17η Αγωνιστική

    ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 16:45 ΣΚΑΪ

    ΞΑΝΘΗ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 16:45 ΝΕΤ

    ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-Π.Α.Ο.Κ. 19:00 ΝOVA

  • Χάντμπολ-Διεθνές τουρνουά ανδρών (2η ημέρα): Ουκρανία-Ελλάδα - 18:00:00, Μπρατισλάβα (SVK)

  • Βόλεϊ-Α1 γυναικών (13η ημέρα)

  • Βόλεϊ-Α2 ανδρών (11η ημέρα)

  • Βόλεϊ-Α1 ανδρών (14η ημέρα)

    Σάββατο, 9/1: ΕΑΠ, 19.00: ΕΑΠ - ΠΑΟΚ

    Ζηρινείου, 19.00: Κηφισιά - Ολυμπιακός

    Λαμίας, 19.00: Λαμία - Απόλλων Καλ.

  • Υδατοσφαίριση-Α1 ανδρών (9η ημέρα)

    13.30 ΝΟ Πατρών-Χανιά

    16.00 Ποσειδών Ιλισίων-Παναθηναϊκός

    16.00 Λάρισα-Βουλιαγμένη

    17.00 Χίος-Ολυμπιακός

    17.00 Πανιώνιος-ΝΕ Πατρών

    17.00 Παλαιό Φάληρο-ΠΑΟΚ

  • Υδατοσφαίριση-Α1 γυναικών (4η ημέρα)

  • Μπάσκετ-Α1 Ανδρών-11η Αγωνιστική

    17:00 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ

    17:00 Ηλυσιακός-Πανιώνιος

    19:00 Άρης-Πανελλήνιος

    19:00 Παναθηναϊκός-Περιστέρι


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 January 2010 - 5:30:15 UTC