Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δύο συλλήψεις για την επίθεση κατά της εθνικής του Τόγκο
  • [02] "Απογοητευτικά δείγματα"
  • [03] Συνομιλίες στη Λευκωσία
  • [04] "Σεβασμός στους μετανάστες"

  • [01] Δύο συλλήψεις για την επίθεση κατά της εθνικής του Τόγκο

    Δύο άτομα συνελήφθησαν από την αστυνομία της Ανγκόλας στον θύλακα της Καμπίντα, έπειτα από την επίθεση εναντίον του λεωφορείου που μετέφερε την ποδοσφαιρική ομάδα του Τόγκο, η οποία είχε φθάσει για να συμμετάσχει στο Κόπα Αφρικα 2010, ανακοίνωσε σήμερα ο εισαγγελέας της επαρχίας.

    "Συνελήφθησαν δύο άτομα. Μόλις έχουμε νέα στοιχεία θα τα κοινοποιήσουμε", δήλωσε ο εισαγγελέας Αντόνιο Νίτο.

    Η φάλαγγα των οχημάτων της ομάδας του Τόγκο δέχθηκε καταιγισμό πυρών αυτονομιστών ανταρτών αμέσως μετά την είσοδό της στον θύλακα της Καμπίντα, περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο, που αποτελεί θέατρο ταραχών έπειτα από την ανεξαρτησία της Ανγκόλας, της πρώην πορτογαλικής αποικίας το 1975.

    Οι Δυνάμεις για την Απελευθέρωση του Κράτους της Καμπίντα-Στρατιωτική Θέση, οργάνωση που ιδρύθηκε το 2003 με απόσχιση από το κύριο αυτονομιστικό κίνημα, του Μετώπου για την Απελευθέρωση του θύλακα της Καμπίντα, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και απείλησε με νέες επιθέσεις.

    Οι αρχές της Ανγκόλας έδωσαν εγγυήσεις για την ασφάλεια των ομάδων που συμμετέχουν στο Κόπα Αφρικα, τόσο στην πόλη της Καμπίντα, όσο και στη Λουάντα, τη Μπενγκέλα και το Λουμπάνγκο.

    Η ομάδα του Τόγκο αναχώρησε χθες το βράδυ από την Καμπίντα, μεταφέροντας και τις σορούς των δύο μελών της ομάδας, θυμάτων της επίθεσης, την ώρα της τελετής έναρξης της Κόπα Αφρικα.

    [02] "Απογοητευτικά δείγματα"

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, για τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Ο κ. Καρατζαφέρης κατηγορεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι ως κυβέρνηση έχει αθετήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους πάνω από τον πληθωρισμό, ενώ προσανατολίζεται σε μεγάλη μείωση ακόμα και των επιδομάτων τους.

    «Αν ο κ. πρωθυπουργός ζήλεψε τηλεοπτική δόξα τύπου Αννίτας Πάνια και οι υπουργοί του τη δόξα των προσκεκλημένων της, αυτή πράγματι είναι: «πολιτική μεταρρύθμιση». Τώρα, τι τους έφταιξε ο Καλλικράτης και από τις ένδοξες σελίδες της Ιστορίας τον παραδίδουν στη χλεύη νομαρχών, δημάρχων και δημοτών, αυτοί το ξέρουν. Ίσως να φταίει τελικά η «αρχιτεκτονική» του μυαλού τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ.

    «Τα δείγματα της κυβέρνησης Παπανδρέου, με τη συμπλήρωση 100 ημερών, είναι απογοητευτικά. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι δεν κατέβαλαν ιδιαίτερη προσπάθεια για να ξεπεράσουν σε ανικανότητα την κυβέρνηση Καραμανλή των δύο τελευταίων ετών⦻, ανέφερε

    Ο κ. Αϊβαλιώτης, μιλώντας για τον εκλογικό νόμο, τόνισε ότι "ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε, στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, να δει κατ' ιδίαν όλους τους Πολιτικούς Αρχηγούς πριν παρουσιάσει τον εκλογικό νόμο. Πιστεύουμε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν έχει κάποιο λόγο να μην τηρήσει τη δέσμευσή του".

    Τέλος, σχετικά για τις προτάσεις Ταλάτ, ανέφερε: «Ο κ. Ταλάτ παρουσίασε μια συρραφή του Σχεδίου Αννάν η οποία αποκλείει κάθε ιδέα διαπραγματεύσεως. Η Τουρκία επιθυμεί, τελικώς, το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος να έχει την τύχη της ίδιας στα πλαίσια της Ε.Ε⦻.

    [03] Συνομιλίες στη Λευκωσία

    Στη "σκιά" των προτάσεων Ταλάτ για το κεφάλαιο "διακυβέρνηση- κατανομή εξουσιών", οι οποίες κρίνονται από τη Λευκωσία ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για συζήτηση, άρχισε σήμερα στη Λευκωσία και ολοκληρώνεται μεθαύριο, Τετάρτη, η πρώτη φάση των εντατικών συνομιλιών Χριστόφια - Ταλάτ.

    Οι συνομιλίες διεξάγονται στην οικία του ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, στο κλειστό αεροδρόμιο Λευκωσίας επί της "νεκρής ζώνης".

    Στην ημερήσια διάταξη, εκτός από το θέμα της διακυβέρνησης, περιλαμβάνονται επίσης θέματα οικονομίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης και το περιουσιακό.

    Η δεύτερη φάση των εντατικών συνομιλιών είναι προγραμματισμένη για το τριήμερο 25, 26 και 27 Ιανουαρίου.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι οι εντατικές διαπραγματεύσεις «δεν αρχίζουν και με τους καλύτερους οιωνούς, λόγω του παράλογου και αρνητικού περιεχομένου των προτάσεων Ταλάτ» που συντάχθηκαν, όπως είπε, στην Άγκυρα.

    Κάλεσε μάλιστα, τον διεθνή παράγοντα να πείσει την Άγκυρα να αναλάβει τις ευθύνες της στο Κυπριακό.

    Παρόλα αυτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου απέρριψε τη θέση των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγων για απόσυρση των προτάσεων Χριστόφια για την εκ περιτροπής προεδρία και την παραμονή 50.000 εποίκων. Ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι ''δεν μπορεί κάποιος να αποσύρει θέσεις, ενόσω βρίσκεται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης''.

    Ο κ. Στεφάνου σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ανέφερε ότι στη σημερινή συνάντηση ο πρόεδρος Χριστόφιας θα κάνει ξεκάθαρο ποια είναι η προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς στις προτάσεις που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή και θα υποδείξει ποιοι είναι οι στόχοι της διαδικασίας των εντατικών και πως μπορούν να επιτευχθούν.

    Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, οι οποίες ετοιμάστηκαν στην Άγκυρα. Οι προτάσεις αυτές, τόνισε, κινούνται σε διαφορετικές παραμέτρους από αυτές που είχαν συμφωνηθεί, γεγονός που διαφοροποιεί τα δεδομένα, «με αποτέλεσμα να μην ξεκινούμε με καλούς οιωνούς».

    Ο κύριος Στεφάνου ανέφερε ότι «στόχος των εντατικών συνομιλιών ήταν η επίτευξη περισσοτέρων συγκλίσεων στα θέματα της διακυβέρνησης, της οικονομίας και των ευρωπαϊκών θεμάτων» και πρόσθεσε ότι «αναμενόταν η εποικοδομητική προσέγγιση της άλλης πλευράς, ώστε να δοθεί ώθηση στη διαδικασία».

    «Αντίθετα», τόνισε, «βλέπουμε να επιλέγουν μια διαδικασία που δεν έχει συμφωνηθεί και φέρνουν πίσω τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τους τελευταίους 16 μήνες».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει την προσεχή Παρασκευή για να ενημερωθεί για την πρώτη φάση των εντατικών διαπραγματεύσεων Χριστόφια - Ταλάτ.

    Εξ άλλου, στις 18 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα έχει συνομιλίες στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

    Πληροφορίες του ΡΙΚ αναφέρουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα κινηθεί παρασκηνιακά προς τα Ηνωμένα Έθνη, υποδεικνύοντας ότι οι δέκα ενότητες που περιλαμβάνονται στο επτασέλιδο έγγραφο Ταλάτ απέχουν κατά πολύ τόσο από τη συμφωνηθείσα βάση διαπραγμάτευσης όσο και από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα ζητήσει επίσης από τα Ηνωμένα Έθνη να μην επιτρέπουν να κατατίθενται τέτοιου είδους θέσεις.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Φιλελεύθερος", ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν θα στείλει την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου την αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ως προπομπό της δικής του έλευσης στην Κύπρο. Μια καταρχήν απόφαση για την πραγματοποίηση επίσκεψης του κ. Μπαν Κι-μουν στην Κύπρο έχει ληφθεί κι αυτή τοποθετείται για τις 2 Φεβρουαρίου, δεν είναι ωστόσο οριστικό, προστίθεται στο δημοσίευμα.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την εφημερίδα "Πολίτης", η κατάθεση σκληρών θέσεων εκ μέρους του κ. Ταλάτ θα αναγκάσει τον κ. Χριστόφια "να διαπραγματευθεί καταθέτοντας τις δικές του, επίσης, σκληρές θέσεις, με αποτέλεσμα, ή να ξεκινήσει διάλογος με την τουρκική πλευρά να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων ή έστω να υπάρξει αδιέξοδο με συνυπευθυνότητα".

    Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο κ. Ταλάτ "είναι λογικό να εμφανίζεται σκληρός", για να μπορέσει να αντιπαρατεθεί στον πολύ πιο σκληρό στο Κυπριακό, «πρωθυπουργό» των κατεχομένων Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος ήδη έχει απορρίψει τις προτάσεις ως απαράδεκτες.

    Τέλος, σημειώνεται ότι η Τουρκία δείχνει έντονα ενοχλημένη από το επιπρόσθετο «πάγωμα» κεφαλαίων στην ενταξιακή της διαδικασία κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, με αποτέλεσμα να μην είναι διατεθειμένη να κάνει κινήσεις, που θα "σπάσουν" το αδιέξοδο πριν ξεκαθαρίσει το δικό της ευρωπαϊκό μέλλον.

    [04] "Σεβασμός στους μετανάστες"

    Ο Πάπας Βενέδικτος XVI δήλωσε κατά τη διάρκεια των κυριακάτικων προσευχών του Αγγέλου ότι "ο μετανάστης είναι ένας άνθρωπος που πρέπει να σεβόμαστε".

    "Πρέπει να ξεκινήσουμε από την καρδιά του προβλήματος, πρέπει να ξεκινήσουμε από την έννοια του ανθρώπου" τόνισε ο Πάπας, αναφερόμενος στις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών στη νότια Ιταλία, στην περιοχή της Καλαβρίας.

    "Ένας μετανάστης είναι ένας άνθρωπος που είναι διαφορετικός ως προς την καταγωγή του, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του αλλά είναι ένας άνθρωπος που πρέπει να είναι σεβαστός και ο οποίος έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις" πρόσθεσε ο ποντίφικας.

    "Η βία δεν πρέπει ποτέ να είναι για κανέναν το μέσο επίλυσης των δυσκολιών. Καλώ όλους να κοιτάξετε το πρόσωπο του διπλανού σας και να ανακαλύψετε την ψυχή του, την ιστορία και τη ζωή του λέγοντας: είναι ένας άνθρωπος και ο Θεός τον αγαπάει όπως αγαπάει εμένα" δήλωσε ακόμη ο Πάπας.

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη, όταν τρεις Ιταλοί που επέβαιναν σε αυτοκίνητο πυροβόλησαν αλλοδαπό εργάτη. Ακολούθησε εξέγερση των μεταναστών που εργάζονται στις γεωργικές εκτάσεις της περιοχής, ενώ οι ντόπιοι κατέλαβαν το δημαρχείο και έστησαν μπλόκα, ζητώντας να απομακρυνθούν οι μετανάστες, τους οποίους ωστόσο χρησιμοποιούν στις δουλειές τους.

    Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν ότι κάθε έγχρωμος εργάτης, στα χωράφια του Ροζάρνο αλλά και όλων των άλλων περιοχών της Κάτω Ιταλίας, εργάζεται δέκα με δώδεκα ώρες την ημέρα, ανασφάλιστος, έναντι είκοσι πέντε ευρώ. Πολύ συχνά, ζουν σε παράγκες, χωρίς τις βασικές προϋποθέσεις υγιεινής.

    Τις τελευταίες ημέρες έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή του Ροζάρνο, περισσότεροι από χίλιοι αλλοδαποί, οι οποίοι πρόκειται να φιλοξενηθούν, προσωρινά, σε κέντρα πρώτης υποδοχής της περιφέρειας, που ανήκουν και στην Καθολική Εκκλησία.

    Η όλη κατάσταση, στις περιοχές της Καλαβρίας, της Σικελίας, της Νάπολης και του Μπάρι, επιδεινώνεται και από την παρουσία του μαφιόζικου οργανωμένου εγκλήματος, που εκμεταλλεύεται διαρκώς την μαύρη εργασία των ξένων, με εκβιασμούς και «τσιφλικάδες» που μονοπωλούν την προσφορά εργασίας στον γεωργικό τομέα.

    Για τις επιθέσεις εναντίον χριστιανών

    Ο Πάπας Βενέδικτος XVI καταδίκασε ακόμη τη δολοφονία των έξι χριστιανών κοπτών στην Αίγυπτο, υποστηρίζοντας ότι η "βία κατά των χριστιανών σε ορισμένες χώρες αυξάνει την αγανάκτηση πολλών ανθρώπων".

    "Η βία εναντίον Χριστιανών έχει προκαλέσει αγανάκτηση σε πολλούς ανθρώπους, ιδιαιτέρως όταν συμβαίνει στις πιο ιερές μέρες για την χριστιανική παράδοση", ανέφερε ο Πάπας.

    "Είναι απαραίτητο οι πολιτικές και θρησκευτικές αρχές να μην αποτύχουν στην ανάληψη των ευθυνών τους", ανέφερε ο Πάπας στο μήνυμά του, προσθέτοντας: "δεν μπορούμε να έχουμε βία στο όνομα του Θεού".

    Έξι Χριστιανοί Κόπτες σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλων που επέβαιναν σε αυτοκίνητα στην κωμόπολη Ναγκάα Χαμάντι, στη νότια Αίγυπτο, στις 6 Ιανουαρίου, παραμονή της μέρας που οι Κόπτες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα.

    Τρεις ημέρες αργότερα, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί πυρπόλησαν σπίτια και καταστήματα που ανήκουν σε αντίπαλες θρησκευτικές κοινότητες σε χωριά της περιοχής, με συνέπεια να τραυματιστούν έξι άνθρωποι.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 January 2010 - 11:30:26 UTC