Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αλλαγές και ανατροπές τώρα"
  • [02] Βιβλική καταστροφή στην Αϊτή
  • [03] "Εκμετάλλευση εργαζομένων"

  • [01] "Αλλαγές και ανατροπές τώρα"

    "Στο δίλλημμα ή τώρα ή ποτέ για μεγάλες αλλαγές, εμείς απαντάμε τώρα", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην εισήγησή του σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σήμερα, στο Ζάππειο με την συμπλήρωση 100 ημερών από την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το 2010 θα είναι έτος μεγάλων αλλαγών, με το νέο φορολογικό σύστημα, την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ασφαλιστικού συστήματος και με τομές στο πολιτικό σύστημα, τόσο με την νέα αρχιτεκτονική των δήμων, όσο και με τον εκλογικό νόμο.

    Επίσης αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση των νομίμων μεταναστών.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την θέση του ότι η ρίζα των ελληνικών προβλημάτων βρίσκεται, τελικά, στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, διατύπωσε την ενόχλησή του από τις επιθέσεις κατά της Ελλάδας, πρόσθεσε, όμως, ότι "μόνοι μας δώσαμε τις αφορμές, τώρα εμείς πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για να βγούμε από την κρίση και να προχωρήσουμε σε βιώσιμη πορεία".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στις 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης είπε ότι δεν λύθηκαν όλα, προσθέτοντας ότι "μόνο όταν δεν κινείσαι δεν κάνεις λάθη".

    "Τα ζητήματα δεν είναι εύκολα, η ΝΔ τα αγνόησε φοβούμενη το πολιτικό κόστος", είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι "είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις ανατροπές και τις τομές για τις οποίες μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός".

    Ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι "θα υπάρξουν αντιστάσεις στα ζητήματα που ανοίγουμε", ζήτησε συμμετοχή και δημιουργική κριτική των πολιτών, τονίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει χρονοτριβή και συμβιβασμούς και ολοκλήρωσε την εισήγηση του καλώντας σε δημοκρατική ανασυγκρότηση της χώρας που θα εξασφαλίσει το δικαίωμα της κυριαρχίας και θα στηρίζεται στις δικές μας δυνατότητες, αντί να πληρώνουμε "αμαρτίες του παρελθόντος".

    [02] Βιβλική καταστροφή στην Αϊτή

    Σε χιλιάδες ανέρχονται πιθανόν οι νεκροί από το σεισμό που συγκλόνισε σήμερα την Αϊτή. Το προεδρικό μέγαρο, παραγκουπόλεις σε πλαγιές λόφων, ένα πενταώροφο κτίριο του ΟΗΕ κατέρρευσαν από τον μεγέθους 7 βαθμών σεισμό, τον ισχυρότερο που έπληξε την Αϊτή εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια.

    Εκατοντάδες, πιθανώς χιλιάδες, άνθρωποι έχουν θαφτεί στα συντρίμμια, δήλωσε εργαζόμενος οργάνωσης αρωγής των ΗΠΑ. Πολλά πτώματα, αλλά και τραυματίες παραμένουν στους δρόμους στα βόρεια της πρωτεύουσας Πορτ ο Πρενς, επισήμανε η ίδια πηγή.

    Επίσης οι περισσότεροι δρόμοι της πόλης έχουν γεμίσει, καθώς πολλοί Αϊτινοί πέρασαν εκεί τη νύχτα, αφού τα σπίτια τους καταστράφηκαν.

    Ο επικεφαλής της ειρηνευτικής Αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα, ο Τυνήσιος Χέντι Ανάμπι, σκοτώθηκε από το σεισμό, καθώς και όλοι όσοι βρίσκονταν στο κτίριο του ΟΗΕ, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.

    "Δυστυχώς το κτίριο του ΟΗΕ κατέρρευσε και φαίνεταιπως όλοι όσοι βρίσκονταν μέσα στο κτίριο, μεταξύ των οποίων και ο φίλος μου ο Ανάμπι, ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, και όλοι όσοι ήταν μαζί του και γύρω του, είναι νεκροί", δήλωσε ο υπουργός. Ο τυνήσιος διπλωμάτης είχε αναλάβει τα καθήκοντά του στην Αϊτή την 1η Σεπτεμβρίου 2007.

    Η εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Ελίζαμπετ Μπιρς δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη πως "προς το παρόν δεν υπάρχουν ειδήσεις από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο Ξενοδοχείο Κρίστοφερ, το κτίριο όπου είχε τη βάση της η Αποστολή του ΟΗΕ και το οποίο κατέρρευσε". "Είναι 200 με 250 πρόσωπα που μπορεί να εργάζονται στο κτίριο, δεν γνωρίζουμε πόσοι βρίσκονταν μέσα στις 17.00" τοπική ώρα της Τρίτης (μεσάνυχτα της Τρίτης, ώρα Ελλάδας) που σημειώθηκε ο σεισμός, πρόσθεσε.

    "Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή", τόνισε η Μπιρς, προσθέτοντας ότι η επικοινωνία είναι πολύ δύσκολη και οι πληροφορίες για την κατάσταση είναι ακόμη συγκεχυμένες.

    Περίπου διακόσιοι άνθρωποι, επίσης, αγνοούνται όταν το ξενοδοχείο που διέμεναν, ένα από τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα του Πορτ ο Πρενς κατέρρευσε.

    "Μας ενημέρωσαν ότι το ξενοδοχείο Le Montana κατέρρευσε. Από τους 300 ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο μόνο οι εκατό διασώθηκαν. Αυτό μας ανησυχεί πολύ", τόνισε ο γάλλος υφυπουργός Ζουαντέ και πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει ακόμα τον ακριβή αριθμό των αγνοούμενων, ούτε αν μεταξύ τους υπάρχουν Γάλλοι.

    Περίπου 1.400 Γάλλοι ζουν στην Αϊτή και από αυτούς οι περισσότεροι στην πρωτεύουσα Πορτ ο Πρενς. "Περίπου εξήντα Γάλλοι κατέφυγαν στην πρεσβεία μας, που και αυτή όμως έχει πληγεί από τον σεισμό, το ίδιο και οι κατοικία του πρεσβευτή", διευκρίνισε ο γάλλος υπουργός.

    Ιορδανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε στο Αμμάν ότι από το σεισμό σκοτώθηκαν τρεις ιορδανοί στρατιωτικοί που υπηρετούσαν στη δύναμη του ΟΗΕ και 21 τραυματίσθηκαν.

    Βραζιλιάνος στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε στην Μπραζίλια ότι σκοτώθηκαν επίσης τουλάχιστον τέσσερις βραζιλιάνοι στρατιώτες που υπηρετούσαν στη δύναμη του ΟΗΕ. Από τους 1.266 βραζιλιάνους στρατιώτες που βρίσκονται στην Αϊτή υπό τη σημαία του ΟΗΕ, πέντε τραυματίσθηκαν και υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός αγνοουμένων.

    Στο Πεκίνο, κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως οκτώ κινέζοι κυανόκρανοι σκοτώθηκαν ενώ αγνοείται η τύχη τουλάχιστον δέκα.

    Τα κτίρια του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (PNUD) και του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) άντεξαν στο σεισμό και οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς αυτούς είναι σώοι.

    Η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να κινητοποιήσει μια ομάδα για να εκτιμήσει τις καταστροφές, τις ζημιές και να σχεδιάσει την "ανοικοδόμηση" της χώρας.

    "Όλη η πόλη είναι στο σκοτάδι, χιλιάδες άνθρωποι είναι στους δρόμους, δεν έχουν πού να πάνε", δήλωσε ο Ραχμάνι Ντόμερσαντ, στέλεχος μιας ΜΚΟ. "Είδα 7 με 8 κτίρια, γραφεία και ξενοδοχεία και πολυκαταστήματα, να έχουν καταρρεύσει ... νομίζω ότι αν μιλήσουμε για εκατοντάδες θύματα θα υποτιμάμε την πραγματικότητα", πρόσθεσε ο Ντόμερσαντ.

    "Πολλά κτίρια κατέρρευσαν. Άνθρωποι ψάχνουν συγγενείς τους", δήλωσε ο Παστόρ Βάσκες, εκπρόσωπος της πρεσβείας της Δομινικανής Δημοκρατίας. "Επικρατεί μεγάλο, πολύ μεγάλος χάος. Ακούγονται σειρήνες, άνθρωποι τρέχουν απελπισμένοι".

    Ο πρεσβευτής της Αϊτής στις ΗΠΑ, Ρεϊμόντ Αλσίντ Ζοζέφ έκανε λόγο, μιλώντας στο CNN, για "καταστροφή μεγάλων διαστάσεων".

    Γιατρός --τραυματίας και ο ίδιος-- δήλωσε ότι οι νεκροί θα είναι τουλάχιστον "εκατοντάδες".

    Η αποτίμηση της κατάστασης είναι προς το παρόν ιδιαίτερα δύσκολη καθώς δεν υπάρχουν τηλεπικοινωνίες, πέρα από δορυφορικές.

    Η Αϊτή, η φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου, ήδη επλήγη από μια σειρά καταστροφών τα τελευταία χρόνια, με τελευταίους τους κυκλώνες του 2008. Τέσσερις μεγάλες καταιγίδες --η τροπική καταιγίδα Φέι και οι κυκλώνες Γκουστάβ, Χάνα και Άικ-- σάρωσαν την Αϊτή τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 2008, στοιχίζοντας τη ζωή 793 ανθρώπων και αφήνοντας άλλους 300 αγνοούμενους έως και σήμερα, κατά τα κυβερνητικά στοιχεία.

    Η χώρα αντιμετώπισε επίσης σοβαρές πολιτικές ταραχές τον Απρίλιο του 2008, όταν είχαν ξεσπάσει εξεγέρσεις λόγω των --απλησίαστων για την φτωχή πλειοψηφία-- τιμών των τροφίμων. Το 70% των Αϊτινών ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέραΒ· σχεδόν οι μισοί από τους 8,5 εκατ. κατοίκους της είναι άνεργοι. Η διατροφική "ανασφάλεια" πλήττει το 25% του πληθυσμού, περίπου 1,9 εκατ. ανθρώπους, και οι γυναίκες και τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού.

    Ανθρωπιστική βοήθεια

    Η διεθνής κοινότητα κινητοποιήθηκε για να προσφέρει βοήθεια στην Αϊτή μετά τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα. Βοήθεια έχουν ήδη δηλώσει πως θα αποστείλλουν οι ΗΠΑ, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής καθώς και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και διεθνείς οργανισμοί.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι αποδέσμευσε 3 εκατομμύρια ευρώ για έκτακτη βοήθεια προς την Αϊτή, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου Πία Αρενκίλντε Χάνσεν.

    Η Χάνσεν επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να αυξήσει τη βοήθεια. "Η βοήθεια των 3 εκατομμυρίων είναι μία πρώτη κίνηση", δήλωσε εξηγώντας ότι ένας ειδικός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσπαθεί να μεταβεί στο Πορτ-ο-Πρενς για να κάνει μία πρώτη εκτίμηση των αναγκών.

    Ο ΟΗΕ ετοιμάζει μία μεγάλη κινητοποίηση αρωγής με διασώστες και τρόφιμα, δήλωσαν αξιωματούχοι του οργανισμού. "Σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές υπάρχουν μεγάλος αριθμός θυμάτων και εκτεταμένες καταστροφές", αναφέρει το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Θεμάτων (OCHA).

    "Να βοηθήσουμε τους τραυματίες και να τους προσφέρουμε καταφύγιο: αυτές είναι οι προτεραιότητες τώρα", δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του OCHA Ελίζαμπεθ Μπιρς.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού (FICR) Σάιμον Σόρνο αυτή η καταστροφή που κινδυνεύει να κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους "απαιτεί μία μαζική, διεθνή κινητοποίηση ανθρωπιστικής βοήθειας".

    Ο FICR δήλωσε ότι έχουν αποδεσμευθεί "κεφάλαια για επείγουσα βοήθεια". "Μία πρώτη έκκληση για την συγκέντρωση κεφαλαίων έγινε νωρίς σήμερα", επεσήμανε ο Σόρνο.

    Ο Ερυθρός Σταυρός έχει ήδη ξεκινήσει να εργάζεται στην Αϊτή βοηθώντας τα θύματα του σεισμού. "Πολλές βασικές υπηρεσίες, όπως τα τηλέφωνα, η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και οι ιατρικές υπηρεσίες είναι ανύπαρκτες αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο Σόρνο.

    "Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού στην Αϊτή προσφέρουν βοήθεια στους τραυματίες αλλά και στα νοσοκομεία που δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τέτοιες έκτακτες ανάγκες", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ερυθρός Σταυρός. Ενώ και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα δήλωσαν ότι το προσωπικό τους στην Αϊτή έχει περιθάλψει περίπου 600 τραυματίες.

    Εκκληση για "γεναιοδωρία" από όλους απέναντι στην "δραματική κατάσταση" στην Αϊτή απηύθυνε ο Πάπας Βενέδικτος XVI.

    "Κάνω έκκληση στη γενναιοδωρία όλων προκειμένου να μην λείψει η αλληλεγγύη και η αποτελεσματική υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας προς τους αδερφούς και τις αδερφές μας που ζουν στιγμές ανάγκης και πόνου", δήλωσε ο Πάπας.

    "Η Καθολική Εκκλησία θα δραστηριοποιηθεί αμέσως μέσω των φιλανθρωπικών οργανώσεών της για να απαντήσει στις πιο άμεσες ανάγκες του πληθυσμού", πρόσθεσε.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι "οι σκέψεις του και οι προσευχές του" συνοδεύουν τους κατοίκους της Αϊτής που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό και υποσχέθηκε να τους βοηθήσει εάν χρειαστεί.

    "Παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά και βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για να βοηθήσουμε τον πληθυσμό της Αϊτής", αναφέρει ο Ομπάμα σε ανακοίνωση του.

    Η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα ανακοίνωσε ότι το Στέητ Ντιπάρτμεντ, η USAID και ο αμερικανικός στρατός εργάζονται για να την εκτίμηση της κατάστασης και να συντονίσουν μια πιθανή βοήθεια εάν χρειαστεί.

    Ο Καναδάς --όπου ζουν περίπου 80.000 Αϊτινοί-- εξέφρασε τη "βαθιά ανησυχία" του για την κατάσταση μετά το σεισμό στην Αϊτή. Ο Καναδός ΥΠΕΞ Λόρενς Κάνον δήλωσε ότι αξιωματούχοι της χώρας του "έρχονται σε επαφή με ανθρωπιστικές οργανώσεις που εμπιστευόμαστε και έχουν παρουσία στην περιοχή για να εντοπιστούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες μετά το σεισμό αυτό".

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν εξέφρασε τη "βαθειά του ανησυχία", ανακοινώνοντας την αποστολή ομάδας ειδικών για την αποτίμηση της καταστροφής.

    "Είμαι βαθειά θλιμμένος και ανήσυχος για τις συνέπειες του σεισμού στην Αϊτή", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γκόρντον Μπράουν. "Στέλνουμε ομάδα του υπουργείου Διεθνούς Ανάπτυξης για να αποτιμήσει τις ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια. Είμαστε έτοιμοι για την αποστολή της αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Διεθνούς Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι η κατάσταση φαίνεται "σοβαρή" και οι ζημιές "σημαντικές". "Οι αρχές της Αϊτής και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν μας έχουν δώσει ακριβή εικόνα των αναγκών...Κινητοποιήσαμε μια ομάδα αποτίμησης των αναγκών, η οποία θα αναχωρήσει σήμερα για την Αϊτή", πρόσθεσε.

    Η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam, η οποία έχει ως βάση την Οξφόρδη, ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι ετοιμάζεται να στείλει μια ομάδα . "Σε αυτό το στάδιο είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τη σοβαρότητα του σεισμού, αλλά οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι καλές...η ομάδα επειγουσών καταστάσεων της Oxfam για την λατινική Αμερική έχει ως βάση της την Αϊτή. Κατά συνέπεια, είμαστε καλά προετοιμασμένοι...έχουμε επίσης διαθέσιμες προμήθειες στον Παναμά", ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Oxfam στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.

    Στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για την αποστολή σωστικών συνεργείων για την παροχή βοήθειας στα θύματα του σεισμού στην Αϊτή.

    Αποστολή τους θα είναι να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης του τοπικού πληθυσμού και εντοπισμού και παροχής βοήθειας των αγνοουμένων συμπατριωτών μας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης της Γαλλίας Αλέν Ζουαντέ δήλωσε ότι η Γαλλία απέστειλε στην Αϊτή δύο αεροπλάνα που μεταφέρουν 60 διασώστες.

    Ο γάλλος υπουργός δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ότι η γαλλική κυβέρνηση ανησυχεί για την ασφάλεια 1.400 περίπου γάλλων πολιτών που ζουν στην Αϊτή.

    "Θα ήταν θαύμα να μην υπάρχουν θύματα μεταξύ των Γάλλων, δεδομένου του αριθμού τους", είπε ο Αλέν Ζουαντέ, εκφράζοντας επίσης ανησυχία για 200 περίπου πελάτες του ξενοδοχείου Montana στην πρωτεύουσα Πορτ -Ο -Πρενς, το οποίο κατέρρευσε.

    "Τριακόσιοι άνθρωποι βρίσκονταν στο εσωτερικό και μέχρι στιγμής μόνο 100 κατόρθωσαν να βγουν", είπε.

    Η Γερμανία αποδέσμευσε ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ ως επείγουσα βοήθεια προς την Αϊτή, ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και συγκρότησε ομάδα διαχείρισης της κρίσης, η οποία θα επιβλέπει την επιχείρηση παροχής βοήθειας. "Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα υποστηρίξει με κάθε είδος βοήθειας τη Δημοκρατία της Αϊτής", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε.

    Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουΐς Ινάσιο ντα Σίλβα εξέφρασε τη βαθειά του ανησυχία για τις συνέπειες του σεισμού στην Αϊτή και έδωσε εντολή για την αποστολή της περισσότερης δυνατής βοήθειας. Ο Λούλα εξέφρασε την ανησυχία του και για τους περισσότερους από 1.000 πολίτες της Βραζιλίας οι οποίοι έχουν επανδρώσει την Αποστολή Σταθεροποίησης των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή.

    Στην Μπογοτά, η προεδρία ανακοίνωσε ότι η Κολομβία έχει τεθεί "σε συναγερμό και [είναι] έτοιμη να ανταποκριθεί στην έκκληση των αρχών της Αϊτής για βοήθεια", προσθέτοντας ότι το υπουργείο Άμυνας και οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ετοιμάζονται να συντονίσουν τις προσπάθειες αρωγής.

    Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι στέλνει 50μελή "ομάδα ανθρωπιστικής βοήθειας" στην Αϊτή μέσα στις επόμενες ώρες. Ο ΥΠΕΞ Νικολάς Μαδούρο είπε ότι η ομάδα θα αναχωρήσει το πρωί σήμερα Τετάρτη μεταφέροντας τρόφιμα και ιατρικό εξοπλισμό, καθώς και φάρμακα για τους σεισμοπαθείς Αϊτινούς. Ο Μαδούρο πρόσθεσε ότι δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει με τον πρεσβευτή της Βενεζουέλας στην Αϊτή ή τις αρχές της Αϊτής μετά το πλήγμα του σεισμού.

    Το Περού ανακοίνωσε ότι οι 205 άνδρες του στην MINUSTAH θα συμβάλλουν στις σωστικές προσπάθειες και πρόσθεσε ότι ουδείς εξ αυτών τραυματίστηκε. Το ΥΠΕΞ του Μεξικού ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην Αϊτή και ότι "ενεργοποίησε σχέδιο προστασίας για Μεξικανούς που αντιμετωπίζουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης" στην Αϊτή.

    Στην Δομινικανή Δημοκρατία --που μοιράζεται με την Αϊτή τη νήσο Εσπανιόλα--, ο πρόεδρος Λεονέλ Φερνάντες κάλεσε την διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την Αϊτή να ξεπεράσει αυτή την "πραγματική τραγωδία" και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι "έτοιμη" να στείλει βοήθεια. Στην Κούβα ο σεισμός έγινε αισθητός στην ανατολική επαρχία Σαντιάγο δε Κούμπα--και αρκετοί κάτοικοι μεταφέρθηκαν από την ανατολική παράκτια πόλη Μπαρακόα σε περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο για το φόβο τσουνάμι παρότι το προειδοποιητικό σήμα για τον κίνδυνο σεισμικών κυμάτων ήρθη λίγη ώρα μετά την έκδοσή του, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

    Η Ισπανία από τη μεριά της προσέφερε 150 τόνους έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αϊτή, δήλωσε η υφυπουργός Διεθνούς Συνεργασίας Σοράγια Ροντρίγκες.

    Η Ισλανδία και η Ιταλία θα στείλουν ομάδες διασωστών και ιατρικό εξοπλισμό, ενώ οι κυβερνήσεις της Δανίας, της Φινλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας αλλά και ανθρωπιστικές οργανώσεις των χωρών αυτών ετοιμάζονται να προσφέρουν βοήθεια.

    Ακόμα και στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook έχουν δημιουργηθεί πολλά γκρουπ που έχουν στόχο να προσφέρουν βοήθεια στην Αϊτή.

    Για την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών

    Το Υπουργείο Εξωτερικών θέτει στη διάθεση των Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους, ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στην Αϊτή, τις ακόλουθες τηλεφωνικές γραμμές:

    210-368 1212

    210-368 1730

    210-368 1350

    -

    [03] "Εκμετάλλευση εργαζομένων"

    "Οι 100 μέρες δεν είναι τίποτα, όπως και πριν, θα είναι 365 μέρες όπου κάθε μέρα θα παίρνεται ένα μέτρο εκμετάλλευσης και ληστείας των εργαζομένων", δήλωσε σήμερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα κατά την επίσκεψή της στα γραφεία της διοίκησης του ΙΚΑ.

    Η κα Παπαρήγα είπε ότι αυτή τη στιγμή μέσα στη Βουλή υπάρχει συναίνεση και αναφερόμενη στη συζήτηση που οργάνωσε ο Λ. Κύρκος, διευκρίνισε:

    "Κοιτάξτε, αυτό το πάρτι που έγινε προχθές στο Ζάππειο, αυτό το τραπέζι δεν ήταν τυχαίο, ψήνεται το κλίμα της συναίνεσης. Εκεί ήταν κόμματα, επιχειρηματίες, αυτά δεν γινόντουσαν πριν από 10 - 15 χρόνια, γιατί κρίση δεν είναι ότι έχουμε μια επίθεση κατά της Ελλάδας και μαζεύεται ο πολιτικός κόσμος να την αντιμετωπίσει. Το κλίμα της συναίνεσης ψήνεται γίνονται και οι καυγάδες για το θεαθήναι. Αν αυτή η συναίνεση αγκαλιάσει το λαό τότε θα μετράμε φοβερές απώλειες, που θα είναι μπροστά μας για 10 -20 χρόνια. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι ο λαός θα δεχθεί, θα αντεπιτεθεί".

    Αναφερόμενη στο θέμα του ΟΑΕΔ, η κα Παπαρήγα είπε ότι "αποφάσισαν και είπαν ότι θα χρηματοδοτούνται οι εργοδότες. Αντί να παίρνει το επίδομα ο άνεργος θα το δίνουν στον εργοδότη για να κάνει προσλήψεις".

    Σ' αυτή τη περίπτωση, διερωτήθηκε η κα Παπαρήγα, πώς βρέθηκαν χρήματα για τους εργοδότες;

    Για το Ασφαλιστικό,η ΓΓ του ΚΚΕ είπε ότι το κόμμα δεν κινδυνολογεί, αντίθετα, διακατέχεται από συναίσθηση της ευθύνης,ωστόσο,πρόσθεσε ότι "τα σενάρια για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις είναι τρομακτικά, εφιαλτικά".

    Αναφερόμενη στις εισηγήσεις που έχουν γίνει στην επιτροπή διαλόγου, η κα Παπαρήγα είπε ότι η επιτροπή αυτή κινείται πάνω σε ένα πλαίσιο, πάνω σε μια κατεύθυνση, μέσα σε αυτή δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια ρηξικέλευθη πρόταση που να είναι υπέρ των εργαζομένων.

    Η κα Παπαρήγα σημείωσε ακόμη ότι κανείς δεν συζητάει το χρέος του κράτους στο ΙΚΑ που ανέρχεται σε 9 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Αυτό που συζητείται,πρόσθεσε, "είναι ότι έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που είναι ζημιογόνο, λες και το ασφαλιστικό είναι μια επιχείρηση που παράγει γούνες, κοσμήματα και δεν πουλήθηκε το προϊόν στην αγορά και έχουμε ζημιά, δεν βγάλαμε κέρδος.Συζητάνε το εξής: Πως θα καλυφθούν τα κενά του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων μέσα από φορολογία κατά κλάδο των εργαζομένων και γενικότερα όλων των εργαζομένων".

    Συνάντηση με τη γραμματεία της συνόδου των προέδρων ΤΕΙ

    Το ΚΚΕ βρίσκεται σε επαγρύπνηση ούτως ώστε οι νέες στοχεύσεις περί της δια βίου μάθησης να μην οδηγήσουν στην όξυνση παλαιών και σύγχρονων προβλημάτων των ΤΕΙ, τόνισε σε δήλωσή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη σημερινή συνάντησή της με την τριμελή γραμματεία της συνόδου των προέδρων ΤΕΙ.

    Η κα Παπαρήγα πρόσθεσε ότι τα προβλήματα έχουν σχέση με το γεγονός ότι, αν και τα λένε ανώτατα ιδρύματα, τα έχουν αδιαβάθμητα, ενώ ανταποκρίνονται στις ανάγκες της επαγγελματικής μόρφωσης, της τεχνολογικής εκπαίδευσης.

    Επίσης, έχουν σχέση και με το γεγονός ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ πλειοψηφεί το έκτακτο προσωπικό και ακόμη με το γεγονός ότι υπάρχει υποχρηματοδότηση, εφόσον δεν αυξήθηκαν καθόλου τα κονδύλια για την Παιδεία, αλλά πάγωσαν και βαίνουν μειούμενα και το επόμενο διάστημα θα είναι ακόμα πιο λίγα τα κονδύλια, που δίνονται στην Παιδεία και στα ΤΕΙ.

    Το ΠΓ για το σχέδιο "Καλλικράτης"

    Το ΚΚΕ καλεί το λαό να απορρίψει το σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης με την ονομασία "Καλλικράτης", τονίζει το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ σε σημερινή ανακοίνωσή του και προσθέτει ότι είναι ανάγκη ο λαός να εκφράσει και στα δημοτικά, νομαρχιακά και περιφερειακά συμβούλια, στάση αγωνιστική, στάση απειθαρχίας στο αντιλαϊκό, αντεργατικό, κυβερνητικό και ευρωενωσιακό πλαίσιο.

    Σύμφωνα με το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ, η πάλη αυτή είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ απαραίτητη, γιατί το ίδιο το κυβερνητικό σχέδιο "Καλλικράτης οδηγεί σε:

    -Περαιτέρω εμπορευματοποίηση δημόσιων ή δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών (παιδείας- υγείας- πρόνοιας) μέσω της "αποκέντρωσης" και της εξάρτησής τους από το τοπικό φορολογικό βάρος.

    - Αποτελεσματικότερη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής μέσω του νέου αντιδραστικού λειτουργικού νομοθετικού πλαισίου των οργάνων της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    - Εφαρμογή αντεργατικής, αντιλαϊκής γενικότερα "αναπτυξιακής" πολιτικής στην Περιφέρεια με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, η οποία θα οδηγήσει σε παραπέρα τοπική ανισομετρία και ταξική ανισότητα.

    - Υποκριτική "φιλανθρωπική" διαχείριση κάποιων ακραίων κοινωνικών προβλημάτων από την ΤΑ, αντί της αντιμετώπισης των κοινωνικών αναγκών με ενιαία κρατική παροχή και ευθύνη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 January 2010 - 15:30:29 UTC