Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εχουμε εναλλακτικό σχέδιο"

  • [01] "Εχουμε εναλλακτικό σχέδιο"

    Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση και ο ΣΥΝ με τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό προτείνουν και αναδεικνύουν, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια ομιλίας του σε κομματική σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προεκλογικά, αλλά υποτάσσεται στις επιταγές της ΕΕ στην οποία είναι κυρίαρχο το φιλελεύθερο λόμπι.

    Για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση στο θέμα της οικονομίας, είπε ότι οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο και δημιουργούν νέα προβλήματα, όπως η αύξηση της ανεργίας. Και παρατήρησε: "Το φάρμακο είναι χειρότερο από την ίδια την ασθένεια. Ο λαός δεν ψήφισε τον Γιώργο Παπανδρέου για να εφαρμόσει την πολιτική που εξήγγειλε ο Κώστας Καραμανλής".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε στον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, λέγοντας ότι δεν συμπεριφέρεται ως υπουργός αλλά ως δημοσιογράφος που καταγράφει τα προβλήματα.

    Χαρακτήρισε "τηλεοπτικά σόου" τις ανοιχτές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου είπε ότι τα λεφτά υπάρχουν στις θυρίδες των τραπεζών που δανείζουν την χώρα με εξωφρενικά επιτόκια 5% και οι ίδιες δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με 1%. Τον προέτρεψε να αντιμετωπίσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή, η οποία προέρχεται από αυτούς που κέρδιζαν και συνεχίζουν να κερδίζουν.

    Επισήμανε ότι είναι "εξευτελισμός" να έρχονται τριτοκλασάτα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να υποδεικνύουν στους Έλληνες υπουργούς τι πρέπει να κάνουν.

    Επίσης κατήγγειλε το γεγονός ότι οι τραπεζίτες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαίτησαν από την υπουργό Οικονομίας κυρία Κατσέλη να υποχωρήσει στο θέμα του νομοσχεδίου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Είπε χαρακτηριστικά ότι "οι τράπεζες καθορίζουν τα νομοθετήματα και μπορεί να διεκδικήσουν και το δικό τους κομμάτι στην εκτελεστική εξουσία".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε "παγίδα" τη δημιουργία κλίματος εθνικής συνεννόησης και με βάσει αυτό θα αντιμετωπίσει το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι η στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ενιαία στο ζήτημα αυτό. Ο κ. Τσίπρας εξήρε παράλληλα τη μέχρι τώρα στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Επισήμανε ότι υπάρχει δεξιά στρατηγική και αριστερή στρατηγική. Δεν υπάρχει ουδέτερη στρατηγική, είπε και αναρωτήθηκε: "Πώς μπορούμε να συνεννοηθούμε με τον Σαμαρά, με τον Παπανδρέου, με τον Καρατζαφέρη;"

    Για τις τοπικές εκλογές του Νοεμβρίου ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτές θα γίνουν σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες, ιδίως εάν περάσει η διοικητική μεταρρύθμιση. Η μάχη για τις περιφέρειες θα είναι "μάχη μικρών εθνικών εκλογών" τόνισε και θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Ο ΣΥΝ ενόψει αυτής της αναμέτρησης είναι ανοιχτός στη δημιουργία συμμαχιών από τα κάτω όμως και όχι με "καπέλο" από ψηλά. Στην κατεύθυνση αυτή μέσα στην εβδομάδα ο ΣΥΝ θα συναντηθεί με τους Οικολόγους Πράσινους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορούν να βρεθούν σημεία σύμπτωσης παρά τις διαφορές τους.

    Σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι πολύ γρήγορα επανήλθαν τα προβλήματα που είχαν παρατηρηθεί μετά τις ευρωεκλογές. Τόνισε ότι πρέπει να μπει ένα όριο στην διαρκή αμφισβήτηση όλων των επιλογών. Δεν μπορεί, είπε, να κλείνουμε τα μάτια σε αντίρροπους και φυγόκεντρους σχεδιασμούς και φυγόκεντρες τάσεις για ρευστοποίηση, κατακερματισμό ή υπέρβαση του ΣΥΝ. Ο ΣΥΝ πρέπει να επαναβεβαιώσει ότι παραμένει εγχείρημα μακράς πνοής πέρα από τη σοσιαλδημοκρατία και συνταγματική αριστερά.

    Επισήμανε ακόμα ότι δεν μπορούν οι εκφραστές διαφορετικών απόψεων να καταστρατηγούν το καταστατικό του κόμματος. Ο ίδιος προανήγγειλε μεγάλες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του κόμματος προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παθογένεια και για τον εαυτό του είπε ότι δεν θα μείνει ούτε μία μέρα παραπάνω στη θέση του προέδρου του κόμματος από όσο ορίζει το καταστατικό του. "Δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής, εκφράζουμε τις αγωνίες των αριστερών πολιτών", είπε ο κ. Τσίπρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 17 January 2010 - 11:30:14 UTC