Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Αμπού Ντάμπι ο Πρόεδρος
  • [02] Απεβίωσε ο Μιχ. Παπακωνσταντίνου
  • [03] Απονομή των Χρυσών Σφαιρών
  • [04] Γιανούκοβιτς-Τιμοσένκο στο β' γύρο
  • [05] Ελπίδες ανάμεσα στα συντρίμμια
  • [06] Στους δρόμους οι αγρότες
  • [07] Επαφές Χριστόφια
  • [08] Ο ΠΑΟ στην κορυφή

  • [01] Στο Αμπού Ντάμπι ο Πρόεδρος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας βρίσκεται στο Αμπού Ντάμπι, προσκεκλημένος του Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχη Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν.

    Ο Κάρολος Παπούλιας είναι ο κεντρικός ομιλητής στη διεθνή Διάσκεψη για το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη, κατά τη διήμερη δε παραμονή του στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο των Εμιράτων, το Διάδοχο Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν (υπό την αιγίδα του οποίου έχει τεθεί η Διεθνής αυτή Διάσκεψη) και τον Πρόεδρο των Μαλδίβων, ενώ θα ξεναγηθεί και στο Τέμενος Σεϊχ Ζαγέντ, που θεωρείται το τρίτο μεγαλύτερο στον ισλαμικό κόσμο και στο οποίο έχει ταφεί ο πατέρας του Προέδρου των Εμιράτων.

    Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος Παπούλιας με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνάντηση την οποία ζήτησε ο τούρκος πρωθυπουργός.

    Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση που έχει ο Κάρολος Παπούλιας, ως αρχηγός του ελληνικού κράτους, με υψηλό τούρκο αξιωματούχο, μετά από εκείνη που είχε το Μάιο του 2005, στη Βάρνα της Βουλγαρίας, με τον τότε Πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ στο περιθώριο του Φόρουμ για τους "Πολιτιστικούς Διαδρόμους".

    Στη διάσκεψη του Αμπού Ντάμπι, θα μιλήσουν επίσης ο Πρόεδρος των Μαλδίβων, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας και οι διάδοχοι των θρόνων της Ισπανίας και της Δανίας.

    Συνάντηση με Δ. Χριστόφια

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ήταν το αντικείμενο της 45λεπτης κατ`ιδίαν συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Χριστόφιας ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα με την ευκαιρία της παράδοσης, του χωριού Αρτέμιδα Ηλείας το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία ανοικοδόμησε μετά τις φονικές πυρκαγιές το 2007, απεύθυνε πρόσκληση στον κ. Παπούλια να επισκεφθεί την Κύπρο.

    [02] Απεβίωσε ο Μιχ. Παπακωνσταντίνου

    Απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών ο πολιτικός Μιχάλης Παπακωνσταντίνου. Γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1919 και είχε κάνει νομικές σπουδές στην Ελλάδα και διακεκριμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

    Διετέλεσε διαδοχικά υπουργός Γεωργίας, Δικαιοσύνης και Εξωτερικών επί πρωθυπουργίας Κ. Μητσοτάκη στο διάστημα 1990-93.

    Το 1961, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής της Ενωσης Κέντρου και εκλεγόταν μέχρι την επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967.

    Το 1964, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου ως υφυπουργός Εθνικής Αμυνας.

    Το 1974, μετά τη μεταπολίτευση, εντάχθηκε στην Ενωση Κέντρου/Νέες Δυνάμεις, αλλά δεν εξελέγη βουλευτής. Το διάστημα 1976-1977 διετέλεσε γενικός γραμματέας της ΕΔΗΚ.

    Το 1978, προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία και από το 1981 εκλέγεται με τη Νέα Δημοκρατία.

    Τον Οκτώβριο του 1995, τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας ''Ιπεκτσί''.

    Είχε πλούσιο συγγραφικό έργο. Υπήρξε τακτικός αρθογράφος σε εφημερίδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ελληνικών και ξένων περιοδικών, έχει συγγράψει νομικά ιστορικά και πολιτικά βιβλία στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Μεταξύ των ιστορικο-πολιτικών του έργων περιλαμβάνεται και το βιβλίο ''Η Μακεδονία μετά τον Μακεδονικό Αγώνα'' που πρωτοπαρουσίασε τον Μάρτιο του 1992.

    Τα βιβλία που αφορούν τη γενέτειρά του Κοζάνη: ''Σύντομη Ιστορία της Κοζάνης'', και ''Μία βορειοελληνική πόλη στην Τουρκοκρατία. Ιστορία της Κοζάνης (1400-1912)'' 1992. ''Η αγροτική πολιτική'' 1992, ''Πολιτική συγκρότηση και προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ'' 1992, ''Η ταραγμένη εξαετία 1961-1967'' (δύο τόμοι), 1997, ''Το ημερολόγιο ενός πολιτικού. Η εμπλοκή των Σκοπίων'', εκδ.Εστία, ''Βαλκάνια: η άγνωστη γειτονιά μας'', εκδ. Μελάνι, 2002.

    [03] Απονομή των Χρυσών Σφαιρών

    Ο Τζέιμς Κάμερον είναι ο νικητής της Χρυσής Σφαίρας καλύτερης σκηνοθεσίας για το "Avatar" , ενώ με Χρυσή Σφαίρα βραβεύτηκαν οι Τζέισον Ράιτμαν και Σέλντον Τέρνερ, δημιουργοί του "Up In the Air" ("Ραντεβού στον Αέρα").

    Η περιπέτεια του Ντίσνεϊ "Up" κέρδισε δύο Χρυσές Σφαίρες- η μία για την καλύτερη ταινία animation και η εισπρακτική επιτυχία "The Hangover" απέσπασε Χρυσή Σφαίρα για την καλύτερη κωμωδία.

    Το μιούζικαλ "Glee" πήρε Χρυσή Σφαίρα για την καλύτερη τηλεοπτική κωμωδία ή μιούζικαλ.

    Η γερμανική ταινία "Η Λευκή Κορδέλα", που αναφέρεται σε περίεργα περιστατικά που συμβαίνουν σε ένα μικρό χωριό την παραμονή του ¶ Παγκοσμίου Πολέμου, κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία.

    Η Μέριλ Στριπ απέσπασε Χρυσή Σφαίρα για τον ¶ Γυναικείο Ρόλο σε κωμωδία στην ταινία "Τζούλι και Τζούλια", ενώ τη Χρυσή Σφαίρα για το 'Β Γυναικείο Ρόλο σε δραματική ταινία πήρε η Μο'Νίκ.

    Επίσης, η Σάντρα Μπούλοκ κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε δραματική ταινία ("The Blind Side"), ενώ ο Τζεφ Μπρίτζες το αντίστοιχο βραβείο ανδρικής ερμηνείας για το "Crazy Heart."

    Ακόμη, ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του σε κωμωδία ("Sherlock Holmes") και ο Κριστόφ Βαλτζ 'Β ανδρικού ρόλου σε ταινία για το ¶δωξοι Μπάσταρδη.

    Στις κατηγορίες τηλεοπτικών βραβείων, η σειρά "Mad Men," που αναφέρεται στη ζωή ανδρών και γυναικών οι οποίοι εργάζονται σε διαφημιστική εταιρία της Madison Avenue, απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα για την καλύτερη τηλεοπτική δραματική σειρά.

    Σε άλλες κατηγορίες τηλεοπτικών βραβείων, η Τζουλιάνα Μαργκούλις, βραβεύτηκε ως η καλύτερη ηθοποιός σε τηλεοπτική δραματική σειρά ("The Good Wife") και ο Μάικλ Σ. Χολ καλύτερος ηθοποιός σε τηλεοπτική δραματική σειρά ("Dexter").

    Ο ¶λεκ Μπόλντγουιν κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία καλύτερος ηθοποιός σε τηλεοπτική κωμική σειρά ("30 Rock") και η Τόνι Κολέτ στην αντίστοιχη γυναικεία ("United States of Tara").

    Τέλος, Χρυσή Σφαίρα για τη συνολική προσφορά στο χώρο έλαβε ο Μάρτιν Σκορτσέζε.

    Αναλυτικά, η λίστα με τους νικητές των 67ων Ετήσιων Χρυσών Σφαιρών:

    ΤΑΙΝΙΕΣ

    Καλύτερη δραματική: "Avatar"

    Καλύτερος ηθοποιός σε δραματική ταινία: Τζεφ Μπρίτζες "Crazy Heart"

    Καλύτερη ηθοποιός σε δραματική ταινία: Σάντρα Μπούλοκ "The Blind Side"

    Καλύτερη κωμωδία ή μιούζικαλ: "The Hangover"

    Καλύτερος ηθοποιός σε κωμωδία ή μιούζικαλ: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ "Sherlock Holmes"

    Καλύτερη ηθοποιός σε κωμωδία ή μιούζικαλ: Μέριλ Στριπ "Τζούλι και Τζούλια"

    Β΄Ανδρικού Ρόλου: Κριστόφ Βαλτζ "¶δωξοι Μπάσταρδη"

    Β΄Γυναικείου Ρόλου: Μο'Νίκ "Precious"

    Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων: "Up"

    Καλύτερη Ξένη ταινία: " Η Λευκή Κορδέλα", Γερμανία

    Καλύτερος Σκηνοθέτης: Τζέιμς Κάμερον ("Avatar")

    Καλύτερος Σεναριογράφος: Τζέισον Ράιτμαν, Σέλντον Τέρνερ, "Up In the Air"

    Καλύτερης Μουσικής: Μάικλ Τζακίνο "Up"

    Καλύτερου Τραγουδιού: Τ Μπόν Μπάρνετ και Ράιαν Μπίνγκαμ, "The Weary Kind" από την ταινία "Crazy Heart"

    ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

    Καλύτερη δραματική σειρά: "Mad Men"

    Καλύτερος ηθοποιός σε δραματική σειρά: Μάικλ Σ. Χολ, "Dexter"

    Καλύτερη ηθοποιός σε δραματική σειρά: Τζουλιάνα Μαργκίλες "The Good Wife"

    Καλύτερη κωμωδία ή μιούζικαλ: "Glee"

    Καλύτερος ηθοποιός σε κωμωδία ή μιούζικαλ: ¶λεκ Μπόλντγουιν, "30 Rock"

    Καλύτερη ηθοποιός σε κωμωδία ή μιούζικαλ: Τόνι Κολέτ, "United States of Tara"

    Καλύτερη τηλεταινία ή μίνι -σειρά: "Grey Gardens"

    Καλύτερος ηθοποιός σε τηλεταινία ή μίνι-σειρά: Κέβιν Μπέικον, "Taking Chance"

    Καλύτερη ηθοποιός σε τηλεταινία ή μίνι-σειρά: Ντρου Μπάριμορ, "Grey Gardens"

    Β' Ανδρικού ρόλου σε τηλεταινία ή μίνι-σειρά: Τζον Λίθγκοου, "Dexter"

    Β' Γυναικείου ρόλου σε τηλεταινία ή μίνι-σειρά: Κλόε Σεβινί, "Big Love"

    Βραβείο Σεσίλ Μπ. Ντεμίλ (για τη συνολική προσφορά στο χώρο): Μάρτιν Σκορσέζε

    [04] Γιανούκοβιτς-Τιμοσένκο στο β' γύρο

    Ο φιλο-ρώσος ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα αντιμετωπίσει την απερχόμενη πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 7 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, καθώς ουδείς εκ των υποψηφίων κατόρθωσε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο 50% στο χθεσινό πρώτο γύρο.

    Με καταμετρημένο το 50% των ψήφων, ο Γιανουκόβιτς προηγείται με 36,86%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής.

    Η Τιμοσένκο ακολουθεί με 24,31% ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος Βίκτορ Γιούτσενκο κατετάγη μόλις πέμπτος με ποσοστό 4,87%. Στην τρίτη θέση ήλθε ο πρώην τραπεζίτης Σεργκέι Τιγκίπκο με 13,08% και τέατρτος ο Αρσένι Γιάτσενιουκ με 6,8%.

    Ο δεύτερος γύρος αναμένεται να είναι σκληρός, καθώς η Τιμοσένκο κατηγόρησε στη διάρκεια της νύχτας τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι "εκπροσωπεί εγκληματικούς κύκλους και ουδεμία πιθανότητα έχει να εκλεγεί".

    Από την πλευρά του,ο Γιακουκόβιτς τόνισε ότι ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών ήταν ένα "δημοψήφισμα" για την ομάδα που ηγήθηκε της λεγόμενης "πορτοκαλί επανάστασης" το 2004". Αυτή ήταν η ετυμηγορία του λαού και ήταν δίκαιη" τόνισε ο φιλορώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης.

    Η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε στο 66,68%.

    Και οι δύο υποψήφιοι που θα αναμετρηθούν στις 7 Φεβρουαρίου τάσσονται υπέρ της προσέγγισης της Ουκρανίας με την Ευρωπαική Ενωση, αλλά και τη βελτίωση των σχέσεων με τη Μόσχα. Ειδικότερα, η Γιούλια Τιμοσένκο, αφού είχε γυρίσει επί χρόνια την πλάτη στη Μόσχα, τον τελευταίο χρόνο έκανε στροφή τονίζοντας την ανάγκη "για μιά ισσοροπία συμφερόντων" στις σχέσεις του Κιέβου με τη Δύση και τη Ρωσία.

    "Οι δύο υποψήφιοι συμφωνούν στο θέμα των σχέςσεων με τη Ρωσία και το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο διπλωματικός πόλεμο (μεταξύ Μόσχας και Κιέβου) τελείωσε", γράφει η ρωσική εφημερίδα Νεζαμισίμαγια Γκαζέτα σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ουκρανία. "Είτε εκλεγεί η Τιμοσένκο είτε ο Γιανουκόβιτς, θα προσπαθήσουν να κάνουν ότι είναι δυνατόν για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Μόσχα", σημειώνει η ρωσική εφημερίδα.

    Στο ίδιο μήκος κύματος,ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ρωσικής Δούμας, Κονσταντίν Κοσατσώφ δήλωσε στην εφημερόδα Ροσίσκαγια Γκαζέτα ότι "με την Τιμοσένκο ή τον Γιανουκόβιτς,οι σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία θα είναι πιό εποικοδομητικές".

    [05] Ελπίδες ανάμεσα στα συντρίμμια

    Ομάδα αμερικανών και τούρκων διασωστών ανέσυρε χθες ζωντανούς από τα ερείπια ενός σούπερ μάρκετ τρεις ανθρώπους και η 80μελής ομάδα εκτιμά ότι με το πρώτο φως της μέρας θα ανασύρει ζωντανούς δύο ακόμα, μετέδωσε το CNN.

    Οι πέντε άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα ερείπια του τριώφορου Caribbean Supermarket που κατέρρευσε μετά το σεισμό των 7 Ρίχτερ, που έπληξε την Τρίτη την Αϊτή.

    Περισσότερα από 20 σωστικά συνεργεία που έσπευσαν στην Αϊτή έχουν ανασύρει ζωντανούς 62 ανθρώπους από τα συντρίμμια των κτιρίων, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, αλλά μέρα με τη μέρα οι πιθανότητες να διασωθούν κι άλλοι άνθρωποι μειώνονται δραματικά.

    Η διάσωση στο σούπερ μάρκετ καταγράφηκε λεπτομερώς από το CNN.

    "Ήταν σχεδόν σαν θαύμα. Ήταν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στα τρόφιμα", είπε στο CNN ο Τζόζεφ Φερνάντεζ, επικεφαλής ενός από τα συνεργεία από τη Φλόριντα. Ο ίδιος περιέγραψε στην εκπομπή του Λάρι Κίνγκ στο CNN πώς οι εγκλωβισμένοι κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή με ό,τι βρήκαν στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ.

    Όταν ένα επτάχρονο κοριτσάκι εμφανίστηκε στο στενό πέρασμα που είχαν ανοίξει οι διασώστες "πρώτα βγήκαν φρούτα και μπισκότα", είπε ο Φερνάντεζ.

    Μεταξύ των διασωθέντων από το σούπερ μάρκετ είναι και η μητέρα ενός άνδρα ο οποίος ζει στο Πέμπροουκ Πάινς της Φλόριντα, απ΄όπου προέρχεται η συγκεκριμένη ομάδα διασωστών.

    Πιθανότατα να ήταν τα γραπτά μηνύματα που έστελνε η γυναίκα τα οποία να οδήγησαν τους αξιωματούχους στο συμπέρασμα ότι ζει και να κατέστη δυνατό να την εντοπίσουν οι διασώστες.

    Βοήθεια από την Ελλάδα

    Αύριο το πρωϊ και εφόσον οι συνθήκες στην Αϊτή το επιτρέψουν, ειδική ομάδα γιατρών και διασωστών καθώς και φαρμακευτικού υλικού με ειδική απβ ευθείας πτήση Μπόινγκ 747 θα αναχωρήσει για την Αϊτή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

    Κατά την επιστροφή του Μπόινγκ θα δοθεί η δυνατότητα επιστροφής στην Ελλάδα 400 πολιτών ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στην Αϊτή.

    Η αποστολή αποτελείται από περίπου 25 υγειονομικούς, νοσηλευτές, διασώστες και στελέχη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ μεταφέρεται μεγάλη ποσότητα φαρμάκων που είναι αναγκαία για τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά τον καταστροφικό σεισμό.

    Οι εθελοντές θα παραμείνουν περίπου δέκα έως δεκαπέντε ημέρες -αναλόγως των αναγκών- και θα ακολουθήσει δεύτερη αποστολή με το ίδιο αεροπλάνο, στο οποίο θα μεταφέρονται τρόφιμα κατάλληλα για τις συνθήκες, φάρμακα και υλικό προσαρμοσμένα στις ανάγκες των θυμάτων του σεισμού.

    Ο Υφυπουργός των Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης δήλωσε ότι η Ελλάδα αναλογιζόμενη την ιστορική σχέση και την ιστορική υποχρέωσή της προς την Αϊτή, από την πρώτη στιγμή έσπευσε να χορηγήσει οικονομική βοήθεια 200. 000 ευρώ, που εντάχθηκε στα άμεσα μέτρα ανακούφισης του λαού της Αϊτής μέσω διεθνών οργανισμών και συνεχίζει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Εξ άλλου, τα υπουργεία Προστασίας του πολίτη, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης συνεργάζονται με το Υπουργείο Εξωτερικών για να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια της άμεσης και αποτελεσματικής παροχής βοήθειας.

    Σημειώνεται ότι όσοι φορείς επιθυμούν να προσφέρουν θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες του Υπουργείου στο τηλέφωνο 2103683570 και να λάβουν γνώση του καταλόγου αναγκαίων φαρμάκων ή άλλων υλικών, τα οποία θα μεταφερθούν με τη δεύτερη πτήση του αεροσκάφους.

    Τέλος, ανακοινώθηκε ο τραπεζικός λογαριασμός για την κατάθεση εισφορών για την ανθρωπιστική βοήθεια είναι: 2341131478, ΙΒΑΝ GR8701000230000002341131478 στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε άλλες τράπεζες με χρήση του ΙΒΑΝ.

    280 κέντρα ανθρωπιστικής βοήθειας

    Κατα τ' άλλα, περίπου 280 κέντρα θα ανοίξουν από σήμερα στην Αϊτή για να διανέμουν ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα του σεισμού και να φιλοξενούν αστέγους, όπως δήλωσε χθες κυβερνητική πηγή της χώρας.

    Τα κέντρα αυτά θα έχουν δυνατότητα υποδοχής κατά μέσον όρο 500 ατόμων και θα εγκατασταθούν σε δημόσια κτίρια, όπως οι αυλές σχολείων, σε εκκλησίες, στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς και σε έξι πόλεις στα περίχωρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Η διαχείριση των κέντρων και η διανομή των τροφίμων θα γίνεται σε συντονισμό με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM), κατέληξε η πηγή.

    Παράλληλα, τον φόβο ότι ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό μπορεί να ανέλθει σε 150.000 με 200.000 εξέφρασε υψηλόβαθμος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού.

    Πρόκειται για τον τριπλάσιο ή ακόμη τον τετραπλάσιο αριθμό νεκρών από αυτόν που υπολογιζόταν μέχρι σήμερα.

    Ο αντιστράτηγος ΠΚ Κιν, ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση των ανθρωπιστικών προσπαθειών του αμερικανικού στρατού στην Αϊτή, ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC την Κυριακή για τους νέους υπολογισμούς που κυκλοφορούν μεταξύ των αξιωματούχων.

    "Πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα εξετάζει αυτούς τους αριθμούς και πιστεύω ότι αυτό είναι μια αρχή", απάντησε ο Κιν.

    "Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο", σημείωσε.

    Μέχρι στιγμής, περίπου 70.000 πτώματα έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια και ενταφιαστεί σε ομαδικούς τάφους στην Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό της Τρίτης, δήλωσε χθες ο υπουργός της κυβέρνησης της χώρας Κάρολ Τζόζεφ.

    Η αϊτινή κυβέρνηση κήρυξε παράλληλα κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα ως τα τέλη Ιανουαρίου, όπως επίσης και περίοδο εθνικού πένθους 30 ημερών, έως τις 17 Φεβρουαρίου, κατά την οποία οι σημαίες στα επίσημα κτίρια της χώρας θα κυματίζουν μεσίστιες.

    Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε την πραγματοποίηση συνόδου στο Μόντρεαλ στις 25 Ιανουαρίου στην οποία θα μετάσχουν οι δωρήτριες χώρες, οι οποίες θα συμβάλουν στη βοήθεια προς τη δοκιμαζόμενη Αϊτή.

    Η σύνοδος θα διεξαχθεί παρουσία του πρωθυπουργού της Αϊτής Ζαν-Μαξ Μπελρίβ και της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, προσθέτει η καναδική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

    Ακόμη, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε χθες εντολή για την κινητοποίηση εφέδρων για να μετάσχουν στις ανθρωπιστικές αποστολές στην Αϊτή, όπου οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποστείλει περισσότερους από 10.000 άνδρες, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση

    Οι χώρες της ΕΕ εξετάζουν τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ στην Αϊτή για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον καταστροφικό σεισμό της Τρίτης, δήλωσε χθες ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

    "Το ποσό το οποίο συζητείται είναι (...) άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ", σημείωσε η πηγή αυτή, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα ανακοινωθεί κατ'αρχήν σήμερα, Δευτέρα, κατά τη σύνοδο στις Βρυξέλλες των ευρωπαίων υπουργών Ανάπτυξης, η οποία είναι αφιερωμένη στην Αϊτή.

    Η βοήθεια αυτή θα χορηγηθεί ξεχωριστά από την έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τα θύματα του σεισμού. Οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη αποδεσμεύσει μέχρι σήμερα 20 ως 30 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο θα "αυξηθεί επίσης σημαντικά", σύμφωνα με την ίδια διπλωματική πηγή.

    [06] Στους δρόμους οι αγρότες

    Κλειστή σε δύο σημεία, παρέμεινε η Εγνατία Οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας, στη διάρκεια της νύχτας, εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων. Έτσι έχουν αποκλειστεί από τρακτέρ ο κόμβος των Κερδυλλίων στο νομό Σερρών, αλλά και ο κόμβος της Χρυσούπολης, στο νομό της Καβάλας.

    Στο Στρυμονικό Σερρών, οι αγρότες συγκεντρώνουν τρακτέρ, χωρίς ωστόσο να δημιουργούν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.

    Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων και από τον κόμβο της Τρίγλιας στη Χαλκιδική, όπου υπάρχει επίσης, συγκέντρωση τρακτέρ, στη δεξιά και την αριστερή πλευρά του δρόμου.

    Συγκέντρωση τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων βρίσκεται σε εξέλιξη και στο τελωνείο του Κιλκίς.

    Στο νομό της Λάρισας, υπάρχει συγκέντρωση τρακτέρ στη Νίκαια και στα Φάρσαλα, χωρίς να προκαλούνται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    Ωστόσο, αποκλεισμένος από τους αγρότες παραμένει ο κόμβος Βογατσικού στην περιοχή της Καστοριάς, όπου οι αγρότες διακόπτουν την κίνηση των οχημάτων, κατά τακτά χρονικά διαστήματα ανά μία ή μισή ώρα.

    Οι αγρότες κλείνουν περιστασιακά το δρόμο προς το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στο νομό της Φλώρινας.

    Στις περιοχές που κλείνουν οι κόμβοι της Εγνατίας Οδού, η κίνηση των οχημάτων γίνεται μέσω παρακαμπτήριων οδών ή από το παλιό οδικό δίκτυο.

    "Οι πόρτες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ανοικτές για όλους", δήλωσε από τη Λάρισα η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή. Επισήμανε πάντως, ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των αγροτών. Να είναι συνετοί στις κινήσεις τους για να έχουν και τη συμπαράσταση της κοινής γνώμης, κάλεσε από τη Βέροια, τους αγρότες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος.

    «Δεν υπάρχουν περιθώρια στην οικονομία για παροχές» ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης σε συνάντηση με αγρότες που είχε χθες στο μπλόκο της Αλαμάνας στο 210 χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «με δική μου υπογραφή δόθηκαν οι ενισχύσεις λίγο πριν τα Χριστούγεννα». Οι επικεφαλής των αγροτών που ήταν εκεί υπογράμμισαν ότι πρόκειται « για δικά μας λεφτά που θα έπρεπε να μας έχουν καταβληθεί».

    Οι αγρότες από την πλευρά τους κάλεσαν τον υφυπουργό Οικονομικών «να παρέμβει για να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος για τα θέματα της στρατηγικής στο γεωργικό τομέα» ενώ παράλληλα υπογράμμισαν ότι «τα φουσκωμένα νούμερα που ακούγονται το τελευταίο διάστημα δεν είναι οικονομικά μεγέθη που απευθύνθηκαν στους αγρότες»

    Σε ερώτηση αγρότη αν «υπάρχει περίπτωση να συζητήσει η κυβέρνηση τμήμα από τα 15.000 ευρώ που ενέκρινε η Ε.Ε.;» ο κ. Σαχινίδης αφού τόνισε την κρισιμότητα της κατάστασης στην οικονομία, ανέφερε:

    «Αν η κυβέρνηση σας δώσει κάθε χρόνο 15.000 ευρώ θα πάει κάποιος από τους αγρότες να δουλέψει και πάλι στο χωράφι;».

    Μαζί με τον κ. Σαχινίδη στη συγκεκριμένη συνάντηση, ήταν βουλευτές καθώς και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κα Τόνια Αντωνίου η οποία συνομίλησε για αρκετή ώρα με τους αγρότες.

    [07] Επαφές Χριστόφια

    Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας.

    Αρχικά, ο κ. Χριστόφιας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι.

    Στις 5 το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά. Στη συνέχεια θα συναντηθεί διαδοχικά με τη ΓΓ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα, τον πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γ. Καρατζαφέρη και τον πρόεδρο του ΣΥΝ Α. Τσίπρα.

    [08] Ο ΠΑΟ στην κορυφή

    Στους επτά βαθμούς πήγε η διαφορά του Ολυμπιακού από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, καθώς η πειραϊκή ομάδα έμεινε στο 0-0 με την Καβάλα στο «Ανθή Καραγιάννη», σε έναν κακό αγώνα, που σημαδεύθηκε από επεισόδια, για την 18η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα.

    Στο μεταξύ, εύκολο έργο είχε ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός, ο οποίος υποδέχθηκε στο Ολυμπιακό στάδιο τον αδύναμο Πανθρακικό και επικράτησε 2-0, προσθέτοντας ακόμη τρεις βαθμούς στο ενεργητικό του.

    Τέταρτη διαδοχική νίκη για τον Αρη στο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Με γκολ του Ναφτί στο 51΄, η ομάδα του Εκτορ Ραούλ Κούπερ επικράτησε 1-0 εντός έδρας του ΠΑΣ Γιάννινα, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής, και αποσπάστηκε από τους διώκτες της στην τέταρτη θέση της κατάταξης, δείχνοντας ότι βαδίζει ολοταχώς προς τα πλέι-οφ.

    Την ολική επαναφορά πέτυχε ο Πανιώνιος στη Νέα Σμύρνη απέναντι στον Λεβαδειακό, στο πλαίσιο της 18ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Οι «κυανέρυθροι» βρέθηκαν να χάνουν με 2-0, από τα γκολ των Ναπολεόνι (57΄) και Μπάρκογλου (75΄), αλλά χάρη στα τέρματα των Μπάλαμπαν στο 86΄ και Λάτκα στις καθυστερήσεις πέτυχαν την ισοφάριση και πήραν με τον βαθμό της ισοπαλίας.

    Την έκτη νίκη του στο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας και τέταρτη εντός έδρας πανηγύρισε ο Ατρόμητος, ο οποίος επικράτησε 2-1 της Λάρισας στο Περιστέρι, σε αγώνα για την 18η ημέρα. Στο 39΄ ο Αναστασάκος άνοιξε το σκορ για τους γηπεδούχους, ενώ στο 63΄ ο Μπαζίνσκι διαμόρφωσε το 2-0. Οι Θεσσαλοί πέτυχαν το γκολ της τιμής στο 88΄ με κεφαλιά του Νταμπίζα, ενώ στις καθυστερήσεις αποβλήθηκε ο Ολιβέιρα του Ατρομήτου.

    Στο Καυτανζόγλειο, ο αγώνας ανάμεσα στον Ηρακλή και την ΑΕΚ έληξε ισόπαλος 1-1. Ο «γηραιός» προηγήθηκε στο 28' με τον Κονέ και η Ενωση ισοφάρισε στο 55' με τον Τζιμπούρ, ο οποίος όμως έχασε πέναλτι στο 87'. Στο 89' αποβλήθηκε ο Αραούχο με 2η κίτρινη κάρτα.

    Στην Ξάνθη, η ακριτική ομάδα, με γκολ του Ελινγκτον στο 62', νίκησε 1-0 τον Εργοτέλη.

    Τέλος στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ νίκησε 1-0 τον Αστέρα Τρίπολης, παρόλο που ο "Δικέφαλος" από το 20' έπαιζε με παίκτη λιγότερο, λόγω της αποβολής του Βιεϊρίνια. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης πέτυχε ο Κουτσιανικούλης στο 54'. .

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ

    ΑΓ. Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η ΤΕΡΜ. ΒΑΘ.

    1. Παναθηναϊκός 18 15-2-1 9-1-0 6-1-1 37-11 47

    2. Ολυμπιακός 18 12-4-2 6-2-1 6-2-1 28-10 40

    3. ΠΑΟΚ 18 11-4-3 8-0-1 3-4-2 23-8 37

    4. ¶ρης 18 8-7-3 5-3-1 3-4-2 23-16 31

    5. Αστέρας Τρίπολης 18 7-5-6 4-3-2 3-2-4 18-16 26

    . ΑΕΚ 18 7-5-6 5-1-2 2-4-4 25-25 26

    7. Πανιώνιος 18 6-6-6 4-3-2 2-3-4 24-21 24

    . Καβάλα 18 6-6-6 4-4-1 2-2-5 17-15 24

    9. Ατρόμητος 18 6-5-7 4-2-3 2-3-4 23-23 23

    10. Εργοτέλης 18 5-7-6 3-4-2 2-3-4 19-20 22

    11. Ξάνθη 18 6-3-9 6-1-3 0-2-6 13-17 21

    12. Ηρακλής 18 5-4-9 3-3-3 2-1-6 22-28 19

    13. Λάρισα 18 4-6-8 3-4-1 1-2-7 17-26 18

    . ΠΑΣ Γιάννινα 18 4-6-8 3-4-2 1-2-6 16-26 18

    15. Λεβαδειακός 18 4-4-10 3-1-5 1-3-5 17-29 16

    16. Πανθρακικός 18 0-2-16 0-2-7 0-0-9 9-40 2


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 January 2010 - 7:30:29 UTC