Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ: «Σταματήστε τη φτώχεια τώρα»
  • [02] Βαθμιαία επιδείνωση του καιρού
  • [03] Κακοκαιρία πλήττει την Καλιφόρνια
  • [04] Opel-Κλείνει το εργοστάσιο στην Αμβέρσα
  • [05] "Κοινωνική έκρηξη"
  • [06] Ζώνη υψηλού κινδύνου

  • [01] ΕΕ: «Σταματήστε τη φτώχεια τώρα»

    Σχεδόν 80 εκατ. Ευρωπαίοι, δηλαδή 17% του πληθυσμού της ΕΕ, ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτό το εξαιρετικά ανησυχητικό γεγονός έχει ιδιαίτερη απήχηση στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευροβαρόμετρου σχετικά με τη στάση απέναντι στη φτώχεια.

    Ειδικότερα, στη συντριπτική τους πλειονότητα (ποσοστό 73%) οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η φτώχεια είναι ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα στον τόπο τους, ενώ σε ποσοστό 89% ζητούν από την κυβέρνησή τους να λάβει επειγόντως μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Μολονότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν την πρωταρχική ευθύνη, 74% των ερωτηθέντων αναμένουν, επίσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

    Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ κηρύσσουν την έναρξη του ευρωπαϊκού έτους 2010 για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Με το σύνθημα «σταματήστε τη φτώχεια τώρα» η εκστρατεία έχει, ως σκοπό της, να θέσει το ζήτημα της καταπολέμησης της φτώχειας στο προσκήνιο της ΕΕ κατά τη διάρκεια του 2010. Η φτώχεια, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, επηρεάζει άμεσα έναν στους έξι Ευρωπαίους.

    Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι πιο ευάλωτες από τη φτώχεια κοινωνικά ομάδες είναι εκείνες, που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική ύφεση. Γι αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Λουί Μπαρόζο, το Ευρωπαϊκό έτος 2010 θα πρέπει να λειτουργήσει, ως καταλύτης, για την ευαισθητοποίηση του κοινού και να συμβάλει στη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς.

    "Ο αγώνας κατά της φτώχειας και του αποκλεισμού είναι πολιτική επιταγή πρώτης τάξεως" καθώς "τα τρέχοντα στοιχεία δεν είναι πλέον υποφερτά", δήλωσε ο Μπαρόζο και πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να μεταφραστεί σε μια "γενική κινητοποίηση" κατά της φτώχειας, "συνδυάζοντας την ευαισθητοποίηση, την ανάληψη δεσμεύσεων και δράσης".

    Το γεγονός ότι 80 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι φτωχοί είναι "ντροπή", υπογράμμισε ο Μπαρόζο.

    Παράλληλα ο ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο τόνισε την ανάγκη να στραφεί η προσοχή του κόσμου στις πιο ευάλωτες στον κοινωνικό αποκλεισμό ομάδες της κοινωνίας, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι γυναίκες και οι εθνικές μειονότητες, όπως οι Τσιγγάνοι.

    Η οικονομική κρίση με την παράλληλη άνοδο της ανεργίας το 2009 ενέτεινε το πρόβλημα της φτώχειας στους κόλπους των 27 χωρών μελών της ΕΕ και κατέστησε περισσότερο απαραίτητη την ευαισθητοποίησή τους για το φαινόμενο αυτό, παρατήρησε επίσης ο απερχόμενος επίτροπος της ΕΕ για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις Βλαντίμιρ Σπίντλα.

    "Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε τα κράτη μέλη να κάνουν περισσότερα απ' ό,τι σήμερα", προσέθεσε.

    Με τα ποσοστά της φτώχειας να ποικίλλουν από 8 ως 20% στις 27 χώρες μέλη, θα ήταν καλό να εκπονηθούν μέθοδοι και πρότυπα που θα λειτουργούν καλύτερα στους κόλπους της ΕΕ, κατέληξε.

    [02] Βαθμιαία επιδείνωση του καιρού

    Βαθμιαία επιδείνωση θα παρουσιάσει από το απόγευμα και από τα νοτιοδυτικά ο καιρός στη χώρα με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψόμετρου. Ειδικότερα σε ότι αφορά τα έντονα καιρικά φαινόμενα:

    Για σήμερα Πέμπτη, προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την περιοχή των Κυθήρων, τη δυτική Κρήτη και αργότερα τη Στερεα Ελλάδα. Έντονες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά Πελοποννήσου και Στερεας.

    Αύριο Παρασκευή, οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες θα επεκταθούν στην υπόλοιπη Κρήτη, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

    Έντονες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά αλλά και σε περιοχές χαμηλού υψόμετρου της Πιερίας, της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Ευβοίας. Το βράδυ έντονες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στη Θράκη.

    Ανεμοι θυελλώδεις βορειοανατολικοί εντάσεως 9 και πιθανώς 10 μποφόρ θα επικρατήσουν στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο.

    Το Σάββατο, τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεα, την Εύβοια, τη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη.

    Βαθμιαία εξασθένηση αναμένεται από την Κυριακή.

    [03] Κακοκαιρία πλήττει την Καλιφόρνια

    Η Καλιφόρνια συνέχιζε το βράδι της Τετάρτης να πλήττεται για τρίτη ημέρα από σφοδρές θύελλες, και οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση εκατοντάδων κατοικιών που κινδύνευαν από κατολισθήσεις σε περιοχές όπου το 2009 είχαν σημειωθεί δασικές πυρκαγιές.

    Η αστυνομία έκλεισε ένα τμήμα του Interstate 5, ενός βασικού οδικού άξονα που συνδέει το βόρειο με το νότιο τμήμα της πολιτείας, μετά τη χιονόπτωση σε μια περιοχή που είναι γνωστή ως Γκρέιπβαϊν ["Αμπελώνας"], 130 χλμ. βόρεια του Λος Άντζελες.

    Οι περισσότερες εκκενώσεις έγιναν στην περιοχή Λα Κανάδα Φλίντριτζ, βόρεια του Λος Άντζελες, όπου οι φωτιές είχαν απογυμνώσει το Όρος Σαν Γκάμπριελ και κατέστησαν την περιοχή ευάλωτη σε κατολισθήσεις.

    Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις για πλημμύρες κατολισθήσεις σχεδόν σε ολόκληρη την πολιτεία. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα Πέμπτη και θα συνεχιστούν ως το Σαββατοκύριακο.

    Μέχρι στιγμής οι πολιτειακές αρχές αποδίδουν δύο θανάτους στο κύμα της κακοκαιρίας, περιλαμβανομένου του θανάτου ενός άνδρα 21 ετών τον οποίο συνέθλιψε ένα δέντρο που διαπέρασε τη στέγη του σπιτιού του την Δευτέρα.

    [04] Opel-Κλείνει το εργοστάσιο στην Αμβέρσα

    Η διεύθυνση της Opel επιβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή της να κλείσει "μέσα στο 2010" το βελγικό εργοστάσιό της στην Αμβέρσα (βόρειο Βέλγιο), το οποίο απασχολεί 2.600 εργαζομένους.

    "Για να εγγυηθεί γρήγορα και μακροπρόθεσμα το μέλλον της επιχείρησης, η Opel γνωστοποιεί την πρόθεσή της να κλείσει τους βελγικούς χώρους παραγωγής της Αμβέρσας μέσα στο 2010", αναφέρει η επιχείρηση σε ανακοίνωσή της, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν γίνει γνωστές από συνδικαλιστική πηγή.

    Η Opel απασχολεί 2.606 εργαζομένους στην Αμβέρσα και σχεδόν 50.000 σ' όλη την Ευρώπη.

    "Πρόκειται για τραγωδία για τους εργαζομένους και τη βελγική βιομηχανία", είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο Βάλτερ Κνοπ, γενικός διευθυντής του κλάδου μετάλλου στο χριστιανικό συνδικάτο CSC.

    Οι συνδικαλιστές του εργοστασίου, οι οποίοι περίμεναν την απόφαση για το κλείσιμό του, άρχισαν χθες το απόγευμα έναν αποκλεισμό του εργοστασίου για να εμποδίσουν την έξοδο των καινούριων οχημάτων.

    Η General Motors, η οποία επρόκειτο αρχικά να πουλήσει την Opel, παραιτήθηκε από την προσπάθεια τον περασμένο Νοέμβριο. Έκτοτε προσπαθεί να αναδιαρθρώσει η ίδια τις ευρωπαϊκές δραστηριότητές της και επιδιώκει να περιορίσει κατά 20% την παραγωγή της.

    [05] "Κοινωνική έκρηξη"

    Για αθέτηση των περοεκλογικών εξαγγελιών, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας πως «αν συνεχίσει έτσι η κυβέρνηση, πολύ σύντομα θα βρεθούμε μπροστά σε μια κοινωνική έκρηξη που δεν θα έχει τη δυνατότητα να τη διαχειριστεί».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως όχι μόνο οι αγρότες, αλλά όλος ο ελληνικός λαός «βρίσκεται σε απόγνωση και η κυβέρνηση κάνει σαν να μην καταλαβαίνει».

    «Τους καλεί σε επίσημους διαλόγους στο Ζάππειο. Αντί να βρεθούν οι αρμόδιοι υπουργοί στα μπλόκα να εξηγήσουν ποια είναι η πολιτική τους -αν έχουν πολιτική- για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αντιμετωπίζουν τους αγρότες με έναν τρόπο υποτιμητικό» είπε ο κ. Τσίπρας.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην οικονομία ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η κυβέρνηση μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό άλλαξε αντιμετώπιση «και από εκεί που έλεγε αυξήσεις στους μισθούς, πάμε σε μειώσεις στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων στο ύψος του 10%. Και ταυτόχρονα πάμε σ΄ένα πάγο σε ό,τι αφορά την κοινωνική προστασία, τις κοινωνικές παροχές αλλά και τη δυνατότητα εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό τομέα».

    «Έτσι όπως πάμε, σε λίγο οι προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Καραμανλή, που τον οδήγησαν σε μια οδυνηρή ήττα, θα φαντάζουν ως μια γενναιόδωρη πολιτική» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόθεσε: «Η κατάσταση, με πολύ γρήγορους ρυθμούς, γίνεται ασφυκτική. Η κοινωνία όμως οφείλει να αντιδράσει., διότι, αν από τη μια μεριά υπάρχουν πιέσεις από τις Βρυξέλλες, σε λίγο θα πρέπει η κυβέρνηση να αρχίσει να αισθάνεται τις πολύ ισχυρές πιέσεις από το εσωτερικό της χώρας, πιέσεις της κοινωνίας για μια άλλη πολιτική».

    O κ. Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκε σήμερα τους απολυμένους συμβασιούχους της πρώην Ολυμπιακής, οι οποίοι πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη έξω από το Υπουργείο Μεταφορών.

    Μιλώντας στους απολυμένους συμβασιούχους τόνισε ότι «είναι απολύτως δίκαιο και εφαρμόσιμο το αίτημά τους να ενταχθούν στη νομοθετική κατοχύρωση της δυνατότητας να μπουν στο πλαίσιο των μετατάξεων ώστε να συνεχίσουν να δουλεύουν με αξιοπρέπεια. Πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει αυτός ο εμπαιγμός»

    Οι 800 και πλέον απολυμένοι συμβασιούχοι της της πρώην δημόσιας Ολυμπιακής, στην πλειοψηφία τους εργάστηκαν από 10-15 χρόνια στη δημόσια Ο.Α. όπου προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ οι περισσότεροι είναι ηλικίας 40-55 χρόνων, «δύσκολο δηλαδή να βρούνε αλλού δουλειά, και σήμερα βρίσκονται στο δρόμο και η κυβέρνηση τους εμπαίζει» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι «τη στιγμή που η κοινωνία βρίσκεται στον Προκρούστη, ο μόνος δρόμος για την Αριστερά είναι να σταθεί δίπλα στην κοινωνία, δίπλα σ΄ αυτούς τους αγώνες για να δώσει ελπίδα και προοπτική»

    [06] Ζώνη υψηλού κινδύνου

    Ο σεισμός στην Αϊτή σήμανε συναγερμό στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικινδυνότητας για σεισμούς και οι πολυπληθείς μητροπόλεις, με τις παραγκουπόλεις τους, είναι εξαιρετικά ευάλωτες.

    Ο παγκόσμιος χάρτης των σεισμικών κινδύνων είναι σαφής: μία κόκκινη γραμμή διατρέχει τον νότο της αμερικανικής ηπείρου από νότον προς βορράν, ξεκινώντας από τις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού και φθάνει μέχρι την Καραϊβική.

    Στη γραμμή μιας εν δυνάμει καταστροφής βρίσκονται το Σαντιάγο, η Λα Πας, η Λίμα, το Κίτο, η Μπογκοτά, το Καράκας και το σύνολο των χωρών της κεντρικής Αμερικής.

    Η καταστροφή της Αϊτής ξύπνησε οδυνηρές μνήμες, της τραγωδίας της 31ης Μαΐου 1970 στο Περού, όπου 70.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από σεισμό το βόρειο τμήμα της χώρας, της καταστροφής του 1976 στη Γουατεμάλα (25.000 νεκροί) και του σεισμού του 1985 στο Μεξικό (10.000 νεκροί).

    Η νότια Αμερική έχει επίσης το ρεκόρ της ισχυρότερης σεισμικής δόνησης που έχει ποτέ καταγραφεί, στις 22 Μαΐου 1960 στη Βαλντίβια (νότια Χιλή), 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με 3.000 νεκρούς.

    Από γεωλογικής απόψεως, η εξήγηση είναι η παρουσία των ωκεάνιων τεκτονικών πλακών που συναντώνται με την ηπειρωτική πλάκα, στην οποία υπάρχουν επίσης πολλά ρήγματα. Η περιοχή που συγκεντρώνει σήμερα τις μεγαλύτερες πιθανότητες "ξεκινά από τον νότο του Περού και φθάνει μέχρι τη βόρεια Χιλή" εξαιτίας της απουσίας έντονης σεισμικής δραστηριότητας εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα: "η ενέργεια συσσωρεύεται όλο και περισσότερο και τελικά εκρήγνυται", εξηγεί η διευθύντρια του Περιφερειακού Κέντρου Σεισμολογίας της νότιας Αμερικής Εστέλα Μινάγια.

    Τι μπορεί να γίνει; Μετά τον σεισμό στην Αϊτή, το ερώτημα της προετοιμασίας απέναντι στον κίνδυνο τέθηκε και πάλι. Στις περισσότερες χώρες, ειδικοί και αξιωματούχοι τονίζουν ότι οργανώνονται προσομοιώσεις και εγκαθίσταται μεγάλος αριθμός κέντρων παρατήρησης της σεισμικής δραστηριότητας.

    Αλλά πολλά μένει να γίνουν για την προστασία των 586 εκατομμυρίων κατοίκων της περιοχής, το 75% των οποίων ζει σε πόλεις και το εν τρίτον σε οικισμούς.

    "Στη Χιλή, στην Κολομβία, στο Περού, υπάρχει νομοθεσία που έχει ως στόχο να εξασφαλίσει ότι οι κατοικίες κτίζονται σύμφωνα με αντισεισμικούς κανονισμούς, αλλά στη Βολιβία δεν υπάρχει έλεγχος για την τήρηση της νομοθεσίας", εξηγεί η Εστέλα Μινάγια, τονίζοντας ότι εξ αυτού του γεγονότος "μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ζει σε ευάλωτες περιοχές".

    Στην Μπογκοτά, πόλη επτά εκατομμυρίων κατοίκων, όπου υπάρχουν πολλές προσωρινές κατασκευές στις πλαγιές υψωμάτων, το 80% των κατοικιών δεν πληροί τον αντισεισμικό κανονισμό, σύμφωνα με στοιχεία ειδικών που επικαλείται ο τοπικός τύπος.

    Βορειότερα, στη Βενεζουέλα, "περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού ζει σε πρόχειρες κατοικίες που δεν μπορούν να αντέξουν έναν σεισμό και περισσότεροι από το 60% των κατοίκων ζουν σε ζώνες υψηλού σεισμικού κινδύνου", λέει ο Κάρλος Γκενάτιος , ειδικός σε θέματα σεισμικής αντίστασης.

    Ολο και περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι το μόνο αποτελεσματικό προληπτικό μέτρο είναι η μικροζωνική μελέτη, που συνίσταται στη σύνδεση των τοπικών γεωλογικών συνθηκών με τους όρους δόμησης σε συγκεκριμένο χώρο, μέθοδος που είναι πολύ αποτελεσματικότερη από τον καθορισμό αντισεισμικού κανονισμού δόμησης σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την Εστέλα Μινάγια.

    Η Κολομβία και ο Ισημερινός αρχίζουν να εφαρμόζουν τη μέθοδο, αλλά ο στόχος του "μηδενικού κινδύνου" βρίσκεται ακόμη μακριά. "Κανείς δεν είναι ούτε μετρίως προετοιμασμένος για ένα φαινόμενο τέτοιου είδους", παραδέχεται η Μαρία Καλβάς, υποδιευθύντρια του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Ορυχείων της Κολομβίας.

    Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες

    Ούτε ο ισχυρός μετασεισμός που συντάραξε γι' άλλη μια φορά την Αϊτή χθες Τετάρτη σταμάτησε τις αδιάκοπες προσπάθειες των διεθνών σωστικών συνεργείων στη χώρα της ΚαραϊβικήςΒ· πέρα από κάθε λογική, αψηφώντας εμπόδια που μοιάζουν ανυπέρβλητα, διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν --και να σώζουν-- ανθρώπους καταπλακωμένους από ερείπια, πάνω από μια εβδομάδα μετά το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, που ισοπέδωσε το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας και άλλων πόλεων της Αϊτής.

    Οκτώ ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό ένα κοριτσάκι 11 χρόνων ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια σπιτιού έξω από το Πορτ-ο-Πρενς και νοσηλευεται σε πρόχειρο νοσοκομείο Γάλλων, όπως ανακοίνωσε γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση

    "Είναι πραγματικά θαύμα που επιστρέφει στη ζωή, είναι η ευλογημένη του Θεού", δήλωσε ο χειρουργος Ντομινικ Ζαν, της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Virade", που έχει αναλάβει τη λειτουργία ενός νοσοκομείου έξω από το Πορτ-ο-Πρενς. Πρόσθεσε δε ότι με την κατάλληλη αγωγή η υγεία του παιδιού θα αποκατασταθεί.

    Ως σήμερα, έχουν ανασυρθεί ζωντανοί 121 άνθρωποι από τα συνεργεία, αριθμός-ρεκόρ μετά από σεισμό τέτοιου μεγέθους. Ενώ άγνωστος αριθμός, που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε εκατοντάδες, έχουν διασωθεί από απλούς πολίτες--συγγενείς, φίλους των θυμάτων αλλά και αγνώστους που έσπευσαν να βοηθήσουν.

    "Η Αϊτή δεν είναι υπό κηδεμονία"

    Η ηγεσία της Αϊτής διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα δε βρίσκεται "υπό κηδεμονία" και ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου έγινε ύστερα από δικό της αίτημα.

    "Είναι σαφές ότι οι Αμερικανοί βρίσκονται εδώ ύστερα από δικό μας αίτημα για να μάς βοηθήσουν στα θέματα της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής βοήθειας", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αϊτής Ζαν-Μαξ Μπελερίβ στο γαλλικό ραδιοσταθμό RTL.

    Σύμφωνα με τον αϊτινό πρωθυπουργό, η βοήθεια από διαφορετικούς στρατούς σ' έναν ελεγχόμενο βαθμό και στο πλαίσιο ενός διαλόγου είναι ευπρόσδεκτη στην Αϊτή.

    "Η Αϊτή δεν είναι υπό κηδεμονία", διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation.

    "Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον με ρώτησε αυτήν την εβδομάδα εάν συμφωνούμε να έλθουν αμερικανοί στρατιώτες να βοηθήσουν. Τής είπα, ναι. Στο πλαίσιο αυτό έφθασαν οι αμερικανοί στρατιώτες", τόνισε.

    Οι ΗΠΑ προβλέπεται να αποστείλουν επιπλέον 4.000 στρατιώτες αυξάνοντας σε 15.000 τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτών στην Αϊτή.

    Η ανάπτυξη της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης έχει επικριθεί έντονα από τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, αλλά και τη Γαλλία.

    Χθες, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν τον καταστροφικό σεισμό που σάρωσε την Αϊτή την περασμένη εβδομάδα ως αφορμή για να επιβάλλουν στρατιωτική κατοχή στη χώρα της Καραϊβικής.

    "Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιεί αυτήν την ανθρωπιστική τραγωδία για να καταλάβει στρατιωτικά την Αϊτή. Διάβασα κάπου ότι κατέλαβαν ακόμα και την έδρα της κυβέρνησης" στο Πορτ-ο-Πρενς, δήλωσε ο Τσάβες, μιλώντας σε εκδήλωση στο Καράκας.

    Ο αριστερός πρόεδρος της Βενεζουέλας, σφοδρός επικριτής της πολιτικής των ΗΠΑ, τόνισε για άλλη μια φορά ότι η Ουάσινγκτον θα έπρεπε να στείλει γιατρούς και φάρμακα αντί για στρατιώτες. "Η Κούβα έχει στείλει πιο πολλούς γιατρούς στην Αϊτή από τις Ηνωμένες Πολιτείες", επισήμανε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 January 2010 - 13:30:34 UTC