Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Νέα αγροτική οικονομία"
  • [02] "Δεν θα ανεχθώ την εσωστρέφεια"
  • [03] Επεισόδια σε εκδήλωση στην Πανόρμου
  • [04] Στα λευκά η Β. Ελλάδα
  • [05] Αϊτή: Πάνω από 112.000 οι νεκροί από το σεισμό
  • [06] Διαστημικό μήνυμα μέσω Twitter
  • [07] Ημερήσια ατζέντα: 24/1/2010
  • [08] Παραμένουν στους δρόμους
  • [09] Στην Πάτρα η Α. Παπαρήγα
  • [10] "Διαβούλευση με τα κόμματα"
  • [11] "Αριστερή διέξοδος"
  • [12] Ο Πάπας και το διαδίκτυο
  • [13] Δύο ντέρμπι

  • [01] "Νέα αγροτική οικονομία"

    Έκκληση στον πατριωτισμό των αγροτών, να ανοίξουν τα μπλόκα και να προσέλθουν στον εξαγγελθέντα διάλογο για την νέα αγροτική οικονομία, απηύθυνε την Παρασκευή από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας πως τα μπλόκα τραυματίζουν την εικόνα της Ελλάδας στη διεθνή οικονομία και πως «δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να ικανοποιηθούν αιτήματα που σποραδικά και απογραμμάτιστα ακούγονται».

    Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των αρχηγών της ελάσσονος αντιπολίτευσης για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τέλος στα λεφτά για συντεχνιακές διευθετήσεις, για πρόσκαιρες λύσεις που δεν αντέχουν παρά λίγους μήνες και μετά ξανά μπλόκα, ξανά συναλλαγή με την εξουσία. Έφτασε η ώρα των ριζικών αλλαγών που δίνουν σιγουριά και μέλλον στην ελληνική ύπαιθρο, στον αγρότη, στα χωριά μας. Αυτή την τολμηρή μάχη καλούμε τους αγρότες να δώσουμε μαζί. Δεν σας θέλουμε συνενόχους στη μεταξύ μας μικροπολιτική συναλλαγή, αλλά συμμέτοχους στη μεγάλη αλλαγή».

    Απεναντίας, «τα μπλόκα, όχι μόνον δεν λύνουν, αλλά δημιουργούν καινούργια προβλήματα. Κάνουν τεράστια ζημιά και στην εικόνα της πατρίδας, καθώς το μεγαλύτερο έλλειμμα, είναι εκείνο της αξιοπιστίας. Δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα να διασύρεται και να λοιδορείται. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο να βλάψουμε άλλο τους εαυτούς μας. Πρώτοι από την κατάσταση αυτή, επωφελούνται εκείνοι που θέλουν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος μας. Έχω γυρίσει σε όλα τα μπλόκα, αλλά δεν είναι το κλείσιμο των δρόμων η λύση» παρατήρησε ο Πρωθυπουργός για να αναφέρει αργότερα στη δευτερολογία του:

    «Δεν επικαλούμαι τον πατριωτισμό για να κρύψω τα προβλήματα, αλλά είναι μια αλήθεια ότι η αξιοπιστία της χώρας μας κρίνεται καθημερινά. Ό,τι λέγεται αποδελτιώνεται και πηγαίνει στα γραφεία του κάθε οικονομικού παράγοντα διεθνώς. Οι εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου - είναι στο στόχαστρο η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να είμαστε ακόμα πιο υπεύθυνοι. Η απουσία πατριωτικής προσπάθειας θα βλάψει όλους - και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους, την αγροτιά».

    «Αν ακολουθούσα αυτά που λέτε, θα ήταν, όχι μόνον οι δρόμοι κλειστοί, αλλά και τα σπίτια» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Ποια είναι η διαφορά σας; Να μην κάνουμε προγραμματισμό, αγροτική πολιτική, ριζικές αλλαγές, να μη xτυπήσουμε τους μεσάζοντες, την διαφθορά, το παραεμπόριο και τους παράγοντες στο συνεταιριστικό κίνημα; Τον αγρότη δεν θα τον σεβαστούμε, ή θα είναι πάντα υποκείμενο εκμετάλλευσης κάποιου παράγοντα, κάποιου αγροτοπατέρα;».

    Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε πρόσκληση τόσο προς το ΚΚΕ όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και συμμετέχουν στον διάλογο και κατέληξε: «Ζητώ το δικαίωμα να κάνουμε μια νέα αρχή. Και μην σας εκπλήσσει αν κάνουμε μια νέα αρχή ως ΠΑΣΟΚ. Είμαστε δημοκρατικό Κίνημα, να κάνουμε μια νέα αρχή, μια νέα αγροτική οικονομία σε μια νέα Ελλάδα».

    [02] "Δεν θα ανεχθώ την εσωστρέφεια"

    Την ανάγκη να υπάρξει νέα Μεταπολίτευση στην χώρα διακήρυξε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής και πρόσθεσε ότι ήδη έχει αρχίσει η πορεία για τη νέα Νέα Δημοκρατία που θα ολοκληρωθεί με το 8ο τακτικό Συνέδριο Αρχών και Θέσεων του κόμματος.

    Ο κ. Σαμαράς έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος λέγοντας ότι "δεν πρόκειται να ανεχθώ την εσωστρέφεια που έπνιξε πολλές φορές τη ΝΔ" και ξεκαθάρισε ότι, παρά την δύσκολη συγκυρία, είναι αντίθετος σε εξωθεσμικές λύσεις. Ειδικότερα ανέφερε: "Εσωστρέφεια δεν θα υπάρξει. Δημοκρατία ναι. Όσο ποτέ. Αλλά εσωστρέφεια ποτέ. [..] Δεν εκλέχτηκα για να τηρώ εύθραυστες ισορροπίες. Δεν χρωστάω τίποτα σε κανένα. Το μόνο μου χρέος είναι απέναντι στους εκατοντάδες πολίτες που ψήφισαν. Η ΝΔ θα γίνει πόλος νέας κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι εύθραυστος συνασπισμός προσωπικών στρατηγικών και ομάδων". Πρόσθεσε, δε, απευθυνόμενος στα στελέχη του κόμματος ότι "η ΝΔ τους χωράει όλους και τον καθένα ξεχωριστά, δεν περισσεύει κανείς".

    Ο κ. Σαμαράς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση: "όταν χάνει η κυβέρνηση τον έλεγχο από σύγχυση και στρεβλή αντίληψη, όταν ανεβαίνουν τα σπρεντς, όταν καθημερινά μας πυροβολούν οι αγορές, όταν υπουργός διακηρύσσει ότι δεν υπάρχει σάλιο, είμαι υποχρεωμένος να βαράω καμπάνα" και αναφέρθηκε στην δική του αντιπολιτευτική τακτική λέγοντας: "Ασκούμε νέου τύπου αντιπολίτευση που ξάφνιασε το κατεστημένο πολιτικό σύστημα. Αν εμείς υπονομεύουμε κάθε κίνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν θα βλάψουμε μόνο το ΠΑΣΟΚ, θα βλάψουμε την πατρίδα μας. Αλλά και δεν θα παρακολουθούμε ως απλοί θεατές, ούτε ως "καλοπροαίρετοι σύμβουλοι". Προσπαθούμε να την προτρέψουμε να κάνει το σωστό για τον τόπο και εναντιωνόμαστε όταν κάνει λάθη. Ξέρουμε τα προβλήματα και έχουμε σχέδιο. Θα δείχνουμε αυστηρότητα απέναντι στο ΠΑΣΟΚ όταν παραπαίει ή όταν παίρνει επιζήμιο δρόμο και όταν χάνει τον έλεγχο" είπε ο κ. Σαμαράς.

    Αναφερόμενος στο αγροτικό, επανέλαβε ότι είναι κατά των μπλόκων αλλά πρόσθεσε ότι τα προβλήματα των αγροτών είναι σοβαρά γιατί οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο και αφορούν όλη την κοινωνία.

    Ξεκαθάρισε πάντως ότι παρά την δυσκολία της συγκυρίας "εκφράζω με κάθε σαφήνεια την αντίθεσή μου σε διάφορες προτάσεις εξωθεσμικών λύσεων που απαξιώνουν τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, εγώ και το κόμμα της ΝΔ δεν τις δεχόμαστε".

    Ντ. Μπακογιάννη: "Να υπάρξει εσωκομματικός διάλογος"

    Την ανάγκη η Νέα Δημοκρατία να ορθώσει έναν ξεκάθαρο πολιτικό λόγο σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία επεσήμανε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ζήτησε να υπάρξει εσωκομματικός διάλογος για τα αίτια της εκλογικής ήττας. Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια ούτε για μισόλογα ούτε για προσωπικές στρατηγικές.

    «Χρειάζεται να μιλήσουμε ξεκάθαρα. Οφείλουμε λοιπόν στην κοινωνία, στα στελέχη και στην ιστορία μας να κάνουμε έναν ανοιχτό και ουσιαστικό διάλογο, έναν διάλογο πρώτα εσωτερικά για τα αίτια της ήττας», τόνισε η κα Μπακογιάννη η οποία δεν παρέλειψε να εμφανιστεί και αυτοκριτική. «Δεν τολμήσαμε, δεν συγκρουστήκαμε, φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος και τέλος πληρώσαμε αυτή την τακτική με τη μεγαλύτερη εκλογική συντριβή που γνώρισε ποτέ η παράταξη».

    Π. Ψωμιάδης: Στήριξη στον πρόεδρο

    Στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά στάθηκε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ο οποίος ζήτησε από τα στελέχη να στηρίξουν το νέο Πρόεδρο για να μην χωριστεί η παράταξη. «Ένας είναι ο αρχηγός και εμείς», είπε χαρακτηριστικά.

    [03] Επεισόδια σε εκδήλωση στην Πανόρμου

    Σαράντα τέσσερα άτομα θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγελέα μετά από επεισόδια που σημειώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικής εκδήλωσης στην πλατεία του Μετρό Πανόρμου, την οποία διοργάνωνε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων με τη συμμετοχή κατοίκων της περιοχής.

    Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή επίθεση που είχαν πραγματοποιήσει ακροδεξιοί τις τελευταίες μέρες στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου όπου προξένησαν ζημιές. Σήμερα, όμως, ομάδα περίπου σαράντα ακροδεξιών επιτέθηκε με ξύλα και άλλα αντικείμενα στους συγκεντρωθέντες στο σταθμό του Μετρό Πανόρμου με αποτέλεσμα να γίνει συμπλοκή κατά την οποία τραυματίστηκε μία 50χρονη γυναίκα. Η τραυματίας διακομίστηκε για τις πρώτες βοήθειες στον Ερυθρό Σταυρό.

    Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Αστυνομίας και έκαναν τις 44 προσαγωγές υπόπτων οι οποίοι μετά από ανακρίσεις στη ΓΑΔΑ, σήμερα θα οδηγηθούν στον εισαγελέα.

    Η προανάκριση συνεχίζεται από την Ασφάλεια.

    [04] Στα λευκά η Β. Ελλάδα

    Δεκάδες χωριά παραμένουν αποκλεισμένα στο νομό της Φθιώτιδας από τις χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Παρά το γεγονός ότι τα μηχανήματα της νομαρχίας και των δήμων κινήθηκαν έγκαιρα για να καθαρίσουν τους δρόμους, η συνεχής χιονόπτωση δεν επιτρέπει να αποκατασταθεί η συγκοινωνία μέσα στο νομό.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές περιοχές του νομού, από υψόμετρο 100 μέτρων και άνω, έχουν καλυφθεί με χιόνι. Το ύψος του χιονιού στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνά τους 30 και 50 πόντους ενώ στα ορεινά χωριά ξεπερνά το 1 και 1,5 μέτρο. Το θερμόμετρο δείχνει από -2 έως -5 βαθμούς και το κρύο παραμένει τσουχτερό.

    Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε διάφορα οδικά σημεία του νομού Τρικάλων. Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομική διεύθυνση Τρικάλων, αναγκαία είναι η χρήση αλυσίδων στην Ε.Ε. Τρικάλων-Άρτας από το 4ο χιλιόμετρο (γέφυρα Πύλης) έως το 75ο χιλιόμετρο (γέφυρα Αλεξίου). Επίσης στην επαρχιακή οδό Πύλης-Μεσοχώρας, από το 4ο χιλιόμετρο (γέφυρα Πύλης) έως το 55ο χιλιόμετρο (Μεσοχώρα). Αναγκαία είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των ορεινών δήμων Πινδέων, Αιθήκων και Κλεινοβού, όπως και στη διευρυμένη κοινότητα Νεράϊδας, Ασπροποτάμου, Καστανιάς και Τυμφαίων. Το ύψος του χιονιού φτάνει στα 25 με 30 εκατοστά, ενώ η χιονόπτωση συνεχίζεται.

    Εξάλλου, πρόβλημα με το οδικό δίκτυο είχε χθες το Ρέθυμνο λόγω της κακοκαιρίας. Με απόφαση του Νομάρχη απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών και μεγάλων οχημάτων στη επαρχιακή οδό 22 "Πλατανές - Κυριάννα - Ιερά Μονή Αρκαδίου" στο 15, 20 χιλιόμετρο μέχρι και την εκεί αποκατάσταση των ζημιών, που προκάλεσε η κακοκαιρία.

    [05] Αϊτή: Πάνω από 112.000 οι νεκροί από το σεισμό

    Ο προσωρινός αριθμός των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στον καταστροφικό σεισμό στην Αίτή στς 12 Ιανουαρίου, έχει φτάσει μέχρι στιγμής τους 112.225 ενώ οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τις 195 χιλιάδες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποήθηκαν από το αϊτινό υπουργείο Εσωτερικών.

    "Οι ζημιές είναι τεράστιες, μια πλήρης καταστροφή", αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου που προσθέτει ότι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη χώρα είναι άστεγοι.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα μισά και πλέον σπίτια στην πρωτεύουσα Πορτ-Ο-Πρενς και στις πόλεις Ζακμέλ και Λεογκάν έχουν ισοπεδωθεί, ενώ τα υπόλοιπα έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές.

    Τουλάχιστον 23 ιδιωτικά νοσοκομειακά κέντρα καταστράφηκαν ενώ τράπεζες, σχολεία, βιομηχανικά και εμπορικά συγκροτήματα έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

    Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι από τον μεγάλο σεισμό έχουν πληγεί περίπου τρία εκατομμύρια πολίτες.

    [06] Διαστημικό μήνυμα μέσω Twitter

    Το σύγχρονο εργαλείο διαδικτυακής επικοινωνίας το Twitter τα καταφέρνει εξίσου καλά και στο χώρο του διαστήματος καθώς ο αμερικανός αστροναύτης Τίμοθι Κρίμερ έστειλε ένα μήνυμα από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), μετέδωσε σήμερα η ρωσική κρατική τηλεόραση.

    " Γεια σας Σύμπαν του Twitter!", γράφει ο Κρίμερ στο μήνυμα του που έστειλε στη Γη.

    Οι αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) έχουν άμεση πρόσβαση στο διαδίκτυο.

    Ο Κρίμερ στέλνει συνεχεία ενημέρωση για την πορεία της αποστολής του μέσω του Twitter με το ψευδώνυμο Astro_TJ από τα τέλη Δεκεμβρίου. Περίπου 14.700 άνθρωποι έχουν δηλώσει ότι ακολουθούν το στίγμα του και τον παρακολουθούν.

    [07] Ημερήσια ατζέντα: 24/1/2010

  • Τελετή για την "Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος", στο Μνημείο Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης. - 11:00:00, Θεσσαλονίκη/πλ. Ελευθερίας. Στην εκδήλωση θα παραστεί- μεταξύ άλλων- ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλος.

  • Κινητοποίηση της οργάνωσης Ακρίβεια-Ανεργία STOP Θεσσαλονίκης στα διόδια Μαλγάρων. - 12:00:00, Θεσσαλονίκη.

  • Ο ευρωβουλευτής Μ. Τρεμόπουλος θα μιλήσει στην Κατερίνη για να αναπτύξει τις προτάσεις των Πράσινων για λύσεις με βάση το σιδηρόδρομο. - 12:00:00.

  • Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας στη Λάρισα.

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (19η αγωνιστική),

    ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ-ΚΑΒΑΛΑ 14:30 ΝOVA

    ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ- ΞΑΝΘΗ 14:30 ΝOVA

    ΑΡΗΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 16:45 ΝOVA

    Α.Ε.Κ.-ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 19:00 ΝOVA

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-Π.Α.Ο.Κ. 19:00 ΝΕΤ

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (18η αγωνιστική) - 15:00:00

    Ηλιούπολη-Δόξα Δράμας

    Παναιτωλικός-Πιερικός

    Εθνικός Αστέρας-Αγροτικός Αστέρας

    Αιγάλεω-Καλαμάτα

    Εθνικός-Ιωνικός

    Ρόδος-Θρασύβουλος

  • Ποδόσφαιρο-Γ' Εθνική (1ος όμιλος, 19η αγωνιστική) - 15:00:00,

    Παναχαϊκή-ΠΑΟ Ρουφ

    Αγία Παρασκευή-Ασπρόπυργος

    Ατσαλένιος-Πλατανιάς Χανίων

    Κόρινθος-Παναργειακός

    Βύζας-Κεραυνός Κερατέας

    Παναιγιάλειος-Ζάκυνθος

    Αίας Σαλαμίνας-Σαρωνικός

    Καλλιθέα-Χαϊδάρι

    ΡΕΠΟ: Ολυμπιακός Χερσονήσου

  • Ποδόσφαιρο-Γ' Εθνική (2ος όμιλος, 19η αγωνιστική) - 15:00:00,

    Βισαλτιακός-Κοζάνη

    Θερμαϊκός-Πυρσός Γρεβενών

    Βέροια-Τρίκαλα

    Αναγέννηση Επανωμής-ΠΑΟ Νέων Επιβατών

    Εθνικός Φιλιππιάδας-Αναγέννηση Γιαννιτσών

    Μακεδονικός-Οδυσσέας Αναγέννησης

    Νίκη Βόλου-Εορδαϊκός

    Δόξα Κρανούλας-Καστοριά -Δεν θα διεξαχθεί-

    ΡΕΠΟ: Φωκικός

  • Μπάσκετ-Α1 Γυναικών (13η ημέρα) - 16:00:00, 16:00 Ολυμπιακός Βόλου-Πανιώνιος

  • Χάντμπολ-Α1 γυναικών (12η ημέρα) - 16:00:00,

    Αναγέννηση Βυρ.-Νέα Ιωνία

    Αρης Θεσ.-Αναγέννηση Αρτας

    ΑΣΕ Ορμή-Μ. Αλέξανδρος Γιαννιτσών

    Ελπίδες Δράμας-Ποσειδών Λουτρ.

    Εθνικός Κοζ.-Αρίων Πτολεμαΐδας

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (16η αγωνιστική),

    17:00 ΕΑΠ-Ολυμπιακός

    18:00 Απόλλων Κ.-ΑΕΚ

    19:00 Παναθηναϊκός-Πανελλήνιος

  • Μπάσκετ-Α1 Γυναικών-14η Αγωνιστική, 12:00 Παναθηναϊκός-Αθηναϊκός

    12:00 Απόλλων Πτολεμαϊδας-ΔΑΣ Άνω Λιοσίων

    12:00 Ολυμπιάδα Λάρισας-Παλαιό Φάληρο

    12:00 ΦΕΑ ΝΦ/ΝΧ-Εσπερίδες

    12:00 Απόλλων Καλαμαριάς-Άρης Θεσσαλονίκης

  • Υδατοσφαίριση-Α2 ανδρών (3η ημέρα), 14.00 ΝΟ Σύρου-Ηρακλής

    14.00 Ηλυσιακός-Κέρκυρα

    14.00 Εθνικός-ΝΟΒΑ

    15.00 ΟΥΚ Βόλου-Περιστέρι

    17.00 ΟΦΗ-Γλυφάδα

    17.00 Καλαμάκι-Τρίτων Αμαρ.

    [08] Παραμένουν στους δρόμους

    Παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατεί, οι αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία συνεχίζουν τους αποκλεισμούς μεθοριακών διαβάσεων και οδικών κομβικών σημείων, ενώ από χθες παραμένει αποκλεισμένο το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

    Την απόφαση να μην συναντηθούν σήμερα με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή πήραν οι αγρότες των Αδέσμευτων Συλλόγων του νομού Σερρών, που βρίσκονται για έκτη μέρα στο μπλόκο του Προμαχώνα. Κατά τη συνάντησή τους με τον αγροτοσυνδικαλιστή, από το μπλόκο στην Νίκαια, Βαγγέλη Μπούτα, οι αγρότες αποφάσισαν πως κύριο, κοινό αίτημά τους είναι το οικονομικό, και η ενίσχυση του εισοδήματος τους. Έτσι, στην αυριανή συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τα δύο μπλόκα καθώς και άλλα οχτώ από την υπόλοιπη Ελλάδα, δεν θα παραβρεθούν. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που απέστειλαν στα ΜΜΕ, καλούν την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να συζητήσουν τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματά τους, ενώ στην ίδια ανακοίνωση της υπενθυμίζουν τις περσινές επισκέψεις της στη Νομαρχία Σερρών και τις υποσχέσεις που τους έδινε: "Καλούμε την υπουργό να συζητήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο τα οικονομικά και θεσμικά μας αιτήματα. Της υπενθυμίζουμε τις συχνές παρουσίες της στην Νομαρχία Σερρών, τις υποσχέσεις της, που η ίδια μας έδινε, τις φράσεις της ότι αυτά που σας δίνουν είναι ψίχουλα'' αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωσή τους.

    Αποκλεισμένο το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

    Προβλήματα στην είσοδο αλλά και στην έξοδό τους από το λιμάνι της Ηγουμενίτσα αντιμετωπίζουν δεκάδες φορτηγά και νταλίκες, που οι οδηγοί τους θέλουν είτε να επιβιβαστούν σε κάποιο πλοίο για να ταξιδέψουν προς Ιταλία, είτε μετά την αποβίβαση τους από πλοίο να αποχωρήσουν για το εσωτερικό της χώρας. Αιτία των προβλημάτων, σύμφωνα με το αρχηγείο της Αγροφυλακής, είναι ο αποκλεισμός της μοναδικής εισόδου του λιμανιού από δεκάδες τρακτέρ, τα οποία οι αγρότες της Θεσπρωτίας τοποθέτησαν μπροστά από την είσοδο του εθνικού λιμανιού.

    Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

    «Αν φύγετε από τα μπλόκα τα έχετε όλα χάσει» ανέφερε και χαρακτήρισε τον διάλογο «προσχηματικό», η ΓΓ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα απευθυνόμενη σοςαρτς. «β¦Τις κινητοποιήσεις της πυροδότησε ο εμπαιγμός της κυβέρνησης στους αγρότες⦻, πρόσθεσε.

    «Είπαμε ότι χάνεται εθνική κυριαρχία αλλά όχι μέχρι του σημείου να έρχεται ο Βούλγαρος πρωθυπουργός για να λύσει εσωτερικά θέματα της χώρας μας⦻, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ..

    Έλλειμμα δημοκρατικής συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των αγροτών, διαπίστωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εγκαλώντας την κυβέρνηση πως «επιλέγει να κάνει διάλογο με την γραφειοκρατία, τους συνυπεύθυνους για το πρόβλημα - και όχι με τους αγρότες».

    [09] Στην Πάτρα η Α. Παπαρήγα

    Σε πολιτική συγκέντρωση στην Πάτρα, στα εγκαίνια των νέων γραφείων της Οργάνωσης, θα μιλήσει σήμερα το μεσημέρι η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    «Κρίσιμο διήμερο για τις αγροτικές κινητοποιήσεις» χαρακτήρισε η γενική γραμματέας του Κ.Κ.Ε. Αλέκα Παπαρήγα αυτές τις μέρες, μιλώντας στους αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο της Αλαμάνας, στο 210 χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, κατά την διάρκεια επίσκεψής της. Η κα Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμπαίζει τους αγρότες, ενώ παράλληλα τους κάλεσε να μην μετακινηθούν από τα μπλόκα τους αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

    [10] "Διαβούλευση με τα κόμματα"

    «Η σοβαρότητα με την οποία ο κ. Λοβέρδος προσεγγίζει το ασφαλιστικό δημιουργεί τις συνθήκες για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του θέματος σε αντίθεση με την αποσπασματική προσέγγιση όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κωστής Αϊβαλιώτης και επεσήμανε: «Συστήνουμε στον υπουργό να κάνει ένα γύρο προσωπικών διαβουλεύσεων με τα κόμματα προκειμένου να δημιουργηθεί ένας άξονας αντιμετώπισης των αναφυόμενων, κάθε φορά μικροκομματικών σκοπιμοτήτων».

    [11] "Αριστερή διέξοδος"

    Αυτές τις μέρες ότι η Ελλάδα γίνεται πρωτοσέλιδο με τα σενάρια για χρεοκοπία να δίνουν και να παίρνουν. Και οι ίδιοι οι διακινητές των σεναρίων ενθαρρυμένοι από τη στάση της κυβέρνησης λένε ότι φταίει η κοινωνία. Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες. Και μπαίνει το ερώτημα. Ποιος μας έφτασε εδώ; Ο τελευταίος ενάμιση χρόνος με την κρίση, το μοντέλο διακυβέρνησης -όπως λέει το ΠΑΣΟΚ, η μια διαδρομή των είκοσι τελευταίων ετών.

    Μια διαδρομή για την οποία η αριστερά είχε ασκήσει θεμελιωμένη κριτική. Όταν έλεγε ότι αυτό το μοντέλο ανάπτυξης δεν είναι διατηρήσιμο. Ότι υπάρχει σοβαρό αναπτυξιακό και κοινωνικό έλλειμμα. Ότι η χώρα επιλέγει μια ανάπτυξη που στηρίζεται σε δανεικά και τσιμέντο. Ότι για κάθε ευρώ αύξησης του ΑΕΠ δανειζόμαστε δυόμισι. Τότε μας αγνοούσανε και ποντάρανε πολιτικά στο χρηματιστήριο και σε μεγάλες ιδέες με μπόλικη δόση ντόπινγκ και τσιμέντου.

    Τώρα πάνω σε αυτό το πραγματικό πρόβλημα, παίζονται κερδοσκοπικά παιχνίδια ενώ κάποιοι επιχειρούν να ενοχοποιήσουν την κοινωνία. Τους εργαζόμενους τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους μικροεπαγγελματίες. Σε λίγο θα ζητάνε και τα ρέστα από την αριστερά. Όμως δεν οικοδομήσαμε εμείς την Ευρώπη που αντί να είναι κυματοθραύστης στην κερδοσκοπία, την επιτείνει και την πυροδοτεί. Δεν επιμένουμε εμείς σε ένα μοντέλο το όποιο είναι αδιέξοδο.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά, με συγκεκριμένες προτάσεις δείχνει τον άλλο δρόμο. Υπάρχει αριστερή διέξοδος η οποία προϋποθέτει άλλες προτεραιότητες όπως η απασχόληση και η κοινωνική προστασία. Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και του προγράμματος σταθερότητας είναι τα χρέη και τα ελλείμματα που δημιούργησαν οι πολιτικές των τελευταίων χρόνων.

    [12] Ο Πάπας και το διαδίκτυο

    Ο πάπας Βενέδικτος ο 16ος, σε μήνυμά του, κάλεσε τους κληρικούς να χρησιμοποιούν τη σύγχρονη ψηφιακή τεχολογία, συμπεριλαμβανομένου του Διαδικτύου, για να επικοινωνούν με το ποίμνιο και να προσηλυτίζουν.

    Όπως είπε ο πάπας "ο λόγος του Ιησού μπορεί να διαβεί τα πολλά σταυροδρόμια που δημιουργούνται στις διαφορετικές λεωφόρους, οι οποίες συνθέτουν τον κυβερνοχώρο και δείχνουν ότι ο Θεός έχει τη σωστή θέση του σε κάθε εποχή, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας".

    Από τότε που ο 82χρονος Βενέδικτος εξελέγη το 2005, το Βατικανό έχει αυξήσει την παρουσία του στο Ίντερνετ και έχει δημιουργήσει μία ιστοσελίδα αφιερωμένη στον Ποντίφικα, www.pope2you.net, στο Youtube και στο Facebook.

    Πάνω από δύο εκατομμύρια "χτυπήματα" καταγράφηκαν από επισκέπτες στο www.pope2you.net, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για τις Κοινωνικές Σχέσεις του Βατικανού, μονσινιόρ, Κλαούντιο Μαρία Τσέλι.

    [13] Δύο ντέρμπι

    Το σημερινό ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη μεταξύ του Άρη και του Παναθηναϊκού ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 19ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Η ομάδα των Αθηνών θέλει τη νίκη για να κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς τη κατάκτηση του τίτλου, αλλά η αποστολή της κόντρα στην ανανεωμένη ομάδα του Εκτορ Ραούλ Κούπερ μόνο εύκολη δεν θα είναι.

    Δύσκολη αποστολή θα έχει και ο Ολυμπιακός, ο οποίος υποδέχεται στον Πειραιά τον φιλόδοξο ΠΑΟΚ. Με τον Μπάντοβιτς στον πάγκο τους οι πρωταθλητές θέλουν να κάνουν μια νέα αρχή, μετά την απόλυση του Ζίκο, αλλά η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα παλέψει για το θετικό αποτέλεσμα.

    Το λογικό φαβορί είναι η ΑΕΚ στο Ολυμπιακό στάδιο κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννενα.

    Στα χθεσινά παιγνίδια:

    Αστέρας Τρίπολης-Πανιώνιος 2-0: Με δημιουργό τον Τσέζαρεκ και εκτελεστή τον Βίλτσες (11΄, 37΄), ο Αστέρας Τρίπολης νίκησε τον Πανιώνιο με 2-0. Οι "κυανέρυθροι" συμπλήρωσαν έξι ματς χωρίς νίκη (τρεις ήττες και τρεις ισοπαλίες).

    Εργοτέλης-Λεβαδειακός 1-0: Μετά από 5 αγωνιστικές χωρίς νίκη (4 ήττες, 1 ισοπαλία) ο Εργοτέλης επέστρεψε στις επιτυχίες. Με γκολ του Ορφανού στο 64΄, η ομάδα του Νίκου Καραγεωργίου επικράτησε 1-0 του Λεβαδειακού.

    Λάρισα-Ηρακλής 2-1: Βαθμολογική ανάσα πήρε η Λάρισα, καθώς νίκησε 2-1 τον Ηρακλή στο Αλκαζάρ, με τέρματα των Ζέσους (47') και Ρομέου (58'). Για τον «γηραιό» μείσωσε ο Γιάντσης στο 77'.

    Το πρόγραμμα με τις τηλεοπτικές μεταδόσεις της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα έχει ως εξής:

    pre<

    b<ΧΘΕΣ >/b<

    (Τρίπολη) Αστέρας Τρίπολης - Πανιώνιος 2-0

    (Ηράκλειο) Εργοτέλης - Λεβαδειακός 1-0

    (Αλκαζάρ) Λάρισα - Ηρακλής 2-1

    b<ΣΗΜΕΡΑ>/b<

    (Περιστέρι) Ατρόμητος - Καβάλα 14:30 ΝOVA

    (Κομοτηνή) Πανθρακικός - Ξάνθη 14:30 ΝOVA

    (Βικελίδης) Αρης - Παναθηναϊκός 16:45 ΝOVA

    (ΟΑΚΑ) ΑΕΚ - ΠΑΣ Γιάννινα 19:00 ΝOVA

    (Καραϊσκάκη) Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 19:00 ΝΕΤ

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 18 αγώνες) 1. Παναθηναϊκός 47

    2. Ολυμπιακός 40

    3. ΠΑΟΚ 37

    4. Άρης 31

    5. Αστέρας Τρίπολης 29 -19αγ.

    6. ΑΕΚ 26

    7. Εργοτέλης 25 -19αγ.

    8. Πανιώνιος 24 -19αγ.

    . Καβάλα 24

    10. Ατρόμητος 23

    11. Ξάνθη 21

    . Λάρισα 21 -19αγ.

    13. Ηρακλής 19 -19αγ.

    14. ΠΑΣ Γιάννινα 18

    15. Λεβαδειακός 16 -19αγ.

    16. Πανθρακικός 2


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 24 January 2010 - 5:30:41 UTC