Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση με Κ.Μπατζελή
  • [02] "Διάλογος με τους αγρότες"
  • [03] Στα λευκά

  • [01] Συνάντηση με Κ.Μπατζελή

    Συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κα Κ. Μπατζελή έχουν αυτή την ώρα εκπρόσωποι των αγροτών, κυρίως από την κεντρική Ελλάδα.

    Την απόφαση να μην συναντηθούν σήμερα με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή πήραν οι αγρότες των Αδέσμευτων Συλλόγων του νομού Σερρών, που βρίσκονται για έκτη μέρα στο μπλόκο του Προμαχώνα. Κατά τη συνάντησή τους με τον αγροτοσυνδικαλιστή, από το μπλόκο στην Νίκαια, Βαγγέλη Μπούτα, οι αγρότες αποφάσισαν πως κύριο, κοινό αίτημά τους είναι το οικονομικό, και η ενίσχυση του εισοδήματός τους.

    Έτσι, στη σημερινή συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τα δύο μπλόκα καθώς και άλλα οχτώ από την υπόλοιπη Ελλάδα, δεν θα παραβρεθούν. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που απέστειλαν στα ΜΜΕ, καλούν την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να συζητήσουν τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματά τους, ενώ στην ίδια ανακοίνωση της υπενθυμίζουν τις περσινές επισκέψεις της στη Νομαρχία Σερρών και τις υποσχέσεις που τους έδινε: "Καλούμε την υπουργό να συζητήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο τα οικονομικά και θεσμικά μας αιτήματα. Της υπενθυμίζουμε τις συχνές παρουσίες της στην Νομαρχία Σερρών, τις υποσχέσεις της, που η ίδια μας έδινε, τις φράσεις της ότι αυτά που σας δίνουν είναι ψίχουλα'' αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωσή τους.

    Ο εκπρόσωπος του μπλόκου της Νίκαιας, Βαγγέλης Μπούτας, δήλωσε ότι θα κατέβει αύριο στο Ζάππειο όχι για να λάβει μέρος στον διάλογο, αλλά για να διαμαρτυρηθεί ενάντια σε αυτούς που μετέχουν στον διάλογο.

    Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

    Παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατεί, οι αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία συνεχίζουν τους αποκλεισμούς μεθοριακών διαβάσεων και οδικών κομβικών σημείων, ενώ από χθες παραμένει αποκλεισμένο το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

    Κλειστή μέχρι τη μία μετά το μεσημέρι παρέμεινε η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Σερρών, στο ύψος του κόμβου Στρυμονικού Σερρών, κατόπιν απόφασης για εκ νέου συμβολικό αποκλεισμό της, που έλαβαν οι αγρότες των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ) και Δημοκρατικών Αγροτικών (ΟΔΑΣ). Ο αποκλεισμός ξεκίνησε στις 11 το πρωί.

    Οι αγρότες των δύο ομοσπονδιών θα συναντηθούν αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο, με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή.

    Εξάλλου, κλειστή παραμένει η Εγνατία Οδός στο κόμβο των Κερδυλλίων (Σερρών-Καβάλας) από τους αγρότες της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Νομού Σερρών, εκπρόσωποι των οποίων επρόκειτο να συναντηθούν στις τρεις το μεσημέρι με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι αγρότες θα έκλειναν και την παλιά εθνική οδό Σερρών- Καβάλας από τη μία το μεσημέρι μέχρι τις πέντε το απόγευμα.

    Κλειστός παρέμεινε και ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα από το μπλόκο των Αδέσμευτων Αγροτών του νομού Σερρών. Χθες, μετά τα μεσάνυχτα, οι αγρότες άνοιξαν για λίγες ώρες, τα σύνορα ώστε να περάσουν οι νταλίκες με ευπαθή προϊόντα.

    Κλειστή είναι η Θεσσαλονίκης-Αθηνών, στη Νίκαια Λάρισας, ενώ συγκεντρωμένα τρακτέρ υπάρχουν στα τελωνεία Ορμενίου, Κήπων, Εξοχής, Ευζώνων, Δοϊράνης και Νίκης, χωρίς όμως να διακόπτουν την κυκλοφορία.

    Στο νομό Θεσσαλονίκης συγκεντρωμένα παραμένουν τα τρακτέρ στα σημεία "Πράσινα Φανάρια", Μάλγαρα και Χαλκηδόνα, ενώ οι δασεργάτες διέκοψαν και σήμερα την κυκλοφορία των οχημάτων στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας, στον κόμβο Βρασνών, από τις 10.40 μέχρι τις 14.30΄.

    Συγκεντρωμένα τρακτέρ βρίσκονται στις διασταυρώσεις Μελισσίου και Παραλίμνης στο νομό Πέλλας, στο Αιγίνιο Πιερίας, στη Γαλάτιστα και έξω από τη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής, όπου πριν το μεσημέρι αγρότες διένειμαν ελιές σε διερχόμενους οδηγούς αυτοκινήτων.

    Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, οι αγρότες που έχουν παρατάξει γύρω στα 30 τρακτέρ, κλείνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα το δρόμο, ενώ συγκεντρωμένα τρακτέρ βρίσκονται, χωρίς όμως να διακόπτουν την κυκλοφορία, στο 40ό χιλιόμετρο του δρόμου Φλώρινας-Κοζάνης, στη γέφυρα Σερβίων Κοζάνης και στα Γρεβενά.

    Μετά τις 12 το μεσημέρι εξάλλου έκλεισε και η παλιά εθνική οδός Καστοριάς-Κοζάνης, στον κόμβο Βογατσικού, ενώ μικρός αριθμός τρακτέρ συγκεντρώθηκε και έξω από την Αμφίπολη Σερρών.

    Αποκλεισμένο το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

    Προβλήματα στην είσοδο αλλά και στην έξοδό τους από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αντιμετωπίζουν δεκάδες φορτηγά και νταλίκες, που οι οδηγοί τους θέλουν είτε να επιβιβαστούν σε κάποιο πλοίο για να ταξιδέψουν προς Ιταλία, είτε μετά την αποβίβαση τους από πλοίο να αποχωρήσουν για το εσωτερικό της χώρας. Αιτία των προβλημάτων, σύμφωνα με το αρχηγείο της Αγροφυλακής, είναι ο αποκλεισμός της μοναδικής εισόδου του λιμανιού από δεκάδες τρακτέρ, τα οποία οι αγρότες της Θεσπρωτίας τοποθέτησαν μπροστά στην είσοδο του εθνικού λιμανιού.

    Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στο αγροτικό, επανέλαβε ότι είναι κατά των μπλόκων αλλά πρόσθεσε ότι τα προβλήματα των αγροτών είναι σοβαρά γιατί οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο και αφορούν όλη την κοινωνία.

    Ξεκαθάρισε πάντως ότι παρά την δυσκολία της συγκυρίας "εκφράζω με κάθε σαφήνεια την αντίθεσή μου σε διάφορες προτάσεις εξωθεσμικών λύσεων που απαξιώνουν τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, εγώ και το κόμμα της ΝΔ δεν τις δεχόμαστε".

    «Αν φύγετε από τα μπλόκα τα έχετε όλα χάσει» ανέφερε και χαρακτήρισε τον διάλογο «προσχηματικό», η ΓΓ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα απευθυνόμενη σοςαρτς. «β¦Τις κινητοποιήσεις τις πυροδότησε ο εμπαιγμός της κυβέρνησης στους αγρότες⦻, πρόσθεσε.

    «Είπαμε ότι χάνεται εθνική κυριαρχία αλλά όχι μέχρι του σημείου να έρχεται ο Βούλγαρος πρωθυπουργός για να λύσει εσωτερικά θέματα της χώρας μας⦻, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ..

    Έλλειμμα δημοκρατικής συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των αγροτών, διαπίστωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εγκαλώντας την κυβέρνηση πως «επιλέγει να κάνει διάλογο με την γραφειοκρατία, τους συνυπεύθυνους για το πρόβλημα - και όχι με τους αγρότες».

    [02] "Διάλογος με τους αγρότες"

    «Ένιωσα μεγάλη έκπληξη όταν διάβασα σήμερα στις εφημερίδες τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο σας αντιμετωπίζει η κυβέρνηση» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα το πρωί με τους αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο της Αλαμάνας, στο 210ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

    Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων τονίζοντας πως «θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση, τον διάλογο να το κάνει πράξη, πηγαίνοντας και συζητώντας με τους εκπροσώπους των αγροτών που κινητοποιούνται. Αντ' αυτού διάβασα απαξιωτικά λόγια», και συνέχισε, απευθυνόμενος στους αγρότες. λέγοντας ότι «σας χαρακτηρίζει η υπουργός στον Τύπο -ελπίζω να είναι λάθος απόδοση και να μην τα έχει πει αυτά- αναρχοσυνδικαλιστές, επιχειρηματίες, ανθρώπους που τους ενδιαφέρει η δημοσιότητα και τρέχουν πίσω από τις κάμερες. Αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση, που έχει χαρακτηριστεί ως κυβέρνηση του διαλόγου, να αντιμετωπίζει με αυτό τον τρόπο τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Απαξιώνοντάς τες. Ταυτόχρονα να στήνει φιέστες διαλόγου με αυτούς που έχουν μέρος της ευθύνης για το πρόβλημα. Αναφέρομαι στο συνεταιριστικό κίνημα και στον τρόπο με τον οποίο έχει διαχειριστεί τα προβλήματα του κόσμου».

    Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τους αγρότες σαν την «πιο παραγωγική δύναμη του τόπου» προσδιορίζοντας ότι η κρίση στην οικονομία «δεν θα ξεπεραστεί αν καταναλώνουμε μόνο» και μάλιστα συμπλήρωσε με έμφαση πως «πρέπει να παράγουμε κιόλας. Δεν μπορεί να καταναλώνουμε μόνο. Αν δεν γίνουμε παραγωγικοί δεν πρόκειται να ξεπεράσουμε την κρίση». Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την κυβέρνηση «αντί να αντιμετωπίσει απαξιωτικά να σκύψει στα προβλήματά και να καταλάβει ότι το παιχνίδι με τους πράσινους, κόκκινους και γαλάζιους αγρότες έχει τελειώσει προ πολλού. Το χρώμα της γης είναι καφέ. Αυτό το παιχνιδάκι να σταματήσει κάποια στιγμή γιατί δεν μπορούμε να κρυβόμαστε διαρκώς πίσω από το δάκτυλό μας».

    Ο κ. Τσίπρας έκανε έμμεση αναφορά και στο συνεταιριστικό κίνημα τονίζοντας πως «υπάρχουν δύο Ελλάδες. Η μία είναι η Ελλάδα τις μίζας, της διαφθοράς, της ρεμούλας, της διαπλοκής, των υψηλόβαθμων στελεχών στο συνεταιριστικό κίνημα, που παίρνουν 65.000 μισθό ετησίως. Υπάρχει και η Ελλάδα του μόχθου, της παραγωγής και της δημιουργίας. Η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει με ποια από τις δύο Ελλάδες θα προχωρήσει. Με ποιους θα κάτσει στο ίδιο τραπέζι να συζητήσει».

    Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε ευθύνες και για το γεγονός ότι δεν εισρέουν χρήματα από το ΕΕ για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, τονίζοντας πως «έχουμε ένα σύστημα διαχείρισης των ενισχύσεων που χρεώνει κάθε χρόνο τη χώρα μας με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα. Έχουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που κρατούνται στα ταμεία της ΕΕ και δεν δίνονται στη χώρα μας για να δοθούν στους αγρότες ακριβώς γιατί όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και το αναξιόπιστο σύστημα διαχείρισης δεν δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να πάρει αυτά τα χρήματα».

    Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να έρθει σε «συνεννόηση και ταυτόχρονα να καταθέσει και εθνικό σχέδιο, εθνική στρατηγική για τη βιωσιμότητα της αγροτικής οικονομίας.».

    Εσωκομματικά ΣΥΝ

    Με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα θέματα της οικονομίας συνδύασε ο κ. Αλέξης Τσίπρας την κατάσταση στον ΣΥΝ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα του υπογράμμισε ότι «κάποιες φορές και εμείς καταναλώνουμε περισσότερα απ' όσα παράγουμε».

    [03] Στα λευκά

    Στα λευκά το σκηνικό σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Δριμύ ψύχος και κατά τόπους ολικός παγετός στα βόρεια της χώρας είναι τα γενικά χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα.

    Ελαφρά χιονίζει στην ευρύτερη περιοχή του Καπανδριτίου και στα υπόλοιπα βόρεια προάστια χωρίς ωστόσο να υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

    Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στη λεωφόρο Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω, καθώς και στην λεωφόρο Τατοΐου, από τα βασιλικά κτήματα έως το Κατσιμίδι.

    Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε αρκετά σημεία του ορεινού και επαρχιακού δικτύου της δυτικής Μακεδονίας, καθώς οι χιονοπτώσεις των προηγούμενων ημερών, σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες υπό του μηδενός, έχουν δημιουργήσει συνθήκες αυξημένης ολισθηρότητας στο οδόστρωμα.

    Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Δ. Μακεδονίας, οι αλυσίδες είναι απαραίτητες για τα οχήματα, που κινούνται στο τμήμα της εθνικής οδού Γρεβενών-Βασιλίτσας από το 35ο ως το 45ο χιλιόμετρο, αλλά και σε άλλα σημεία του ορεινού και επαρχιακού δικτύου του νομού Γρεβενών.

    Αλυσίδες πρέπει να "φορούν" και τα οχήματα που κινούνται από το 18ο ως το 28ο χιλιόμετρο της οδού Καστοριάς-Φλώρινας μέσω Βιτσίου. Στην Κοζάνη-Πτολεμαΐδα, οι οδηγοί που επιθυμούν να κινηθούν στο επαρχιακό δίκτυο της Εορδαίας, θα πρέπει να προνοήσουν για αντιολισθητικές αλυσίδες, όπως και σε αρκετά σημεία του επαρχιακού δικτύου της Φλώρινας.

    Στις 11:30 πμ, το θερμόμετρο έδειχνε -2 βαθμούς Κελσίου στην Καστοριά, -5 σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα και -9 στη Φλώρινα, ενώ στη Βασιλίτσα ο υδράργυρος βρέθηκε τα ξημερώματα στους -11 C.

    Χωρίς προβλήματα και χωρίς να απαιτούνται αλυσίδες διεξαγόταν η κίνηση σε σχεδόν ολόκληρο το δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας, αν και οι οδηγοί συνιστάται να έχουν μαζί τους τον απαραίτητο εξοπλισμό και να οδηγούν με αυξημένη προσοχή, λόγω του παγετού.

    Εξάλλου, δεκάδες χωριά παραμένουν αποκλεισμένα στο νομό της Φθιώτιδας από τις χθεσινές και σημερινές χιονοπτώσεις. Παρά το γεγονός ότι τα μηχανήματα της νομαρχίας και των δήμων κινήθηκαν έγκαιρα για να καθαρίσουν τους δρόμους, η συνεχής χιονόπτωση δεν επιτρέπει να αποκατασταθεί η συγκοινωνία μέσα στο νομό.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές περιοχές του νομού, από υψόμετρο 100 μέτρων και άνω, έχουν καλυφθεί με χιόνι. Το ύψος του χιονιού στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνά τους 30 και 50 πόντους ενώ στα ορεινά χωριά ξεπερνά το 1 και 1,5 μέτρο. Το θερμόμετρο δείχνει από -2 έως -5 βαθμούς και το κρύο παραμένει τσουχτερό.

    Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε διάφορα οδικά σημεία του νομού Τρικάλων. Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομική διεύθυνση Τρικάλων, αναγκαία είναι η χρήση αλυσίδων στην Ε.Ε. Τρικάλων-Άρτας από το 4ο χιλιόμετρο (γέφυρα Πύλης) έως το 75ο χιλιόμετρο (γέφυρα Αλεξίου). Επίσης στην επαρχιακή οδό Πύλης-Μεσοχώρας, από το 4ο χιλιόμετρο (γέφυρα Πύλης) έως το 55ο χιλιόμετρο (Μεσοχώρα). Αναγκαία είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των ορεινών δήμων Πινδέων, Αιθήκων και Κλεινοβού, όπως και στη διευρυμένη κοινότητα Νεράϊδας, Ασπροποτάμου, Καστανιάς και Τυμφαίων. Το ύψος του χιονιού φτάνει στα 25 με 30 εκατοστά, ενώ η χιονόπτωση συνεχίζεται.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 24 January 2010 - 13:30:22 UTC