Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τραγικός θάνατος μαθητή
  • [02] Πρωτοβουλίες για στήριξη της Αϊτής
  • [03] Μέτρα για τους αγρότες
  • [04] Ιστορικό ρεκόρ

  • [01] Τραγικός θάνατος μαθητή

    Τραγικό θάνατο βρήκε στις 8.05 το πρωί 17χρονος μαθητής της Γ' Λυκείου ο οποίος έπεσε από τον τρίτο όροφο των εκπαιδευτηρίων Μάνεση στην οδό Πράσινου Λόφου 51 στο Νέο Ηράκλειο.

    Ο μαθητής διακομίστηκε στο νοσοκομείο Αγία Ολγα όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Προανάκριση για το συμβάν γίνεται από το αστυνομικό τμήμα Ηρακλείου το οποίο εξετάζει ως πιθανότερη εκδοχή την αυτοκτονία για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.

    [02] Πρωτοβουλίες για στήριξη της Αϊτής

    Δύο εβδομάδες μετά το σεισμό που συγκλόνισε την Αϊτή, με τους νεκρούς να φθάνους τους εκατόν πενήντα χιλιάδες, η γη εξακολουθεί να δονείται. Το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής ανακοίνωσε ότι τα ξημερώματα της Τρίτης (05:00 - τοπική ώρα) έγινε μετασεισμός ισχύος 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι κάτοικοι του Πορτ-ο-Πρενς και ξένοι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι μία ώρα αργότερα έγινε άλλη μία μετασεισμική δόνηση αντίστοιχης ισχύος.

    Μετά τους φονικούς σεισμούς περισσότεροι από οχτακόσιες χιλιάδες είναι οι άστεγοι στη χώρα και όπως ανακοινώθηκε μέσω αποστολής του ΟΗΕ, ο πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ ζήτησε περίπου 200 χιλιάδες σκηνές.

    Μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα διανεμηθούν περίπου 30.000 σκηνές ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΟΙΜ), ο οποίος προειδοποιεί ότι θα πρέπει να αρχίσει η ανακοιδόμηση κανονικών κτιρίων πριν από την περίοδο των βροχών, τον Μάιο-Ιούνιο.

    Η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (ΒΙD) σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει την κατασκευή χιλιάδων κατοικιών αυτού του τύπου, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της BID. Αυτή η οργάνωση εποπτεύει την παράδοση και διανομή της βοήθειας, που δεν είναι σε τρόφιμα, στους πληγέντες από τον σεισμό που σάρωσε την Αϊτή στις 12 Ιανουαρίου.

    Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι άστεγοι έχουν συγκεντρωθεί σε 500 στρατόπεδα που στήθηκαν σε μεγάλους δρόμους ή σε δημόσιους κήπους αλλά δεν έχουν νερό και τουαλέτες.

    Στο μεταξύ, μία επιχείρηση διανομής φαγητού, χθες, προκάλεσε χάος στο Πορτ-ο-Πρενς μπροστά στο προεδρικό μέγαρο της Αϊτής, όταν δεκαοχτώ Ουρουγουανοί κυανόκρανοι προσπάθησαν μόνοι τους να ελέγξουν το πλήθος των περίπου 4.000 πεινασμένων Αϊτινών.

    "Ο,τι και να κάνουμε δεν καταφέρνουμε τίποτα", φώναξε ένας στρατιώτης, ενώ ταυτόχρονα έσπρωχνε το πλήθος με μία ασπίδα, την ώρα που οι συνάδελφοί του χρησιμοποιούσαν σπρέι πιπεριού εναντίον των Αϊτινών. Κάποιοι άλλοι στρατιώτες κρυμμένοι πίσω από ένα όχημα έριχναν σφαίρες από καουτσούκ στον αέρα εναντίον του πλήθους.

    Την ίδια ώρα η διεθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) του ΟΗΕ Τζοσέτ Σίραν έκανε νέα έκκληση στους στρατιώτες των χωρών μελών να προσφέρουν τις μερίδες φαγητού που τους περισσεύουν στους Αϊτινούς.

    "Οι περισσότερες κουζίνες έχουν καταστραφεί" από τον σεισμό, δήλωσε η Σίραν και επεσήμανε ότι ο PAM "έχει σχεδόν εξαντλήσει τα αποθέματά του" έτοιμων γευμάτων και γι' αυτό "ζητά από τις στρατιωτικές δυνάμεις των χωρών να θέσουν στην διάθεση του PAM τυχόν επιπλέον μερίδες φαγητού".

    Διευκρίνισε ότι αυτές οι μερίδες θα μοιραστούν στους άστεγους της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς που φτάνουν το ένα εκατομμύριο.

    Το Μεξικό από την μεριά του δηλώνει έτοιμο να εγκαταστήσει στην Αϊτή μία κουζίνα ικανή να μοιράζει 3.000 ζεστά γεύματα την ημέρα, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

    "Σκοπεύουμε να εγκαταστήσουμε μία κουζίνα που θα διανέμει μέχρι 3.000 γεύματα την ημέρα δίπλα στο γενικό νοσοκομείο του Πορτ-ο-Πρενς", δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο υφυπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Χουάν Μανουέλ Γκομέζ Ρομπλέντο.

    Δέκα ημέρες μετά την έκκληση που απηύθυνε ο ΟΗΕ για τη συγκέντρωση 575 εκατομμυρίων δολαρίων για την Αϊτή, έχουν συγκεντρωθεί ήδη 271,87 εκατομμύρια ενώ ο Οργανισμός έχει λάβει υποσχέσεις και για άλλα 112 εκατομμύρια.

    Το ποσό που έχει συγκεντρωθεί αντιπροσωπεύει περίπου το μισό (47%) από το απαιτούμενο για τις ανάγκες της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

    Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να παρασχεθούν τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό, νερό και σκηνές στους περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους που επλήγησαν από τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου.

    Η Δανία αποφάσισε σήμερα να αποδεσμεύσει μια νέα επείγουσα βοήθεια ύψους 30 εκατομμυρίων Κορωνών (4 εκατομμύρια ευρώ) για βοήθεια προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτής, γεγονός που ανεβάζει τη βοήθεια της Δανίας στη χώρα αυτή στα 115 εκατομμύρια κορώνες.

    "Εξετάζεται" η παραγραφή χρεών

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον τοποθετήθηκε θετικά χθες Τρίτη έναντι της πρότασης να διαγραφεί το χρέος της Αϊτής, καθώς είπε πως είναι αμφίβολο το κατά πόσον η κατεστραμμένη από το φονικό σεισμό θα μπορέσει να το αποπληρώσει.

    "Απλά δεν είναι ρεαλιστικό να νομίζει κανείς ότι η Αϊτή θα μπορούσε ποτέ, στο ορατό μέλλον, να ξεπληρώσει [τα χρέη της]", είπε η Κλίντον σε συνέντευξή που παραχώρησε στο American Urban Radio Networks.

    Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι εξετάζονται σχέδια από διεθνείς δανειστές για την παραγραφή του χρέους της Αϊτής, που βρισκόταν περίπου στο 1 δις δολάρια πριν το σεισμό.

    Τρεις πιστωτές της Αϊτής, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Παγκόσμια Τράπεζα και η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, παρουσίασαν σχετικές προτάσεις την Τρίτη σε έκτακτη σύνοδο για τη χώρα στο Μόντρεαλ.

    "Είναι κατορθωτό. Το εξετάζουμε", δήλωσε η αμερικανίδα ΥΠΕΞ στο σταθμό, ο οποίος απευθύνεται κυρίως στους αφροαμερικανούς.

    Το ΔΝΤ και η ΠΤ πέρυσι είχαν παραγράψει χρέη 1,2 δις δολαρίων που όφειλε η φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, καθώς ήδη αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα λόγω των πλημμυρών και των καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα και από ταραχές εξ αιτίας των τιμών των τροφίμων.

    Μετά το σεισμό η ΠΤ ανακοίνωσε ότι δίνει στην Αϊτή 5ετή περίοδο χάριτος όσον αφορά την πληρωμή του χρέους ενώ το Κλαμπ του Παρισιού πρότεινε να διαγραφούν χρέη ύψους 214 εκατ. δολαρίων προς μέλη του.

    Ο μεγαλύτερος πιστωτής της Αϊτής ήταν η Βενεζουέλα, που δεν ανήκει στο Κλαμπ του Παρισιού. Ήδη ο αριστερός πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι παραγράφηκαν χρέη της χώρας, ύψους 295 εκατ. δολαρίων, προς το Καράκας.

    Πρωτοβουλίες για την "αναγέννηση" της Αϊτής

    Εκτακτη σύσκεψη αφιερωμένη στην "αναγέννηση" της Αϊτής πραγματοποιεί σήμερα το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    Η συνεδρίαση οργανώνεται κατόπιν αιτήματος της Βραζιλίας και με τη στήριξη των 32 από τα 47 μέλη του Συμβουλίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο, τη σύγκληση της έκτακτης συνεδρίασης στηρίζουν επίσης εννέα "κράτη-παρατηρητές", μεταξύ των οποίων και η ίδια η Αϊτή.

    Την ίδια ώρα, η ΟΥΝΕΣΚΟ ανακοινώνει ότι θα συμβάλει με μια αποστολή ειδικών στην κατεστραμμένη από τον σεισμό Αϊτή για να βοηθήσουν στην σωτηρία, "υπέρ του αϊτινού λαού", της πολιτιστικής του κληρονομιάς.

    Ο Οργανισμός--που ανήκει στον ΟΗΕ--ανακοίνωσε εδώ και δέκα ημέρες ένα σχέδιο άμεσης δράσης για να αναστηλωθούν το ταχύτερο οι υπηρεσίες εκπαίδευσης στην Αϊτή μετά από τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου.

    "Η εκπαίδευση παραμένει μια προτεραιότητα αλλά εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε πολύ και στον τομέα του πολιτισμού: Αποστέλλω από αύριο Τετάρτη ειδικούς για να ελέγξουν την κατάσταση των μουσείων, τι απέγιναν τα διάφορα πολιτιστικά αντικείμενα γιατί, με βάση πληροφορίες, έχουν καταστραφεί πάρα πολλά", δήλωσε η Ιρίνα Μπόκοβα, γενική διευθύντρια του Οργανισμού που εδρεύει στο Παρίσι.

    Πρόκειται να ελεγχθεί πώς μπορούν να προστατευθούν όσα πολιτιστικά αντικείμενα έχουν μείνει πάντα υπέρ των πολιτών της χώρας, πρόσθεσε η ίδια.

    Η κ. Μπόκοβα πρόσθεσε επίσης ότι η ΟΥΝΕΣΚΟ θα βοηθήσει και το Πανεπιστήμιο της χώρας καθώς και τα μμε.

    "Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε σε τρόφιμα, σε φάρμακα, ή σε ιατρικές υπηρεσίες αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε την Αϊτή να ανασκευάσει τον ιστό της κοινωνίας", υπογράμμισε η κ. Μπόκοβα, που ανέφερε πιο συγκεκριμένα ότι οι ειδικοί του Οργανισμού θα ασχοληθούν ειδικά με το εθνικό ιστορικό πάρκο της Αϊτής, όπου υπάρχουν κτίσματα των αρχών του 19ου αιώνα, το παλάτι Σαν Σουσί, καθώς και τα σπουδαία κτίρια Ραμιέρ και Σιταντέλ που έχουν χαρακτηριστεί από το 1982 ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά γιατί είναι τα πρώτα κτίσματα που οικοδομήθηκαν εξ ολοκλήρου από μαύρους σκλάβους πριν κατακτήσουν την ελευθέρια τους.

    Ακρωτηριασμοί πολιτών

    Οι αναγκαστικοί ακρωτηριασμοί πολιτών που είχαν παγιδευτεί στα χαλάσματα μετά το μεγάλο σεισμό στην Αϊτή είναι χωρίς προηγούμενο και είναι σίγουρο ότι θα αφήσουν φρικτά σημάδια στη χώρα, εκτίμησε σήμερα διεθνής Οργάνωση που ασχολείται με άτομα με αναπηρία, (Handicap International) πολλοί εκπρόσωποι της οποίας βρίσκονται στην κατεστραμμένη χώρα για να προσφέρουν βοήθεια.

    "Χιλιάδες πολίτες ακρωτηριάστηκαν λόγω της παγίδευσής τους στα χαλάσματα. Σε ορισμένα νοσοκομεία είδαμε να γίνονται 30 έως και 100 ακρωτηριασμοί την ημέρα", ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ο Πολ Γκάργουντ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

    Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι Αϊτινοί που έχασαν μέλη του σώματός τους λόγω της κατάρρευσης κτιρίων όπου βρίσκονταν την ώρα του μεγάλου σεισμού. Άλλοι επίσης χιλιάδες υποβλήθηκαν σε ακρωτηριασμούς λόγω νέκρωσης μελών του σώματός τους που είχαν καταπλακωθεί από τα χώματα, τις πέτρες ή τα σίδερα κτιρίων που κατέρρευσαν.

    Στο σύνολό τους ποτέ δεν είδαμε τόσους πολλούς ακρωτηριασμούς, δήλωσε φανερά σοκαρισμένη η Γουέντι Μπάτσον διευθύντρια του αμερικανικού τμήματος της Οργάνωσης που ασχολείται με άτομα με αναπηρία.

    Υπενθυμίζεται ότι η Οργάνωση αυτή έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 1997 για την εκστρατεία της κατά των ναρκών κατά προσωπικού.

    [03] Μέτρα για τους αγρότες

    Τις παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα, στο πλαίσιο διαμόρφωσης μιας εθνικής στρατηγικής και τις δράσεις για τους προσεχείς μήνες, παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με επικεφαλής την υπουργό Κατερίνα Μπατζελή, παρουσία και του προέδρου της ΟΚΕ Χρήστου Πολυζωγόπουλου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της διημερίδας για τη Γεωργία, με τίτλο "Κοινωνικός Διάλογος για τη Γεωργία, την Αγροτική Ανάπτυξη και τα Τρόφιμα".

    Η κυβέρνηση δεν ποντάρει στην κόπωση των αγροτών για να ανοίξουν οι δρόμοι, αλλά στην κοινωνική ευθύνη των αγροτών και στα αποτελέσματα του διαλόγου μαζί τους που θα συνεχιστεί τις προσεχείς ημέρες, είπε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Τα βασικά σημεία της πολιτικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των άμεσων μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα έχουν ως εξής:

    -Ενίσχυση της ρευστότητας. Οι συνολικές εισροές για το 2010 θα ανέλθουν στο ποσό των 5,5 δισ. ευρώ.

    -Μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ. Η κατανομή των αποζημιώσεων γίνεται δικαιότερη.

    -Συμμετοχή των νέων αγροτών στα αγροτοσυνδικαλιστικά όργανα, σε ποσοστό που προτείνεται να είναι 60%.

    -Μείωση του κόστους παραγωγής με έλεγχο του κόστους των εισροών.

    -Έλεγχος της αγοράς με κλείσιμο της ψαλίδας των τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή. Η διαμόρφωση των τιμών λιανικής δεν θα πρέπει να ξεπερνά κατά 100% τις τιμές παραγωγού, ενώ η τιμή χονδρικής δεν θα πρέπει να ξεπερνά κατά 30% την τιμή παραγωγού. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις.

    -Δημιουργία "Τειρεσία" και στον διατροφικό τομέα.

    -Κατοχύρωση του επαγγέλματος των αγροτών και ένταξη της δια βίου μάθησης στα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας.

    Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή επεσήμανε ότι βασικό εμπόδιο στον εξορθολογισμό της λειτουργίας της αγροτικής οικονομίας αποτελούν κατεστημένες αντιλήψεις, μεταξύ των οποίων και η άποψη ότι οι αγρότες θα πρέπει να ζουν από τις επιδοτήσεις. Οι παλιές αντιλήψεις θα φύγουν και θα έλθουν νέες, τόνισε η υπουργός.

    Τα συνολικά μέτρα που ανακοίνωσε η υπουργός έχουν ως εξής:

    Α. ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

    -Εφαρμογή για τους αγρότες όλων των μέτρων που ισχύουν για τις άλλες κοινωνικές ομάδες.

    -Αναθεώρηση του Προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" για την κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών και την υποβοήθηση των επενδύσεων.

    -Ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης και καταβολή του υπολοίπου των πληρωμών του 2009 και έγκαιρη πληρωμή του 2010.

    Β. ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

    1. ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

    -Καθιέρωση λίστας με ενδεικτικές τιμές φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, σπόρων. Προσδιορισμός μέσου όρου τιμών με βάση τις χαμηλότερες τιμές 2-3 φθηνότερων χωρών.

    -Προσέγγιση του κόστους των λιπασμάτων από τη συνταγή προέλευσης και των φυτοφαρμάκων με βάση τη χρωστική ουσία.

    2. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

    -Οργάνωση της αγοράς με στόχο τη μείωση του αριθμού των μεσαζόντων και του περιθωρίου του κέρδους τους.

    -Ελεγχος αγοράς από τα "ελληνοποιημένα προϊόντα".

    -Δημιουργία νέων θεσμών και ειδικών οργανισμών πώλησης αγροτικών προϊόντων από το Διαδίκτυο.

    -Οργάνωση και συντονισμός μηχανισμών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    -Σύνδεση του υπουργείου με άλλες πηγές δεδομένων (TAXIS, VIES, Ολοκληρωμένο Σύστημα Τελωνείων) για τον εντοπισμό και τον έλεγχο των εισαγομένων προϊόντων.

    -Παρακολούθηση της διακίνησης των προϊόντων, έλεγχος των εμπόρων και των σημείων πώλησης.

    -Δημιουργία διατροφικού "Τειρεσία" με τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τη διατροφική νομοθεσία ή αισχροκερδούν.

    ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ (ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΟΓΑ)

    Αναδιάρθρωση ΟΓΑ σε συμφωνία με την ευρύτερη αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών ταμείων.

    ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

    Αναμόρφωση ΟΓΕΕΚΑ "Δήμητρα" και τοπικών ΚΕΓΕ με ένταξη της δια βίου μάθησης για τα αγροτικά επαγγέλματα σε σχετικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

    ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΈΡΕΥΝΑ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

    -Σύνταξη εθνικού προγράμματος αγροτικής έρευνας και ανασυγκρότησης του ΕΘΙΑΓΕ.

    -Διερεύνηση κοινοτικών προγραμμάτων προς ενίσχυση των εθνικών δράσεων.

    ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    -Έναρξη εθνικής διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ.

    -Ενέργειες για τη μείωση του κόστους παραγωγής με τον προσδιορισμό του κόστους λιπασμάτων και την αύξηση των επενδύσεων.

    -Απλοποίηση των διαδικασιών με ενοποίηση και ανασυγκρότηση των οργανισμών του ΥΠΑΑΤ.

    -Διαβούλευση για τους κατοίκους της υπαίθρου που θα λαμβάνουν ενισχύσεις. Δεν θα αποκλειστούν μικροκαλλιεργητές οι έτερο-απασχολούμενοι στην ύπαιθρο που συμπληρώνουν το εισόδημά τους από την παράλληλη απασχόληση στη γεωργία.

    ΑΓΡΟΤΟΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ - ΑΓΡΟΤΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

    -Νομοθετική ρύθμιση για τη συμμετοχή νέων αγροτών σε ποσοστό 60% σε όλα τα επίπεδα των Αγροτοσυνδικαλιστικών Οργάνων. Ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου έως τον Ιούνιο του 2010.

    -Διοικητική αποκέντρωση του κράτους προς την Περιφέρεια και τους νέους Δήμους για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών.

    -Διερεύνηση συνένωσης υπαρχόντων συνεταιρισμών για τη δημιουργία οικονομικά βιώσιμων σχημάτων.

    ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

    -Αναθεώρηση του Προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" για ενίσχυση των πραγματικών αγροτικών δράσεων σε συμφωνία πάντα με τις κοινοτικές οδηγίες. Εγκατάσταση νέων αγροτών.

    -Ενίσχυση του "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" από άλλα προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων, μείωση χρόνου αξιολόγησης προτάσεων, δυνατότητα ένταξης μικρών σχεδίων βελτίωσης με παράταση του χρόνου υποβολής προτάσεων, συνέχιση προγραμμάτων μείωσης της νιτρορύπανσης, στοχευμένη χρηματοδότηση σε αγροπεριβαλλοντικά και βιολογική γεωργία, δημιουργία ζωνών παραγωγής με χρήση της ψηφιοποίησης.

    ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

    -Ανάληψη πρωτοβουλιών διαμεσολάβησης με την ΑΤΕ για τα δάνεια. Στόχος είναι η καταβολή των ενιαίων ενισχύσεων κάθε χρονιάς το συντομότερο δυνατό. Για το 2010 δεδομένης της επιτυχούς ολοκλήρωσης της ψηφιοποίησης, η ενιαία ενίσχυση μπορεί να πληρωθεί πριν το τέλος του 2010.

    -Επιδότηση επιτοκίου των επενδυτικών προγραμμάτων από το πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλτατζής".

    -Διαμεσολάβηση με υπουργείο Οικονομικών για ενδεχόμενη μείωση ΦΠΑ αγροτικών μηχανημάτων στο πλαίσιο της ΕΕ, όταν είναι εφικτό από χρονική και δημοσιονομική πλευρά.

    ΕΛΓΑ

    -Νομοθετική ρύθμιση με άμεσο στόχο ψήφισης νομοσχεδίου μέχρι τον Μάρτιο του 2010.

    -Ένταξη νέων τεχνολογιών για δικαιότερη κατανομή των αποζημιώσεων.

    -Ένταξη νέων ζημιογόνων αιτιών λόγω των κλιματικών αλλαγών με διαφάνεια.

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΗΣ

    -Σύνδεση της αγροτικής γης με το νέο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας που υλοποιεί το αρμόδιο υπουργείο.

    -Προσδιορισμός χρήσεων γης με εφαρμογή την ψηφιοποίηση του νέου ΟΣΔΕ.

    -Εξέταση της επιδότησης του επιτοκίου για την αγορά αγροτικής γης από νέους αγρότες.

    ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

    -Όλοι σε όσους καταβάλλονται ενισχύσεις θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο.

    -Από 25.1.2010 όλα τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης 2009 είναι αναρτημένα στο Διαδίκτυο στη διεύθυνση www.e-enisxyseis,gr

    -Από 21.1.2010 όλες οι συστάσεις με τους δικαιούχους εθνικού αποθέματος 2006, 2007, 2008 έχουν αποσταλεί για ανάρτηση στα Δημοτικά Διαμερίσματα της χώρας και τις ΕΑΣ.

    Παραμένουν στα μπλόκα

    Τα τρακτέρ των αγροτών του νομού Θεσσαλονίκης παραμένουν συγκεντρωμένα στους οδικούς κόμβους περιφερειακά της πόλης («Πράσινα Φανάρια», διόδια Μαλγάρων, κόμβος Χαλκηδόνας), χωρίς ωστόσο την ώρα αυτή, να δημιουργούν πρόβλημα στη διέλευση των οχημάτων, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της πόλης.

    Οι αγρότες του νομού Σερρών παρέμειναν στη διάρκεια της νύχτας στον κόμβο των Κερδυλλίων στην Εγνατία Οδό, αλλά και στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα. Η σιδηροδρομική γραμμή προς τη Βουλγαρία είναι ελεύθερη. Ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα είναι κλειστός για τα φορτηγά .

    Ομαλά διεξάγεται η διέλευση των οχημάτων από τα τελωνεία του Ορμενίου και των Κήπων στο νομό Έβρου, με τα τρακτέρ των αγροτών να παραμένουν συγκεντρωμένα δεξιά και αριστερά του δρόμου, σύμφωνα με τις αρμόδιες αστυνομικές διευθύνσεις.

    Στο τελωνείο της Εξοχής, στο νομό Δράμας, η διέλευση για όλα τα οχήματα θα συνεχιστεί μέχρι τις 09:00 το πρωί, οπότε και αναμένεται το κλείσιμο του δρόμου, από τους αγρότες του νομού.

    Ανοιχτός στη διάρκεια της νύχτας ήταν ο συνοριακός σταθμός της Δοϊράνης, αλλά και το τελωνείο των Ευζώνων στο νομό Κιλκίς

    Οι αγρότες προχωρούν σε σταδιακούς αποκλεισμούς της κίνησης των οχημάτων, στον κόμβο του Στρυμονικού στην εθνική Σερρών-Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της ημέρας. Ανοιχτός είναι ο κόμβος της Αμφίπολης.

    Χωρίς να δημιουργούν προβλήματα παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών της Χαλκιδικής, στον κόμβο της Τρίγλιας,.

    Ανοιχτές είναι οι προσβάσεις των οχημάτων προς τους συνοριακούς σταθμούς της Νίκης και της Κρυσταλλοπηγής, στο νομό της Φλώρινας, ενώ τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί και στη γέφυρα των Σερβίων, στην Κοζάνη, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων. .

    Στο κλείσιμο του κόμβου της Εγνατίας Οδού στη θέση «Μερσίνα» αποφάσισαν να προχωρήσουν το μεσημέρι οι αγρότες του νομού Γρεβενών. Ο δρόμος θα κλείσει στις 2 το μεσημέρι και για μια ώρα, ενώ στη συνέχεια η συντονιστική επιτροπή θα αποφασίσει τις περαιτέρω κινήσεις των αγροτών της περιοχής.

    Οι αγρότες της Θεσσαλίας κρατούν αποκλεισμένους τους οδικούς κόμβους της Νίκαιας και των Μικροθηβών, ενώ ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στον Πλατύκαμπο και τον Τύρναβο.

    Παράλληλα, ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων μέσω Ελασσόνας, σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας.

    Τέλος, ελεύθερο είναι πλέον από χθες το λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, καθώς η συντονιστική επιτροπή των αγροτών αποφάσισε σε συνεδρίασή της να λήξουν οι κινητοποιήσεις. Ήδη, τα τρακτέρ αποσύρθηκαν από το λιμάνι και θα γίνεται ελεύθερα η αποβίβαση και επιβίβαση αυτοκινήτων στα οχηματαγωγά προς και από τα λιμάνια της Ιταλίας.

    Επίσης, άνοιξε η εθνική οδός Πατρών - Πύργου, αφού αποχώρησαν οι αγρότες από τον κόμβο της Βιομηχανικής Περιοχής και έτσι η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς προβλήματα.

    [04] Ιστορικό ρεκόρ

    Η ανεργία έφθασε το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ το 2009, με 212 εκατομμύρια ανθρώπους να μην έχουν απασχόληση, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (International Labour Organization, ILO).

    Εφέτος εκτιμάται ότι "η παγκόσμια ανεργία είναι πιθανό να παραμείνει υψηλή", μετά την αύξηση του πληθυσμού των ανέργων κατά 34 εκατομμύρια από το 2007, όταν η παγκόσμια οικονομική κρίση άρχιζε να εκδηλώνεται.

    Στις αναπτυγμένες οικονομίες ο αριθμός των απασχολουμένων αναμένεται να σημειώσει άνοδο κατά περίπου 3 εκατ. ανθρώπους. Στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες αγορές το ποσοστό των ανέργων αναμένεται να σταθεροποιηθεί στα σημερινά επίπεδα ή να μειωθεί αλλά "μόνο ελαφρά", σύμφωνα με την έκθεση Global Employment Trends ["Παγκόσμιες Τάσεις στην Απασχόληση"].

    Ο ILO κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την "ανάκαμψη χωρίς θέσεις εργασίας", καθώς οι χρηματαγορές ανεβαίνουν και οι δείκτες δείχνουν θετικοί αλλά η ανεργία παραμένει.

    "Χρειαζόμαστε στην ίδια αποφασιστική πολιτική που έσωσε τράπεζες να εφαρμοστεί για να σωθούν και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ανθρώπων", ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, Χουάν Σομάβια. "Τα μέτρα για την ανάκαμψη πρέπει να έχουν στόχο την δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους", τόνισε ο Σομάβια.

    Ο ILO εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την ανεργία μεταξύ των νέων, που έφθασε σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από την περίοδο της αποσύνθεσης της Σοβιετικής Ένωσης το 2001.

    Για να αντιμετωπιστεί το υψηλό ποσοστό ανεργίας ο ILO κάλεσε κυβερνήσεις να εφαρμόσουν "ευρεία κάλυψη των βασικών οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για να προστατεύσουν τους φτωχούς έναντι των συνεπειών των απότομων διακυμάνσεων της οικονομικής δραστηριότητας".

    Ο Οργανισμός επισήμανε επίσης ότι οι συνθήκες εργασίας επιδεινώνονται σταθερά, ειδικά σε χώρες όπου προβλήματα υπήρχαν πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 January 2010 - 9:30:21 UTC