Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξεταστικές για Βατοπαίδι και Ζήμενς
  • [02] Νέα αφετηρία αστικών λεωφορείων
  • [03] Ανακοινώσεις Ομπάμα για την οικονομία
  • [04] ΔΝΤ- "Πράσινο" ταμείο για το κλίμα
  • [05] Ο "βιολιστής του ¶ουσβιτς" θυμάται...
  • [06] "Καταδικάζουν το λαό στη φτώχεια"
  • [07] "Εχουν αυτοπαγιδευθεί"
  • [08] "Η λύση είναι δυνατή"
  • [09] Ισόπαλο το ντέρμπι

  • [01] Εξεταστικές για Βατοπαίδι και Ζήμενς

    Αρχίζουν σήμερα οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπαιδίου. Αύριο, θα συνέλθει σε πρώτη συνεδρίαση η εξεταστική που θα διερευνήσει την υπόθεση της Ζήμενς.

    Και στις δύο επιτροπές η πρώτη συνεδρίαση έχει αντικείμενο την εκλογή προεδρείου και συζήτηση επί διαδικαστικών θεμάτων.

    Διάψευση Παμπούκη

    Ο Χάρης Παμπούκης, σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» -σύμφωνα με το οποίο, στο ημερολόγιο επαφών του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens, Μ. Χριστοφοράκου, βρέθηκε καταγεγραμμένο τουλάχιστον οκτώ φορές και το όνομα του σημερινού υπουργού Επικρατείας- έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ουδέποτε είχα επαγγελματικές, φιλικές ή έστω κοινωνικές σχέσεις με τον κ. Χριστοφοράκο και τη Siemens και προφανώς με τη διερευνώμενη υπόθεση.

    Προς άρσην οιονδήποτε εσφαλμένων εντυπώσεων διευκρινίζω ότι ουδέποτε προσκλήθηκα και φυσικά δεν παραβρέθηκα σε κοινωνικές εκδηλώσεις του κ. Χριστοφοράκου ή της Siemens και ουδέποτε έλαβα δώρα ή προσφορές από την εν λόγω εταιρία, ούτε έχω πάει σπίτι του ή στα γραφεία της εταιρίας.

    Από τις εμφανιζόμενες στο δημοσίευμα εγγραφές της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου προκύπτει ότι συστηματικά επεδιώκετο επαφή μαζί μου, η οποία όμως δεν έλαβε ποτέ χώρα.

    Κανείς και τίποτα δεν θα με καταβάλλει από την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος γενικά και ιδίως κατά την κρίσιμη περίοδο διερεύνησης υποθέσεων από τις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων.

    Επαναλαμβάνω ότι η δημιουργία παραπλανητικών εντυπώσεων δεν εξυπηρετεί την αναζήτηση της αλήθειας, αποπροσανατολίζει, παραπλανά και συσκοτίζει τις πτυχές που πρέπει να αναδειχθούν για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες, όπου και σε όποιον πρέπει».

    [02] Νέα αφετηρία αστικών λεωφορείων

    Εγκαινιάζεται σήμερα ο σταθμός μετεπιβίβασης αστικών λεωφορείων πάνω από το σταθμό του Μετρό Νομισματοκοπείο.

    Περισσότερες από 20 λεωφορειακές γραμμές θα έχουν ως αφετηρία το συγκεκριμένο σημείο, διευκολύνοντας τους κατοίκους των βορείων προαστίων στις μετακινήσεις τους από το μετρό.

    [03] Ανακοινώσεις Ομπάμα για την οικονομία

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα κάνει δηλώσεις για την οικονομία της χώρας σήμερα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Ο Ομπάμα θα μιλήσει για την χρηματοοικονομική κατάσταση λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των σχεδίων του για τις δαπάνες που περιέχονται στον προϋπολογισμό του έτους 2011 (το οποίο ξεκινά την 1η Οκτωβρίου και διαρκεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου του ερχομένου έτους).

    Κοινοβουλευτική πηγή τόνισε στο πρακτορείο Ρόιτερ πως το σχέδιο θα προβλέπει έλλειμμα ύψους 1,6 τρισ.δολαρίων για το τρέχον οικονομικό έτος 2010. Οι αριθμοί αυτοί αναδεικνύουν τη ζοφερή εικόνα, στην οποία κυριαρχία η μεγαλύτερη διαπιστωμένη αδυναμία να εκπληρωθούν οι κυβερνητικοί στόχοι από την εποχή του Ββ Παγκοσμίου Πολέμου.

    [04] ΔΝΤ- "Πράσινο" ταμείο για το κλίμα

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εργάζεται για την δημιουργία ενός πράσινου ταμείου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα παρέχει βοήθεια στις χώρες προκειμένου να αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ.

    Ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν διευκρίνισε κατά την διάρκεια συνεδρίασης στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός ότι είναι απαραίτητο να είναι κανείς "δημιουργικός" σε αυτά τα θέματα, καθώς οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν τα μέσα για να πάρουν τα απαρίτητα μέτρα.

    Οι δυνατότητες των αναπτυγμένων χωρών είναι επίσης περιορισμένες εξαιτίας των δημοσιονομικών τους προβλημάτων που σχετίζονται με την οικονομική κρίση, δήλωσε ο Στρος-Καν προσθέτοντας: "πρέπει λοιπόν να βρούμε καινοτόμους τρόπους να χρηματοδοτήσουμε" την μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

    [05] Ο "βιολιστής του ¶ουσβιτς" θυμάται...

    Κρατούμενος "121000097". Αυτό το νούμερο τού έδωσαν οι ναζί, όταν έφτασε στο στρατόπεδο-κολαστήριο του ¶ουσβιτς ΙΙ - Μπιρκενάου. Ήταν Μάιος του 1943.

    Σήμερα, διανύει πλέον το 97ο έτος της ηλικίας του, αλλά το μελάνι από το τατουάζ της ντροπής στο αριστερό του μπράτσο παραμένει ανεξίτηλο και ευανάγνωστο. Από την άμεση απάντηση που δίνει στο τηλέφωνο, γίνεται αντιληπτό ότι δεν χρειάστηκε καν να κοιτάξει για να το θυμηθεί. Μήπως άραγε, θα ήταν ποτέ δυνατόν να ξεχάσειβ¦

    Το όνομα του Θεσσαλονικιού εβραίου Ιακώβ (Ζακ) Στρούμσα (Jacques Strοumsa) πέρασε στην ιστορία μ' έναν καθ' όλα οξύμωρο τρόπο. Έγινε γνωστός μετά την απελευθέρωση, ως ο "βιολιστής του ¶ουσβιτς". Στην πραγματικότητα το βιολί δεν ήταν γι' αυτόν μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Ήταν μια υπαγορευμένη υπηρεσία, απάνθρωπη. Ένας βαρύς καταναγκασμός, σε κάποιο βαθμό και μηχανισμός αυτοπροστασίας για όσο καιρό έπαιζε στη στρατιωτική ορχήστρα του ¶ουσβιτς - Μπιρκενάου, ως "το πρώτο βιολί".

    "Από το πρωί (έπαιζα), από τις έξι και για δυόμιση ώρες συνεχώς -και άλλες τόσες το βράδυ- όταν οι κρατούμενοι επέστρεφαν από τη δουλειά. Παίζαμε μόνο στρατιωτικά τραγούδια και εμβατήρια. Ήμουν το πρώτο βιολί της ορχήστρας, καθώς πριν από τον πόλεμο είχα πάει στο ωδείο και είχα διδαχθεί μουσική", λέει ο κ. Στρούμσα.

    Στο τηλεφώνημά μας, στο Ισραήλ, απαντά η σύζυγος του Λώρα και τού περνάει το ακουστικό. Παρά την προχωρημένη ηλικία του δείχνει πρόθυμος να μιλήσει, να ξαναθυμηθεί την κόλαση που έζησε, με αφορμή τα 65 χρόνια από τη συμπλήρωση της απελευθέρωσης του ¶ουσβιτς.

    Το στρατόπεδο - κολαστήριο, σύμβολο της ναζιστικής θηριωδίας, άρχισε να χτίζεται από τον Ιούνιο του 1940, με τις οδηγίες του Χάινριχ Χίμλερ, στη βιομηχανική περιοχή της Σιλεσίας. Η συνολική του έκταση ανερχόταν στα 40 χμΒ² και αποτελούνταν από τρία κύρια συγκροτήματα (¶ουσβιτς Ι, ¶ουσβιτς ΙΙ - Μπίρκεναου και ¶ουσβιτς ΙΙΙ -Μόνοβιτς) και 39 δευτερεύοντα στρατόπεδα. Συνολικά, εκτοπίστηκαν στο ¶ουσβιτς περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους τουλάχιστον 1,1 εκατομμύρια εξοντώθηκαν (Εβραίοι, τσιγγάνοι, σλάβοι, αιχμάλωτοι πολέμου, κ.α.). Περίπου 900.000 υπολογίζεται ότι πέθαναν άμεσα, έπειτα από επιλογή που έγινε κατά την άφιξή τους. ¶λλοι 200.000 άνθρωποι πέθαναν από ασθένειες, υποσιτισμό, κακοποιήσεις, εκτελέσεις, θανατηφόρες ενέσεις, απαγχονισμό, συνεπεία ιατρικών πειραμάτων ή δολοφονήθηκαν με αέριο "Κυκλώνας Β", σε ειδικούς θαλάμους (θάλαμοι αερίων).

    Το πρώτο τμήμα του στρατοπέδου που απελευθερώθηκε το μεσημέρι της 27ης Ιανουαρίου του 1945 ήταν το συγκρότημα του στρατοπέδου ¶ουσβιτς - Μόνοβιτς, από την 60ή Στρατιά, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Πάβελ Κουρότσκιν. Ακολούθησαν και τα υπόλοιπα τμήματα του στρατοπέδου. Ακριβώς, σαν σήμερα, εξήντα πέντε χρόνια πρινβ¦

    Η τραγική ιστορία του "βιολιστή του ¶ουσβιτς"

    Πριν από την κατοχή, ο Ζακ Στρούμσα πρόλαβε να βρεθεί στις φλόγες του πολέμου, υπηρετώντας για ένα εξάμηνο στις διαβιβάσεις (στρατιωτικό ραδιόφωνο) του ελληνικού στρατού, στο αλβανικό μέτωπο. Γύρισε στη Θεσσαλονίκη, όπου προπολεμικά ασκούσε το επάγγελμα του μηχανικού καλλιεργειών. Δυστυχώς, η ναζιστική κατοχή έμελλε να αποδειχθεί ακόμη πιο τραγική για τους εβραίους συμπατριώτες μας. Η μοίρα του Ιακώβ συνδέθηκε με εκείνη των ομόθρησκών του, των 45.000 Θεσσαλονικέων εβραίων πολιτών, οι οποίοι, υπό το κράτος της βίας, εγκατέλειψαν την πόλη για να μεταφερθούν στα ναζιστικά στρατόπεδα-κολαστήρια. Απ' αυτούς, γύρισαν πίσω λιγότεροι από 3.000.

    Ο Στρούμσα συνελήφθη σε ηλικία 30 ετών, μαζί με την οικογένειά του, στο σπίτι του, στην οδό Ευζώνων, και οδηγήθηκε, στον καταυλισμό - "γκέτο" του σιδηροδρομικού σταθμού. Έξι ημέρες μετά, αναχωρούσε με άλλους, περίπου εκατό Θεσσαλονικείς εβραίους, για τα στρατόπεδα του θανάτου. Ήταν άνοιξη του 1943. Οι συνθήκες της μεταφοράς τους ήταν άθλιες. Η δε υποδοχή στους τόπους εξόντωσης, πραγματικό σοκ!

    Την πρώτη του γυναίκα, την 22χρονη Νόρα Μορντώχ, έγκυο στον 8ο μήνα, μετά την άφιξη τους στο Μπίρκενάου, ο Ιακώβ Στρούμσα δεν την ξαναείδε ποτέ ! Πέθανε τη μέρα της άφιξής της, στις 8 Μαΐου 1943. Το συγκρότημα Μπίργκενάου είχε μετατραπεί ήδη, από τα μέσα του 1942, από στρατόπεδο εργασίας σε στρατόπεδο άμεσης εξόντωσης. Οι εκεί μεταφερόμενοι αιχμάλωτοι, ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι, ασθενικοί και τα γυναικόπαιδα, θανατωνόταν αμέσως.

    "Όσους δεν τούς έβαλαν το νούμερο στο μπράτσο, δηλαδή τους ικανούς προς εργασία, τούς εξαφάνισαν στα κρεματόρια. Χωριστήκαμε, χωρίστηκαν οικογένειες, χάθηκαν. ¶λλοι εδώ, άλλοι εκεί . Στο Μπιρκενάου είχα μπει ως πρώτο βιολί στην ορχήστρα", τονίζει ο Στρούμσα.

    Στην ορχήστρα του στρατοπέδου έπαιζαν, εκτός του Στρούμσα, οι Σολ Μάνο, Ασέρ Κοέν, Μισέλ Ασσαέλ, Πέπο Γκαντένιο και Ισαάκ Σιών και ο φλαουτίστας - γιατρός Αλβέρτος Μενασσέ, που το βράδυ της 22ας Οκτωβρίου 1943, ενώ "συνόδευε" με το φλάουτό του τις ομάδες εργασίας, είδε να περνά από μπροστά του η δεκατετράχρονη κόρη του Λίλιαν μαζί με εκατοντάδες άλλες γυναίκες, με κατεύθυνση τους θαλάμους αερίωνβ¦

    "Έμεινα εκεί, στο Μπιρκενάου, ενάμιση μήνα" συνεχίζει ο Ιακώβ Στρούμσα και συνεχίζει: "Μετά με πήραν από το Μπιρκενάου και επειδή ήξερα καλά γερμανικά και ήμουν και μηχανικός στο επάγγελμα, με οδήγησαν για δουλειά σ' ένα τεχνικό γραφείο, σε εργοστάσιο έξω από το ¶ουσβιτς. Δούλευαν εκεί πάνω από χίλια άτομα. Έφτιαχναν πολεμικό υλικό, χειροβομβίδες. Δούλευα όλη τη μέρα το βράδυ επέστρεφα στο στρατόπεδο. Έμεινα περίπου ενάμιση χρόνο στο ¶ουσβιτς".

    Η ερώτηση βγαίνει αυθόρμητα: "Και για τα κρεματόρια, πότε καταλάβατε τι γινόταν;".

    "Δυστυχώς, αργήσαμε να καταλάβουμε, μας λέει, ήταν μακριά από τους κοιτώνες. Όποιος τολμούσε να πλησιάσει, όποιος κάτι έβλεπε, δεν γυρνούσεβ¦"

    Η απελευθέρωση

    Η απελευθέρωση του "βιολιστή του ¶ουσβιτς" ήρθε στις 8 Μαΐου του 1945. Ήταν ακριβώς δύο χρόνια μετά τη φρικτή εκείνη μέρα, που φορώντας το κίτρινο αστέρι στο πέτο, μαζί με άλλους ομοθρήσκους του, πέρασε την πύλη του ¶ουσβιτς για να γίνει άνθρωπος - αριθμός, έρμαιο, στα χέρια των δημίων του. Δύο χρόνια ζωής, μέσα σ' έναν τρομακτικό εφιάλτη που πήρε τέλος. Η ημέρα της απελευθέρωσης, που ήλπιζε και ονειρευόταν δεν τον βρήκε στο ¶ουσβιτς.

    Οι ναζί είχαν αρχίσει να εκκενώνουν από τα μέσα Ιανουαρίου του 1945, με ταχύτερους ρυθμούς το στρατόπεδο, προκειμένου να καλύψουν τα ίχνη των εγκλημάτων τους, υποβάλλοντας σε "πορείες θανάτου" περισσότερους από 60.000 κρατουμένους. Μόνο 7.500 βρήκαν οι σύμμαχοι, τους πιο αδύναμους και εξαντλημένους από τις κακουχίες.

    Ο Ζακ Στρούμσα μεταφέρθηκε στο πλαίσιο αυτής της πρακτικής, ενάμιση μήνα πριν από την απελευθέρωση του ¶ουσβιτς, στο Μαουτχάουζεν - Γκούζεν. Εκεί σχεδίαζαν να μεταφέρουν οι ναζί και τα κρεματόρια και τους αποτεφρωτήρες που αποσυναρμολογούσαν από το ¶ουσβιτς, καθώς πίστευαν ότι το Μαουτχάουζεν δεν θα έπεφτε στα χέρια των συμμάχων. Αλλά διαψεύστηκαν.

    Εκεί, στις 8 Μάιου του 1945 ο ταλαιπωρημένος "βιολιστής του ¶ουσβιτς" ανέπνευσε με ανακούφιση, έπειτα από δύο χρόνια τρομακτικών εξευτελισμών και ανείπωτου πόνου, και πάλι τον γλυκό "αέρα" της ελευθερίας.

    "Δεν έχω αγαπημένο τραγούδιβ¦"

    Το βιολί που είχε μαζί του στο ¶ουσβιτς, του το "κατέσχεσαν" οι Γερμανοί, κατά τη μεταγωγή του στο στρατόπεδο εργασίας. Περιστασιακά έπαιζε με άλλα βιολιά, άλλων κρατουμένων, άλλα σπάνια. Δεν υπήρχε ελεύθερος χρόνος. Όμως, δύο μήνες μετά την αποφυλάκισή του, ο Ζακ Στρούμσα αγόρασε ένα βιολί από το Παρίσι "με τα χίλια γαλλικά φράγκα που έδιναν τότε οι Γάλλοι" στους εξαθλιωμένους και ρακένδυτους κρατουμένους των στρατοπέδων, που κατευθύνθηκαν, με τα "τρένα της ελευθερίας", προς τη Γαλλία. Αυτό το βιολί, ο Ζακ, το έχει μαζί του και σήμερα, στο σπίτι του, στο Ισραήλ.

    Εκεί, στην "τραυματισμένη" από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο "Πόλη του Φωτός", το Παρίσι, ο "βιολιστής του ¶ουσβιτς" γνώρισε, το 1945, και τη δεύτερη γυναίκα του, τη Λώρα. Είναι ελληνοεβραία και αυτή. Είχε ισπανικό διαβατήριο και βρέθηκε από την Αθήνα στο Μπέργκεν Μπέλσεν. Όταν τη γνώρισε ο Ζακ, η Λώρα είχε χάσει και τους δύο γονείς της και ο ίδιος τους περισσότερους συγγενείς του.

    Σήμερα, ο 97χρονος Ιακώβ Στρούμσα και η 83χρονη Λώρα ζουν στην Ιερουσαλήμ. Ο Ιακώβ "περνάει τον καιρό του" δίνοντας διαλέξεις σε γκρουπ εβραίων, που έρχονται από διάφορες χώρες και τουρίστες- γνωρίζει καλά ελληνικά, γαλλικά, ισπανικά (Λαντίνο)- στο μουσείο "Yad Vashem", το μεγαλύτερο Εβραϊκό Μουσείο των Ηρώων και Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος. Έχει έναν γιο και δύο κόρες. Ο μεγάλος γιος του είναι καθηγητής πανεπιστημίου και μετακόμισε πρόσφατα στην Οξφόρδη, η μεγάλη του κόρη εργάζεται στο υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ και η μικρή διδάσκει Ιστορία Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο της γειτονικής πόλης Βηρσαβεέ.

    Ο Ιακώβ Στρούμσα διηγήθηκε την ιστορία του σε ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο με τίτλο: "Διάλεξα τη ζωή", που μεταφράστηκε και στα ελληνικά. Η ζωή του απετέλεσε πηγή έμπνευσης και για άλλες εκδόσεις -ελληνικές και ξένες- άρθρα και μυθιστορήματα.

    Παρά την προχωρημένη ηλικία του, μιλάει συγκροτημένα και σταθερά, αλλά πάντα σκέφτεται πριν πει την παραμικρή πρόταση. Τα λόγια, όμως, δεν τού βγαίνουν εύκολα για το ¶ουσβιτς. Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος να ξεχνάει το θάνατο. Ο "βιολιστής του Αουσβιτς" προτιμά να μιλά για το σήμερα. Τα τελευταία χρόνια δεν παίζει πλέον βιολί.

    Όταν τον ρωτώ, ποιο ήταν το αγαπημένο τραγούδι του στο βιολί, απαντά διστακτικά και κάπως συγκρατημένα: "Δεν έχω κανένα αγαπημένο τραγούδιβ¦".

    Κείμενο: Γρηγοριάδης Φ.

    [06] "Καταδικάζουν το λαό στη φτώχεια"

    "Για να αποκρούσουμε τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που μαζί προωθούν κυβέρνηση-ΕΕ, έχοντας την συναίνεση της ΝΔ, είναι επείγον και χρειάζεται να συγκροτηθεί τώρα ένα ισχυρό λαϊκό μπλόκο. Με σημαία: Καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Υπεύθυνη θέση για το λαό είναι να μην δεχθεί να τον καταδικάσουν μόνιμα και οριστικά στη φτώχεια", τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις εξελίξεις στην οικονομία.

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα αναφέρει ότι μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση "είναι οδυνηρά μόνο για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ξανά από το κράτος η υψηλή κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματιών. Για αυτούς δανείζονται και πάλι επιχειρώντας με την παραπλάνηση και την κινδυνολογία να πείσουν το λαό να πληρώσει τους παλιούς και τους νέους λογαριασμούς".

    [07] "Εχουν αυτοπαγιδευθεί"

    "Από τη μία μεριά όλος ο πολιτικός κόσμος λέει να φωτισθούν όλες οι πτυχές των σκανδάλων, και από την άλλη σκάνδαλα δεκαετιών ζητούν να διερευνηθούν σε 40 μέρες που διαρκούν οι Εξεταστικές Επιτροπές. Είμαστε ασόβαροι και ο κόσμος το καταλαβαίνει", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., σχετικά με τις Εξεταστικές Επιτροπές.

    Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην οικονομία, ο κ. Αϊβαλιώτης αναφέρει:

    "Η κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπο για να βγει από τον λαβύρινθο των οικονομικών μέτρων. Ούτε κανόνες στην φορολογία βάζει, ούτε ξεκαθαρίζει τις τελικές της αποφάσεις για τη μείωση των δημοσίων δαπανών. Έχει αυτοπαγιδευθεί σε απολογίες προς τα έξω και σε δικαιολογίες προς τα μέσα".

    Εξάλλου, μιλώντας για τα μπλόκα είπε: "Πρέπει να αντιληφθούν τόσο η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και οι αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα ότι αυτή η ιστορία έχει ημερομηνία λήξεως. Όσο πιο κοντά είναι τόσο καλύτερα για όλους".

    [08] "Η λύση είναι δυνατή"

    Στην Κύπρο βρίσκεται ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν. Σήμερα θα έχει κατ΄ιδίαν αλλά και κοινή συνάντηση με τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Στο αεροδρόμιο Λάρνακας τον γενικό γραμματέα υποδέχθηκε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού. Ο γενικός γραμματέας συνοδεύεται, μεταξύ άλλων, από τον βοηθό γενικό γραμματέα Λιν Πάσκο.

    Θάρρος, ευελιξία και όραμα, συνέστησε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν.

    Σε γραπτή δήλωση, την οποία διάβασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του, ο γενικός γραμματέας έκανε σαφές πως δεν έχει ψευδαισθήσεις και ότι αναγνωρίζει τις δυσκολίες στην επίλυση του Κυπριακού.

    Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η λύση είναι δυνατή και τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα έχει πολύ υψηλές προσδοκίες για την εξεύρεση λύσης.

    Επεσήμανε ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων ανήκει στους Κυπρίους και ότι τα Ηνωμένα Έθνη παρέχουν τη βοήθειά τους.

    Ο Μπαν Κι-Μουν δήλωσε «εντυπωσιασμένος από τη μέχρι τώρα σημαντική πρόοδο στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και της κατανομής των εξουσιών».

    Επίσης, δήλωσε ότι με την επίσκεψή του θέλει να στηρίξει και να ενθαρρύνει τις προσπάθειες των ηγετών των δύο κοινοτήτων για την εξεύρεση λύσης και ότι είναι ευτυχής για την πρώτη επίσκεψή του στην Κύπρο.

    Tην πεποίθηση ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου μπορούν να οδηγήσουν τις συνομιλίες σε επιτυχές αποτέλεσμα, εξέφρασε απόψε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν ,σε αντιφώνηση στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο πρόεδρος Χριστόφιας.

    Επίσης, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την προσωπική δέσμευση του προέδρου Χριστόφια για λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα της Κύπρου και εκτίμησε ότι μαζί με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο».

    Τόνισε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της λύσης και να υπάρξει αμοιβαία συμφωνημένη λύση, «θα χρειασθεί θάρρος, όραμα, ευελιξία και πνεύμα συμβιβασμού|».

    Επανέλαβε ότι η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, προσθέτοντας πως οι Κύπριοι, οι οποίοι όπως είπε, ηγούνται αυτής της διαδικασίας, έχουν και την ευθύνη να φθάσουν σε λύση του κυπριακού.

    Ο κ. Μπαν Κι Μουν τόνισε ακόμη ότι η λύση θα είναι ένα μεγάλο επίτευγμα και διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος μαζί με το σύμβουλό του Αλεξάντερ Ντάουνερ θα κάμουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

    [09] Ισόπαλο το ντέρμπι

    Τη δεύτερη ισοπαλία του στα τελευταία 8 παιχνίδια παραχώρησε ο Παναθηναϊκός. Στο πλαίσιο της 20ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, οι "πράσινοι" αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ, η οποία προηγήθηκε στο 9΄ με τον Σκόκο. Το γκολ της ισοφάρισης για το "τριφύλλι" πέτυχε στο 27΄ ο Σαλπιγγίδης, που είχε και δοκάρι στο 62΄.

    Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στις νίκες, καθώς επικράτησε, πολύ δύσκολα, μέσα στη Νέα Σμύρνη του Πανιωνίου με 1-0, στο πλαίσιο της 20ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Η ομάδα του Πειραιά, που αγωνίστηκε από το 50ο λεπτό με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Χεσούς Ντάτολο, πήρε τη νίκη χάρη στο γκολ του Ματ Ντάρμπισιρ στο 7'.

    Στο μεταξύ, η Ξάνθη με εκπληκτική εμφάνιση στο πρώτο ημίχρονο κατάφερε να νικήσει με 2-1 τον Αρη, στο πλαίσιο της 20ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Τα γκολ της ομάδας της Θράκης πέτυχαν οι Μαρσελίνιο (15') και Ελινγκτον (35'), ενώ το τέρμα του Αρη σημείωσε ο Τζόνσον στις καθυστερήσεις.

    Από την πλευρά του ο Πανθρακικός πέτυχε τη πρώτη του φετινή νίκη, καθώς, μετά από εντυπωσιακό παιχνίδι, επικράτησε με 3-2 του Εργοτέλη στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο της 20ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Τα γκολ των γηπεδούχων πέτυχαν οι Καζάκης (28'), Λόπες (53') και Αρσενίεβιτς (85'), ενώ τα τέρματα της ομάδας της Κρήτης σημείωσαν οι Ορφανός (16') και Κορδονούρης (35').

    Μετά από 4 αγωνιστικές (2 ήττες, 2 ισοπαλίες) ο Λεβαδειακός επέστρεψε στις νίκες, στο πλαίσιο της 20ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Με γκολ του Σόλα στο 70΄ η ομάδα της Βοιωτίας νίκησε 1-0 τον Αστέρα Τρίπολης, αλλά παρέμεινε στη ζώνη του υποβιβασμού. Ήταν η 5η νίκη στο πρωτάθλημα για τους "πράσινους" και η 4η εντός έδρας.

    Αποτελέσματα του Σαββάτου

    Ο ΠΑΟΚ νίκησε με το... αγαπημένο του σκορ στην Τούμπα, 1-0, τον Ατρόμητο, στο πλαίσιο της 20ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Την σημαντική νίκη «σφράγισε» η χρυσή αλλαγή του Φερνάντο Σάντος, ο Θανάσης Παπάζογλου, στο 88ο λεπτό του αγώνα.

    Μεγάλη νίκη-ανάσα για τον Ηρακλή με 1-0 επί της Καβάλας. Στο ντεμπούτο του Μπουμπένκο στη τεχνική ηγεσία της ομάδας της Θεσσαλονίκης, ο «Γηραιός» πήρε τους τρεις βαθμούς της νίκης, χάρη στο γκολ του Ιάκομπ στο 17ο λεπτό της συνάντησης.

    Μεγάλη νίκη για τον ΠΑΣ, ο οποίος επικράτησε της Λάρισας με 2-0. Το ματς διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών μετά την τιμωρία της έδρας του ΠΑΣ για τα επεισόδια στον αγώνα με τον ¶ρη. Μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα ο Μίρνε Σίσιτς, ο οποίος πέτυχε και τα δύο γκολ του αγώνα (55', 66').


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 February 2010 - 7:31:19 UTC