Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η λύση είναι δυνατή"

  • [01] "Η λύση είναι δυνατή"

    Στην Κύπρο βρίσκεται ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν για συνομιλίες με την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή ηγεσία.

    Οι επαφές του γγ του ΟΗΕ ξεκίνησαν με συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Στη συνέχεια ο κ. Μπαν Κι Μουν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και το απόγευμα θα έχει κοινή συνάντηση με τους κ.κ. Χριστόφια και Ταλάτ.

    Έναν «νέο συνεταιρισμό» στην Κύπρο, που θα διασφαλίζει ότι δεν θα επαναληφθεί το παρελθόν, ζήτησε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προσφωνώντας σε γεύμα τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μούν.

    Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, παραγνωρίζοντας την ιστορική πραγματικότητα της αποχώρησης των Τουρκοκυπρίων από την κυβέρνηση μετά την ανταρσία τους το 1963 με βάση το σχέδιο διχοτόμησης, που είχε καταρτισθεί στην Άγκυρα, υποστήριξε ότι μόλις τρία χρόνια μετά την εγκαθίδρυση της συνεταιριστικής Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, οι Τουρκοκύπριοι εκδιώχθηκαν βίαια από την Κυβέρνηση.

    Ισχυρίσθηκε, ακόμη, ότι οι επιθέσεις αυτές έφθασαν στο αποκορύφωμά τους το 1974, όταν έγινε πραξικόπημα με στόχο την προσάρτηση του νησιού στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι επιβιώσαν, ως κοινότητα, όταν η Τουρκία, υλοποιώντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της μέσα από τη Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960, επενέβη με ειρηνευτική επιχείρηση, όπως χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή.

    Αναφερόμενος επιλεκτικά σε πρόνοιες κατά καιρούς συμφωνιών, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι η δομή του νέου συνεταιρισμού έχει καθορισθεί σαφέστατα, τόσο στο παρελθόν, όσο και πιο πρόσφατα από την κοινή δήλωση της 23ης Μαϊου του 2008, μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, η οποία αναφέρει ότι στόχος είναι η εγκαθίδρυση διζωνικού δικοινοτικού συνεταιρισμού με πολιτική ισότητα μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μια διεθνή προσωπικότητα και ένα τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο και ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο με ισότιμο καθεστώς.

    «Οι προσπάθειές μας συνεχίζονται και έχουν φέρει σημαντικές συγκλίσεις σε μερικά ζητήματα του Κυπριακού, αλλά παραμένουν σοβαρές διαφωνίες» είπε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προσθέτοντας πως οι τελευταίοι δύο γύροι των εντατικών συνομιλιών ήταν παραγωγικοί. Εξέφρασε δε, την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία για συνέχισή τους, λέγοντας ότι «ο χρόνος εργάζεται κατά της λύσης».

    Ο Μπαν Κι Μουν, απαντώντας στην προσφώνηση του κ. Ταλάτ, ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν τη διαδικασία.

    Απευθυνόμενος στον κ. Ταλάτ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είπε ότι είναι εντυπωσιασμένος από την τεράστια δέσμευση για την επίτευξη λύσης σ' αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα με στόχο την επανένωση του νησιού, ώστε να υπάρξει ευημερία και να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες του κόσμου.

    Πρόσθεσε, ακόμη, ότι υπήρξε τώρα μεγαλύτερη από ποτέ σημαντική πρόοδος και ότι μαζί με τον κ. Χριστόφια μπορούν να οδηγήσουν τις συνομιλίες σε επιτυχές αποτέλεσμα. Είπε, επίσης, ότι μια διευθέτηση στο Κυπριακό θα δημιουργήσει τεράστιες ευκαιρίες για τους Τουρκοκύπριους, αλλά και για όλο τον κόσμο και ότι η διεθνής κοινότητα έχει μεγάλες προσδοκίες για τις προσπάθειες αυτές, ενώ διαβεβαίωσε ότι μαζί με τον ειδικό σύμβουλο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, και όλη την ομάδα βρίσκονται εδώ για να κάνουν τα πάντα και να βοηθήσουν στη διαδικασία.

    «Η μοίρα σας, ωστόσο, είναι στα χέρια σας, η λύση είναι δυνατή και εφικτή και σας ενθαρρύνω να διπλασιάσετε τις προσπάθειές σας», είπε ο Μπαν Κι Μουν.

    Tην πεποίθηση ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου μπορούν να οδηγήσουν τις συνομιλίες σε επιτυχές αποτέλεσμα, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, σε αντιφώνηση στο δείπνο που παρέθεσε χθες το βράδυ προς τιμή του ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Επίσης, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την προσωπική δέσμευση του προέδρου Χριστόφια για λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα της Κύπρου και εκτίμησε ότι μαζί με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο».

    Τόνισε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της λύσης και να υπάρξει αμοιβαία συμφωνημένη λύση, «θα χρειασθεί θάρρος, όραμα, ευελιξία και πνεύμα συμβιβασμού|».

    Επανέλαβε ότι η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, προσθέτοντας πως οι Κύπριοι, οι οποίοι όπως είπε, ηγούνται αυτής της διαδικασίας, έχουν και την ευθύνη να φθάσουν σε λύση του κυπριακού.

    Ο κ. Μπαν Κι Μουν τόνισε ακόμη ότι η λύση θα είναι ένα μεγάλο επίτευγμα και διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος μαζί με το σύμβουλό του Αλεξάντερ Ντάουνερ θα κάμουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ στην οδό Λήδρας

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν μετέβη στο σημείο διάβασης από και προς τα κατεχόμενα και εγκαινίασε τη δεύτερη φάση έργων αναστήλωσης κτιρίων στη «νεκρή ζώνη», τα οποία χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στην τελετή παρευρίσκονταν μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό, Λέοπολντ Μάουρερ και οι σύμβουλοι των ηγετών των δύο κοινοτήτων, Γιώργος Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί.

    Σε ομιλία του ο Μπαν Κι Μουν τόνισε ότι το πέρασμα στη οδό Λήδρας συμβολίζει τη θέληση των ηγετών των δύο κοινοτήτων να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται στο Κυπριακό και να ανοικοδομήσουν ένα κοινό μέλλον.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι, παρά τις δυσκολίες, η λύση είναι εφικτή και διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι κυπριακή και ότι βρίσκεται στην Κύπρο για να δώσει τη στήριξή του στις συνομιλίες.

    Στο τέρμα της οδού Λήδρας είχαν συγκεντρωθεί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι με πανό, που έγραφαν "Η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να διχοτομηθεί», "Φρένο στη Διχοτόμηση-Επανένωση τώρα".

    Διαμαρτυρίες για την παρουσία Μπαν Κι Μουν στο «προεδρικό μέγαρο»

    Διαμαρτυρίες από όλα τα κόμματα, προκάλεσε η ενέργεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να συναντηθεί με το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο «προεδρικό μέγαρο» της κατεχόμενης Λευκωσίας.

    Το γεγονός ανάγκασε τον ειδικό σύμβουλο του Μπαν Κι Μουν, Αλεξάντερ Ντάουερ, να δηλώσει ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι δεν είχε οποιαδήποτε πολιτική σημασία η επίσκεψη του Μπαν Κι Μουν στο λεγόμενο προεδρικό.

    «Ο Γενικός Γραμματέας είδε τον κ. Ταλάτ, ως ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού», είπε ο κ. Ντάουνερ μετά τη συνάντηση Χριστόφια - Μπαν Κι Μουν.

    Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τα κόμματα του κυβερνητικού Συνασπισμού ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι ανακοίνωσαν ότι δεν θα εκπροσωπηθούν στη δεξίωση που θα δώσουν για ηγέτες των δύο κοινοτήτων στο «Λήδρα Πάλας» αργότερα το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του Γ. Γραμματέα.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, δήλωσε ότι η ενέργεια του κ. Μπαν συνιστά «μέγα ολίσθημα το οποίο μειώνει την αμεροληψία και την αξιοπιστία των Ηνωμένων Εθνών». Είπε, ακόμη, ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών παραβίασε τις αρχές, που ο Οργανισμός είναι εντεταλμένος να υπηρετεί και «έπαιξε ένα παιχνίδι της τουρκικής πολιτικής».

    «Αν και γνωρίζει ότι το καθεστώς στα κατεχόμενα δεν αναγνωρίζεται από κανέναν, πλην της Τουρκίας, εντούτοις επέλεξε να έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους του και εμμέσως πλην σαφώς να τους αναβαθμίσει σε εκπροσώπους κράτους», είπε ο κ. Καρογιάν και κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα να δώσει εξηγήσεις, να επανορθώσει κατά συγκεκριμένο τρόπο και να δηλώσει τη στήριξή του προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που αφορούν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

    «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο αν δεν υπάρξει σαφής διευκρίνηση από τον κ. Μπαν να σταθμίσει τα δεδομένα και να δηλώσει ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να είναι συνεργός σε αυτή την προσπάθεια», είπε ο κ. Καρογιάν.

    Το ΑΚΕΛ καταδίκασε, αντίστοιχα, την ενέργεια με δήλωση του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Χρίστου Χριστοφίδη, ο οποίος είπε ότι είχαν γίνει ενέργειες και ότι είχε γίνει ξεκάθαρο «πως δεν μπορεί ο Γενικός Γραμματέας να γίνεται δεκτός από τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρας μέλους των Ηνωμένων Εθνών και την ίδια στιγμή να γίνεται οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία μπορεί να πληγώσει αυτό το δεδομένο».

    Είπε, επίσης, ότι στο επίσημο πρόγραμμα αναφερόταν ότι θα γίνει συνάντηση στην οικία του κ. Ταλάτ και όχι στο λεγόμενο προεδρικό.

    Ο αντιπολιτευόμενος Δημοκρατικός Συναγερμός, δια του αντιπροέδρου του Νίκου Τορναρίτη αποδοκίμασε την ενέργεια του Γενικού Γραμματέα και έθεσε θέμα ευθυνών της κυβέρνησης, που, όπως είπε, για άλλη μια φορά αιφνιδιάστηκε.

    Ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, κατηγόρησε τον Μπαν Κι Μουν ότι« εκτρέπεται από τις αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού», ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Ρίκος Ερωτοκρίτου, ανέφερε ότι ο Μπαν Κι Μουν ενήργησε με τον τρόπο, που ενήργησε, επειδή «πήρε τα μηνύματα από την Κυπριακή Κυβέρνηση» ότι δεν θα αντιδρούσε αν πραγματοποιούσε τη συνάντηση αυτή στο λεγόμενο προεδρικό.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 February 2010 - 15:30:20 UTC