Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ζωτική ανάγκη η πάταξη της διαφθοράς"
  • [02] "Ενότητα σε όλα τα μείζονα ζητήματα"
  • [03] Σύλληψη 21χρονου για τους "Πυρήνες"
  • [04] Κλιμάκωση κινητοποιήσεων
  • [05] "Θα συνεχίσουμε"

  • [01] "Ζωτική ανάγκη η πάταξη της διαφθοράς"

    «Το αίσθημα αδικίας που δικαιολογημένα νοιώθουμε, να το κάνουμε δύναμη αλλαγής, ανασυγκρότησης της χώρας μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για μικροδιευθετήσεις και μικροδιεκδικήσεις. Δεν έχουμε τα περιθώρια νβ αντέξουμε παρατεταμένα μπλόκα και απεργίες», ανέφερε στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

    «Η προσπάθειά μας δεν είναι να βάλουμε τάξη στη χώρα. Αυτό είναι προϋπόθεση για να απαλλαγούμε απβ την κηδεμονία. Πρόθεσή μας να απαλλάξουμε την Ελλάδα απβ τον βραχνά της κηδεμονίας και της κερδοσκοπίας. Αυτό το χρέος το πληρώνουμε όλοι, αν και οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες και εγκληματικές» διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός.

    Ο κος Παπανδρέου κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία, ότι επί των ημερών της η Ελλάδα κατέβαινε κάθε χρόνο τα σκαλοπάτια των δεικτών διαφθοράς, καθώς και των δεικτών ανταγωνιστικότητας της οικονομίας:

    «Καταφέρατε με τις πολιτικές σας να κάνετε την Ελλάδα αναξιόχρεη εκτεθειμένη στην κερδοσκοπία. Απβ τη μια, οι σοβαρότεροι επενδυτές να διστάζουν για την αναξιοπιστία μας. Οι εταίροι μας να ζητούν αιματηρές θυσίες. Να ανοίγει η βουλιμία των κερδοσκόπων».

    «Η χώρα μας βρίσκεται στη μάχη του κυκλώνα. Έχει γίνει η Ελλάδα ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. Κάθε μέρα οι όροι δανεισμού γίνονται επαχθέστεροι. Απειλούνται να τιναχθούν στον αέρα όλες οι θυσίες του λαού. Είναι εθνικό χρέος, να ακυρώσουμε στην πράξη όλες τις προσπάθειες που γίνονται να σπρώξουν τη χώρα στο γκρεμό. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πράξει ό,τι χρειαστεί, για να μην επιτρέψει να γίνει ο κίνδυνος πραγματικότητα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

    «Γνωρίζουμε ότι χρήματα υπήρχαν και πολλά» σημείωσε σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του ο κος Παπανδρέου, δεχόμενος έντονα σχόλια εκ μέρους βουλευτών της ΝΔ. «Πού πήγαν τα 100 δισ. που αυξήθηκε το χρέος επί των ημερών σας; Εσείς δεν ντρέπεστε για την πολιτική σας;

    Πέραν των χρημάτων, αυτή η διαφθορά που υπήρξε, δημιούργησε μιαν αντίληψη διακυβέρνησης που έδινε το παρασύνθημα σε όλη την κοινωνία, ότι η ανομία είναι προτιμητέα. Ο φορολογούμενος λέει πως "αυτοί εκεί πάνω κάνουν πάρτι - εγώ γιατί να είμαι το κορόιδο;". Γιβ αυτό η πάταξη της διαφθοράς αποτελεί ζωτική οικονομική ανάγκη, συνυφασμένη και με τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας».

    Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κος Παπανδρέου υπενθύμισε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του (ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ, ανάρτηση των αποφάσεων της κυβέρνησης στο Διαδίκτυο, δημιουργία ανεξάρτητης στατιστικής υπηρεσίας) και έπεται το νομοσχέδιο για τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, η αλλαγή του πόθεν έσχες για τους βουλευτές, το νομοσχέδιο για επιεική μεταχείριση όσων συμπράττουν με την Δικαιοσύνη προκειμένου να αποδειχθούν πράξεις διαφθοράς, ο νόμος για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, το σχέδιο Καλλικράτης, η δραστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. «Ο νέος εκλογικός νόμος που φέρνουμε, έρχεται να εξασφαλίσει την αυτονομία του πολιτικού συστήματος, την ανεξαρτησία του βουλευτή μέσα απβ τις μονοεδρικές, την δραματική μείωση το κόστους της προεκλογικής εκστρατείας, την καθημερινή λογοδοσία στο σώμα που μας εκλέγει, τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων» ανέφερε ο κος Παπανδρέου.

    Τέλος ο Πρωθυπουργός, στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για συγκρότηση διακομματικής Επιτροπής κατά της διαφθοράς, αντιπρότεινε την ενδυνάμωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

    Σύσκεψη για το πρόγραμμα Σταθερότητας

    Η κατάσταση στο μέτωπο της οικονομίας, μετά και τη θετική αποτίμηση της παρουσίας του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στο Νταβός, η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής του και η προώθηση των σχετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών, εξετάστηκαν σε σύσκεψη για την οικονομία που πραγματοποιήθηκε, χθες, υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή αρμόδιων υπουργών, κυβερνητικών και κοινοβουλευτικών στελεχών.

    Στο μεταξύ, ιδιαίτερα σημαντικές για την ελληνική οικονομία, χαρακτηρίζονται οι επόμενες ημέρες καθώς την Τετάρτη αναμένεται η γνωμοδότηση από το κολλέγιο επιτρόπων της Kομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης.

    Κρίσιμο είναι και το τεστ με την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο, από την οποία θα εξαρτηθεί αν θα επισπευθούν μέτρα που έχουν αποφασιστεί να εφαρμοστούν αργότερα.

    Τα σχέδια δημοσιονομικών περικοπών της ελληνικής κυβέρνησης είναι φιλόδοξα, εμπεριέχουν κινδύνους, αλλά είναι εφικτά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εγκρίνει πλήρως, δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο πρακτορείο Ρόιτερ.

    Οι δηλώσεις του πραγματοποιούνται δύο ημέρες πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δώσει στη δημοσιότητα τις συστάσεις για τον τρόπο και για τον χρόνο κατά τον οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα ώστε να φθάσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

    "Αυτό που λέμε στις ελληνικές αρχές είναι: το σταθεροποιητικό σας πρόγραμμα έχει θέσει φιλόδοξους στόχους και εγκρίνουμε πλήρως αυτούς τους φιλόδοξους στόχους", δήλωσε ο Χοακίν Αλμούνια.

    "Θεωρούμε ότι η επίτευξη των στόχων αυτών τα επόμενα τρία χρόνια, πριν από το τέλος του 2012, είναι απολύτως αναγκαία. Αυτοί οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν, αλλά περιβάλλονται από κινδύνους", είπε.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει την Τετάρτη στη δημοσιότητα τις θέσεις της για το σχέδιο περικοπής του δημοσίου ελλείμματος, το οποίο έχει ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2012 από το 12,7% το 2009.

    Ο ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι εις γνώσιν των κινδύνων που εμπεριέχει το σχέδιό της.

    "Στις συστάσεις μας δημιουργούμε μια διαδικασία ελέγχου της εφαρμογής του προγράμματος που περιλαμβάνει την ανάγκη υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων σε περίπτωση που αυτοί οι κίνδυνοι γίνουν πραγματικότητα. Δεν θα επιτρέψουμε αποκλίσεις στην πορεία προς αυτούς τους στόχους", είπε.

    "Κάθε φορά που θα διαπιστώνουμε αποκλίσεις, εάν ορισμένοι κίνδυνοι γίνουν πραγματικότητα, θα ζητήσουμε συμπληρωματικά μέτρα για να διορθώσουμε αυτές τις αποκλίσεις. Λαμβάνουμε υπ΄όψιν ότι στο πρόγραμμα σταθεροποίησης οι ελληνικές αρχές παρουσιάζονται έτοιμες να υιοθετήσουν αμέσως συμπληρωματικά μέτρα, εάν, στο πλαίσιο της διαδικασίας ελέγχου, το ζητήσουμε", πρόσθεσε.

    Ο Χοακίν Αλμούνια δήλωσε ότι στις συστάσεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει από την Αθήνα να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθεροποίησης, ανάμεσά τους περικοπές δαπανών, αύξηση εσόδων και διαρθρωτικές αλλαγές.

    "Για να πραγματοποιηθεί αυτό, χρειάζεται μια ακριβής εφαρμογή και έλεγχος της εφαρμογής", είπε ο Αλμούνια.

    "Ποτέ πριν δεν έχουμε καταρτίσει ένα τόσο λεπτομερές και αυστηρό σύστημα παρακολούθησης, ελέγχου και αναφοράς και, εάν είναι αναγκαίο, υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων για την αποφυγή αποκλίσεων", πρόσθεσε.

    [02] "Ενότητα σε όλα τα μείζονα ζητήματα"

    Έκκληση ενότητας απέναντι στη διαφθορά απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στη σχετική προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που διεξήχθη στο κοινοβούλιο με πρωτοβουλία του. Παράλληλα, αποδέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για διμερείς συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ωστόσο επέμεινε στην άμεση συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία θα πρέπει να προτείνει μέχρι τον Ιούνιο τις αναγκαίες, μεγάλες νομοθετικές παρεμβάσεις.

    Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η σύσταση αυτής της επιτροπής θα «είναι η απάντηση που χρωστάμε, σε όλους εκείνους που θεωρούν τον πολιτικό κόσμο «ανίκανο», τάχα, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ή ανήμπορο να αντιδράσει. Ας τους αποδείξουμε ότι έχουν άδικο. Ας τους διαψεύσουμε. Ας αρχίσουμε να αλλάζουμε το σύστημα που χρεοκόπησε. Ας δείξουμε ότι η Πολιτική επιστρέφει και ότι η διαφθορά είναι εχθρός για όλους μας, σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

    Εξάλλου, κάλεσε το κυβερνών κόμμα να μην δίνει «μαθήματα υπευθυνότητας» στη ΝΔ, και αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να θυμηθεί ότι πέρυσι δεν δίστασε να υποδεχθεί τους αγρότες της Κρήτης στον Πειραιά ενθαρρύνοντάς τους ουσιαστικά να πάνε με τα τρακτέρ στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντας ψίχουλα τα 500 εκ. που έδινε τότε η ΝΔ, και υποσχόμενος τα διπλά.

    «Φέτος, ως πρωθυπουργός, δεν μπορείτε να δώσετε ούτε τα μισά, ενώ εγώ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είμαι στα μπλόκα και δεν ενθαρρύνω τους αγρότες να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Τους άκουσα, αναγνώρισα τα δίκαιά τους αλλά εξέφρασα από την πρώτη στιγμή τη διαφωνία μου στα μπλόκα» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ συμφώνησε ότι η Ελλάδα περνά τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών υποστήριξε ωστόσο ότι πέραν της πίεσης που δέχεται η χώρα από τον ευρωπαϊκό Τύπο και τους κερδοσκόπους υπάρχει και η αδυναμία της σημερινής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κρίση. «Από τη στιγμή που ανέλαβε, απέδειξε ότι δεν έχει σχέδιο, δεν έχει ετοιμότητα να λάβει αποτελεσματικά μέτρα, βρίσκεται σε σύγχυση, με εσωτερικό πρόβλημα να γεφυρώσει σοβαρές διχογνωμίες στις γραμμές του και να ικανοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του» είπε ο κ. Σαμαράς.

    Επέκρινε μάλιστα την κυβέρνηση ότι αντί να εμπιστοσύνη και αίσθηση σταθερότητας, έκανε το αντίθετο: τη μία ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλάει για «κίνδυνο χρεοκοπίας», την άλλη υπουργός του δηλώνει πως δεν «υπάρχει σάλιο» στα ασφαλιστικά ταμεία. Δημιουργείτε, κάθε τόσο, αδικαιολόγητο πανικό κι ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί ανεβαίνουν τα spreads, γιατί μας «πυροβολούν» οι κερδοσκόποι στις διεθνείς αγορές, γιατί δανειζόμαστε όλο και ακριβότερα σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

    Πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε έτοιμος να στηρίξει την κυβέρνηση εάν πάρει επώδυνα αλλά σωστά μέτρα.

    Αναφερόμενος στις εξεταστικές επιτροπές που πρότεινε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είπε: Για όποιον έβαλε το δάχτυλο στο μέλι, κανένας οίκτος. Κανένα έλεος! Αλλά δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε και στο άλλο άκρο: «Στη δαιμονοποίηση του κουτσομπολιού, του μικρού και ασήμαντου. Γιατί τότε θα αποπροσανατολίσουμε την έρευνα από την αναζήτηση όσων επίορκων διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα, είτε ως αυτουργοί, είτε ως ηθικοί αυτουργοί» παρατήρησε ο κ. Σαμαράς.

    Στο πλαίσιο αναφοράς του για την εξωτερική πολιτική, ο κ. Σαμαράς επανέφερε το αίτημά του για δημοσιοποίηση των επιστολών Παπανδρέου - Ερντογάν με βάση την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού. Επί τη ευκαιρία, ρώτησε: Γιατί δεν ξεκινάτε από την απαίτηση η Τουρκία να συμμορφωθεί με τη συμφωνία που έχει ήδη υπογράψει και την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών; Το νόημα έχει να συζητάμε άλλα, όταν στα ήδη συμφωνημένα η Τουρκία αθετεί την υπογραφή της;

    Τέλος, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποσύρει τις πρωτοβουλίες που δημιούργησαν μεγάλες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο και κάποιες απ' αυτές «δίχασαν τον ελληνικό λαό»:

    - Εκλογικό νόμο έχουμε σήμερα. Μπορούμε να αλλάξουμε μόνο εκείνα στα οποία συμφωνούμε, τη διάσπαση των πολύ μεγάλων περιφερειών σε ολιγοεδρικές. Μη φέρετε το λεγόμενο γερμανικό μοντέλο που έχετε εξαγγείλει.

    - Να αποσύρετε το μεταναστευτικό νομοσχέδιο. Και να αρχίσουμε να το συζητάμε από μηδενική βάση, χωρίς εμμονές και επικίνδυνες φορτίσεις.

    - Ξανασκεφτείτε τον «Καλλικράτη» για τον οποίο, έτσι κι αλλιώς, δεν είστε έτοιμοι. Φέρατε Σχέδιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης χωρίς γεωγραφικά όρια, χωρίς αρμοδιότητες και χωρίς πόρους. Έτσι κι αλλιώς πόροι δεν υπάρχουν σήμερα για να στήσουμε ένα τόσο μεγαλόπνοο Σχέδιο. Και μεταρρύθμιση χωρίς πόρους κινδυνεύει να γίνει απορρύθμιση είπε ο κ. Σαμαράς.

    Και κατέληξε: «Η συναίνεση μπροστά στην κρίση είναι χρέος όλων μας, αλλά είναι δρόμος διπλής κυκλοφορίας. Αν τη θέλετε, θα την έχετε από μας. Αλλά πρέπει να δείξετε ότι τη θέλετε. Αν δεν τη θέλετε, τότε το σύστημα θα καταρρεύσει στα χέρια σας, όχι στα δικά μας. Και θα συμπαρασύρει εσάς. Όχι εμάς. Η Νέα Δημοκρατία δεν κερδοσκοπεί πολιτικά στις δυσκολίες της κυβέρνησης. Δεν καραδοκεί να εκμεταλλευτεί τα λάθη και την αναπόφευκτη φθορά της. Εμείς δεν θέλουμε να καταρρεύσει η χώρα. Δεν θέλουμε να κυβερνήσουμε αύριο σε ερείπια. Σήμερα παίρνουμε πρωτοβουλία για κοινή δράση στον τομέα της Διαφθοράς. Από την πλευρά μας, την πρωτοβουλία αυτή την εννοούμε απόλυτα. Στο χέρι σας είναι να ανταποκριθείτε. Στο χέρι σας είναι να υπάρξει ενότητα σε όλα τα μείζονα ζητήματα. Φτάνει να αλλάξετε στάση και κατεύθυνση. Δεν έχετε περιθώρια χρόνου. Τώρα είναι η ώρα για να πάρετε τις μεγάλες αποφάσεις. Εμείς τις έχουμε πάρει».-

    [03] Σύλληψη 21χρονου για τους "Πυρήνες"

    Ένα ακόμα άτομο συνελήφθη από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία επειδή βρέθηκαν αποτυπώματά του στη γιάφκα του Χαλανδρίου. Πρόκειται για έναν Έλληνα, ηλικίας 21 ετών, άεργο και η σύλληψή του έγινε σήμερα με ένταλμα του ανακριτή το οποίο είχε εκδοθεί από τις 13 Ιανουαρίου 2010.

    Ο νεαρός είχε επίσης συλληφθεί πέρυσι στις 5 Ιανουαρίου 2009 και είχε καταδικαστεί σε εξάμηνη φυλάκιση για απείθεια. Η σύλληψή του πέρυσι είχε γίνει αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση κατά αστυνομικών έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού στην οποία είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά ένας αστυνομικός.

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, το ένταλμα εκδόθηκε όταν ταυτοποιήθηκαν αποτυπώματά του σε αντικείμενα που είχε συλλέξει η αστυνομία από την γιάφκα. Ο νεαρός θα οδηγηθεί στον ειδικό εφέτη ανακριτή που χειρίζεται το θέμα της τρομοκρατίας. Ο νεαρός συνελήφθη στις 5 παρά 20 σήμερα το απόγευμα έξω από το σπίτι του στον Άγιο Δημήτριο.

    [04] Κλιμάκωση κινητοποιήσεων

    Να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους, αποφάσισαν οι αγροτοσυνδικαλιστές, που συγκροτούν το πανελλήνιο συντονιστικό όργανο, στη διάρκεια πολύωρης συνάντησής, η οποία ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα στη Βέροια.

    Στη μαραθώνια συνάντηση, διάρκειας πέντε και πλέον ωρών, οι εκπρόσωποι των αγροτών από 15 μπλόκα αφού αναφέρθηκαν λεπτομερώς στα αιτήματά τους, αξιολόγησαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα και αποφάσισαν να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τους αποκλεισμούς μεθοριακών σταθμών και οδικών κόμβων.

    Όπως είπε ο αγροτοσυνδικαλιστής από το Κιλκίς, Γιώργος Τερζής, η αρμόδια υπουργός κ. Μπατζελή δεν δεσμεύτηκε για τα «ασφυκτικά», όπως τα χαρακτήρισε, οικονομικά προβλήματα. «Ακόμα και τα περισσότερα θεσμικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι αόριστα και χωρίς χρονοδιάγραμμα υλοποίησης», δήλωσε ο κ. Τερζής.

    Τα μέλη του πανελλήνιου συντονιστικού οργάνου, θα εκδώσουν λεπτομερή ανακοίνωση με την οποία θα εξηγούν την απόφασή τους να παραμείνουν στα μπλόκα, ενώ θα ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι αγροτών από τα μπλόκα Κιλκίς, Στρυμονικού Σερρών, Εξοχής Δράμας, Ευζώνων και Δοϊράνης Κιλκίς, Κερδυλλίων Σερρών, Χρυσούπολης Καβάλας, Αλαμάνας Φθιώτιδας, Βογατσικού Καστοριάς, Πλατυκάμπου Λάρισας, Ριτσώνας και Κάστρου Βοιωτίας, Έβρου κ.α.

    Στο μεταξύ, συλλαλητήριο στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας πραγματοποίησαν σήμερα το απόγευμα αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας. Αγροτικά μηχανήματα έκαναν την εμφάνιση τους στο κέντρο της Λάρισας καθώς ακολούθησε πορεία με την συνοδεία των τρακτέρ στο κέντρο της πόλης.

    Κεντρικός ομιλητής ήταν ο αγροτοσυνδιακαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, ο οποίος δήλωσε ότι οι αγρότες θα παραμείνουν ανυποχώρητοι στον αγώνα τους και στάθηκε ιδιαίτερα στον μεγάλο αριθμό ψηφισμάτων συμπαράστασης που έστειλαν διάφοροι φορείς για να επισημάνει ότι οι αγρότες δεν είναι μόνοι στον αγώνα τους.

    Συνάντηση Κ. Μπατζελή με Λ. Κατσέλη

    ''Άμεσες ενισχύσεις στους αγρότες δεν θα υπάρξουν'' επαναβεβαίωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Κατερίνα Μπατζελή μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα με την υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη.

    Η κυρία Μπατζελή πρόσθεσε ότι ''ωστόσο θα υπάρξει ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής μέσω παρεμβάσεων και πολιτικών που στόχο έχουν την αναθέρμανση της αγροτικής οικονομίας, την ενίσχυση της ποιότητας των προϊόντων και όλα αυτά θα γίνουν μέσω του αναθεωρημένου ΕΣΠΑ''.

    Η κυρία Κατσέλη από την πλευρά της ανέφερε ότι διατηρείται η δέσμευση του υπουργείου ότι οι αγροτικές επιχειρήσεις θα ενταχθούν στο ΤΕΜΠΜΕ και τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί το νέο πακέτο χρηματοδότησης μέσω ΤΕΜΠΜΕ μαζί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

    Επίσης η κυρία Κατσέλη σημείωσε ότι το υπουργείο θα ασχοληθεί και με τη διαμόρφωση των τιμών από το χωράφι στο ράφι και για το θέμα αυτό θα συγκροτηθεί επιτροπή που θα αναλύσει το ζήτημα για κάθε προϊόν χωριστά.

    Η υπουργός επανέλαβε την θέση της ότι θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις στον αγροτικό τομέα μέσω ΕΣΠΑ θα αφορούν τόσο στην εποπτεία της αγοράς για τη διαμόρφωση των καλύτερων τιμών όσο και στη διαμόρφωση ενός πιστοποιητικού ποιότητας ελληνικής προέλευσης όσο και γενικότερα τη χρηματοδότηση αγροτικών επιχειρήσεων.

    Τα μπλόκα

    Κλειστός παραμένει από χθες το απόγευμα για τα φορτηγά, ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα Σερρών, εξαιτίας του μπλόκου των αγροτών των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων. Οι παραγωγοί κρατούν αποκλεισμένη τη συγκεκριμένη οδική διάβαση για 16η μέρα και δήλωσαν πως θα παραμείνουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους έως ότου συζητήσουν με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, τα αιτήματά τους.

    Πάντως, χθες το μεσημέρι οι αγρότες άνοιξαν το μπλόκο για λίγες ώρες, ώστε να αποσυμφορηθεί ο μεθοριακός σταθμός από τις εκατοντάδες σταθμευμένες νταλίκες, που είχαν εγκλωβιστεί για περισσότερο από πενήντα ώρες στη διάβαση προς Βουλγαρία και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

    Εξάλλου, οι παραγωγοί έκλεισαν από τις έντεκα το πρωί και την κράτησαν μπλοκαρισμένη έως τις δύο το μεσημέρι και την εθνική οδό Σερρών - Θεσσαλονίκης. Κλειστή παραμένει, επίσης, και η Εγνατία οδός, στο τμήμα Σερρών - Καβάλας, στο ύψος του κόμβου των Κερδυλλίων.

    Αγρότες της Θεσσαλίας κρατούν κλειστή την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στη Νίκαια και στις Μικροθήβες. Επίσης από τις 12 το μεσημέρι έκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων σε Πλατύκαμπο και Τύρναβο κράτησαν τους δύο οδικούς κόμβους κλειστούς μέχρι τις τρεις το απόγευμα.

    Οι αγρότες που συμμετέχουν στο μπλόκο της Νίκαιας έχουν προγραμματίσει για σήμερα το απόγευμα συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

    Στη δυτική Μακεδονία η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ τα τρακτέρ παραμένουν σε τρία σημεία έξω από τη Θεσσαλονίκη (Μάλγαρα, Χαλκηδόνα και Πράσινα Φανάρια), χωρίς οι αγρότες να κλείνουν - μέχρι στιγμής - τους δρόμους.

    Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό υποκατάστημα Χανίων της ΑΤΕ, πραγματοποίησαν το μεσημέρι, αγρότες, μέλη της Παναγροτικης Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με αίτημα τη λήψη μέτρων στήριξης του αγροτικού εισοδήματος.

    Οι αγρότες της ΠΑΣΥ, που έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, ύψωσαν πανό με τα αιτήματά τους στην πρόσοψη του κτηρίου της Τράπεζας και μοίρασαν σχετικά φυλλάδια.

    Όπως ανακοίνωσε το μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ, Γιάννης Κατσαρός, ο αγώνας θα συνεχισθεί. Κοινοποίησε δε, ότι το απόγευμα της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, προκειμένου να αποφασισθεί το μέλλον και το πλαίσιο των κινητοποιήσεων.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται και σήμερα οι αντιδράσεις εκπροσώπων παραγωγικών φορέων με αφορμή τους παρατεταμένους - ξεκίνησαν πριν από τρεις εβδομάδες - αποκλεισμούς τελωνείων και οδικών κόμβων. Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι οι εκπρόσωποί του δε θα παραστούν στην τελετή των εγκαινίων της φετινής έκθεσης "Agrotica", σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ζημίες, που - όπως αναφέρουν - έχει υποστεί κλάδος από τα μπλόκα.

    Με εννέα κοινά αιτήματα

    Με εννέα κοινά αιτήματα πρόκειται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους οι εκπρόσωποι των αγροτών από είκοσι μπλόκα, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Άγκιστρο Σερρών, κοντά στον Προμαχώνα, με πρωτοβουλία των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού Σερρών.

    Στη συνάντηση παραβρέθηκαν αρχικά εκπρόσωποι από 23 μπλόκα. Στη συνέχεια, όμως, αποχώρησαν οι εκπρόσωποι τριών μπλόκων (Επανομής, Χαλκηδόνας-Θεσσαλονίκης και Πλατυκάμπου -Λαρίσης), λόγω της διαφωνίας τους στο θέμα για το Μητρώο Αγροτών.

    Συγκεκριμένα, οι αγρότες διεκδικούν:

    -Μη διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη.

    -Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.

    -Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα.

    -Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και κατάργηση όλων των "νόμιμων" και "παράνομων" παρακρατήσεων.

    -Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κ.α.

    -Πάγωμα των αγροτικών χρεών για τρία χρόνια και παραγραφή όλων των πανωτοκίων.

    -Πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κίνδυνους, με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του

    -Μη φορολόγηση των χωραφιών.

    -Μείωση του χρόνου σύνταξης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, καθώς και τη μεταφορά δικαιώματος της σύνταξης από τον αποθανόντα αγρότη σύζυγο στη σύζυγο και διπλασιασμό της ελάχιστης αγροτικής σύνταξης.

    Στη συνάντηση ανταποκρίθηκαν αγρότες από τα μπλόκα: Προμαχώνα (Σερρών), Νίκαιας (Λάρισας), Μαλγάρων (Θεσσαλονίκης), Δοϊράνης (Κιλκίς), Γαλάτιστας, Νέας Τρίγλιας, Ορμύλιας και Καλυβιών (Χαλκιδικής), Σερβίων (Κοζάνης), Μελισσίου, Κρύας Βρύσης και Παραλίμνης Γιαννιτσών (Πέλλας), Λιτοχώρου (Πιερίας), Λούρου (Πρεβέζης), Ορμενίου και Κορνοφωλιάς (Έβρου), ενώ με τηλεφωνική επιβεβαίωση, δήλωσαν συμμετοχή τα μπλόκα από: Μαντούδι Ευβοίας, Κέρκυρα, Χανιά, Αίγιο και Ερμίτσα Αιτωλοακαρνανίας.

    Όπως ανακοινώθηκε, οι αγρότες θα αποστείλουν τα αιτήματά τους στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, με την οποία θα διεκδικήσουν συνάντηση, «όταν θα το κρίνουν οι ίδιοι», όπως είπαν χαρακτηριστικά.

    Ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας τόνισε ότι «ο αγώνας πλέον θα είναι κοινός» και απηύθυνε έκκληση στους αγρότες να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

    Εξάλλου, ο αγροτοσυνδικαλιστής από τα Μάλγαρα, Κώστας Ανεστίδης, ανέφερε: «Πλέον δεν μας χωρίζει τίποτα. Μας ενώνει το χρώμα της γης και όχι των κομμάτων».

    Ο εκπρόσωπος των αγροτών από τα μπλόκα του Έβρου Γιάννης Μαργαριτίδης αναφέρθηκε στον κοινό αγώνα των αγροτών για την εκπλήρωση των εννέα βασικών αιτημάτων τους, ενώ ο εκπρόσωπος των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του Προμαχώνα επεσήμανε ότι "σήμερα οι αγρότες ζούνε μία ιστορική στιγμή που θα μείνει βαθιά χαραγμένη στο μυαλό τους".

    Εκτός των εννέα αυτών βασικών αιτημάτων, κατά τη συζήτηση των αγροτών, επισημάνθηκε ότι το κάθε μπλόκο διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει εξίσου τα ιδιαίτερα τοπικά αιτήματά του.

    Συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων

    Συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, προανήγγειλε για τις 6 Φεβρουαρίου η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), ενόψει και της διεθνούς αγροτικής έκθεσης AGROTICA (3-7/2). Με σημερινή ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, με αιτήματα -μεταξύ άλλων- την κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, την κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο και την άμεση καταβολή της συνδεδεμένης και αποσυνδεμένης επιδότησης, με ταυτόχρονη κατάργηση του διαχωρισμού σε αγρότες κατά κύριο και μη επάγγελμα.

    «Για τρίτη συνεχή χρονιά οι τιμές σε όλα τα προϊόντα είναι εξευτελιστικές, με συνέπεια μεγάλη μείωση στο εισόδημα μας. Τα χρέη είναι υπέρογκα, ενώ το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο. Από τις ενισχύσεις του ΟΣΔΕ πήραμε μόνο 60%, ενώ μεγάλος αριθμός αγροτών δεν παίρνει την επιστροφή φόρου από το πετρέλαιο», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Αλλα αιτήματα είναι η προστασία της ντόπιας παραγωγής από ανεξέλεγκτες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, το τριετές πάγωμα των χρεών προς την ΑΤΕ και η δεκαετής ρύθμιση των χρεών χωρίς πανωτόκια και η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει όλες τις ζημιές που οφείλονται σε καιρικά φαινόμενα, με αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών.

    [05] "Θα συνεχίσουμε"

    Την απόφασή τους να συνεχίσουν τις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ανεξάρτητα από τις "προεδρικές εκλογές" στα κατεχόμενα στις 18 Απριλίου, ανακοίνωσαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου σε συνέντευξη Τύπου, μετά την κοινή συνάντησή τους, το απόγευμα, με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.

    "Δεν θεωρώ ότι οι διαπραγματεύσεις είναι λιγότερο σημαντικές από τις εκλογές. Θα πρέπει να τις συνεχίσουμε", δήλωσε ο κ.Ταλάτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    "Είμαι έτοιμος να συνεχίσω με τον κ.Ταλάτ, με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει εμπόδιο για λύση. Σύντομα θα ανακοινωθεί η επόμενη συνάντησή μας", ήταν η απάντηση του κ.Χριστόφια.

    Με την έναρξη της συνέντευξης ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι ο ΓΓ δεν θα δεχθεί ερωτήσεις.

    Ο Μπαν Κι Μουν ανέγνωσε κοινή δήλωση των δύο ηγετών, με την οποία οι κ.κ. Χριστόφιας και Ταλάτ εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στο ΓΓ για την επίσκεψη του στην Κύπρο και επισημαίνουν ότι η επίσκεψη υποδηλώνει το συνεχές ενδιαφέρον του διεθνούς οργανισμού και της διεθνούς κοινότητας για ολοκληρωμένη επίλυση του Κυπριακού.

    Στην κοινή δήλωση αναφέρεται επίσης ότι οι δύο ηγέτες:

    - Έχουν συμφωνήσει να συζητήσουν ενδελεχώς όλες τις πτυχές.

    - Έχουν εργαστεί στη βάση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης και τίποτε δεν είναι συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθεί το όλον.

    - Κατέγραψαν συγκλίσεις σε αριθμό κεφαλαίων και πέτυχαν σημαντική πρόοδο στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και της κατανομής των εξουσιών.

    Επίσης, οι δύο ηγέτες εκφράζουν την πεποίθηση ότι με καλή θέληση και αποφασιστικότητα μπορούν να επιτύχουν μία λύση όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

    Η λύση, προστίθεται στο κείμενο, "θα λάβει υπόψη τα νόμιμα δικαιώματα και τις ανησυχίες και των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων, θα είναι προς το συμφέρον όλων και θα φέρει την ειρήνη, την σταθερότητα και την ευημερία στην κοινή μας πατρίδα, την Κύπρο".

    Πέρα από την ανάγνωση της κοινής δήλωσης των δύο ηγετών ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών επανέλαβε ότι ήλθε στην Κύπρο για να δείξει την προσωπική του υποστήριξη στις διαπραγματεύσεις, που, όπως τόνισε εκ νέου, ανήκουν στους Κυπρίους.

    "Είναι σημαντικό να δώσουμε περαιτέρω ώθηση στη διαδικασία. Χρειάζεται όραμα και ευελιξία κι οι δύο ηγέτες με διαβεβαίωσαν για τη δέσμευσή τους να εργασθούν για συνολική λύση", είπε ο Μπαν Κι Μουν. Υπέδειξε δε ότι θα χρειαστεί περισσότερο θάρρος και αποφασιστικότητα.

    "Ήρθε η ώρα για μια κυπριακή λύση από το λαό και για το λαό της Κύπρου. Το μέλλον της Κύπρου είναι στα δικά σας χέρια", τόνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 February 2010 - 19:30:25 UTC