Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πρωτοφανής κερδοσκοπική επίθεση"
  • [02] Επίσκεψη εργασίας του Γερμανού ΥΠΕΞ
  • [03] Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων
  • [04] Ρεκόρ αμυντικών δαπανών

  • [01] "Πρωτοφανής κερδοσκοπική επίθεση"

    Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς κερδοσκοπικής επίθεσης, και επιχειρείται ο στραγγαλισμός της οικονομίας της με εκτίναξη των spreads σε αδικαιολόγητα επίπεδα, ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα.

    «Εναι οξύμωρο το γεγονός ότι, παρά τα δικά μας τραγικά λάθη η τύχη μας ορίζεται από οίκους αξιολόγησης ή κερδοσκοπικούς οίκους, που έχουν μέρος της ευθύνης για τη φούσκα που οδήγησε στην παγκόσμια κρίση», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι την ίδια ώρα το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης αποσπά θετικά σχόλια από τους νηφάλιους αναλυτές και υπογράμμισε ότι "αυτά που λέμε τα εννοούμε".

    "Οι επιθέσεις", συνέχισε ο πρωθυπουργός, "πατούν σε διαχρονικά προβλήματα και πραγματοποιούνται με σκοπό να διογκώσουν το μέγεθος της κρίσης και να οδηγήσουν σε κερδοσκοπία", προσθέτοντας στη συνέχεια ότι η καταπολέμηση αυτών των χρόνιων προβλημάτων και αδυναμιών αποτελεί εθνική επιταγή.

    Το δημοσιονομικό πρόβλημα οφείλεται στις επιλογές προηγουμένων καταστάσεων, η Ελλάδα είναι ευάλωτη, έχει όμως τεράστιες δυνατότητες και σε κάθε περίπτωση αυτό που υφίσταται τώρα, δεν είναι αυτό που της αξίζει, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι "η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος μιας ισχυρής νομισματικής ένωσης και ταυτόχρονα έχει μια κυβέρνηση με ισχυρή εντολή, βούληση και σχέδιο".

    "Το σχέδιο θα εφαρμόζεται με την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα που επιτρέπουν οι θεσμοί μας" ανέφερε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα έχουμε απλώς περικοπές επιδομάτων και μισθών, αλλά και βαθιές αλλαγές οι οποίες δεν θα είναι προσωρινές, αλλά βιώσιμες.

    "Εμείς μιλούσαμε για το πρόβλημα, την ώρα που άλλοι προσπαθούσαν να το κρύψουν κάτω από το χαλί, όμως δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το μέγεθός του" είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι "οι λύσεις θα είναι δύσκολες και θα προκαλέσουν αντιδράσεις σε βολεμένες καταστάσεις, όμως οι λύσεις αυτές θα είναι δίκαιες και ταυτόχρονα οι πιο κατάλληλες".

    "Στόχος του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης είναι η απελευθέρωση της χώρας από τις επιθέσεις, τις δουλείες και τις αντιλήψεις του παρελθόντος" είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι μέσα στους στόχους του Προγράμματος είναι η μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ ως το 2012, η αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, οι τομές στη λειτουργία του κράτους και η στροφή προς την "πράσινη ανάπτυξη".

    "Το Πρόγραμμα αποτελεί την βάση της τριετίας στη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα θα διορθώνει τα λάθη της, όμως η χώρα δεν μπορεί να παραμείνει έρμαιο του δανεισμού και των άγριων ανέμων των αγορών, εμείς πρέπει να καθορίζουμε την τύχη μας" τόνισε ο κ. Παπανδρέου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο σκέλος της ανάπτυξης η οποία -όπως είπε- "αν δεν στηριχθεί, τότε και η δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα είναι βιώσιμη".

    "Το Πρόγραμμα θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει να κάνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο διάστημα, όμως και για πρώτη φορά η Ελλάδα είναι αποφασισμένη, για πρώτη φορά οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να συμμετέχουν και είμαι σίγουρος ότι η ελληνική προσπάθεια και θα αναγνωριστεί και θα αποδώσει καρπούς" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Στη συνέχεια, στο βήμα του συνεδρίου ανάβηκε ο αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τις πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης, ενώ στην αρχή της ομιλίας του επισήμανε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός "τα πήγε καλά στο Νταβός, ήταν ο μεγάλος αστέρας".

    Η γενική πεποίθηση είναι ότι τα πράγματα τώρα είναι χειρότερα από ότι ήταν ένα χρόνο πριν είπε ο νομπελίστας οικονομολόγος καθηγητής του Columbia, καθώς έχουν δυσκολέψει και από την κρίση και από τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζουμε.

    Ο κ. Στίγκλιτς είπε ότι είναι απαισιόδοξος για την προοπτική σύντομης ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ, ανέφερε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανάλογα με τις ΗΠΑ προβλήματα, και επισήμανε ότι η ΕΕ δεν διαθέτει "μακροοικονομική δομή", όπως ο Ομοσπονδιακός Προϋπολογισμός των ΗΠΑ, που να υποστηρίζει τις χώρες με προβλήματα.

    Επίσης, μετά από μακρά ανάλυση διαφόρων πτυχών της κρίσης, ο κ. Στίγκλιτς είπε ότι "(τελικά) είναι εσφαλμένος ο "φετιχισμός" του ελλείμματος".

    Στη δευτερολογία του, ο κ. Παπανδρέου είπε πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το γεγονός ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί έχουν πολύ μικρότερη ισχύ από τα "αδιαφανή συγκεντρωμένα συμφέροντα" και πρόσθεσε ότι "δεν λέμε "όχι" στην αγορά ή το κράτος, αλλά αυτά πρέπει να μπουν στην υπηρεσία των πολιτών".

    Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον κ. Στίγκλιτς στην παρατήρηση του καθηγητή του Columbia University για τον "φετιχισμό των ελλειμμάτων" και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι διπλό καθώς υπάρχει και έλλειμμα ενώ και τα "χρήματα σπαταλήθηκαν και δεν έπιασαν τόπο".

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι χρειάζεται οπωσδήποτε να βρούμε επενδύσεις και αυτό παραμένει ένα ερωτηματικό καθώς "έχουμε αυξήσει κατά τι τις δημόσιες επενδύσεις", υπάρχει και το ΕΣΠΑ αλλά αυτό πρέπει να συνδυαστεί με ιδιωτικές επενδύσεις.

    "Η στάση της ΕΕ θα είναι καθοριστική" είπε ο πρωθυπουργός διαπιστώνοντας μια "δύσκολη σχιζοφρένεια που ταλανίζει την ΕΕ: από την μια τόνωση των οικονομιών και από την άλλη συμμόρφωση με τα κριτήρια του Μάαστριχτ".

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι μπορούν να κινητοποιηθούν κεφάλαια και επέμεινε στην θέση ότι "αν είχαν ληφθεί σοβαρές αποφάσεις στην Κοπεγχάγη γύρω από την "πράσινη ανάπτυξη" θα είχαμε κινήσει κεφάλαια", ενώ σε ότι αφορά το ευρωομόλογο είπε ότι θα μπορούσε να εκδοθεί ένα ομόλογο από την ΕΕ για δανεισμό με μικρότερο spread απ' ότι διεθνώς.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε τις αντιρρήσεις της Γερμανίας για την σύναψη "ευρωομόλογου" ωστόσο είπε ότι θα μπορούσε να γίνει και τα χρήματα να επιστρέφουν σε ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο.

    Ο κ. Παπανδρέου ταυτόχρονα είπε ότι όταν ο ίδιος μιλά για "ευρωομόλογο" ως πρωθυπουργός αυτό είναι εκδήλωση αδυναμίας, ενώ όταν μιλά για το ίδιο ζήτημα ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι ευκολότερο.

    "Η προτεραιότητα μου είναι να βγούμε από το αδιέξοδο, και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας μπροστά στην κρίση στις υπάρχουσες συνθήκες" είπε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του με την πρόταση για ενδεχόμενη ανάληψης εκ μέρους της Ελλάδας πρωτοβουλίας για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης με θέμα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα προβλήματά τους.

    Ομιλία Γ.Παπακωνσταντίνου

    Η κυβέρνηση είναι απολύτως ανυποχώρητη όσον αφορά τις ριζικές αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν προς όφελος των πολιτών, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτά που πρέπει, όχι εξαιτίας της ΕΕ ούτε εξαιτίας των διεθνών αγορών, αλλά γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε υγιής δημοσιονομικές βάσεις και μια πιο δίκαιη κοινωνία, ανέφερε ο υπουργός.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι δεν πρέπει απλά να περιορίσουμε τις δαπάνες, αλλά να αλλάξουμε όλο το σύστημα. Και στο πλαίσιο αυτό χρειαζόμαστε χρόνο.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης η χώρα επιχειρεί να κερδίσει ένα πολύ μεγάλο στοίχημα με δίκαιο τρόπο, χωρίς να διολισθήσει περαιτέρω σε ύφεση και πρόσθεσε ότι δεν είναι εύκολο το εγχείρημα αλλά απολύτως αναγκαίο.

    Το μεγάλο ζητούμενο είναι η πιστή τήρηση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης, ανέφερε ο κ.Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας επίσης ότι το έλλειμμα αξιοπιστίας της οικονομίας μας είναι σχεδόν το ίδιο σημαντικό με το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η θωράκιση της αξιοπιστίας με δράσεις όπως η ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (σχετική νομοθετική ρύθμιση κατατίθεται τις επόμενες μέρες), η δημιουργία ανεξάρτητου σώματος για την παρακολούθηση του προϋπολογισμού κλπ.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι παρακολουθούμε προφανώς ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι, η Ελλάδα είναι ένα πιόνι, σε ένα ευρύτερο παίγνιο, που αφορά το ίδιο το ευρώ.

    Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε έναν απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό και μια ελληνική οικονομία σε ύφεση για πρώτη φορά από το 1993.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι στη διάρκεια των πρώτων μηνών της κυβέρνησης ανοίχτηκαν μια σειρά σημαντικών ζητημάτων όπως η ριζική αλλαγή του τρόπου που συντάσσεται και παρακολουθείται ο προϋπολογισμός της χώρας, το φορολογικό (την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθενται οι βασικές αρχές του), το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης και οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση.

    Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

    Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός. Στις 4:15 μ.μ. δέχθηκε την κα Αλέκα Παπαρήγα. Στις 5:00 μ.μ. θα δεχθεί τον κ.Γιώργο Καρατζαφέρη, στις 5:45 μ.μ. τον κ. Αντώνη Σαμαρά και στις 6:30 μ.μ. τον κ. Αλέξη Τσίπρα.

    «Οι ώρες των μικροκομματικών προσεγγίσεων και σκοπιμοτήτων έχουν παρέλθει προ πολλού» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και τόνισε πως «η συναίνεση και η συμπόρευση στο σημείο που έχουμε φτάσει είναι μονόδρομος».

    «Ο ελληνικός λαός είναι ώριμος, περιμένουμε να δούμε κατά πόσον είναι ώριμες και οι πολιτικές δυνάμεις να συνεισφέρουν σε αυτόν τον εθνικό κοινωνικό διάλογο και την εθνική συναίνεση που είναι απαραίτητη», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής και σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σα χώρα σε μια πολύ δύσκολη θέση. Είμαστε όμηροι κερδοσκοπικών παιχνιδιών που πλήττουν άμεσα την Ελλάδα και έμμεσα την Ευρωζώνη και το ευρώ. Βρισκόμαστε έκθετοι προς τους ευρωπαίους εταίρους μας κι ένα βήμα πριν την οριστική απόφαση για σκληρή επιτήρηση».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πεταλωτής προανήγγειλε ότι μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς θα υπάρξει ανακοίνωση.

    Επεσήμανε δε ότι θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση όλης της κοινωνίας και των πολιτικών αρχηγών για την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει συστράτευση στα στελέχη της κυβέρνησης για κοινή οικονομική πολιτική, με αφορμή δημοσιεύματα περί "διγλωσσίας" για την πολιτική έναντι των τραπεζών, ο κ. Πεταλωτής παρέπεμψε σε σχετική ανακοίνωση της κας Λούκας Κατσέλη και σημείωσε ότι η υπάρχει κοινή στάση και γραμμή στην κυβέρνηση.

    «Η επιβολή επώδυνων μέτρων δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης και δεν ζητάμε συναίνεση για επώδυνα μέτρα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς συναίνεση για επώδυνα μέτρα.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα δεχτεί προτάσεις των κομμάτων επί της οικονομικής πολιτικής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «εκτός από συναίνεση, μιλάμε και για εθνική συνεννόηση» και υπογράμμισε ότι μπορούν να ενσωματωθούν στο ΠΣΑ προτάσεις εφ όσον υπάρξουν, «αρκεί βεβαίως να είναι στη γραμμή και το πλαίσιο που εμείς έχουμε προδιαγράψει».

    Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπή δαπανών σε περίπτωση που δεν εγκριθεί το Πρόγραμμα, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν θετικές αναφορές από την Κομισιόν και σημείωσε ότι «από εκεί και πέρα, βεβαίως αν χρειαστεί θα πάρουμε και συμπληρωματικά μέτρα».

    Τόνισε δε ότι «δεν χρειάζεται» και «δεν υπάρχει σχέδιο «Β», εκτιμώντας πως «το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι από μόνο του ένας λεπτομερής οδικός χάρτης για έξοδο από την κρίση, ακόμα και με εναλλακτικές λύσεις».

    «Η εθνική μας κυριαρχία δεν κινδυνεύει εφόσον υπάρχει η συγκεκριμένη κυβέρνηση που τη διαφυλάσσει», είπε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά.

    Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η εισοδηματική πολιτική θα ανακοινωθεί εντός του Φεβρουαρίου και ερωτηθείς εάν ισχύουν οι δεσμεύσεις για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, τόνισε ότι «βεβαίως ισχύει».

    Ο κ. Πεταλωτής ανακοίνωσε ότι υπήρξε νωρίτερα συνεδρίαση του διαθεσμικού συντονιστικού οργάνου στο πρωθυπουργικό γραφείο, σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με το Γερμανό ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε

    Οι στενοί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας Ελλάδος και Γερμανίας, καθώς κι η κοινή βούλησή τους για συνέχιση και ενίσχυση αυτής της συνεργασίας επιβεβαιώθηκαν στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Επίσης, ο Γερμανός αντικαγκελάριος εξέφρασε την αμέριστη εμπιστοσύνη του στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης και στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Γ. Α. Παπανδρέου.

    Μεγάλο μέρος της συζήτησής μας κινήθηκε γύρω από τα θέματα που αφορούν την οικονομική κρίση, η οποία απασχολεί κάθε χώρα ξεχωριστά αλλά και το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας, είπε ο πρωθυπουργός.

    Και πρόσθεσε πως ανέπτυξε στον κ.Βεστερβέλε τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί και τις πολιτικές που έχουν δρομολογηθεί μέσα από το πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, ώστε "να αντιμετωπίσουμε τα διαρθρωτικά προβλήματα και να αναδιαρθρώσουμε την οικονομία μας και να γίνει πιο ανταγωνιστική, πιο βιώσιμη και πιο δίκαιη".

    Ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον Γερμανό αντικαγκελάριο θέματα της ΕΕ,καθώς,όπως είπε, έχουμε εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας που δίνει σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας και μια πιο ισχυρή Ευρώπη στο διεθνές στερέωμα.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε στον κ. Βεστερβέλε την ελληνική πρωτοβουλία για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ το 2014 και είπε ότι θεωρούμε ότι η ΕΕ πρέπει να αναδείξει περαιτέρω στα Δυτικά Βαλκάνια το κατ' εξοχήν χαρακτηριστικό της γνώρισμα ότι αποτελεί χώρο ασφάλειας και δημοκρατικών αξιών και επισήμανε ότι το 2014 δεν είναι μόνο όραμα για μια ενοποιημένη Ευρώπη, αλλά είναι και σημαντική εγγύηση για την εμπέδωση των δημοκρατικών αξιών στην περιοχή.

    Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό, την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, την ονομασία της ΠΓΔΜ (με τον πρωθυπουργό να δηλώνει την διάθεση της Ελλάδας για αμοιβαίως αποδεκτή λύση, στό πλαίσιο της εθνικής κόκκινης γραμμής που έχει χαραχτεί) το Ιράν αλλά και τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Λονδίνου για το Αφγανιστάν.

    Επίσης,όπως είπε ο πρωθυπουργός, συζήτησαν το θέμα της παράνομης μετανάστευσης κι ο ίδιος ενημέρωσε για τα μέτρα της κυβέρνησης ώστε να αναβαθμιστεί η πολιτική ασύλου και υποδοχής των λαθρομεταναστών.

    Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπανδρέου, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας των αρμόδιων υπουργείων των δύο χωρών σε αυτό τον τομέα.

    Ο Γκ. Βεστερβέλε ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή όπου είχε επαφές και με τις δύο πλευρές.

    Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης και των δημοσιονομικών της. Η κρίση αυτή έχει επιφέρει δυσκολίες σε όλες τις χώρες, είδα ότι η Ελλάδα είναι ακράδαντα αποφασισμένη και εγώ τη στηρίζω να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, είπε ο κ. Βεστερβέλε.

    Και τόνισε ότι είναι απαραίτητο να καταβληθούν προσπάθειες, ενώ διατύπωσε την ευχή να επιτύχουν αυτές.

    Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι μόνο προς όφελος της Ελλάδας, αλλά κατηγορηματικά και προς όφελος της ΕΕ, καθώς είναι θέμα σταθερότητας και για τη χώρα αλλά και για την Ενωση, είπε ο κ. Βεστερβέλε, εκφράζοντας την στήριξή του, ακόμα μία φορά, στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για λήψη αποτελεσματικών μέτρων.

    Ο πρωθυπουργός μου εξήγησε το πρόγραμμα, είμαι αισιόδοξος και πεπεισμένος ότι αυτό το πρόγραμμα εγκυμονεί νέες ευκαιρίες, οι οποίες θα πάρουν σάρκα και οστά, εφόσον το πρόγραμμα στηριχθεί από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, είπε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών.

    Εμείς οι Ευρωπαίοι - και γι΄αυτό είμαι εδώ - θέλουμε να εκφράσουμε την απεριόριστη εμπιστοσύνη μας στην ελληνική κυβέρνηση και άνευ όρων στα μέτρα και τον πρωθυπουργό.Θέλουμε να επιδείξουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα και να συμπαρασταθούμε σε αυτήν, τόνισε.

    Τέλος ο Γερμανός αξιωματούχος ανέφερε ότι συζήτησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό θέματα της διεθνούς Ατζέντας - όσα προανέφερε ο κ. Παπανδρέου - όπου και, όπως είπε, διαπιστώθηκε εντυπωσιακή ταύτιση απόψεων.

    [02] Επίσκεψη εργασίας του Γερμανού ΥΠΕΞ

    Την εμπιστοσύνη του στις δυνάμεις της Ελλάδας για να ξεπεράσει την κρίση, εξέφρασε σήμερα ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, κατά την υποδοχή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Παπούλιας έκανε λόγο για "ενδιαφέρουσα" περίοδο, την οποία διανύει ολόκληρη η ευρωπαϊκή οικογένεια, ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση.

    "Πρέπει, όμως, να το πιστέψετε κι εσείς ότι έχουμε τη θέληση και τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε την κρίση. Αλλωστε, νομίζω, ότι οι δυσκολίες της Ελλάδας είναι γενικότερες δυσκολίες. Βλέπω στην Ισπανία υπάρχουν και εκεί αρκετές δυσκολίες και νομίζω ότι είναι γενικότερη δυσκολία για το νόμισμά μας το ευρώ", είπε.

    Ο κ. Βεστερβέλε απο την πλευρά του δήλωσε ότι "νιώθουμε πραγματικά μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της Ελλάδας να μπορέσει να υπερβεί αυτή την κρίση", ενώ δήλωσε ότι κι η Γερμανία αλλά και ο ίδιος προσωπικά συνδέεται με την Ελλάδα, καθώς ο καθηγητής στον οποίο έγραψε τη πτυχιακή του εργασία, ήταν ο Δημήτρης Τσάτσος.

    Ο γερμανός υπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα, συναντήθηκε, επίσης, με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [03] Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

    Να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους, αποφάσισαν οι αγροτοσυνδικαλιστές, που συγκροτούν το πανελλήνιο συντονιστικό όργανο, στη διάρκεια πολύωρης συνάντησής, η οποία ολοκληρώθηκε αργά χθες το απόγευμα στη Βέροια.

    Στη μαραθώνια συνάντηση, διάρκειας πέντε και πλέον ωρών, οι εκπρόσωποι των αγροτών από 15 μπλόκα αφού αναφέρθηκαν λεπτομερώς στα αιτήματά τους, αξιολόγησαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα και αποφάσισαν να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τους αποκλεισμούς μεθοριακών σταθμών και οδικών κόμβων.

    Όπως είπε ο αγροτοσυνδικαλιστής από το Κιλκίς, Γιώργος Τερζής, η αρμόδια υπουργός κ. Μπατζελή δεν δεσμεύτηκε για τα «ασφυκτικά», όπως τα χαρακτήρισε, οικονομικά προβλήματα. «Ακόμα και τα περισσότερα θεσμικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι αόριστα και χωρίς χρονοδιάγραμμα υλοποίησης», δήλωσε ο κ. Τερζής.

    Τα μέλη του πανελλήνιου συντονιστικού οργάνου, θα εκδώσουν λεπτομερή ανακοίνωση με την οποία θα εξηγούν την απόφασή τους να παραμείνουν στα μπλόκα, ενώ θα ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι αγροτών από τα μπλόκα Κιλκίς, Στρυμονικού Σερρών, Εξοχής Δράμας, Ευζώνων και Δοϊράνης Κιλκίς, Κερδυλλίων Σερρών, Χρυσούπολης Καβάλας, Αλαμάνας Φθιώτιδας, Βογατσικού Καστοριάς, Πλατυκάμπου Λάρισας, Ριτσώνας και Κάστρου Βοιωτίας, Έβρου κ.α.

    Συνάντηση Κ. Μπατζελή με Λ. Κατσέλη

    ''Άμεσες ενισχύσεις στους αγρότες δεν θα υπάρξουν'' επαναβεβαίωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Κατερίνα Μπατζελή μετά τη συνάντηση που είχε με την υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη.

    Η κυρία Μπατζελή πρόσθεσε ότι ''ωστόσο θα υπάρξει ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής μέσω παρεμβάσεων και πολιτικών που στόχο έχουν την αναθέρμανση της αγροτικής οικονομίας, την ενίσχυση της ποιότητας των προϊόντων και όλα αυτά θα γίνουν μέσω του αναθεωρημένου ΕΣΠΑ''.

    Η κυρία Κατσέλη από την πλευρά της ανέφερε ότι διατηρείται η δέσμευση του υπουργείου ότι οι αγροτικές επιχειρήσεις θα ενταχθούν στο ΤΕΜΠΜΕ και τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί το νέο πακέτο χρηματοδότησης μέσω ΤΕΜΠΜΕ μαζί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

    Επίσης η κυρία Κατσέλη σημείωσε ότι το υπουργείο θα ασχοληθεί και με τη διαμόρφωση των τιμών από το χωράφι στο ράφι και για το θέμα αυτό θα συγκροτηθεί επιτροπή που θα αναλύσει το ζήτημα για κάθε προϊόν χωριστά.

    Η υπουργός επανέλαβε την θέση της ότι θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις στον αγροτικό τομέα μέσω ΕΣΠΑ θα αφορούν τόσο στην εποπτεία της αγοράς για τη διαμόρφωση των καλύτερων τιμών όσο και στη διαμόρφωση ενός πιστοποιητικού ποιότητας ελληνικής προέλευσης όσο και γενικότερα τη χρηματοδότηση αγροτικών επιχειρήσεων.

    Τα μπλόκα

    Στη Θεσσαλία, οι αγρότες κρατούν κλειστούς τους κόμβους Νίκαιας και Μικροθηβών, ενώ κλειστός είναι και ο παρακαμπτήριος δρόμος Λάρισας-Αγιάς.

    Τη διακοπή της κυκλοφορίας και των ΙΧ επιβατικών οχημάτων και λεωφορείων από και προς τη Βουλγαρία, αποφάσισαν το μεσημέρι, μετά από σύσκεψη, οι αγρότες που μετέχουν στο μπλόκο του Προμαχώνα. Ο συνοριακός σταθμός παραμένει κλειστός για τα φορτηγά από το απόγευμα της Κυριακής.

    Εξάλλου, κλειστή από το μεσημέρι είναι και η παλιά εθνική οδός Σερρών - Καβάλας στη γέφυρα του Στρυμόνα, δίπλα στο ''Λιοντάρι της Αμφίπολης''. Οι αγρότες θα ανοίξουν το μπλόκο στην περιοχή, αργά το απόγευμα. Κλειστή παραμένει η Εγνατία Οδός, στα Κερδύλλια Σερρών και στη Χρυσούπολη Καβάλας, ενώ λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι ελαιοπαραγωγοί από τη Χαλκιδική διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων και στο δρόμο Νέων Μουδανιών - Σιθωνίας. Μετά τη 1 μεσημέρι έκλεισε και ο κόμβος στα "Πράσινα Φανάρια" Θεσσαλονίκης, ενώ σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας παραμένουν συγκεντρωμένα τρακτέρ, χωρίς να διακόπτουν την κυκλοφορία.

    Πάντως, ανοιχτή παραμένει σήμερα, η εθνική οδός Σερρών - Θεσσαλονίκης. Οι αγρότες παραμένουν, όμως, στον κόμβο του Στρυμονικού με τα τρακτέρ τους.

    Το μεσημέρι οι αγρότες από τα μπλόκα της Αλαμάνας και της Ελάτειας, με 50 τρακτέρ περίπου έκλεισαν προειδοποιητικά τον κόμβο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας με το δρόμο Λαμίας - Άμφισσας στο 200 χλμ της ΝΕΟ Αθηνών-Λαμίας προκαλώντας συνολικά έμφραγμα στην κυκλοφορία κόβοντας την Ελλάδα στα δύο για μία ώρα περίπου. Σύμφωνα με δηλώσεις τους οι αγρότες θα συνεχίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και απειλούν να μετακινήσουν το μπλόκο στο ύψος του κόμβου των Θερμοπυλών που αν πραγματοποιήσουν την απειλή τους δεν θα υπάρχει πλέον άλλη διέξοδος στην κυκλοφορία μεταξύ βορρά και νότου.

    Στο μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας οι αγρότες έχουν σκληρύνει την στάση τους και από το πρωί έχουν κόψει όλους τους παράδρομους προκαλώντας έτσι πολύωρη ταλαιπωρία στους οδηγούς που αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν επαρχιακούς και αγροτικούς δρόμους για να συνεχίσουν το ταξίδι τους για Αθήνα.

    Σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου προχώρησαν αγρότες της Αχαΐας, στήνοντας μπλόκα στον κόμβο της Βιομηχανικής Περιοχής Πατρών και στο ύψος της κοινότητας Σαγέικα, στον δήμο Μόβρης.

    Σε νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να προχωρήσουν αύριο οι αγρότες στην Πελοπόννησο, όπου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΑΣΥ, θα κλείσουν την εθνική οδό Πύργου - Κυπαρρισίας στο ύψος της Νέδας Μεσσηνίας. Για την Πέμπτη προγραμματίζουν αποκλεισμό του αυτοκινητοδρόμου Τρίπολης - Κορίνθου, στο ύψος του κόμβου της Στέρνας.

    Στο «χορό» των κινητοποιήσεων και οι κτηνοτρόφοι

    Στο «χορό» των κινητοποιήσεων μπήκαν και οι κτηνοτρόφοι, που διεκδικούν τόσο οικονομικές ενισχύσεις, όσο και -κυρίως- την επίλυση θεσμικών τους αιτημάτων.

    Σήμερα, μετά το μεσημέρι, Βορειοελλαδίτες κτηνοτρόφοι έριξαν μεγάλες ποσότητες γάλακτος, στο οδόστρωμα, μπροστά από τη διασταύρωση «Πράσινα Φανάρια», κοντά στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

    Αύριο στις 5 το απόγευμα οι κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης πρόκειται να συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ και τα ζώα τους, τόσο στην Εγνατία οδό, όσο και μπροστά από την πύλη της Διεθνούς Έκθεσης. Σύμφωνα δε με τον Στέλιο Βογιατζή, οι κτηνοτρόφοι προετοιμάζουν «θερμή υποδοχή στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή».

    Την προσεχή Πέμπτη, κτηνοτρόφοι από τη Δράμα πρόκειται να κατευθυνθούν στο τελωνείο της Εξοχής, όπου προτίθενται να ρίξουν στους δρόμους μεγάλες ποσότητες γάλακτος.

    Αντίστοιχη κίνηση θα ακολουθήσει την Παρασκευή από κτηνοτρόφους της Ξάνθης, οι οποίοι θα αποκλείσουν κατά πάσα πιθανότητα το κτίριο της νομαρχίας.

    Χθες, κτηνοτρόφοι του Κιλκίς, βρέθηκαν νωρίς το μεσημέρι στο τελωνείο της Δοϊράνης, όπου και διαδήλωσαν δυναμικά μαζί με τους αγρότες συναδέλφους τους, ρίχνοντας στο οδόστρωμα ποσότητες γάλακτος.

    Το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου, θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη η ολομέλεια των προέδρων των κτηνοτροφικών συλλόγων της χώρας, προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, αναφορικά με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Δημήτρη Καμπούρη, οι κτηνοτρόφοι προτίθενται να πραγματοποιήσουν στην Αθήνα πανελλαδικό συλλαλητήριο, είτε στα τέλη του Φεβρουαρίου, είτε το αργότερο στις αρχές του επόμενου μήνα.

    Στο μεταξύ, συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, προανήγγειλε για τις 6 Φεβρουαρίου η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), ενόψει και της διεθνούς αγροτικής έκθεσης AGROTICA (3-7/2). Με ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, με αιτήματα -μεταξύ άλλων- την κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, την κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο και την άμεση καταβολή της συνδεδεμένης και αποσυνδεμένης επιδότησης, με ταυτόχρονη κατάργηση του διαχωρισμού σε αγρότες κατά κύριο και μη επάγγελμα.

    «Για τρίτη συνεχή χρονιά οι τιμές σε όλα τα προϊόντα είναι εξευτελιστικές, με συνέπεια μεγάλη μείωση στο εισόδημα μας. Τα χρέη είναι υπέρογκα, ενώ το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο. Από τις ενισχύσεις του ΟΣΔΕ πήραμε μόνο 60%, ενώ μεγάλος αριθμός αγροτών δεν παίρνει την επιστροφή φόρου από το πετρέλαιο», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Αλλα αιτήματα είναι η προστασία της ντόπιας παραγωγής από ανεξέλεγκτες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, το τριετές πάγωμα των χρεών προς την ΑΤΕ και η δεκαετής ρύθμιση των χρεών χωρίς πανωτόκια και η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει όλες τις ζημιές που οφείλονται σε καιρικά φαινόμενα, με αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών.

    [04] Ρεκόρ αμυντικών δαπανών

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει έναν αμυντικό προϋπολογισμό - ρεκόρ ύψους 708 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2011 που αρχίζει τον Οκτώβριο, όμως δεσμεύθηκε να συνεχίσει την προσπάθειά του για να εξαλείψει μη απαραίτητα και δαπανηρά οπλικά προγράμματα.

    Ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση 3,4% στο βασικό προϋπολογισμό του Πενταγώνου, ύψους 549 δισεκατομμυρίων, συν 159 δισεκατομμύρια για τη χρηματοδότηση των αμερικανικών στρατιωτικών αποστολών στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

    Το πάγωμα των δαπανών, στο οποίο προέβη ο Ομπάμα σε άλλα τμήματα του προϋπόλογισμού με στόχο να περιορίσει το έλλειμμα, δεν εφαρμόσθηκε στις ένοπλες δυνάμεις.

    «Μολονότι το υπουργείο Άμυνας εξαιρείται από το πάγωμα του προϋπολογισμού, δεν εξαιρείται από την κοινή λογική του προϋπολογισμού», δήλωσε ο Ομπάμα σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο.

    Πρόσθεσε πως η πρόταση προϋπολογισμού για το 2011 περιλαμβάνει μειώσεις «μη απαραίτητων αμυντικών προγραμμάτων που ουδόλως συμβάλλουν στην ασφάλειά μας», όπως η ετήσια δαπάνη 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για μεταγωγικά αεροπλάνα C-17 που κατασκευάζονται από την Boeing Co και η δαπάνη για την κατασκευή τους προστίθετο από το Κογκρέσο στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, κάθε χρόνο τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

    «Είναι καθαρή σπατάλη», δήλωσε ο Ομπάμα.

    Στο Πεντάγωνο, ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι θα επεκτείνει τις μυστικές μονάδες των Ειδικών Επιχειρήσεων, θα αναπτύξει περισσότερα μη επανδρωμένα αεροπλάνα και θα αυξήσει τη βοήθεια προς χώρες όπως η Υεμένη για να αντιμετωπίσουν την Αλ-Κάιντα.

    Ανακοινώνοντας τον προτεινόμενο προϋπολογισμό των 708 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2011, ο Γκέιτς δήλωσε ότι ο σχεδιασμός του Πενταγώνου που επί δεκαετίες επικεντρωνόταν στην ταυτόχρονη διεξαγωγή δύο μειζόνων συμβατικών πολέμων, "ξεπεράστηκε από τα γεγονότα".

    Καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με εξεγέρσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, ενώ η Αλ-Κάιντα δημιουργεί όλο και περισσότερα καταφύγια στην Υεμένη και τη Σομαλία, ο Γκέιτς δήλωσε πως οι πολεμικοί σχεδιαστές του Πενταγώνου αντιμετωπίζουν τώρα «ένα κόσμο όπου οι πιο πιθανές και θανάσιμες απειλές θα προέρχονται από αποτυχημένα ή διαλυμένα κράτη».

    «Πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα πολύ ευρύτερο φάσμα προκλήσεων ασφαλείας», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

    Στο πλαίσιο της αλλαγής των προτεραιοτήτων, η χρηματοδότηση των Ειδικών Επιχειρήσεων θα αυξηθεί κατά σχεδόν 6% και θα φτάσει τα 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό αρκετό για να προστεθούν ως 2.800 επιπλέον επίλεκτοι στρατιώτες και να αυξηθούν οι δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων να διεξάγουν "ανορθόδοξο πόλεμο", δείχνουν τα έγγραφα του προϋπολογισμού.

    Βάσει του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2011, που θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο, θα αυξηθεί επίσης ο αριθμός των προηγμένης τεχνολογίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως τα Predator και Reaper, στις πολεμικές ζώνες, από 37 σε 67 μέσα στα δύο επόμενα χρόνια.

    Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι θέτει τον κυβερνοχώρο σε ίδια μοίρα με την ξηρά, τη θάλασσα, τον αέρα και το διάστημα ως εν δυνάμει πεδίο σύγκρουσης και αναπτύσσει νέους τρόπους για να επιχειρεί εκεί.

    Ελλειμμα ρεκόρ

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προϊδέασε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουν το χρέος τους, "που μοιάζει σαν βουνό", πριν να επιχειρήσουν «να έχουν μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, μακροπρόθεσμα», την δε ευθύνη για το πελώριο χρέος "φόρτωσε" στις κυβερνήσεις του προέδρου Τζορτζ Μπους του νεότερου.

    Στις "εισαγωγικού χαρακτήρα" παρατηρήσεις για τον κρατικό προϋπολογισμό Οκτωβρίου 2010-Σεπτεμβρίου 2011, ο πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε ότι--σε σύγκριση με το έτος 2.000--αυτός περιέχει 12 τρισεκατομμύρια δολάρια "σωρευτικό" χρέος, αλλά και μία πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη +2,7% (μαζί με ανεργία +10%, που όμως θα υποχωρήσει από το 2013 στο +7,3% του "ενεργού" πληθυσμού).

    Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι «τα χρέη σωρεύτηκαν λόγω φοροαπαλλαγών των πλουσίων και λόγω της πολυετούς οικονομικής κρίσης», όλα δε αυτά αποδόθηκαν από το σημερινό πρόεδρο "στον προκάτοχό του στον Λευκό Οίκο".

    «Πρέπει "να τακτοποιήσουμε τα τού οίκου μας", πριν να επιχειρήσουμε μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη», υπογράμμισε ο πρόεδρος Ομπάμα.

    Στον προτεινόμενο από τον πρόεδρο προϋπολογισμό (λήγει τον Σεπτέμβριο 2011) το τρέχον (όχι το σωρευτικό) έλλειμμα διαμορφώνεται στο 1,56 τρισ.δολάρια, δηλαδή στο 10,6% του αμερικανικού ΑΕΠ, με πρόβλεψη για ετήσιο πληθωρισμό κατώτερο του +2% .

    Ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι μέσα σε μία δεκαετία το αμερικανικό δημόσιο θα συλλέξει έσοδα "τουλάχιστον 122 δισ.δολαρίων" με άνοδο δημοσίων εσόδων +19% (από τα 200 δισ.δολ. που προσδοκώντο), και ότι θα δοθούν κίνητρα για να μη "μεταναστεύσουν" εκτός ΗΠΑ όμιλοι ενέργειας και πολλών άλλων κατηγοριών βιομηχανίες.

    -Γενικότερα, διαφαίνεται μία κυβερνητική προσπάθεια να παρεμποδίζεται η τοποθέτηση κερδών από πλούσιες εταιρείες σε εξωχώριες (υπεράκτιες) εταιρείες. «Χάνονται και πάμπολλες θέσεις εργασίας, έτσι (από τα διαφεύγοντα για τις ΗΠΑ κέρδη)», υπογράμμισε ο πρόεδρος Ομπάμα.

    Εξέχουσα θέση στον ερχόμενο κρατικό προϋπολογισμό έχουν οι δαπάνες για το σύστημα της υγείας, οι οποίες όμως συναντούν μεγάλες αντιδράσεις κατά τη συζήτηση των σχετικών νομοσχεδίων στο Κογκρέσο.

    -Αυτή η μεταρρύθμιση του προέδρου Ομπάμα κινείται σε δύο "άξονες", ο ένας να αγοράζονται "πακέτα" περίθαλψης σε καθεμία Πολιτεία, ο άλλος να εκλογικευτούν οι δαπάνες στους ισχύοντες οργανισμούς κοινωνικής περίθαλψης.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 February 2010 - 15:30:25 UTC