Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Tο σχέδιο ανασυγκρότησης θα αποδώσει"
  • [02] "Λήψη μέτρων για την τόνωση της οικονομίας"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Να κάνουμε όλοι το καθήκον μας"

  • [01] "Tο σχέδιο ανασυγκρότησης θα αποδώσει"

    Στην Ινδία θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Κορυφής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Αύριο, θα μιλήσει στη Διάσκεψη για τις προοπτικές της Αειφόρου Ανάπτυξης. Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα έχει διμερείς συναντήσεις.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο δημοσιονομικών περικοπών της Ελλάδας, αλλά θέτει τη χώρα υπό επιτήρηση, ενώ αποφάσισε επίσης να ξεκινήσει διαδικασία για παράβαση σε βάρος της σχετικά με τις αναξιόπιστες στατιστικές για τα ελλείμματα.

    "Η Επιτροπή συμμερίζεται τους φιλόδοξους στόχους μείωσης του ελλείμματος που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και τα δημοσιονομικά μέτρα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν στο πρόγραμμα σταθερότητας", αναφέρει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

    Η Επιτροπή "χαιρετίζει επίσης την ανακοίνωση την Τρίτη από την ελληνική κυβέρνηση μιας νέας σειράς δημοσιονομικών μέτρων", προσθέτει.

    Εντούτοις "ζητεί από την Ελλάδα να εξηγήσει τα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε και το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής τους μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες" και "να αναφέρει λεπτομερέστερα τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή το 2011 και το 2012".

    Η Επιτροπή πρόσθεσε πως το σχέδιο σταθερότητας δεν θα είναι εύκολο να εφαρμοστεί, αλλά η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να προβεί σε περαιτέρω βαθιές φορολογικές προσαρμογές.

    Η Επιτροπή θα θεσπίσει επίσης για πρώτη φορά στενή "επιτήρηση" της εφαρμογής του σχεδίου δημοσιονομικών περικοπών από την Ελλάδα. Η Αθήνα πρέπει να υποβάλει ως τα μέσα Μαρτίου μια προσωρινή έκθεση για την πρόοδο που σημειώνει στη μείωση του ελλείμματος.

    Αποφάσισε επίσης να ξεκινήσει διαδικασία παράβασης εναντίον της Ελλάδας για την έλλειψη αξιοπιστίας των στατιστικών της, εκτιμώντας ότι η χώρα "απέτυχε στο καθήκον της να δημοσιεύει αξιόπιστες δημοσιονομικές στατιστικές".

    «Συμμερίζομαι τα φιλόδοξα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για τη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος για θέματα οικονομίας Χοακίν Αλμούνια και σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει και εμπιστεύεται το ελληνικό πρόγραμμα, γνωρίζοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους και τις δυσκολίες εφαρμογής που θα υπάρξουν.

    Δήλωσε, ακόμα ότι για να επιτευχθούν οι «φιλόδοξοι» στόχοι που θέτει το πρόγραμμα, χρειάζεται η στήριξη όλων των πολιτικών ομάδων και των κοινωνικών φορέων στην Ελλάδα.

    Συνεχίζοντας, ο Χ. Αλμούνια σημείωσε με έμφαση τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο σύστημα υγείας, στο ασφαλιστικό και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Ανέφερε, ακόμη, ότι η Ελλάδα, όπως και η Πορτογαλία έχουν εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα εξωτερικού εμπορικού ισοζυγίου.

    Τόνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του προγράμματος και επισήμανε ότι αν κατά τη διάρκεια του χρόνου αποδειχθεί ότι υπάρχει απόκλιση από τους στόχους, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εφαρμογή πρόσθετων οικονομικών μέτρων.

    Ειδικότερα, ο Χ. Αλμούνια ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να κοινοποιήσει στην Επιτροπή εκθέσεις για την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος, στις 16 Μαρτίου, στις 16 Μαΐου και στη συνέχεια ανά τρίμηνο.

    Εξάλλου, ο Χ. Αλμούνια ερωτηθείς αν οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου μειώνουν τους κινδύνους που υπάρχουν γύρω από την εφαρμογή του προγράμματος, απάντησε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με τις επισημάνεις της Επιτροπής. «Επείγει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και καλό θα είναι να αρχίσει από το πρώτο τρίμηνο του χρόνου ώστε να αποδώσει μέσα στο 2010», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Αναφορικά με το ζήτημα της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας, ο Ισπανός Επίτροπος επεσήμανε την πρόθεση της Επιτροπής να παρουσιάσει νέο σχέδιο νομοθετικών προτάσεων για την αύξηση των αρμοδιοτήτων της Eurostat. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κατά της Ελλάδας, για κοινοποίηση ψευδών στατιστικών στοιχείων από τις ελληνικές αρχές.

    Ο X. Αλμούνια αναφέρθηκε στις πιέσεις που ασκούν οι αγορές στην Ελλάδα για να διορθώσει τη δημοσιονομική της κατάσταση. Σημείωσε ότι αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί πιστά, βραχυπρόθεσμα οι αγορές θα λάβουν το μήνυμα και θα βελτιωθεί η στάση τους έναντι της Ελλάδας. Ως προς το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τα όποια προβλήματα θα ληφθούν μέσα στη Ζώνη του Ευρώ.

    Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα των ευρωομολόγων, ο Ισπανός Επίτροπος απέφυγε κατά βάση να απαντήσει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κατά πάσα πιθανότητα το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο άτυπο Συμβούλιο Ecofin που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στην Ισπανία.

    Γ.Παπανδρέου: Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης

    Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, αμέσως μετά τις συναντήσεις που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πολιτικούς αρχηγούς, ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στο κέντρο κερδοσκοπικών παιχνιδιών τα οποία έχουν ως τελικό στόχο το ευρώ και χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως αδύναμο κρίκο. Πρόσθεσε ότι είναι εθνικό χρέος η ακύρωση όλων αυτών των προσπαθειών μέσω των οποίων επιδιώκεται να οδηγηθεί η χώρα στο γκρεμό και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη. "Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου είναι η αύξηση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη που δεν επανεπενδύονται, η φορολόγηση των μερισμάτων κατά τον τρόπο που φορολογούνται τα εισοδήματα και η αύξηση στη φορολόγηση των οφ σορ εταιριών.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι θα χρειαστεί μέσα στο 2010 να αυξηθούν τα έσοδα του δημοσίου και ανακοίνωσε ότι ένα από τα μέτρα που θα φέρουν γρήγορα έσοδα θα είναι η αύξηση στη φορολογία των καυσίμων.

    Επίσης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή το Νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική, θα αντιμετωπιστούν θέματα σχετικά με τα υψηλά εισοδήματα στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ότι οι αυξήσεις που θα δοθούν δεν θα κινούνται πέραν της μισθολογικής ωρίμανσης. Όλα αυτά, όπως είπε, θα αφορούν και την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    Παράλληλα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η χαμένη ανταγωνιστικότητα της χώρας και κάλεσε εργοδότες και εργαζόμενους να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση.

    Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σύστημα τόνισε ότι θα είναι δίκαιο και προϊδέασε για αποφάσεις οι οποίες όπως είπε έχουν εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αφορούν μεταξύ άλλων την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

    Η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός, έχει πλήρη επίγνωση της δυσκολίας και της κρισιμότητας της κατάστασης αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια. Γι' αυτό, όπως είπε, θα κινηθεί με αίσθημα δικαίου, ότι τα μέτρα μπορεί να είναι επώδυνα αλλά η προσπάθεια της κυβέρνησης κατατείνει να σταματήσει την πορεία της χώρας προς τον γκρεμό.

    Ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση θα κάνουν κάθε τι δυνατό να συμπαρασταθούν στον αδύναμο, να στηρίξουν τη μέση ελληνική οικογένεια και τη νέα γενιά. Και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για απεργίες, στάση εργασιών και μπλόκα καθώς όπως τόνισε πρέπει να δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί.

    Τόνισε επίσης ότι οι ισχυρότεροι πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα και παράλληλα οι αδύναμοι να προστατευθούν περισσότερο.

    Η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι εδώ για να εγγυηθεί όλα αυτά και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και οι πολίτες είναι εδώ να βοηθήσουν τη χώρα να πετύχει τους στόχους της. Γνωρίζουμε της δυνατότητες της Ελλάδας και του ελληνισμού τόνισε και πρόσθεσε "είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε".

    Δηλώσεις Πεταλωτή

    «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και είναι εθνικά επιβεβλημένο να υλοποιήσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τα συμπληρωματικά μέτρα που λαμβάνουμε,ώστε να βγει η χώρα από την πολύ μεγάλη οικονομική κρίση»,δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Ο Γιώργος Πεταλωτής απέδωσε τη σημερινή κατάσταση στις «λανθασμένες πολιτικές μπροστά στο πολιτικό κόστος»,την «ατολμία» και την «αναβλητικότητα των τελευταίων ετών», προσθέτοντας ότι η απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας μας δημιούργησε μεγάλες πιέσεις από τις διεθνείς αγορές και την κατέστησε τον εύκολο στόχο της διεθνούς κερδοσκοπίας.

    Τόνισε ότι όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης είναι μελετημένες και στοχοθετημένες και πρόσθεσε ότι όσο θα είναι η χώρα ο «αδύναμος κρίκος», τόσο θα είναι δεκτική κερδοσκοπικών παιχνιδιών.

    Επιπλέον,ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός και σύσσωμη η κυβέρνηση καταβάλλουν διαρκώς κάθε δυνατή προσπάθεια αφενός να ανακτήσει τη χώρα την αξιοπιστία της και αφετέρου με ένα αξιόπιστο και δίκαιο Πρόγραμμα Σταθερότητας, να εξέλθει από την κρίση.

    "Απαιτείται κοινή προσπάθεια από όλους τους Έλληνες με δίκαιο, κατά το δυνατόν, καταμερισμό των βαρών», είπε και συμπλήρωσε πως απαιτείται από όλους υπευθυνότητα, συναίσθηση της ευθύνης, συλλογική δράση, κοινωνική συνέπεια και δημιουργία μιας συνείδησης κοινής προσπάθειας μπροστά στις πιθανές επιπτώσεις μια πρωτοφανούς οικονομικής κατάστασης.

    Σχετικά με το αν οι χτεσινές ανακοινώσεις ήταν προαπαιτούμενο για να δοθεί σήμερα το «πράσινο φως» από την ΕΕ για το Πρόγραμμα Σταθερότητας,ο εκπρόσωπος τόνισε ότι αυτό είναι το «θεμέλιο» για την έξοδο από την κρίση και υπογράμμισε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες «έπρεπε να τα πάρουμε συμπληρωματικά, όπως τα πήραμε».

    Ερωτηθείς κατά πόσον οι συναντήσεις του πρωθυπουργού στο Νταβός «βάρυναν» στις αποφάσεις του,ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι όλες οι συναντήσεις και η επικοινωνία του πρωθυπουργού με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες και αναλυτές, διεθνώς, «συντελούν στο να υπάρχει μια διαμορφωμένη άποψη και από τον ίδιο και από την κυβέρνηση για να λαμβάνονται οι αποφάσεις και τα μέτρα στον κατάλληλο χρόνο».

    «Συνεκτιμούμε όλα τα στοιχεία και παίρνουμε τις αποφάσεις και τα μέτρα όταν χρειάζονται και εφόσον χρειάζονται»,σημείωσε ο κ. Πεταλωτής.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα πάρει κι άλλα συμπληρωματικά μέτρα εάν χρειαστεί, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση «βεβαίως κάνει και θα κάνει ό,τι πρέπει, με δεδομένη την κατάσταση που παραλάβαμε».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση,ο κ.Πεταλωτής,αφού τόνισε ότι η «μεγάλη απόφαση» της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τα νομοσχέδια για το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο,σημείωσε ότι «εάν χρειαστεί,θα πάρουμε συμπληρωματικά μέτρα».

    Παράλληλα, όμως, αρνήθηκε ότι υπάρχει «σχέδιο Β» και τόνισε ότι «το σχέδιο είναι ένα».

    Σχετικά με το αν υπάρχει «ανησυχία» στην κυβέρνηση για αντιδράσεις στο εσωτερικό της μετά τις χτεσινές ανακοινώσεις, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου είχαν ενημερωθεί πριν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

    Πρόσθεσε δε,μεταξύ άλλων,ότι «θα υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις, το θέμα είναι ότι έχουμε ένα στόχο και ένα καθήκον αυτή την κρίσιμη στιγμή,να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και τη δίνη των κερδοσκόπων».

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση προτίθεται να «μπει μπροστά» για το ευρω - ομόλογο,ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «ό,τι αποφασίζεται θα ανακοινώνεται».

    [02] "Λήψη μέτρων για την τόνωση της οικονομίας"

    "Πρόσθετα μέτρα όχι μόνο για μείωση του ελλείμματος, αλλά για «ανάσες» τόνωσης της οικονομίας. Διότι χωρίς αυτά, η ύφεση θα βαθύνει, τα δημόσια έσοδα θα συμπιεστούν κι άλλο, θα αυξηθούν οι κυκλικές δαπάνες (όπως τα επιδόματα ανεργίας), τα ελλείμματα δεν θα περιοριστούν, ενώ η ανεργία θα εκτιναχθεί απότομα", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

    "Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης είναι υποχρεωμένο να κερδίσει τη μάχη της αξιοπιστίας, μετά από τέσσερις μήνες αναβλητικότητας και απραξίας. Αλλά δεν αρκεί μόνο να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των Βρυξελλών", ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε:

    "Πρέπει ταυτόχρονα να πάρει και μέτρα που δεν τα εισηγείται η «επιτήρηση», αλλά τα επιβάλλει η οικονομική λογική. Και η κοινή λογικήβ¦Δηλαδή, μέτρα αντιστάθμισης της δημοσιονομικής πίεσης, με ανάσες τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, όπως αυτές που επί μήνες προτείνει η Νέα Δημοκρατία.

    Η δέσμη μέτρων Σαμαρά, που πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα από την κυβέρνηση, αποτελεί μονόδρομο για τη στήριξη της μεσαίας τάξης, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Και για την διαφύλαξη των θέσεων εργασίας".

    «Τα σοβαρά μέτρα πρέπει να παρθούν τώρα, πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα χωρίς ταλαντεύσεις και ενδοκυβερνητική διχογνωμία», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς και τόνισε πως η Ν.Δ θα στηρίξει ό,τι είναι απαραίτητο. «Λέμε ναι σε μέτρα που περιορίζουν την κρατική σπατάλη, τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, αλλά λέμε όχι σε μέτρα όπως η αύξηση των φόρων στα καύσιμα ή η αύξηση του ΦΠΑ που θα ματώσουν τους αδύναμους, όπως λέμε όχι και σε μέτρα που εντείνουν τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

    Επίσης ανέφερε ότι η Ν.Δ έχει δώσει ξεκάθαρο στίγμα και έχει προσφέρει συγκεκριμένο μείγμα μέτρων που χρειάζεται η οικονομία και τόνισε ότι χρειάζονται και ανάσες ανάπτυξης προειδοποιώντας πως διαφορετικά η ύφεση θα βαθύνει πολύ περισσότερο. «Προσφέρουμε αποφασιστική στήριξη σε ό,τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο αλλά να ξέρει η κυβέρνηση ότι η στήριξή μας δεν είναι λευκή επιταγή», συμπλήρωσε αναφέροντας ότι η Ν.Δ θα κρίνει κάθε μέτρο κατά περίπτωση με κριτήριο το συμφέρον του τόπου.

    Ο κ. Σαμαράς είπε ότι οι δραματικές εξελίξεις στην οικονομία δεν προέκυψαν ξαφνικά και υπενθύμισε πως όταν η κρίση χτύπησε την πόρτα μας προεκλογικά «το ΠΑΣΟΚ είτε δεν κατάλαβε είτε δεν θέλησε να ακούσει και πάντως έταξε στους πάντες τα πάντα».

    «Τις εκλογές τις κέρδισε αλλά δεν αντέδρασε έγκαιρα μετά τις εκλογές», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας πως «με αναβλητικότητα, δραματικές καθυστερήσεις και εσωτερική διγλωσσία δεν αντιμετωπίζεις τέτοια κρίση».

    Πρόσθεσε δε ότι τα spreads εκτινάχτηκαν και η φυγή κεφαλαίων ξεκίνησε μετά τις εκλογές και έκανε λόγο για ασυγχώρητη απραξία της κυβέρνησης.

    «Ασφαλώς και δεν πρόκειται να δεχθούμε πρακτικές κυβερνητικής αλαζονείας εν ονόματι της κρίσης», κατέληξε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

    Η Οργανωτική επιτροπή του 8ου Συνεδρίου της ΝΔ

    Με απόφαση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ορίζεται η τελική σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου Τακτικού Συνεδρίου του κόμματος.

    Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι ο κ. Δ. Αβραμόπουλος και σ' αυτήν μετέχουν επίσης:

    - Πέτρος Μολυβιάτης, πρώην Υπουργός

    - Λευτέρης Ζαγορίτης, Γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής

    - Πάνος Παναγιωτόπουλος, Εκπρόσωπος ΝΔ

    - Αθανάσιος Νάκος, Bουλευτής

    - Μαριέττα Γιαννάκου, Ευρωβουλευτής, επικεφαλής της Ομάδας Ευρωβουλευτών της ΝΔ

    - Μάξιμος Χαρακόπουλος, Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού

    - Κώστας Γκιουλέκας, Γραμματέας Προγράμματος

    - Βασίλης Μιχαλολιάκος, Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης

    - Μενέλαος Δασκαλάκης, Γενικός Διευθυντής του Κόμματος

    - Μανώλης Αγγελάκας, Γραμματέας Οργανωτικού

    - Γιάννης Μανώλης, Γραμματέας Συνδικαλισμού

    - Κατερίνα Παπακώστα, Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων

    - Γεώργιος Καλαντζής, Γραμματέας τέως βουλευτών - πολιτευτών

    - Επαμεινώνδας Λεκέας, Γραμματέας Εκλογών

    - Δημήτρης Σταμάτης, Σύμβουλος του Προέδρου για θέματα Πολιτικής Οργάνωσης

    - Δημήτρης Πανοζάχος, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου

    - Διονύσης Σταμενίτης, Τεχνικός Σύμβουλος Συνεδρίου

    - Κωνσταντίνος Μπούρας, Υπεύθυνος Οικονομικών Συνεδρίου

    - Κωνσταντίνος Ζωντανός, Διευθυντής Οργανωτικής Επιτροπής

    Στην Επιτροπή θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ο οποίος θα εκλεγεί με ανοιχτή διαδικασία.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Επίσκεψη Παπανδρέου στην Ινδία

  • Η Υφυπουργός Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη, θα επισκεφτεί τη ΓΓ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή για να συζητήσουν για το ΠΕΠ (10:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • AGROTICA: Ημερίδα ΠΑΣΕΓΕΣ, με θέμα,«Το μέλλον της γεωργίας: Προοπτικές και προκλήσεις για τους νέους αγρότες», στο συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» (Αιθ. C) (10:30:00, Θεσσαλονίκη/ΔΕΘ)

  • Συνεδρίαση ΔΣ της ΕΝΑΕ (11:00:00, Αθήνα/ξενοδοχείο Divani Caravel)

  • AGROTICA:Συνέντευξη Τύπου της ΓΕΣΑΣΕ για τις αγροτικές εξελίξεις και τα προβλήματα των αγροτών, στο συνεδριακό κέντρο "Ν. Γερμανός" (11:00:00, Θεσσαλονίκη/ΔΕΘ)

  • AGROTICA: Συνέντευξη Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στο Συνεδριακό Κέντρο "Ι. Βελλίδης" (αιθ. 6) (11:00:00, Θεσσαλονίκη/ΔΕΘ)

  • Συνέντευξη Τύπου Α. Παπαρήγα με θέμα «Η πάλη του ΚΚΕ για την οργάνωση των λαϊκών αγώνων μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης, της ΕΕ, του κεφαλαίου και των αστικών κομμάτων» (11:00:00, Αθήνα/Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους 2)

  • Παρουσίαση του βιβλίου του Μακάριου Δρουσιώτη "Δύο απόπειρες και μία δολοφονία - Η Χούντα και η Κύπρος, 1967-1970" (13:00:00, Αθήνα/"Public"- Πλ. Συντάγματος)

  • Συνάντηση του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μ.Λαμτζίδη, στη Χαλάστρα (13:00:00, Θεσσαλονίκη/Χαλάστρα )

  • Συνέντευξη ΥΦΕΞ Σπύρου Κουβέλη για την Αϊτή (14:00:00, ΥΠΕΞ)

  • Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραστεί στα γεύματα της αρχιεπισκοπής προς τους μετανάστες (15:00:00, Αθήνα/Σοφοκλέους)

  • AGROTICA: Ημερίδα Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, με θέμα: "Βιοαέριο: Μια Ασφαλής και Αειφόρος Ενεργειακή Πηγή", στο "Ν.Γερμανός" (15:30:00, Θεσσαλονίκη/ΔΕΘ)

  • 14ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΑΕ - Εναρξη εργασιών από τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση (17:00:00, Αθήνα/ξενοδοχείο Divani Caravel)

  • Η κεντρική καρνιβαλική εκδήλωση του δήμου Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αριστοτέλους. Ποδηλατικό καρναβάλι στην πλατεία Χρηματιστηρίου, στα Άνω Λαδάδικα (19:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Ποδόσφαιρο-Ιταλία (Κύπελλο, α΄ ημιτελικός): Ρόμα-Ουντινέζε - 22:00:00, Ρώμη (ITA)

    Βουλή - πρόγραμμα

    09.30 (150) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ: Συμπεράσματα της Επιτροπής για το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών

    10:30 (ολομέλεια) Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: "Κύρωση και τροποποίηση της από 29.10.2009 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Αναστολή εφαρμογής διατάξεων τακτοποίησης ημιυπαίθριων και λοιπών κλειστών χώρων που άλλαξαν χρήση (ΦΕΚ 218 Α')". (1/1)

    Αθλητική ατζέντα

  • Μπάσκετ-Ευρωλίγκα (φάση «16», 2η ημέρα), Μαρούσι-Παναθηναϊκός 21:45

  • Μπάσκετ-EuroCup Γυναικών (φάση των «16», β αγώνας), Αθηναϊκός (ΕΛΛΑΔΑ)-Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία) 20:30

    [04] "Να κάνουμε όλοι το καθήκον μας"

    Με 266 ψήφους υπέρ και 32 "παρών" η Βουλή ενέκρινε, σε ειδική συνεδρίαση, την ανανέωση της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Υπέρ της επανεκλογής του έχουν τάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., "παρόντες" δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απουσίαζαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Σοφία Καλαντίδου. Η ορκωμοσία του θα γίνει στις 12 Μαρτίου.

    Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, επικεφαλής του προεδρείου του Σώματος, επισκέφθηκε τον κ. Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο, και του ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή.

    Ο Φίλιππος Πετσάλνικος προσφωνώντας τον Κάρολο Παπούλια, επισήμανε τη μεγάλη πλειοψηφία που έλαβε η υποψηφιότητα του σημερινού Προέδρου και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον κ. Παπούλια, ότι "καλείστε να συνεχίσετε να ασκείται τα συνταγματικά σας καθήκοντα σε μία κρίσιμη περιόδο για τη χώρα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλησεις".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας, επισήμανε ότι είναι μεγάλη η τιμή που του γίνεται, αλλά και πολύ μεγαλύτερη η ευθύνη και ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού για τη τιμή που του έγινε.

    "Είναι ανάγκη για να ξεπεράσουμε την κρίση να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις και πρέπει να βελτιώσουμε την απόδοση των θεσμών της ελληνικής πολιτείας", επισήμανε ο Πρόεδρος Παπούλιας και πρόσθεσε ότι "ενα δίκαιο και ισχυρό και αποτελεσματικό κράτος μπορεί να ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση και μπορεί να ανοίξει δρόμους καλύτερους και ευτυχέστερους για τον ελληνικό λαό".

    Επίσης ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε ότι "θα πρέπει να κάνουμε όλοι το καθήκον μας και πολιτεία και πολίτες, να στρατευτούμε για μία ιστορική μετάβαση. Και στην αντίπερα όχθη πρέπει να βρεθούμε όλοι μαζί ενωμένοι", υπογραμμίζοντας ότι "σ' αυτή τη προσπάθεια στρατεύομαι μαζί σας".

    Ανακοινώνοντας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας στη Βουλή για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας για την επόμενη πενταετία, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Φίλιππος Πετσάλνικος επισήμανε:

    «Κύριε Πρόεδρε,

    »Καλείστε να συνεχίσετε να ασκείτε τα συνταγματικά σας καθήκοντα σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις.

    »Σε μια περίοδο που όλοι μας καλούμαστε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να βγει η πατρίδα μας απο την κρίση.

    »Αποτελεί κοινή διαπίστωση, ότι διάφοροι επιχειρούν να εμφανίσουν τη χώρα μας εγκλωβισμένη σε αδιέξοδα, επιδιώκουν να καλλιεργήσουν κλίμα απαισιοδοξίας.

    »Πιστεύω όμως ότι όλοι μας -ηγεσία και πολίτες- θα εργασθούμε συντεταγμένα και μεθοδικά, με πίστη στις ανεξάντλητες δυνάμεις του λαού μας και στις δυνατότητες αυτού του τόπου, για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Και θα το πετύχουμε.

    »Κύριε Πρόεδρε,

    »Η Βουλή των Ελλήνων, εμείς οι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, εκφράζοντας τα ανυπόκριτα και ειλικρινή αισθήματα του προς το πρόσωπό σας, σας τιμούμε για τις εξαιρετικές πολιτικές αρετές σας και το υψηλό πολιτικό σας ήθος.

    »Στην πρώτη θητεία σας, με νηφαλιότητα και σύνεση, αλλά και με πολύ ανθρώπινο τρόπο εκφράσατε τις ευαισθησίες και τα δημοκρατικά φρονήματα του ελληνικού λαού, επεμβαίνοντας με τον εύστοχο λόγο σας σε περιόδους απαιτητικές και δύσκολες.

    »Λιτός και πάντα προσιτός στους πολίτες, διατρέξατε τη χώρα αλλά βρεθήκατε και σε κάθε γωνιά της γης, όπου βρίσκονται Ελληνες, όπου χτυπάει η καρδιά του ελληνισμού.

    »Εκπροσωπήσατε επάξια τη χώρα διεθνώς και υποδεχθήκατε εδώ ηγέτες άλλων χωρών εκπροσωπώντας τον ελληνικό λαό με αξιοπρέπεια, προασπιζόμενος τα δίκαια και δικαιώματα της χώρας, αλλά και τα ιδανικά της ελευθερίας και της ειρήνης.

    »Με σεβασμό στον πολίτη και στους θεσμούς, αγωνισθήκατε στο πλαίσιο των νόμων και του Συντάγματος, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, για το καλό της πατρίδας.

    »Εκφράσατε την εθνική ενότητα, μακριά απο πολιτικές αντιδικίες και σκοπιμότητες.

    »Κύριε Πρόεδρε,

    »Σήμερα είναι μια εξαιρετική ημέρα για την Ελλάδα, για την Κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία.

    »Η επανεκλογή σας, και μάλιστα με αυτή την ευρύτατη εμπιστοσύνη που εκφράσθηκε στο πρόσωπό σας, σηματοδοτεί εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημόσιας ζωής που δικαιολογούν την αισιοδοξία μας για το μέλλον.

    »Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας εκφράσω, ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, εκ μέρους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά και προσωπικώς, τις θερμότερες ευχές για την επιτυχή εκπλήρωση των καθηκόντων σας ως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και κατά την διάρκεια της δεύτερης θητείας σας για το καλό της Πατρίδας και της Δημοκρατίας, για το καλό του Εθνους και του λαού μας.»

    Στη συνέχεια, ο κ. Παπούλιας συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου και λίγη ώρα αργότερα δέχθηκε τον πρόεδρο της ΝΔ Α.Σαμαρά.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον Πρόεδρο τα θερμά του συγχαρητήρια και όλη του την αγάπη για την επανεκλογή του στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.

    "Τιμήσατε με τον καλύτερο τρόπο το αξίωμα αυτό και έχετε ευρύτατη συναίνεση, όπως βλέπετε, στο πρόσωπό σας. Και είμαι σίγουρος ότι μπροστά και στις εθνικές κρίσεις, καθώς η χώρα περνάει μια μεγάλη περιπέτεια, διαμορφώνεται μία ευρύτατη συναίνεση και στον ελληνικό λαό για να στηριχθούν οι πολιτικές που χρειάζονται για να πάμε μπροστά", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την πρόταση και τη στήριξη στο πρόσωπό του και δεν έκρυψε τη συγκίνησή του, ενώ πρόσθεσε ότι ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η χθεσινή του συνάντηση με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας.

    "Ηταν πολύ υποστηρικτικός στην προσπάθειά μας και νομίζουμε ότι είναι σημαντικό πως η Γερμανία βλέπει θετικά αυτά που κάνουμε", ανταπάντησε ο πρωθυπουργός.

    Τα θερμά του συγχαρητήρια για την επανεκλογή του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας εξέφρασε στον Κάρολο Παπούλια και ο πρόεδρος της ΝΔ.

    "Θερμά συγχαρητήρια για την πανηγυρική επανεκλογή σας. Να έχετε καλή δύναμη", τόνισε ο κ. Σαμαράς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος τον ευχαρίστησε για τη στήριξη.

  • ** Ο κ.Κάρολος Παπούλιας καταλαμβάνει την ένατη προεδρική θητεία από τη μεταπολίτευση, είναι ο τρίτος πρόεδρος, μετά τους Κ.Καραμανλή και Κ.Στεφανόπουλο, που επανεκλέγεται σε δεύτερη θητεία, ενώ κατέχει ο ίδιος το ρεκόρ κοινοβουλευτικής συναίνεσης κατά την πρώτη εκλογή του το Μάρτιο του 2005 με 279 ψήφους.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 February 2010 - 5:30:21 UTC