Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα πληρώσουν οι φοροφυγάδες"
  • [02] "Λήψη μέτρων για την τόνωση της οικονομίας"
  • [03] Οι πλημμύρες αποκάλυψαν τάφους της ελληνιστικής περιόδου
  • [04] Κοντά στους μετανάστες
  • [05] "Πολεμική αντεπίθεση"
  • [06] Απεβίωσε ο Κώστας Αξελός

  • [01] "Θα πληρώσουν οι φοροφυγάδες"

    Στην Ινδία θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Κορυφής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Αύριο, θα μιλήσει στη Διάσκεψη για τις προοπτικές της Αειφόρου Ανάπτυξης.

    Τη λήψη μέτρων για εκείνους που δεν πληρώνουν σήμερα και πρέπει να πληρώσουν ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συζήτηση που είχε σήμερα με τους δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί, δίνοντας κατ` αυτόν τον τρόπο το στίγμα του φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

    Στην ίδια συζήτηση ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να προστατευθούν οι χαμηλόμισθοι και οι μικρομεσαίοι και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει τις αλλαγές, γιατί αν δεν γίνουν αυτές τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

    Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση ζήτησε τη συμβολή όλων στην πραγματοποίηση αυτών των αλλαγών και ιδιαιτέρως εκείνων που έχουν τα μεγαλύτερα προνόμια και πρέπει να συμβάλουν περισσότερο.

    Κανένας μας δεν είναι ευχαριστημένος με τις δυσκολίες που περνάει η χώρα, ανέφερε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι πρέπει να κάνουμε την κρίση ευκαιρία και σήμερα είναι μια ιστορική ευκαιρία την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε. Και οι αλλαγές αυτές, είπε, θα γίνουν υπέρ των πολιτών.

    Αναφέρθηκε στα πολλά λάθη που έχουν γίνει στη χώρα, αποτέλεσμα των οποίων ήταν να βρίσκεται σήμερα εκτεθειμένη. Έχουμε εθνική ανάγκη να γίνουν οι αλλαγές πρόσθεσε, καθώς μάλιστα η χώρα απειλείται.

    Επίσης τόνισε ότι η αδυναμία και η έλλειψη βούλησης τα προηγούμενα χρόνια για να γίνουν αλλαγές δημιούργησαν τα σημερινά προβλήματα, τα οποία πληρώνουμε.

    Συνάντηση με τον Ινδό πρωθυπουργό

    Σήμερα, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε, στο Νέο Δελχί, συνάντηση διάρκειας 40 λεπτών με τον Ινδό ομόλογό του Μανμουχάν Σινγκ αλλά και τον γραμματέα του κόμματος του Κογκρέσου Ραούλ Γκάντι.

    Οι δυο πρωθυπουργοί συμφώνησαν στην αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας, όπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση.

    Η ισχυρή παρουσία της Ελλάδας διεθνώς είναι πάντα χρήσιμη, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι είναι ακόμα πιο χρήσιμη αυτή την περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει μια εθνική και οικονομική κρίση.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι η Ινδία η οποία είναι αναδυόμενη δύναμη στην οικονομία, την τεχνολογία, τον πολιτισμό αλλά και πολιτικά μέσω της αναβάθμισης των σχέσεων, μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη της Ελλάδας σε πολλούς τομείς.

    Κοινή διαπίστωση των δύο πρωθυπουργών ήταν ότι οι απόψεις είναι συγκλίνουσες αναφορικά με τα οικνομικά δεδομένα και τη διεθνή οικονομική κρίση.

    Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε πρόσκληση στον Ινδό ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα.

    Ο κ.Σινγκ αποδέχθηκε την πρόσκληση και όπως είπε ο κ.Παπανδρέου σύντομα θα επισκεφθεί την Ελλάδα.

    Ο Ινδός πρωθυπουργός ευχαρίστησε επίσης τον κ. Παπανδρέου για την υποστήριξη της Ελλάδας στο αίτημα της Ινδίας να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Στη συνάντηση οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν πολλά θέματα στα οποία οι δύο χώρες θα αναπτύξουν συνεργασία.

    Ειδικότερα, συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας στις κατασκευές, στις υποδομές, στις τηλεπικοινωνίες, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τον τουρισμό, την πράσινη τεχνολογία, την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου και την απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών.

    Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν επίσης το θέμα της κλιματικής αλλαγής με το οποίο θα ασχοληθεί αύριο μεγάλο διεθνές συνέδριο που γίνεται στο Νέο Δελχί, καθώς και για την παγκόσμια οικονομική κρίση. Κατά τη συζήτηση του θέματος αυτού ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της χώρας μας ενημερώνοντας τον Ινδό ομόλογό του για το πως προχωρά η προσπάθεια εξόδου από την οικονομική κρίση και διαβεβαιώνοντάς τον ότι η Ελλάδα θα βγει από αυτή με τα δικά της μέσα.

    Ο κ.Παπανδρέου θα έχει αύριο συνάντηση με την πρόεδρο του κόμματος του Κογκρέσου Σόνια Γκάντι, με την οποία μεταξύ άλλων θα κάνουν αποτίμηση της παλαιότερης πρωτοβουλίας των έξι στην οποία μετείχαν ο Ανδρέας Παπανδρέου και η Ιντιρα Γκάντι.

    Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αναβίωσης της πρωτοβουλίας αυτής, καθώς η απειλή των πυρηνικών όπλων, που ήταν το βασικό αντικείμενο της αρχικής πρωτοβουλίας είναι και σήμερα υπαρκτή.

    Συζήτηση με δημοσιογράφους

    Η"Πράσινο φως" από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο δημοσιονομικών περικοπών της Ελλάδας, αλλά θέτει τη χώρα υπό επιτήρηση, ενώ αποφάσισε επίσης να ξεκινήσει διαδικασία για παράβαση σε βάρος της σχετικά με τις αναξιόπιστες στατιστικές για τα ελλείμματα.

    "Η Επιτροπή συμμερίζεται τους φιλόδοξους στόχους μείωσης του ελλείμματος που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και τα δημοσιονομικά μέτρα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν στο πρόγραμμα σταθερότητας", αναφέρει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

    Η Επιτροπή "χαιρετίζει επίσης την ανακοίνωση την Τρίτη από την ελληνική κυβέρνηση μιας νέας σειράς δημοσιονομικών μέτρων", προσθέτει.

    Εντούτοις "ζητεί από την Ελλάδα να εξηγήσει τα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε και το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής τους μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες" και "να αναφέρει λεπτομερέστερα τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή το 2011 και το 2012".

    Η Επιτροπή πρόσθεσε πως το σχέδιο σταθερότητας δεν θα είναι εύκολο να εφαρμοστεί, αλλά η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να προβεί σε περαιτέρω βαθιές φορολογικές προσαρμογές.

    Η Επιτροπή θα θεσπίσει επίσης για πρώτη φορά στενή "επιτήρηση" της εφαρμογής του σχεδίου δημοσιονομικών περικοπών από την Ελλάδα. Η Αθήνα πρέπει να υποβάλει ως τα μέσα Μαρτίου μια προσωρινή έκθεση για την πρόοδο που σημειώνει στη μείωση του ελλείμματος.

    Αποφάσισε επίσης να ξεκινήσει διαδικασία παράβασης εναντίον της Ελλάδας για την έλλειψη αξιοπιστίας των στατιστικών της, εκτιμώντας ότι η χώρα "απέτυχε στο καθήκον της να δημοσιεύει αξιόπιστες δημοσιονομικές στατιστικές".

    «Συμμερίζομαι τα φιλόδοξα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για τη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος για θέματα οικονομίας Χοακίν Αλμούνια και σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει και εμπιστεύεται το ελληνικό πρόγραμμα, γνωρίζοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους και τις δυσκολίες εφαρμογής που θα υπάρξουν.

    Δήλωσε, ακόμα ότι για να επιτευχθούν οι «φιλόδοξοι» στόχοι που θέτει το πρόγραμμα, χρειάζεται η στήριξη όλων των πολιτικών ομάδων και των κοινωνικών φορέων στην Ελλάδα.

    Συνεχίζοντας, ο Χ. Αλμούνια σημείωσε με έμφαση τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο σύστημα υγείας, στο ασφαλιστικό και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Ανέφερε, ακόμη, ότι η Ελλάδα, όπως και η Πορτογαλία έχουν εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα εξωτερικού εμπορικού ισοζυγίου.

    Τόνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του προγράμματος και επισήμανε ότι αν κατά τη διάρκεια του χρόνου αποδειχθεί ότι υπάρχει απόκλιση από τους στόχους, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εφαρμογή πρόσθετων οικονομικών μέτρων.

    Ειδικότερα, ο Χ. Αλμούνια ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να κοινοποιήσει στην Επιτροπή εκθέσεις για την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος, στις 16 Μαρτίου, στις 16 Μαΐου και στη συνέχεια ανά τρίμηνο.

    Εξάλλου, ο Χ. Αλμούνια ερωτηθείς αν οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου μειώνουν τους κινδύνους που υπάρχουν γύρω από την εφαρμογή του προγράμματος, απάντησε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με τις επισημάνεις της Επιτροπής. «Επείγει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και καλό θα είναι να αρχίσει από το πρώτο τρίμηνο του χρόνου ώστε να αποδώσει μέσα στο 2010», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Αναφορικά με το ζήτημα της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας, ο Ισπανός Επίτροπος επεσήμανε την πρόθεση της Επιτροπής να παρουσιάσει νέο σχέδιο νομοθετικών προτάσεων για την αύξηση των αρμοδιοτήτων της Eurostat. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κατά της Ελλάδας, για κοινοποίηση ψευδών στατιστικών στοιχείων από τις ελληνικές αρχές.

    Ο X. Αλμούνια αναφέρθηκε στις πιέσεις που ασκούν οι αγορές στην Ελλάδα για να διορθώσει τη δημοσιονομική της κατάσταση. Σημείωσε ότι αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί πιστά, βραχυπρόθεσμα οι αγορές θα λάβουν το μήνυμα και θα βελτιωθεί η στάση τους έναντι της Ελλάδας. Ως προς το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τα όποια προβλήματα θα ληφθούν μέσα στη Ζώνη του Ευρώ.

    Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα των ευρωομολόγων, ο Ισπανός Επίτροπος απέφυγε κατά βάση να απαντήσει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κατά πάσα πιθανότητα το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο άτυπο Συμβούλιο Ecofin που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στην Ισπανία.

    Σήμερα, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε ότι θεωρεί πως οι χώρες της ευρωζώνης "θα βοηθήσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο" την Ελλάδα, η οποία περνά σοβαρή οικονομική κρίση.

    Τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση είναι "πολύ δύσκολα μέτρα" στη λήψη τους, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ. "Εξάλλου, είναι πολύ δύσκολο για τη ζώνη του ευρώ, αλλά φαίνεται ωστόσο ότι δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της να μην βοηθήσει την Ελλάδα κατά τον ένα ή άλλο τρόπο".

    "Κατά συνέπεια, είμαι μάλλον αισιόδοξος", είπε.

    "Εμείς βρισκόμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Εστειλα επιτόπου μια αποστολή η οποία έδωσε τεχνικές συμβουλές έπειτα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Και αν ζητηθεί να παρέμβουμε, θα το κάνουμε. Αλλά κατανοώ απολύτως τους Ευρωπαίους που θέλουν να προσπαθήσουν να επιλύσουν μεταξύ τους το πρόβλημα", πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση σχετικά με την πτώση του ευρώ, έκανε την εκτίμηση ότι δεν μπορούμε "την ίδια στιγμή να θεωρούμε ότι είναι υπερβολικά ισχυρό και να μην είμαστε ικανοποιημένοι που πέφτει λίγο".

    "Δεν πιστεύω ότι η ζώνη του ευρώ θα γίνει ευάλωτη εξαιτίας αυτού. Είναι η πρώτη πραγματική δοκιμασία της ευρωζώνης και πιστεύω ότι θα την ξεπεράσει", πρόσθεσε.

    Δηλώσεις Πεταλωτή

    «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και είναι εθνικά επιβεβλημένο να υλοποιήσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τα συμπληρωματικά μέτρα που λαμβάνουμε,ώστε να βγει η χώρα από την πολύ μεγάλη οικονομική κρίση»,δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Ο Γιώργος Πεταλωτής απέδωσε τη σημερινή κατάσταση στις «λανθασμένες πολιτικές μπροστά στο πολιτικό κόστος»,την «ατολμία» και την «αναβλητικότητα των τελευταίων ετών», προσθέτοντας ότι η απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας μας δημιούργησε μεγάλες πιέσεις από τις διεθνείς αγορές και την κατέστησε τον εύκολο στόχο της διεθνούς κερδοσκοπίας.

    Τόνισε ότι όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης είναι μελετημένες και στοχοθετημένες και πρόσθεσε ότι όσο θα είναι η χώρα ο «αδύναμος κρίκος», τόσο θα είναι δεκτική κερδοσκοπικών παιχνιδιών.

    Επιπλέον,ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός και σύσσωμη η κυβέρνηση καταβάλλουν διαρκώς κάθε δυνατή προσπάθεια αφενός να ανακτήσει τη χώρα την αξιοπιστία της και αφετέρου με ένα αξιόπιστο και δίκαιο Πρόγραμμα Σταθερότητας, να εξέλθει από την κρίση.

    "Απαιτείται κοινή προσπάθεια από όλους τους Έλληνες με δίκαιο, κατά το δυνατόν, καταμερισμό των βαρών», είπε και συμπλήρωσε πως απαιτείται από όλους υπευθυνότητα, συναίσθηση της ευθύνης, συλλογική δράση, κοινωνική συνέπεια και δημιουργία μιας συνείδησης κοινής προσπάθειας μπροστά στις πιθανές επιπτώσεις μια πρωτοφανούς οικονομικής κατάστασης.

    Σχετικά με το αν οι ανακοινώσεις ήταν προαπαιτούμενο για να δοθεί το «πράσινο φως» από την ΕΕ για το Πρόγραμμα Σταθερότητας,ο εκπρόσωπος τόνισε ότι αυτό είναι το «θεμέλιο» για την έξοδο από την κρίση και υπογράμμισε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες «έπρεπε να τα πάρουμε συμπληρωματικά, όπως τα πήραμε».

    Ερωτηθείς κατά πόσον οι συναντήσεις του πρωθυπουργού στο Νταβός «βάρυναν» στις αποφάσεις του,ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι όλες οι συναντήσεις και η επικοινωνία του πρωθυπουργού με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες και αναλυτές, διεθνώς, «συντελούν στο να υπάρχει μια διαμορφωμένη άποψη και από τον ίδιο και από την κυβέρνηση για να λαμβάνονται οι αποφάσεις και τα μέτρα στον κατάλληλο χρόνο».

    «Συνεκτιμούμε όλα τα στοιχεία και παίρνουμε τις αποφάσεις και τα μέτρα όταν χρειάζονται και εφόσον χρειάζονται»,σημείωσε ο κ. Πεταλωτής.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα πάρει κι άλλα συμπληρωματικά μέτρα εάν χρειαστεί, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση «βεβαίως κάνει και θα κάνει ό,τι πρέπει, με δεδομένη την κατάσταση που παραλάβαμε».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση,ο κ.Πεταλωτής,αφού τόνισε ότι η «μεγάλη απόφαση» της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τα νομοσχέδια για το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο,σημείωσε ότι «εάν χρειαστεί,θα πάρουμε συμπληρωματικά μέτρα».

    Παράλληλα, όμως, αρνήθηκε ότι υπάρχει «σχέδιο Β» και τόνισε ότι «το σχέδιο είναι ένα».

    [02] "Λήψη μέτρων για την τόνωση της οικονομίας"

    Συνάντηση μιας ώρας είχαν το πρωί στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή ο Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Γιάννη Ραγκούση.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος ζήτησε από τον Γ.Παπανδρέου στην προχθεσινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, να δει τον κ.Ραγκούση.

    Ο κ.Σαμαράς επανέλαβε πως ναι μεν τα θέματα της οικονομίας είναι αυτά που καίνε τον πολίτη αυτή την χρονική στιγμή, όμως, υπάρχουν εξίσου μεγάλης σημασίας θέματα, όπως το μεταναστευτικό, το σχέδιο Καλλικράτης και ο εκλογικός νόμος.

    Και τα τρία αυτά θέματα τα διαχειρίζεται ο υπουργός Εσωτερικών και ο κ.Σαμαράς ήθελε να έχει λεπτομερή ενημέρωση αλλά και να παρουσιάσει τις θέσεις του.

    Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, ξεκαθάρισε πως για το μεταναστευτικό η ΝΔ επιμένει στις θέσεις της, επισημαίνοντας πως οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση καθιστούν την Ελλάδα ως το χαλαρότερο κατώφλι σε όλη την Ευρώπη. Οι προϋποθέσεις θα πρέπει να είναι σοβαρότερες και αυστηρότερες, επισήμανε ο κ.Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ζήτησε η Ελλάδα να ακολουθήσει το δρόμο που έχουν χαράξει άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    "Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα"

    "Πρόσθετα μέτρα όχι μόνο για μείωση του ελλείμματος, αλλά για «ανάσες» τόνωσης της οικονομίας. Διότι χωρίς αυτά, η ύφεση θα βαθύνει, τα δημόσια έσοδα θα συμπιεστούν κι άλλο, θα αυξηθούν οι κυκλικές δαπάνες (όπως τα επιδόματα ανεργίας), τα ελλείμματα δεν θα περιοριστούν, ενώ η ανεργία θα εκτιναχθεί απότομα", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

    "Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης είναι υποχρεωμένο να κερδίσει τη μάχη της αξιοπιστίας, μετά από τέσσερις μήνες αναβλητικότητας και απραξίας. Αλλά δεν αρκεί μόνο να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των Βρυξελλών", ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε:

    "Πρέπει ταυτόχρονα να πάρει και μέτρα που δεν τα εισηγείται η «επιτήρηση», αλλά τα επιβάλλει η οικονομική λογική. Και η κοινή λογική ... Δηλαδή, μέτρα αντιστάθμισης της δημοσιονομικής πίεσης, με ανάσες τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, όπως αυτές που επί μήνες προτείνει η Νέα Δημοκρατία.

    Η δέσμη μέτρων Σαμαρά, που πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα από την κυβέρνηση, αποτελεί μονόδρομο για τη στήριξη της μεσαίας τάξης, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Και για την διαφύλαξη των θέσεων εργασίας".

    «Τα σοβαρά μέτρα πρέπει να παρθούν τώρα, πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα χωρίς ταλαντεύσεις και ενδοκυβερνητική διχογνωμία», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς και τόνισε πως η Ν.Δ θα στηρίξει ό,τι είναι απαραίτητο. «Λέμε ναι σε μέτρα που περιορίζουν την κρατική σπατάλη, τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, αλλά λέμε όχι σε μέτρα όπως η αύξηση των φόρων στα καύσιμα ή η αύξηση του ΦΠΑ που θα ματώσουν τους αδύναμους, όπως λέμε όχι και σε μέτρα που εντείνουν τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

    Επίσης ανέφερε ότι η Ν.Δ έχει δώσει ξεκάθαρο στίγμα και έχει προσφέρει συγκεκριμένο μείγμα μέτρων που χρειάζεται η οικονομία και τόνισε ότι χρειάζονται και ανάσες ανάπτυξης προειδοποιώντας πως διαφορετικά η ύφεση θα βαθύνει πολύ περισσότερο. «Προσφέρουμε αποφασιστική στήριξη σε ό,τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο αλλά να ξέρει η κυβέρνηση ότι η στήριξή μας δεν είναι λευκή επιταγή», συμπλήρωσε αναφέροντας ότι η Ν.Δ θα κρίνει κάθε μέτρο κατά περίπτωση με κριτήριο το συμφέρον του τόπου.

    Ο κ. Σαμαράς είπε ότι οι δραματικές εξελίξεις στην οικονομία δεν προέκυψαν ξαφνικά και υπενθύμισε πως όταν η κρίση χτύπησε την πόρτα μας προεκλογικά «το ΠΑΣΟΚ είτε δεν κατάλαβε είτε δεν θέλησε να ακούσει και πάντως έταξε στους πάντες τα πάντα».

    «Τις εκλογές τις κέρδισε αλλά δεν αντέδρασε έγκαιρα μετά τις εκλογές», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας πως «με αναβλητικότητα, δραματικές καθυστερήσεις και εσωτερική διγλωσσία δεν αντιμετωπίζεις τέτοια κρίση».

    Πρόσθεσε δε ότι τα spreads εκτινάχτηκαν και η φυγή κεφαλαίων ξεκίνησε μετά τις εκλογές και έκανε λόγο για ασυγχώρητη απραξία της κυβέρνησης.

    «Ασφαλώς και δεν πρόκειται να δεχθούμε πρακτικές κυβερνητικής αλαζονείας εν ονόματι της κρίσης», κατέληξε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

    Η Οργανωτική επιτροπή του 8ου Συνεδρίου της ΝΔ

    Με απόφαση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ορίζεται η τελική σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου Τακτικού Συνεδρίου του κόμματος.

    Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι ο κ. Δ. Αβραμόπουλος και σ' αυτήν μετέχουν επίσης:

    - Πέτρος Μολυβιάτης, πρώην Υπουργός

    - Λευτέρης Ζαγορίτης, Γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής

    - Πάνος Παναγιωτόπουλος, Εκπρόσωπος ΝΔ

    - Αθανάσιος Νάκος, Bουλευτής

    - Μαριέττα Γιαννάκου, Ευρωβουλευτής, επικεφαλής της Ομάδας Ευρωβουλευτών της ΝΔ

    - Μάξιμος Χαρακόπουλος, Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού

    - Κώστας Γκιουλέκας, Γραμματέας Προγράμματος

    - Βασίλης Μιχαλολιάκος, Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης

    - Μενέλαος Δασκαλάκης, Γενικός Διευθυντής του Κόμματος

    - Μανώλης Αγγελάκας, Γραμματέας Οργανωτικού

    - Γιάννης Μανώλης, Γραμματέας Συνδικαλισμού

    - Κατερίνα Παπακώστα, Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων

    - Γεώργιος Καλαντζής, Γραμματέας τέως βουλευτών - πολιτευτών

    - Επαμεινώνδας Λεκέας, Γραμματέας Εκλογών

    - Δημήτρης Σταμάτης, Σύμβουλος του Προέδρου για θέματα Πολιτικής Οργάνωσης

    - Δημήτρης Πανοζάχος, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου

    - Διονύσης Σταμενίτης, Τεχνικός Σύμβουλος Συνεδρίου

    - Κωνσταντίνος Μπούρας, Υπεύθυνος Οικονομικών Συνεδρίου

    - Κωνσταντίνος Ζωντανός, Διευθυντής Οργανωτικής Επιτροπής

    Στην Επιτροπή θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ο οποίος θα εκλεγεί με ανοιχτή διαδικασία.

    [03] Οι πλημμύρες αποκάλυψαν τάφους της ελληνιστικής περιόδου

    Οκτώ τάφοι ελληνιστικής περιόδου ήρθαν στο φως στους Γόνους Λάρισας εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει αγροτική περιοχή του Δήμου.

    Τα ορμητικά νερά παρέσυραν αγροτικό χωματόδρομο φέρνοντας στην επιφάνεια ευρήματα, που οδήγησαν την Αρχαιολογική Υπηρεσία να διερευνήσει το θέμα. Προχώρησε σε ανασκαφή και τελικά αποκάλυψε τους τάφους που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις χρονολογούνται στα τέλη του 4ου με αρχές του 3ου π.Χ.αιώνα

    Από τους 8 τάφους μόνο ένας περισώζεται ενώ οι άλλοι είναι κατεστραμμένοι.

    [04] Κοντά στους μετανάστες

    Στο πλευρό δεκάδων μεταναστών που τρέφονται από τα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής, στην οδό Σοφοκλέους, θα βρεθούν σήμερα οι κ.κ. Βαρθολομαίος και Ιερώνυμος.

    Συγχαρητήρια για την επανεκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, έδωσε στον κ. Κάρολο Παπούλια ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στην αρχή της ομιλίας του από το βήμα της Ακαδημίας Αθηνών, χθες το βράδυ.

    Στην κατάμεστη αίθουσα τελετών της Ακαδημίας ήταν παρόντες , εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, πλήθος αρχιερέων της Ιεράς Συνόδου, καθηγητών Πανεπιστημίων και Ακαδημαϊκών, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου της χώρας, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων.

    Ο κ. Βαρθολομαίος συνεχάρη τον κ. Παπούλια «για την πανηγυρική επανεκλογή του» όπως είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε τονίζοντας ότι η επανεκλογή του «μαρτυρεί περιτράνως την εμπιστοσύνη του πολιτικού κόσμου στο πρόσωπο σας, τον σεβασμό την αγάπη και, γιατί όχι, την ευγνωμοσύνη του ελληνικού λαού». Και ο κ. Βαρθολομαίος κατέληξε ευχόμενος «καρποφόρα θητεία όπως και η προηγουμένη».

    Στην ομιλία του, που αναφερόταν στις οικολογικές πρωτοβουλίες και ανησυχίες του Οικουμενικού θρόνου, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας τόνισε μεταξύ άλλων, αφού προηγουμένως μετέφερε στον ελληνικό λαό την αγάπη και την ευλογία της Μητέρας Εκκλησίας του «ιερού αιωνόβιου θεσμού του Γένους, του ιστορικού και μαρτυρικού Οικουμενικού Πατριαρχείου»:

    «Οι πάντες αναγνωρίζομεν πλέον την κρισιμότητα του οικολογικού προβλήματος, αν και, ακόμη και την στιγμήν αυτήν, ολίγοι και ολίγα πράττομεν δια την αντιμετώπισίν του.

    Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον δύναται εν ταπεινώσει να καταθέση ότι ήδη εις χρόνον γενικής αδιαφορίας διείδε τον επερχόμενον κίνδυνον και προσεπάθησε να υψώση την φωνήν του ποιούμενον έκκλησιν εις συνεργασίαν όλων των πνευματικών δυνάμεων πρός αντιμετώπισιν της επερχομένης κρίσεως».

    Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε λεπτομερώς σε όλες τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου, με στόχο τη διάσωση της κτίσεως του Θεού και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι ασχολείται με τα προβλήματα του περιβάλλοντος διότι «η οικολογική κρίσις είναι εις την ουσίαν της και εις την γενεσιουργόν αιτίαν της κρίσις πνευματική και ηθική».

    Και σε άλλο σημείο της ομιλίας του πρόσθεσε : «Η Εκκλησία ατυχώς εν πολλοίς κατατρέχεται υπό τινος εσωστρεφείας, περιοριζομένη συνήθως εις την επίλυσιν των εσωτερικών της προβλημάτων, κωφεύουσα, ενίοτε υπό την πίεσιν φονταμενταλιστικών κύκλων, εις τας εκκλήσεις διά συνεργασίαν και καταλλαγήν, ως εάν μη ητο δυνατόν να διατηρήση αλώβητον την ταυτότητά της, εάν ανοίξη και τείνη τας χείρας της εις συνεργασίαν μετά των άλλων. Αλλα ο όντως μέγας πλούτος της Ορθοδοξίας δεν της εδόθη πρός συντήρησιν. Οφείλει η ορθοδοξία να χρησιμοποιήση την παράδοσίν της, τον θεολογικόν και πνευματικόν της θησαυρόν, δια να αντιμετωπίση ο σύγχρονος άνθρωπος τα φλέγοντα υπαρξιακά προβλήματά του. Και η παγκόσμιος οικολογική κρίσις, την οποίαν διερχόμεθα, αποτελεί, χωρίς αμφιβολίαν, πρόβλημα εκ των πλέον ζωτικών όσον και επειγόντων. Η Ορθοδοξία οφείλει και ημπορεί να πράξη ακόμη περισσότερα δια την αντιμετώπισίν του».

    [05] "Πολεμική αντεπίθεση"

    Την πρόβλεψη ότι η κυβέρνηση θα φέρει κι άλλα μέτρα "μέχρι τα πράγματα να πάνε στον πάτο" έκανε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε σημερινή συνέντευξη τύπου κατά την οποία κάλεσε τους εργαζόμενους "σε πολεμική αντεπίθεση", για να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική.

    Η κ.Παπαρήγα είπε ότι το δίλημμα είναι αν θα πτωχεύσει η πλουτοκρατία ή ο λαός και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ θέλει να πτωχεύσει η πλουτοκρατία.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ.Παπαρήγα είπε ότι ούτε ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει ποτέ για χρεοκοπία της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι η κρίση δεν είναι τόσο βαθιά όσο την παρουσιάζουν αν και όπως είπε η κατάσταση οξύνεται τώρα, αλλά παρατήρησε, πολλά προβλήματα σε πολλούς κλάδους προϋπήρχαν και τώρα γίνονται περισσότερο ορατά και αισθητά.

    Η γγ του ΚΚΕ είπε ότι το κόμμα της είχε προβλέψει πολύ πριν τις εκλογές τις εξελίξεις στην οικονομία και την πολιτική που θα ακολουθούσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    Η κ.Παπαρήγα απέρριψε την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι η πολιτική που έχει εξαγγείλει θα διαρκέσει τρία χρόνια, εκτιμώντας ότι θα διαρκέσει για πάντα αν δεν ανατραπεί και διερωτήθηκε αν μετά από τρία χρόνια η κυβέρνηση θα σταματήσει να την εφαρμόζει και θα αποκατασταθούν οι μειώσεις στους μισθούς, τα επιδόματα και θα καταργηθούν οι φόροι που έχει επιβάλει.

    Πάντως η κ.Παπαρήγα εκτίμησε ότι μετά από μια μικρή ανάκαμψη η Ελλάδα σύντομα θα βρεθεί μπροστά σε νέα κρίση.

    Σχετικά με τη συμμετοχή του ΚΚΕ στην απεργία της 10ης Φεβρουαρίου η κ.Παπαρήγα είπε ότι όχι μόνο το κόμμα της θα πάρει μέρος, αλλά οφείλει να πρωτοστατήσει προκειμένου να πετύχει η απεργία.

    Η κ.Παπαρήγα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι συναινεί στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι οι διαφοροποιήσεις σε επιμέρους θέματα αποσκοπούν στο να εισπράξει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, επίσης συναινετικό είναι και το ΛΑΟΣ, ενώ για το ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι παραδέρνει στις αντιφάσεις του.

    Σε ερώτηση σχετικά με πιθανή συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση αυτή της πολιτικής, κάτι που πρότεινε την περασμένη εβδομάδα ο κ.Τσίπρας, η γγ του ΚΚΕ είπε ότι με τις δυνάμεις των κομμάτων είμαστε μαζί στο κίνημα αλλά όχι με την ηγεσία και ζήτησε "να μην κάνουμε παιχνίδι εντυπώσεων".

    [06] Απεβίωσε ο Κώστας Αξελός

    Την τελευταία του πνοή άφησε ο μεγάλος Έλληνας στοχαστής Κώστας Αξελός τις πρωινές ώρες σήμερα, 4 Φεβρουαρίου, στο Παρίσι.

    Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924 από αστική οικογένεια, διδάχτηκε από παιδί γαλλικά και γερμανικά, ενώ η εφηβεία του φωτίστηκε από τα κείμενα των Ηράκλειτου, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Εμπεδοκλή, Μαρξ, Νίτσε, Ντοστογιέφσκι, και ποιητών όπως ο Ρεμπώ, ο Ρίλκε, ο Χέλντερλιν και άλλοι.

    Στα δεκαεπτάμιση χρόνια του εντάχθηκε στην κομμουνιστική νεολαία και, παρά τις διαφωνίες του, πήρε ενεργό μέρος στην Αντίσταση υποστηρίζοντας ότι "ο πραγματικός κομμουνιστής πρέπει να κρατάει στο ένα χέρι το όπλο και στο άλλο τα βιβλία του Ρίλκε". Το 1944, στα Δεκεμβριανά, έζησε εικονική εκτέλεση στα κρατητήρια της Ασφάλειας, φυλακίστηκε σε στρατόπεδο και τελικά απέδρασε.Tο 1946 εγκατέλειψε τις γραμμές του KKE.

    Τέλη του 1945, με τη βοήθεια του Οκτάβιου Μερλιέ - διευθυντή τότε του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα - επιβιβαζόταν στο θρυλικό πλέον πλοίο "Ματαρόα" μαζί με τον Κ. Καστοριάδη, τον Κ. Παπαϊωάννου, τον Κ. Βυζάντιο, την Μ. Κρανάκη, τον Κ. Κουλεντιανό, τον Ν. Σβορώνο και άλλους με προορισμό το Παρίσι. Λίγο διάστημα μετά την αναχώρησή του, καταδικαζόταν ερήμην σε θάνατο.

    Σπούδασε φιλοσοφία στη Σορβόννη όπου και δίδαξε (1962-1973). Αρχισυντάκτης του πρωτοποριακού τότε περιοδικού Arguments (Επιχειρήματα) από το 1956-1962, ίδρυσε και διηύθυνε την ομώνυμη φιλοσοφική σειρά στις "Εditions de Minuit" στην οποία εκδόθηκαν επίσης και τα περισσότερα από τα βιβλία του.

    Πασίγνωστη η διένεξή του με τον Σαρτρ τον οποίο εγκαλούσε για μη πρωτότυπη σκέψη και έκθεση παλαιότερων φιλοσοφικών ιδεών. Ο Σαρτρ με τη σειρά του τον κατηγορούσε επειδή είχε εγκαταλείψει τον κομμουνισμό.

    Έχει εκδώσει είκοσι τέσσερα βιβλία και πλήθος κειμένων (γαλλικά, ελληνικά και γερμανικά) που μεταφράστηκαν σε δεκαέξι γλώσσες.

    Τον Μάρτιο του 2009 αναγορεύτηκε διδάκτωρ φιλοσοφίας από το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αυτή ήταν η τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα.

    Τον Απρίλιο του 2009 κυκλοφόρησε στη Γαλλία από τις εκδόσεις "Les Belles Lettres" το καινούργιο βιβλίο του, με τίτλο "Αυτό που επέρχεται" και πρόσφατα από τις εκδόσεις "Νεφέλη" το έργο "Το άνοιγμα στο επερχόμενο και το αίνιγμα της Τέχνης".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 February 2010 - 11:30:24 UTC