Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Λήψη μέτρων για την τόνωση της οικονομίας"
  • [02] "Πολεμική αντεπίθεση"
  • [03] "Ανεπαρκή τα μέτρα"
  • [04] "Θυσίες χωρίς αντίκρυσμα"
  • [05] Σ/ν για Στατιστική Αρχή
  • [06] Παραμένουν τα μπλόκα

  • [01] "Λήψη μέτρων για την τόνωση της οικονομίας"

    Συνάντηση μιας ώρας είχαν το πρωί στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή ο Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Γιάννη Ραγκούση.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος ζήτησε από τον Γ.Παπανδρέου στην προχθεσινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, να δει τον κ.Ραγκούση.

    Ο κ.Σαμαράς επανέλαβε πως ναι μεν τα θέματα της οικονομίας είναι αυτά που καίνε τον πολίτη αυτή την χρονική στιγμή, όμως, υπάρχουν εξίσου μεγάλης σημασίας θέματα, όπως το μεταναστευτικό, το σχέδιο Καλλικράτης και ο εκλογικός νόμος.

    Και τα τρία αυτά θέματα τα διαχειρίζεται ο υπουργός Εσωτερικών και ο κ.Σαμαράς ήθελε να έχει λεπτομερή ενημέρωση αλλά και να παρουσιάσει τις θέσεις του.

    Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, ξεκαθάρισε πως για το μεταναστευτικό η ΝΔ επιμένει στις θέσεις της, επισημαίνοντας πως οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση καθιστούν την Ελλάδα ως το χαλαρότερο κατώφλι σε όλη την Ευρώπη. Οι προϋποθέσεις θα πρέπει να είναι σοβαρότερες και αυστηρότερες, επισήμανε ο κ.Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ζήτησε η Ελλάδα να ακολουθήσει το δρόμο που έχουν χαράξει άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος απαντώντας στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, στο Νέο Δελχί, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει αναπτυξιακή διάσταση στην ελληνική οικονομία. Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι τα μέτρα για την οικονομία που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι ανάγκη να ληφθούν. Η ΝΔ υπογραμμίζει ότι είναι δύο φορές εθνική ανάγκη η ανάσα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, όπως έχει προτείνει εδώ και καιρό στην κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι η δέσμη αναπτυξιακών μέτρων Σαμαρά πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, γιατί αποτελεί μονόδρομο για την στήριξη της μεσαίας τάξης,των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να δούμε την ανεργία να τινάζεται στα ύψη.

    Εξάλλου, ο υπεύθυνος του τομέα Εσωτερικών της ΝΔ Χρήστος Ζώης, αναφερόμενος στη συνάντηση Σαμαρά-Ραγκούση, ανέφερε πως διατυπώθηκαν οι θέσεις στις οποίες επιμένει η ΝΔ για το θέμα της ιθαγένειας των μεταναστών και το δικαίωμά τους να ψηφίζουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη.

    «Ζητήσαμε από τον υπουργό και την κυβέρνηση να τις λάβει σοβαρά υπόψη της δεδομένου ότι αυτό που ήρθε ως προσχέδιο νόμου για ανοικτή διαβούλευση δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συναίνεσης και δεν μπορεί να προχωρήσει και να γίνει έτσι αποδεκτό», είπε και πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ θα περιμένει από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί επίσημα.

    Σύσκεψη τομεαρχών

    Τα ζητήματα της επικαιρότητας, αλλά και τα θέματα που απασχολούν τους επιμέρους τομείς, συζήτησαν σήμερα οι τομεάρχες της ΝΔ στη σύσκεψη που είχαν με τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά.

    Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι το νέο ηγετικό σχήμα έχει αρχίσει να βρίσκει τους ρυθμούς του και να ανοίγει βηματισμό.

    Ως γενική αντιπολιτευτική κατεύθυνση, συμφωνήθηκε να εμφανίζονται συναινετικοί στις σωστές πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά να ασκούν σκληρή κριτική εκεί oπου η κυβέρνηση καθυστερεί ή παίρνει λάθος αποφάσεις.

    Τέλος, ανακοινώθηκε ότι για τα σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας οι προτάσεις της ΝΔ θα τίθενται σε ανοιχτή διαβούλευση με τους πολίτες μέσω του διαδικτύου.

    Επίσης, ο κ. Σαμαράς συνέστησε στους βουλευτές - επικεφαλής τομέων να αναπτύξουν περισσότερο τη συνεργασία τους με τους τομείς κομματικής δραστηριότητας.

    "Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα"

    "Πρόσθετα μέτρα όχι μόνο για μείωση του ελλείμματος, αλλά για «ανάσες» τόνωσης της οικονομίας. Διότι χωρίς αυτά, η ύφεση θα βαθύνει, τα δημόσια έσοδα θα συμπιεστούν κι άλλο, θα αυξηθούν οι κυκλικές δαπάνες (όπως τα επιδόματα ανεργίας), τα ελλείμματα δεν θα περιοριστούν, ενώ η ανεργία θα εκτιναχθεί απότομα", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

    "Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης είναι υποχρεωμένο να κερδίσει τη μάχη της αξιοπιστίας, μετά από τέσσερις μήνες αναβλητικότητας και απραξίας. Αλλά δεν αρκεί μόνο να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των Βρυξελλών", ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε:

    "Πρέπει ταυτόχρονα να πάρει και μέτρα που δεν τα εισηγείται η «επιτήρηση», αλλά τα επιβάλλει η οικονομική λογική. Και η κοινή λογική ... Δηλαδή, μέτρα αντιστάθμισης της δημοσιονομικής πίεσης, με ανάσες τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, όπως αυτές που επί μήνες προτείνει η Νέα Δημοκρατία.

    Η δέσμη μέτρων Σαμαρά, που πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα από την κυβέρνηση, αποτελεί μονόδρομο για τη στήριξη της μεσαίας τάξης, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Και για την διαφύλαξη των θέσεων εργασίας".

    «Τα σοβαρά μέτρα πρέπει να παρθούν τώρα, πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα χωρίς ταλαντεύσεις και ενδοκυβερνητική διχογνωμία», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς και τόνισε πως η Ν.Δ θα στηρίξει ό,τι είναι απαραίτητο. «Λέμε ναι σε μέτρα που περιορίζουν την κρατική σπατάλη, τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, αλλά λέμε όχι σε μέτρα όπως η αύξηση των φόρων στα καύσιμα ή η αύξηση του ΦΠΑ που θα ματώσουν τους αδύναμους, όπως λέμε όχι και σε μέτρα που εντείνουν τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

    Επίσης ανέφερε ότι η Ν.Δ έχει δώσει ξεκάθαρο στίγμα και έχει προσφέρει συγκεκριμένο μείγμα μέτρων που χρειάζεται η οικονομία και τόνισε ότι χρειάζονται και ανάσες ανάπτυξης προειδοποιώντας πως διαφορετικά η ύφεση θα βαθύνει πολύ περισσότερο. «Προσφέρουμε αποφασιστική στήριξη σε ό,τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο αλλά να ξέρει η κυβέρνηση ότι η στήριξή μας δεν είναι λευκή επιταγή», συμπλήρωσε αναφέροντας ότι η Ν.Δ θα κρίνει κάθε μέτρο κατά περίπτωση με κριτήριο το συμφέρον του τόπου.

    Ο κ. Σαμαράς είπε ότι οι δραματικές εξελίξεις στην οικονομία δεν προέκυψαν ξαφνικά και υπενθύμισε πως όταν η κρίση χτύπησε την πόρτα μας προεκλογικά «το ΠΑΣΟΚ είτε δεν κατάλαβε είτε δεν θέλησε να ακούσει και πάντως έταξε στους πάντες τα πάντα».

    «Τις εκλογές τις κέρδισε αλλά δεν αντέδρασε έγκαιρα μετά τις εκλογές», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας πως «με αναβλητικότητα, δραματικές καθυστερήσεις και εσωτερική διγλωσσία δεν αντιμετωπίζεις τέτοια κρίση».

    Πρόσθεσε δε ότι τα spreads εκτινάχτηκαν και η φυγή κεφαλαίων ξεκίνησε μετά τις εκλογές και έκανε λόγο για ασυγχώρητη απραξία της κυβέρνησης.

    «Ασφαλώς και δεν πρόκειται να δεχθούμε πρακτικές κυβερνητικής αλαζονείας εν ονόματι της κρίσης», κατέληξε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

    Η Οργανωτική επιτροπή του 8ου Συνεδρίου της ΝΔ

    Με απόφαση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ορίζεται η τελική σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου Τακτικού Συνεδρίου του κόμματος.

    Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι ο κ. Δ. Αβραμόπουλος και σ' αυτήν μετέχουν επίσης:

    - Πέτρος Μολυβιάτης, πρώην Υπουργός

    - Λευτέρης Ζαγορίτης, Γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής

    - Πάνος Παναγιωτόπουλος, Εκπρόσωπος ΝΔ

    - Αθανάσιος Νάκος, Bουλευτής

    - Μαριέττα Γιαννάκου, Ευρωβουλευτής, επικεφαλής της Ομάδας Ευρωβουλευτών της ΝΔ

    - Μάξιμος Χαρακόπουλος, Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού

    - Κώστας Γκιουλέκας, Γραμματέας Προγράμματος

    - Βασίλης Μιχαλολιάκος, Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης

    - Μενέλαος Δασκαλάκης, Γενικός Διευθυντής του Κόμματος

    - Μανώλης Αγγελάκας, Γραμματέας Οργανωτικού

    - Γιάννης Μανώλης, Γραμματέας Συνδικαλισμού

    - Κατερίνα Παπακώστα, Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων

    - Γεώργιος Καλαντζής, Γραμματέας τέως βουλευτών - πολιτευτών

    - Επαμεινώνδας Λεκέας, Γραμματέας Εκλογών

    - Δημήτρης Σταμάτης, Σύμβουλος του Προέδρου για θέματα Πολιτικής Οργάνωσης

    - Δημήτρης Πανοζάχος, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου

    - Διονύσης Σταμενίτης, Τεχνικός Σύμβουλος Συνεδρίου

    - Κωνσταντίνος Μπούρας, Υπεύθυνος Οικονομικών Συνεδρίου

    - Κωνσταντίνος Ζωντανός, Διευθυντής Οργανωτικής Επιτροπής

    Στην Επιτροπή θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ο οποίος θα εκλεγεί με ανοιχτή διαδικασία.

    [02] "Πολεμική αντεπίθεση"

    Την πρόβλεψη ότι η κυβέρνηση θα φέρει κι άλλα μέτρα "μέχρι τα πράγματα να πάνε στον πάτο" έκανε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε σημερινή συνέντευξη τύπου κατά την οποία κάλεσε τους εργαζόμενους "σε πολεμική αντεπίθεση", για να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική.

    Η κ.Παπαρήγα είπε ότι το δίλημμα είναι αν θα πτωχεύσει η πλουτοκρατία ή ο λαός και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ θέλει να πτωχεύσει η πλουτοκρατία.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ.Παπαρήγα είπε ότι ούτε ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει ποτέ για χρεοκοπία της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι η κρίση δεν είναι τόσο βαθιά όσο την παρουσιάζουν αν και όπως είπε η κατάσταση οξύνεται τώρα, αλλά παρατήρησε, πολλά προβλήματα σε πολλούς κλάδους προϋπήρχαν και τώρα γίνονται περισσότερο ορατά και αισθητά.

    Η γγ του ΚΚΕ είπε ότι το κόμμα της είχε προβλέψει πολύ πριν τις εκλογές τις εξελίξεις στην οικονομία και την πολιτική που θα ακολουθούσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    Η κ.Παπαρήγα απέρριψε την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι η πολιτική που έχει εξαγγείλει θα διαρκέσει τρία χρόνια, εκτιμώντας ότι θα διαρκέσει για πάντα αν δεν ανατραπεί και διερωτήθηκε αν μετά από τρία χρόνια η κυβέρνηση θα σταματήσει να την εφαρμόζει και θα αποκατασταθούν οι μειώσεις στους μισθούς, τα επιδόματα και θα καταργηθούν οι φόροι που έχει επιβάλει.

    Πάντως η κ.Παπαρήγα εκτίμησε ότι μετά από μια μικρή ανάκαμψη η Ελλάδα σύντομα θα βρεθεί μπροστά σε νέα κρίση.

    Σχετικά με τη συμμετοχή του ΚΚΕ στην απεργία της 10ης Φεβρουαρίου η κ.Παπαρήγα είπε ότι όχι μόνο το κόμμα της θα πάρει μέρος, αλλά οφείλει να πρωτοστατήσει προκειμένου να πετύχει η απεργία.

    Η κ.Παπαρήγα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι συναινεί στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι οι διαφοροποιήσεις σε επιμέρους θέματα αποσκοπούν στο να εισπράξει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, επίσης συναινετικό είναι και το ΛΑΟΣ, ενώ για το ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι παραδέρνει στις αντιφάσεις του.

    Σε ερώτηση σχετικά με πιθανή συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση αυτή της πολιτικής, κάτι που πρότεινε την περασμένη εβδομάδα ο κ.Τσίπρας, η γγ του ΚΚΕ είπε ότι με τις δυνάμεις των κομμάτων είμαστε μαζί στο κίνημα αλλά όχι με την ηγεσία και ζήτησε "να μην κάνουμε παιχνίδι εντυπώσεων".

    [03] "Ανεπαρκή τα μέτρα"

    Ανεπαρκή χαρακτήρισε τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για την οικονομία, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

    Συγκεκριμένα μιλώντας σήμερα στο «Φλάς» ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ότι είναι λίγα τα μέτρα αυτά, είναι ανεπαρκή και εκτίμησε ότι έχουμε μια σκληρή μάχη απέναντί μας και ο κ. Παπανδρέου επιμένει ότι θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό με σφεντόνες.

    «Εγώ του λέω, δεν αρκούν οι σφεντόνες, χρειάζονται μέτρα διαφορετικά. Δηλαδή, αυτά τα μέτρα κατατείνουν σε ένα ποσοστό, όχι επαρκές, να μειώσουν το έλλειμμα, που είναι και το ζητούμενο από τους εταίρους», είπε ο κ. Καρατζαφέρης, υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξη είναι εκείνη η οποία θα φέρει τους πόρους για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις του κόμματός του με τη ΝΔ είπε ότι έχει μετακομίσει σε μια μονοκατοικία δίπλα στη ΝΔ, αλλά -όπως είπε- δεν έχει καθόλου ησυχία.

    «Φασαρία, τεντζερέδια, ο ένας πετάει στον άλλον κουζινικά, θόρυβος, φωνέςβ¦, δεν μπορούμε να κλείσουμε μάτι», είπε.

    Αναφερόμενος στην κα Ντόρα Μπακογιάννη και το μέλλον της στη ΝΔ είπε τα εξής:

    «Είναι τριπολικό εκεί: Είναι οι σαμαρικοί, οι μουτζαχεντίν του Σαμαρά, είναι οι καραμανλικοί, οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι και είναι και οι μητσοτακικοί, οι οποίοι βεβαίως έχουν τη δική τους απόσταση. Τώρα πώς θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα ο Αντώνης ο Σαμαράς, η ψυχή του το ξέρει».

    Τέλος, αναφερόμενος στην κατάσταση που κληροδότησε η κυβέρνηση Καραμανλή στο ΠΑΣΟΚ, τη χαρακτήρισε «χειροβομβίδα χωρίς περόνη».

    [04] "Θυσίες χωρίς αντίκρυσμα"

    «Τα μέτρα που εξήγγειλε προχθές ο πρωθυπουργός είναι κοινωνικά άδικα, εξοντωτικά για τους εργαζόμενους και είναι και αναποτελεσματικά» δήλωσε ο κ.Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, συναντήθηκε σήμερα με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

    Ο πρωθυπουργός «μας καλεί σε έναν κύκλο μεγάλων θυσιών χωρίς αντίκρισμα, σπρώχνει την ελληνική κοινωνία σε ένα βαθύ τέλμα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    Οι εξαγγελίες για μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων «άνοιξε την όρεξη και για μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα» και ήδη ο ΣΕΒ ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία αύξηση, ακόμα και στον κατώτατο μισθό των 628 ευρώ μηνιαίως σημείωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως «η αύξηση των ορίων ηλικίας, με το αιτιολογικό του ότι αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, είναι μια βαθιά αντικοινωνική και απάνθρωπη μεθόδευση, που έρχεται να μας φέρει πολλά χρόνια πίσω, σε άλλες εποχές».

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για "εξαπάτηση" του ελληνικού λαού, με τη «δημιουργία ενός μεγάλου συντηρητικού συνασπισμού, με τη συναίνεση και συνενοχή της Ν.Δ. και του ΛΑ.Ο.Σ.».

    «Απέναντι σ΄ αυτόν τον μεγάλο συντηρητικό συνασπισμό είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο κοινωνικό συνασπισμό, με τις δυνάμεις εκείνες που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις της αφύπνισης των εργαζόμενων και της κοινωνίας» τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι «τα συνδικάτα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο σ΄ αυτή την εξέλιξη».

    «Η ερχόμενη Τετάρτη [ημέρα της απεργίας της ΑΔΕΔΥ] θέλουμε να είναι μια σημαδιακή μέρα, όπου οι Έλληνες πολίτες να φύγουν από την αμηχανία και να ενώσουν τις φωνές τους με όλους εκείνους που λένε ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος, υπάρχει δρόμος εξόδου της χώρας από την κρίση, δεν μπορεί η χώρα και η ελληνική κοινωνία να γίνει το πειραματόζωο της Ευρώπης. Και το μήνυμα αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί. Θα είναι ένα μήνυμα τόσο προς την κυβέρνηση, όσο όμως και προς το νεοφιλελεύθερο Διευθυντήριο της Ε.Ε. Ένα μήνυμα και προς τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης. Δεν μπορεί να αντέξουμε μια πολιτική εξόντωσης των εργαζόμενων και της κοινωνίας, προς όφελος των τραπεζιτών, των μεγαλοβιομηχάνων, του μεγάλου κεφαλαίου, όλων όσων κέρδιζαν όλο το προηγούμενο διάστημα και θέλουν να αντιμετωπιστεί και η κρίση, η οικονομική κρίση ως μια ευκαιρία για αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των δυνάμεων του κεφαλαίου και εις βάρος των δυνάμεων της εργασίας», κατέληξε.

    [05] Σ/ν για Στατιστική Αρχή

    Tο σχέδιο νόμου «Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα. Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤ.Α.) ως Ανεξάρτητης Αρχής- Ν.Π.Δ.Δ.» κατέθεσε στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου η στατιστική υπηρεσία της χώρας γίνεται ανεξάρτητη και δημιουργείται ένα νέο γνωμοδοτικό όργανο, το Συμβούλιο του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος. Επιπλέον, για πρώτη φορά, διαμορφώνεται στη χώρα μας ένα συνεκτικό πλαίσιο κανόνων και θεσμών γύρω από το Εθνικό Στατιστικό Σύστημα και εφαρμόζονται οι κοινοτικοί κανονισμοί ορθής πρακτικής, ώστε το Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα να ενταχθεί αρμονικά στο Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι στόχος είναι η θωράκιση της ποιότητας και της αξιοπιστίας των δημοσιονομικών και στατιστικών δεδομένων που αποτυπώνουν την οικονομική κατάσταση της χώρας και αξιοποιούνται στη λήψη αποφάσεων, αλλά και στην επιστημονική μελέτη και έρευνα.

    Ειδικότερα, με το σχέδιο νόμου επέρχονται οι εξής αλλαγές στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) και στη συλλογή και επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων:

    βΆ Αλλάζει το πλαίσιο που διέπει την ανάπτυξη, παραγωγή και διάδοση των στατιστικών.

    βΆ Μετατρέπεται η Γενική Γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών (ΕΣΥΕ) σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή, την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑ).

    βΆ Η νέα Αρχή συστήνεται υπό τη νομική μορφή του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), με πρόσθετες θεσμικές εγγυήσεις ανεξάρτητης λειτουργίας.

    βΆ Η Βουλή καθίσταται το εποπτεύον όργανο της ΕΛΣΤΑ, αφού συμμετέχει στην επιλογή του προέδρου και τεσσάρων από τα υπόλοιπα έξι μέλη του διοικητικού συμβουλίου, εποπτεύει τη λειτουργία της, ελέγχει την εκτέλεση του προϋπολογισμού της και δημοσιεύει το ετήσιο στατιστικό πρόγραμμα της. Το υπουργείο Οικονομικών πλέον μπορεί να ορίζει ένα από τα επτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της νέας Αρχής.

    βΆ Ρυθμίζονται οι κανόνες λειτουργίας του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος και λαμβάνεται μέριμνα για την εφαρμογή των κοινοτικών κανόνων και ειδικότερα του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Μαρτίου 2009 (L 87/164), καθώς και του κώδικα ορθής πρακτικής για τις ευρωπαϊκές στατιστικές.

    βΆ Τίθενται οι βασικές αρχές λειτουργίας του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος και οι υποχρεώσεις των φορέων του. Ιδιαίτερη σημασία για τη βελτίωση της ποιότητας των στατιστικών στοιχείων αποδίδεται στην πρόσβαση σε πηγές, μητρώα και αρχεία που πρέπει να παρέχουν όλοι οι φορείς και τα φυσικά πρόσωπα.

    βΆ Θεσμοθετείται ως συμβουλευτικό όργανο το Συμβούλιο του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, το οποίο γνωμοδοτεί στην ΕΛΣΤΑ για τα μείζονα θέματα, όπως το Ελληνικό Στατιστικό Πρόγραμμα, τον Κανονισμό Στατιστικών Υποχρεώσεων, τις προτεραιότητες με βάση τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο κ.λπ.

    βΆ Στο Συμβούλιο εκπροσωπούνται οικονομικοί, κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το ΙΟΒΕ, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το Ινστιτούτο Στατιστικής Τεκμηρίωσης, Ανάλυσης και Έρευνας, η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ΕΛΣΤΑ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) ή στατιστικής αρχής χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπρόσωποι των αρχών που είναι αρμόδιες για τη ανάπτυξη, παραγωγή και διάδοση των στατιστικών.

    βΆ Η επάρκεια του συμβουλευτικού αυτού οργάνου διασφαλίζεται με την υποχρέωση όλων των φορέων που συμμετέχουν να υποδεικνύουν πρόσωπα με επιστημονική ή επαγγελματική εξειδίκευση στο αντικείμενο της στατιστικής επιστήμης ή συναφών κλάδων.

    βΆ Ορίζεται το τριετές Ελληνικό Στατιστικό Πρόγραμμα, στο οποίο περιλαμβάνονται τα κύρια πεδία και οι στόχοι των προβλεπόμενων δράσεων όλων των φορέων του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος. Το Πρόγραμμα αυτό λαμβάνει τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα με την κατάθεσή του στη Βουλή, τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την ανάρτησή του σε δικτυακό τόπο.

    βΆ Θεσμοθετούνται διαδικασίες αξιολόγησης της ποιότητας των διαβιβαζόμενων στοιχείων προς την ΕΛΣΤΑ και ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα που αφορούν τη διάδοση των στατιστικών, όπως η υποχρέωση παροχής ισότιμης πρόσβασης σε όλους τους χρήστες των στατιστικών, η κατάρτιση και τήρηση δημοσίων αρχείων και η διάδοση στατιστικών αποτελεσμάτων.

    [06] Παραμένουν τα μπλόκα

    Στα "χέρια" των αγροτών και όχι της κυβέρνησης βρίσκεται πλέον η εκτόνωση της κατάστασης, που έχει δημιουργηθεί με τα πολυήμερα μπλόκα, όπως διεμήνυσε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή.

    Η υπουργός ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν τίθεται θέμα καταβολής οικονομικών ενισχύσεων και πρόσθεσε ότι "το υπουργείο έκανε ό,τι μπορούσε και ουδείς μπορεί να το κατηγορήσει για αδιαλλαξία".

    Η κ. Μπατζελή ανακοίνωσε ότι από τις 5 Μαρτίου θα ξεκινήσει η καταβολή του υπόλοιπου των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων στους δικαιούχους.

    Πρόσθεσε δε πως, μετά τη λήξη των πληρωμών αυτών, θα αρχίσει και η εξόφληση για τις αποδεσμευμένες ενισχύσεις (ντομάτα, βαμβάκι και ενδεχομένως ρύζι). Κατά την ίδια, τον Απρίλιο - αν αυτό καταστεί δυνατόν - θα γίνει η επιστροφή του ΦΠΑ στους παραγωγούς, ένα μήνα νωρίτερα από το σύνηθες (ήδη έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό ποσόν 140 εκατομμυρίων ευρώ για τις καλλιέργειες του 2009).

    Από το βήμα της συνέντευξης Τύπου - επβ ευκαιρία της 23ης Agrotica - η υπουργός κάλεσε επίσης τους αγρότες να μην κλείνουν τα σύνορα, διότι - όπως είπε - έτσι εξωτερικεύουν την κρίση και κάνουν κακό στη χώρα.

    Ανακοίνωσε ακόμη ότι μέχρι τα μέσα του 2010 θα ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του ΟΣΔΕ (σήμερα βρίσκεται στο 98%) και πρόσθεσε πως φέτος η κυβέρνηση θα παρουσιάσει - μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαβούλευσης - "μια άλλη πρόταση για τους συνεταιρισμούς".

    Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι μέχρι τέλους Ιουνίου θα έχουν λυθεί μια σειρά από ζητήματα που "πονάνε" τους παραγωγούς, όπως η λειτουργία της αγοράς, το κόστος παραγωγής και η ανταγωνιστικότητα της γεωργίας.

    Γνωστοποίησε δε, ότι στο τέλος Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση του επανασχεδιασμού του προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής", θα καταβληθούν και οι εξισωτικές αποζημιώσεις για την απονιτροποίηση και τα βιολογικά προϊόντα.

    Σε σχέση με το διαχωρισμό για τους κατβ επάγγελμα αγρότες, η υπουργός σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί καταστατικό για την κατοχύρωση του επαγγέλματος, αλλά όχι με βάση μόνο εισοδηματικά κριτήρια.

    Κατβ ελάχιστον επιστροφή 550 εκατ. από το "πακέτο Χατζηγάκη"

    Η κα Μπατζελή επεσήμανε, εξάλλου, πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί να επιστρέψει κατβ ελάχιστον 550 εκατομμύρια ευρώ από τις αγροτικές αποζημιώσεις του "πακέτου Χατζηγάκη", αν δεν τελεσφορήσουν, όπως είπε, οι "πάρα πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις", που η κυβέρνηση πραγματοποιεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, "με στόχο να μην επιστραφεί τίποτα". Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι θα επιτευχτεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Κατά την ίδια, το πακέτο Χατζηγάκη, ούτως ή άλλως, δεν πέτυχε τους στόχους του για ενίσχυση της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας, ενώ η καταβολή οικονομικών ενισχύσεων υπό την πίεση μπλόκων γενικά δεν ενδείκνυται. "Με τέτοια μέτρα δεν λύνουμε το πρόβλημα, απλώς καλύπτουμε το ζήτημα των κινητοποιήσεων με μικροδιευθετήσεις. Αν δεν πείσουμε τους αγρότες ότι είμαστε αξιόπιστοι, στο κεφάλι τους θα έχουν πάντα ένα μπλόκο απέναντί μας", είπε χαρακτηριστικά.

    Ερωτηθείσα για τη χθεσινή μετάβασή της στην Agrotica, έπειτα από "παράκαμψη" των μπλόκων κοντά στο αεροδρόμιο, η κα Μπατζελή επεσήμανε ότι "δεν απέφυγε τίποτα, απλά επιβεβαίωσε τη σημασία του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών, σε χώρους όπου μπορούμε να μιλήσουμε κι όχι στα μπλόκα".

    Αναφερόμενη στον καπνό, σημείωσε ότι στόχος είναι να στραφούν οι καλλιεργητές σε άλλες καλλιέργειες, ενώ σε ό,τι αφορά το βαμβάκι σημείωσε ότι απαιτείται η αλλαγή του πλαισίου στήριξης, καθώς η ΚΟΑ βάμβακος "δεν είναι σωστή". Διευκρίνισε δε, πως την Τρίτη έχει συνάντηση στο υπουργείο με τους εκκοκκιστές βάμβακος, ώστε να συζητηθούν θέματα σχετικά με την αποπληρωμή συμβολαίων παραγωγών, που παρέδωσαν το προϊόν τους αλλά δεν πληρώθηκαν.

    Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης επεσήμανε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των αγροτών. "Επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί, που δημιουργούν προϋποθέσεις, ώστε κάποιοι να ασυδοτούν, θα μας βρουν απέναντί τους... Θα βάλουμε τέλος στην ανομία και την ανοχή. Ως πολιτική επιλογή, τασσόμαστε με αυτούς που παράγουν, όχι με αυτούς που ασυδοτούν", είπε χαρακτηριστικά.

    Υπενθύμισε επίσης πως στο πλαίσιο της κατάθεσης νόμου, με χρονικό όριο έως το Μάιο, προχωρά η διασύνδεση με διάφορες πηγές δεδομένων (π.χ., ΤΑΧΙΣ) για τον εντοπισμό και έλεγχο των εισερχόμενων αγροτικών προϊόντων και μπαίνουν οι βάσεις για νέους διαπραγματευτικούς μηχανισμούς προς όφελος των παραγωγών.

    Ημερίδα

    Το πρόβλημα της αγροτικής οικονομίας δεν είναι ελληνοκεντρικό και είναι κοινή διαπίστωση, ότι χωρίς τις επιδοτήσεις, τα προϊόντα που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικά, έναντι εκείνων από τρίτες χώρες, όπου το κόστος παραγωγής είναι κατά πολύ χαμηλότερο, επισήμανε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, ανοίγοντας τις εργασίες ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), στο πλαίσιο της 23ης έκθεσης Agrotica.

    "Είναι ανάγκη να γίνει ένας ευρύτερος διάλογος, ώστε να καταλήξουμε σε τι χρηματοδοτήσεις θέλουμε να πάμε μετά το 2013, και πώς να τις διεκδικήσουμε", σημείωσε η υπουργός, ζητώντας από τον αγροτικό κόσμο "χρονικό περιθώριο όχι ανοχής, αλλά αντοχής, ώστε να διαπραγματευτούμε για τα ζητήματα που δημιούργησαν τις παθογένειες της ελληνικής αγροτικής οικονομίας".

    Η υπουργός αναφέρθηκε στον καθοριστικό, όπως είπε, ρόλο, που θα μπορούσε να παίξει η "πράσινη ανάπτυξη" (στάγδην άρδευση, αειφορική διαχείριση γης και υδάτων κ.α.) στην αναγέννηση της υπαίθρου και τη μεγέθυνση του αγροτικού εισοδήματος. Γνωστοποίησε δε, ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα προχωρήσει η ένταξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ως επιλέξιμης δράσης, στα σχέδια αγροτικών βελτιώσεων. "Οι ενισχύσεις θα φθάνουν μέχρι και το 80% της επένδυσης για τους νέους αγρότες", διευκρίνισε.

    Παρέμβαση εισαγγελέα

    Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσε ο χθεσινός αποκλεισμός του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης από αγρότες του νομού, που είχε ως αποτέλεσμα τον «εγκλωβισμό» εκατοντάδων ταξιδιωτών.

    Με επείγον έγγραφό του προς τον διευθυντή Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Δημήτρης Παπαγεωργίου ζητά να ενημερωθεί εάν συνελήφθησαν οι δράστες ή σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία.

    Επιπλέον, με το ίδιο έγγραφο, ζητά ενημέρωση για το εάν και με ποιο τρόπο εφαρμόστηκε η παραγγελία που είχε δώσει πριν από τρεις εβδομάδες σχετικά με την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας στις περιπτώσεις που συντρέχει το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

    Τα μπλόκα

    Μια αντιπροσωπεία αγροτών από περιοχές της Χαλκιδικής, απέκλεισε με 12 τρακτέρ, σήμερα το πρωί, συμβολικά και επί περίπου 10 λεπτά της ώρας, τη βόρεια Πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

    Μάλιστα, οι παραγωγοί προχώρησαν στην ενέργειά τους αυτή, τη χρονική στιγμή κατά την οποία είχε αρχίσει η ξενάγηση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνας Μπατζελή, στους χώρους της 23ης Agrotica.

    Οι παραγωγοί - ήταν αντιπροσωπεία από τις περιοχές Νέα Τρίγλια, Γαλάτιστα, Καλύβες και Ορμύλια - που έφτασαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τα τρακτέρ τους και με συνοδεία περιπολικών της αστυνομίας, είχαν ξεκινήσει από την αερογέφυρα της Θέρμης.

    Το συγκεκριμένο οδικό κόμβο τον είχαν αποκλείσει, χτες βράδυ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και για περίπου δύο ώρες. Γύρω στο μεσημέρι, προτίθενται να αποχωρήσουν από τη βόρεια Πύλη της ΔΕΘ και να επιστρέψουν στην αερογέφυρα, όπου θα συνεδριάσει η συντονιστική τους επιτροπή, ώστε να αποφασίσει τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεών τους.

    Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες από τον Πλατύκαμπο και τον Τύρναβο, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των «12» μπλόκων με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή.

    Σε συνεδρίαση που έγινε στον Πλατυκάμπο οι αγρότες αποφάσισαν από σήμερα μετά το μεσημέρι, να προχωρήσουν σε πλήρη και επ' αόριστο αποκλεισμό στο μπλόκο που έχει στηθεί στην περιοχή. Αποφάσισαν επίσης να μετακινήσουν τα αγροτικά μηχανήματα από την είσοδο του Πλατυκάμπου στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας - Βόλου, προκειμένου να αποκλείσουν την κυκλοφορία και προς τον Βόλο.

    Συνεδριάζουν και οι αγρότες στον Τύρναβο. Η απόφαση τους να κλείσουν τον δρόμο θεωρείται δεδομένη και το θέμα συζήτησης είναι πλέον η χρονική διάρκεια του αποκλεισμού, αν θα είναι επ' αόριστο ή θα είναι περιοδική.

    Εξάλλου οι αγρότες των «12» μπλόκων στα οποία συμμετέχουν και αυτοί του Πλατυκάμπου και του Τυρνάβου, προσανατολίζονται να μεταβούν με λεωφορεία την Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να προβούν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στην έκθεση «Agrotica».

    Οι αγρότες κρατούν, επίσης, αποκλεισμένους τους οδικούς κόμβους της Νίκαιας και των Μικροθηβών.

    Κλειστή, από τις τρεις σήμερα τα ξημερώματα και για όλα τα οχήματα, είναι και η οδική διέλευση στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

    Αγρότες κρατούν, επίσης, κλειστό το τμήμα Σερρών - Καβάλας της Εγνατίας οδού, στο ύψος του κόμβου των Κερδυλλίων. Το μεσημέρι αναμένεται να κλείσει ξανά, για λίγες ώρες, η παλιά εθνική στο ύψος της γέφυρας του Στρυμόνα, στο σημείο που βρίσκεται το «Λιοντάρι της Αμφίπολης».

    Στον αντίποδα, οι αγρότες των συλλόγων της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ) και της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων (ΟΔΑΣ) αποφάσισαν να αποχωρήσουν, αύριο το μεσημέρι, με τα τρακτέρ τους από τον κόμβο Στρυμονικού.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΟΔΑΣ Αναστάσιο Κάτο, οι αγρότες αποχωρούν από το μπλόκο δυσαρεστημένοι από τη στάση της κυβέρνησης και καλούν όλους τους να συναδέλφους τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να μην πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

    Τα τρακτέρ θα παραμείνουν σήμερα στην εθνική οδό, χωρίς όμως να την κλείσουν.

    Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν στους οδικούς κόμβους («Πράσινα Φανάρια», διόδια Μαλγάρων, κόμβος Χαλκηδόνας, αερογέφυρα Θέρμης), χωρίς ωστόσο να προκαλούν πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων.

    Στο νομό των Γρεβενών 40 τρακτέρ παραμένουν στον κόμβο της Εγνατίας, ενώ τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί και στη γέφυρα των Σερβίων, στην Κοζάνη, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    Τέλος, αγρότες και κτηνοτρόφοι από την περιφέρεια Πελοποννήσου, ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση της ΠΑΣΥ απέκλεισαν γύρω στη μία μετά το μεσημέρι τον κόμβο της Στέρνας στην Κορίνθου - Τρίπολης.

    Στο «χορό» των κινητοποιήσεων και οι κτηνοτρόφοι

    Στο «χορό» των κινητοποιήσεων μπήκαν και οι κτηνοτρόφοι, που διεκδικούν τόσο οικονομικές ενισχύσεις, όσο και -κυρίως- την επίλυση θεσμικών τους αιτημάτων.

    Σήμερα, κτηνοτρόφοι από τη Δράμα πρόκειται να κατευθυνθούν στο τελωνείο της Εξοχής, όπου προτίθενται να ρίξουν στους δρόμους μεγάλες ποσότητες γάλακτος.

    Αντίστοιχη κίνηση θα ακολουθήσει και αύριο από κτηνοτρόφους της Ξάνθης, οι οποίοι θα αποκλείσουν κατά πάσα πιθανότητα το κτίριο της νομαρχίας.

    Το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου, θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη η ολομέλεια των προέδρων των κτηνοτροφικών συλλόγων της χώρας, προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, αναφορικά με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Δημήτρη Καμπούρη, οι κτηνοτρόφοι προτίθενται να πραγματοποιήσουν στην Αθήνα πανελλαδικό συλλαλητήριο, είτε στα τέλη του Φεβρουαρίου, είτε το αργότερο στις αρχές του επόμενου μήνα.

    Στο μεταξύ, συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, προανήγγειλε για τις 6 Φεβρουαρίου η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), ενόψει και της διεθνούς αγροτικής έκθεσης AGROTICA (3-7/2). Με ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, με αιτήματα -μεταξύ άλλων- την κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, την κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο και την άμεση καταβολή της συνδεδεμένης και αποσυνδεμένης επιδότησης, με ταυτόχρονη κατάργηση του διαχωρισμού σε αγρότες κατά κύριο και μη επάγγελμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 February 2010 - 17:30:27 UTC