Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ένταξη των μεταναστών με κανόνες"
  • [02] Η ατζέντα της ημέρας

  • [01] "Ένταξη των μεταναστών με κανόνες"

    Το ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική αλλά και οι γενικοί άξονες του φορολογικού συστήματος, αναμένεται να παρουσιαστούν εντος της εβδομάδας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και είπε ότι πιθανότατα θα υπάρχει σήμερα άτυπο υπουργικό συμβούλιο. Διευκρίνισε δε, πως θα ψηφιστεί πρώτα το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική και αργότερα το φορολογικό.

    Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το ασφαλιστικό, το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική, οι ριζικές τομές στον αγροτικό τομέα και στη γενικότερη λειτουργία του κράτους αποτελούν «μονόδρομο». Επισήμανε δε, πως «σήμερα τα περιθώρια έχουν στενέψει για ομαδικά συμφέροντα και διεκδικήσεις» και ότι «σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές προέχει το δημόσιο συμφέρον».

    Συντονισμένη πολιτική δράση έναντι των κεδροσκοπικών επιθέσεων θα ζητήσει ο Γ. Παπανδρέου από τους ομολόγους του, την Πέμπτη, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Αύριο, θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

    Ομιλία για τη μεταναστευτική πολιτική

    Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο. Ο κ. Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι παρέχονται δικαιώματα και υποχρεώσεις μόνο στους νόμιμους μετανάστες και τόνισε χαρακτηριστικά ότι "Ελληνας και γεννιέσαι και γίνεσαι".

    Με σαφή διάκριση ανάμεσα στην μεταναστευτική πολιτική και την πολιτική ιθαγένειας, επίκληση του ανθρωπισμού αλλά και του ρεαλισμού και με παράλληλο άνοιγμα στην ιδέα ενός Ελληνισμού αποτελούμενου από πολλές και διαφορετικές φυλές, υπερασπίστηκε ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, την απόφαση της κυβέρνησης για χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας στους νόμιμους - όπως υπογράμμισε - μετανάστες.

    Εμφανιζόμενος στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού, ο κος Παπανδρέου υπογράμμισε πως το επίμαχο νομοσχέδιο, τακτοποιεί ένα πρόβλημα που διαιωνίζεται εδώ και 28 χρόνια, χωρίς καμία νομοθετική πρωτοβουλία να το αντιμετωπίζει αποτελεσματικά.

    «550.000 μετανάστες ζουν σήμερα, νόμιμα στη χώρα μας. Πράγματι, οι περισσότεροι οφείλουν την άδεια παραμονής σε κάποια από τις πολλές νομιμοποιήσεις που έγιναν στην πορεία. Είναι όμως άδεια που το κράτος αποφάσισε να τους δώσει. Οι άνθρωποι αυτοί υπάρχουν, ζουν και μοχθούν ανάμεσά μας. Έχουν πρόσωπα, ελπίδες, όνειρα και φόβους. Η οικονομική κρίση τους αγγίζει το ίδιο και ανησυχούν το ίδιο με μας. Εργάζονται, εκπληρώνουν τα ασφαλιστικά τους βάρη, αποκτούν ιδιοκτησία, στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, έχουν ριζώσει στην Ελλάδα που έγινε για τα παιδιά τους, η μόνη πατρίδα. Δεν μπορούμε να τους κάνουμε να μην είναι συμμέτοχοι στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η άρνηση να τους εντάξουμε με κανόνες, δημιουργεί ανομία και διαφθορά. Οδηγεί πρώτα στην γκετοποίησή τους στη δική μας συνείδηση, μετά στην δική τους και μετά στο χάρτη της πόλης: Δίνει το σήμα πως ποτέ δεν θα είναι ευπρόσδεκτοι εδώ⦻

    Αν η γκετοποίηση αποτελεί το προοίμιο αντικοινωνικών συμπεριφορών και διόγκωσης των προβλημάτων και «αν πραγματικά αγαπάμε την πατρίδα μας, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε τους ανθρώπους αυτούς, να ταυτιστούν με τα όνειρα της πατρίδας μας. Προς τι τα φαντάσματα περί αλλοίωσης του έθνους; Τι σημαίνει να είσαι Έλληνας; Δημοκρατία, ισότητα, ανθρωπισμός. Τόσο λίγο πιστεύουμε στη δύναμη της Ελλάδας, στη δύναμη του Ελληνισμού ανά τους αιώνες; Μεγαλύτερη αλλοίωση βλέπει ο πολιτισμός μας από τις 4-5 ώρες που βλέπουν τηλεόραση εμείς και τα παιδιά μας» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

    Με το νομοσχέδιο λοιπόν, «δίνουμε προοπτική στους μετανάστες που ζουν μακροχρόνια στη χώρα μας. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε - δεν μπορούμε να κρατάμε τους ανθρώπους αυτούς χωρίς φωνή. Τους εμπιστευόμαστε τις οικοδομές, τον τουρισμό, τους γέροντες και τα παιδιά μας (β¦) Δεν υπάρχουν βεβαίως τέλειες λύσεις, αλλά λύσεις μακροχρόνιες και καλύτερες. Κάτι τέτοιο, μας δίνει και νέες δυνατότητες: Να δούμε Έλληνες ινδικής καταγωγής, αλβανικής καταγωγής, περήφανους για την ελληνική μας ιθαγένεια».

    Η χορήγηση της ιθαγένειας δεν αδυνατίζει την φύλαξη των συνόρων και τις προσπάθειες για πάταξη της δουλεμπορίας, οι οποίες αναβαθμίζονται. Τουναντίον, το γεγονός ότι η ιθαγένεια δεν χορηγείται σε μετανάστες χωρίς νόμιμα χαρτιά, στέλνει και ένα μήνυμα, ότι δεν έχει νόημα να μπει κανείς στην Ελλάδα παράνομα, τόνισε ο Πρωθυπουργός. Η ίδρυση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ακτοφυλακής (FRONTEX) αποτελεί γεγονός και σύντομα, ο πρώτος περιφερειακός βραχίονας του Οργανισμού αυτού, θα εγκατασταθεί στον Πειραιά. «Οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα είναι εδώ. Θα συνεπικουρούν, θα έχουν άμεση εικόνα του προβλήματος. Από την άλλη αλλάζουμε πολιτική ασύλου - και δημιουργούμε μέχρι τον Ιούνιο μια νέα υπηρεσία. Μια χώρα που έζησε την προσφυγιά στο πετσί της, είναι απαράδεκτο να διασύρεται διεθνώς, ότι δεν παρέχει πρόσβαση στο δικαίωμα αυτό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

    Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

    Σε αναίρεση των επιχειρημάτων της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της δευτερολογίας του, ο Πρωθυπουργός - προκαλώντας στην πορεία, τις διαμαρτυρίες εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Στην προτροπή του Γ. Καρατζαφέρη για προσφυγή σε δημοψήφισμα σχετικά με την απονομή ιθαγένειας στους αλλοδαπούς, ο Παπανδρέου παρέπεμψε στα προεκλογικά προγράμματα του ΠΑΣΟΚ το 2007 και το 2009, όπου οι προτάσεις του κόμματός του «εκτέθηκαν με λεπτομέρεια»:

    «Είμαστε και δεσμευμένοι και συνεπείς στις προεκλογικές αποφάσεις μας και τις αποφάσεις τελικά, της πλειοψηφίας που μας έδωσε ο λαός. Προφανώς ακόμα κι εσείς του ΛΑΟΣ, συμφωνείτε στην πολιτογράφηση μη Ελλήνων. Προς τι λοιπόν το δημοψήφισμα;»

    Για την «κουρελού» και το λαθρεμπόριο, ο κος Παπανδρέου αντείπε πως «δεν είναι μονάχα οι ξένοι που απλώνουν την κουρελού, αλλά και Έλληνες που φοροδιαφεύγουν. Και μήπως και η φυματίωση δεν είναι θέμα ανομίας; Γιατί, όπου υπάρχει παρανομία, υπάρχει και AIDS, ναρκωτικά, ηπατίτιδες, φυματίωση».

    Στο επιχείρημα του Αντώνη Σαμαρά ότι η κυβέρνηση «ανοίγει πρόωρα ένα θέμα», ο κος Παπανδρέου απάντησε πως η κυβέρνηση επιχειρεί «να κλείσει ένα θέμα, για να αποφύγουμε την πορνεία, την εγκληματικότητα, την αναταραχή, που δεν είναι αποτέλεσμα των μεταναστών, αλλά της έλλειψης ρυθμίσεων».

    «Κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης, προτείνουν να βάλουμε το κεφάλι στην άμμο, σαν να είναι ρόδινα τα πράγματα: Να μεγαλώσουν τα προβλήματα, να γίνει ακόμα μεγαλύτερη η λαθρεμπορία. Αυτό είναι αυτό που θέλετε;» αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός.

    Για την ψήφο των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές, ο κος Παπανδρέου ανέφερε πως «αποτελούσε προγραμματική δέσμευση της ΝΔ - και στην συνταγματική αναθεώρηση, 50 βουλευτές της ΝΔ, σας είχαν προτείνει και σχετική συνταγματική ρήτρα: Ο κος Παυλόπουλος είχε δεσμευτεί σχετικά, με σειρά δημόσιες τοποθετήσεις για συμμετοχή μεταναστών και στις νομαρχιακές εκλογές. Ποια τελικά η στάση σας;» ρώτησε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

    Τέλος, στο επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας, ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει «χαλαρότητα» στην απονομή ελληνικής ιθαγένειας, ο Πρωθυπουργός επικαλέστηκε δύο περιπτώσεις χορήγησης ιθαγένειας, όπου ο αρμόδιος υφυπουργός της Νέας Δημοκρατίας, απεδέχθη αίτηση πολιτογράφησης μεταναστών που αγνοούσαν στοιχειώδη δεδομένα της ελληνικής ιστορίας, γεωγραφίας, πολιτικής ζωής και παράδοσης (ο ένας φέρεται ως ομογενής), παρά την περί του αντιθέτου εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής. Σε μια άλλη δε, περίπτωση, ο υφυπουργός απεδέχθη θετική εισήγηση της Επιτροπής για αλλοδαπό, ο οποίος ωστόσο, είχε συμπληρώσει μονάχα ενάμιση χρόνο διαμονής στην Ελλάδα.

    «Χαλαρότητα είχατε εσείς, ανομία, αυθαιρεσία και ρουσφετολογική πολιτική είχατε εσείς. Ποιος έστειλε το μήνυμα για χαλαρές διαδικασίες και το 1992 και τα τελευταία χρόνια; Συμφωνείτε θεωρητικά στην ευνομία, αλλά δεν την εφαρμόσατε, ποτέ και πουθενά, σε κανέναν τομέα της δημόσιας διοίκησης» κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο Πρωθυπουργός.

    Λαμβάνοντας το λόγο επί του προσωπικού, ο υφυπουργός Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Νάκος, υποστήριξε πως και οι τρεις αποφάσεις που επικαλέστηκε ο Πρωθυπουργός, είχαν σύμφωνη την γνώμη της υπηρεσίας: Στις δύο, πλέον επίμαχες περιπτώσεις, η υπηρεσία διαφοροποιείται από την αρχική, αρνητική εισήγηση - και όσο για την τρίτη περίπτωση (της πολιτογράφησης με ενάμιση χρόνο διαμονής), αυτή αφορούσε πιλότο παντρεμένο με δύο παιδιά, του οποίου ο χρόνος παραμονής, δεν ήταν δυνατόν (λόγω του επαγγέλματος) να υπολογιστεί συνολικά.

    Παρεμβαίνοντας, ο Πρόεδρος της Βουλής διαπίστωσε πως η πολιτογράφηση των δύο αλλοδαπών φαίνεται στα σχετικά έγγραφα να γίνεται με την αρμόδια Επιτροπή να διατυπώνει «επιφυλάξεις», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, επέμεινε πως ο κος Νάκος λέει «ψέματα», καθώς «στο ντοκουμέντο γίνεται λόγος για αρνητική εισήγηση της Επιτροπής».

    Ο κος Νάκος, κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση, πως καταργεί κάθε κριτήριο για την πολιτογράφηση ομογενών και ως εκ τούτου, δεν δικαιούται να κατηγορεί την Νέα Δημοκρατία για την αποδοχή της αίτησης του ομογενούς.

    «Με το νομοσχέδιό μας, οι ομογενείς πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να πάρουν την ιθαγένεια. Να ξέρουν τη γλώσσα, να είναι ενσωματωμένοι. Όσοι έχουν παντρευτεί έλληνα υπήκοο, θα πρέπει να έχουν κάνει παιδιά και να έχουν συμπληρώσει τριετία» ανταπάντησε ο κος Ραγκούσης.

    Σημειώνεται πως αμέσως μετά, ο Αντώνης Σαμαράς, λαμβάνοντας το λόγο, κάλυψε πλήρως τον υφυπουργό της Νέας Δημοκρατίας.

    Η τριτολογία του πρωθυπουργού

    Κλείνοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, ο κος Παπανδρέου θέλησε να δηλώσει πως «είναι μεγάλο λάθος να θεωρούμε ένα διαφορετικό δόγμα, ταυτισμένο με μια οποιαδήποτε πολιτική - πόσο δε μάλλον με τη βία συλλήβδην. Υπάρχουν εκείνοι που χρησιμοποιούν τη θρησκεία ως όπλο πολιτικό, ή ακόμα και για να δικαιολογήσουν βία. Εμείς πρέπει να καταδικάσουμε την αντίληψη, σεβόμενοι το δικαίωμα του πολίτη να πιστεύει αυτό που θέλει και ποτέ με προκαταλήψεις».

    Χαρακτηριστικά, ο κος Παπανδρέου επέλεξε να επικαλεστεί το παράδειγμα της Ινδίας, «της δεύτερης μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε μουσουλμανικό πληθυσμό, χωρίς να είναι μουσουλμανική. Γιατί δεν έχει τα ίδια προβλήματα με άλλες χώρες; Μου είπαν οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι, ότι «έχουμε δημοκρατία και δεν νοιώθουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας». Ας μην σηκώνουμε λοιπόν, τείχη και προκαταλήψεις που θα πληρώσει η ελληνική κοινωνία».

    «Σε ό,τι αφορά την εγκληματικότητα, είναι εύκολο και ανεύθυνο να ταυτίζουμε την εγκληματικότητα με τον ξένο. Οι αλλοδαποί, όταν συμβαίνει να βρίσκονται σε συμμορίες, συνήθως έχουν κάποιον Έλληνα που τους αξιοποιεί επειδή ακριβώς έχουν ανάγκη. Οι ΑΧΕΠΑΝΣ γιατί δημιουργήθηκαν; Μετά από επιδρομή τοπικών στα μαγαζιά των Ελλήνων, λέγοντάς τους να φύγουν από την πόλη. Στη Νεμπράσκα. Η ΚΚΚ, κρέμαγε τους μαύρους απβ το κεφάλι και τους Έλληνες απβ τα πόδια. Σήμερα οι Έλληνες της Αμερικής διαπρέπουν και είναι σημαντική η κοινότητα. Και εδώ οι μετανάστες που θα γαλουχηθούν στις δικές μας αξίες, αύριο θα διαπρέπουν. Βεβαίως συμφωνούμε στην ανάγκη να έχουν την ημετέρα παιδεία. Γιβ αυτό προβλέπουμε για την ιθαγένεια, έξι χρόνια ελληνικό σχολείο και εξετάσεις στην ελληνική γλώσσα. Και βεβαίως σεβασμό των νόμων. Αδίκως λοιπόν μας κατηγορείτε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Παπανδρέου.

    [02] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνέντευξη Τύπου της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΔΟΘ-Ν/Τ ΑΔΕΔΥ Θεσσαλονίκης (11:00:00 Θεσσαλονίκη)

  • Συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλου (12:00)

  • Συνεδριάζει υπό την προεδρία του Α. Σαμαρά η Οργανωτική Επιτροπή του 8ου Τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ (12:00:00 )

  • Επίσκεψη Κ. Παπούλια στο Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών (13:00:00 Αθήνα)

  • Διεθνής Διάσκεψη της ΟΚΕ με θέμα "Ευρωπαϊκή Πολιτική για τη Μετανάστευση: Σύγχρονες Προκλήσεις & Επιπτώσεις στις Μεσογειακές Χώρες Μέλη της Ε.Ε." (10:00:00 Αθήνα)

    Συνέντευξη τύπου δέκα φορέων με προτάσεις για την οικοδομή & τη φορολογία ακινήτων (12:00:00 Αθήνα)

  • Συνέντευξη Τύπου για την έκθεση-παιδικό εικαστικό εργαστήρι "Η υφή της διαφάνειας" (12:00:00 Αθήνα)

  • Συνέντευξη Τύπου ΚΘΒΕ για την παρουσίαση της παράστασης «Αποστολή στον Πλανήτη Γη», του Σάκη Σερέφα. Η συνέντευξη θα δοθεί στο φουαγιέ του κτιρίου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (12:00:00 Θεσσαλονίκη)
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 February 2010 - 5:30:16 UTC