Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη συνάντηση για τα μπλόκα
  • [02] Αλλαγές στο Ασφαλιστικό
  • [03] "Κατάργηση των προνομίων"
  • [04] "Δημοψήφισμα για την ιθαγένεια"
  • [05] "Οχι σε φοβικά σύνδρομα"

  • [01] Κρίσιμη συνάντηση για τα μπλόκα

    Στην συνάντηση εκπροσώπων των 19 αγροτικών μπλόκων -μεταξύ των οποίων και εκείνα του Προμαχώνα και της Νίκαιας- με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, σήμερα, στρέφεται το ενδιαφέρον σχετικά με τις εξελίξεις στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

    Ενόψει της συνάντησης αυτής πραγματοποιήθηκε στο μπλόκο της Νίκαιας, διαδικαστική σύσκεψη εκπροσώπων των προαναφερθέντων μπλόκων, που κατέληξαν σε κοινό πλαίσιο διεκδίκησης εννέα σημείων, για την καλύτερη προετοιμασία της αυριανής συνάντησης με την υπουργό. Τα αποτελέσματα της συνάντησης θα εκτιμηθούν από το μπλόκο της Νίκαιας την Τετάρτη.

    Την Τετάρτη, θα συνεδριάσουν επίσης και οι αγρότες από τον Πλατύκαμπο και τον Τύρναβο προκειμένου να εκτιμήσουν και αυτοί τις παραπέρα κινήσεις τους και ενώ οι φωνές για αποχώρηση πληθαίνουν.

    Στο μεταξύ, στον μεν Πλατύκαμπο τα αγροτικά μηχανήματα είναι τοποθετημένα εκατέρωθεν του οδοστρώματος, στον δε Τύρναβο μετακινήθηκαν από το αρχικό σημείο και έχουν σταθμεύσει περιμετρικά του ΝΑΤΟϊκού Στρατηγείου.

    Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν συγκεντρωμένα στο οδικό δίκτυο περιφερειακά της Θεσσαλονίκης. Τόσο στα «Πράσινα Φανάρια», στον κόμβο της Χαλκηδόνας, αλλά και στα διόδια των Μαλγάρων, η πρόσβαση των οχημάτων γινόταν ομαλά όλη τη νύχτα.

    Οι αγρότες του νομού Σερρών παρέμειναν στη διάρκεια της νύχτας, στην οδική πρόσβαση προς το τελωνείο του Προμαχώνα, εμποδίζοντας τη διέλευση των φορτηγών, ενώ η κίνηση των λεωφορείων και των Ι.Χ. αυτοκινήτων διεξάγεται κανονικά.

    Αποκλεισμένοι από τους αγρότες, είναι οι οδικοί κόμβοι της Νίκαιας και των Μικροθηβών στη Θεσσαλία.

    Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν συγκεντρωμένα στην Τρίγλια, στις Καλύβες, στην Ορμύλια, αλλά και στη Γαλάτιστα στο νομό της Χαλκιδικής. Η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται χωρίς πρόβλημα.

    Ανοιχτός στη διάρκεια της νύχτας ήταν ο δρόμος προς το συνοριακό σταθμό της Δοϊράνης, στο νομό Κιλκίς.

    Οι αγρότες έχουν συγκεντρώσει τρακτέρ στο 23ο χλμ του δρόμου Κοζάνης-Λάρισας, αλλά και στο 40ο χλμ. του δρόμου Φλώρινας-Κοζάνης.

    Οι αγρότες διατηρούν μικρό αριθμό από τρακτέρ, τα οποία παραμένουν συγκεντρωμένα και στη γέφυρα των Σερβίων, στην Κοζάνη, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    [02] Αλλαγές στο Ασφαλιστικό

    Αλλάζουμε το ασφαλιστικό για να το διαφυλάξουμε, για να δώσουμε ζωή στο σύστημα να αντέξει τις επόμενες δεκαετίες, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος παρουσιάζοντας τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, που κατέθεσε στην Επιτροπή των Ειδικών.

    Οι αλλαγές αφορούν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ, ενώ η μοναδική που αφορά τον Δημόσιο τομέα είναι η σταδιακή εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών στο Δημόσιο, αρχής γενομένης από το 2013.

    Μεταξύ των προτάσεων συμπεριλαμβάνονται:

    Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 τουλάχιστον έτη, έως το 2015, θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης και καθιέρωση της ανταποδοτικής σχέσης της σύνταξης, με το χρόνο εργασίας και τις καταβληθείσες εισφορές, διαχωρισμός των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές, κατάργηση της εθελουσίας εξόδου, εξάλειψη όλων των κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης και ενίσχυση των κινήτρων παραμονής στην εργασία, διαχωρισμός του συνταξιοδοτικού συστήματος, από τον κλάδο Υγείας.

    Απαιτείται η ριζική και ολοκληρωτική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού, τόσο ως προς τις δομές, όσο και ως προς τους τρόπους χρηματοδότησής του, σημείωσε ο υπουργός και ανέφερε πως μόλις η Επιτροπή των Ειδικών διαμορφώσει το τελικό της κείμενο, στα μέσα Μαρτίου , το Υπουργείο Εργασίας θα συντάξει το σχέδιο νόμου για το νέο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

    "Οι αλλαγές δεν αφορούν τους ένστολους"

    "Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι αυτό το οποίο συζητείται και θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες σχετικά με το ασφαλιστικό, είναι το ασφαλιστικό του ιδιωτικού τομέα , δεν αφορά τους ένστολους, αφορά τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα και κανέναν άλλον". Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη , κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης από το βήμα του πρώτου συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), που πραγματοποιήθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Συγκεκριμένα ο κ. Χρυσοχοϊδης, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ.Ανδρέα Λοβέρδο, διαβεβαίωσε την ΠΟΑΣΥ ότι "δεν ανοίγει θέμα ασφαλιστικού των ένστολων [β¦] Άρα, λοιπόν θα παρακαλέσω πολύ, επειδή έχουμε μια αθρόα προσέλευση συναδέλφων σας για να υποβάλουν αιτήσεις να φύγουν από το Σώμα, και χάνουν χρήματα από το ύψος της αποζημίωσης τους, από τη σύνταξη και το εφάπαξ , έχουμε ένα πανικό, με αποτέλεσμα να ζημιώνονται τα ταμεία, η ίδια η υπηρεσία που χάνει προσωπικό μάχιμο".

    Τέλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επανέλαβε ότι "το ζήτημα δεν αφορά τους ένστολους ούτε καν την ΑΔΕΔΥ, αφορά τους ιδιωτικούς υπαλλήλους".

    [03] "Κατάργηση των προνομίων"

    "Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα πρέπει να απορρίψουν άφοβα την κυβερνητική προπαγάνδα και να δώσουν αποστομωτική απάντηση με τη συμμετοχή τους στην απεργία και στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 10 Φλεβάρη. Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία. Δραστική φορολόγηση και κατάργηση των προνομίων των μεγαλοεπιχειρηματιών", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Ομιλία Παπαρήγα στη Βουλή

    «Όχι» στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας κατά την ομιλία της στη Βουλή ότι δεν μπορεί να υιοθετήσει ένα σχέδιο νόμου χειρότερο από το ούτως ή άλλως προβληματικό προηγούμενο νομοθέτημα και επισημαίνοντας ότι ίσως η κυβέρνηση κάνει παραχωρήσεις στη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ, σε αντάλλαγμα της συναίνεσης που έδειξαν για τα «μέτρα κατά των εργαζομένων και υπέρ της διεξόδου από την κρίση».

    Όπως είπε, το ΚΚΕ θα καταθέσει μια σειρά συγκεκριμένων θέσεων, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου και ζήτησε να νομιμοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών που ζει στην Ελλάδα, ένα άλλο μέρος να πάρει πολιτικό άσυλο και σε ένα τρίτο μέρος να του χορηγηθούν τα χαρτιά που απαιτούνται για να φύγουν και να πάνε στις χώρες που επιθυμούν - χωρίς να ληφθούν υπόψη το Δουβλίνο και η Σέγκεν - κι αφού - όπως είπε - δημιουργηθούν όλοι οι χώροι φιλοξενίας.

    Η κ. Παπαρήγα δήλωσε επίσης την πλήρη διαφωνία του ΚΚΕ και από «τον εθνικισμό που ανέπτυξε η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ, έναν άκρως επικίνδυνο εθνικισμό με προεκτάσεις που δεν θέλουμε να τις φανταστούμε», αλλά και με τον κοσμοπολιτισμό «ο οποίος εμφανίζεται και από αριστερές δυνάμεις», ο οποίος - όπως είπε - θέλει να καταργήσει το εθνικό πεδίο πάλης, την εθνική ταυτότητα και την πραγματικά διεθνιστική - που δεν αναιρεί την εθνική ταυτότητα - στο όνομα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας διαπολιτισμικότητας ή πολυπολιτισμικότητα και που κλείνουν τα μάτια σε επικίνδυνες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κοσμοπολίτικες, οι οποίες αύριο θα θέσουν θέμα μειονότητας και για τους μετανάστες».

    «Πρέπει να παρακολουθούμε και τις ιδεολογικές τοποθετήσεις των υπέρ ή κατά της ιθαγένειας διότι υπάρχουν απόψεις που μπορεί να καλλιεργήσουν αντιλήψεις πολύ επικίνδυνες κατά τον αγώνα τον φοβερό - όχι των κερδοσκόπων αλλά για την διανομή και την αναδιανομή της λείας» ανέφερε.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, ακόμη ξεκαθάρισε την πλήρη αντίθεση του κόμματός της με την Φρόντεξ, γιατί - τόνισε - πρόκειται για «κλειστά σύνορα, ανάλογα με τα συμφέροντα», πρόκειται για «τσάκισμα» των ανθρώπων. Η κυρία Παπαρήγα είπε ότι η Φρόντεξ - μέσα στην οποία είναι και η Τουρκία και θα είμαστε μαζί σε κοινά «δολοφονικά σχέδια» κατά των μεταναστών - εξαιρεί τις γκρίζες ζώνες, που θέλουν να εξαιρέσουν οι Τούρκοι. «Αυτό βασίζεται στο εξής πράγμα: πρώτα - πρώτα με τις αρχές του ευρωστρατού με τις οποίες έχετε συμφωνήσει και έχετε αποδεχθεί από το 2002 ως κυβέρνηση τη συμφωνία Βρετανίας και Τουρκίας, η οποία έλεγε ότι στα θέματα ασφάλειας του Αιγαίου όταν συμμετέχει η Τουρκία ως χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ οι γκρίζες ζώνες παραμένουν» ανέφερε. Συμπλήρωσε: «Και με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια: Και οι δολοφονικές επιθέσεις εναντίον της φτωχολογιάς που διώκεται οικονομικά, αλλά και πολιτικά στην περιοχή που είναι θερμή περιοχή, αλλά κι από την άλλη μεριά θα σας πει αύριο η ηγεσία της Τουρκίας δεχθήκατε όλες αυτές τις εξαιρέσεις. Συγκυριαρχία λοιπόν στο Αιγαίο⦻.

    Στην αρχή της ομιλίας της η κ. Παπαρήγα είπε ότι δυσκολεύτηκε να πιστέψει πως θα ακουγόταν τόσο ακραίες και δηλητηριώδεις αντιλήψεις με αφορμή την συζήτηση για το μεταναστευτικό. Απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό είπε πως μίλησε σαν ένα ουδέτερο στέλεχος ενός διεθνούς παρατηρητηρίου.

    Κάλεσε την κυβέρνηση να απαλείψει το σημείο του νομοσχεδίου κατά το οποίο ζητείται «πιστοποιητικό νομιμοφροσύνης από δύο έγκριτους πολίτες για τους μετανάστες» και εξιστόρησε μια προσωπική της εμπειρία επί δικτατορίας, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν το συνδέει και δεν το ταυτίζει «αλλά θυμίζει ότι χειρότερο». Επίσης διαφώνησε με την διατήρηση του όρου «παράνομοι» και «νόμιμοι» και ζήτησε να απλουστευθούν οι διαδικασίες για την απόκτηση ιθαγένειας (στα 18 να μπορούν να ζητούν την ιθαγένεια οι μετανάστες) και να εξεταστεί το θέμα της διπλής ιθαγένειας. Με το νομοσχέδιο αυτό όπως είπε η κυρία Παπαρήγα, δήλωσε ακόμη την έκπληξή της για κείνα που είπε ο κ. Σαμαράς, «ούτε λίγο ούτε πολύ να αποποιηθούν τον πολιτισμό τους οι μετανάστες» και την σφοδρή διαφωνία της με την «άκρως επικίνδυνη δηλητηριώδη πολιτική του ΛΑΟΣ».

    Με αιχμή τα οικονομικά μέτρα και το αγροτικό η κυρία Παπαρήγα είπε πως οι εργάτες και οι αγρότες θα συνεχίσουν τις μορφές πάλης και θα είναι πιο οδυνηρές για την κυρίαρχη πολιτική. Είπε πως στις 10 του μήνα θα γίνει η μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων.

    Η δευτερολογία της γγ του ΚΚΕ

    «Το μεταναστευτικό, τα κυριαρχικά δικαιώματα, τα σύνορα κ.λ.π. θα γίνουν ένα κουβάρι και μπορεί να ανάψει ένα μεγάλο φυτίλι από το ζήτημα της διάσωσης ή μη διάσωσης κάποιων μεταναστών που οι δουλέμποροι πάνε να τους ρίξουν στον πάτο της θάλασσας ή να αρχίσουν από μια άλλη αφορμή και τα πράγματα να δημιουργήσουν τετελεσμένα» τόνισε στην δευτερολογία της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Πρόσθεσε ότι τα πράγματα μετά τα Ίμια δεν είναι καθόλου τα ίδια και ανέφερε ότι το μεταναστευτικό στο Αιγαίο δεν είναι απλό πράγμα, διότι έχει σχέση με όλα τα ζητήματα. «Και η Φρόντεξ για την οποία είστε πολύ περήφανοι γιατί έρχεται στον Πειραιά, μπορεί να δημιουργήσει ένα σοβαρό Δούρειο Ίππο πολύ χειρότερο από ότι φαντάζεστε» σημείωσε και απευθυνόμενη προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης είπε ότι στα λόγια από παλικαρισμούς πάμε καλά, τα χαρτιά τι λένε. «Στα χαρτιά μπορεί να υπάρχει μια διευκρίνιση αλλά στην πράξη να εφαρμόζονται αυτά που λέει η ηγεσία της Τουρκίας περί γκρίζων ζωνών» ανέφερε, συμπλήρωσε ότι η Φρόντεξ δεν είναι καθόλου αθώα και ρώτησε «γιατί η ελληνική κυβέρνηση επικύρωσε την συμφωνία της Μ. Βρετανίας με την Τουρκία, μέσω του ευρωστρατού πρώτα από όλα;». «Διότι έχει λόγο και η Τουρκία, παρότι δεν είναι μέλος της ΕΕ. Δεν έχει μπει ακόμη στην ΕΕ, έχει λόγο για την δράση του ευρωστρατού στο Αιγίου» τόνισε.

    Η κ. Παπαρήγα σύνδεσε την όξυνση του μεταναστευτικού όχι απλά με την φτώχεια και την ανέχεια σε μια σειρά χώρες αλλά με τον ανταγωνισμό, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις πολύμορφες επεμβάσεις και τόνισε ότι αν δεν δούμε έτσι το πρόβλημα της μετανάστευσης δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. «Η πολιτική απέναντι στους μετανάστες πρέπει να είναι ανάλογη της αιτίας, αλλά το ζήτημα εδώ είναι πως η Ελλάδα είναι μέρος του προβλήματος γιατί με τη συμμετοχή σε πόλεμο και επέμβαση συμβάλλει στην ένταση του προβλήματος» υπογράμμισε.

    Είπε ακόμη ότι με την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά παίχτηκαν πολλά παιχνίδια και με τις μειονότητες και με τους μετανάστες και μάλιστα στις χώρες που γειτονεύουμε, «παίχτηκαν παιχνίδια με άλλους στόχους και δεν αποκλείω ακόμη και την αλλαγή και την διεύρυνση των συνόρων». Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ακόμη πως δεν πρέπει να ξεχνάμε και το βελούδινο διαζύγιο για τα σύνορα που είχε πει ο κ. Παπανδρέου αλλά και αυτά τα οράματα «θα πάρουμε την κόκκινη μηλιά και την Β. Ήπειρο. Παίχτηκαν και τέτοια παιχνίδια στις πλάτες των μεταναστών και των μειονοτήτων» ανέφερε, προσθέτοντας πως υπάρχουν τάσεις που δεν έχουν πρόβλημα στον συλλογικό αυτοπροσδιορισμό και μάλιστα με κριτήρια υπηρέτησης σχεδίων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

    «Τα πράγματα είναι πολύ μπερδεμένα αλλά δεν λύνονται με την διαιώνιση της παρανομίας» τόνισε και καταλήγοντας με αιχμή ρυθμίσεις του νομοσχεδίου έθεσε ζήτημα κινδύνου να δημιουργηθεί «εμπόριο μαρτύρων». Είπε ακόμη - μεταξύ άλλων - ότι το σχέδιο νόμου δεν δίνει δικαίωμα αυτοδίκαιης απόκτησης ιθαγένειας παιδιών με την ενηλικίωσή τους και ακόμη ότι αναφέρει ως προϋπόθεση να μην είναι επικίνδυνος ο μετανάστης για την δημόσια τάξη και ασφάλεια - «τι σημαίνει αυτό»; διερωτήθηκε - καθώς και να μην μπορεί να πάρει την ιθαγένεια αν τέλεσε ένα απλό πλημμέλημα.

    [04] "Δημοψήφισμα για την ιθαγένεια"

    Την πρόταση του για την διενέργεια δημοψηφίσματος επανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κατά τη προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, που έγινε με πρωτοβουλία του κόμματός του, για το θέμα της απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς και τη μεταναστευτική πολιτική.

    Ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε την έντονη αντίθεση του στην απόφαση της κυβέρνησης, αντιπρότεινε αντί για νομιμοποίηση να τους δοθεί κάρτα μακροχρόνιας παραμονής, μίλησε για «φυτίλι που ανάβει την ώρα που η χώρα χρειάζεται εθνική ομοψυχία» και κάλεσε τη ΝΔ και προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά να αποδεχτεί τη πρότασή του, ώστε να αποτρέψουν μαζί την περίπτωση να γίνει νόμος του κράτους σε λίγες ημέρες.

    «Για την πρωτοφανή οικονομική κρίση που περνάει η χώρα χρειάζεται να υπάρχει ομοψυχία. Γιατί βιάζεστε για ένα θέμα που κινδυνεύει η δημοκρατία. Ελάτε μετά από 3 μήνες να το συζητήσουμε. Γιατί δεν το κάνουμε αυτό; Τι θα αλλάξει; Ποιο είναι το κώλυμα; Γιατί βάζουμε φυτίλι ανάμεσα μας τώρα που χρειαζόμαστε ομοψυχία. Τι θέλετε να κερδίσετε;» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Στη συνέχεια, ο κ. Καρατζαφέρης, αμφισβήτησε τα στοιχεία της κυβέρνησης ότι στη χώρα μας οι νόμιμοι μετανάστες είναι 534.000, υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με δικά του στοιχεία, οι λαθρομετανάστες ξεπερνούν το 1,5 εκ.

    «Εσείς μιλάτε για μισό εκατομμύριο νόμιμους. Τους άλλους, που είναι ένα εκατομμύριο τι θα τους κάνετε; Πρέπει να βρούμε τους υπόλοιπους πόσοι και ποιοι είναι γιατί κανείς δεν το γνωρίζει. Σε 10 χρόνια θα έχουμε 3 εκ. μετανάστες. Το πράγμα δυσκολεύει δεν είναι απλό. Αν νομίζετε ότι η ελληνική κοινωνία θα τους δεχτεί, θα διαφωνήσω σφόδρα» πρόσθεσε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επέκρινε το ν/σ και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου λαθρομεταναστών και τελευταία δέχεται κύματα από αυτούς. Για αυτό, όπως είπε, πρέπει να είμαστε αυστηρότεροι, για να τους αποτρέψουμε και όχι να γινόμαστε ηπιότεροι. Επίσης υποστήριξε ότι υπάρχει διαφήμιση στο Iντερνετ, που τους καλεί να έρθουν στην Ελλάδα και με 5.000 ευρώ σε 5 χρόνια θα πολιτογραφηθούν Έλληνες.

    Ο κ. Καρατζαφέρης συνέκρινε την αύξηση της εγκληματικότητας με την αύξηση των λαθρομεταναστών και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να τους δεχτεί γιατί δεν είναι έτοιμη. Μπορεί όμως, είπε, να το κάνει αφού διαπιστωθεί πόσους πράγματι η χώρα μας αντέχει.

    Ακόμα, χαρακτήρισε ύβρη να συγκρίνονται οι Έλληνες ομογενείς οι οποίοι, όπως είπε, δεν μπορούν να έχουν δικαίωμα ψήφου, με τους λαθρομετανάστες. Υποστήριξε ότι 750.000 μετανάστες με δύο χρόνια εργασίας θα πάρουν σύνταξη την ίδια ώρα που το ασφαλιστικό είναι στον αέρα, ενώ 7 δισ. είναι ο τζίρος που κάνουν οι μετανάστες που πουλάνε προϊόντα στους δρόμους και ότι φεύγουν 12 δισ. στο χρόνο στο εξωτερικό.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αντιπρότεινε αντί να νομιμοποιήσουμε τους μετανάστες να τους δίνουμε κάρτα υγείας αλλά και κάρτα μακροχρόνιας παραμονής.

    «Υπάρχει τρόπος να τους κάνουμε νόμιμους χωρίς να επιβαρυνθούμε. Κάντε λοιπόν δημοψήφισμα, διαφορετικά εσείς τραυματίζετε καίρια την διαβούλευση και την εθνική ομοψυχία», κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Αντιπαράθεση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

    Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη σημειώθηκε στη Βουλή, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς.

    Οι αιτιάσεις του κ. Καρατζαφέρη ότι το 60% των κακουργηματικών πράξεων στην χώρα μας γίνεται από μετανάστες καθώς και ότι υπάρχει ο κίνδυνος με το νέο νόμο για τους μετανάστες να πολιτικογραφηθούν Έλληνες 500.000 μουσουλμάνοι, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη που τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται σκόπιμα.

    Ο κ. Καρατζαφέρης επανέλαβε την πρότασή του για δημοψήφισμα, καλώντας και την Αριστερά αυτή τη φορά να την υποστηρίξει. Κάλεσε την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τι προτίθεται να κάνει με το ένα εκατομμύριο των υπόλοιπων μεταναστών που δεν θα νομιμοποιηθούν, ενώ την επέκρινε γιατί υποστηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, όταν η τελευταία δεν σέβεται την υπογραφή της.

    Απευθυνόμενος δε, προσωπικά στον κ. Χρυσοχοίδη και χαρακτηρίζοντας τον «υπουργό Προστασίας αριστερού πολίτη» και «αγαπημένο των Αμερικανών», ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ άφησε αιχμές για το γεγονός ότι οι Αμερικανοί δεν δίνουν ακόμα βίζα σε Έλληνες πολίτες, συνδέοντας το με το νέο νόμο για το μεταναστευτικό.

    «Θα πηγαίνουμε στη Νέα Υόρκη και θα είμαστε τριτοκοσμικοί. Παράρτημα της Αλ Κάϊντα θα είμαστε, όταν 500.000 μουσουλμάνους τους κάνουμε Έλληνες. Σε μια πολυκατοικία δεν έχουν δικαίωμα οι ενοικιαστές και ψηφίζουν οι ιδιοκτήτες. Εσείς τους βάζετε συνιδιοκτήτες. Δεν ξέρω πόσους ακόμα μετανάστες θα νομιμοποιήσετε. Με το νόμο που φέρνετε, 500.000 μουσουλμάνοι και 200.000 μετανάστες, μπορεί να προκύψει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μουσουλμάνος εκ Τουρκίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης που ζήτησε και πήρε το λόγο κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ ότι υπερέβη τα εσκεμμένα στο κοινοβούλιο.

    «Την πατρίδα μου υπηρετώ και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Αν οι Αμερικανοί θεωρούν ότι έχουμε 500.000 μουσουλμάνους προφανώς το ακούνε από εσάς, γιατί εμείς λέμε ότι έχουμε 60.000», τόνισε ο κ. Χρυσοχοίδης.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Χρυσοχοίδης και αφού τόνισε ότι η χώρα μας παλεύει για μια ευρωτουρκική συμφωνία σε ότι αφορά τη λαθραία μετανάστευση, σημείωσε: «Μουσουλμάνο πρόεδρο έχουν οι ΗΠΑ, ως προς τι αυτά που λέτε ότι δεν δίνουν βίζα».

    Η αποστροφή αυτή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, που παρότρυνε: «να είναι πιο προσεκτικές οι αναφορές μας για να μην κάνουμε λάθος σε σχέση με την πίστη και τα δόγματα στα οποία ανήκουν αρχηγοί άλλων χωρών. Ο Ομπάμα είχε ο ίδιος θυμίσει πιο δόγμα πρεσβεύει», πρόσθεσε ο κ. Πετσάλνικος.

    Παίρνοντας εκ νέου το λόγο ο κ. Καρατζαφέρης σημείωσε: «Η επιπολαιότητα δεν συγχωρείται σε υπουργό».

    [05] "Οχι σε φοβικά σύνδρομα"

    Σφοδρή επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά και του Γιώργου Καρατζαφέρη, αποδίδοντάς τους «προσπάθεια φοβικού ρατσιστικού σύνδρομου» εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, ενώ ταυτόχρονα κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπαναχώρηση.

    Ο κ. Τσίπρας επέκρινε τον κ. Καρατζαφέρη για τα όσα περίεργα, όπως τα χαρακτήρισε, ανέφερε για ασθένειες που μεταφέρουν στην ελληνική κοινωνία οι μετανάστες, αλλά και τον κ. Σαμαρά για τα όσα ανέλυσε με περίεργο τρόπο, όπως σημείωσε, περί πολυπολιτισμικότητας.

    Ταυτόχρονα κάλεσε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς της ΝΔ και του ΛΑΟΣ να καταδικάσουν τα επεισόδια που δημιούργησε ακροδεξιά ομάδα προσπαθώντας να διαλύσουν εκδήλωση που γινόταν στην Παλαιά Βουλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επειδή είχαν διαφορετικές απόψεις.

    «Αναφέρομαι στους κ. Σαμαρά και κ. Καρατζαφέρη γιατί κάθε φορά που υπάρχουν επεισόδια καταγγέλλουν το ΣΥΡΙΖΑ ότι τα δημιουργεί. Θα ήθελα να καταδικάσουν αυτές τις πράξεις βίας γιατί είναι ρατσιστικές και γιατί τα βασικά δικαιώματα των ανθρώπων δεν μπορούν να είναι υπό την αίρεση δημοψηφίσματος», συμπλήρωσε.

    Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας τους κατηγόρησε ότι αγνοούν ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της Ελλάδος και επενδύουν στο χρηματιστήριο του φόβου.

    «Η ανάλυση της επιχειρηματολογίας και της πρότασης τους περιορίζεται στις αιτίες της μετανάστευσης και προσχωρούν σε ρατσιστικά πρότυπα», τόνισε και πρόσθεσε: «Μιλάνε για επιχειρήσεις σκούπα λες και είναι σκουπίδια οι άνθρωποι. Είναι υποκριτικό να χαιρόμαστε που είναι ομογενείς και κατακτούν αξιώματα και να αρνούμαστε την ίδια ώρα σε άλλους συμπολίτες μας ναν έχουν την ίδια εξέλιξη».

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη και πολιτική, τόνισε ότι η θέση της αριστεράς είναι άρση των αιτιών που δημιουργούν και γιγαντώνουν τα μεταναστευτικά ρεύματα και ότι ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό βασίζεται σε αξίες οικουμενικές και είναι η βάση δημοκρατίας.

    «Όλες οι προηγούμενες νομοθετικές απόπειρες ήταν στρεβλές, αποσπασματικές, αντιμετώπισαν το φαινόμενο φοβικά και εισπρακτικά, αφήνοντας σε καθεστώς ημιπαρανομίας τους μετανάστες», συνέχισε ο κ. Τσίπρας ενώ έκανε λόγο για έντεχνους μύθους που καλλιεργήθηκαν για τον κακοποιό μετανάστη.

    Επέκρινε ακόμα «τα κηρύγματα μίσους από μέρος ιεραρχών», ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο που έπιασε στασίδι, όπως είπε χαρακτηριστικά, στα ΜΜΕ.

    Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποκύπτοντας στις πιέσεις της ΝΔ προκειμένου να έχει συναίνεση στην οικονομία, υποχώρησε σημαντικά στο θέμα της ιθαγένειας, παραχωρώντας την πολιτική ηγεμονία στον κ. Σαμαρά.

    «Μην χάσετε την ιστορική ευκαιρία να ανοίξετε νέους δρόμους. Είναι αναγκαία τομή για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής η πρόσβαση των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα στην ιθαγένεια. Αν εσείς δεν θελήστε να δώσετε αυτή τη μάχη με όρους ηγεμονίας των ιδεών θα την δώσουμε εμείς», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

    Η δευτερολογία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

    Έντονα επικριτικός κατά του πρωθυπουργού εμφανίστηκε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι "είναι κακός σύμβουλος να διαβάζει τις δημοσκοπήσεις για την οικονομία όπως τον βολεύουν".

    Όπως υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, η άποψη των μισών, σχεδόν, Ελλήνων πολιτών χαρακτηρίζουν τα μέτρα δυσάρεστα και αναποτελεσματικά και ότι στο επόμενο στάδιο θα ξεπεράσουν το στάδιο της αμηχανίας και θα αντιδράσουν.

    «Θα αντιδράσουν όπως κάνουν και άλλοι λαοί. Όπως στη Πορτογαλία, του Σώκρατες, όπου απορρίφθηκε το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Θα σας αναγκάσουν να πάρετε πίσω τα σκληρά μέτρα που παίρνετε. Παίρνετε διαζύγιο με τα κοινωνικά στρώματα που σας στήριξαν»,υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Τέλος μίλησε για διαχρονικές βαρύτατες ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας των δύο μεγάλων κομμάτων, γιατί η ελληνική κοινωνία τείνει να έχει ρατσιστικά φοβικά σύνδρομα.

    Κλείνοντας επιτέθηκε και στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ για τους ψευδέστατους, όπως είπε, ισχυρισμούς του, ότι η αύξηση της εγκληματικότητας οφείλεται στους μετανάστες.

    Συνάντηση Τσίπρα-Ραγκούση

    Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση είχε στο υπουργείο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με θέμα συζήτησης το μεταναστευτικό.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας, σε σύντομη δήλωσή του, ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ "θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί στη Βουλή ορισμένες αξίες" και "θα συγκρουστεί με το συντηρητικό μέτωπο, καθώς και με ένα κομμάτι της Εκκλησίας".

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 February 2010 - 11:30:32 UTC