Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αυστηρή εφαρμογή του Προγράμματος"
  • [02] Αϊτή: Επέστρεψε η ελληνική αποστολή
  • [03] Αλλαγές σε φορολογικό, ασφαλιστικό
  • [04] Αντιδρούν τα συνδικάτα
  • [05] Νέα χιονοθύελλα

  • [01] "Αυστηρή εφαρμογή του Προγράμματος"

    Την ισχυρή πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του, την οποία χαρακτήρισε εξαιρετική, με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, στο Προεδρικό Μέγαρο στο Παρίσι.

    "Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση που αφορά και στην Ελλάδα διαβεβαίωσα για την ισχυρή πολιτική βούληση -έχοντας καταθέσει και έχοντας περάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης- να εφαρμοστεί κατά γράμμα. Όπως τόνισα ότι έχουμε και τις προηγούμενες μέρες πάρει επιπλέον ενισχυτικά για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος, μέτρα ώστε να μειώσουμε το έλλειμμα στο 8,7% το 2010", δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι "έχω τονίσει επανειλημμένως ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε να εγγυηθεί ότι αυτός ο στόχος θα πραγματοποιηθεί".

    Ο πρωθυπουργός στην αρχή της δήλωσής του είπε ότι "είχαμε μία εξαιρετική συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί όπου επιβεβαιώθηκαν οι βαθειές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας".

    Πρόσθεσε ότι "είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα που μας αφορούν στην ευρύτερη περιοχή: μεσογειακή συνεργασία, Βαλκάνια, το Κυπριακό, αλλά και γενικότερα τις ευρωπαϊκές προοπτικές σε ό,τι αφορά τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο και βεβαίως την ευρωπαϊκή προοπτική της αντιμετώπισης της οικονομικής και κλιματικής κρίσης".

    "Θέλω να τονίσω την πολύ καλή αυτή συνεργασία και την πολύ καλή συνάντηση που είχα με τον κ. Σαρκοζί", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 5.30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν, ενώ πριν τη συνάντησή του με το Γάλλο πρόεδρο συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Μπερνάρ Ακογιέ.

    Στο ταξίδι εργασίας που πραγματοποιεί ο Γ. Α. Παπανδρέου στο Παρίσι τον συνοδεύουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Παρίσι, ο κ. Παπανδρέου, θα μεταβεί σιδηροδρομικώς στις Βρυξέλλες, όπου θα παρακαθήσει στο δείπνο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ζητήσει από τους ομολόγους του συντονισμένη δράση έναντι των κερδοσκοπικών επιθέσεων.

    Τηλεδιάσκεψη για την κατάσταση στην Ελλάδα

    Στο μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρόκειται να πραγματοποιήσουν σήμερα τηλεδιάσκεψη για να μιλήσουν για την κατάσταση στην Ελλάδα, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, ενώ αποσαφηνίζεται ένα σχέδιο χρηματοπιστωτικής βοήθειας προς τη χώρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.

    "Το απόγευμα προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ" για το θέμα, δήλωσε η πηγή αυτή επιβεβαιώνοντας πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας "Λε Μοντ".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο πρόεδρος του Eurogroupe, του φόρουμ των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις.

    Ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν αναφέρθηκε από την πλευρά του στη διεξαγωγή μιας συνόδου των υπουργών της ζώνης του ευρώ διευκρινιζοντας ότι θα συμμετάσχει και ο Ρεν σ' αυτή, χωρίς όμως να αποσαφηνίσει το περιεχόμενό της.

    "Απ' όσα γνωρίζω, θα υπάρξει κάτι σαν βιντεοδιάσκεψη και φυσικά ο επίτροπος Ρεν θα συμμετάσχει", δήλωσε.

    Στο στάδιο αυτό, "δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία" πάνω σ' ένα σχέδιο αρωγής προς την Ελλάδα, δήλωσε μια άλλη ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Ωστόσο οι ενδείξεις ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας πολλαπλασιάζονται, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο. Ένας κοινοβουλευτικός υπεύθυνος του συντηρητικού κόμματος της γερμανίδας καγκελαρίου ¶γγελας Μέρκελ, ο Μίχαελ Μάιστερ, δήλωσε πως γίνονται προετοιμασίες στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης για ένα σχέδιο αρωγής.

    Μπορεί να λάβει τη μορφή της διάθεσης στην Ελλάδα διμερών δανείων από ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ, για να βοηθηθεί η χώρα να αντιμετωπίσει την άνοδο του κόστους του δανεισμού της από τις αγορές.

    Εξετάζεται επίσης η επιλογή να καταβληθούν πρόωρα επιδοτήσεις της ΕΕ προς την Ελλάδα.

    Πάντως δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει ανακοίνωση αμέσως μετά το τέλος της αυριανής ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής. "Είναι ένα περίπλοκο θέμα επειδή αν αρχίσουμε να δείχνουμε ότι πανικοβαλλόμαστε λέγοντας ότι θα βοηθήσουμε την Ελλάδα, οι αγορές θα κερδοσκοπήσουν ακόμη περισσότερο", επισήμανε υψηλά ιστάμενη ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή.

    Όμως "δεν θα βγούμε (από τη σύνοδο κορυφής) χωρίς ένα κοινό κείμενο για την Ελλάδα", σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία υπογράμμισε ότι πρέπει πριν απ' όλα να παραμεριστεί η ιδέα ότι υπάρχει ανάγκη να επέμβει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα, κάτι που θα ήταν ταπεινωτικό για την Ευρώπη. "Δεν μπορούμε να δώσουμε τέτοιο σήμα", τόνισε.

    Τι θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής

    Οι αναταράξεις που αντιμετωπίζουν τον τελευταίο καιρό οι οικονομίες της ζώνης του ευρώ θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας των "27" ηγετών της ΕΕ, οι οποίοι συνέρχονται εκτάκτως αύριο στις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

    Όπως αναφέρει στην επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες ο Βαν Ρομπάι, «προκειμένου να διευκολυνθεί μια ανοιχτή και άτυπη συζήτηση, η Σύνοδος των «27» θα πραγματοποιηθεί, κατ'εξαίρεση, στη Βιβλιοθήκη Σολβέ των Βρυξελλών», μακριά από το κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο 15 διαπιστευμένοι φωτογράφοι και κάμεραμεν θα έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στη Βιβλιοθήκη Σολβέ, κατά την άφιξη των ηγετών, στη δε συνέχεια θα πρέπει να αποχωρήσουν.

    Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα ξεκινήσουν στις 11:15 (ώρα Ελλάδος) με πρώτο θέμα συζήτησης το μέλλον της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ.

    «Όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις. Ο ρυθμός της διαρθρωτικής μας ανάπτυξης δεν είναι αρκετά υψηλός για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να στηρίξει το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Πρέπει να δράσουμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις και να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΕ στην επιστολή του.

    Ειδικότερα, στο προπαρασκευαστικό κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ενόψει της αυριανής Συνόδου, προτείνεται ο καλύτερος συντονισμός των εθνικών οικονομικών πολιτικών των "27" για την αντιμετώπιση της κρίσης, σε συνδυασμό με κίνητρα οικονομικής φύσης για τους «καλούς μαθητές» της ΕΕ.

    Η ιδέα είχε διατυπωθεί πριν από μερικές εβδομάδες και είχε την υποστήριξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο και του Ισπανού πρωθυπουργού και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Χοζέ Λουίς Θαπατέρο.

    Όπως συγκεκριμένα σημειώνει στην επιστολή του ο Βαν Ρομπάι «οι πρόσφατες εξελίξεις στην ευρωζώνη υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της κεντρικής διακυβέρνησης».

    Ωστόσο, όπως αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές, το βασικό διακύβευμα της συζήτησης θα είναι να πεισθούν οι πολέμιοι της λεγόμενης «ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης», δηλαδή οι Βρετανοί και, σε ένα βαθμό, οι Γερμανοί.

    Η σημερινή οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του γεύματος των "27".

    Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν οι οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα, οι άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης και, εν τέλει, το σύνολο της ζώνης του ευρώ.

    Παρά το γεγονός ότι τα σενάρια περί «ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης» πληθαίνουν στο διεθνή Τύπο και στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο, οι ευρωπαίοι ιθύνοντες εξακολουθούν να τηρούν «σιγή ιχθύος» για το τι μέλλει γενέσθαι.

    Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους σήμερα στις Βρυξέλλες, διπλωμάτης προσκείμενος στο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, αρκέστηκε να δηλώσει ότι το θέμα θα απασχολήσει την αυριανή Σύνοδο, όμως «δεν μπορώ ούτε να επιβεβαιώσω ούτε να αποκλείσω κάτι».

    Στη συνέχεια ερωτηθείς αν αύριο θα υπάρξει ανακοίνωση της Συνόδου με την οποία θα εκφράζεται η αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα, ο ίδιος διπλωμάτης απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας πως δεν μπορεί να σχολιάσει πράγματα τα οποία μέχρι αύριο μπορεί να αλλάξουν.

    Τόνισε, ωστόσο, ότι ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ότι είναι σε συνεχείς επαφές με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο, τον Πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    Εκτός από τα οικονομικά θέματα, οι "27" θα συζητήσουν για το θέμα των κλιματικών αλλαγών και για την κατάσταση στην Αϊτή.

    Στις 3:30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) είναι προγραμματισμένη η ενημέρωση του Προέδρου της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προς τους «27», σχετικά με τα αποτελέσματα της Διεθνούς Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για το κλίμα.

    Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση για το πώς η ΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Αιτή μετά τον καταστροφικό σεισμό.

    Παράλληλα οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις με ποιους τρόπους θα μπορούσε να βελτιωθεί η ευρωπαϊκή άμεση επέμβαση σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών.

    Μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής θα ακολουθήσει η καθιερωμένη συνέντευξη της Προεδρίας της ΕΕ στο κτίριο Justus Lipsius,του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 6 μ.μ. (ώρα Ελλάδος).

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Λικ Σατέλ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας ¶γγελα Μέρκελ θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, αύριο, στο τέλος της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, κυρίως σχετικά με την κατάσταση της Ελλάδας.

    "Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία να δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με την κυρία Μέρκελ πάνω σε διάφορα θέματα. Φαντάζομαι ότι το θέμα αυτό (της κατάστασης της Ελλάδας) θα θιγεί", δήλωσε ο Σατέλ ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τις εργασίες του υπουργικού συμβουλίου.

    "Η γαλλική κυβέρνηση ενδιαφέρεται όπως και οι ευρωπαίοι εταίροι της για την κατάσταση του ευρώ και για την κατάσταση της Ελλάδας ιδιαίτερα", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι η υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ έχει "τακτικές επαφές με τους ομολόγους της" πάνω στο θέμα αυτό.

    Να αναλάβουν σαφείς δεσμεύσεις Ελλάδα και ΕΕ

    Οι έλληνες ηγέτες και οι υπεύθυνοι των χωρών της ζώνης του ευρώ πρέπει να αναλάβουν σαφείς δεσμεύσεις για να διαλύσουν την αβεβαιότητα που τροφοδοτεί την κερδοσκοπία, δήλωσε σήμερα ο Ζαν-Πιέρ Ζουγέ, πρόεδρος της Γαλλικής Αρχής Χρηματαγορών (AMF).

    "Ανάμεσα στην ταπείνωση, για να χρησιμοποιήσω τον όρο ορισμένων, και την αδυναμία, υπάρχει ένας τρίτος δρόμος: να πουν καθαρά οι Έλληνες σε τι δεσμεύονται, ποια είναι η πραγματική οικονομική κατάστασή τους (...), και οι εταίροι της ζώνης του ευρώ, τι είδους συντονισμό και συνεργασία" σκοπεύουν να εφαρμόσουν, δήλωσε ο Ζουγέ στο ραδιοσταθμό France Inter.

    "Με τις αγορές, είναι καλό να είσαι σαφής, απεχθάνονται την αβεβαιότητα", πρόσθεσε ο Ζουγέ, πρώην υφυπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

    Ο Ζουγέ επισήμανε πως υπάρχει "σύγκλιση στο να πούμε πως, αν η Ελλάδα κάνει έναν ορισμένο αριθμό προσπαθειών και δώσει πληροφορίες για το προφίλ του χρέους της και των διαθεσίμων της, θα μπορούσε να υπάρξει συνδρομή με τη μορφή κοινοτικών ή διμερών δανείων".

    Για να μειωθεί ο κίνδυνος της κερδοσκοπίας, ο Ζουγέ ζήτησε να υπάρξουν κεντρικός συντονισμός και μεγαλύτερη διαφάνεια στις παραγγελίες που δίνονται στις αγορές.

    "Υπάρχει μια τρύπα που χάσκει όσον αφορά την απουσία κεντρικού συντονισμού των παραγγελιών και των συναλλαγών στην αγορά και η επόμενη G20 θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό. Έχουμε ανάγκη πολιτικές κατευθυντήριες οδηγίες σε διεθνές επίπεδο", πρόσθεσε ο Ζαν-Πιέρ Ζουγέ.

    Γ.Παπανδρέου: "Πρώτιστο καθήκον να σωθεί η οικονομία"

    Προσπάθεια προς τρεις κατευθύνσεις καταβάλλει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός στη χθεσινή άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το φορολογικό νομοσχέδιο και την εισοδηματική πολιτική.

    Το πρώτιστο καθήκον της κυβέρνησης, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι να σωθεί η οικονομία και να μειωθεί το χρέος, επιδιώκοντας κάθε φορά τις πιο δίκαιες λύσεις, οι οποίες θα προστατεύουν, στο μέτρο του δυνατού, τους ασθενέστερους και τη μεσαία τάξη. Αυτό, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι η σταθερή πυξίδα σε κάθε βήμα της κυβέρνησης.

    Η δεύτερη κατεύθυνση είναι η ανάπτυξη. Οι συνθήκες, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, επιβάλλουν την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου στο μέτωπο της ανάπτυξης.

    Πρέπει, τόνισε χαρακτηριστικά, να πατήσουμε γκάζι στην εφαρμογή των αναπτυξιακών μέτρων και πρόσθεσε ότι διαφορετικά το κόστος της κρίσης και οι επιπτώσεις της θα είναι μεγαλύτερες.

    Η τρίτη κατεύθυνση αφορά στο γρηγορότερο ρυθμό της εκδήλωσης των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης στο θεσμικό, κυρίως, τομέα. Πρόκειται για πρωτοβουλίες οι οποίες δεν έχουν μεγάλο κόστος και οι οποίες, όπως είπε ο πρωθυπουργός, οδηγούν σε ανακούφιση του πολίτη, σε καλύτερες υπηρεσίες από το κράτος και καλυτέρευση των συνθηκών ζωής.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η οικονομία της χώρας και το πώς αυτή δημιουργήθηκε. Τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς συζήτησης, επιρρίπτοντας την ευθύνη για αυτό στην κυβέρνηση της ΝΔ.

    Οπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η κρίση χτύπησε τη χώρα, είναι δε αποτέλεσμα των λαθών και της κακοδιαχείρισης που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια.

    Τόνισε επίσης ότι η κρίση που βιώνει σήμερα η χώρα δεν προήλθε από το πουθενά, και είναι αποτέλεσμα δυο παραγόντων. Πρώτον, των εγκληματικών πολιτικών της ΝΔ που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και δεύτερον, στο γεγονός ότι η χώρα είναι θύμα κερδοσκοπικών επιθέσεων από τις πανίσχυρες διεθνείς αγορές που αφέθηκαν ασύδοτες, παρά τη ζημιά που προκάλεσαν πριν από μόλις ενάμιση χρόνο.

    [02] Αϊτή: Επέστρεψε η ελληνική αποστολή

    "Είμαι υπερήφανος που η Ελλάδα ήταν παρούσα στην Αιτή. Ηταν από τις πιό συγκινητικές στιγμές της ζωής μου να βλέπω ένα μεγάλο αεροπλάνο με τα ελληνικά χρώματα και να νιώθω ότι η Ελλάδα είναι παρούσα. Η Ελλάδα που σήμερα βάλλεται, που σήμερα περνάει δύσκολα, να έχει μια σημαντική αποστολή και παρουσία στην Αιτή", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Κουβέλης, κατά την άφιξη της ελληνικής αποστολής από το κατεστραμμένο νησί, όπου άφησε 50 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για την ιδιαιτέρως εγκάρδια υποδοχή της αποστολής και από τις επαφές που είχε με τον πρωθυπουργό Ζαν Μαξ Μπελρίβ και ακολούθως με τον Πρόεδρο και την υπουργό Εξωτερικών, καθώς και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Παρά τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης, η Αϊτινή ηγεσία είχε ουσιαστικές συνομιλίες με τον κ.Κουβέλη και τόνισαν ότι η ελληνική βοήθεια (που αποτελείτο από ιατροφαρμακευτικό υλικο, τρόφιμα και καταλύματα) ήρθε στην κατάλληλη στιγμή, μετά τον αναγκαίο χρόνο για την οργάνωση των δικτύων διανομής, ώστε να "πιάσει πραγματικά τόπο".

    Είναι ένα από τα μεγαλύτερα φορτία, που έστειλε μεμονωμένα, ευρωπαϊκή χώρα, εκπροσωπούμενη μάλιστα σε υπουργικό επίπεδο.

    Ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών συζήτησε με την Αϊτινή ηγεσία και τα επόμενα βήματα που μπορούν να γίνουν από ελληνικής πλευράς, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, περιλαμβανομένου του αντισεισμικού σχεδιασμού, στον οποίο η Ελλάδα έχει εμπειρία, ενώ στην Αϊτή υπάρχουν, αυτή τη στιγμή, 3 εκατομμύρια άστεγοι.

    Ο κ.Κουβέλης αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος των δηλώσεών του, μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο, στις ευχαριστίες σε αυτούς που συνέβαλαν να συγκεντρωθεί η βοήθεια και να φτάσει στον προορισμό της.

    Δεν ήταν μόνον η κυβέρνηση που ηταν παρούσα εκεί. Ηταν οι οργανώσεις, τους εκπροσώπους των οποίων μόλις πρόλαβα να δω στο αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς, κατά την τρίωρη παραμονή μου εκεί, οι οποίοι κάνουν μια τιτάνια δουλειά. Ηταν η εταιρία Hellenic Imperial Airways που διέθεσε το Boeing 747 και το μισό κόστος μεταφοράς, οι εταιρίες Golden Handlind και Swissport που ανέλαβαν τις διευκολύνσεις στο αεροδρόμιο, είπε.

    "Δεν ήταν μόνον η κυβέρνηση παρούσα, ήταν η Ελλάδα παρούσα", υπογράμμισε.

    Ευχαρίστησε επίσης τον αδελφό του επίτιμου έλληνα προξένου στην Αϊτή κ.Λεμπρά, ο οποίος βοήθησε στην πραγματοποίηση των πολιτικών επαφών και στη διατήρηση του συνδέσμου με τη χώρα.

    Το αεροσκάφος μετέφερε κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα και έναν Ελληνα, τον Δημήτρη Γκιόκα, που δούλευε στην Αιτή σε εταιρία τηλεπικοινωνιών, ενώ άλλοι 3-4 Ελληνες παρέμειναν εκεί και είναι ασφαλείς.

    Τα πρώτα λόγια που είπε ο κ.Κουβέλης κατεβαίνοντας από το αεροσκάφος αφορούσαν στις εικόνες φρίκης που αντίκρυσε η ελληνική αποστολή: Ολική καταστροφή, χαλάσματα μέσα σε μια προϋπάρχουσα τενεκεδούπολη. Μια εξαθλίωση, μέσα στην ήδη υπάρχουσα εξαθλίωση. Αυτοσχέδιες τέντες για προστασία από τον ήλιο, που δεν θα είναι, όμως, ικανές να προστατέψουν από τις βροχές που έρχονται.

    Το αεροδρόμιο είναι γεμάτο με το υλικό που έχει μεταφερθεί, με τις δυνάμεις του αμερικανικού στρατού που συντονίζουν την προσπάθεια αυτή και το ίδιο το κτίριο του αεροδρομίου έτοιμο να καταρρεύσει.

    Και το συγκλονιστικότερο, πηγαίνοντας προς τα προσωρινά γραφεία της κυβέρνησης, κόσμος να πέφτει πάνω μας ζητώντας, νερό, φαί, ένα δολάριο, είπε. Οι ευθύνες της διεθνούς κοινότητας είναι τεράστιες για την ανοικοδόμηση του φτωχότερου κράτους του δυτικού ημισφαιρίου, τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα σχεδιάζει τα επόμενα βήματα ουσιαστικής βοήθειας.

    Κατέρρευσε κτίριο στο Πορτ-ο-Πρενς

    Ένα ήδη κατεστραμμένο από το σεισμό στην Αϊτή σούπερ μάρκετ, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της χώρας, κατέρρευσε ενώ μέσα σε αυτό βρίσκονταν αρκετοί άνθρωποι και τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν προσπάθειες να τους απεγκλωβίσουν, σύμφωνα με τους διασώστες.

    "Μέσα στο κτήριο βρίσκονταν άνθρωποι που το λεηλατούσαν", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μιρ Βακνέν, αναφερόμενος στο σούπερ μάρκετ Caribbean Market.

    "Προσπαθούσα να απαλλαγώ από αυτούς και την ώρα που κατέρρευσε το κτήριο μέσα σε αυτό βρίσκονταν ορισμένοι (από αυτούς)", είπε ο ίδιος εκτιμώντας ότι υπήρχαν πέντε με οκτώ άνθρωποι και τουλάχιστον ένας από αυτούς εντοπίστηκε ζωντανός, αλλά έχει εγκλωβιστεί.

    Ένας μεξικανός διασώστης, ο Κάρλος Μέντεζ, είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπίσει δύο ανθρώπους. Ερωτηθείς για το αν είναι ζωντανοί, ο ίδιος απάντησε, "Αυτό πρόκειται να μάθουμε".

    Το πενταόροφο κτήριο είναι δημοφιλές στους ευκατάστατους αϊτινούς και ήταν το μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ της πρωτεύουσας.

    Υπέστη σημαντικές ζημιές από το φονικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, από τον οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι, αλλά δεν είχε καταρρεύσει.

    Ο Βακνέν είπε ότι ένα τμήμα της αποθήκης του σούπερ μάρκετ κατέρρευσε χθες Τρίτη την ώρα που εκείνος βρισκόταν στο χώρο και προσπαθούσε με έναν εκσκαφέα να απομακρύνει τα πτώματα που βρίσκονταν εκεί από το σεισμό.

    Δημιουργήθηκε κρατήρας στο έδαφος και φάνηκε ο εκσκαφέας μέσα στους χώρους του σούπερ μάρκετ.

    "Καθόμουν στον εκσκαφέα όταν έπεσε το τμήμα (της αποθήκης). Είμαι τόσο τυχερός που είμαι ζωντανός", είπε και πρόσθεσε ότι κανένα μέλος του συνεργείου του δεν τραυματίστηκε.

    Στον τόπο του ατυχήματος βρίσκονταν τουλάχιστον 24 διασώστες, ενώ μέλη του αμερικανικού στρατού και της αστυνομίας των Ηνωμένων Εθνών σφράγισαν την περιοχή.

    Στο μεταξύ, ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ κάλεσε τους Αϊτινούς να παραδώσουν στις αρχές τους χιλιάδες εγκληματίες που απέδρασαν από τις φυλακές μετά τον καταστροφικό σεισμό, πριν αυτοί αρχίσουν να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα.

    Σύμφωνα με τις αρχές της Αϊτής, περίπου 5.000 κρατούμενοι απέδρασαν από τις κρατικές φυλακές και άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα όταν από τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου κατέρρευσαν εκατοντάδες κτίρια στο Πορτ-ο-Πρενς.

    Οι περισσότεροι από τους δραπέτες πιστεύεται ότι κυκλοφορούν ελεύθεροι και πολλοί έχουν καταφύγει στην παραλιακή παραγκούπολη Σιτέ Σολέιγ συγκεντρώνοντας όπλα που πήραν από τους δεσμοφύλακες όταν δραπέτευσαν.

    Ο Εντμοντ Μιούλετ, επικεφαλής της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην Αϊτή δήλωσε πως "γενικά η κατάσταση της ασφάλειας στη χώρα είναι σταθερή", κάλεσε όμως τους πολίτες να καταγγείλουν τους εγκληματίες. "Βρίσκονται στους δρόμους. Γνωρίζουμε πως αναδιοργανώνονται. Πρέπει να τους βρούμε πριν δραστηριοποιηθούν", τόνισε ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

    Χιλιάδες κυανόκρανοι βρίσκονται στην Αϊτή από το 2004 για να βοηθήσουν την αστυνομία στα θέματα ασφάλειας. Μετά τον σεισμό έφτασαν στη χώρα χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες για να συμβάλουν στο έργο τους.

    Ο Μιούλετ κάλεσε τους Αϊτινούς να αναφέρουν στην αστυνομία ή στους κυανόκρανους ό,τι γνωρίζουν για τους δραπέτες.

    Οι περισσότεροι από τους 3.000 κρατούμενους που δραπέτευσαν από τις κρατικές φυλακές είναι μέλη συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών και όπλων, κυρίως στην Σιτέ Σολέιγ.

    Στο χάος που επικράτησε μετά τον σεισμό, πολλά δικαστικά αρχεία καταστράφηκαν. Στις κρατικές φυλακές ελάχιστοι φάκελοι κρατουμένων έχουν διασωθεί.

    Χθες Τρίτη, ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν-Μαξ Μπελρίβ τόνισε πως το θέμα της ασφάλειας προκαλεί ανησυχίες αφού περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν στους δρόμους μετά το σεισμό. Πρόσθεσε όμως πως πιστεύει ότι η κατάσταση ελέγχεται.

    -

    [03] Αλλαγές σε φορολογικό, ασφαλιστικό

    Συγκράτηση του μισθού του πρωθυπουργού, των υπουργών, των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων αναθεώρηση της οροφής των αποδοχών των προέδρων των ανεξαρτήτων αρχών, μείωση έως και 50% της αμοιβής των μελών των ΔΣ για τις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ, αναστολή της χορήγησης αύξησης σε όλα τα μισθολόγια του δημοσίου (με εξαίρεση την εισοδηματική ωρίμανση και μείωση των επιδομάτων και των πρόσθετων αποζημιώσεων των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπει η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ.Γ.Παπακωνσταντίνου.

    Ειδικότερα:

    1. Για τα στελέχη της κυβέρνησης και τα διοικητικά στελέχη του δημοσίου, προβλέπεται:

    -Καμιά αύξηση μισθού και μείωση των πρόσθετων αμοιβών των επιδομάτωνκαι των αποζημιώσεων του πρωθυπουργού, των υπουργών, των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων κατά 10%.

    -Αναθεώρηση της οροφής των αποδοχών των προέδρων των ανεξαρτήτων αρχών. Από τώρα και στο εξής ως οροφή θα θεωρείται η αποδοχή γενικού γραμματέα υπουργείου με προσαύξηση έως 20% ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες και τα ειδικά προσόντα.

    -Οροφή στις αμοιβές προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων για τις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ. Ως οροφή θα θεωρείται και σε αυτή την περίπτωση η οροφή που αντιστοιχεί παραπάνω.

    -Σε καμία επιχείρηση που ελέγχεται από το δημόσιο δεν θα χορηγηθεί μπόνους.

    -Μείωση έως και 50% της αμοιβής των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων για τις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ.

    2. Για τους υπαλλήλους του Δημοσίου.

    -Αναστέλλεται η χορήγηση αύξησης σε όλα τα μισθολόγια του δημοσίου (εκτός ωρίμανσης) και αναστέλλεται και η τιμαριθμική αναπροσαρμογή σε όλα τα επιδόματα που προβλέπεται.

    -Τα επιδόματα και οι πρόσθετες αποζημιώσεις των δημοσίων υπαλλήλων μειώνονται κατά 10% με εξαίρεση το κίνητρο απόδοσης, τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών, οικογενειακή παροχή και τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

    -Μειώνεται το όριο των υπερωριών κατά 30%.

    -Τροποποιείται το νομικό πλαίσιο περί οδοιπορικών εξόδων και καταργείται η αμοιβή/αποζημίωση για τους δημοσίους υπαλλήλους που συμμετέχουν σε ομάδες/ επιτροπές εργασίας.

    Η ίδια εισοδηματική πολιτική θα ισχύσει και τα μισθολόγια των ΔΕΚΟ, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ αναδρομικά από την 1/1/2010.

    Για τους συνταξιούχους του δημοσίου θα χορηγηθεί αύξηση 1,5% σε όλες τις συντάξεις έως 2.000 ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά την πολιτική προσλήψεων αναστέλλονται όλες οι προσλήψεις για το 2010 με μερική εξαίρεση στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας.

    Σημειώνεται ότι αναστολή προσλήψεων για το 2010 δεν θα οδηγήσει σε ματαίωση της εύλογης προσδοκίας των πολιτών που περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού τους.

    Προβλέπεται η σταδιακή τους απορρόφηση από το δημόσιο τα επόμενα έτη με αντίστοιχη παράταση των οριστικών πινάκων του ΑΣΕΠ που εκδόθηκαν ή επίκειται να εκδοθούν.

    Θα ισχύσει ο κανόνας της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις από το 2011 και μετά ενώ θα γίνει και ανακατανομή υπαλληλικού προσωπικού με τη συγχώνευση φορέων.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα συσταθεί και μία "επιτροπή μισθών" με τη συμμετοχή και τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων και κυρίως της ΑΔΕΔΥ για τη διαμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου του δημόσιου τομέα.

    Επίσης προχωρά κανονικά η προετοιμασία για τη δημιουργία μιας Ενιαίας Αρχής Πληρωμής όλων των μισθών του δημοσίου από το υπουργείο Οικονομικών.

    Το φορολογικό νομοσχέδιο

    Νέα φορολογική κλίμακα με ελαφρύνσεις για εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ και επιβαρύνσεις για τα υψηλότερα, σύνδεση των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι με το ύψος του εισοδήματός τους, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, με παράλληλη κατάργηση του ΕΤΑΚ και επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας προβλέπονται μεταξύ άλλων στο πακέτο αλλαγών στη φορολογία που ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο και ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Παράλληλα ο υπουργός ανακοίνωσε ρύθμιση με κίνητρα για τον επαναπατρισμό καταθέσεων από το εξωτερικό η οποία προβλέπει ότι τα κεφάλαια αυτά θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα και να εξαιρεθούν του πόθεν έσχες, εφόσον καταβάλλουν φόρο 5%.

    Αναλυτικότερα: η νέα φορολογική κλίμακα προβλέπει ότι εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητα (φορολογικός συντελεστής 0%), για εισοδήματα από 12.000 έως 16.000 ευρώ θα επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 18%, από 16.000 έως 22.000 ευρώ φορολογικός συντελεστής 24% από 22.000 έως 26.000 ευρώ συντελεστής 26%, από 26.000 έως 32.000 ευρώ συντελεστής 32%, από 32.000 έως 40.000 ευρώ συντελεστής 36%, από 40.000 έως 60.000 συντελεστής 38%, ενώ για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής θα είναι 40%.

    Η νέα κλίμακα θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2010 ενώ ενδεικτικά αναφέρεται ότι εισόδημα 25.000 ευρώ με τη νέα κλίμακα έχει μείωση φόρου 310 ευρώ ενώ εισόδημα 35.000 ευρώ έχει μείωση φόρου 50 ευρώ. Αντίθετα, εισόδημα 100.000 ευρώ έχει αύξηση φόρου 1350 ευρώ.

    Το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος θα το κερδίζουν οι φορολογούμενοι συγκεντρώνοντας αποδείξεις ως εξής: για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώνονται αποδείξεις αξίας του 30% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος του φορολογούμενου, ενώ για εισοδήματα μεταξύ 6.000 και 12.000 ευρώ θα απαιτούνται αποδείξεις που θα αντιστοιχούν στο 10% του εισοδήματος. Αν οι αποδείξεις που θα συγκεντρώνονται από τους φορολογούμενους δεν επαρκούν για να καλύψουν το αφορολόγητο όριο, τότε η διαφορά του ύψους των αποδείξεων αυτών και αυτών που απαιτούνται για το αφορολόγητο θα φορολογείται με συντελεστή 10%.

    Καταργούνται όλες οι περιπτώσεις αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων καθώς και οι απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος με εξαίρεση τις περιπτώσεις που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως άτομα με βαριά κινητική αναπηρία, πολύτεκνες μητέρες και η αποζημίωση λόγω απόλυσης.

    Εισάγεται λογιστικός προσδιορισμός βάση των βιβλίων εσόδων - εξόδων και των αποδείξεων πώλησης ή παροχής υπηρεσιών για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το μέτρο αφορά ταξί, φορτηγά δημόσιας χρήσης, λεωφορεία ΚΤΕΛ, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, λιανοπωλητές, πρακτορεία προπό, βενζινάδικα, περίπτερα κ.α.

    Θεσπίζεται η φορολόγηση των μερισμάτων και της υπεραξίας από μετοχές με βάση την φορολογική κλίμακα. Για την υπεραξία μετοχών λαμβάνονται υπόψιν και οι τυχόν ζημιές που έχει υποστεί ο φορολογούμενος.

    Από το 2011 θεσπίζεται για όλα τα εισοδήματα η υποχρεωτική υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης.

    Μειώνεται σταδιακά από το 25 στο 20% η φορολογία των αδιανέμητων (προς επένδυση) κερδών των επιχειρήσεων. Για το 2010 ο συντελεστής φόρου θα είναι 24%.

    Θεσπίζεται πενταετές αφορολόγητο για δημιουργία και λειτουργία νέων επιχειρήσεων από άτομα έως 30 ετών.

    Επεκτείνεται ο ΦΠΑ σε οικονομικές δραστηριότητες που σήμερα δεν καλύπτονται ή απαλλάσσονται από αυτόν.

    Προβλέπεται η φορολόγηση των παροχών σε είδος από τις επιχειρήσεις προς τα στελέχη τους. Στη φορολογία αυτή εντάσσονται και οι αγορές πολυτελών αυτοκινήτων των στελεχών στο όνομα των επιχειρήσεων με τη μορφή του Λίζινγκ.

    Καταργούνται χαριστικές φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων και προβλέπεται φορολόγηση 90% στα μπόνους των τραπεζών. Παράλληλα και για τις μικρότερες εταιρείες θεσπίζεται η υποχρέωση βεβαίωσης και πιστοποίησης της φορολογικής τους υποχρέωσης από ορκωτούς ελεγκτές.

    Μεγάλο μέρος των αλλαγών που ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών αφορά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Μεταξύ άλλων τα μέτρα που προβλέπονται είναι:

    - Η θέσπιση ελάχιστου τεκμαρτού κόστους διαβίωσης για όλους τους φορολογούμενους. Θα λαμβάνεται υπόψιν ένα τεκμαρτό ετήσιο κόστος συντήρησης και λειτουργίας κατοικιών, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, εναερίων μέσων, πισινών, διδάκτρων, οικιακών βοηθών κ.α. προκειμένου να εκτιμάται ένα τεκμαρτό εισόδημα ως ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για κάθε φορολογούμενο.

    Παράλληλα συγκροτείται εντός έξι μηνών περιουσιολόγιο για όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ΑΦΜ. Στο περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνονται κυρίως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και εταιρικών μεριδίων προκειμένου να ελέγχεται το πόθεν έσχες των φορολογούμενων. Διευκρινίζεται ότι δεν θα περιλαμβάνονται στο περιουσιολόγιο οι τραπεζικές καταθέσεις και τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

    - Θεσπίζεται η υποχρέωση των επιχειρήσεων από 1/1/2011 να πραγματοποιούν με ηλεκτρονικά τιμολόγια όλες τις συναλλαγές τους άνω των 3.000 ευρώ. Οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων αξίας μεγαλύτερης των 500 ευρώ από 1/1/2011 θα γίνονται υποχρεωτικά με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή δίγραμμες επιταγές.

    - Όλοι ανεξαιρέτως οι επιτηδευματίες θα εκδίδουν αποδείξεις μέσω πιστοποιημένων ταμειακών μηχανών. Στον κανόνα αυτόν υπάγονται χωρίς εξαιρέσεις τα πρατήρια καυσίμων, τα περίπτερα, τα ταξί, οι πωλητές λαϊκών αγορών.

    - Θεσπίζεται φορολογική αμνηστία για άτομα ή επιχειρήσεις που βοηθούν στην αποκάλυψη διεφθαρμένων δημοσίων λειτουργών. Προβλέπεται αμοιβή όποιου οδηγεί σε σύλληψη για δωροδοκία που αφορά λαθρεμπορία με ποσό πενταπλάσιο του ποσού της δωροδοκίας.

    - Για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες προβλέπεται απώλεια του αφορολόγητου ορίου της κλίμακας στην περίπτωση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείου πώλησης ή στοιχείου διακίνησης. Παράλληλα ενεργοποιείται η διαδικασία κλεισίματος του καταστήματος σε περίπτωση δεύτερης παράβασης που αφορά στην μη έκδοση αποδείξεων.

    Καταργείται το ενιαίο τέλος ακινήτων και αντικαθίσταται από προοδευτικό φόρο στην ακίνητη περιουσία. Πρόκειται για τον ετήσιο φόρο κατοχής μεγάλης ακίνητης περιουσίας που θα ισχύει σε ατομικό επίπεδο και θα εφαρμόζεται με την εξής κλίμακα:

    Αξία ακίνητης περιουσίας (αντικειμενικές αξίες) έως 400.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητη. Από 400.000 έως 500.000 ευρω θα υπολογίζεται με φορολογικό συντελεστή 0,1%. Από 500.000 έως 600.000 ευρώ με συντελεστή 0,3% , από 600.000 έως 700.000 ευρώ με συντελεστή 0,6% , από 700.000 έως 800.000 με συντελεστή 0,9% και άνω των 800.000 με 1%.

    Η ισχύουσα φορολογία μεταβίβασης ακινήτων θα εφαρμόζεται πλέον και κατά τη μεταβίβαση μετοχών ή εταιρικών μεριδίων εταιριών κατοχής και εκμετάλλευσης ακινήτων.

    Αυξάνεται από 3 έως 10% ο ετήσιος συντελεστής φορολόγησης των ακινήτων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία των off Shore εταιρειών.

    Προβλέπεται αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων ώστε οι τελευταίες να προσεγγίσουν τις πραγματικές εμπορικές αξίες των ακινήτων, ενώ για να αποφευχθεί η υπερβολική φορολογική επιβάρυνση που ενδεχομένως προκύψει από την αύξηση αυτή, θα προσαρμοστούν προς τα κάτω οι συντελεστές φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

    Τέλος, προβλέπεται ακόμη η φορολογία της ακίνητης περιουσίας της εκκλησίας όπως και των εσόδων τους από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της και των ιερών μονών.

    Διευκρινίσεις για τις αποδείξεις

    Δύο εναλλακτικές επιλογές θα έχουν οι φορολογούμενοι για να υποβάλλουν τις αποδείξεις, με βάση τις οποίες θα διατηρούν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, οι φορολογούμενοι μπορούν να τις υποβάλλουν είτε ηλεκτρονικά σε ειδική φόρμα είτε με κλειστό φάκελο στην αρμόδια Εφορία. Ο υπουργός είπε επίσης ότι το σύστημα αυτό θα είναι μεταβατικό έως ότου υπάρξει τουλάχιστον η on line σύνδεση των εμπορικών καταστημάτων και των εταιριών παροχής υπηρεσιών με τις φορολογικές αρχές του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα ανέφερε ότι για τα εισοδήματα έως 6.000 ευρώ δεν θα είναι υποχρεωτική η υποβολή αποδείξεων για να εξασφαλίζεται το αφορολόγητο. Διευκρίνισε ότι στον κατάλογο των αποδείξεων που θα λαμβάνονται υπόψη από την Εφορία δεν θα περιλαμβάνονται αυτές για δαπάνες κινητής τηλεφωνίας, ενώ αντίθετα θα λογίζονται οι αποδείξεις πληρωμής κοινοχρήστων.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η διαβούλευση για το φορολογικό νομοσχέδιο συνεχίζεται και το σχετικό σχέδιο νόμου θα υποβληθεί στη Βουλή τις επόμενες 2- 3 εβδομάδες. Στο πλαίσιο αυτό, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προκύψουν αλλαγές από τη διαβούλευση, αλλά αυτές θα είναι αποκλειστικά και μόνο στις βασικές αρχές που παρουσίασε σήμερα. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου αποσαφήνισε ότι δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ στις ιατρικές υπηρεσίες, καθώς το μέτρο αυτό είναι αντικοινοτικό (αντίθετα συζητείται ακόμη η επιβολή ΦΠΑ στις υπηρεσίες δικηγόρων), ενώ το καθεστώς έκπτωσης δαπανών για τα στεγαστικά δάνεια θα είναι σχετικά ίδιο με το ισχύον. Τα τεκμήρια (αυτοκίνητα, πισίνες, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, κ.λπ.) θα υπολογίζονται από την Εφορία αθροιστικά. Όσον αφορά την αναπροσαρμογή της κλίμακας για το φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας στην περίπτωση αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών, ο υπουργός είπε ότι "δεν δεσμευόμαστε ότι η αναπροσαρμογή αυτή θα είναι αντίστοιχη (ισόποση) της αύξησης των αντικειμενικών αξιών".

    Το δημοσιονομικό όφελος από τις αλλαγές στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων και ακίνητης περιουσίας θα είναι σε βάθος χρόνου, δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Αντίθετα, το συνολικό όφελος για το 2010 από την αύξηση του ΕΦΚ κατανάλωσης στα καύσιμα είναι περίπου 1 δισ. ευρώ και από την εισοδηματική πολιτική (μη χορήγηση αυξήσεων, περικοπή επιδομάτων, κ.λπ.) περίπου 800 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής (το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα), ο υπουργός διευκρίνισε ότι η περικοπή των επιδομάτων κατά 10% θα είναι οριζόντια (χωρίς κλιμάκωση ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος), ενώ δεν περικόπτονται τα αναπηρικά επιδόματα. Όσον αφορά τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός είπε ότι οι μικτές συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ, στις οποίες δεν θα δοθεί αύξηση, είναι της τάξης του 5% του συνόλου των συνταξιούχων του Δημοσίου και το δημοσιονομικό όφελος από τη μη χορήγηση αυξήσεων σε αυτές είναι περίπου 15 εκατ. ευρώ.

    Αποδείξεις για το απαιτούμενο αφορολόγητο

    Όπως διευκρινίστηκε από το υπουργείο σχετικά με το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο, λαμβάνονται υπόψη όλες οι αποδείξεις εκτός των δαπανών:

    α) τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (αυτοκινήτων, ακινήτων, σκαφών, αεροσκαφών κ.λπ.)

    β) για λογαριασμούς που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση του νοικοκυριού και του πολίτη (ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμός, τηλεπικοινωνίες σταθερά- κινητά)

    γ) αυτών που καταβάλλονται για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο (λεωφορεία, τραίνα, αεροπλάνα κ.λπ.).

    Οι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις αποδείξεις σε ειδική φόρμα ηλεκτρονικά ή σε κλειστό φάκελο σε συγκεκριμένη ημερομηνία στη ΔΟΥ.

    Σημειώνεται ότι οι αποδείξεις των δαπανών των άρθρων 8 και 9 του ΚΦΕ (π.χ. ιατρικές δαπάνες, φροντιστήρια, ασφάλιστρα, εισφορές, ενοίκια, τόκοι, αμοιβές δικηγόρων κ.λπ.) συνεχίζουν να αναγνωρίζονται ξεχωριστά για τη μείωση του εισοδήματος ή την έκπτωση από τον φόρο.

    Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών, οι αποδείξεις λειτουργούν κατά δύο τρόπους: αφενός χρειάζονται για να "χτίσουν" μέρος του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ και αφετέρου, πέραν του αφορολόγητου ορίου, δίνουν στον φορολογούμενο έκπτωση φόρου.

    Ειδικότερα, το αφορολόγητο "χτίζεται" με τις προσκομιζόμενες αποδείξεις. Το ποσό των αποδείξεων θα είναι ανάλογο με το εισόδημα που δηλώνεται και ορίζεται ίσο με το 30% του εισοδήματος και υπολογίζεται 100% για να καλύπτεται (κερδίζεται) το αφορολόγητο. Για τους ευρισκόμενους στο αφορολόγητο κλιμάκιο των 12.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις ίσες με το 10% μόνο. Εάν το εισόδημα της δήλωσης είναι κάτω των 6.000 ευρώ δεν ζητούνται καθόλου αποδείξεις για την κάλυψη του αφορολόγητου.

    Το υπερβάλλον ποσό των αποδείξεων, μετά την κάλυψη του αφορολόγητου, θα χρησιμεύει για να αναγνωρίζεται ποσοστό έκπτωσης φόρου 10%. Αντίθετα, στην περίπτωση που δεν καλυφθεί πλήρως με αποδείξεις το αφορολόγητο της φορολογικής κλίμακας, το εναπομένον ποσό που δεν καλύφθηκε θα φορολογείται με συντελεστή 10%. Το προτεινόμενο όριο των αποδείξεων είναι 15.000 ευρώ για τον άγαμο και 30.000 ευρώ για τους συζύγους. Δηλούμενο Εισόδημα Απαιτούμενες αποδείξεις (για κάλυψη αφορολογήτου)

    40.000 και άνω 12.000

    30.000 9.000

    20.000 6.000

    15.000 4.500

    13.000 3.900

    12.000 1.200

    10.000 1.000

    8.000 800

    6.000 0

    4.000 0

    2.000 0

    Στο πλαίσιο των διευκρινίσεων, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε και τα ακόλουθα παραδείγματα:

    1) Έστω δηλούμενο εισόδημα 40.000 ευρώ και δηλούμενες αποδείξεις αξίας 20.000 ευρώ, όταν η σύζυγος είναι μη εργαζόμενη. Εξ αυτών οι 12.000 ευρώ (40.000*30%) καλύπτουν 100% το αφορολόγητο. Το υπόλοιπο (20.000-12.000) = 8.000 ευρώ καλύπτει πρόσθετο όφελος ως εξής : 8.000Χ10%=800 ευρώ ως τελική έκπτωση από τον φόρο.

    Συνολικό όφελος: Από το αφορολόγητο: 12.000Χ10%= 1.200 ευρώ. Από την έκπτωση από τον φόρο: 8.000Χ10%= 800 ευρώ. Σύνολο 2.000 ευρώ.

    2) Έστω ατομικό εισόδημα 40.000 ευρώ και επιπλέον εισόδημα της εργαζόμενης συζύγου 20.000 ευρώ και δηλούμενες αποδείξεις και από τους δύο συζύγους 30.000 ευρώ (ήτοι αποδείξεις αξίας 20.000 ευρώ που αντιστοιχούν στον σύζυγο και αξίας 10.000 ευρώ στην σύζυγο, ανάλογα με το εισόδημα του καθενός).

    - Για τον σύζυγο: Αποδείξεις 20.000 ευρώ και εξ αυτών απαιτούνται με βάση το δηλούμενο εισόδημα 40.000 Χ30% = 12.000 ευρώ για την κάλυψη του αναλογούντος αφορολόγητου. Το υπόλοιπο 20.000-12.000 = 8.000 ευρώ καλύπτει πρόσθετο όφελος ως εξής: 8.000*10% = 800 ευρώ, ως τελική έκπτωση από τον φόρο. Συνολικό όφελος για τον σύζυγο (όφελος από αφορολόγητο +έκπτωση από το φόρο) είναι 1.200+800 =2.000 ευρώ.

    - Για τη σύζυγο: Αποδείξεις 10.000 ευρώ και εξ αυτών απαιτούνται με βάση το δηλούμενο εισόδημα 20.000 Χ 30% = 6.000 ευρώ για την κάλυψη του αναλογούντος αφορολόγητου. Το υπόλοιπο 10.000 - 6.000 = 4.000 ευρώ καλύπτει πρόσθετο όφελος ως εξής: 4.000*10% = 600 ευρώ, ως τελική έκπτωση από τον φόρο. Συνολικό όφελος για τη σύζυγο (όφελος από αφορολόγητο + έκπτωση από το φόρο) είναι 600+400 = 1.000 ευρώ.

    Συνολικό όφελος για την οικογένεια είναι 3.000 ευρώ.

    3) Έστω 30.000 ατομικό εισόδημα και δηλούμενες αποδείξεις 8.000 ευρώ. Τα 30.000 ευρώ εισόδημα απαιτούν 30.000*30% = 9.000ευρώ αξία αποδείξεων για να καλύψουν το απαιτούμενο αφορολόγητο και έχουν προσκομιστεί μόνο 8.000 ευρώ. ¶ρα τα υπόλοιπα 9.000 - 8.000 =1.000 ευρώ δεν καλύπτονται από τις αποδείξεις και φορολογούνται με 10%. Δηλαδή προκύπτει επιβάρυνση στον φόρο της κλίμακας με το ποσό των 100 ευρώ.

    4) Έστω 20.000 ατομικό εισόδημα και δεν προσκομίζονται καθόλου αποδείξεις. Τα 20.000 ευρώ εισόδημα απαιτούν 20.000*30% = 6.000 ευρώ αξία αποδείξεων για να καλύψουν το απαιτούμενο αφορολόγητο. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος επιβαρύνεται επιπλέον με 6.000Χ10% = 600ευρώ επειδή δεν προσκόμισε καθόλου αποδείξεις.

    5) Έστω 10.000 ατομικό εισόδημα. Πρέπει να προσκομιστούν 1.000 ευρώ αποδείξεις και εάν προσκομιστούν δεν υπάρχει καμία πρόσθετη επιβάρυνση.

    "Τομές στο ασφαλιστικό"

    Σοβαρές αλλαγές - όχι μερεμέτια όπως είπε χαρακτηριστικά- τομές για να αντέξει το σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις επόμενες δεκαετίες εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής του Κοινωνικού Διαλόγου για το ασφαλιστικό.

    Σε δηλώσεις αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για τέσσερις μεγάλες αλλαγές. Πιο αναλυτικά:

    Α. Δίνεται τέλος στο καθεστώς των εθελουσίων εξόδων και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με στόχο να αυξηθεί κατά δύο έτη ο μέσος όρος της ηλικίας συνταξιοδότησης και να ξαναγυρίσει μέχρι το 2015 στα 63 χρόνια όπου και βρισκόταν πριν από λίγα έτη.

    Β. Διαχωρισμός της βασικής σύνταξης, προνοιακού χαρακτήρα που διασφαλίζει το κράτος από το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών που αποκτούν πλέον ανταποδοτικά χαρακτηριστικά και θα καθορίζονται από το χρόνο που δούλεψε ο κάθε ασφαλισμένος και από το σύνολο των εισφορών που κατέβαλε στα αντίστοιχα ταμεία.

    Γ. Θεσμοθετείται οριστική διάκριση μεταξύ του τομέα σύνταξης και του τομέα περίθαλψης στα ασφαλιστικά ταμεία.

    Δ. Δημιουργείται φορέας που θα διαχειρίζεται με ενιαίους τρόπους (όχι συντηρητικούς αλλά ούτε και ρισκαδόρικους όπως σημείωσε ο κ. Λοβέρδος) τα αποθεματικά αλλά και τα διαθέσιμα στο κεφάλαιο αλληλεγγύης γενεών ενδεχομένως και την ακίνητη περιουσία των ταμείων. Κατά τον κ. Λοβέρδο αυτά τα στοιχεία παραμένουν ως ιδιοκτησία των ταμείων αλλά η διαχείρισή τους ανατίθεται πλέον σε αυτό τον νέο φορέα.

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έκανε λόγο για ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει όλα τα θέματα (ΒΑΕ, αναπηρικές, διαδοχική, κλπ) .

    Με τη χθεσινή συνεδρίαση τελείωσε η εργασία της Επιτροπής Ειδικών.

    Στα μέσα Μαρτίου αυτή οφείλει να παραδώσει στην κυβέρνηση το πόρισμά της ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θα ετοιμάζει, με γενικό τρόπο για να είναι εφικτό να ενσωματωθούν οι αλλαγές, το σχέδιο νόμου που θα θεσμοθετεί τις δομικές αλλαγές στο σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων που αποκτά εντελώς καινούργια χαρακτηριστικά αυτά που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε.

    Στην εισήγησή του προς την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ο κ. Λοβέρδος περιέλαβε στοιχεία όπως τα εξής:

    - Απαιτείται ριζική και ολοκληρωτική αναδιάρθρωση του συστήματος τόσο ως προς τις δομές όσο και προς τους τρόπους χρηματοδότησής του αφού απειλείται με κατάρρευση και η κυβέρνηση οφείλει να το διασώσει παίρνοντας αποφάσεις με χαρακτήρα εξυγιαντικό, ορθολογικό, αναλογικό και κοινωνικώς δίκαιο.

    -Το σύστημα που θα θεμελιωθεί με τις νέες δομικές αλλαγές θα είναι δημόσιο, καθολικό, βιώσιμο, εξορθολογισμένο, διαφανές και κοινωνικώς δίκαιο. Τα υψηλά εισοδήματα και οι εργασιακά ασφαλής θα κληθούν να συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία του.

    -Η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει εντολές για εντατικούς ελέγχους μεικτών συνεργείων με στόχο τη μείωση της σπατάλης, της εισφοροδιαφυγής, της εισφοροκλοπής και της αδήλωτης εργασίας.

    -Αν όμως δεν εμπεδωθούν οι δομικές αλλαγές τα σημερινά χαρακτηριστικά του συστήματος θέτουν σε κίνδυνο την καταβολή των συντάξεων από το 2015 ενώ ήδη από το 2009 δημιουργούν αξεπέραστα προβλήματα στην οικονομία.

    -Οι προτάσεις που καταθέτει το υπουργείο Εργασίας αφορούν τον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ, ενώ σε άλλη συζήτηση θα κριθούν οι αλλαγές που αφορούν το δημόσιο και οι αλλαγές δεν περιλαμβάνουν ασφαλισμένους που καλύπτονται από το υπουργείο ¶μυνας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

    -Στους φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας ο πραγματικός μέσος όρος συνταξιοδότησης το 2008 είναι στα 61,4 χρόνια και βρίσκεται οριακά πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο ο οποίος είναι στα 61,1 χρόνια.

    -Απαγορεύεται με νομοθετική παρέμβαση κάθε εθελουσία έξοδος ή πρόωρη συνταξιοδότηση στο μέλλον.

    -Θεσμοθετείται νέο καθεστώς για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που θα προβλέπει διαδικασίες επικαιροποίησης.

    -Η αναλογικότητα και η ανταποδοτική σχέση που δημιουργείται με τη νέα δομή των συντάξεων (άθροισμα βασικής και ανταποδοτικής σύνταξης) αποτελεί ισχυρό κίνητρο παραμονής στην εργασία. Ο κάθε εργαζόμενος θα έχει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να αυξήσει και να διαμορφώσει έτσι ένα καλύτερο επίπεδο σύνταξης.

    -Τα διαθέσιμα των ταμείων ανέρχονται σήμερα σε 29,55 δισ. ευρώ. Το ταμείο Αλληλεγγύης πιστώθηκε από την κυβέρνηση με 580 εκατ. ευρώ για το 2009 ενώ για το 2010 η σχετική πίστωση προβλέπεται να ανέλθει στα 630 εκατ. ευρώ.

    -Καθιερώνεται πάγιο σύστημα ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ταμεία αντικαθιστώντας έτσι τις διαδοχικές ρυθμίσεις και κατά τον κ. Λοβέρδο δημιουργώντας συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και αποκλεισμού των πελατειακών παρεμβάσεων.

    -Η ενοποίηση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Με κατεύθυνση τη συγκρότηση τριών ομάδων ως προς τη σύνταξη (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες) θα προωθηθεί σε βάθος δεκαετίας και μετά την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών.

    -Οι υπηρεσίες υγείας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης θα ενταχθούν σταδιακά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

    -Η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο σε εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά από το 2013.

    -

    [04] Αντιδρούν τα συνδικάτα

    Με 24ωρη γενική πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 24 Φεβρουαρίου κλιμακώνουν τα συνδικάτα την απάντησή τους στα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα, καθώς -όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος- οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συμμετάσχουν στη γενική απεργία που έχει ήδη κηρύξει η ΓΣΕΕ στις 24/2. Η απόφαση αυτή αναμένεται να επικυρωθεί αύριο από το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.

    Στο μεταξύ, με πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε σήμερα η 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, ενώ και η απεργιακή συγκέντρωση των δημοσίων υπαλλήλων και το συλλαλητήριό τους ξεπέρασε τις προσδοκίες σε σύγκριση με τις προηγούμενες κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ, αλλά και τις δυσκολίες που δημιουργούσε ο κακός καιρός.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, μιλώντας για τα κυβερνητικά μέτρα έκανε λόγο για ακραίες νεοφιλελεύθερες συνταγές και κάλεσε τους συνδικαλιστές, να οργανώσουν τις αντιδράσεις με βασική μέθοδο την ενότητα των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

    Μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ.Γαβρίλης έκανε λόγο για ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που οδήγησαν στην απουσία των σωματείων του ιδιωτικού τομέα από το σημερινό πρώτο αγωνιστικό ραντεβού για την ανακοπή του κυβερνητικού προγράμματος, ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά το παρών στο δεύτερο ανάλογο ραντεβού στις 24 Φεβρουαρίου.

    Ακολούθησε ένα μαζικό συλλαλητήριο από την πλατεία Κλαυθμώνος μέχρι τη Βουλή, όπου το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ παρέδωσε στα πολιτικά κόμματα το ψήφισμα με τα αιτήματα των εργαζομένων στο δημόσιο.

    Αξίζει να σημειωθεί, η παρουσία στο απεργιακό συλλαλητήριο πολλών ξένων μέσων ενημέρωσης που όπως φαίνεται παρακολουθούν στενά τις αντιδράσεις των Ελλήνων εργαζομένων απέναντι σε ένα πρόγραμμα που κατά πολλούς θεωρείται πιλότος και για την εφαρμογή ανάλογων πολιτικών σε άλλες χώρες της ΕΕ.

    Στο ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης υπογραμμίζεται ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα, στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στο δημόσιο.

    Σημειώνεται επίσης, ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης οι μισθοί απειλούνται, όχι μόνο με πάγωμα αλλά και με ονομαστική μείωση, που για κάποιους θα ξεπεράσει το 20%.

    Υπογραμμίζεται επίσης ότι ο περιορισμός της απασχόλησης στο δημόσιο θα έχει δραματικές επιπτώσεις στις δημόσιες υπηρεσίες και τους εργαζομένους γενικότερα.

    Απρί σο ιιτκ τμακαι συγκεντρώσεις έε καλέσει για σήμερα και τ ΠΜ.

    Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος ολοκληρώθηκε με πορεία προς το υπουργείο Εργασίας. Παράλληλα, το ΠΑΜΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να απεργήσουν εκ νέου στις 24 Φεβρουαρίου.

    Αύξηση στους μισθούς, τα ημερομίσθια και τις συντάξεις, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, προστασία των ανέργων, κατάργηση όλων των "αντιασφαλιστικών-αντεργατικών νόμων", δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες κοινωνικές παροχές στην Παιδεία, την Υγεία και την Πρόνοια και κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, ήταν τα μέτρα που πρότεινε εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος των Συνδικάτων Κλωστοϋφαντουργιών, Ιματισμού και Δέρματος.

    Στη συγκέντρωση, την οποία χαιρέτισε και εκπρόσωπος των εργαζομένων στα προγράμματα stage, συμμετείχαν και μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και η Συντονιστική Επιτροπή Αναπήρων.

    Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν και στη Θεσσαλονίκη. Η μία στην πλατεία Αγίας Σοφίας, την οποία οργάνωσε η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), στο πλαίσιο της 24ης απεργίας της ΑΔΕΔΥ, και η άλλη στο άγαλμα του Βενιζέλου, την οποία οργάνωσε το ΠΑΜΕ.

    Οι δύο συγκεντρώσεις εξελίχθηκαν σε δύο πορείες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης οι οποίες κατευθύνθηκαν προς τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης.

    Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις της περιφέρειας.

    Ματαιώσεις πτήσεων

    Στην απεργία συμμετέχουν και οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, καθώς και οι ηλεκτρονικοί της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι κλείνει ο ελληνικός εναέριος χώρος για 24 ώρες, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων.

    Λόγω της απεργίας η Aegean Airlines και η Olympic Air ανακοίνωσαν ότι αναγκάζονται να ματαιώσουν, όλες τις πτήσεις των δικτύων τους και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να προωθήσουν τους επιβάτες τους σε πτήσεις τις επόμενες ημέρες.

    Επίσης, λόγω της απεργίας που ξεκινά την 10η Φεβρουαρίου στις 00:00, η AEGEAN αναγκάζεται να αλλάξει την ώρα αναχώρησης στις κάτωθι πτήσεις της 9ης Φεβρουαρίου.

    - A3 137 Θεσσαλονίκη-Αθήνα, Αναχώρηση στις 22:45 αντί 23:20

    - A3 136 Αθήνα-Θεσσαλονίκη Αναχώρηση στις 22:45 αντί 23.30

    - A3 606/607 Αθήνα-Λονδίνο-Αθήνα, Αναχώρηση από Αθήνα στις 14:45 αντί 17:20 και αναχώρηση από Λονδίνο στις 19:45 αντί 22:20 (τοπική ώρα).

    Από την πλευρά της η Olympic Air ανακοίνωσε ότι η πτήση ΟΑ 266 Λονδίνο-Αθήνα, που επρόκειτο να αναχωρήσει από τη Βρετανική πρωτεύουσα αύριο, 9 Φεβρουαρίου, στις 22:15, ακυρώνεται, καθώς αναμενόταν στην Αθήνα γύρω στις 4 τα ξημερώματα.

    Αλλαγές στα δρομολόγια του ΟΣΕ και του Προαστιακού

    Σοβαρά προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή των δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εξαιτίας των 3 τρίωρων στάσεων εργασίας που έχει εξαγγείλει για σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σήμερα καταργούνται τα εξής δρομολόγια:

    - IC 75 από Θεσσαλονίκη έως Αθήνα και IC 74 στο τμήμα Θεσσαλονίκη μέχρι Δίκαια.

    - Το 604 στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

    - Το 2530 στον άξονα Αθήνα-Χαλκίδα.

    - Το 757 για Έδεσσα/Κοζάνη/Φλώρινα-Θεσσαλονίκη

    Για σήμερα 10/2/2010 καταργούνται τα επιβατικά και εμπορικά δρομολόγια πλην των διεθνών, τα οποία θα κυκλοφορήσουν κανονικά, καθώς επίσης και τα δρομολόγια:

    - 1597/1598, 1596/1599, 2596/2599, 2597/2598, στον άξονα Θεσσαλονίκης-Λάρισας.

    - 738, 739/740, 751/752, 753 Θεσσαλονίκη - Έδεσσα /Φλώρινα.

    - 1580/1581, 2572/2573 Λάρισας - Βόλου

    - 1530, 1540, 1541, 1543, 1545, 1552, 1554, 1557, 1559 Αθήνας - Χαλκίδας

    - 20, 23 Καλαμάτας - Πάτρας

    - 1383, 3385, 3384, 3388 Πύργου - Κατάκολου

    - 1386 , 3387 Κατάκολου - Ολυμπίας

    - 1332, 1333 Διακοπτού - Καλάβρυτων

    - 7487/7488, 7489/7490, 7491/7492, 7493/7494, 8481/8482, 8483/8484, 8485/8486, 8487/8488 Καλαμάτας - Μεσσήνης και

    - 1522 και 1523 Αθήνας - Λαμίας

    Στον Προαστιακό και στο δίκτυο Πειραιάς-Κιάτο θα εκτελεστούν 6 δρομολόγια στις 9:44, στις 10:44, στις 11:44, στις 17:44, στις 18:44 και στις 19:44. Στον άξονα Κιάτο-Πειραιάς θα γίνουν επίσης έξι δρομολόγια, στις 9:36, 10:36, στις 11:36, στις 17:36, στις 17:36 και στις 19:36. Μειωμένα θα είναι τα δρομολόγια του Προαστιακού και στον ¶ξονα Αεροδρόμιο-Λιόσια-Αεροδρόμιο.

    Τέλος, την Πέμπτη, 11/2/2010:

    - Το δρομολόγιο 74 θα αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη για Δίκαια στις 02:01.

    - Το δρομολόγιο 75 θα αναχωρήσει από Θεσσαλονίκη για Αθήνα στη 01.41, ενώ καταργούνται τα δρομολόγια 730 (Έδεσσα - Θεσσαλονίκη) και 1531 (Χαλκίδα - Αθήνα).

    Κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας δεν θα εξασφαλίζεται Υπηρεσία Κυκλοφορίας και για τις αμαξοστοιχίες του Μετρό στο τμήμα Δ. Πλακεντίας-Αεροδρομίου.

    [05] Νέα χιονοθύελλα

    Μία δεύτερη μεγάλη χιονοθύελλα έπληξε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα να παραλύσει η Ουάσινγκτον και να παραμείνουν κλειστές οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες και τα σχολεία από την Βιρτζίνια μέχρι την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

    Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία ΝWS ανακοίνωσε ότι η χιονοθύελλα-που αποκαλείται "Snoverkill" (φονικό χιόνι) θα συνοδεύεται από χιόνι το ύψος του οποίου θα φθάσει στα 36 εκατοστά στις βορειοανατολικές περιοχές των ΗΠΑ.Το ύψος αυτό του χιονιού θα προστεθεί στα 91 εκατοστά που είχε φθάσει το Σαββατοκύριακο.

    Οι περισσότερες διοικητικές υπηρεσίες της Ουάσινγκτον παρέμειναν σήμερα κλειστές για τρίτη συνεχή ημέρα,ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την επόμενη εβδομάδα.Δεν θα εκτελέσουν δρομολόγια τα λεωφορεία,ενώ το μετρό θα λειτουργήσει μόνο στο υπόγειο τμήμα της διαδρομής του.

    Στη Νέα Υόρκη ο δήμαρχος Μάϊκλ Μπλούμπεργκ έδωσε εντολή να παραμείνουν τα σχολεία κλειστά σήμερα Τετάρτη.

    Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε τον κόσμο να βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας επειδή αναμένεται χιονοθύελλα στην περιοχή Ουάσινγκτον-Βαλτιμόρης,σήμερα από τις 17:00 ώρα Ελλάδας που αναμένεται να διαρκέσει περί τις εννέα ώρες. Οι χιονοπτώσεις θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους που θα πνέουν με ταχύτητα από 32 μέχρι 48 χιλιόμετρα την ώρα.Εξαιτίας της χιονόπτωσης η ορατότητα θα είναι πολύ περιορισμένη στους δρόμους και οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο θα είναι "εξαιρετικά επικίνδυνες",προβλέπει η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία .

    Για την Νέα Υόρκη η προειδοποίηση αφοράει το διάστημα μέχρι αύριο Πέμπτη το πρωί το νωρίτερο.

    Στην περιοχή της Ουάσινγκτον-Βαλτιμόρης,χιλιάδες σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό από το Σάββατο,ενώ νέες διακοπές αναμένονται να σημειωθούν σήμερα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

    Ορισμένες διοικητικές υπηρεσίες παρέμειναν ανοικτές, κυρίως ο Λευκός Οίκος, ένα τμήμα του Κογκρέσου και ορισμένοι επίσημοι οργανισμοί.Ενώ περίπου 230.000 εργαζόμενοι σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες ειδοποιήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους,κάτι που θα στοιχίσει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση περί τα 100 εκατομμύρια δολάρια,τα συνεργεία συνεχίζουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τον καθαρισμό των δρόμων από τα χιόνια.Προσπάθειες καταβάλλουν και οι κάτοικοι των περιοχών που δοκιμάζονται για να καθαρίσουν τους δρόμους από το χιόνι, τα πεσμένα δένδρα και τα κλαδιά.

    Στα αεροδρόμια της περιοχής,που παρέμειναν κλειστά κατά την διάρκεια της χιονοθύελλας του Σαββατοκύριακου, προβλέπεται να σημειωθούν νέες καθυστερήσεις στις πτήσεις,ενώ καμία πτήση δεν προβλέπεται να γίνει σήμερα από και προς το αεροδρόμιο Ρόναλντ Ρέιγκαν της Ουάσινγκτον και το διεθνές αεροδρόμιο Nτιουλς.

    Φονική χιονοστιβάδα στο Αφγανιστάν

    Συνολικά 160 πτώματα έχουν ανασυρθεί από το πέρασμα Σαλάνγκ του Αφγανιστάν μετά τις χιονοστιβάδες που καταπλάκωσαν την Δευτέρα εκατοντάδες αυτοκίνητα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του κυβερνήτη της επαρχίας.

    Το πολυσύχναστο πέρασμα Σαλάνγκ είναι η μοναδική οδική αρτηρία που ενώνει την Καμπούλ με το βόρειο Αφγανιστάν.

    Τα αφγανικά συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν για τρίτη ημέρα τις προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι δεκάδες άνθρωποι μπορεί να είναι θαμμένοι στο χιόνι.

    Οι σφοδρές χιονοπτώσεις προκάλεσαν τις χιονοστιβάδες που απέκλεισαν τη σήραγγα Σαλάνγκ, μήκους 1,6 χιλιομέτρων, τον μοναδικό δρόμο που περνά τα όρη Χιντού Κους και ενώνει την Καμπούλ με το βόρειο Αφγανιστάν.

    Ανταποκριτές του Ρόιτερ μετέδωσαν πως είδαν λεωφορεία, αλλά και μικρότερα οχήματα με αρκετούς επιβαίνοντες να πέφτουν στο φαράγγι.

    Ο υπουργός ¶μυνας του Αφγανιστάν Αμπντούλ Ραχίμ Ουαρντάκ δήλωσε πως 3.000 άνθρωποι είχαν παγιδευτεί στο πέρασμα Σαλάνγκ, σε υψόμετρο 3.400 μέτρων, και περίπου 2.500 έχουν διασωθεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 February 2010 - 15:30:31 UTC