Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αποφασισμένοι για μεταρρυθμίσεις"
  • [02] Ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος
  • [03] "Η Ελλάδα δίνει μια πολύ σκληρή μάχη"
  • [04] Εκθεση για τον Μ.Θεοδωράκη στην Κύπρο
  • [05] Διαβουλεύσεις μετά την παραίτηση
  • [06] "Να προλάβουμε"
  • [07] Συνεδρίαση της ΚΠΕ

  • [01] "Αποφασισμένοι για μεταρρυθμίσεις"

    Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι η ίδια η επιβίωση της χώρας τίθεται εν κινδύνω, την ώρα που βρίσκεται αντιμέτωπος με απεργίες, δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό και πιέσεις από τις Βρυξέλλες για τη σταθερότητα του ευρώ.

    "Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατάσταση θα είναι πολύ επώδυνη. Πρόκειται για την επιβίωση της χώρας μας", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο περιοδικό Spiegel, το οποίο κυκλοφορεί με ημερομηνία της Δευτέρας.

    Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου εκφράζει την αποφασιστικότητά του να πιέσει για την εφαρμογή σκληρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων παρά τις επικείμενες πανελλαδικές απεργίες.

    "Έχουμε τη λαϊκή στήριξη. Τα συνδικάτα το γνωρίζουν κι εκείνα. Είμαι αποφασισμένος να διατηρήσω αυτή τη θέση μου", προσθέτει ο έλληνας πρωθυπουργός.

    Σύμφωνα με το Spiegel, που επικαλείται πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, οι χώρες της Ευρωζώνης, εξετάζουν την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα ύψους 20 με 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια και εγγυήσεις.

    Ο κ.Παπανδρέου δήλωσε σίγουρος ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τη φιλόδοξη μείωση στο έλλειμμα του προϋπολογισμού με την πάταξη της δωροδοκίας της διαφθοράς.

    "Αν το κράτος μας λειτουργούσε καλά δεν θα χρειάζονταν περαιτέρω περιορισμοί. Αλλά εφόσον υπάρχουν τόσο μεγάλες σπατάλες παντού, μπορούμε επίσης να κάνουμε και μεγάλη οικονομία", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Ως παράδειγμα ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε τα αποτελέσματα μελέτης που εκπόνησε τον περασμένο χρόνο ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία έδειξε ότι το 30% του συνόλου των δαπανων σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας αφορά τη διαφθορα.

    "Απλώς φανταστείτε πόσα χρήματα θα γλιτώναμε μόνο από την εισαγωγή υπολογιστών στα νοσοκομεία", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η διαφθορά είναι διάχυτη στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ το ελληνικό πολιτικό σύστημα ενθαρρύνει την ευνοιοκρατία και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.

    Ως εκ τούτου, είπε, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο κράτος και δεν πληρώνουν τους φόρους τους.

    "Πρέπει να δούμε την κρίση ως μία ευκαιρία να θεσπίσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις", είπε ο έλληνας πρωθυπουργός.

    Ο ίδιος απάντησε στις ανησυχίες των Γερμανών ότι θα χρειαστεί να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση, αφού αντιμετωπίσουν τις δικές τους περικοπές.

    "Δεν ζητάμε χρήματα από τη Γερμανία, ακόμη κι αν μερικές φορές το ζήτημα παρουσιάζεται έτσι", είπε ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται ωστόσο να έχει πρόσβαση στην πίστωση με τις ίδιες συνθήκες, όπως οι άλλες χώρες, ώστε να επιτύχει τη μεταρρύθμιση.

    Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Αθήνα έχουν βυθίσει την ευρωζώνη στη σοβαρότερη κρίση της από τότε που εισήχθη (το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα) πριν από 11 χρόνια, κάνοντας τις αγορές να εστιάσουν την προσοχή τους σε άλλες επισφαλείς από δημοσιονομική άποψη χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

    [02] Ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος

    Με ομιλία του κ. Αντ. Σαμαρά αρχίζει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ο προσυνεδριακός διάλογος που θα οδηγήσει στο 8ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα μεταβεί το απόγευμα στην Κύπρο.

    Ο κ. Αντ. Σαμαράς, από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, εξαπέλυσε μετωπική επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία.

    Ο κ. Σαμαράς αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του για να υποστηρίξει ότι τα σημαντικά προβλήματα της Οικονομίας οφείλονται στη διαχείριση του ΠΑΣΟΚ από το 1981 και μετά. Επίσης άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο εντάχθηκε η χώρα στην ΟΝΕ, υποστηρίζοντας ότι "μπήκαμε στο ευρώ με ισοτιμία υψηλότερη από εκείνη που θα διατηρούσε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας".

    "Το ΠΑΣΟΚ πάσχει από το σύνδρομο του Τιτανικού", είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση διασπά το εσωτερικό μέτωπο με τις εξεταστικές επιτροπές και μετατρέπει μία συγκυρία όπου επιβάλλεται η μεγαλύτερη ενότητα σε περίοδο έντονων παραταξιακών συγκρούσεων".

    Προειδοποίησε όμως ότι "η πρόταση για εξεταστική για την Οικονομία σημαίνει να βγάλουμε τα μάτια μας εμείς οι ίδιοι. Γιατί μη γελιέστε, μέσα από τον ολισθηρό δρόμο της εξεταστικής για την οικονομία, θα συρθούμε σε λύσεις εξωευρωπαικές. Όλα αυτά μας ωθούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και θα είναι ομολογία ήττας της ευρωζώνης, είναι πλήγμα κατά της Ευρώπης".

    Επίθεση στον κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε και για τη δήλωσή του ότι "η χώρα μας απώλεσε μέρος της εθνικής της κυριαρχίας". Πολλές χώρες έφθασαν σε σημείο χειρότερο από την Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Σαμαράς, αλλά καμία δεν διακήρυξε ότι έχασε μέρος της εθνικής της κυριαρχίας.

    Απάντηση Γ. Πεταλωτή

    «Ο κ. Σαμαράς καλά θα κάνει να κοιτάξει το "χθες", που έχει άμεση συνέχεια και συνέπεια με το "σήμερα"», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει αναφορές, που έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του σχετικά με την Εξεταστική για την Οικονομία.

    Πρόσθεσε, δε, πως «αν ο κ. Σαμαράς έδειχνε την ίδια σπουδή, που δείχνει σήμερα προσπαθώντας να "συνετίσει" το ΠΑΣΟΚ, και στην κυβέρνηση Καραμανλή, δεν θα είχαμε φτάσει εδώ».

    Επιπλέον, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι «πραγματικά, υπάρχει θράσος και υποκρισία στη ΝΔ σήμερα» και πως «αντί να ζητήσει συγγνώμη, αντί τουλάχιστον να σιωπά, βγαίνει να δείχνει τον δρόμο στο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα είδαμε να καταθέτει και προτάσεις, που ήδη αποτελούν προτάσεις της κυβέρνησης, και θα έπρεπε να σκεφτεί πριν 4 μήνες, που ήταν (σσ. η ΝΔ) κυβέρνηση».

    «Το μόνο που καταφέρνει η ΝΔ, είναι να εξοργίζει τον ελληνικό λαό, ακόμα και τους ίδιους τους ψηφοφόρους της», κατέληξε ο κ. Πεταλωτής.

    [03] "Η Ελλάδα δίνει μια πολύ σκληρή μάχη"

    "Η Ελλάδα δίνει σήμερα μια πολύ σκληρή μάχη για τη φήμη της. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται καθημερινά σε μια πόλη του κόσμου, προσπαθώντας να πείσει πως δεν είμαστε ψεύτες και κλέφτες, αλλά ότι είμαστε άνθρωποι εργατικοί, νοικοκύρηδες και θα καταφέρουμε να σταθούμε στα πόδια μας. Προσπαθεί να διαψεύσει ό,τι απέμεινε από τη φήμη μιας χώρας, η οποία πριν από πέντε χρόνια στους Ολυμπιακούς Aγώνες έμεινε στο μυαλό όλου του κόσμου σαν μια χώρα που μπορεί να πετύχει όταν αποφασίσει να πετύχει. Το βάρος που κουβαλάει ο κ. Παπανδρέου, είναι ασήκωτο, γιατί όπως λέει ο λαός, δεν μπορείς με τα λόγια να ανατρέψεις τις συμπεριφορές.Το θέμα της ταυτότητας μιας χώρας, μιας πόλης, δεν είναι θέμα λόγου, αλλά θέμα συμπεριφοράς".

    Tα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, στη διάρκεια της ομιλίας του με τίτλο "Η ανάγκη προσδιορισμού της ταυτότητας μιας πόλης" , στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα "Η Θεσσαλονίκη βρίσκει την ταυτότητά της", που διοργάνωσαν οι εφημερίδες "Μακεδονία" και "Θεσσαλονίκη" σε ξενοδοχείο της πόλης.

    "Δεν μπορείς με τα λόγια να ανατρέψεις τις συμπεριφορές. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε. Να γίνουμε πιο θετικοί, πιο αισιόδοξοι, πιο οραματιστές, πιο Έλληνες. Ο πρωθυπουργός δίνει τη μάχη με τα θηρία του πολιτικού και χρηματοοικονομικού συστήματος και θα την κερδίσει. Μπορούμε να τον κοιτούμε με σταυρωμένα χέρια ή να ετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα που θα' ρθει. Σήμερα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προετοιμασίας. Μένει να το συνεχίσουμε", σημείωσε ο κ. Γερουλάνος, ανοίγοντας την ημερίδα, στην οποία μετείχαν δεκάδες πολιτικοί της κεντρικής και τοπικής εξουσίας, καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και οργανισμών της πόλης.

    Θέλοντας να ορίσει την έννοια της ταυτότητας της πόλης, ο υπουργός Πολιτισμού χρησιμοποίησε ανέκδοτα.

    Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, το ανέκδοτο που θέλει: τον παράδεισο ως τον τόπο όπου οι Γερμανοί είναι μηχανικοί, οι Γάλλοι μάγειροι, οι Αγγλοι είναι αστυνομικοί, οι Ελβετοί τραπεζίτες, οι Ιταλοί είναι εραστές. Και ως ...κόλαση, τον τόπο όπου οι Αγγλοι είναι μάγειροι, οι Γερμανοί είναι αστυνομικοί, οι Γάλλοι είναι μηχανικοί, οι Ιταλοί τραπεζίτες και οι Ελβετοί είναι εραστές .

    Οσον αφορά την ανάδειξη μιας διακριτής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, αυτή, όπως τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού, "είναι προϋπόθεση για την ανάδειξη και την αξιοποίηση των ανθρώπων και των υπηρεσιών της".

    Είναι σημαντικό, όμως -πρόσθεσε- η ταυτότητα αυτή να είναι διακριτή και να ορίζεται θετικά και επιθετικά και όχι αρνητικά και μιμικά.

    "Η ταυτότητά μας δεν μπορεί να ορισθεί μέσα από το σε ποιον μοιάζουμε και δεν μοιάζουμε. Επειδή ακούω συχνά συγκρίσεις μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αθήνας ή Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων των Βαλκανίων", σημείωσε, προσθέτοντας ότι "η συντήρηση, η απομόνωση, η φοβικότητα, δεν είναι καλοί σύμβουλοι για την ανάπτυξη μιας διακριτής ταυτότητας".

    Ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στην προσβασιμότητα όλων των φορέων του πολιτισμού και την παρεμβατική ικανότητα των ανθρώπων της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών, η οποία, όπως είπε, είναι πιο ισχυρή στη Θεσσαλονίκη και τόνισε ότι για το υπουργείο Πολιτισμού "η Θεσσαλονίκη είναι το πολιτιστικό δυναμό της Ελλάδας και μια πόλη με διεθνή πολιτιστική εμβέλεια. Είμαστε στη διάθεση της πόλης για να συντονιστούμε σε αυτή την προσπάθεια".

    Ο κ. Γερουλάνος έκλεισε την εισαγωγική της ημερίδας ομιλία του με την προτροπή προς τους ανθρώπους της πόλης να ορίσουν την ταυτότητά της και αυτοί οι ίδιοι που γνωρίζουν, όπως είπε, "αλήθειες και ψέματα, την πραγματική της αξία, την ιστορία και το ανθρώπινο δυναμικό της, να υποστηρίζουν την ταυτότητα που οι ίδιοι θα της δώσουν".

    Στην ημερίδα, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Μαριάννα Πυργιώτη (συνεργάτις των εφημερίδων "Μακεδονία" και "Θεσσαλονίκη" στην Αθήνα) μετείχαν ξένοι και Ελληνες επιστήμονες, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα επιχειρηματικά, αλλά και τα αρχιτεκτονικά πολεοδομικά σχέδια, καθώς και στις δυναμικές ανάπτυξης της πόλης.

    Η ημερίδα ολοκληρώθηκε το βράδυ με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στην οποία μετείχαν ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μάρκος Μπόλαρης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.

    [04] Εκθεση για τον Μ.Θεοδωράκη στην Κύπρο

    Την παρτιτούρα του τραγουδιού για την Κύπρο "Χρυσοπράσινο Φύλλο", την οποία ξανάγραψε ιδιοχείρως, έστειλε ως συμβολικό δώρο στην Κυπριακή Βουλή ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

    Το συμβολικό δώρο του Μίκη παρέδωσε στον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Μάριο Καρογιάν ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, καθηγητής Ευάγγελος Χρυσός, στα εγκαίνια της έκθεσης "Μίκης Θεοδωράκης, συνθέτης - πολιτικός - στοχαστής", που οργανώνεται στη Λευκωσία από την Κυπριακή Βουλή και τη Βουλή των Ελλήνων.

    Τα εγκαίνια τη έκθεσης έγιναν από τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Μάριο Καρογιάν, παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    ''Δεν είναι τυχαίο, που, με την έκθεση αυτή, εγκαινιάζουμε τις εκδηλώσεις για τα πενηντάχρονα της Βουλής των Αντιπροσώπων'', δήλωσε ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας πως, ''οι ιδιαίτεροι δεσμοί του Μίκη Θεοδωράκη με την Κύπρο έχουν την απαρχή τους στα πρώτα έτη της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Επίσης, επεσήμανε ότι στο βιογραφικό του ο Μίκης Θεοδωράκης δηλώνει ότι είναι "Έλληνας, Κρητικός και Κύπριος''.

    Ο Μίκης Θεοδωράκης σε μήνυμα του , που διαβάστηκε στα εγκαίνια της έκθεσης, διαβεβαιώνει ότι " σε όλη τη διάρκεια της πολυτάραχης ζωής του η Κύπρος δεν έφυγε ούτε στιγμή από τη σκέψη του.

    "Δεν έχουμε πλέον περιθώριο για νέα στραβοπατήματα. Εμείς, οι ελεύθεροι και ανεξάρτητοι Έλληνες, θέτουμε, όπως πάντα, ως πρώτο εθνικό μας θέμα, το θέμα της Κύπρου και θα μας βρείτε πάντοτε στο πλευρό σας", τονίζει στο μήνυμα του.

    Στην έκθεση παρουσιάζεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη, την πολιτική και την καλλιτεχνική του δραστηριότητα, ενθυμήματα, βραβεία, τιμητικές διακρίσεις και αναγορεύσεις, προγράμματα συναυλιών και παραστάσεων, μετάλλια, χειρόγραφα, παρτιτούρες, βιβλία που συνέγραψε ο ίδιος, ή συνέγραψαν άλλοι γι' αυτόν , η μεγάλη εργογραφία του και μια επιλογή από τη δισκογραφία και τη μουσική του.

    Παρουσιάζονται επίσης σημαντικά οπτικοακουστικά ντοκουμέντα. Το υλικό προέρχεται από τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας "Λίλιαν Βουδούρη", το Σύλλογο "Οι Φίλοι της Μουσικής", την ΕΡΤ και το Μουσείο-Αρχείο ΕΡΤ, την ΕΡΑ, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, τη Βουλή Τηλεόραση, το Μουσείο Μπενάκη, το Θεατρικό Μουσείο, το Αρχείο Μεγαλοκονόμου και ιδιωτικές συλλογές.

    Η Κυπριακή Βουλή ετοίμασε ειδικό αφιέρωμα με τίτλο "Ο Μίκης Θεοδωράκης της Κύπρου", το οποίο καταγράφει μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό τους ιδιαίτερους δεσμούς του με την Κύπρο και τις επισκέψεις του στο νησί. Επίσης, ο Λεωνίδας Μαλένης , στιχουργός του τραγουδιού "Χρυσοπράσινο Φύλλο", αφηγείται πώς ο Θεοδωράκης δέχτηκε να γράψει τη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας του ΡΙΚ "Το Νησί της Αφροδίτης", που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Στην ταινία εκείνη πρωτακούστηκε, εκτός από το "Χρυσοπράσινο Φύλλο" κι ένα άλλο τραγούδι σε ποίηση Μαλένη, το "Χελιδονάκι", ερμηνευμένο κι αυτό από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση.

    Στα εγκαίνια της έκθεσης ακούστηκε απόσπασμα από το αφιερωμένο στον Μίκη ποίημα του Λεωνίδα Μαλένη "Μου λες πως η πατρίδα είναιβ¦", που μελοποίησε και ερμηνεύει ο Σταύρος Χατζησάββας.

    [05] Διαβουλεύσεις μετά την παραίτηση

    Η βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας θα έχει τη Δευτέρα διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας, λόγω της διαφωνίας των κομμάτων που τη συναπάρτιζαν σχετικά με το αίτημα του ΝΑΤΟ να παραταθεί η αποστολή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στο Αφγανιστάν.

    Η βασίλισσα θα δεχθεί στο παλάτι που βρίσκεται στο κέντρο της Χάγης τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, που είναι αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDA), του κύριου κόμματος του συνασπισμού της κεντροαριστεράς.

    Η βασίλισσα θα συναντηθεί επίσης με τον παραιτηθέντα υπουργό Οικονομικών Βούτερ Μπος, ο οποίος είναι αρχηγός του κόμματος των Εργατικών (PvdA) και με τον παραιτηθέντα υπουργό Νεότητας και Οικογένειας Αντρέ Ρουβοέ, αρχηγό του μικρού κόμματος Χριστιανική Ένωση (UC).

    Η Βεατρίκη θα συναντηθεί εξάλλου με τους προέδρους της κάτω και της άνω βουλής.

    Παράλληλα ο Μπαλκενέντε επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα ηγηθεί του κόμματός του στις επερχόμενες εκλογές.

    Ο ίδιος προσέθεσε ότι χαίρει της υποστήριξης του συμβουλίου του κόμματός του και όλων των χριστιανοδημοκρατών υπουργών του. "Εκτιμώ ιδιαίτερα την ευρεία υποστήριξη του συμβουλίου του κόμματος, των κυβερνητικών υπουργών μου και των βουλευτών μας", δήλωσε.

    Αν η βασίλισσα αποδεχθεί την παραίτηση της κυβέρνησής του, οι εκλογές θα διεξαχθούν στα τέλη Μαϊου ή στις αρχές Ιουνίου, κατέληξε.

    [06] "Να προλάβουμε"

    Σε συγκέντρωση που οργάνωσε η ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ, στην πλατεία Ομονοίας, ενόψει της απεργιακής κινητοποίησης της 24ης Φεβρουαρίου, παρέστη η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

    Σε δηλώσεις της, τόνισε ότι η κυβέρνηση με τα μέτρα που παίρνει θέλει να εξασφαλίσει την πλήρη κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

    «Δεν υπάρχει χρόνος -είπε η κ. Παπαρήγα- πρέπει να προλάβουμε και να παρεμποδίσουμε τα βάρβαρα μέτρα πριν η κυβέρνηση τα φέρει στη Βουλή. Δεν θα πάρουν μόνο το 14ο μισθό. Θα πάρουν δυο και τρεις μισθούς. Μόνο και μόνο γιατί θα αυξήσουν τον ΦΠΑ, γιατί θα ανεβάσουν τα καύσιμα. Αυτό θα σηματοδοτήσει γενικότερο φούντωμα της ακρίβειας. Λέει ψέματα η κυβέρνηση ότι παίρνουν τα μέτρα για να καλύψει τα ελλείμματα και τα χρέη. Στην πραγματικότητα ένα πολύ μικρό μέρος θα καλυφθεί. Πάει να πετύχει ένα και μοναδικό στόχο, να εξασφαλίσει την πλήρη κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, την ανάκαμψη πάνω στις πλάτες των εργαζομένων που δεν είναι απλώς θύμα. Αυτή τη φορά οι συνέπειες θα ένα τραγικές και μακροπρόθεσμες».

    Σε ερώτηση σχετικά με την επιτυχία της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, η γγ του ΚΚΕ απάντησε:

    «Το σύστημα στο οποίο ζούμε βασίζεται πάντα σε μια στρεβλή, αλλιωμένη και πλάνα στατιστική. Για παράδειγμα η ΕΕ στη στατιστική της περιλαμβάνει ως εργαζόμενους αυτούς που δουλεύουν ένα μήνα και 15 ημέρες το χρόνο. Αλλά γενικότερα το σύστημα, ανάλογα με τη φάση που βρίσκεται, κάνει τη λεγόμενη "δημιουργική λογιστική". Πότε για να μπει μια χώρα στην ΟΝΕ, πότε για να ζητηθεί να πάρει μέτρα. Η στατιστική της ΕΕ είναι και αντιεπιστημονική και ψεύτική και φιλομονοπωλιακή».

    Η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι με τη συζήτηση γύρω από τα στατιστικά στοιχεία θα επιχειρήσουν να αποπροσανατολίσουν το λαό και αν περάσει ο αποπροσανατολισμός θα είναι πρόβλημα.

    "Ας μην φοβούνται οι διάφοροι ότι θα σπάσει η συναίνεση. Η συναίνεσή τους έχει βαθιά ρίζα, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας", πρόσθεσε.

    [07] Συνεδρίαση της ΚΠΕ

    Συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού, με τη συμμετοχή των γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος και με αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτικό σχεδιασμό για τα οικονομικά, κοινωνικά, εργασιακά μέτωπα και τη δουλειά στο εργατικό κίνημα. Οι εργασίες θα ανοίξουν με ομιλία του Προέδρου του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα και θα ακολουθήσει η εισήγηση από τον Δημήτρη Στρατούλη.

    Ευθύνες στις κυβερνήσεις και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή στη λίμνη Κορώνεια καταλόγισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε σε ημερίδα του κόμματος, με θέμα την αποκατάσταση της λίμνης στον Αγιο Βασίλειο.

    "Στα λιγοστά νερά της λίμνης αντικατοπτρίζονται οι εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που δεν έθεσαν σε πρώτη προτεραιότητα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος", είπε ο κ. Τσίπρας και επεσήμανε, ότι τα όποια μέτρα ελήφθησαν για την προστασία της λίμνης Κορώνεια ήταν ανεπαρκή, αναποτελεσματικά και δεν κατάφεραν να προλάβουν την καταστροφή.

    Ετσι, η λίμνη πριν από λίγα χρόνια έφθασε σε σημείο πλήρους αποξήρανσης και έγινε παράλληλα λεκάνη απόρριψης επικίνδυνων ουσιών, τοξικών ουσιών, βιομηχανικών αποβλήτων και φυτοφαρμάκων, αποτελώντας και έναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αναφέρθηκε στις ευθύνες των κατά καιρούς νομαρχών Θεσσαλονίκης και στάθηκε ιδιαίτερα στο σημερινό νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, για τον οποίο είπε: "Ακούμε τον κ. Ψωμιάδη να αποδίδει ευθύνες για τη μη απορρόφηση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς αποκατάσταση της περιοχής στις καθυστερήσεις της γραφειοκρατίας και στην έλλειψη επιστημονικού προσωπικού. Επειδή πατρίδα μας κ. Ψωμιάδη πρώτα από όλα είναι η φύση, αντί να χύνονται κροκοδίλεια δάκρυα, να έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με μεγαλύτερη ευαισθησία και αποφασιστικότητα".

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι κατασπαταλήθηκαν κονδύλια, στήθηκε μια "φάμπρικα μελετών" γύρω από τη σωτηρία της λίμνης Κορώνεια και έγιναν τεχνικά έργα, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

    Για τη σημερινή κατάσταση της λίμνης και το γεγονός ότι μέσω της τάφρου που ενώνει την Κορώνεια με τη λίμνη Βόλβη μεταφέρονται παθογόνοι μικροοργανισμοί από την πρώτη λίμνη στη δεύτερη, παρατήρησε ότι είναι παράλογο και μόνο στην Ελλάδα μπορεί να συμβεί αυτό, δηλαδή να επιχειρείται η αποκατάσταση της μιας λίμνης με την υποβάθμιση της άλλης.

    Επεσήμανε ότι η καταστροφή της Κορώνειας δεν είναι νομοτέλεια, μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, όμως πρέπει να μπει τέλος στη μόλυνσή της από βιομηχανίες, να γίνουν αγροπεριβαλλοντικά έργα και η γεωργική δραστηριότητα να συνδυάζεται με την προστασία της.

    Μίλησε επίσης για την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης στην περιοχή.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πολιτική της στον τομέα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, είπε ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός του απαρχαιωμένου εθνικού πλαισίου διαχείρισης του νερού.

    Η πρόταση του ΣΥΝ τόνισε, είναι η αειφόρος ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο. Απηύθυνε έκκληση σε αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος και σημείωσε ότι οι δυνάμεις της αριστεράς και της οικολογίας δεν είναι "ξεχωριστά τσιφλίκια".

    Κάλεσε την τοπική κοινωνία να ορθώσει το ανάστημά της και να δώσει στην κυβέρνηση να καταλάβει, ότι πέρα από το οικονομικό κόστος υπάρχει και το πολιτικό μέσα από τη δραστηριοποίηση της κοινωνίας.

    Με αφορμή την οικονομική κρίση και τις πιέσεις που ασκούνται στη χώρα μας, είπε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται σαν πειραματόζωο σε όλους τους τομείς και αυτό που φοβούνται οι κομισάριοι των Βρυξελλών είναι μην ξεσπάσει κοινωνική αντίδραση στην Ελλάδα και μεταφερθεί ως ντόμινο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Στην εκδήλωση για τη λίμνη Κορώνεια πήραν μέρος η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμανατίδου, οι δήμαρχοι Κορώνειας Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, Νέας Μαδύτου Βλαδίμηρος Οχουνος, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Παντελής Κουκουλεκίδης, Γιάννης Μπίκος, Στρατής Πλωμαρίτης, επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων που παρουσίασαν τις απόψεις και προτάσεις τους για τη σωτηρία της λίμνης.

    Δήλωση Αλ.Τσίπρα για τα οικονομικά μέτρα

    «Η κυβέρνηση δεν μιλά για τον 14ο μισθό, γιατί είναι τρομοκρατημένη και έτοιμη να τα δώσει όλα στις αγορές. Ήρθε όμως η ώρα να καταλάβει, ότι εκτός από την πίεση των κερδοσκόπων, υπάρχει και η πίεση της κοινωνίας. Και αυτή θα την καταλάβει, για τα καλά, την ερχόμενη Τετάρτη στη μεγάλη γενική απεργία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και τις αντιδράσεις των εργαζομένων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 21 February 2010 - 7:30:23 UTC