Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική στήριξη"
  • [02] "Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα"
  • [03] Προσαγωγές από την Πολυτεχνειούπολη
  • [04] "Διακύβευμα της εποχής μας"

  • [01] "Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική στήριξη"

    Τη θέση ότι η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική στήριξη από την Ευρώπη και όχι οικονομική, προκειμένου να μειώσει το δημόσιο χρέος της, επανέλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη που έδωσε στο βρετανικό κανάλι ΒΒC.

    "Δώστε μας χρόνο, δώστε μας στήριξη -και δεν μιλώ για οικονομική, αλλά για πολιτική στήριξη- προκειμένου να αποδείξουμε ότι κάνουμε πράξη αυτά που λέμε και ότι είμαστε και πάλι αξιόπιστοι", δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην εκπομπή του Άντριου Μαρ του βρετανικού καναλιού.

    "Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ανάγκη δανεισμού. Οι ανάγκες μας για δανεισμό είναι καλυμμένες μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Αυτό που λέμε είναι απλά ότι χρειαζόμαστε βοήθεια προκειμένου να μπορέσουμε να δανειστούμε με τα ίδια επιτόκια που δανείζονται και οι υπόλοιπες χώρες και όχι με τα υψηλά επιτόκια που υπονομεύουν τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων [για τη μείωση του ελλείμματος].

    Την ευρεία στήριξη της ελληνικής κοινωνίας για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις έχει η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, παρά τις διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας που λήφθησαν με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Σε συνέντευξή του στο βρετανικό κανάλι BBC, o κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "παρά το γεγονός ότι είναι πράγματι μέτρα λιτότητας και είναι πράγματι οδυνηρά, η κυβέρνηση έχει τη στήριξη του 50% με 60% του πληθυσμού για την εφαρμογή των μέτρων".

    "Αυτό που διαπιστώνουμε, και που δεν έχω δει παρά μόνο την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είναι ένα πραγματικό αίσθημα ενότητας του Ελληνικού λαού που επιθυμεί να κάνει την αλλαγή", συμπλήρωσε ο έλληνας πρωθυπουργός.

    "Ας καθίσουμε μαζί με τις ευρωπαϊκές αρχές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ας καθίσουμε να δούμε τι πρόοδο έχουμε επιτύχει, πώς πηγαίνουμε με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχουμε καταρτίσει", συνέχισε ο κ. Παπανδρέου.

    "Βρισκόμαστε εντός των στόχων, και ακόμη υψηλότερα, στα στατιστικά στοιχεία του Ιανουαρίου, οπότε πηγαίνουμε καλά. Εάν πράγματι χρειαστούν επιπλέον μέτρα, θα τα λάβουμε προκειμένου να μειώσουμε το έλλειμά μας κατά 4% εντός του 2010. Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό, εάν είναι απαραίτητο", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Συνέντευξη στο περιοδικό Spiegel

    Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι η ίδια η επιβίωση της χώρας τίθεται εν κινδύνω, την ώρα που βρίσκεται αντιμέτωπος με απεργίες, δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό και πιέσεις από τις Βρυξέλλες για τη σταθερότητα του ευρώ.

    "Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατάσταση θα είναι πολύ επώδυνη. Πρόκειται για την επιβίωση της χώρας μας", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο περιοδικό Spiegel, το οποίο κυκλοφορεί με ημερομηνία της Δευτέρας.

    Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου εκφράζει την αποφασιστικότητά του να πιέσει για την εφαρμογή σκληρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων παρά τις επικείμενες πανελλαδικές απεργίες.

    "Έχουμε τη λαϊκή στήριξη. Τα συνδικάτα το γνωρίζουν κι εκείνα. Είμαι αποφασισμένος να διατηρήσω αυτή τη θέση μου", προσθέτει ο έλληνας πρωθυπουργός.

    Σύμφωνα με το Spiegel, που επικαλείται πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, οι χώρες της Ευρωζώνης, εξετάζουν την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα ύψους 20 με 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια και εγγυήσεις.

    Ο κ.Παπανδρέου δήλωσε σίγουρος ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τη φιλόδοξη μείωση στο έλλειμμα του προϋπολογισμού με την πάταξη της δωροδοκίας της διαφθοράς.

    "Αν το κράτος μας λειτουργούσε καλά δεν θα χρειάζονταν περαιτέρω περιορισμοί. Αλλά εφόσον υπάρχουν τόσο μεγάλες σπατάλες παντού, μπορούμε επίσης να κάνουμε και μεγάλη οικονομία", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Ως παράδειγμα ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε τα αποτελέσματα μελέτης που εκπόνησε τον περασμένο χρόνο ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία έδειξε ότι το 30% του συνόλου των δαπανων σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας αφορά τη διαφθορα.

    "Απλώς φανταστείτε πόσα χρήματα θα γλιτώναμε μόνο από την εισαγωγή υπολογιστών στα νοσοκομεία", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η διαφθορά είναι διάχυτη στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ το ελληνικό πολιτικό σύστημα ενθαρρύνει την ευνοιοκρατία και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.

    Ως εκ τούτου, είπε, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο κράτος και δεν πληρώνουν τους φόρους τους.

    "Πρέπει να δούμε την κρίση ως μία ευκαιρία να θεσπίσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις", είπε ο έλληνας πρωθυπουργός.

    Ο ίδιος απάντησε στις ανησυχίες των Γερμανών ότι θα χρειαστεί να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση, αφού αντιμετωπίσουν τις δικές τους περικοπές.

    "Δεν ζητάμε χρήματα από τη Γερμανία, ακόμη κι αν μερικές φορές το ζήτημα παρουσιάζεται έτσι", είπε ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται ωστόσο να έχει πρόσβαση στην πίστωση με τις ίδιες συνθήκες, όπως οι άλλες χώρες, ώστε να επιτύχει τη μεταρρύθμιση.

    Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Αθήνα έχουν βυθίσει την ευρωζώνη στη σοβαρότερη κρίση της από τότε που εισήχθη (το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα) πριν από 11 χρόνια, κάνοντας τις αγορές να εστιάσουν την προσοχή τους σε άλλες επισφαλείς από δημοσιονομική άποψη χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

    [02] "Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα"

    Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της Marc για το Εθνος της Κυριακής, το 57,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, το 74,2% ότι καθυστέρησαν αδικαιολόγητα, το 64,1% πιστεύει ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις δεν είναι δίκαιες, ενώ το 75,8% λέει όχι στις απεργίες ώσπου να περάσει η κρίση.

    Ως προς τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη με το 49,5% να πιστεύει ότι θα επιβαρυνθεί η εικόνα της χώρας και το 42,3% ότι είναι απαραίτητη.

    Στο ερώτημα ως προς τις αιτίες της κρίσης, πρώτη με 32,7% είναι τα κερδοσκοπικά παιγνίδα και ακολουθούν η έλλειψη αξιοπιστίας και η προσπάθεια υπονόμευσης του ευρώ, ενώ στην ερώτηση αν η Ελλάδα θα τα καταφέρει να βγει από την κρίση, το 51,3% απαντά "ναι" και το 43% "οχι".

    Ως προς τις ευθύνες για τη ραγδαία επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας, κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ, το 30,1% επιρρίπτει ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό και το 41,6% στην κυβερνητική ομάδα αποτελούμενη από τους πρώην υπουργούς Οικονομίας.

    Ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, το 74% έχει θετική γνώμη για τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, το 69,8% για τον Α. Σαμαρά, το 45,7% για τον Γ. Καρατζαφέρη, το 25,4% για την Α. Παπαρήγα και το 24,6% για τον Α. Τσίπρα.

    [03] Προσαγωγές από την Πολυτεχνειούπολη

    Τριάντα προσαγωγές νεαρών μέσα από το χώρο της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου έκανε γύρω στις 2.30 τα ξημερώματα η αστυνομία μετά από αίτημα του πρύτανη.

    Συγκεκριμένα, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου τηλεφώνησε στην αστυνομία ζητώντας την παρέμβασή της με το αιτιολογικό ότι άτομα που συμμετείχαν σε πάρτι στο κτίριο των Χημικών Μηχανικών προξενούσαν φθορές. Επιτόπου έφτασαν μοτοσικλετιστές της Ομάδας Δέλτα οι οποίοι όμως δεν μπήκαν στο κτίριο εκτελώντας συγκεκριμένες εντολές για να μην υπάρξει μεγαλύτερη ένταση αλλά έκαναν προσαγωγές γύρω από αυτό.

    Οι τριάντα προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια όπου λίγο πριν τις 10 το πρωί και αφού έγινε εξακρίβωση στοιχείων αφέθηκαν ελεύθεροι γιατί δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους.

    [04] "Διακύβευμα της εποχής μας"

    Στα Ιωάννινα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, για τις εορταστικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της 97ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης.

    Σήμερα, ο κ. Παπούλιας θα παρακολουθήσει στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων μεγάλη παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, κλπ, καθώς και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

    "Διακύβευμα της εποχής μας είναι η ένταξη των νόμιμων μεταναστών στη διαδικασία της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, σε μια σύγχρονη εκπαίδευση, που θα συνοδεύεται από πολιτικές αναγνώρισης και συμμετοχής. Στοιχείο ωριμότητας και βαθιά δημοκρατικής παιδείας είναι η πλήρης εφαρμογή της αρχής της ισονομίας και ισοπολιτείας, ο σεβασμός στο κράτος δικαίου, που προβλέπει δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους, ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκεύματος.

    Ας μην ξεχνάμε ότι δικοί μας άνθρωποι και συμπατριώτες ήταν κάποτε ξένοι κάπου αλλού".

    Αυτό επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αντιφώνησή του προς τον δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Νικόλαο Γκόντα στο επίσημο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμή του.

    Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε και στους Έλληνες μετανάστες τα δύσκολα χρόνια και κυρίως στους Ηπειρώτες που κατά χιλιάδες σαν μετανάστες αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή εκτός Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά:

    "Σήμερα η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε χώρα υποδοχής μεταναστών. Η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ήπειρος ήταν για πολλά χρόνια η «ξεχασμένη Ελλάδα». Οι άνθρωποί της έζησαν δύσκολες στιγμές και επώδυνες εμπειρίες. Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες ανάγκασαν πολλούς συμπατριώτες μας να αναζητήσουν διέξοδο στη μετανάστευση". Και συνέχισε:

    "Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν παραστάσεις και βιώματα, είτε έμμεσα είτε άμεσα, από μετανάστες. Από δικούς τους ανθρώπους που αναζήτησαν μια θέση στον ήλιο μακριά από την πατρίδα. Και συνάντησαν αντιξοότητες: Στη δουλειά, στη ζωή, στη στέγαση, στην κοινωνική ένταξη.

    Κι όμως, οι Ελληνες της διασποράς τα κατάφεραν, κάνοντας μας, εδώ στο μητροπολιτικό κέντρο, όλους περήφανους".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 21 February 2010 - 11:30:19 UTC