Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική στήριξη"
  • [02] Ομπάμα: Μεταρρύθμιση συστήματος υγείας
  • [03] Συμφωνία Aegean - Olympic Air
  • [04] "Συλλήψεις για συνωμοσία"
  • [05] Απεργία στη Lufthansa

  • [01] "Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική στήριξη"

    Δύο διυπουργικές συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου και εξέτασαν την αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

    Στην πρώτη σύσκεψη για την ανάπτυξη, πήραν μέρος οι Δ. Ρέππας, Λ. Κατσέλη, Τ. Μπιρμπίλη, Φ. Σαχινίδης και Π. Γερουλάνος και στη δεύτερη που αφορούσε στην κοινωνική πολιτική πήραν μέρος οι Α. Λοβέρδος, Αννα Διαμαντοπούλου, Μ. Χρυσοχοϊδης και Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

    Και στις δύο συσκέψεις εξετάστηκαν τα νομοσχέδια που ετοιμάζονται να φέρουν τα υπουργεία και θα αφορούν στην ανάπτυξη ανά τομέα, καθώς η γενικότερη φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι ότι, εκτός από την εξυπηρέτηση των στόχων του προγράμματος σταθεροποίησης, πρέπει παράλληλα να υπάρξει και ανάπτυξη.

    "Απο το Νοέμβριο και μετά όλες μας οι προσπάθειες εστιάζονται στο να πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας με ρευστότητα στις επιχειρήσεις, προώθηση ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων και μεγάλες τομές", δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, για την ανάπτυξη.

    Ερωτηθείσα η κ. Κατσέλη αν υπάρχει "κόκκινη γραμμή" στις πιέσεις των Βρυξελλών, είπε ότι το πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης "είναι η βασική μας πρόταση για έξοδο απο την κρίση".

    Στην Αθήνα φθάνει σήμερα το απόγευμα και θα παραμείνει έως και την Πέμπτη μικτό κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να εξετάσουν την πορεία υλοποίησης του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Οι εμπειρογνώμονες από τους διεθνείς οργανισμούς θα συναντηθούν με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Ζανιά, με υπηρεσιακούς παράγοντες της Τραπέζης της Ελλάδος και με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας.

    Συνέντευξη Παπανδρέου στο BBC

    Τη θέση ότι η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική στήριξη από την Ευρώπη και όχι οικονομική, προκειμένου να μειώσει το δημόσιο χρέος της, επανέλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη που έδωσε στο βρετανικό κανάλι ΒΒC.

    "Δώστε μας χρόνο, δώστε μας στήριξη -και δεν μιλώ για οικονομική, αλλά για πολιτική στήριξη- προκειμένου να αποδείξουμε ότι κάνουμε πράξη αυτά που λέμε και ότι είμαστε και πάλι αξιόπιστοι", δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην εκπομπή του Άντριου Μαρ του βρετανικού καναλιού.

    "Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ανάγκη δανεισμού. Οι ανάγκες μας για δανεισμό είναι καλυμμένες μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Αυτό που λέμε είναι απλά ότι χρειαζόμαστε βοήθεια προκειμένου να μπορέσουμε να δανειστούμε με τα ίδια επιτόκια που δανείζονται και οι υπόλοιπες χώρες και όχι με τα υψηλά επιτόκια που υπονομεύουν τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων [για τη μείωση του ελλείμματος].

    Την ευρεία στήριξη της ελληνικής κοινωνίας για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις έχει η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, παρά τις διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας που λήφθησαν με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "παρά το γεγονός ότι είναι πράγματι μέτρα λιτότητας και είναι πράγματι οδυνηρά, η κυβέρνηση έχει τη στήριξη του 50% με 60% του πληθυσμού για την εφαρμογή των μέτρων".

    "Αυτό που διαπιστώνουμε, και που δεν έχω δει παρά μόνο την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είναι ένα πραγματικό αίσθημα ενότητας του Ελληνικού λαού που επιθυμεί να κάνει την αλλαγή", συμπλήρωσε.

    "Ας καθίσουμε μαζί με τις ευρωπαϊκές αρχές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ας καθίσουμε να δούμε τι πρόοδο έχουμε επιτύχει, πώς πηγαίνουμε με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχουμε καταρτίσει", συνέχισε ο κ. Παπανδρέου.

    "Βρισκόμαστε εντός των στόχων, και ακόμη υψηλότερα, στα στατιστικά στοιχεία του Ιανουαρίου, οπότε πηγαίνουμε καλά. Εάν πράγματι χρειαστούν επιπλέον μέτρα, θα τα λάβουμε προκειμένου να μειώσουμε το έλλειμά μας κατά 4% εντός του 2010. Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό, εάν είναι απαραίτητο", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    "Αβάσιμα δημοσιεύματα"

    Αβάσιμα χαρακτήρισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Ολι Ρεν τα σενάρια που περιλαμβάνονται σε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ» το οποίο, επικαλούμενο πηγές του γερμανικού υπουργείου οικονομικών, αναφέρει ότι η ΕΕ επεξεργάζεται σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας ύψους 25 δισ. ευρώ.

    Ειδικότερα, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για την ελληνική οικονομία στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο Αμαντέου Αλταφάζ αφού τόνισε ότι το σχετικό δημοσίευμα έχει διαψευστεί από το ίδιο το υπουργείο οικονομικών της Γερμανίας, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει «ούτε ένα ευρώ» σε οικονομική στήριξη και επανέλαβε την ετοιμότητα της ΕΕ, εφόσον χρειαστεί, να αναλάβει αποφασιστική δράση για τη στήριξη της Ελλάδας.

    Απαντώντας εξάλλου σε ερωτήσεις για τις πληροφορίες που έχει ζητήσει η Επιτροπή από την Ελλάδα σχετικά με συμφωνίες για τα λεγόμενα swap ανέφερε ότι τα στοιχεία αυτά δεν έχουν ακόμη αποσταλεί καθώς οι ελληνικές αρχές έχουν επικαλεστεί κωλύματα που δημιουργήθηκαν λόγω της απεργίας της προηγούμενης εβδομάδας.

    Ο ίδιος εκπρόσωπος σημείωσε παράλληλα ότι η Επιτροπή ζητά ανάλογες πληροφορίες από όλα ανεξαιρέτως τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και για τα οποία υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν κάνει χρήση εργαλείων ή έχουν προβεί σε κάποιου είδους συναλλαγές που μπορεί να επηρεάσουν το ύψος του δημοσίου χρέους των χωρών αυτών.

    Γ. Προβόπουλος: "H Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους της"

    Αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει "τους πολύ φιλόδοξους στόχους της" για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, σε συνέντευξη που έδωσε στο οικονομικό δίκτυο Bloomberg, στις 19 Φεβρουαρίου.

    Οι οίκοι αξιολόγησης "θέλουν αποδείξεις ότι το Πρόγραμμα εφαρμόζεται σωστά" και "χρειάζεται να περάσει κάποιος χρόνος προκειμένου να μπορέσουν να σχηματίσουν μία καλύτερη εικόνα", δήλωσε ο κ. Προβόπουλος και πρόσθεσε ότι "έχω πλήρη εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει στους στόχους της", συμπλήρωσε. "Πρέπει να επιτύχουν. Και θα το κάνουν. Είμαι σίγουρος γι' αυτό".

    Σχετικά με το ενδεχόμενο νέας πιστοληπτικής υποβάθμισης της Ελλάδας, γεγονός που θα καθιστούσε τα ελληνικά ομόλογα μη αποδεκτά ως εγγύηση για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τόνισε: "Η κυβέρνηση έχει ήδη πει επανειλημμένα ότι θα λάβει όλα τα συμπληρωματικά μέτρα που απαιτούνται προκειμένου να επιτύχει το στόχο της. Αυτό με παρηγορεί. Ακόμη και αν υπάρξουν κάποιοι κίνδυνοι στον τομέα της ανάπτυξης, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει άμεσα διορθωτικά μέτρα".

    Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, οι αγορές εκμεταλλεύονται τον αδύναμο κρίκο προκειμένου να αποκομίσουν κέρδη. "Είναι ξεκάθαρο ότι η επίθεση είναι υπερβολική. Με την έντονη αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές, δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί εν μία νυκτί".

    Ο κ. Προβόπουλος, ο οποίος είναι επίσης μέλος του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τόνισε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την πιστωτική στήριξη προς το τραπεζικό σύστημα. "Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είπε ποτέ "ότι φτάσαμε στο τέλος του δρόμου", συμπλήρωσε ο κ. Προβόπουλος. "Φυσικά υπάρχουν σημάδια ομαλοποίησης της κατάστασης, σημάδια βελτίωσης". "Αυτό θα ληφθεί υπόψη" από αυτούς που θα λάβουν τις αποφάσεις τον Μάρτιο.

    Ο Προβόπουλος δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στη δέσμευση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να στηρίξουν την Ελλάδα και ότι δεν τον απογοητεύει η έλλειψη ενός λεπτομερούς σχεδίου σωτηρίας. "Όλοι γνωρίζουμε πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση. Και φυσικά, είναι αρκετά καθησυχαστική, αλλά και κατανοητή, μία έκφραση θέλησης και ετοιμότητας από την ευρωπαϊκή οικογένεια, την ευρωζώνη, να μας βοηθήσει σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί".

    [02] Ομπάμα: Μεταρρύθμιση συστήματος υγείας

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρουσίασε σήμερα τη δική του εκδοχή για το σχέδιό μεταρρύθμισης του αμερικανικού συστήματος υγείας που θα επιτρέψει σε επιπλέον "31 εκατομμύρια Αμερικανούς" να ασφαλιστούν, ενώ θα θέτει όρια στις αυξήσεις των ασφαλίστρων και θα ελέγξει τα έξοδα.

    Η δημοσιοποίηση αυτού του σχεδίου στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου έρχεται τέσσερις ημέρες πριν από τη "σύνοδο" στην οποία ο Ομπάμα κάλεσε τους δημοκρατικούς και τους ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο που έχει περιέλθει σε σχέση με αυτό το σχέδιο μεταρρύθμισης.

    Μετά την απουσία υποστήριξης από τους Ρεπουμπλικάνους, που ζητούν να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις από το μηδέν, ο Ομπάμα είχε υποσχεθεί ότι θα παρουσίαζε τη δική του εκδοχή της μεταρρύθμισης, που σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, "πλησιάζει στις προτάσεις νόμου που έκανε η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων", συμπεριλαμβάνοντας "νέα μέτρα για τη μείωση της σπατάλης, της κατάχρησης και της απάτης".

    Αυτό το σχέδιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, "βοηθά περισσότερους από 31 εκατομμύρια Αμερικανούς που μέχρι σήμερα δεν έχουν ιατρική περίθαλψη να την αποκτήσουν, και κάνει την ασφάλεια υγείας προσιτή σε πολλούς περισσότερους".

    [03] Συμφωνία Aegean - Olympic Air

    Ιστορική η σημερινή μέρα για τις Ελληνικές Αερομεταφορές, καθώς οι δύο μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες της χώρας AEGEAN και OLYMPIC AIR αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν καλύτερα το διεθνή ανταγωνισμό σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τον τομέα των αερομεταφορών.

    Το απόγευμα εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι οι βασικοί μέτοχοι των δύο εταιριών συμφώνησαν την συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους, ώστε η νέα εταιρεία να είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ και οι εταιρείες OLYMPIC HANDLING και OLYMPIC ENGINEERING θα καταστούν κατά 100% θυγατρικές του νέου σχήματος.

    Η νέα εταιρία που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα χρησιμοποιεί το όνομα και τα σήματα της OLYMPIC AIR μετά από το απαραίτητο μεταβατικό χρονικό διάστημα αλλαγών και προσαρμογής όπου θα χρησιμοποιούνται παράλληλα το όνομα και τα σήματα της AEGEAN.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της εγκρίσεώς της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, που λόγω του μεγέθους και των όρων της συναλλαγής είναι αρμόδια, ενώ μέχρι τότε θα εξειδικευθούν όλα τα διαδικαστικά βήματα και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της.

    Με βάση τη συμφωνία ο βασικός μέτοχος της Aegean (Όμιλος Βασιλάκη) και ο μοναδικός μέτοχος της OA (Marfin Investment Group) θα έχουν ισότιμη μετοχική συμμετοχή στην ενοποιημένη εταιρεία, ενώ στην εταιρεία θα παραμείνουν, διατηρώντας αναλογικά τη συμμετοχή τους ως μέτοχοι, οι όμιλοι Λασκαρίδη, Β. Κωνσταντακόπουλου, Γ. Δαυίδ και Λ. Ιωάννου καθώς και η Τράπεζα Πειραιώς, συνεχίζοντας να στηρίζουν την εξαιρετικά σημαντική αυτή προσπάθεια για τη χώρα.

    Θα πρέπει, πάντως να σημειωθεί ότι η συμφωνία θα πρέπει ουσιαστικά να υλοποιηθεί μετά την 9η Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει η περίοδος ενός έτους από την αποκρατικοποίηση της Ο.Α., διάστημα εντός του οποίου η MIG έχει δεσμευθεί έναντι του ελληνικού Δημοσίου ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία μετοχική αλλαγή.

    Οι κ.κ. Θ. Βασιλάκης και Α. Βγενόπουλος θα ηγηθούν του νέου σχήματος εξασφαλίζοντας την ομαλή ενοποίηση των εργασιών και τη δημιουργία του «Εθνικού Πρωταθλητή» στις αερομεταφορές που θα μπορέσει να μεγεθύνει την παρουσία του σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και να συνεχίσει να καλύπτει και τα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας μας.

    Οι δύο εταιρίες θα έχουν συνολικά στη διάθεσή τους 64 αεροσκάφη, από τα οποία τα 39 είναι υπερσύγχρονα Airbus. Η Aegean έχει προσωπικό 2.500 άτομα και η Olympic Air 3.350 μαζί με την Olympic Handling και την Olympic Engineering. Επίσης οι δύο εταιρίες πραγματοποιούν 65 δρομολόγια εσωτερικού και 41 εξωτερικού.

    Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της AEGEAN κ. Θεόδωρος Βασιλάκης τόνισε ότι τα μεγέθη των ανταγωνιστών στις αερομεταφορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστούν αναγκαία τη σύνθεση των ελληνικών δυνάμεων για να πετύχουμε αυτοδύναμη κάλυψη των αναγκών της στρατηγικής μας βιομηχανίας, του τουρισμού, επέκταση των επιλογών προορισμών για τους καταναλωτές αλλά και να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα και ανάπτυξη των ελληνικών εταιριών και την απασχόληση στον κλάδο.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της OLYMPIC AIR κ. Ανδρέας Βγενόπουλος δήλωσε ότι οι σημερινές συγκυρίες τόσο της Ελληνικής Οικονομίας όσο και του Κλάδου των Αερομεταφορών επιβάλλουν συγκέντρωση δυνάμεων για την διατήρηση ανταγωνιστικών τιμών στους καταναλωτές, την προστασία θέσεων εργασίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

    [04] "Συλλήψεις για συνωμοσία"

    Περισσότερα από 40 άτομα συνελήφθησαν σήμερα στην Τουρκία στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται για τη διαλεύκανση της συνωμοσίας με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης, ανακοίνωσε στη Μαδρίτη ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    "Οι δυνάμεις ασφαλείας μας προχώρησαν σήμερα σε μια επιχείρηση προσαγωγών. Μέχρι τώρα, περισσότερα από σαράντα άτομα έχουν τεθεί υπό κράτησιν", είπε ο Ερντογάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην ισπανική πρωτεύουσα όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

    Η τουρκική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση πρώην αρχηγούς της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού στο πλαίσιο της έρευνας για τη διαλεύκανση μιας συνωμοσίας που φέρεται ότι είχε στόχο να υπονομεύσει την ισλαμιστικών καταβολών κυβέρνηση και να προκαλέσει στρατιωτικό πραξικόπημα, μετέδωσαν σήμερα τηλεοπτικά δίκτυα.

    Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, πτέραρχος Ιμπραήμ Φιρτίνα, ο πρώην αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Οζντέν Ορνέκ και αρκετοί άλλοι απόστρατοι αξιωματικοί συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη σε σχέση με το συνωμοτικό σχέδιο με την κωδική ονομασία "Βαριοπούλα".

    Το δίκτυο CNN Turk μετέδωσε ότι επτά αξιωματικοί εν ενεργεία και επτά απόστρατοι τέθηκαν υπό κράτηση και ο νυν αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, ματαίωσε εξαιτίας της εξέλιξης αυτής ένα ταξίδι στην Αίγυπτο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημο σχόλιο.

    Τέτοιες συλλήψεις στρατιωτικών ήταν αδιανόητες στο παρελθόν, καθώς τα 50 τελευταία χρόνια ο τουρκικός στρατός έχει ανατρέψει 50 κυβερνήσεις. Ωστόσο οι εξουσίες του έχουν αποδυναμωθεί εξαιτίας των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την εξασφάλιση της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Σε βάρος άλλων ανώτερων αξιωματικών έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για μια ξεχωριστή συνωμοσία για την ανατροπή του κυβερνώντος κόμματος AKP.

    Σύμφωνα με προηγούμενα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης για το σχέδιο "Βαριοπούλα", ο στρατός συνωμοτούσε για να προκαλέσει ελληνικά μαχητικά αεροπλάνα ώστε να καταρρίψουν κάποιο τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος, ενώ σχεδίαζε να τοποθετήσει βόμβες σε τεμένη και μουσεία στην Κωνσταντινούπολη για να προκληθεί χάος. Ο στρατός έχει διαψεύσει τα δημοσιεύματα. Τα πραξικοπήματα "ανήκουν στο παρελθόν", δήλωσε ο στρατηγός Μπασμπούγ.

    Οι τελευταίες συλλήψεις συμπίπτουν χρονικά με την αύξηση της πολιτικής εντάσεων εξαιτίας μιας σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη δικαστική εξουσία για τη σύλληψη ενός εισαγγελέα που ερευνούσε ισλαμικές οργανώσεις.

    Εκκλήσεις για την παραίτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου

    Την παραίτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ ζητούν οργανώσεις προστασίας της Δημοκρατίας, αλλά και δεκάδες εν αποστρατεία αξιωματικοί, μετά τη νέα αποκάλυψη ηχογραφημένης ομιλίας του στρατηγού που έμμεσα αποδέχεται την εμπλοκή του στρατού στην απόπειρα δολοφονίας του αντιπροέδρου της σημερινής κυβέρνησης και πρώην προέδρου της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς.

    Στην ηχογραφημένη ομιλία που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, ο αρχηγός του Επιτελείου λέει σε ομάδα αξιωματικών με υπερηφάνεια ότι "Ναι. Εγώ έδωσα την εντολή", αναφερόμενος στους κατηγορούμενους αξιωματικούς που κρατούνται από τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο της ανάκρισης για την απόπειρα δολοφονίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

    Στην ίδια ομιλία ο αρχηγός του Επιτελείου φαίνεται να υποστηρίζει ότι δεν θα μπορούσε να γίνει η έρευνα της αστυνομίας στην έδρα των ειδικών δυνάμεων του επιτελείου στην Άγκυρα, αν ο ίδιος δεν έχει συγκατατεθεί.

    Πολιτικά κόμματα και οργανώσεις προστασίας της Δημοκρατίας οργάνωσαν διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας το Σαββατοκύριακο, ζητώντας την παραίτηση του αρχηγού του Επιτελείου.

    Δεκάδες εν αποστρατεία στρατηγοί εξοργίστηκαν μετά τις δηλώσεις αυτές, πλημμυρίζοντας τα μέσα ενημέρωσης με εκκλήσεις αποδοκιμασίας προς το σημερινό αρχηγό και εκκλήσεις για την άμεση παραίτησή του.

    "Το Γενικό Επιτελείο προσπαθούσε να φτιάξει μια εικόνα δημοκρατική για τον εαυτό του, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Το καλύτερο που έχει να κάνει τώρα είναι να παραιτηθεί", δήλωσε ο απόστρατος Μουσταφά Χατζιμουσταφάογλου. Άλλοι αξιωματικοί επισημαίνουν τη διγλωσσία του αρχηγού του Επιτελείου που άλλα λέει στα μέσα ενημέρωσης και με άλλη γλώσσα μιλάει στα στελέχη του στρατού.

    Το Επιτελείο αποδέχθηκε την αυθεντικότητα του ηχογραφημένου μηνύματος του αρχηγού.

    Ο σημερινός αρχηγός του Επιτελείου έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών δημοσίων αντεγκλήσεων από τη στιγμή που ανεδείχθη στη νέα αυτή θέση.

    Μεγάλες οργανώσεις όπως η "70 εκατομμύρια βήματα για την αποτροπή των πραξικοπημάτων" αντέδρασαν μετά την αποκάλυψη και προανήγγειλαν την οργάνωση μεγάλων συλλαλητηρίων στις 28 Φεβρουαρίου, επέτειο του πραξικοπήματος του 1997, του λεγόμενου και "μεταμοντέρνου". Οι εκκλήσεις για την παραίτηση του αρχηγού του Επιτελείου είναι ιδιαίτερα σπάνιες σε όλη την ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας.

    [05] Απεργία στη Lufthansa

    Το συνδικάτο των γερμανών πιλότων Cockpit ξεκίνησε τα μεσάνυχτα τετραήμερη απεργία προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στα τοπικά δρομολόγια και σε ορισμένα του εξωτερικού.

    Περισσότεροι από 4.000 από τους 4.500 πιλότους της Lufthansa είναι μέλη του Cockpit, το οποίο διεκδικεί αυξήσεις μισθών ύψους 6.4% και διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

    Η Lufthansa, η οποία ανακοίνωσε ότι θα ακυρωθούν περίπου 400 πτήσεις την ημέρα για όσο διάστημα διαρκεί η απεργία, προσέφυγε σήμερα στο δικαστήριο, όπου κατέθεσε αίτηση για προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα κατά των πιλότων του εθνικού αερομεταφορέα σε μία προσπάθεια να σταματήσει η απεργία τους.

    Εκπρόσωπος της Lufthansa είπε ότι η αεροπορική εταιρία κατέθεσε τη σχετική αίτηση στο Εργατικό Δικαστήριο της Φρανκφούρτης.

    Ο εκπρόσωπος δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η απεργία είναι καταχρηστική.

    Η αεροπορική εταιρία ήταν υποχρεωμένη να μειώσει τη ζημία προς την εταιρία, τους υπαλλήλους και τους μετόχους, είπε ο εκπρόσωπος Αντρέας Μπάρτελς.

    Οι επιβάτες των πτήσεων που ακυρώνονται προωθούνται προς θυγατρικές ή τρίτες αεροπορικές εταιρείες, ενώ οι επιβάτες εσωτερικών πτήσεων προς το σιδηροδρομικό δίκτυο.

    Σύμφωνα με την εταιρεία, η απεργία -που είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην ιστορία του αερομεταφορέα- θα στοιχίσει 100 εκατομμύρια ευρώ μετρητά, πλέον των διαφυγόντων κερδών από τα εισιτήρια και το πλήγμα που θα δεχθεί η φήμη της.

    "Μετ'εμποδίων" η κίνηση στο Ορλύ

    Εξαιτίας της απεργίας των εργαζομένων στο φορέα παροχής υπηρεσιών "Αλιζιά", «οι πτήσεις από το διεθνές παρισινό αεροδρόμιο του Ορλύ θα καθυστερούν σήμερα Δευτέρα ως και μία ώρα η καθεμία», ανακοίνωσε η διεύθυνση του Ορλύ.

    Οι εργαζόμενοι στον "Αλιζιά" διεκδικούν προσλήψεις προσωπικού και αύξηση των αποδοχών τους.

    Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, αναμένεται να συναντηθούν σήμερα οι εκπρόσωποι των απεργών με τη διοίκηση της εταιρείας.

    Οι απεργοί έχουν στην ευθύνη τους τη διακίνηση των αποσκευών και την επιβίβαση των επιβατών για λογαριασμό αρκετών αεροπορικών εταιριεών, που χρησιμοποιούν και εξυπηρετούνται από το "Ορλύ σιντ (νότιο)" και το "Ορλύ ουέστ(δυτικό)".

    Η Fiat αναστέλlει την παραγωγή

    Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat αναστέλλει από σήμερα την παραγωγή στα ιταλικά εργοστάσιά της για διάστημα δύο εβδομάδων.

    Περίπου 30.000 εργαζόμενοι πλήττονται από την απόφαση της αναστολής των εργασιών που πρόκειται να διαρκέσει μέχρι τις 5 Μαρτίου.

    Μία πτώση των πωλήσεων σημαίνει ότι πρέπει να μειωθεί η παραγωγή για να ανταποκριθεί στη ζήτηση, είχε ανακοινώσει η Fiat τον Ιανουάριο.

    Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε καθαρές ζημίες 800 εκατομμυρίων ευρώ το 2009. Ο τζίρος μειώθηκε κατά 16%.

    Οι ελπίδες για επιστροφή σε κερδοφορία το 2010 εξαρτώνται από τα με κρατική υποστήριξη προγράμματα απόσυρσης αυτοκινήτων στην Ευρώπη.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 February 2010 - 17:30:23 UTC