Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο οικονομία και ανάπτυξη
  • [02] "Εξεταστική για τα δημοσιονομικά από το 1981"
  • [03] Οικονομία: Αντιπαράθεση για Εξεταστική
  • [04] Επίσκεψη Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια
  • [05] Προβλήματα στη γέφυρα του Τυρνάβου
  • [06] Τουρκία: Συλλήψεις για συνωμοσία
  • [07] "Οδυνηρές συνέπειες"
  • [08] "Νεοφιλελεύθερη πολιτική"

  • [01] Στο επίκεντρο οικονομία και ανάπτυξη

    Συναντήσεις με τους υπουργούς Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλο, Επικρατείας κ . Χ. Παμπούκη και Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Συζητήσαμε για τα κρίσιμα και ανοιχτά θέματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Φυσικά, συζητήσαμε για τα εξοπλιστικά θέματα, το θέμα των Ναυπηγείων και το μέλλον του ναυπηγικού τομέα, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Επικρατείας.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι φυσικά δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε τις αναφορές στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και στα μέτρα που είναι αναγκαία να ληφθούν για να οδηγηθούμε έξω από την περιδίνηση, προκειμένου να δώσουμε προοπτική στην ελληνική οικονομία και τον Έλληνα πολίτη, που είναι έτοιμος να συνεισφέρει, αλλά θέλει να γνωρίζει ότι υπάρχει προοπτική και ασφάλεια, την οποία και θέλουμε να δώσουμε, καθώς ζητάμε ως αντάλλαγμα τη βοήθειά του και τη στήριξή του που είναι επώδυνη γιατί πρόκειται για μια θυσία, είπε ο κ. Βενιζέλος.

    Ερωτηθείς για την Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι κάθε κόμμα εφόσον έχει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών μπορεί να πάρει τις δικές του πρωτοβουλίες. Η Βουλή αποφασίζει. Είναι γνωστές οι προτάσεις του πρωθυπουργού για τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι σημασία έχει να αναζητήσουμε τα αίτια και τις λύσεις των προβλημάτων μας: Σημασία δεν έχει να αντιδικούμε σε κομματικό επίπεδο, αλλά να πάρουμε τις μεγάλες και γενναιόψυχες πρωτοβουλίες για υπέρβαση της κρίσης. Δεν θέλουμε να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο και να καταλογίσουμε τις ευθύνες εκεί που ανήκουν, δηλαδή στην προηγούμενη κυβέρνηση, θέλουμε να αποφύγουμε το αδιέξοδο, και κινούμαστε συντονισμένα και υπεύθυνα ως οικονομία και ως έθνος σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

    Επαφές του μικτού κλιμακίου

    Με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Ζανιά, συναντώνται από τις 9.30 σήμερα το πρωί τα στελέχη του μικτού κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα, προκειμένου να ελέγξουν την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Τα στελέχη των διεθνών οργανισμών συναντήθηκαν χθες με υπηρεσιακούς παράγοντες της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ θα ακολουθήσουν, έως και την Πέμπτη που θα παραμείνουν στην Αθήνα, επαφές με στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

    Το μικτό κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει, εκτός από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, και τα πρόσθετα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό και ενδέχεται να εισηγηθεί την υιοθέτηση επιπλέον μέτρων, εάν κριθεί ότι αυτά είναι απαραίτητα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ εφέτος.

    Στις 9 Μαρτίου συνέρχεται το Κολέγιο Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντικείμενο την ελληνική οικονομία, ενώ επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 15η Μαρτίου, οπότε και θα εξετασθούν τα έως τώρα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με το άρθρο 126(9), στο οποίο έχει υπαχθεί η ελληνική οικονομία, το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ (Eurogroup) έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων ερήμην της Ελλάδας.

    Διυπουργικές συσκέψεις

    Δύο διυπουργικές συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν, χθες, υπό την προεδρία του κ.Γ.Παπανδρέου όπου εξετάστηκαν η αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

    Στην πρώτη σύσκεψη για την ανάπτυξη, πήραν μέρος οι Δ. Ρέππας, Λ. Κατσέλη, Τ. Μπιρμπίλη, Φ. Σαχινίδης και Π. Γερουλάνος και στη δεύτερη που αφορούσε στην κοινωνική πολιτική πήραν μέρος οι Α. Λοβέρδος, Αννα Διαμαντοπούλου, Μ. Χρυσοχοϊδης και Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

    Και στις δύο συσκέψεις εξετάστηκαν τα νομοσχέδια που ετοιμάζονται να φέρουν τα υπουργεία και θα αφορούν στην ανάπτυξη ανά τομέα, καθώς η γενικότερη φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι ότι, εκτός από την εξυπηρέτηση των στόχων του προγράμματος σταθεροποίησης, πρέπει παράλληλα να υπάρξει και ανάπτυξη.

    "Απο το Νοέμβριο και μετά όλες μας οι προσπάθειες εστιάζονται στο να πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας με ρευστότητα στις επιχειρήσεις, προώθηση ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων και μεγάλες τομές", δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, για την ανάπτυξη.

    Ερωτηθείσα η κ. Κατσέλη αν υπάρχει "κόκκινη γραμμή" στις πιέσεις των Βρυξελλών, είπε ότι το πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης "είναι η βασική μας πρόταση για έξοδο απο την κρίση".

    -

    [02] "Εξεταστική για τα δημοσιονομικά από το 1981"

    Πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει πιθανές ευθύνες στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών της χώρας από το 1981 έως σήμερα, θα καταθέσει η Ν.Δ όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε επίσης ότι "η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε νύχτα, εσπευσμένα σε μια μεθοδευμένη προσπάθεια συσκότισης και απόκρυψης της αλήθειας για την εξέλιξη των πραγματικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας" και έκανε λόγο για κραυγαλέα μεθόδευση γιατί, όπως σημείωσε, η πρότασή της κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής περιορίζει την έρευνα στο διάστημα 2004-2009.

    "Η Ν.Δ λέει ναι στις εξεταστικές από κάθε κατεύθυνση και προς κάθε κατεύθυνση. Δεν φοβάται τίποτα, θέλει να έρθουν όλα στο φως αλλά η αλήθεια δεν τεμαχίζεται, δεν αποκρύπτεται, δεν συσκοτίζεται Όλη η αλήθεια λοιπόν για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία από το 1981 έως σήμερα. Να μη μείνει τίποτα στο σκοτάδι", επεσήμανε και πρόσθεσε πως γι'αυτό ενώ η Ν.Δ λέει όχι "στη μεθόδευση του ΠΑΣΟΚ για συσκότιση και απόκρυψη της αλήθειας", προχωρά στην κατάθεση πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για όλο το διάστημα από το '81 έως σήμερα.

    "Η Ν.Δ προχωρώντας σ'αυτή την υπεύθυνη πρωτοβουλία καλεί τον πρωθυπουργό και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων να υπερψηφίσουν την πρόταση που θα καταθέσει εντός των ημερών το κόμμα μας γιατί είναι αυτονόητο ότι αποτελεί τη μόνη λύση για να μπορέσει επιτέλους να μάθει ο ελληνικός λαός αν υπήρξαν λαθροχειρίες και από ποιούς στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας", τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου συμπληρώνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση ο πρωθυπουργός θα είναι βαρύτατα εκτεθειμένος "ότι ηγείται και κατευθύνει μια πελώρια επιχείρηση συγκάλυψης ουσιαστικών ευθυνών που βαρύνουν τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν".

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος ρώτησε "γιατί το ΠΑΣΟΚ φοβάται την έρευνα σε ότι αφορά τις δικές του κυβερνήσεις και γιατί φοβάται την αλήθεια ο σημερινός πρωθυπουργός". "Μήπως επειδή επί των ημερών πρωθυπουργίας του κ. Σημίτη συμμετείχε ο ίδιος στα ανώτατα κυβερνητικά όργανα και προσυπέγραφε με την τότε υπουργική του ιδιότητα κρίσιμες αποφάσεις για την οικονομία;", συνέχισε καταγγέλλοντας ότι η εξεταστική που προτείνει το ΠΑΣΟΚ αποτελεί στοχευμένη προσπάθεια επίθεσης κατά των πολιτικών αντιπάλων του ΠΑΣΟΚ και πως είναι εξεταστική επιτροπή πολιτικής σκοπιμότητας και κομματικής μισαλλοδοξίας.

    Σε ερώτηση για την εικόνα της χώρας μετά την απογραφή το 2004 και γιατί τότε η Ν.Δ δεν έκανε εξεταστική επιτροπή, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι τα αποτελέσματα της τότε απογραφής επικυρώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ. "Αν καταλογίζετε ως λάθος της Ν.Δ που δεν ποινικοποίησε τη διαχείριση της οικονομικής πολιτικής από το ΠΑΣΟΚ, τότε να μας το πείτε. Η ΝΔ θεώρησε πως ήταν επιβεβλημένο τότε να ασχοληθεί με την αποκατάσταση της σωστής πολιτικής στα οικονομικά γενικότερα στην κοινωνία και όχι με το να κυνηγήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους, κάτι που φαίνεται ότι επιλέγει ως βασική γραμμή ο σημερινός πρωθυπουργός", απάντησε.

    Σε ό,τι αφορά αρνητικά για την Ελλάδα δημοσιεύματα και σκίτσα στο διεθνή τύπο τα χαρακτήρισε ως απαράδεκτα. "Να θυμίσουμε στους ολίγους εμπνευστές τέτοιου είδους σχολίων και σκίτσων ότι αν η Ευρώπη σήμερα είναι ελεύθερη και δημοκρατική είναι γιατί εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες και Ελληνίδες έδωσαν τη δική τους μάχη όταν έπρεπε στο β' παγκόσμιο πόλεμο για να σταματήσουν το ναζισμό και το φασισμό", τόνισε.

    "Συστράτευση και ομοψυχία για το κυπριακό"

    «Αυτή τη στιγμή η φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό διέρχεται κρίσιμη καμπή», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, χθες στη Λευκωσία.

    Εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι ενημερώθηκε διεξοδικά και αναλυτικά από τον Κύπριο Πρόεδρο για τις εξελίξεις στο κυπριακό και την πορεία των διαπραγματεύσεων.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «απαιτείται συστράτευση και ομοψυχία για να πετύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση με σεβασμό ταυτόχρονα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο». Συμβάλουμε και εμείς, πρόσθεσε, με απόψεις, θέσεις και παρατηρήσεις.

    Σε ερώτηση, ποια είναι η άποψη του για τα ζητήματα της εκ περιτροπής προεδρίας και της σταθμισμένης ψήφου, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι δεν θα ήθελε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

    Ερωτηθείς, αν προγραμματίζει συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο πρόγραμμά του.

    Τον πρόεδρο της ΝΔ συνοδεύουν στην επίσκεψή του στην Κύπρο ο πρέσβης της Ελλάδος Βασίλης Παπακωνσταντίνου, οι βουλευτές της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος και Πάνος Παναγιωτόπουλος και οι κ.κ. Κ.Αρβανιτόπουλος και Στ. Παπασταύρου.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στη διάρκεια δείπνου, που παρέθεσε χθες προς τιμήν του το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, δήλωσε πως τα πράγματα στο Κυπριακό δεν είναι σε φάση που θα μπορούσαμε να είμαστε αισιόδοξοι, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά είναι μάλλον δυσοίωνες.

    Ωστόσο πρόσθεσε, το σημαντικό είναι ότι «με τον ΔΗΣΥ χαράζουμε από κοινού μια πορεία που θα μπορεί να μας δώσει τη συνέργεια για την επίτευξη του κοινού σκοπού, δηλαδή να συνεργαστούμε για λύση του Κυπριακού μέσα από κοινή στόχευση και μέσα από διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε πιστά».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ διαβεβαίωσε παράλληλα ότι ποτέ δεν φεύγει από το μυαλό, ούτε θα φύγει, η προσπάθεια για κοινή αντιμετώπιση του Κυπριακού προβλήματος, με βάση συγκεκριμένες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και με καινούργια για την Κύπρο δεδομένα, όπως το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Τόνισε επίσης την ανάγκη στήριξης του αγώνα του κυπριακού λαού για λύση και επανένωση, από κοινού με όλα τα κόμματα στην Ελλάδα.

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής

    Σκέψεις και προβληματισμούς για το Κυπριακό αντάλλαξαν ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, και ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν.

    Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής είχαν έναν πολύ γόνιμο διάλογο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Τόνισε ότι είναι δεδομένη η κοινή γραμμή και η ομοψυχία γύρω από την ανάγκη λύσης του εθνικού θέματος, «που θα σταματήσει το καθεστώς κατοχής στην μαρτυρική Κύπρο».

    Ο κ. Καρογιάν, δήλωσε ότι «βγήκε πιο σοφός» από τη συζήτηση με τον πρόεδρο της ΝΔ. «Έχουμε κοινές εκτιμήσεις όσον αφορά τους κινδύνους», είπε και πρόσθεσε ότι «μέσα από τη συνέργεια Ελλάδας-Κύπρου η διεθνής κοινότητα πρέπει να πιέσει την Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιέξοδη και προκλητική πολιτική της».

    Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ

    «Ο καθένας έχει μέσα του αποτυπωμένες απόψεις για το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού και δεν σημαίνει ότι μια τέτοια συνεργασία, που είναι όντως απαραίτητη, θα σημαίνει αυτόματα και ταυτίσεις απόψεων», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνομιλία που είχε, στην Κύπρο, με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη. Στη συνομιλία μετείχαν αντιπροσωπείες τόσο από τη ΝΔ, όσο και από τον κυπριακό Δημοκρατικό Συναγερμό.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «αυτό που είναι κρίσιμο, είναι ότι χρειάζεται να συζητούμε, ώστε να μπορούμε εκεί που συμφωνούμε να το προβάλουμε με μεγαλύτερη δύναμη, δηλαδή να χτυπάμε όλοι με το ίδιο σφυρί πάνω στο ίδιο καρφί σε συγκεκριμένο σημείο, προκειμένου να είναι σαφέστερη για τους έξω η ελληνική τοποθέτηση».

    Στις συνομιλίες αποφασίστηκε η σύσταση συντονιστικού φορέα μεταξύ της ΝΔ και του ΔΗΣΥ και ομάδας Κυπριακού, η οποία θα διαβουλεύεται σε πολιτικό και επιστημονικό επίπεδο.

    Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι η επίσκεψη και οι επαφές στην Κύπρο του ιδίου και των συνεργατών του δείχνουν την αγωνία να βρεθεί λύση και να σταματήσει η απαράδεκτη κατοχή του νησιού. «Δείχνει, ταυτόχρονα, και τη δικιά μας συνεχή ανάγκη παρακολούθησης σε λεπτομέρειες των εξελίξεων στο Κυπριακό, το οποίο είναι ζήτημα, που μας συνέχει όλους», ανέφερε και πρόσθεσε: «Ο καθένας από εμάς έχει δώσει αγώνες προς την κατεύθυνση της λύσης και αισθανόμαστε την υποχρέωση αυτόν τον αγώνα να τον συνεχίσουμε με κάθε τρόπο».

    Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και τους συνεργάτες του, που αφιέρωσαν χρόνο για μια σε βάθος συζήτηση όλων των σημαντικών ζητημάτων και επιπλέον, επισήμανε ότι ΝΔ και ΔΗΣΥ πρέπει να εκμεταλλευτούν τη συμμετοχή τους στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και να προχωρήσουν σε συνέργειες.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί, όπως είπε, η συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ και τους αξιωματούχους, που τον συνοδεύουν, ήταν από τις πιο παραγωγικές.

    Δήλωσε ότι τέθηκαν οι βάσεις για μια πιο στενή συνεργασία, αφού «βεβαίως πρώτα και πάνω από όλα μάς απασχόλησε η πορεία του εθνικού μας προβλήματος». Σημείωσε ότι έγινε ανταλλαγή προβληματισμών, «ιδιαίτερα ως προς το τι είναι αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει τις επόμενες των εβδομάδων και όχι το τι στο παρελθόν έγινε».

    Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως διαπίστωσε γι άλλη μια φορά το μεγάλο ενδιαφέρον του κ. Σαμαρά και της ΝΔ για την κατάσταση, όπως σήμερα διαμορφώνεται στην Κύπρο και είπε πως μέσα από τις διαδοχικές συναντήσεις του στο νησί, ο κ. Σαμαράς είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί, τόσο από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας.

    Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στις αποφάσεις που λήφθηκαν, είπε πως φέρνουν πιο κοντά λειτουργικά τα δυο κόμματα. «Για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα αυτές οι συνεργασίες, παρά τις όποιες προσπάθειες είχαν γίνει, δεν είχαν δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα», σημείωσε και ανέφερε πως επιστρέφοντας στην Αθήνα θα στείλουν μια επιστολή στον κ. Αναστασιάδη με όλες τις επιμέρους τεχνικές λεπτομέρειες στη βάση της κοινής τους απόφασης.

    «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πραγματικά εγκαινιάζουμε σήμερα μια καινούργια εποχή χρησιμότητας των δυο κομμάτων για την εθνική μας υπόθεση και ουσιαστικής συνεργασίας στα διεθνή φόρα με ιδιαίτερη έμφαση στο πλαίσιο συνεργασίας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Τέλος, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ προσκάλεσε στην Αθήνα τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

    Συναντήσεις με αρχηγούς άλλων κομμάτων

    Απόψεις και εκτιμήσεις για το Κυπριακό και τις προοπτικές των απευθείας διαπραγματεύσεων αντάλλαξε το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε χωριστές συναντήσεις του, με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, τον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη και αντιπροσωπεία αποτελούμενη από την γενική γραμματέα Μαρία Παναγιώτου και τον βουλευτή Γιώργο Περδίκη.

    Σε δηλώσεις ο κ. Σαμαράς τόνισε την ανάγκη συνεργασίας των πολιτικών κομμάτων Κύπρου και Ελλάδας.

    Οπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τις συναντήσεις «ανταλλάξαμε μέσα σε πολύ φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα απόψεις για διάφορα ζητήματα ζωτικής σημασίας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό».

    «Ο αγώνας είναι κοινός, απαιτείται σωφροσύνη, αρραγές μέτωπο, ομοψυχία, συνειδητοποίηση του κοινού προβλήματος, πέρα και πάνω από κόμματα, και απαιτείται η δυνατότητα ο καθένας να γνωρίζει ακριβώς τι πιστεύει ο άλλος και, πάνω από όλα, να παρακολουθούμε με σοβαρότητα τις εξελίξεις», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς.

    Επίσης, διαβεβαίωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία αγωνίζεται και αγωνιά για το δράμα του κυπριακού λαού, ένα δράμα το οποίο δεν θα σταματήσει παρά μόνο όταν βρεθεί μια λύση δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική, που θα σέβεται και το ευρωπαϊκό κεκτημένο της Κύπρου, αλλά πάνω από όλα την ανάγκη του λαού να σταματήσει πια η Μεγαλόνησος να είναι διαιρεμένη και να ζει υπό κατοχή».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος συναντήθηκε και με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στην Κύπρο και αναχώρησε για την Αθήνα.

    [03] Οικονομία: Αντιπαράθεση για Εξεταστική

    Κατατέθηκε στη Βουλή από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ (πλην των μελών της κυβέρνησης και του προέδρου της Βουλής) η πρόταση για σύσταση εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση της υπόθεσης των τροποποιημένων δημοσιονομικών στοιχείων κατά την περίοδο 2004-2009.

    Στο δεκασέλιδο κείμενο της πρότασης τονίζεται - μεταξύ άλλων - ότι οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) κατά την περίοδο 2004-2009, εκδήλωσαν έντονη ανησυχία για τον τρόπο παραγωγής και δημοσιοποίησης των δημοσιονομικών στοιχείων (έλλειμμα και χρέος) και για το λόγο αυτό η Eurostat πραγματοποίησε 10 επισκέψεις στη χώρα. «Η Ελλάδα, είναι η μόνη χώρα στην οποία η Eurostat έχει πραγματοποιήσει τέτοιες επισκέψεις» προσθέτει.

    Επισημαίνεται ότι μετά τη διαδικασία της «απογραφής» και παρά τις μεθοδολογικές αναντιστοιχίες με τους κανόνες της Eurostat στην καταγραφή συγκεκριμένων στοιχείων που οδήγησαν σε διόγκωση των ελλειμμάτων των προηγούμενων περιόδων, όπως η καταγραφή των αμυντικών δαπανών, τα στοιχεία αυτά έγιναν αποδεκτά από τις Ευρωπαϊκές αρχές.

    «Ταυτόχρονα, επιβεβαιώθηκε με απόλυτο και οριστικό τρόπο, τόσο από τις εθνικές αρχές, όσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ακρίβεια των στοιχείων με τα οποία πιστοποιήθηκε η επίτευξη των κριτηρίων της Συνθήκης για την ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση», σημειώνεται επίσης.

    Υπογραμμίζεται ακόμη πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι κατά την περίοδο 2007-2009 υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις τόσο στο περιεχόμενο των στοιχείων όσο και στους χρόνους δημοσιοποίησής τους προς τον Ελληνικό λαό και τις Ευρωπαϊκές αρχές.

    Αφού η πρόταση επικαλείται ενδεικτικά παραδείγματα τονίζει ότι «προκύπτει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επέδειξε μια ανεύθυνη πολιτικά και καταστροφική για την οικονομία της χώρας πρακτική, η οποία θυσίασε στο βωμό της κομματικής σκοπιμότητας, το δημόσιο συμφέρον. Παρά το γεγονός ότι η ΝΔ αποδοκιμάστηκε με την ψήφο του ελληνικού λαού στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, ανακύπτουν σοβαρά ερωτηματικά για τη στάση και τις ενέργειες προσώπων, που είχαν λειτουργικά, θεσμικά και πολιτικά την ευθύνη να προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον και να τηρήσουν τις θεσμικές υποχρεώσεις της χώρας. Με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους απέκρυψαν την αλήθεια τόσο από τον Ελληνικό λαό όσο και από τους εταίρους της Ελλάδας, με αποτέλεσμα την καταρράκωση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας, που αποτελούν κρίσιμα εργαλεία διαπραγμάτευσης στις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, αλλά και στις διεθνείς αγορές».

    Καταληκτικά η πρόταση αναφέρει ότι ο Ελληνικός λαός απαιτεί την πλήρη διερεύνηση αυτού του θέματος και απόδοση ευθυνών και για τους λόγους αυτούς συντρέχουν οι προϋποθέσεις και είναι αναγκαία η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, κατά το άρθρο 68 του Συντάγματος και 144, και επόμενα του Κανονισμού της Βουλής, με σκοπό την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης για την αποκάλυψη των πραγματικών δεδομένων και της αλήθειας. «Η εξεταστική Επιτροπή που προτείνουμε θα έχει την ευκαιρία να καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις με την υλοποίηση των οποίων θα θωρακιστεί η θεσμική αξιοπιστία της χώρας» προσθέτει.

    ΝΔ: "Κομματική σκοπιμότητα"

    Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, αναλύοντας τη θέση του κόμματός του σε ό,τι αφορά την Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομία, δήλωσε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης των «τροποποιημένων» δημοσιονομικών στοιχείων, «προδίδει κομματική σκοπιμότητα και αποτελεί απόπειρα απόδρασης από την σκληρή πραγματικότητα, για την οποία μερίδιο ευθύνης φέρει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τους τελευταίους μήνες, με την ολιγωρία και την ανεπάρκειά της».

    «Έχει σκοπό να κρύψει και όχι να αποκαλύψει την αλήθεια», συνέχισε, αναφέροντας πως, «οι ευθύνες όμως, δεν επιμερίζονται και δεν συμψηφίζονται».

    Ενδεικτικά είπε ότι:

  • Το 1981, η Ελλάδα ήταν η λιγότερο χρεωμένη χώρα της σημερινής Ευρωζώνης. Οκτώ χρόνια αργότερα, βρέθηκε με υπερδιπλάσιο χρέος.

  • Μετά το 1990, επί ΝΔ, κατέπεσαν, από αδυναμία εξυπηρέτησής τους, οι εγγυήσεις του Δημοσίου σε δάνεια των ΔΕΚΟ και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είχαν συναφθεί πριν το 1989, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, εκτοξεύοντας το χρέος στο 110% του ΑΕΠ.

  • Η επόμενη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να μειώσει το χρέος, με αποτέλεσμα αυτό να σταθεροποιηθεί πάνω από το 100% του Α.Ε.Π.

  • Στη συνέχεια, οι κυβερνήσεις της ΝΔ κατάφεραν να μειώσουν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, μέχρι το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης. Σήμερα, και εν μέσω της σφοδρότερης οικονομικής κρίσης, το χρέος είναι στα επίπεδα του 2000.

  • Σε ό,τι αφορά την περίοδο 2004-2008, το 87% των 80 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 70 δισ. ευρώ της αύξησης του χρέους, αξιοποιήθηκαν για να αποπληρωθούν υποχρεώσεις των προηγούμενων Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (πληρωμές για τόκους χρέους, εξοπλιστικές δαπάνες, χρέη νοσοκομείων και υποχρεώσεις στην κοινωνική ασφάλιση).

    Επίσης, πρόσθεσε πως:

  • Από το 2002, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφραζε αμφιβολίες για την ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας μας (Δελτία Τύπου Νο. 35/Μάρτιος 2002 και Νο. 116/Σεπτέμβριος 2002).

  • Το 2004 επανέλαβε τις επιφυλάξεις της (Δελτίο Τύπου Νο. 38/ Μάρτιος 2004) και προχώρησε σε εκτεταμένες αναταξινομήσεις και αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών στοιχείων, καθώς οι προηγούμενες Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, σε 11 περιπτώσεις έδιναν παραπλανητικές αναφορές στη Eurostat, κατά την περίοδο 1997-2003 (22 Νοέμβριος 2004). Οι Εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής [Ιανουάριος 2010] (σελ. 6, 12 και 13) και της Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών [Ιανουάριος 2010] (σελ. 26) επιβεβαιώνουν αυτή τη διαπίστωση.

  • Σε αυτές τις επιφυλάξεις, θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τις «εκτεταμένες πρακτικές που ακολουθήθηκαν την περίοδο 2000-2001 από τις τότε Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για την απόκρυψη δημοσίου χρέους και τη μείωση δημοσιονομικού ελλείμματος. "Δημιουργική λογιστική" άγνωστη ή γνωστή, αλλά νόμιμη, ηθική και ασήμαντη για τα μέλη την Επιτροπής, που συνέστησε το Υπουργείο Οικονομικών για την αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων, αφού απουσιάζει από την Έκθεσή της η αναφορά σε αυτή».

    Αναλυτικότερα, ανέφερε τις εξής πρακτικές:

    1ον. Συναλλαγές κατά τις οποίες η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 2001, μέσω πράξεων μετατροπής συναλλαγματικού χρέους από ξένα νομίσματα σε ευρώ, καρπώθηκε το συναλλαγματικό όφελος, όπου αυτό ήταν θετικό, ενώ για το χρέος όπου υπήρχε συναλλαγματική ζημία την απέκρυπτε, μέσω κρυφού δανεισμού, με μυστικές πράξεις ανταλλαγής επιτοκίων, τις οποίες συμφώνησε με την Goldman Sachs με επαχθείς όρους (πήρε συνεπώς τα κέρδη και έκρυψε τις ζημιές).

    2ον. Οι τιτλοποιήσεις απαιτήσεων το 2000 και 2001, μέσω της προεξόφλησης μελλοντικών ταμειακών εσόδων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τα Κρατικά Λαχεία, το Γ' ΚΠΣ και τα τέλη αεροδρομίων. Τιτλοποιήσεις που δεσμεύουν μελλοντικά έσοδα για την εκπλήρωση άμεσων οικονομικών αναγκών και σχετίζονται με ανεύθυνη οικονομική πολιτική.

  • Αυτή η εικόνα της χώρας αποτέλεσε το εφαλτήριο ώστε η Eurostat, μέσα από μεθοδολογικές επισκέψεις και «σχέδια δράσης» να εκφράσει, αρκετές φορές, αμφιβολίες και ενστάσεις για την ποιότητα των Ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων. Αποτέλεσμα της συνεργασίας Ελληνικών και Κοινοτικών Αρχών ήταν η βελτίωση σε αρκετούς τομείς και η πρόοδος σε πολλά ζητήματα. Οι Εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής [Ιανουάριος 2010] (σελ. 15 και 16) και της Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών [Ιανουάριος 2010] (σελ. 27) επιβεβαιώνουν αυτή τη διαπίστωση. Αυτό βέβαια δεν υποδηλώνει ότι δεν υπάρχουν συστημικά προβλήματα στη συλλογή, καταγραφή και παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων, μεθοδολογικές αδυναμίες και αναποτελεσματικές τεχνικές διαδικασίες.

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην τελευταία της Έκθεση, εκφράζει τις αμφιβολίες της για μια σειρά από στοιχεία που οδήγησαν την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει, προς τα πάνω το έλλειμμα του 2008 (καταγραφή του λειτουργικού πλεονάσματος ή των δανειακών αναγκών διαφόρων φορέων, αναθεωρήσεις της αξίας περιουσιακών στοιχείων, ταξινόμηση των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων, καταγραφή των παλαιών οφειλών των νοσοκομείων) (Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ιανουάριος 2010, σελ. 17-27).

  • Σύμφωνα πάλι με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ό,τι αφορά το 2009, η γνωστοποίηση από τη νέα Κυβέρνηση της αναθεώρησης του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 οφείλεται στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, στις δημοσιονομικές διολισθήσεις σε χρονιά εκλογών και σε λογιστικές αποφάσεις της παρούσας Κυβέρνησης (Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ιανουάριος 2010, σελ. 3). Αποφάσεις της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που επιβάρυναν το έλλειμμα του 2009 (Απάντηση κ. Αλμούνια σε ερώτηση κ. Χουντή, 26.01.2010). Πρέπει, μάλιστα, να αξιολογηθούν τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το τελευταίο τρίμηνο του 2009 αφού, ενδεικτικά, σε αυτό το τρίμηνο, η υστέρηση των εσόδων (13,3%) ήταν υπερτετραπλάσια αυτής του πρώτου εννεαμήνου του 2009 (3,2%).

    «Από τα παραπάνω, που παρουσιάστηκαν ενδεικτικά, καθίσταται σαφές πως, ούτε η παρούσα κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας είναι υπόθεση των τελευταίων ετών, ούτε η "δημιουργική λογιστική" είναι υπόθεση της τελευταίας διακυβέρνησης», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

    Απάντηση Χρ.Παπουτσή

    «Φαίνεται ότι η ΝΔ βρίσκεται στον απόλυτο πανικό και έχει τρομοκρατηθεί από το περιεχόμενο της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία αναφέρεται στη συγκεκριμένη περίοδο και στα στοιχεία που αμφισβητούνται έντονα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Επιτροπή Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων», δήλωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής.

    Πρόσθεσε δε, ότι «η ουσία είναι μία: Από τη στιγμή που δίνουμε μια μεγάλη μάχη για το μέλλον της χώρας, για να βγει από την οικονομική κρίση, τη στιγμή που ζητάμε από τον ελληνικό λαό να κάνει νέες θυσίες για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της χώρας και να βγούμε από το αδιέξοδο, που μας οδήγησε η ΝΔ, ουδείς μπορεί να δεχθεί τους υπεύθυνους, που δρομολόγησαν αυτή την κατάσταση, είτε να λουφάζουν, είτε να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Νομίζω, ότι κάπου και η υποκρισία έχει τα όριά της».

    Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις, που σημειώνονται και εντός ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής τη δεδομένη συγκυρία και με το επιχείρημα ότι θα εκτεθεί περαιτέρω η χώρα, ο κ. Παπουτσής είπε ότι η χώρα είναι ήδη εκτεθειμένη, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της ΝΔ, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη έχει κινήσει τη διαδικασία διερεύνησης των στατιστικών στοιχείων, που παρουσίασε η ΝΔ τα τελευταία πέντε χρόνια.

    «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς, η Βουλή των Ελλήνων δεν έχει κανένα δικαίωμα να κάνει πως δεν καταλαβαίνει, τη στιγμή μάλιστα που παρουσιάστηκε σε αυτήν το πόρισμα των Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων από το οποίο προκύπτουν σαφώς πολιτικές ευθύνες για τις λανθασμένες χρήσεις των στατιστικών στοιχείων», σημείωσε.

    Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ δέχεται τη διεύρυνση της έρευνας της Επιτροπής πριν το 2004, απάντησε ότι «δεν είναι θέμα να δεχθούμε εμείς. Σημασία έχει η ΝΔ να αποφασίσει να πει στον ελληνικό λαό ότι η απογραφή, που έκανε το 2004, ήταν μια απογραφή φιάσκο, μια απογραφή - μαϊμού με την οποία αξιοποίησε στοιχεία, με βάση τα οποία κυβέρνησε τη χώρα επί πεντέμιση χρόνια» και πρόσθεσε: «Όλα αυτά είναι που τραυματίζουν την αξιοπιστία της χώρας και θέτουν σε αμφισβήτηση την πορεία μας και τη θέση μας στην ΕΕ. Η ΝΔ, κάποτε, πρέπει να ανααλάβει τις ευθύνες της και να αντιληφθεί το έγκλημα, που έχει διαπράξει στην αξιοπιστία της χώρας και την Οικονομία».

    Ερωτηθείς αν ενδέχεται να κληθεί στην Εξεταστική Επιτροπή ο κ. Αλμούνια, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αν η Εξεταστική Επιτροπή εκτιμήσει πως χρειάζονται οι μαρτυρίες, οι καταθέσεις και οι εμπειρίες των στελεχών της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, βεβαίως και θα προσκληθούν και εκείνοι είναι υποχρεωμένοι να προσέλθουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως προσέρχονται και σε άλλα κοινοβούλια.

    «Μία είναι η ουσία: Δεν μπορεί να λένε όλοι ψέμματα. Κάποιος λέει αλήθεια και κάποιος λέει ψέμματα. Κάποιος είχε στοιχεία "πειραγμένα" και κάποιοι τα αποδεχόντουσαν και με βάση αυτά τα στοιχεία η Ελλάδα έμπαινε και έβγαινε στη διαδικασία της επιτήρησης και κάποιοι αξιολογούσαν τη χώρα. Κάποιοι να πάρουν τις ευθύνες τους και να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό εάν και κατά πόσον η διαδικασία αυτή ήταν ακριβής ή όχι», είπε ο κ. Παπουτσής.

    Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσον είχε ευθύνες εκ της θέσεώς του ο κ. Μπαρόζο, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «τα ζητήματα δεν είναι προσωπικά, υπάρχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι ο θεματοφύλακας της Συνθήκης της ΕΕ, λειτουργεί συλλογικά και από εκεί και πέρα απολογείται στο ευρωπαϊκό και τα εθνικά κοινοβούλια», επισημαίνοντας ότι «ο καθένας σε αυτή την κατάσταση έχει την ευθύνη του».

    [04] Επίσκεψη Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια

    Οι σχέσεις Αθηνών και Σκοπίων είναι "σε κρίσιμο σταυροδρόμι", τονίζει ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς, λίγο πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα και τα Σκόπια, σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ

    Επισημαίνει επίσης την επιρροή του Έλληνα πρωθυπουργού με τις πρωτοβουλίες του στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

    Συγκεκριμένα ο κ. Νίμιτς δήλωσε:

    «Είμαστε σε ένα κρίσιμο σημαντικό σταυροδρόμι στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και η διεθνής διάσταση έχει γίνει ιδιαίτερα σημαντική. Ελπίζω ότι οι δύο χώρες θα επιδείξουν ηγετικές ικανότητες και δημιουργικότητα και θα προσπαθήσουν ώστε να υπάρξει πρόοδος σε αυτήν την επίσκεψη...

    »Αυτή η ελληνική κυβέρνηση έχει αναγάγει το ζήτημα της ονομασίας στα σημαντικότερα θέματα της εξωτερικής της ατζέντας. Από την αρχή έδωσε σημασία στο θέμα και μου έδωσε να καταλάβω ότι το αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη σοβαρότητα. Επίσης ο Πρωθυπουργός έχει προσωπική επιρροή πέρα από το θέμα και στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την "Ατζέντα 2014" και τις πρωτοβουλίες του για τις διμερείς συναντήσεις"».

    Σύμφωνα με τη ΝΕΤ, ο κ. Νίμιτς κομίζει στις δύο πρωτεύουσες δέσμη ιδεών με στοιχεία που είχαν συζητηθεί από τις δύο πλευρές και σε παλαιότερες προτάσεις του.

    Ο κ. Νίμιτς, θα έχει συνομιλίες τα Σκόπια, σήμερα και αύριο, και την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου θα έρθει στην Αθήνα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση.

    Στο μεταξύ, χθες το βράδυ, πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια συνάντηση της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της ΠΓΔΜ, ενόψει των επισκέψεων του μεσολαβητή του ΟΗΕ, στα Σκόπια.

    Στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης, Αμπντουλακίμ Αντέμι, (προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα, DUI, του Αλί Αχμέτι) και ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στη διαπραγματευτική διαδικασία και πρέσβης της χώρας στις ΗΠΑ, Ζόραν Γιόλεφσκι.

    Ο κ. Μιλόσοσκι, ανέφερε ότι η συνάντηση είχε διαβουλευτικό χαρακτήρα και πρόσθεσε: «Συμφωνήσαμε, στις συναντήσεις που θα έχουμε με τον κ. Νίμιτς, να επιδείξουμε εποικοδομητική και δραστήρια διάθεση, με στόχο να συμβάλλουμε, το προσεχές διάστημα, στην εξεύρεση λύσης ή τουλάχιστον στην επίτευξη προόδου για το διμερές θέμα που επέβαλε η Ελλάδα και το οποίο σχετίζεται με το συνταγματικό όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

    Ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ακόμη ότι αναμένει από την Ελλάδα να επιδείξει ανάλογη εποικοδομητική διάθεση για την υπέρβαση της εκκρεμότητας της ονομασίας.

    Σε ερώτηση αν αναμένεται ο κ. Νίμιτς να κομίσει νέα πρόταση για το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ότι κάτι τέτοιο εναπόκειται στον ίδιο τον κ. Μιλόσοσκι και πρόσθεσε ότι η ΠΓΔΜ θα καλωσορίσει και θα εξετάσει σοβαρά οποιεσδήποτε ιδέες και πρωτοβουλίες οι οποίες κινούνται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης στο θέμα του ονόματος.

    Ο κ. Νίμιτς επισκέφθηκε τελευταία φορά Αθήνα και Σκόπια, τον Ιούλιο του 2009.

    Η τελευταία γραπτή πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2008 και σε αυτήν, μεταξύ άλλων, προτεινόταν το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για διεθνή χρήση.

    [05] Προβλήματα στη γέφυρα του Τυρνάβου

    Την ανάγκη να επισκευαστούν άμεσα τα στηρίγματα της γέφυρας του Τυρνάβου, που εμφανίζουν φθορές, λόγω των ορμητικών νερών, που κατέβασε ο Τιταρήσιος (Ξηριάς), κατά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στην περιοχή, επισημαίνουν η Νομαρχία Λάρισας και ο δήμος Τυρνάβου, έπειτα από επιτόπια εξέταση της γέφυρας από κλιμάκιο μηχανικών.

    Ο Νομάρχης Λάρισας, Λουκάς Κατσαρός, χαρακτήρισε «εξαιρετικά επείγον» το θέμα και με επείγον έγγραφό του προς τον υφυπουργό Εσωτερικών, Γ. Ντόλιο, ζήτησε την άμεση χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών.

    «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, όπως φαίνεται, με τη γέφυρα, η συντήρηση της οποίας περιήλθε σε μας από την Περιφέρεια το περασμένο καλοκαίρι, χωρίς να μας δοθούν, όμως, και οι απαιτούμενοι πόροι. Από το 2000 κιόλας είχαν εντοπιστεί τα προβλήματα, τώρα όμως με τις τελευταίες πλημμύρες οξύνθηκαν. Ζητήσαμε από το Υπουργείο την άμεση χρηματοδότησή της και τούς κάναμε σαφές ότι, μετά τα Τέμπη, ο νομός δεν αντέχει άλλους αποκλεισμούς. Ως Νομαρχία, πάντως, θα παρακολουθούμε καθημερινά την κατάσταση», ανέφερε ο κ. Κατσαρός.

    Ο κ. Κατσαρός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η αρμοδιότητα της γέφυρας, μαζί με μεγάλα τμήματα του εθνικού δικτύου του νομού, πέρασε στη Νομαρχία, χωρίς να της δοθούν, όμως, όπως είπε, οι απαιτούμενοι για τη συντήρησή τους. «Δεν είναι δυνατόν να καλούμαστε κάθε φορά εμείς να πολεμήσουμε, χωρίς να μας δίνουν όπλα⦻, παρατήρησε.

    Παρά τη ζημιά, προς το παρόν οι μηχανικοί δεν κρίνουν ότι συντρέχει λόγος διακοπής της κυκλοφορίας, λόγω επικινδυνότητας. Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε, χθες, από τους μηχανικούς της Νομαρχίας και της ΔΕΣΕ, η γέφυρα, μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις εμφανίζει τα ακόλουθα προβλήματα: Τμήμα του αναβαθμού, που υπάρχει σε απόσταση περίπου 12 μ. από τα βάθρα της γέφυρας, κατέρρευσε και αποτέλεσμα της κατάρρευσης αυτής, σε συνδυασμό με την ορμητικότητα του νερού, είναι η συνεχής υποσκαφή του χώρου ανάμεσα στα βάθρα της γέφυρας και του αναβαθμού. Η υποσκαφή συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό, καθιστώντας έτσι επισφαλή τη θεμελίωση των βάθρων της γέφυρας.

    [06] Τουρκία: Συλλήψεις για συνωμοσία

    Σαράντα εννέα Τούρκοι στρατιωτικοί, απόστρατοι και εν ενεργεία, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες στην Αγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, ανακρίνονται σήμερα για πιθανή εμπλοκή τους σε συνωμοσία για την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης.

    Δεκαεπτά απόστρατοι στρατηγοί και 4 εν ενεργεία ναύαρχοι περιλαμβάνονται μεταξύ των 49 συλληφθέντων.

    Ο πρώην αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας, ο στρατηγός Ιμπραχίμ Φιρτίνα, και ο ναύαρχος Οζντέν Ορνέκ, πρώην αρχηγός του πολεμικού ναυτικού, περιλαμβάνονται στους συλληφθέντες.

    Οι συλληφθέντες, οι οποίοι ανακρίνονται από τις εισαγγελικές αρχές στην Κωνσταντινούπολη, κατηγορούνται για τον σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων εναντίον τζαμιών ώστε να προκληθεί χάος στη χώρα και να ανοίξει ο δρόμος για ένα πραξικόπημα στο πλαίσιο της επιχείρησης "Βαριοπούλα" που χρονολογείται από το 2003, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο. Οι πρώτες πληροφορίες για την υπόθεση δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο σε τουρκική εφημερίδα.

    Θεωρούνται ύποπτοι επίσης για την εκπόνηση σχεδίου κατάρριψης τουρκικού πολεμικού αεροσκάφους με στόχο την πρόκληση ένοπλης σύρραξης με την Ελλάδα και την αποσταθεροποίηση της τουρκικής κυβέρνησης. Ο τουρκικός στρατός διέψευσε κατηγορηματικά το σύνολο των ισχυρισμών αυτών που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο.

    Ως επικεφαλής του σχεδίου φέρεται ο πρώην στρατηγός Τσετίν Ντογάν, ο οποίος και περιλαμβάνεται μεταξύ των συλληφθέντων. Εχει αρνηθεί κάθε εμπλοκή, δηλώνοντας ότι το σχέδιο εκείνο αποτελούσε "στρατηγικό παίγνιο" της εποχής που βρισκόταν εν ενεργεία.

    Ο τουρκικός στρατός, ο οποίος έχει ανατρέψει τέσσερις τουρκικές κυβερνήσεις από το 1960 και ασκούσε ισχυρή επιρροή στην πολιτική ζωή της χώρας, είδε τα προνόμιά του να περιορίζονται μετά την εισαγωγή από την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης μεταρρυθμίσεων με στόχο την εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς δημοκρατικούς κανόνες.

    Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αντικείμενο βαθέος σεβασμού στην Τουρκία, είδαν την εικόνα τους να αμαυρώνεται τα τελευταία χρόνια μετά τις έρευνες για συνωμοσίες εν αποστρατεία και εν ενεργεία μελών τους για την αποσταθεροποίηση της χώρας και την ανατροπή της ισλαμικής κυβέρνησης.

    Αξιωματικοί αλλά και πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι περιλαμβάνονται μεταξύ των 200 ατόμων που βρίσκονται στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας της υπόθεσης Εργκένεκον.

    Η διαδικασία, η οποία στην αρχή θεωρήθηκε ως μια επιχείρηση εκκαθάρισης από τα ανατρεπτικά στοιχεία που είχαν εισχωρήσει στην κρατική μηχανή, στη διαδρομή έχασε μέρος της αξιοπιστίας της όταν οι συλλήψεις επεκτάθηκαν σε προσωπικότητες γνωστές από την αντίθεσή τους στην πολιτική της ισλαμικής κυβέρνησης, η οποία κατηγορείται για κεκαλυμμένο σχέδιο υπονόμευσης του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

    Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος ανέβαλε επίσκεψή του στην Αίγυπτο μετά τις χθεσινές συλλήψεις, κατήγγειλε πρόσφατα μία εκστρατεία δυσφήμησης του τουρκικού στρατού και δήλωσε ότι η εποχή των πραξικοπημάτων έχει παρέλθει.

    Το χθεσινό κύμα συλλήψεων ακολουθεί τη σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τουρκική δικαιοσύνη, προπύργιο της υπεράσπισης του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, σχετικά με την υπόθεση Εργκένεκον.

    Ο επικεφαλής εισαγγελέας του Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Τουρκίας άφησε να πλανάται η απειλή νέα δικαστικής διαδικασίας κατά του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, δηλώνοντας ότι διεξάγει έρευνα για ενδεχόμενες πιέσεις της εκτελεστικής επί της δικαστικής εξουσίας.

    Το 2008, το κυβερνών κόμμα μόλις που απέφυγε την απαγόρευση της λειτουργίας του για "δραστηριότητες αντίθετες με τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους".

    Παπούτσι κατά του Ερντογάν

    Ενας 27χρονος Κούρδος συριακής υπηκοότητας συνελήφθη χθες το βράδυ στη Σεβίλη διότι εκσφενδόνισε ένα παπούτσι εναντίον του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ισπανία.

    Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 10.30 τοπική ώρα, όταν ο Ερντογάν αναχωρούσε από το δημαρχείο της Σεβίλης όπου του απονεμήθηκε ένα βραβείο.

    Οπως έδειξαν εικόνες του CNN-Turk που αναμεταδόθηκαν από τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ο νεαρός άνδρας έριξε το παπούτσι προς την κατεύθυνση του τούρκου πρωθυπουργού τη στιγμή που εκείνος επιβιβαζόταν στο αυτοκίνητό του. Το παπούτσι πάντως δεν βρήκε το στόχο του.

    -

    [07] "Οδυνηρές συνέπειες"

    Για «γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης στους μισθούς και στις συντάξεις, τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, την υγεία και την παιδεία» κάνει λόγο η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε επίκαιρη ερώτηση που κατάθεσε προς τον πρωθυπουργό.

    «Είναι μια επίθεση που αφορά κάθε πτυχή της ζωής των εργατικών - λαϊκών οικογενειών με οδυνηρές συνέπειες. Στο αντιλαϊκό οπλοστάσιο προστίθενται συνεχώς και νέα μέτρα, ενώ στο στόχαστρο έχει μπει ακόμα και ο 14ος μισθός» τονίζει η κα Παπαρήγα σημειώνοντας ότι «τα αντεργατικά μέτρα έχουν αποφασιστεί από καιρό πριν στην ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.» και «υπηρετούν την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου»

    «Οι εργαζόμενοι, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες εργατικές, λαϊκές κινητοποιήσεις, αντιπαρατίθενται στην αντιλαϊκή πολιτική, καταδικάζουν τα μέτρα που μειώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις, καταδικάζουν την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, την εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας, διεκδικώντας αιτήματα που συνδέονται με την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών» υπογραμμίζει η γγ του ΚΚΕ και ερωτά τον πρωθυπουργό «πως τοποθετείται η κυβέρνηση στην κατάσταση αυτή που χειροτερεύει τη ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών».

    [08] "Νεοφιλελεύθερη πολιτική"

    Για «στρεβλό» φορολογικό σύστημα «το οποίο ρίχνει όλα τα βάρη στα χαμηλά και μεσαία στρώματα» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

    «Δεν είναι δυνατόν να ζητάνε για άλλη μια φορά να πληρώσουν την κρίση οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Δεν είναι δυνατόν να ζητάνε περικοπές μισθών και συντάξεων τη στιγμή που υπάρχουν δεκάδες δισεκατομμύρια που φεύγουν από τη φοροδιαφυγή, από τη φοροκλοπή στον ΦΠΑ και από τα ειδικά καθεστώτα φοροαπαλλαγών» τόνισε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε:

    «Την κρίση πρέπει να την πληρώσουν οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, όλοι όσοι φτιάχνουν μια off shore και δηλώνουν εισόδημα 10, 20 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, ενώ στην πραγματικότητα έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ εισόδημα το χρόνο».

    Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τα γραφεία της ΟΛΜΕ, όπου συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο.

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα: «συνέπειες από την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων και της πρότασης για άρση της μονιμότητας», κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο για «σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, την οποία πληρώνουν οι εργαζόμενοι της χώρας» και συμπληρώνει ότι τα νέα σκληρά μέτρα για την οικονομία που αποφάσισε να πάρει η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη του ECOFIN οδηγούν, μεταξύ άλλων, σε περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και αναστολή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

    Ακόμα, υποστηρίζει ότι «ανοίγει ο δρόμος για ραγδαία μείωση του προσωπικού στη δημόσια υγεία, παιδεία και κοινωνική πρόνοια», ενώ καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν ισχύει η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ότι εξετάζεται η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και αν αληθεύουν οι πληροφορίες για θέσπιση του νέου πακέτου μέτρων με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 February 2010 - 13:30:32 UTC