Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει"
  • [02] Συνέντευξη Θ. Πάγκαλου στο BBC
  • [03] Συνέντευξη για την οικονομία
  • [04] Στη Ρώμη ο ΠΑΟ

  • [01] "Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει"

    Το πόρισμα για την επάρκεια των οικονομικών μέτρων παραδίδει σήμερα στην κυβέρνηση το μικτό κλιμάκιο της ΕΕ και του ΔΝΤ.

    O ελληνικός λαός, στην πλειοψηφία σου, στηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης για την οικονομία σε ένα ποσοστό 60% με 70%, επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στη βραδινή ενημερωτική εκπομπή του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού ABC, «Lateline» με παρουσιαστή τον Tony Jones.

    Η συνέντευξη δόθηκε στον ανταποκριτή του σταθμού στην Ευρώπη (Λονδίνο) Philip Williams ο οποίος ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό:

    -Έχετε ποτέ ευχηθεί στις πιο προσωπικές σας στιγμές να είχατε χάσει τις εκλογές και το πρόβλημα να μην ήταν δικό σας;

    Και η απάντηση του κ. Παπανδρέου ήταν:

    -Έχει τύχει στην πολιτική μου καριέρα, κάθε φορά που αναλαμβάνω μία θέση, να πρόκειται συνήθως για εποχή κρίσης. Είμαι συνηθισμένος στα προβλήματα.

    Τα θέματα που θίχτηκαν αφορούσαν στα αίτια που οδήγησαν την ελληνική οικονομία στην παρούσα δεινή κατάσταση, στην ανταπόκριση των Ελλήνων στα μέτρα αυστηρότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενόψει της πραγματοποίησης της δεύτερης κατά σειρά γενικής απεργίας, στην ευρωπαϊκή στήριξη και πώς μεταφράζεται αυτή για την Ελλάδα και στην καθολική αλλαγή στην οποία αποβλέπει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Παράλληλα με τη συνέντευξη προβλήθηκαν πλάνα της Αθήνας, πλάνα από περασμένες απεργιακές κινητοποιήσεις και πλάνα με τον Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, τα οποία συνοδεύονταν από σχετικό σχολιασμό.

    "Έχουμε φτάσει στη στιγμή του ξεκαθαρίσματος των λογαριασμών αν θέλετε, στη στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει και θα είναι οδυνηρό. Ο κόσμος το ξέρει αυτό, αλλά νομίζω πως ο κόσμος λέει 'ας το κάνουμε και ας τελειώνουμε μ' αυτό'" είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Σε ερώτηση για το ποιο είναι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας ο κ. Παπανδρέου είπε:

    "Πρώτα έχουμε ένα εσωτερικό πρόβλημα που συνίσταται στην κακοδιαχείριση της οικονομίας μας, ειδικά από την προηγούμενη κυβέρνηση, διαφθορά, νεποτισμός, πελατειακή πολιτική. Πολλά χρήματα σπαταλήθηκαν μέσω τέτοιων πρακτικών. Έτσι χρειάζεται να κάνουμε βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές καθώς και να αντιμετωπίσουμε το άμεσο πρόβλημα του ελλείμματος".

    Απαντώντας σε ερώτηση ποια μπορεί να είναι η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου διευκρινίζει:

    "Όχι με το να δώσουν χρήματα στην Ελλάδα. Δεν ζητάμε χρηματικές απαλλαγές ή ελεημοσύνη. Λέμε ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να δανειζόμαστε με παρόμοιους όρους. Αυτό που θα συμβεί είναι ότι άλλες χώρες θα μας βοηθήσουν να δανειστούμε με χαμηλότερα επιτόκια. Αυτή νομίζω αποτελεί μια πολύ αξιόπιστη ανταπόκριση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή".

    Όσο για το πώς θα ανταποκριθεί ο ελληνικός λαός στο αυστηρό πρόγραμμα σταθερότητας ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε:

    "Πρόκειται για θετική έκπληξη, θα έλεγα, γιατί, για την ακρίβεια, και το ξέρετε, διότι η Αυστραλία έχει ζήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα έλεγα ότι το πνεύμα ενότητας και αποφασιστικότητας που έχουμε σήμερα στην Ελλάδα μπορώ να το συγκρίνω μόνο με ό,τι αισθανθήκαμε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών. Φυσικά τότε ήταν εποχή εορτασμού αλλά υπήρχε μια πραγματική αίσθηση ενότητας, τώρα είναι εποχή κρίσης αλλά πάλι υπάρχει μία αίσθηση ευρύτερης αποδοχής, ας προχωρήσουμε, ας πάρουμε αυτές τις αποφάσεις, ας αλλάξουμε αυτή τη χώρα".

    Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου είπε πως φιλοδοξεί να τα αλλάξει όλα στην Ελλάδα και όχι μόνο την οικονομία και μεταξύ άλλων παρατηρεί:

    "Όπως ξέρετε υπάρχουν πολλά ελληνικά εστιατόρια και μια τεράστια ελληνική κοινότητα στην Αυστραλία και έχουμε τη μεσογειακή και ελληνική δίαιτα που θεωρείται ένας από τους υγιέστερους τύπους διατροφής σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να επιστρέψουμε σ' αυτή τη δίαιτα, να την ξαναεφεύρουμε αν θέλετε, επειδή περάσαμε σε μια τουριστικού τύπου ταχυφαγική δίαιτα. Πρόκειται για πράγματα που χρειάζεται να αλλάξουμε.

    Σε ερώτηση αν κάνει λόγο για μια αναφανδόν αναδιοργάνωση της ελληνικής κοινωνίας ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός και απάντησε μονολεκτικά:

    "Απολύτως".

    Ο κ. Παπανδρέου στη συνέντευξη εκφράζει την αισιοδοξία του για το μέλλον και πιστεύει ότι η Αυστραλία στηρίζει την Ελλάδα:

    "Στην Αυστραλία, ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη συμπάθεια για την Ελλάδα και έχουμε μια μακρά ιστορική σχέση. Θα προχωρήσουμε μπροστά και θα μετατρέψουμε αυτή την κρίση σε ευκαιρία" είπε.

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    «Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να πετύχουν οι στόχοι του προγράμματος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς για λήψη ενδεχόμενων μέτρων, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι οι όποιες αποφάσεις, θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

    Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η συζήτηση με τους κοινοτικούς ελεγκτές, που βρίσκονται στην Ελλάδα, αφορά τόσο την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, όσο και τα πιθανά προβλήματα στην πορεία αυτή.

    Εκ προοιμίου η δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος, κατά τέσσερις μονάδες το 2010, είναι αδιαπραγμάτευτη. Η Ελλάδα έχει να παρουσιάσει μέχρι τώρα θετική πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και συγκράτηση δαπανών, ενώ η συζήτηση γίνεται για αυτά που οι κοινοτικοί ονομάζουν κινδύνους και με την κυβέρνηση να προσπαθεί να διασφαλίσει ότι με την πολιτική της έχει πείσει τους εταίρους της.

    Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι όλα τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, έχουν ληφθεί με βάση συγκεκριμένους οικονομικούς δείκτες και ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται ανάλογα με τη χειροτέρευση αυτών των δεικτών, όπως η ύφεση της οικονομίας, πράγμα που οδηγεί σε διορθώσεις και νέα μέτρα. Πάντως, οι όποιες ανακοινώσεις δεν αναμένονται πριν το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

    Η Ελλάδα επιζητεί σαφέστατη πολιτική στήριξη στο επόμενο Ecofin, λαμβάνοντας υπόψη της ότι είναι άλλο πράγμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλο ο χρόνος των αγορών, όπως επισημαίνεται και ότι θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί η ύπαρξη του μηχανισμού στήριξης εκ μέρους της ΕΕ, ώστε να υπάρχει, με την ελπίδα βέβαια να μην χρησιμοποιηθεί.

    Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη προσφυγή στο ΔΝΤ, επισημαίνεται ότι δεν είναι στην πρόθεση της Ελλάδας, αλλά είναι όλα ανοιχτά.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά την εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, επισημαίνεται ότι από τη στιγμή που υπάρχει παραπομπή της χώρας για τα στοιχεία, πώς είναι δυνατό να μη γίνει διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης στο εσωτερικό της χώρας.

    [02] Συνέντευξη Θ. Πάγκαλου στο BBC

    H oικονομική κρίση οφείλεται στην ανεπαρκή ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σε συνέντευξη στον ανταποκριτή του BBC στην Αθήνα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος,.

    «Η ποιότητα ηγεσίας σήμερα στην Ένωση είναι πολύ, πολύ φτωχή πραγματικά» ανέφερε, παρατηρώντας πως ήταν καλύτερα την δεκαετία του '80, όταν ο Ζακ Ντελόρ ήταν επικεφαλής της Ευρωπαίκής Επιτροπής, ενώ τη διακυβέρνηση της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας είχαν οι Χέλμουτ Κολ, Φρανσουά Μιτεράν και Μάργκαρετ Θάτσερ.

    Η Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Χέλμουτ Κολ και ο Φρανσουά Μιτεράν δεν θα επέτρεπαν ποτέ να συμβεί η σημερινή οικονομική κρίση", δήλωσε.

    Ο κ. Πάγκαλος επέκρινε τη Γερμανία για τη στάση της στο ελληνικό οικονομικό πρόβλημα, τονίζοντας ότι "η Γερμανία στη ναζιστική περίοδο κατέστρεψε την ελληνική οικονομία, παίρνοντας ό,τι χρήματα και χρυσός υπήρχαν στην Τράπεζα της Ελλάδος χωρίς να τα επιστρέψει ποτέ".

    Οι δηλώσεις του κ. Πάγκαλου στο Βρετανό δημοσιογράφο έχουν ως εξής: "Αυτό που βλέπουμε τώρα, και πιθανώς στις επόμενες μέρες, είναι μια ήπια κατάσταση. Άλλωστε, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση".

    Σχολιάζοντας το επίπεδο των σημερινών πολιτικών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης το χαρακτήρισε "πολύ, πολύ φτωχό" και τόνισε, ότι οι ηγέτες της δεκαετίας του ΄80 όπως ο Μιτεράν, η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Χέλμουτ Κολ δεν θα είχαν επιτρέψει να συμβεί η σημερινή οικονομική κρίση.

    Ο κ. Πάγκαλος κατηγόρησε την Ιταλία για ανακριβή στατιστικά στοιχεία και για τη Γερμανία είπε ότι δεν θα πρέπει να επικρίνει την Ελλάδα, γιατί η Γερμανία κατέστρεψε την ελληνική οικονομία και σφαγίασε χιλιάδες Έλληνες στη διάρκεια της ναζιστικής εποχής. "Πήραν τις ποσότητες χρυσού που ήταν στην Τράπεζα της Ελλάδος, πήραν τα ελληνικά χρήματα χωρίς να τα επιστρέψουν ποτέ, και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στο μέλλον", δήλωσε ο κ. Πάγκαλος.

    Οι δηλώσεις του κ. Πάγκαλου πήραν δημοσιότητα στο βρετανικό Τύπο, στον οποίο φιλοξενείται η θέση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέας Πέσκε ότι "η αναδρομή στο παρελθόν δεν βοηθάει στη λύση των σημερινών προβλημάτων".

    "Να μην συγχέονται μεμονωμένες φωνές στον τύπο με την γερμανική κοινή γνώμη για την Ελλάδα"

    «Η Πρεσβεία θλίβεται για το γεγονός ότι πρόσφατα άρθρα του γερμανικού τύπου θίγουν και δημιουργούν στο ελληνικό κοινό και τα ελληνικά μέσα αίσθημα προσβολής" επισημαίνει σε δήλωση του ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Δρ Βόλφγκανκ Σούλτχαϊς και προσθέτει: "Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση, μεμονωμένες φωνές στον τύπο να μην συγχέονται με την διαφοροποιημένη γερμανική κοινή γνώμη για την Ελλάδα. Η αντιπαράθεση στα μέσα επικοινωνίας δεν αντικατοπτρίζει τις καλές ελληνογερμανικές σχέσεις. Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών Βέστερβελλε αποσαφήνισε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ότι η Γερμανία ως εταίρος και φίλος της Ελλάδος συμπαρίσταται σθεναρά στην Ελλάδα ειδικά υπό τις σημερινές συνθήκες. Επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στην απαραίτητη διαρθρωτική πορεία της ελληνικής κυβέρνησης».

    [03] Συνέντευξη για την οικονομία

    Συνέντευξη Τύπου με θέμα "Η κρίση στην Οικονομία και οι προοπτικές αντιμετώπισής της" παραχώρησε σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ συναντήθηκε με τον υπουργό Απασχόλησης Ανδρέα Λοβέρδο.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι ο κ. Καρατζαφέρης είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που βλέπει για θέματα της αρμοδιότητάς του, πρόσθεσε ότι τον ενημέρωσε για όλα τα θέματα ασφάλειας και πρόνοιας και τις εξελίξεις των θεμάτων αυτών και είπε, ότι σε αυτή την κρίσιμη περίοδο ο ΛΑΟΣ συμμετέχει στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του ασφαλιστικού συστήματος.

    Ο κ. Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε ρεαλιστικά τα μέτρα που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και είπε ότι το κόμμα του, με σοβαρότητα θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση.

    Ερώτηση για τις γερμανικές αποζημειώσεις

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τις γερμανικές αποζημειώσεις, που όπως υποστηρίζει υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ, κατέθεσε ο κ. Καρατζαφέρης

    «Την ώρα που η γερμανική κυβέρνηση αλλά και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης κρατούν στάση επιφυλακτική, ενίοτε και εχθρική απέναντι στις όποιες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση, το θέμα της καταβολής των γερμανικών οφειλών στη χώρα μας παραμένει ανοικτό, από τη στιγμή που οι όποιες σχετικές προσπάθειες, κατά το παρελθόν, αποδείχθηκαν διστακτικές και ημιτελείς», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Καρατζαφέρης.

    Ο κ. Καρατζαφέρης, αφού τονίζει «τη δυσμενή οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα» ρωτά τον πρωθυπουργό, «πως και πότε προτίθεται να προβεί σε αποφασιστικότερη διεκδίκηση των νόμιμα κατοχυρωμένων οφειλών».

    -

    [04] Στη Ρώμη ο ΠΑΟ

    Την πρόκριση στους "16" του Γιουρόπα Λιγκ διεκεδικεί απόψε (20:00) ο Παναθηναϊκός, στον αγώνα ρεβάνς με τη Ρόμα. Οι "πράσινοι" έχουν το προβάδισμα μετά το 3-2 του πρώτου αγώνα και θα τα παίξουν όλα για όλα στο "Ολίμπικο".

    Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα ακολούθησε το κανονικό πρόγραμμα προπόνησης του Παναθηναϊκού και τέθηκε βεβαίως στη διάθεση του Νίκου Νιόπλια για τον αγώνα. Ο Βραζιλιάνος διεθνής συμπεριλήφθηκε κανονικά στην αποστολή, η οποία αναχωρεί το απόγευμα για την «αιώνια πόλη» και από την οποία θα απουσιάσουν μόνο οι τραυματίες Σεϊταρίδης και Γκάμπριελ (ο τελευταίος υποφέρει και από γαστρεντερίτιδα και δεν προπονήθηκε καθόλου σήμερα). Ολοι οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές είναι στη διάθεση του τεχνικού των «πρασίνων».

    Ο Φραντσέσκο Τότι θα χάσει και τον αγώνα ρεβάνς με τον Παναθηναϊκό. Ο αρχηγός της Ρόμα δεν έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του στο γόνατο και είναι αδύνατο να προλάβει τη σημερινή αναμέτρηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 February 2010 - 11:30:24 UTC