Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέρα κοινής δράσης
  • [02] Χιλή:Δεκάδες νεκροί από το σεισμό

  • [01] Μέρα κοινής δράσης

    Να υπάρξει μια ημέρα κοινής αντίδρασης όλων των ευρωπαίων πολιτών ενάντια στις πιέσεις που δέχονται πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο, παρουσία του προέδρου του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και συμπρόεδρο της Γερμανικής Αριστεράς Λόταρ Μπίσκι.

    Μάλιστα συμφωνήθηκε να προταθεί ως κοινή ημέρα αντίδρασης να είναι η 24η Μαρτίου, με απεργίες, στάσεις εργασίας και συλλαλητήρια σε όλες της ευρωπαϊκές χώρες, με αιχμή του δόρατος τις χώρες της νότιας Ευρώπης που δέχονται τις περισσότερες πιέσεις.

    Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για τους λαούς της Ευρώπης. Σε μια περίοδο που κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών απειλούνται από μια ταξική συμμαχία των κερδοσκοπικών δυνάμεων του κεφαλαίου με τις ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απειλούν να άρουν αυτές τις κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αγώνες και θυσίες όλα τα προηγούμενα χρόνια.

    Ο μόνος δρόμος, είπε, είναι ο συντονισμός δράσης των δυνάμεων της εργασίας, καθώς δεν υπάρχει εθνικός δρόμος για την έξοδο από την κρίση.

    «Το πρόβλημα της Ελλάδας, που αύριο θα είναι και πρόβλημα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, όλων των χωρών του Νότου, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Έχει να κάνει με την ίδια την δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γιβ αυτό θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας».

    Είπε ακόμη ότι πρώτα πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι τα μέτρα που μας επιβάλλουν δεν μόνο κοινωνικά άδικα αλλά και αναποτελεσματικά και μετά να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος, ότι υπάρχει ελπίδα.

    «Η ελπίδα έρχεται μέσα από τον συντονισμό, την κοινή δράση και τις κοινές κινητοποιήσεις των δυνάμεων της εργασίας, κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και σε όλη την Ευρώπη».

    Ο κ. Παναγόπουλος συμφώνησε ότι η κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Επισήμανε δε ότι τα μέτρα που εξαγγέλλονται ή που θα εξαγγελθούν είναι μέτρα τα οποία δεν δίνουν καμιά λύση στο πρόβλημα και είναι χειρότερα από την αρρώστια.

    «Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την μεγάλη επίθεση που γίνεται στη χώρα μας και το λαό της απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες και κοινωνικές και πολιτικές. Συντονισμός δράσεων από τις πολιτικές δυνάμεις που αντιλαμβάνονται το τι γίνεται και τις κοινωνικές δυνάμεις που υφίστανται τις επιπτώσεις», τόνισε και πρόσθεσε ότι η ΓΣΕΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε και με την Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων αλλά κυρίως με τις συνδικαλιστικές δυνάμεις και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου το προσεχές διάστημα θα αναπτύξει κοινές δράσεις που θα αναδείξουν το πρόβλημα που υπάρχει και θα προτείνει πολιτικές που βρίσκονται στον αντίποδα των ασκούμενων πολιτικών από την Κομισιόν, από την ΕΚΤ και τις αγορές.

    Τέλος ο κ. Μπίσκι εξέφρασε τη λύπη του για αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα σε μερίδα του γερμανικού Τύπου λέγοντας πως «η αλήθεια είναι ότι αυτό που γίνεται στην Γερμανία, είναι να παίρνουν χρήματα από τους φορολογούμενους γερμανούς και να τα ξοδεύουν υπέρ των τραπεζών και με τη σειρά τους οι τραπεζίτες παίρνουν αυτά τα χρήματα και τα χρησιμοποιούν για κερδοσκοπικά παιχνίδια κατά της Ελλάδας».

    Αυτή, είπε, ήταν μια πρακτική που γινόταν από την πλευρά δυο τραπεζών στην Γερμανία, την λεγόμενη Τράπεζα Ακινήτων και την Εμπορική Τράπεζα της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι «πρέπει να πούμε την αλήθεια, να εξηγήσουμε στον κόσμο τι συμβαίνει. Δεν συμφωνώ με την στάση που κράτησε η κα Μέρκελ η οποία άρχισε να συζητά για τα χρήματα και την βοήθεια προς την Ελλάδα. Εμείς είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους της Ελλάδας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και πρέπει να συγκροτήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια σβ αυτή την επίθεση των τραπεζών και των τραπεζιτών».

    Ο κ. Μπίσκι είπε ακόμη ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και την Γερμανία. «Είναι πρόβλημα που αφορά τόσο την Βόρια όσο και την Νότια Ευρώπη. Αυτό που αναζητούμε και πρέπει να πετύχουμε είναι η κοινή δράση για να αντισταθούμε σβ αυτή την κοινή επίθεση που δεχόμαστε από την Ευρώπη», κατέληξε.

    Στο μεταξύ, οι προτάσεις για τη διοικητική αποκέντρωση και το πολιτικό πλαίσιο όπως διαμορφώνεται με τη σημερινή οικονομική κρίση και η πορεία προς τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση θα απασχολήσουν σήμερα και αύριο την Πανελλαδίκη Σύσκεψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Έχουν κληθεί να συμμετάσχουν τα μέλη της ΚΠΕ του ΣΥΝ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, οι Δήμαρχοι , οι εκλεγμένοι δημοτικοί, διαμερισματικοί και Νομαρχιακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι από Δημοτικές Κινήσεις και οι Γραμματείς και υπεύθυνοι Τ.Α. των Νομαρχιακών επιτροπών.

    Συνάντηση Τσίπρα-Παναγόπουλου

    Ομιλία Τσίπρα στη Βουλή

    Μιλώντας στη βουλή ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε "βαρβαρότητα" τα μέτρα της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι την ευθύνη για τις συνέπειές τους στη χώρα δεν θα τις έχουν, ούτε ο Τρισέ, ούτε η Μέρκελ, επειδή δεν κυβερνούν την Ελλάδα, αλλά θα βαρύνουν αποκλειστικά τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό. Σημείωσε μάλιστα, πως κινδυνεύει «να μείνει στην ιστορία, ως ο πρωθυπουργός που διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις» και πρόσθεσε:

    «Το χειρότερο είναι τι θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός. Ουαί κι αλίμονο όταν συνειδητοποιήσει ότι αυτές οι θυσίες του δεν είχαν αντίκρισμα».

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό για αθέτηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων και για ταύτισή του με τα προγράμματα της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

    «Έχετε την ευρύτατη συναίνεση της ΝΔ. Κάνετε επικοινωνιακά παιχνίδια και έχετε και την απρόσμενη στήριξη του ΛΑΟΣ που, μεταξύ άλλων, με εύσχημο τρόπο, σας έπλεξε τον εγκώμιο για τον 14ο μισθό. Προσέξτε μην έχετε προσχωρήσει στη βαρβαρότητα. Γιατί ο ΛΑΟΣ δεν έχει προσχωρήσει στο ΠΑΣΟΚ. Κοιτάξτε μην έχετε εσείς προσχωρήσει στο ΛΑΟΣ», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ακολούθως, επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι δεν παίρνει καμία ουσιαστική πρωτοβουλία και ότι δεν απάντησε επί της ουσίας για το τι νέα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ενώ εκτίμησε ότι θα είναι και αυτά άδικα και αναποτελεσματικά, που «θα βυθίσουν τη χώρα σε μεγάλη ύφεση για μια 5ετία».

    «Ούτε ένα ευρώ δεν παίρνετε από τους έχοντες και κατέχοντες. Το πρόβλημά μας δεν είναι οι κερδοσκόποι, αλλά αν θα γίνουμε βορρά σε αυτούς. Γιατί κάθε φορά που αναγγέλετε μέτρα, δεν πέφτουν τα "σπρέντ"; Πέσανε μόνον όταν υπήρξε η πολιτική δήλωση - στήριξη της ΕΕ», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας.

    [02] Χιλή:Δεκάδες νεκροί από το σεισμό

    Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων του σεισμού των 8,8 Ρίχτερ στη Χιλή. Η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέ δήλωσε ότι μόνον στην περιοχή Μαουλέ, στα νότια, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από ογδόντα πέντε άνθρωποι.

    Σύμφωνα με τις χιλιανές αρχές, ο σεισμός έγινε αισθητός στις 03:34 τοπική ώρα και το επίκεντρο εντοπίσθηκε 63 χιλιόμετρα δυτικά της μικρής πόλης Καουκένες, περίπου 400 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας Σαντιάγο.

    Ζημιές αναφέρονται και στο ιστορικό κέντρο του Σαντιάγο, που βρίσκεται 320 χιλιόμετρα βορείως της πόλης Κονσεπσιόν, όπου εντοπίζεται το επίκεντρο της δόνησης. Στην πρωτεύουσα όπου μια γέφυρα σε αυτοκινητόδρομο έχει καταρρεύσει, έχει διακοπεί σε μεγάλα τμήματα η ηλεκτροδότηση, ενώ δεν είναι δυνατή η τηλεφωνική επικοινωνία με τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο. Εξαιτίας του σεισμού έκλεισε το διεθνές αεροδρόμιο και ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις μέχρι νεωτέρας.

    Η πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Μπασελέτ κάλεσε τον πληθυσμό να διατηρήσει την ψυχραιμία του. "Με έναν σεισμό αυτού του μεγέθους δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων", ανέφερε η Μπασελέτ.

    Μετά το σεισμό οι αμερικανικές αρχές επέκτειναν την προειδοποίηση για τσουνάμι σε όλες τις χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού. Νωρίτερα, Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό ανακοίνωσε ότι από τη δόνηση προκλήθηκε τσουνάμι, που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στις ακτές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο.

    Η δόνηση έγινε αισθητή στις επαρχίες Μεντόζα και Σαν Χουάν, στη γειτονική Αργεντινή. Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησε μία σειρά μετασεισμών, με τον ισχυρότερο να έχει μέγεθος 6,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

    Η πόλη Κονσεπσιόν, όπου εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού έχει πληθυσμό περίπου 670.000 ανθρώπων και είναι μία από τις μεγαλύτερες στη Χιλή.

    Το 1960 η Χιλή είχε πληγεί από τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία του πλανήτη, από το 1900, όταν άρχισε η καταγραφή συγκεκριμένων στοιχείων για τα χτυπήματα του Εγκέλαδου. Ο σεισμός είχε μέγεθος 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχε ισοπεδώσει την πόλη Βαλδίβια, σκοτώνοντας 1.655 ανθρώπους. Από τον σεισμό αυτό είχε προκληθεί τσουνάμι που έφτασε μέχρι τα Νησιά του Πάσχα, τη Χαβάη, την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες, σε απόσταση χιλιάδων μιλίων.

    Και στα νησιά Οκινάουα

    Ισχυρός σεισμός έπληξε το νότιο νησί Οκινάουα της Ιαπωνίας νωρίς το πρωί του Σαββάτου (τοπική ώρα) και η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι έως και δύο μέτρων, αλλά η προειδοποίηση αυτή αργότερα αποσύρθηκε, ενώ δεν υπήρξαν αναφορές για μεγάλες ζημιές.

    Το Ινστιτούτο Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ ανέφερε πως ο σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών σημειώθηκε στις 5:31 π. μ. του Σαββάτου (22:31 της Παρασκευής, ώρα Ελλάδας), 52 μίλια (84 χιλιόμετρα) ανατολικά της πρωτεύουσας του νησιού, Νάχα, μιας πόλης περίπου 320.000 κατοίκων που βρίσκεται περίπου 1.600 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο.

    Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας, που ανέφερε ότι η σεισμική δόνηση ήταν 6,9 βαθμών, προειδοποίησε τους κατοίκους κοντά στην ακτή να απομακρυνθούν προς το εσωτερικό, ωστόσο η προειδοποίηση για τσουνάμι ήρθη αργότερα.

    Ο αξιωματούχος της νομαρχιακής αστυνομίας της Οκινάουα, Νοριτόμι Κικουζάτο, δήλωσε στο Ρόιτερ πως δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή μεγάλες ζημιές.

    "Πρώτα έγινε μία ισχυρή κάθετη δόνηση, έπειτα από το πλάι. Ο ισχυρός σεισμός κράτησε περίπου 10 δευτερόλεπτα", είπε ο αξιωματούχος της πόλης Νάχα, Σεϊμπόκου Σουεγιόσι.

    Ένας αξιωματούχος στο διυλιστήριο πετρελαίου Nansei Sekiyu KK δήλωσε πως οι επιχειρήσεις για την παραγωγή 100.000 βαρελιών την ημέρα στο διυλιστήριο Νισιχάρα του νησιού συνεχίζονται κανονικά μετά το σεισμό και πως δεν υπάρχουν αναφορές για σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις.

    Η δημόσια ραδιοτηλεόραση NHK ανέφερε πως οι τοπικοί πυροσβεστικοί σταθμοί δεν έχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές σε κτίρια.

    Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την κατάσταση στη Χιλή

    Αμεση υπήρξε η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης μετά τη γνωστοποίηση του μεγάλου σεισμού στη Χιλή.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, είχε το πρωί τηλεφωνική συνομιλία με την Πρέσβη της Χιλής στην Ελλάδα, Σοφία Πρατς με την οποία συζήτησε «για τη διαμορφωθείσα κατάσταση και για τις προσπάθειες που καταβάλλει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες για τους Έλληνες ομογενείς στη Χιλή».

    Ο κ. Δρούτσας εξέφρασε «εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης βαθύτατα συλλυπητήρια για τα θύματα του σεισμού αλλά και την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει βοήθεια σύμφωνα με τις ανάγκες της Κυβέρνησης της Χιλής», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

    Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, γνωστοποίησε ότι «στο υπουργείο Εξωτερικών έχει ενεργοποιηθεί Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων. Οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους, ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στη Χιλή, μπορούν να επικοινωνούν στην τηλεφωνική γραμμή 210-368 1912».

    Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι παρά τις προσπάθειες, η επικοινωνία με τη Χιλή είναι πολύ δύσκολη και δεν υπάρχει εικόνα για την τύχη των Ελλήνων που ζουν εκεί, διευκρίνισε ωστόσο ότι οι περισσότεροι Ελληνες ομογενείς ζούν στο Σαντιάγο, ενώ ο σεισμός έγινε 320 χιλιόμετρα νοτιότερα.

    «Έχουμε καταφέρει να επικοινωνήσουμε με την πρεσβεία μας, αν και η επικοινωνία είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ακόμα δεν υπάρχει ασφαλής εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής. Συγκεντρώνουμε στοιχεία», πρόσθεσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 27 February 2010 - 15:30:16 UTC