Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις Αντώνη Σαμαρά με φορείς
  • [02] Εξάρθρωση σπείρας αρχαιοκαπήλων
  • [03] ΣτΕ: Προσωρινή επαναλειτουργία της ΕΑΒ
  • [04] Θύελλα σάρωσε την Ευρώπη, 52 νεκροί
  • [05] Συλλήψεις ηγετικών στελεχών της ΕΤΑ
  • [06] Η ατζέντα της ημέρας
  • [07] "Μαύρο" στον...μαυροπίνακα
  • [08] "Συλλογική αντεπίθεση"
  • [09] "Βίαιη αναδιανομή"
  • [10] Πάνω από 700 νεκροί
  • [11] "24 ώρες χωρίς εμάς"

  • [01] Συναντήσεις Αντώνη Σαμαρά με φορείς

    Με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ θα συναντηθεί στις 10.30 το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ. Το μεσημέρι, θα δεχθεί το προεδρείο της 'Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

    Την πρότασή της για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών και της ποιότητας των δημοσιονομικών στοιχείων για το χρονικό διάστημα από το 1981 έως και το Φεβρουάριο του 2010, κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία προς τον πρόεδρο της Βουλής. Η πρόταση φέρει τις υπογραφές των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας με επικεφαλής τον πρόεδρό της Αντώνη Σαμαρά. Δεύτερος υπογράφει την πρόταση ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Στο κείμενο της πρότασης καταλογίζεται στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ εμμονή στη σύσταση «μιας καθβ όλα προσχηματικής» Εξεταστικής Επιτροπής και τονίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία καταθέτει την πρότασή της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία ώστε, με κύριους άξονες την εμπέδωση της διαφάνειας και τη διαμόρφωση σταθερών και υγιών κανόνων για το μέλλον, να αναδειχθούν οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν, διαχρονικώς και, συγκεκριμένα, από το 1981 -από την είσοδο, δηλαδή, της χώρας στην τότε ΕΟΚ- την ελληνική οικονομία στη σημερινή κατάσταση, τόσο ως προς τα δημοσιονομικά μεγέθη, όσο και ως προς την ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων. Στην πρόταση σημειώνεται ότι το περιεχόμενο της πρότασης του ΠΑΣΟΚ και, κυρίως, το χρονικό διάστημα στο οποίο περιορίζει την έρευνα -από το 2004 έως τον Οκτώβριο του 2009- αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ δεν αποσκοπούν, ούτε στην εμπέδωση της διαφάνειας στην Οικονομία, ούτε στην καθιέρωση σταθερών και αποτελεσματικών κανόνων για τη θεσμική αξιοπιστία της χώρας. "Δεν επιδιώκουν την αποκάλυψη, αλλά τη συσκότιση και την απόκρυψη της αλήθειας".

    Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ επιχειρούν:

    "- Πρώτον: Να αποσιωπήσουν το γεγονός ότι, προεκλογικώς, και ενώ κατά τη δική τους ομολογία είχαν πλήρη γνώση της κατάστασης της Οικονομίας, είπαν, συνειδητά, ψέματα στον ελληνικό λαό και του έδωσαν αφειδώς υποσχέσεις που, βεβαίως, εγνώριζαν ότι δεν μπορούν να εκπληρώσουν. Και αυτό, κατά τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία είχε πει ευθαρσώς και εντίμως την αλήθεια για την κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας, παρουσιάζοντας παράλληλα δέσμη αναγκαίων μέτρων.

    - Δεύτερον: Να συγκαλύψουν τις μεγάλες ευθύνες τους για το γεγονός ότι επί τέσσερις μήνες -όταν η σημερινή συγκυρία δεν επιτρέπει να χαθεί ούτε μια ημέρα- δεν πήραν κανένα επαρκές και αποτελεσματικό μέτρο, για την αντιμετώπιση της κρίσης, παρά τις αυστηρές συστάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με δυσμενείς συνέπειες για την ανάπτυξη, την απασχόληση και το κόστος δανεισμού της χώρας".

    Στο κείμενο της πρότασης της ΝΔ, αφού καταγράφονται οι λόγοι για τους οποίους το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύει ότι πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση από το 1981 έως και τον Φεβρουάριο του 2010, σημειώνεται για το σκεπτικό της πρότασης ότι: «Επειδή, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση επιμένουν σε μια εμπαθή πρόταση και επειδή η αλήθεια δεν μπορεί να τεμαχίζεται, να συσκοτίζεται και να συγκαλύπτεται, προτείνουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής (για το διάστημα 1981-2010) προκειμένου να υπάρξει η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης για την αποκάλυψη των πραγματικών δεδομένων σχετικά με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και την ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων, αλλά και για τους εν γένει χειρισμούς, που έγιναν στον τομέα της δημοσιονομικής διαχείρισης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις».

    Οπως σημειώνεται στην πρόταση, η Εξεταστική Επιτροπή που προτείνεται από το ΠΑΣΟΚ, "δεν μπορεί, κατά τις δύσκολες αυτές ώρες, να συμβάλει στην αντιμετώπιση των κρίσιμων οικονομικών ζητημάτων, που αντιμετωπίζει η χώρα και ο ελληνικός λαός, αντιθέτως, μπορεί, μέσα από τις πρακτικές και τις νοοτροπίες ΠΑΣΟΚ, να πλήξει το εσωτερικό εθνικό μέτωπο, αλλά και να επιδεινώσει την προς τα έξω εικόνα της χώρας".

    Τέλος, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, υπογραμμίζει: «Η Νέα Δημοκρατία θεωρούσε και θεωρεί ότι το σημερινό οικονομικό και κοινωνικό διακύβευμα για τον Τόπο απαιτεί, πρωτίστως, κλίμα συνεννόησης και συναίνεσης. Απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών σε κοινή γραμμή».

    [02] Εξάρθρωση σπείρας αρχαιοκαπήλων

    Σπείρα αρχαιοκάπηλων, που είχε στην κατοχή της σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και διαπραγματευόταν να τα πωλήσει έναντι υπέρογκων χρηματικών ποσών, σε κυκλώματα που εμπορεύονται αρχαιότητες, εξάρθρωσαν αστυνομικοί του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, έπειτα από πολύμηνη έρευνα.

    Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, το βράδυ της Παρασκευής 26 Φεβρουαρίου, στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της διασταύρωσης Καβάλας, συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, ηλικίας 48 και 51 ετών, καθώς στα πλαίσια αιφνιδιαστικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο αυτοκίνητο που επέβαιναν, εντοπίσθηκε και κατασχέθηκε ένα χάλκινο άγαλμα του 4ου αιώνα π.Χ (τύπου Δορυφόρου του Λυσίππου).

    Ακολούθησε έρευνα στις οικίες των συλληφθέντων, στην περιοχή της Δράμας, όπου βρέθηκαν και άλλα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων, μία χάλκινη κεφαλή αγοριού της ρωμαϊκής περιόδου, μία ανάγλυφη πέτρα με παράσταση γυναίκας, δύο χάλκινα νομίσματα, έντεκα χρυσά νομίσματα, ένα ασημένιο νόμισμα και ένα χάλκινο κεφάλι νεαρού ανδρός.

    Αρχαιολόγοι, που εξέτασαν τα κατασχεμένα αντικείμενα πιστοποίησαν ότι αυτά εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου για «την προστασία Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», ενώ ιδιαίτερα για το άγαλμα και την κεφαλή, γνωμάτευσαν ότι κρίνονται ως αντικείμενα μοναδικής αρχαιολογικής, ιστορικής και εμπορικής αξίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή που φέρονται να διαπραγματεύονταν οι αρχαιοκάπηλοι το άγαλμα του 4ου αιώνα είναι 7 εκατ. ευρώ.

    Οι έρευνες της αστυνομίας για την υπόθεση συνεχίζονται.

    [03] ΣτΕ: Προσωρινή επαναλειτουργία της ΕΑΒ

    Με προσωρινή διαταγή της προεδρεύουσας του Εβ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αγγελικής Θεοφιλοπούλου επετράπη η επαναλειτουργία της Ελληνικής Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) που είναι εγκατεστημένη στη βιομηχανική Περιοχή της Τανάγρας.

    Ειδικότερα, με την από 18.1.2010 απόφαση της αντινομάρχου Βοιωτίας διατάχθηκε η προσωρινή διακοπή λειτουργίας της ΕΑΒ, καθώς δεν έχει εφοδιαστεί με άδεια διαχειρίσεως επικίνδυνων αποβλήτων, όπως προβλέπει η υπβ αριθμ. 13588/725/2006 υπουργική απόφαση.

    Η κ. Θεοφιλοπούλου διέταξε την προσωρινή αναστολή της απόφασης της αντινομάρχου Βοιωτίας υπό τον όρο της διενέργειας εβδομαδιαίων «δειγματοληψιών των υγρών αποβλήτων των κλάδων παραγωγής της ΕΑΒ προς τον τελικό αποδέκτη με μέριμνα της ιδίας, καθώς και της διενέργειας ανά μήνα όμοιων δειγματοληψιών από πιστοποιημένο φορέα (π.χ. Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο)».

    Ακόμη, στη διαταγή της Θεοφιλοπούλου αναφέρεται ότι «κατά την διεξαγωγή των δειγματοληψιών μπορεί να παρίσταται εκπρόσωπος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προς την οποία θα υποβάλλονται τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών».

    Η ΕΑΒ υποστηρίζει ότι η απόφαση της αντινομάρχου είναι αντισυνταγματική και παράνομη, καθώς στερείται αιτιολογίας, ενώ παράλληλα είναι και αόριστη. Ακόμη, υποστηρίζει η ΕΑΒ ότι η νομαρχιακή απόφαση παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

    Συγκεκριμένα, η ΕΑΒ υποστηρίζει ότι η έλλειψη της άδειας διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων οφείλεται στην διετή καθυστέρηση της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Περιβάλλοντος να εκδώσει την τροποποίηση της εγκρίσεως περιβαλλοντικών όρων της ΕΑΒ. Έτσι, όμως αναφέρει η ΕΑΒ, «καταλήγουμε στο αποτέλεσμα να τιμωρείται από τη Διοίκηση ο διοικούμενος χωρίς να ευθύνεται λόγω καθυστέρησης που επέδειξε ένα άλλο διοικητικό όργανο».

    Η προσωρινή διαταγή της κ. Θεοφιλοπούλου ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αίτησης αναστολής που έχει καταθέσει στο ΣτΕ η ΕΑΒ.

    [04] Θύελλα σάρωσε την Ευρώπη, 52 νεκροί

    Η καταιγίδα Xynthia με σφοδρούς ανέμους και ισχυρές παλίρροιες, σάρωσε την Ευρώπη και προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 52 ανθρώπων, από τους οποίους οι 45 στη Γαλλία, όπου αρκετές κοινότητες έχουν πλημμυρίσει και τουλάχιστον ένα εκατομμύριο νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

    Στη Γαλλία, με το μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, αρκετούς αγνοούμενους και δεκάδες τραυματίες, η καταιγίδα χαρακτηρίζεται από τις πιο βίαιες που έχουν πλήξει τη χώρα, ύστερα από εκείνες του Δεκεμβρίου του 1999 (με 92 νεκρούς), σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των γαλλικών αρχών.

    Περιοχές κυρίως της δυτικής και κεντρικής Γαλλίας πλήττονται από δυνατούς ανέμους και θρηνούν νεκρούς, καθώς τα θύματα πνίγηκαν ή σκοτώθηκαν από πτώσεις κλαδιών δέντρων. Ένα εκατομμύριο νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

    Από τη στιγμή που ξέσπασε η καταιγίδα, η γαλλική πυροσβεστική έχει δεχτεί 25.000 κλήσεις, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

    Η καταιγίδα αφού πρώτα έπληξε την Πορτογαλία σκοτώνοντας ένα παιδί και μετά την Ισπανία, με τρεις νεκρούς στο βορρά, στη συνέχεια πέρασε από το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και μετά τη βόρεια Ευρώπη.

    Στη Γερμανία η καταιγίδα προκάλεσε τα δύο πρώτα θύματα, σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία.

    Η καταιγίδα σάρωσε επίσης μια πλευρά της Ελβετίας, όπου οι άνεμοι φυσούν με ταχύτητα έως 160 χλμ. την ώρα

    Στο Βέλγιο σημειώθηκαν σφοδρές βροχοπτώσεις που συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους. Προληπτικά τα πάρκα στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες έμειναν χθες κλειστά.

    [05] Συλλήψεις ηγετικών στελεχών της ΕΤΑ

    Η ΕΤΑ χτυπήθηκε στην κεφαλή της με τη σύλληψη στη Γαλλία του ηγέτη του ένοπλου σκέλους της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης και δύο ακόμα μελών της που, σύμφωνα με τη Μαδρίτη, ήταν έτοιμα να εισέλθουν στην Ισπανία για να κάνουν επιθέσεις.

    Ο Ιβόν Γκογκεσκοετσέα Αρονατεγκούι, 54 ετών, που συνελήφθη σήμερα μαζί με άλλα δύο μέλη της ΕΤΑ στο χωριό Καχάν στα βορειοδυτικά της Γαλλίας, παρουσιάστηκε από την ισπανική κυβέρνηση ως "ο ένοπλος ηγέτης" και "ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος" αυτή τη στιγμή της οργάνωσης.

    Δύο πιστόλια και ένα ρεβόλβερ, πλαστογραφημένα χαρτιά, μικρή ποσότητα εκρηκτικών, χρήματα και ηλεκτρονικά δεδομένα κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της κοινής επιχείρησης της γαλλικής αστυνομίας και της ισπανικής πολιτοφυλακής.

    Πρόκειται για μία επιχείρηση "μεγάλης σημασίας", όπως δήλωσε ο ισπανός υπουργός Εσωτερικών Αλφρέντο Πέρεζ Ρουμπαλκάμπα στους δημοσιογράφους.

    Από την αρχή της χρονιά 32 μέλη της ΕΤΑ έχουν συλληφθεί στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.

    Η ένοπλη αυτονομιστική βασκική οργάνωση "ζει τους δύο χειρότερους μήνες της ιστορίας της", δήλωσε ο Ρουμπαλκάμπα.

    Σύμφωνα με τον ισπανό υπουργό οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν με τον ηγέτη της ΕΤΑ "αποτελούσαν μέλη μίας επίλεκτης ομάδας που ήταν έτοιμη να εισέλθει στην Ισπανία". "Είχαν έρθει για να αποχαιρετήσουν τον αρχηγό τους, ο οποίος θα τους έδινε και τις τελευταίες πληροφορίες, όπως συνηθίζεται στην ΕΤΑ", επεσήμανε.

    Ενας από τους δύο συλληφθέντες είναι ο Μπεϊνάτ Αγκουινάλντε Ουγκαρτεμέντια, 26 ετών, που θεωρείται υπεύθυνος για τις επιθέσεις κατά του σοσιαλιστή πρώην βουλευτή Ισάιας Καράσκο το Μάρτιο του 2008 και του βάσκου επιχειρηματία Ινάσιο Ουρία Μεντιζαμπάλ το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς.

    Η ταυτότητα του τρίτου συλληφθέντα δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, όπως δήλωσε σήμερα το βράδυ η Μαδρίτη.

    Ο γάλλος υπουργός υπουργός Εσωτερικών Μπρις Χορτφέ δήλωσε ότι ο ηγέτης της ΕΤΑ που συνελήφθη είναι ο "πέμπτος ηγέτης" της οργάνωσης που συλλαμβάνεται στη Γαλλία από την αρχή της χρονιάς και χαιρέτισε "τη στενή συνεργασία" μεταξύ Παρισιού και Μαδρίτης σε αυτή την υπόθεση.

    [06] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Αντ. Σαμαρά με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ (10:30:00 Αθήνα )

  • Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο (11:00:00 Αθήνα)

  • Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς (11:00:00 Αθήνα )

  • Συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), με θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο των νοσοκομείων (12:00:00 Αθήνα)

  • Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, θα συναντηθεί τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας, Τεοντόρ Μπακόνσκι (12:00:00 Αθήνα)

  • Στο πλαίσιο της παγκόσμιας κίνησης "1η Μαρτίου - 24 χωρίς εμάς" για αποχή των μεταταστών από κάθε οικονομική συναλλαγή, οργανώνεται συζήτηση, την οποία θα συντονίζει ο δημοσιογράφος και ένας από τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας στην Ελλάδα Νίκος Αγκο - Θα μιλήσουν οι: Στέλλα Πρωτονοταρίου, Γιάννα Κούρτοβικ, Δημήτρης Χριστόπουλος, Νίκος Φίλης, Μακ Γίνκα, Μόσχος Μανδραβέλης και Βασίλης Χρονόπουλος (12:30:00 Αθήνα)

  • Ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτζ, στο Υπουργείο Οικονομικών (13:00:00 Αθήνα )

  • Συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Αντ. Σαμαρά με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (13:00:00 Αθήνα )

  • Ο Γ.Α.Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο (13:30:00 Αθήνα)

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο (14:00:00 Αθήνα)

  • O Γ.Α.Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Martin Schulz. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας (14:00:00 Αθήνα)

  • Συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας Τεοντόρ Μπακόνσκι (15:00:00 Αθήνα )

  • Το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς διοργανώνει στο Υπουργείο Εργασίας εκδήλωση διαμαρτυρίας για την συνάντηση που θα πραγματοποιείται την ίδια ώρα του Επιτρόπου της ΕΕ, Όλι Ρεν με τον Υπουργό Εργασίας για να συζητήσουν για την μείωση των μισθών και των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την απελευθέρωση των απολύσεων (16:30:00 Αθήνα)

  • Επίσκεψη Ολι Ρεν στην Αθήνα:

    Συνάντηση με Γ. Παπακωνσταντίνου (10:30:00)

    Συνάντηση με Λ. Κατσέλη (12:00:00)

    Συνάντηση με Γ. Παπανδρέου (16:15:00)

    Συνάντηση με Αν. Λοβέρδο (17:00:00)

    Συνέντευξη Τύπου για τις συναντήσεις (18:15:00 )

  • Κοινή επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιούν ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και ο Λόταρ Μπίσκι, πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς

  • Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε εκδήλωση του Κόμματος και της ΚΝΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ανακήρυξη της 8ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας. Το θέμα της εκδήλωσης είναι: Η συνεισφορά του ΚΚΕ στην πάλη για την ισοτιμία και χειραφέτηση της γυναίκας (19:00:00 Αθήνα)

    Θεσσαλονίκη

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου δικάζεται η έφεση των εργοδοτών ενάντια στη δικαστική απόφαση που κήρυξε νόμιμη την απεργία των αλιεργατών (09:00:00)

    Τον υπεύθυνο του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη θα δεχθεί ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, στο γραφείο του στη Νομαρχία, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρόοδο των έργων στη λίμνη Κορώνεια (10:00:00 Θεσσαλονίκη)

    Η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Τριανδρίας ο Δήμος Πανοράματος, η Επιτροπή Οργάνωσης και το ECOCITY παραχωρούν συνέντευξη Τύπου στο Mediterranean Palace , όπου θα αναγγελθούν οι συμμετοχές των Γυμνασίων καθώς και οι εκδηλώσεις που θα υλοποιηθούν στα πλαίσια της εκστρατείας Ecomobility, το τριήμερο 2, 3 και 4 Μαρτίου (12:00:00)

    Αθλητική ατζέντα

    Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (23η αγωνιστική)

    18:00 Θρασύβουλος-Πιερικός

    19:00 Ρόδος-Δοαγόρας

    Χαντμπολ-Α1 Γυναικών (15η ημέρα, εξ αναβολής):

    ΑΣΕ Ορμή-Εθνικός Κοζάνης

    15:00:00 Κοζάνη Ελλάδα

    Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (21η αγωνιστική):

    19.00 Ηρακλής - ΠΑΟΚ

    [07] "Μαύρο" στον...μαυροπίνακα

    Ηλεκτρονικός πίνακας και ηλεκτρονικός υπολογιστής σε τάξη δημοτικού σχολείου; Ναι! Η τεχνολογία που φάνταζε μέχρι σήμερα "εχθρός" του μαθήματος και του σχολείου, επιχειρεί να γίνει σύμμαχος και αρωγός του. Με τη βοήθεια ενός προτζέκτορα και ενός λάπτοπ, που υπάρχουν σταθερά στην τάξη, τα παιδιά αντιμετωπίζουν την "παραδοσιακή παράδοση" του μαθήματος σαν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που παίζουν στους υπολογιστές.

    Ο πίνακας

    Ο διαδραστικός πίνακας είναι μία οθόνη που λειτουργεί με την αφή. Τοποθετείται στη θέση του παραδοσιακού κλασικού πράσινου, συνδέεται με φορητό υπολογιστή και προτζέκτορα και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να γράφουν σημειώσεις, περιλήψεις και να τις προβάλλουν στον πίνακα, έχοντας τη δυνατότητα προβολής φωτογραφιών αλλά και βίντεο, αφού στο πλάι υπάρχουν και ηχεία, καθώς και τη δυνατότητα επίλυσης ασκήσεων. Ο πίνακας έχει τη δυνατότητα να προβάλει ό,τι έχει αποθηκευμένο στο σκληρό του δίσκο ο υπολογιστής και συνοδεύεται με το δικό του εκπαιδευτικό λογισμικό. Το λογισμικό του είναι μία θεματική συλλογή με εικόνες, μικρά βίντεο σε μορφή flash, δραστηριότητες, γράμματα, αριθμοί με εκφώνηση ή όχι, χάρτες και άλλο υλικό το οποίο μπορεί να εμπλουτίζεται από το διαδίκτυο, για θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, γλώσσας, μαθηματικών, ιστορίας, τέχνης κ.ά. Οι μαθητές μπορούν να γράφουν ή να σχεδιάζουν με το δάκτυλο, ή με ειδικά πενάκια.

    Με τους διαδραστικούς πίνακες ο εκπαιδευτικός μπορεί να γράφει με τους μαρκαδόρους όπως σε ένα παραδοσιακό πίνακα, να αποθηκεύει στη μνήμη του υπολογιστή το μάθημά του σε μορφή βίντεο ή διαδοχικών εικόνων, να πραγματοποιεί παρουσιάσεις, να προβάλει ταινίες και με τη βοήθεια των μαρκαδόρων να γράφει ή να επισημαίνει ό,τι χρειάζεται πάνω στο προβαλλόμενο υλικό, χωρίς να το αλλοιώνει. Στον πίνακα προβάλλεται το σχολικό βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή, όπως προσφέρεται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Πάνω στο βιβλίο και χρησιμοποιώντας το μολύβι/ποντίκι blue tooth, ο δάσκαλος και οι μαθητές γράφουν, σημειώνουν, λύνουν ασκήσεις.

    Παράλληλα, ο δάσκαλος μπαίνει στο Διαδίκτυο και επιλέγει βίντεο ή εικόνες που συμπληρώνουν τα εποπτικά μέσα, καθώς και όσα αναφέρονται στα σχολικά εγχειρίδια. Έτσι, οι μαθητές μπορούν να παρακολουθούν απερίσπαστοι το δάσκαλο χωρίς να υποχρεώνονται να σημειώνουν, αφού μπορούν να πάρουν στο σπίτι μια εκτύπωση όσων γράφτηκαν στον πίνακα ή σε ηλεκτρονική μορφή το βίντεο παράδοσης ώστε να κάνουν επανάληψη.

    Με αυτόν τον πρωτοποριακό τρόπο διδασκαλίας οι μαθητές στην τάξη προσέχουν περισσότερο, συμμετέχουν ενεργά, εργάζονται ομαδικά και δίνεται η δυνατότητα σε όλα τα παιδιά, ακόμα και σε αυτά με λιγότερη αυτοεκτίμηση, να συμμετέχουν χωρίς το βάρος της απόρριψης.

    Έρευνες από το Βρετανικό Σύλλογο Εκπαιδευτικής Επικοινωνίας και Τεχνολογίας BECTA έδειξαν ότι υπάρχει άμεσο πλεονέκτημα από τη χρήση διαδραστικών πινάκων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση καθώς το μάθημα γίνεται με πιο γοργό ρυθμό και οι μαθητές συμμετέχουν περισσότερο. Επτακόσιοι πενήντα χιλιάδες (750.000) διαδραστικοί πίνακες υπάρχουν ήδη εγκατεστημένοι σε όλο τον κόσμο. Η χρήση τους είναι ευρέως διαδεδομένη σε αρκετά εκπαιδευτικά συστήματα όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Σκανδιναβικές χώρες, στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Προβλέπεται πως μέχρι το 2010 θα εγκατασταθούν πάνω από 3 εκατομμύρια πίνακες. Στο Μεξικό, το project Encyclopedia που στοχεύει να εξοπλίσει 145.000 αίθουσες διδασκαλίας έχει προϋπολογισμό 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι το μεγαλύτερο project εκπαιδευτικής τεχνολογίας στον κόσμο.

    Στην Ελλάδα

    Στην Ελλάδα η χρήση της νέας εκπαιδευτικής τεχνολογίας είναι περιορισμένη και χρησιμοποιείται κυρίως από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Το τελευταίο διάστημα ορισμένα δημόσια σχολεία αρχίζουν να τους τοποθετούν, συνήθως με την οικονομική στήριξη των συλλόγων γονέων και των τοπικών δήμων. Η σημαντικότερη αιτία της περιορισμένης χρήσης είναι το υψηλό κόστος. Η εγκατάσταση ενός διαδραστικού πίνακα σε μια τάξη κοστίζει περίπου 600-1000β¬. Αν προστεθεί και το κόστος ενός Η/Υ και ενός προβολικού μηχανήματος το συνολικό κόστος μπορεί να φτάσει τα 2000-3000β¬.

    Τα παραδείγματα, από όπου έχουν ήδη τοποθετηθεί διαδραστικοί πίνακες είναι εντυπωσιακά. Ο διευθυντής του σχολείου και δάσκαλός της τρίτης δημοτικού του πενταθέσιου δημοτικού σχολείου Λεχόβου της Φλώρινας, κ. Σταύρος Πασπάλης, αντικατέστησε τον παραδοσιακό σχολικό μαυροπίνακα με τον ειδικό διαδραστικό πίνακα. "Οι μαθητές, αλλά και οι γονείς των μαθητών αντέδρασαν τόσο θετικά, σύμφωνα με το 45χρονο δάσκαλο, ώστε στην περιοχή άρχισαν σχεδόν σαν επιδημία οι εγγραφές γονέων στα κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων των τοπικών φορέων προκειμένου να μάθουν και εκείνοι να χειρίζονται τις νέες τεχνολογίες, ενώ φαίνεται πως όλοι πλέον σκοπεύουν να εξοπλιστούν με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή." Στο 8ο Δημοτικό σχολείο Χίου σε κάθε αίθουσα αντιστοιχεί και ένας διαδραστικός πίνακας. Τα σχολεία του Δήμου Κηφισιάς, εκτός από τον διαδραστικό πίνακα(για παράδειγμα στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς έχουν εξοπλιστεί όλες οι αίθουσες διδασκαλίας με διαδραστικούς πίνακες), διαθέτουν και διαδραστική ιστοσελίδα (www.internetschool.gr) e- learning με πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο οι μαθητές και οι γονείς θα μπορούν να διαχειριστούν και από το σπίτι. Εκεί οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ανακοινώνουν και να καταθέτουν εργασίες και οι μαθητές να βλέπουν ύλη από παλιά διαγωνίσματα. Επίσης θα υπάρχει δυνατότητα να δημιουργηθούν online βιβλιοθήκες, λευκώματα (κατά τα πρότυπα του facebook), αλλά και εκπαιδευτικά παιχνίδια.

    Πλεονεκτήματα στη διδασκαλία

    Όπως αναφέρει ο δάσκαλος στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων Αττικής, Αβράαμ Τριανταφυλλίδης "ένα από τα προβλήματα που εντοπίσαμε διδάσκοντας μαθηματικά στο δημοτικό είναι αυτό της χρήσης μοιρογνωμονίου. Οι μαθητές δυσκολεύονται ιδιαίτερα να κατανοήσουν τη χρήση του και να μετρήσουν γωνίες από διάφορες θέσεις. Ιδιαίτερα όταν η κορυφή της γωνίας είναι στραμμένη προς τα δεξιά ή βρίσκεται προς τα πάνω ή προς τα κάτω η δυσκολία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Αυτή η δυσκολία τους οδηγεί σε λανθασμένες απαντήσεις. Η επίδειξη από μέρος του δασκάλου της τεχνικής μέτρησης στον μαυροπίνακα φάνηκε ότι δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η εξάσκηση στο τετράδιο με διάφορες γωνίες ήταν αρκετά χρονοβόρα με αποτέλεσμα ο εκπαιδευτικός να μην έχει ολοκληρωμένη εικόνα της κατανόησης του αντικειμένου για όλους τους μαθητές του. Δοκιμάσαμε το συγκεκριμένο μάθημα να το κάνουμε στο εργαστήριο χρησιμοποιώντας το διαδραστικό πίνακα. Χωρισμένα τα παιδιά σε δυάδες άνοιξαν το λογισμικό του πίνακα στην ενότητα μαθηματικά και έσυραν στην επιφάνεια εργασίας του μία εφαρμογή σε μορφή flash. Πειραματίστηκαν με την εφαρμογή που είχε τη δυνατότητα να ξεκινά και να σταματά μία μέτρηση δείχνοντας σε ειδικό πλαίσιο το αποτέλεσμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα παιδιά μέσα σε πολύ λίγο χρόνο (5 λεπτά) να παρακολουθήσουν και να εκκινήσουν μετρήσεις από 1ο έως 180ο μοίρες, ενώ ταυτόχρονα έβλεπαν και το χρωματιστό μέρος του ανοίγματος της γωνίας.

    Ενώ τα παιδιά εργάζονταν στους υπολογιστές, στο διαδραστικό πίνακα εναλλάσσονταν οι ομάδες που τον χρησιμοποιούσαν. Παρατηρήσαμε ότι αρκετοί μαθητές προτιμούσαν να παρατηρούν τον πίνακα. Αυτό βέβαια είναι λογικό αφού η επιφάνειά του είναι μεγαλύτερη, φωτεινότερη και με δυνατότητα να την ελέγχουν με το χέρι. Στη συνέχεια με τα εργαλεία σχεδιασμού δημιουργούσαν γωνίες τις οποίες μετρούσαν με ένα μοιρογνωμόνιο από τη συλλογή του υλικού του πίνακα. Το μοιρογνωμόνιο μπορούσε να αλλάξει μέγεθος, προσανατολισμό με μία απλή κίνηση του χεριού Επίσης με τα ειδικά πενάκια σημείωναν τη μέτρησή τους πάνω στον πίνακα. Η διάθεση των παιδιών να ανέβουν στον πίνακα και να εκτελέσουν την εργασία ήταν το σημείο που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Ακόμα και μαθητές με μεγαλύτερες δυσκολίες κατανόησης έδειχναν εξαιρετικό ενδιαφέρον να συμμετέχουν καθώς είχαν αυτή τη φορά να εκτελέσουν μία εργασία χωρίς το άγχος του λάθους. Στο τέλος και για τον έλεγχο κατανόησης χρησιμοποιήσαμε κάποιο έτοιμο φύλλο εργασίας του πίνακα στο οποίο υπήρχαν κάποια τρίγωνα και έπρεπε οι μαθητές να συμπληρώσουν το μέτρο των γωνιών τους. Και αυτή η άσκηση έγινε στο διαδραστικό πίνακα ομαδικά. Ανά δύο οι μαθητές με εναλλασσόμενους ρόλους, ένας χειρίζονταν το μοιρογνωμόνιο και ο άλλος κατέγραφε, περνούσαν από τον πίνακα μέχρι που συμπληρώθηκε το φύλλο εργασίας

    Ολοκληρώνοντας το μάθημα οι διαπιστώσεις που έγιναν είναι ότι οι μαθητές πρόσεχαν περισσότερο, όπως άλλωστε αναφέρουν και οι έρευνες, είχαν διάθεση να προσπαθήσουν και να συμμετέχουν στις δραστηριότητες. Τα παιδιά που χρησιμοποιούν τον πίνακα, ανά δύο ή ανά τρία μαζί, αυτόματα δημιουργούν ομάδα και προσπαθούν για το καλύτερο."

    Αντίστοιχα παραδείγματα, όπως αναφέρει ο κ. Αβράαμ Τριανταφυλλίδης, σε μαθήματα όπως η Γλώσσα με την κατασκευή εννοιολογικών χαρτών (concept map) που συνδέονται με την εποικοδομητική μάθηση και αποτελούν οπτική απεικόνιση εννοιών και λέξεων και η Γεωγραφία που έγινε μέσω του λογισμικού Google earth, που επιτρέπει την εικονική πλοήγηση των μαθητών σε οποιοδήποτε τόπο, αποδεικνύουν τα πλεονεκτήματα και τις προοπτικές του νέου τρόπου διδασκαλίας.

    "Η χρήση κειμένου, εικόνων, κινούμενων εικόνων, ήχου, βίντεο, σίγουρα ενεργοποιεί τους μαθητές, τους ελκύει, με αποτέλεσμα την ενεργή συμμετοχή τους. Έδειξαν να ωφελούνται όλοι οι μαθητές ακόμα και αυτοί που σε άλλες συνθήκες συμμετείχαν ελάχιστα. Η εργασία αυτή δεν είναι αποτέλεσμα έρευνας για τη χρήση του διαδραστικού πίνακα και πώς αυτός βοηθά τη μάθηση αλλά απλή παράθεση εμπειριών από τη χρήση του και η άποψη των εκπαιδευτικών που τον χρησιμοποίησαν. Το σίγουρο είναι ότι κάτι άλλαξε προς το καλύτερο, οι μαθητές ενεργοποιήθηκαν, βρήκαν κίνητρο, ενθουσιάστηκαν, ξεπέρασαν το φόβο του λάθους , εξοικειώθηκαν με τη χρήση εκπαιδευτικής τεχνολογίας" αναφέρει.

    Κείμενο: Σεφεριάδης Γ.

    [08] "Συλλογική αντεπίθεση"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει το απόγευμα σε εκδήλωση του κόμματος και της ΚΝΕμε αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ανακήρυξη της 8ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, με θέμα "Η συνεισφορά του ΚΚΕ στην πάλη για την ισοτιμία και χειραφέτηση της γυναίκας". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη.

    "Ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, την ΕΕ και το ΔΝΤ, εμείς στηρίζουμε τους λαϊκούς αγώνες που πρέπει να ξεσηκωθούν με την μορφή μιας συλλογικής αντεπίθεσης", δήλωσε η κ.Αλέκα Παπαρήγα σε εκδήλωση για τα 67 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ. "'Η θα πτωχεύσει η πλουτοκρατία ή θα πτωχεύσει ο ελληνικός λαός. Υπάρχει η Ελλάδα των πλουσίων και η Ελλάδα του λαού. Εμείς είμαστε με αυτή την Ελλάδα, αυτή δεν πρέπει να πτωχεύσει: Η Ελλάδα του εργαζόμενου λαού", ανέφερε.

    Για την εκδήλωση για την ΕΠΟΝ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι το μέλλον για το οποίο πρέπει να παλέψουν όλοι, έχει το σήμερα και το χθες. Και το χθες δείχνει ότι όταν ο λαός και η νεολαία πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους δεν υπάρχει κανένας αγώνας χαμένος. Απαιτούνται θυσίες, αλλά θυσίες που είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τις θυσίες που επιφέρει η μοιρολατρία, το σταύρωμα των χεριών, το σκύψιμο του κεφαλιού, το λύγισμα της μέσης.

    [09] "Βίαιη αναδιανομή"

    Κοινή επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιούν σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας και ο Λόταρ Μπίσκι, Πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

    Στην αντιπροσωπεία μετέχουν οι Ρένα Δούρου, υπεύθυνη Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ και Π. Τριγάζη, υπεύθυνο του Τμήματος Εξωτερικής πολιτικής του κόμματος.

    Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημ. Χριστόφια, τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Κάρογιαν και τους προέδρους των κομμάτων.

  • **Το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς διοργανώνει διοργανώνει το απόγευμα, στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) εκδήλωση διαμαρτυρίας για την συνάντηση που θα πραγματοποιείται την ίδια ώρα του Επιτρόπου της ΕΕ, Όλι Ρεν με τον Υπουργό Εργασίας.

    Δηλώσεις Τσίπρα

    "Σε βίαιη αναδιανομή του πλούτου υπέρ των ισχυρών οδηγούν τα κυβερνητικά μέτρα", δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του Κόμματος Ευρωπάικής Αριστεράς Λόταρ Μπίσκι, που συμμετείχε σε εκδήλωση για τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό για "μπαράζ μυστικής διπλωματίας" , καθώς όπως είπε, ο κ. Παπανδρέου αφήνει υπαινιγμούς στη Βουλή και δεν ενημερώνει τον ελληνικό λαό για το τι ακριβώς διαπραγματεύεται και τι νέα μέτρα προτίθεται να πάρει και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν διεκδικεί δάφνες διαφάνειας. Ούτε σε εμπόλεμη κατάσταση να βρισκόμασταν δεν θα υπήρχε τόση μυστικοπάθεια είπε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να ενημερώσει άμεσα τον λαό για το τι μέλλει γεννέσθαι , ώστε ο λαός να έχει την τελική επιλογή.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε επίσης τον πρωθυπουργό να απαντήσει μέχρι σήμερα το πρωί, αν θα ανοίξει τα χαρτιά του ή θα μεταθέσει τη συζήτηση στη Βουλή για την επόμενη εβδομάδα αφού πρώτα πραγματοποιήσει τις επισκέψεις του σε ΗΠΑ και Γερμανία.

    Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να αντιεμετωπίζει τις πολιτικές δυνάμεις ως ντεκόρ στις επικοινωνιακές της ανάγκες , ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση, για άλλο πρόγραμμα εξελέγη από τον λαό και άλλο πρόγραμμα εφαρμόζει.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, το Κόμμα Ευρωπάικής Αριστεράς συζήτησε χθες και σήμερα την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων και σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαικό επίπεδο, ενώ όπως είπε, δεν είναι μια κρίση που αφορά μόνο την Ελλάδα και τον ευρωπαικό νότο, αλλά ολόκληρη την Ευρώπή.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο πρώτος σταθμός αυτής της κινητοποίησης θα είναι η 24η Μαρτίου την οποία οι αριστερές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να την μετατρέψουν σε ημέρα απεργιών και άλλων εκδηλώσεων και στη συνέχεια θα είναι η Πρωτομαγιά όπου προγραμματίζονται κοινές δράσεις των αριστερών δυνάμεων του ευρωπαικού νότου.

    Όπως είπε ο κ. Τσίπρας εκτίμηση του Κόμματος Ευρωπαικής Αριστεράς είναι ότι τα μέτρα που λαμβάνονται όχι μόνο δεν θα αντιμετωπίσουν την κρίση, αντίθετα θα οδηγήσουν σε ύφεση .

    Ο κ. Μπίσκι δήλωσε ότι και γερμανικές τράπεζες είναι στο παιχνίδι της κερδοσκοπίας κατά της Ελλάδας , αλλά και άλλων χωρών ενώ σημείωσε ότι η Γερμανία έχει σήμερα το υψηλότερο χρέος από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτό είναι πρόβλημα για τον γερμανικό λαό. Για τους λόγους αυτούς , πρόσθεσε, είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα αίτια της κρίσης και να παρουσιάσουμε εναλλακτικές προτάσεις.. Θέλουμε είπε ο Γερμανός πολιτιτικός, την Ευρώπη των ελίτ , να την αντικαταστήσει η Ευρώπή των λαών.

    Για αποζημιώσεις

    μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας με αφορμή και το εξώφυλλο του περιοδικού Focus και πρόσθεσε ότι >, και επίσης, είπε ο αγκυλωτός (σ.σ προφανώς αναφέρθηκε σε φωτογραφίες ελληνικών εντύπων)σταυρός δεν είναι το καλύτερο μήνυμα προς τον γερμανικό λαό.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα για τις πολεμικές αποζημιώσεις ο κ. Μπίσκι είπε ότι αν και η ενημερώσή του είναι ελλειπής, πιστεύει ότι η Γερμανία χρωστά μια επανόρθωση για ζημιές και και θύματα που προκάλεσαν οι Ναζί.

    Ο κ. Μπίσκι σημειωσε ότι στο πλαίσιο αυτό θα καλωσόριζε προγράμματα για να μείνει ζωντανή η μνήμη των θυμάτων και επίσης θα καλωσόριζε προγράμματα υποτροφιών για να ζωντανέψει η μνήμη των θυμάτων. Ως Γερμανός, είπε ο κ. Μπίσκι αισθάνομαι υποχρέωση να προσπαθήσω να μείνει ζωντανή η μνήμη των θυμάτων , όπως στο Δίστομο, που είναι ένα κομμάτι της γερμανικής θηριωδίας και πρόσθεσε ότι αναζητεί μια ημερομηνία για να καλέσει στην Γερμανία τον Μανώλη Γλέζο, με τον οποίο συναντήθηκε και συζήτησε το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων.

    [10] Πάνω από 700 νεκροί

    Μετασεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στο κέντρο της Χιλής, δύο ημέρες μετά την κύρια δόνηση των 8,8 Ρίχτερ όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS).

    Μετασεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στο κέντρο της Χιλής, δύο ημέρες μετά την κύρια δόνηση.

    Τουλάχιστον 708 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Χιλή από το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν το κεντρικό και νότιο τμήμα της χώρας το Σάββατο, σύμφωνα με νεότερο επίσημο απολογισμό που ανακοίνωσε η πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ.

    "Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αγνοουμένων", πρόσθεσε η πρόεδρος της Χιλής υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί.

    Ο υπουργός Άμυνας Φρανσίσκο Βιντάλ δήλωσε από την πλευρά του ότι το Ναυτικό της Χιλής έκανε ένα λάθος μην προειδοποιώντας για τον κίνδυνο τσουνάμι στη Χιλή μετά το σεισμό.

    "Ένα τμήμα του Ναυτικού έκανε λάθος χθες μη ανακοινώνοντας το παλιρροϊκό κύμα", διευκρίνισε ο υπουργός στον Τύπο κάνοντας λόγο για αρχικό "διαγνωστικό λάθος".

    Η ορθή εκτίμηση έγινε τελικά και το σύστημα συναγερμού ενεργοποιήθηκε, "βοηθώντας να σωθούν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες άνθρωποι", τόνισε ο υπουργός. "Οι πληθυσμοί ειδοποιήθηκαν και κατευθύνθηκαν στους λόφους".

    Η πλειοψηφία των θυμάτων, 541 άνθρωποι, βρίσκονταν στην παραλιακή πόλη Μαουλέ, τουλάχιστον 300 χλμ. νοτίως του Σαντιάγο, μια παράκτια ζώνη που επλήγη από το τσουνάμι.

    Σαράντα οκτώ άνθρωποι στην πόλη Κονσεπσιόν παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια μίας πολυκατοικίας 14 ορόφων, που κατέρρευσε μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το Σάββατο τη Χιλή, δήλωσε ένας πυροσβέστης στο γαλλικό πρακτορείο.

    Στο μεταξύ, απαγόρευση κυκλοφορίας έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από χθες στο βράδυ στην Κοσνεπσιόν, δεύτερη σε μέγεθος πόλη στη Χιλή, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από τον σεισμό του Σαββάτου, και η οποία υπήρξε θέατρο λεηλασιών και αναρχίας μετά τη θεομηνία, μεταδίδουν δημοσιογραφικές πληροφορίες.

    Η απαγόρευση κυκλοφορίας, που αποφασίσθηκε από τις τοπικές στρατιωτικές αρχές, άρχισε να εφαρμόζεται από τις 21.00, τοπική ώρα (02.00, ώρα Ελλάδος) και θα διαρκέσει έως τις 06.00 (11.00, ώρα Ελλάδος), ανακοινώθηκε στον πληθυσμό από μεγάφωνα.

    Όποιες θα βρίσκεται κατά τη χρονική περίοδο αυτή αδικαιολόγητα στους δρόμους θα συλλαμβάνεται, θα παραδίδεται στην αστυνομία και θα κρατείται, ανακοινώθηκε από τις αρχές.

    Η απαγόρευση φαίνεται να τηρείται αυστηρά στο κέντρο της πόλης λίγο μετά την έναρξή της, με πολυπληθή παρουσία στρατιωτών, τονίζουν οι ίδιες πληροφορίες.

    Η Κονσεπσιόν, που απέχει 400 χλμ από το Σαντιάγο, αριθμεί 500.000 κατοίκους, και χθες έγινε θέατρο λεηλασιών στα σουπερμάρκετ, δεδομένης της έλλειψης αγαθών πρώτης ανάγκης.

    [11] "24 ώρες χωρίς εμάς"

    Από κάθε οικονομική συναλλαγή απέχουν σήμερα οι μετανάστες, σε 6 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ως μορφή αντίστασης "στα μηνύματα ξενοφοβίας και ρατσισμού".

    Σκοπός της παγκόσμιας κίνησης με την επωνυμία "1η Μαρτίου - 24 ώρες χωρίς εμάς" είναι η αποχή των μεταναστών από κάθε οικονομική συναλλαγή, δηλαδή να μην ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ, στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα. Στη Γαλλία και τη Γερμανία οι μετανάστες καλούνται να απέχουν από τις εργασίες τους.

    Στο πλαίσιο της κινητοποίησης οργανώνεται συζήτηση, την οποία θα συντονίζει ο δημοσιογράφος και ένας από τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας στην Ελλάδα Νίκος Αγκο - Θα μιλήσουν οι: Στέλλα Πρωτονοταρίου, Γιάννα Κούρτοβικ, Δημήτρης Χριστόπουλος, Νίκος Φίλης, Μακ Γίνκα, Μόσχος Μανδραβέλης και Βασίλης Χρονόπουλος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 March 2010 - 7:30:31 UTC