Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης"
  • [02] Απεργία στα δημόσια ΜΜΕ

  • [01] "Διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης"

    Δεν θα αφήσουμε την κρίση να επηρεάσει την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας, κοιτάμε μπροστά, τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο που είχε ως αντικείμενο την Παιδεία.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Παιδεία είναι βασικός πυλώνας αλλαγών, προσθέτοντας ότι θέλουμε να πάμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης και για να γίνει αυτό με την καλλιέργεια εθνικής συνείδησης και αλληλεγγύης, είναι απαραίτητο ένα νέο μοντέλο εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης και μία εκπαιδευτική πολιτική που να δίνει στα παιδιά βάσεις, αλλά και να κάνει τη νέα γενιά ενεργή συμμέτοχο στη ζωή.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι από την θητεία του ως υπουργός Παιδείας γνωρίζει τόσο τα προβλήματα όσο και τις δυνατότητες που υπάρχουν και τόνισε ότι απαιτούνται βαθιές και ουσιαστικές αλλαγές, κτύπημα των χρόνιων ανορθολογισμών στην Παιδεία, αλλά και αλλαγή ενός παιδαγωγικού μοντέλου που πνέει πλέον τα λοίσθια.

    Το σύστημα είναι ξένο προς τις ανάγκες των νέων και των ζητημάτων τους , της κοινωνίας και της οικονομίας, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι το εκπαιδευτικό σύστημα θα έπρεπε να προετοιμάζει τους νέους για τη νέα εποχή που είναι ψηφιακή, για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, για τα πράσινα επαγγέλματα, αλλά και την στάση στους ανοικτούς ορίζοντες τις διεθνούς κοινότητας, πάντα με σεβασμό στις αξίες του Ελληνισμού, ενώ ταυτόχρονα να τους δίνει και τα όπλα ώστε να ανταπεξέλθουν στο σκληρό οικονομικό ανταγωνισμό της εποχής.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι αν κι η Ελλάδα έβαλε τις βάσεις για την Παιδεία, εντούτοις η Παιδεία μας είναι αναχρονιστική και έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την δημιουργία ίσων δυνατοτήτων πρόσβασης και εξέλιξης στο εκπαιδευτικό σύστημα.

    Στη συνέχεια ανέφερε ότι αν κι η Παιδεία λέγεται δωρεάν εν τούτοις δεν είναι και τόνισε ότι πρέπει να κτυπηθεί το τεράστιο κόστος, καθώς κρίσιμοι τομείς, όπως η Υγεία και η Παιδεία είναι φορτωμένες στις πλάτες των νοικοκυριών.

    Στους δείκτες καινοτομίας, αριστείας, ποιότητας, επιβράβευσης και υποστήριξης στο χώρο της Παιδείας είμαστε πίσω, είπε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου ζητώντας, πριν από όλα, από τους εκπαιδευτικούς, ποιότητα δουλειάς, μετρήσιμα αποτελέσματα, καθώς και να μην φοβηθούν την αξιολόγηση.

    Από τους γονείς ο πρωθυπουργός ζήτησε να πιστέψουν στη συμμετοχή τους στα θέματα του σχολείου και από τους μαθητές ζήτησε τη φρεσκάδα της σκέψης τους και την προσπάθειά τους, τονίζοντας πως οι τελευταίοι είναι φορείς αλλαγής.

    Πρώτον, γιατί είναι νέα γενιά και δεύτερον γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν τις σημαντικότερες προκλήσεις που είχε ποτέ μπροστά της η ανθρωπότητα.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι οι αλλαγές στην Παιδεία με τα νομοσχέδια που θα φέρει η κα Άννα Διαμαντοπούλου αφορούν την προσχολική, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τονίζοντας ότι το δημοτικό σχολείο είναι η βάση της εκπαίδευσης.

    Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για καινοτόμο και ψηφιακό σχολείο, ψηφιακά μαθήματα και βιβλία αλλά και επικοινωνία και πρωτοβουλίες ακόμα και αξιολόγηση μέσω διαδικτύου, τονίζοντας ότι το ψηφιακό σχολείο αποτελεί προϋπόθεση της αναβάθμισης της Παιδείας.

    Έχω ακούσει πολλές φορές ότι κάποια πράγματα δεν γίνονται, εμείς λέμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε, τώρα θα αλλάξουν όλα, δεν υπάρχει "δεν μπορώ" από κανένα, είπε ο κ. Παπανδρέου, καλώντας να αφήσουμε πίσω τον συντηρητισμό και τις συντεχνιακές λογικές και επισημαίνοντας ακόμα μία φορά πως η Παιδεία δίνει αυτοπεποίθηση στη νέα γενιά, αλλά και "εργαλεία" αντιμετώπισης των προκλήσεων.

  • ** Σε κοινοπρακτική έκδοση νέου δεκαετούς ομόλογου προχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών. Τα τραπεζικά ιδρύματα ορίστηκαν ως κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης είναι τα: Barclays Capital, HSBS, Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, Nomura και Πειραιώς.

    Το απόγευμα, ο κ. Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για θέματα Ναυτιλίας και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη.

    Αύριο, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ.

    Δύο ημέρες μετά, την Κυριακή, θα συναντηθεί στο Παρίσι με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και την Τρίτη θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον Μπαράκ Ομπάμα.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Ο. Ρεν, αναφερόμενος σήμερα, στις Βρυξέλλες, στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, πρόβαλε την εκτίμηση ότι η μείωση των μισθών στον ελληνικό δημόσιο τομέα, θα έχει συνέπειες και ως προς το επίπεδο των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

    Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αμαντέου Αλφατάζ, επανέλαβε τη δήλωση του Επιτρόπου Ρεν ότι «η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας μειώθηκε αισθητά τα τελευταία χρόνια» και σημείωσε ότι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα, και κυρίως αυτά που αφορούν τους μισθούς του δημοσίου, θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

    «Όπως είπε ο Επίτροπος Ρεν, δεν υπάρχει τίποτα πιο αντικοινωνικό και αντιανταγωνιστικό για μια χώρα από το να διατηρεί δημοσιοοικονομική ανισορροπία», ανέφερε ο Αμ. Αλφατάζ και συνέχισε, λέγοντας ότι με τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους που θέτει, κυρίως για το 2010. Παράλληλα θα ευνοήσουν (σσ. τα μέτρα) την ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.

    «Τα μέτρα είναι επώδυνα για τους Έλληνες πολίτες, ωστόσο, είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα των συντάξεων και των κοινωνικών δαπανών στην Παιδεία και την Υγεία και, εν τέλει, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

    Ακολούθως ο κ. Αλφατάζ τόνισε ότι τους επόμενους μήνες η Επιτροπή θα παρακολουθήσει τις έμμεσες επιπτώσεις των μέτρων, που θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα, και ανέφερε, ως παράδειγμα, ότι η περικοπή των επιδομάτων στους μισθούς του δημοσίου, αναπόφευκτα, θα συμπαρασύρει και τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. «Σε πολλές χώρες έγινε αυτό», δήλωσε ο Αμ. Αλφατάζ και πρόσθεσε πως «τα μέτρα για τους μισθούς του δημοσίου έχουν επίπτωση και στον ιδιωτικό τομέα, με την έννοια ότι στην ίδια αγορά εργασίας είναι φυσικό να υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσα στους μισθούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα».

    Τέλος, κληθείς να διευκρινίσει τη μορφή που θα μπορούσε να λάβει η βοήθεια της ΕΕ προς την Ελλάδα, μετά την εξαγγελία των πρόσθετων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Αλφατάζ αρκέστηκε να επαναλάβει τη δήλωση των «27» της Συνόδου Κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία «τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να λάβουν συντονισμένη και αποτελεσματική δράση, εφόσον κριθεί αναγκαίοβ¦.». Ο Αμ. Αλφατάζ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει, ως σήμερα, οικονομική βοήθεια.

    Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στο Γερμανικό Πρακτορείο

    "Η Ελλάδα δεν ζητά ούτε μια δεκάρα από τους Γερμανούς φορολογούμενους", δήλωσε σήμερα στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο (Deutsche Presse-Agentur), o πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    Τόνισε, παράλληλα, ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική στήριξη και όχι οικονομική βοήθεια και επεσήμανε ότι "είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να εξασφαλίσει μια υγιή ελληνική οικονομία και για τη δική της εγχώρια ανάπτυξη".

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο DPA, πριν από την αυριανή επίσκεψή του στο Βερολίνο και τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ότι σήμερα η Ελλάδα υποχρεώνεται να δανείζεται με σχεδόν διπλάσια επιτόκια σε σύγκριση με τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    "Η Ελλάδα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να δανείζεται με όχι απαγορευτικά υψηλά επιτόκια. Σε αντίθετη περίπτωση θα δυσκολευθούμε να υλοποιήσουμε τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουμε λάβει. Η κυβέρνησή μου είναι αποφασισμένη να υπερβεί το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας και έλλειμμα του προϋπολογισμού που κληρονόμησε. Αντιμετωπίζουμε, επίσης, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει ασφυξία στην παραγωγικότητα εδώ και δεκαετίες",είπε ο κ. Παπανδρέου.

    "Το θέμα δεν είναι να σπεύσει η Γερμανία και η Ευρώπη σε αρωγή μιας άφρονος χώρας. Βοηθώντας την Ελλάδα, θα βοηθηθεί η ταχύτερη ανάκαμψη της Ευρώπης", διευκρίνισε ο κ. Παπανδρέου. Προειδοποίησε, επίσης, ότι "το τίμημα της αδράνειας θα είναι υψηλότεροι φόροι, υψηλότερη ανεργία και βραδύτερη οικονομική ανάκαμψη για το σύνολο της Ευρώπης - όχι μόνον για την Ελλάδα".

    "Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις. Προκλήσεις που θα καθορίσουν το μέλλον, τη σταθερότητα του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    "Η Ελλάδα δέχεται επίθεση από κερδοσκόπους που θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρο το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Χρειαζόμαστε καλύτερο συντονισμό και ρυθμιστικό πλαίσιο για να προστατεύσουμε τη νομισματική ένωσή μας από την κερδοσκοπία. Η Ελλάδα είναι η πλέον πρόσφατη - αλλά στα σίγουρα όχι η τελευταία - απώλεια της απουσίας ρυθμιστικού πλαισίου στις χρηματοοικονομικές αγορές", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    "Η Ελλάδα είναι μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές της Γερμανίας. Το 2008, η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγικός εταίρος της Ελλάδας, με περίπου το 12% των συνολικών εισαγωγών στη χώρα να προέρχεται από τη Γερμανία. Κατά συνέπεια, είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να είναι υγιής η ελληνική οικονομία και για τη δική της εγχώρια ανάπτυξη", κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    ΕΚΤ : Πειστικά τα μέτρα

    "Παράλογη υπόθεση" χαρακτήρισε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ μια έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

    Αντιθέτως ο Τρισέ συνεχάρη την Ελλάδα για τα "ουσιαστικά" μέτρα λιτότητας που εξαγγέλθηκαν χθες, Τετάρτη. "Εκτιμούμε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό αυτό που αποφασίστηκε" από την ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε.

    Τα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν από την Αθήνα θεωρούνται "πειστικά" από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ και "αναμένουμε ότι θα θεωρηθούν πειστικά από τους άλλους" παρατηρητές, προσέθεσε, αναφερόμενος στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε εξάλλου ότι δεν του φαίνεται "κατάλληλη" η χορήγηση μιας βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην Ελλάδα, εκτός κι αν πρόκειται για τεχνική βοήθεια.

    [02] Απεργία στα δημόσια ΜΜΕ

    Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας, αύριο, στο ΑΠΕ, την ΕΡΤ, τη Γενική Γραμματεία Τύπου - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, το Κανάλι της Βουλής και τους Δημοτικούς Ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, "απαιτώντας τον σεβασμό στις Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την άμεση απόσυρση της απειλής περικοπών στους μισθούς κατά 7%".

    Επίσης αποφάσισε 2ωρη στάση εργασίας, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι σε όλα τα Μέσα ενημέρωσης.

    Ειδικότερα από την ΕΣΗΕΑ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

    "Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ δηλώνει ότι τα μέτρα που χθες ανακοίνωσε η Κυβέρνηση θίγουν βάναυσα κρίσιμα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις και πρέπει να αποσυρθούν αμέσως.

  • Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ κηρύσσει για αύριο, Παρασκευή, 5 Μαρτίου, από τις 6 το πρωί έως τις 6 το πρωί της επομένης, 24ωρη απεργία στην ΕΡΤ, το ΑΠΕ, τη Γενική Γραμματεία Τύπου-Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, το Κανάλι της Βουλής και τους Δημοτικούς Ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, απαιτώντας τον σεβασμό στις ΣΣΕ και την άμεση απόσυρση της απειλής περικοπών στους μισθούς κατά 7%.

  • Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ κηρύσσει την ίδια ημέρα 2ωρη στάση εργασίας, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι σε όλα τα Μέσα και καλεί τους δημοσιογράφους σε συγκέντρωση μπροστά στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ για να συμμετάσχουμε στο εργατικό συλλαλητήριο στη Βουλή, την ώρα που θα συζητείται το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

    Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων, ακύρωσε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή του με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο.

    Η ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ σε άμεση κινητοποίηση απαιτώντας:

  • Να αποσυρθούν τα κυβερνητικά μέτρα.

  • Κάτω τα χέρια από τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα.

  • Κάτω τα χέρια από τους μισθούς και τις συντάξεις.

  • Κάτω τα χέρια από τις ΣΣΕ.

  • Όχι στα άδικα και αντικοινωνικά φορολογικά μέτρα".
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 March 2010 - 17:30:30 UTC