Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άτυπο Συμβούλιο υπΕξ της ΕΕ
  • [02] Κάλπες και εκρήξεις στο Ιράκ
  • [03] "Ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο"
  • [04] «Αναγκαία αλλά άδικα» τα μέτρα για τους πολίτες

  • [01] Άτυπο Συμβούλιο υπΕξ της ΕΕ

    Τις θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται για την άσκηση της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, διεθνή θέματα και θέματα διεύρυνσης της ΕΕ συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συναντήθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο σε άτυπο συμβούλιο, στην Κόρντοβα της Ισπανίας.

    Την Ελλάδα εκπροσώπησε στο συμβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο όποίος είχε σαρανταπεντάλεπτη κατ' ιδίαν συνάντηση, στο περιθώριο των εργασιών, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Ο κ. Νταβούτογλου είχε κληθεί στο γεύμα των υπουργών, όπου επίσης παραβρέθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών δύο ακόμα υποψηφίων προς ένταξη χωρών, της Κροατίας και της ΠΓΔΜ. Ο κ. Δρούτσας είχε επίσης σύντομη ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Μιλόσοσκι.

    Όπως υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους, τα άτυπα συμβούλια Εξωτερικών διακρίνονται από μια πιο άνετη ατμόσφαιρα συζήτησης των καίριων θεμάτων που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στην περίπτωση του συμβουλίου της Κόρντοβα, συνέχισε ο κ. Δρούτσας, οι υπουργοί στήριξαν τις έμμεσες διαπραγματεύσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ενώ συζήτησαν την ευρωπαϊκή πορεία των δυτικών Βαλκανίων.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η ελληνική πρόταση της "ατζέντας 2014", η οποία, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, έχει δημιουργήσει την απαραίτητη πολιτική δυναμική για την προώθηση της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων. Να σημειωθεί ότι ο κ. Δρούτσας συναντήθηκε στο περιθώριο των εργασιών και με τον επίτροπο, αρμόδιο για τη διεύρυνση της Ε.Ε., Στέφαν Φούλε.

    Ο κ. Δρούτσας ενημέρωσε, όπως είπε, τους συναδέλφους του για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από την Ελλάδα, για τον αγώνα που δίνει ο ελληνικός λαός που βρέθηκε στη δίνη της κρίσης λόγω των λανθασμένων επιλογών και πρακτικών της προηγουμένης περιόδου αλλά και ο οποίος αγωνίζεται εναντίον της κερδοσκοπίας των αγορών.

    Η κατ' ιδίαν συνάντηση του κ. Δρούτσα με τον κ. Νταβούτογλου εντάσσεται, όπως έγινε γνωστο, στη συμφωνία των δύο υπουργών να συναντώνται οσάκις τυχαίνει να βρίσκονται και οι δύο σε διεθνή γεγονότα και αναλώθηκε κυρίως στην ανασκόπηση του μέχρι τώρα έργου της κατευθυντήριας επιτροπής (Steering Committee) και στον προγραμματισμό της επόμενης συνεδρίασης που θα γίνει στις 9 Μαρτίου.Η συνεδρίαση αυτή θα προετοιμάσει την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού στην Άγκυρα ίσως και εντός του Μαρτίου, επίσκεψη που με τη σειρά της θα προετοιμάσει την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα.

    Η κατευθυντήρια επιτροπή έχει ως αντικείμενο την παρακολούθηση της υλοποίησης των διμερών συμφωνιών με την Τουρκία που έχουν συναφθεί στο παρελθόν και την διερεύνηση νέων τομέων συνεργασίας. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, όπως έγινε γνωστό, είναι η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, όπως επίσης η συνεργασία σε θέματα αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών στην περιοχή της Μεσογείου και σε περιφερειακά θέματα, όπως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

    [02] Κάλπες και εκρήξεις στο Ιράκ

    Εικοσιτέσσερις νεκροί και 60 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από το κύμα βομβιστικών επιθέσεων στο Ιράκ όπου σήμερα διεξάγονται βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

    Σε δύο διαφορετικές συνοικίες της Βαγδάτης, δύο εκρήξεις βομβών προκάλεσαν την κατάρρευση δύο πολυκατοικιών και το θάνατο συνολικά 16 ανθρώπων και τον τραυματισμό 18.

    Παράλληλα, περισσότερα από εξήντα βλήματα όλμου έπληξαν διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, κυρίως εντός της υψηλής ασφαλείας "πράσινης ζώνης" όπου βρίσκονται τα κρατικά κτίρια και πολλές πρεσβείες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλοι οκτώ άνθρωποι και να τραυματιστούν 40.

    Στο Γιατρίμπ, 100 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας η οποία είχε τοποθετηθεί σε δρόμο που οδηγούσε σε εκλογικό τμήμα, ενώ στην πόλη Μπακούμπα, 60 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, πέντε εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν ταυτόχρονα σε πέντε εκλογικά τμήματα.

    Στη Μοσούλη, δύο βόμβες εξερράγησαν χωρίς ευτυχώς να προκαλέσουν θύματα, όπως επίσης και στη σουνιτική επαρχία Αλ-Ανμπάρ, όπου περίπου 12 βλήματα όλμου ερρίφθησαν στο Ραμάντι και τη Φαλούτζα.

    Παράλληλα, ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας στρατηγός Κασίμ αλ-Μουσαβί ανακοίνωσε ότι άρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας ιδιωτικών αυτοκινήτων στο κέντρο της Βαγδάτης, τέσσερις ώρες μετά την έναρξη της ψηφοφορίας.

    Ο αξιωματούχος δεν αιτιολόγησε την άρση της απαγόρευσης, η οποία είχε επιβληθεί ως μέτρο προστασίας των εκλογικών τμημάτων από βομβιστικές επιθέσεις, ενώ δήλωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας εξακολουθεί να ισχύει για τα λεωφορεία και τα φορτηγά.

    Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 π.μ. [06:00, ώρα Ελλάδας] και θα μείνουν ανοιχτές έως τις 5 μ.μ. [16:00 ώρα Ελλάδας], εκτός εάν οι αρχές δώσουν εντολή να παραταθεί η διαδικασία, που είναι η δεύτερη μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003.

    Οι βουλευτικές εκλογές θεωρούνται "σημαντική δοκιμασία" για την χώρα και τις προσπάθειες αποκατάστασης "σταθερότητας", μετά από χρόνια αιματοχυσίας.

    Περίπου 19 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν, ανάμεσα σε 6.200 υποψηφίους, εκείνους που θα καταλάβουν τις 325 έδρες του κοινοβουλίου.

    [03] "Ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο"

    Υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου στα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) μετά τη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας τάχθηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα Βελτ αμ Ζόνταγκ.

    "Για να υπάρχει σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ, χρειαζόμαστε έναν θεσμό που θα διαθέτει την εμπειρία του ΔΝΤ και ανάλογες δυνατότητες επέμβασης", σημείωσε ο υπουργός.

    Ο Σόιμπλε, το πρώτο μέλος της γερμανικής κυβέρνησης που υποστηρίζει ανοιχτά την ιδέα της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου, θα παρουσιάσει προσεχώς τις δικές του προτάσεις, γράφει η κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα, διευκρινίζοντας ότι ο γερμανός υπουργός βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο νοσοκομείο.

    Ο Σόιμπλε απέρριψε εξάλλου τη βοήθεια του ΔΝΤ για να βγει η Ελλάδα από την κρίση: "Η ζώνη του ευρώ έχει σκοπό να μπορεί να ρυθμίζει μόνη της τα προβλήματά της. Η αποδοχή οικονομικών βοηθειών από το ΔΝΤ θα ήταν κατά την άποψή μου μια παραδοχή ότι οι χώρες του ευρώ δεν μπορούν να ρυθμίζουν μόνες τους τα προβλήματά τους", εξήγησε.

    Την ίδια στιγμή ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τάχθηκε υπέρ ενός καλύτερου συντονισμού των ευρωπαϊκών οικονομικών πολιτικών και κάλεσε τους ομολόγους του να "ονομάσουν ανοιχτά και ειλικρινώς τα προβλήματα κάθε κράτους της ζώνης του ευρώ και να διατυπώσουν συστάσεις".

    Την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου ζήτησε επίσης σήμερα η βαυαρική πτέρυγα (CSU) του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε.

    "Χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο στα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου", δήλωσε ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, γενικός γραμματέας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CSU) στην εφημερίδα Μπιλντ αμ Ζόνταγκ, που θα κυκλοφορήσει αύριο.

    "Οφείλουμε τώρα να σκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο θα εποπτεύουμε καλύτερα στο μέλλον κράτη της ζώνης του ευρώ όπως η Ελλάδα και θα μπορούμε να εφαρμόζουμε αποτελεσματικές κυρώσεις", προσέθεσε.

    Την πρόταση αυτή υποστήριξε και το συγκυβερνών κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) μέσω του γενικού γραμματέα του Κρίστιαν Λίντνερ. "Κρίνω ότι είναι μια λογική προτροπή που πρέπει να σκεφτούμε", δήλωσε στην ίδια εφημερίδα.

    Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προσέθεσε στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Βελτ αμ Ζόνταγκ ότι επιθυμεί να υπάρχει μεγαλύτερος συντονισμός της οικονομικής πολιτικής στην ΕΕ και ότι συνεργάζεται με την ΕΕ και τους εταίρους της στην G20 για την προώθηση μιας μεγαλύτερης διαφάνειας στις πιστώσεις.

    "Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η ενιαία νομισματική μας μονάδα να γίνει το μπαλάκι με το οποίο παίζουν οι διεθνείς κερδοσκόποι", σημείωσε.

    Παράλληλα η γερμανική εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ γράφει ότι αν χρειαστεί η Γερμανία θα είναι έτοιμη να δώσει εντολή στην κρατική τράπεζα KfW να αγοράσει ελληνικά ομόλογα υπό τον όρο ότι κι άλλα κράτη της ΕΕ θα κάνουν το ίδιο και ότι η Αθήνα θα εφαρμόσει πλήρως το σχέδιο εξυγίανσης της οικονομίας της.

    Απαντώντας στο δημοσίευμα της Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε: "Δεν τίθεται θέμα (παροχής βοηθητικών) εργαλείων. Ο έλληνας πρωθυπουργός επίσης δεν ζήτησε οποιαδήποτε βοήθεια κατά τη συνάντησή του εδώ στο Βερολίνο".

    Το Ρόιτερ είχε μεταδώσει τον περασμένο μήνα ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας εξετάζει να χρησιμοποιήσει την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW για να αγοράσει ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα ώστε να ανακουφίσει το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.

    [04] «Αναγκαία αλλά άδικα» τα μέτρα για τους πολίτες

    Μεταξύ σφύρας και άκμονος κινούνται οι εκτιμήσεις των Ελλήνων πολιτών σε ό,τι αφορά τη σκληρότητα, την αναγκαιότητα, αλλά και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν από την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και του κατευνασμού των αγορών, έτσι όπως εμφανίζονται σε τέσσερις δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύονται σήμερα σε ισάριθμες εφημερίδες. Οι Έλληνες, στην πλειοψηφία τους, θεωρούν ότι τα μέτρα ήταν αναγκαία, χαρακτηρίζοντάς τα, ωστόσο, «άδικα και σκληρά» και τονίζοντας πως «πλήττουν κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα». Σε σημαντικό, δε, ποσοστό, εκτιμούν ότι στα επόμενα χρόνια, οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.

    Ειδικότερα, σε δημοσκόπηση της Κάπα Research για την εφ. «ΤΟ ΒΗΜΑ», οι συμμετέχοντες, σε ποσοστό 69,1%, υποστηρίζουν ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι προσωρινά, σε αντίθεση με τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι είναι μόνιμα, 51,9% δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την προσπάθεια που καταβάλλει ο πρωθυπουργός για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά σε ποσοστό 95,1% υπογραμμίζουν ότι τα μέτρα, για να πετύχουν, θα πρέπει να συνδυαστούν με αναπτυξιακή πολιτική. Κατά 86,5%, δε, σημειώνουν πως τα μέτρα δεν πρέπει να γίνουν αυστηρότερα με επιβολή νέων φόρων, ούτε να επεκταθούν στον ιδιωτικό τομέα (75,9%). Παρότι οι μισοί από τους ερωτώμενους Έλληνες πολίτες θεωρούν πως η μείωση του εισοδήματός τους δημιουργεί νέες ταξικές διαφορές και ρήγματα στον κοινωνικό ιστό της χώρας και σε εντυπωσιακό ποσοστό (86,9%) εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν φαινόμενα κοινωνικής εξέγερσης, μόνον σε ποσοστό 45,6% αντιμετωπίζουν θετικά τις κινητοποιήσεις των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    Σε δημοσκόπηση της Alco για την εφ. «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», οι συμμετέχοντες, σε ποσοστό 86,2% χαρακτηρίζουν τα μέτρα «άδικα» και σε 71,9% «σκληρά». Παρά ταύτα, σε 41% επί του συνόλου η γνώμη τους για την κυβέρνηση, μετά τη λήψη των μέτρων, παραμένει το ίδιο καλή ή και καλύτερη κι ας θεωρούν οι πολίτες, σε ποσοστό 64%, ότι τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θα αποδειχθούν επαρκή για την αντιμετώπιση της οικονομική κρίσης. Σε ό,τι δε, αφορά την αξιολόγηση, ενός προς ένα, των μέτρων, οι Έλληνες πολίτες διαφωνούν με τα πέντε από τα δώδεκα, καθώς αυτά τα πέντε είναι που πλήττουν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα αξιολογούν πολύ αρνητικά την αύξηση του ΦΠΑ (80,8%) και την αύξηση στην τιμή της βενζίνης (80,3%). Ακολουθούν, με 75,4% το πάγωμα των συντάξεων και με 70,5% η περικοπή των δώρων και του καλοκαιρινού επιδόματος. Αρνητικά κρίνουν (54,7%) και τη μείωση των επιδομάτων στον δημόσιο τομέα.

    Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες των κυβερνήσεων, στη δημοσκόπηση της Public Issue, που διεξήχθη για λογαριασμό της εφ. «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», οι πολίτες αποδίδουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη δημοσιονομική κατάρρευση σε παλαιότερες κυβερνήσεις (36%), στις κυβερνήσεις 2004-2009 του Κ. Καραμανλή (28%), στις κυβερνήσεις 1981-1989 και 1993-1996 του Αν. Παπανδρέου (14%) και στις κυβερνήσεις 1996-2004 του Κ. Σημίτη (12%). Και στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, οι πολίτες αποδοκιμάζουν σε υψηλά ποσοστά τα μέτρα της αύξησης του φόρου στα καύσιμα (78%), του παγώματος των συντάξεων (74%), των περικοπών σε δώρα και επίδομα καλοκαιριού (72%) και της αύξησης του ΦΠΑ (68%).

    Τέλος, στη δημοσκόπηση της Pulse RC, που δημοσιεύεται στην εφ. «ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», η ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στην οικονομία αποδίδεται, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό (90%) στις παλιότερες κυβερνήσεις, κατά 81% στις κυβερνήσεις Κ. Καραμανλή, κατά 76% στις κυβερνήσεις Κ. Σημίτη, αλλά και στις καθυστερήσεις της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου (46%). Το ίδιο απορριπτικά εμφανίζονται -κατά προτεραιότητα των συμμετεχόντων- τα μέτρα, που αφορούν το ψαλίδισμα των δώρων και των αποδοχών, καθώς και οι αυξήσεις σε ΦΠΑ και φόρο των καυσίμων. Ωστόσο, στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, παραμένει υπέρ του πρώτου, στο 12%, παρότι η συσπείρωση και των δύο κομμάτων εμφανίζεται μειωμένη (69% για το ΠΑΣΟΚ, 53% για τη ΝΔ).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 7 March 2010 - 11:30:22 UTC