Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμες διαβουλεύσεις για την οικονομία
  • [02] "Να πιάσουν τόπο οι θυσίες"
  • [03] "Συγκρότηση μετώπου"
  • [04] "Χαστούκι" στον Σαρκοζί

  • [01] Κρίσιμες διαβουλεύσεις για την οικονομία

    Συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, εξελίσσεται αυτή την ώρα στο Μ. Μαξίμου.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία. Μετά τη συνάντηση δεν υπήρξαν δηλώσεις.

    Με τον πρωθυπουργό συναντήθηκε, επίσης σήμερα, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ότι η πράσινη ανάπτυξη βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας και αποτελεί σημαντικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής. Ερωτηθείσα σχετικά με τους ημιυπαίθριους, η κα Μπιρμπίλη είπε ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο.

    Το σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, αναμένεται να συζητηθεί στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin σήμερα και αύριο, στις Βρυξέλλες. Στις συνεδριάσεις θα συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να παρουσιάσει μια πρόταση οικονομικής βοήθειας υπό όρους προς την Ελλάδα, έναν μηχανισμό, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί αν κριθεί απαραίτητος, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

    "Η Επιτροπή είναι έτοιμη να παρουσιάσει μια πρόταση προκειμένου" να τεθεί σε εφαρμογή "ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός συντονισμένης και υπό όρους βοήθειας" προς την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, δήλωσε ο Ρεν σε δημοσιογράφους την ώρα που έφτασε στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

    "Θα συζητήσουμε για τους τρόπους διαφύλαξης της οικονομικής σταθερότητας της ευρωζώνης", προσέθεσε.

    Ο ευρωπαίος Επίτροπος δεν διευκρίνισε σχετικά με το σχέδιο που μελετάται.

    Σύμφωνα με διπλωμάτες δύο επιλογές υπάρχουν εφεξής: είτε η δημιουργία ενός ιδρύματος που θα χορηγεί δάνεια, τα οποία θα χρηματοδοτούν οι ευρωπαϊκές χώρες, είτε ενός ιδρύματος που θα χορηγεί δάνεια που θα χρηματοδοτούνται μέσω ομολόγων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με εγγυήσεις των κρατών.

    Το προς διάθεσιν ποσό θα ανέρχεται σε 20 με 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

    «Μας έχει ζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να βρούμε μια λειτουργική λύση για την ελληνική οικονομία εφόσον χρειαστεί» , δήλωσε σήμερα προσερχόμενος στη συνεδρίαση των χωρών μελών της ευρωζώνης ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ ο οποίος σημείωσε ακόμη ότι ο ίδιος θεωρεί ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι για κάτι τέτοιο και ότι η οριστική απόφαση θα ληφθεί από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. « θα συζητήσουμε αρκετές εναλλακτικές λύσεις ώστε να βρεθεί μία λύση εφόσον χρειαστεί», είπε χαρακτηριστικά ο Ζ. Κ. Γιούνκερ.

    Η ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε σήμερα την ελπίδα να επιτευχθεί μια συμφωνία από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης όσον αφορά τους όρους του σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα.

    Είναι "επιθυμητό" να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα σε αυτή τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών, δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Ελένα Σαλγάδο, κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες.

    Η υπουργός διευκρίνισε ότι οι εγγυήσεις που θα δοθούν από τους εταίρους της Ελλάδας για τα ομολογιακά δάνεια της ελληνικής κυβέρνησης αποτελούν "μία από τις επιλογές" για τη στήριξη της Αθήνας. "Όμως δεν έχει αποφασιστεί ακόμη", πρόσθεσε. "Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια προς το παρόν, το να μιλάμε για ποσά τώρα είναι πρόωρο", σημείωσε αναφερόμενη στις φήμες που κυκλοφορούν και αφορούν ένα "πακέτο" βοήθειας ύψους 20-25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Εξάλλου, εντός της εβδομάδας αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2010.

    Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος

    "Δεν θα πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού", δηλώνει ο κ. Γ.Παπανδρέου και συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο. Αύριο θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στη Βουδαπέστη, έπειτα από πρόσκληση του ούγγρου ομολόγου του, Γκόρντον Μπάιναϊ.

    Παράλληλα θα συναντηθεί διαδοχικά με τον πρόεδρο της ουγγρικής Βουλής Μπέλα Κάτονα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν.

    Οι δύο πρωθυπουργοί θα συμμετάσχουν και θα είναι οι κύριοι ομιλητές, στο "Φόρουμ για τη Διαχείριση της Οικονομικής Κρίσης", που διοργανώνεται στο κεντρικό Πανεπιστήμιο Βουδαπέστης το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

    Ο κ. Παπανδρέου, με την ιδιότητά του, του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του κυβερνώντος Ουγγρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής των υποψηφίων του κόμματος (υποψήφιο πρωθυπουργό) στις ουγγρικές βουλευτικές εκλογές της 11ης Απριλίου, Ατίλα Μέστερχαζι.

    Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα μιλήσει για την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση σε σχέση με την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη, ενώπιον Ειδικής Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Αλμούνια και Σόιμπλε για το Ευρωπαϊκό Ταμείο

    Η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα μπορούσε να δανείζει σε χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, είναι μακροπρόθεσμα μια έγκυρη ιδέα, όμως η ζώνη του ευρώ έχει πιο επείγουσες προτεραιότητες, δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια.

    Ο Αλμούνια δήλωσε επίσης ότι πρέπει σίγουρα να αυξηθεί η δημοσιονομική επαγρύπνηση των κρατών της ΕΕ, όμως πρέπει επίσης να προσέξει κανείς και άλλες ανισορροπίες, περιλαμβανομένων των πλεονασμάτων.

    "Ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο είναι μια μακροπρόθεσμη σκέψη", δήλωσε ο ισπανός επίτροπος σε μια διάσκεψη στη Μαδρίτη.

    "Είναι πολύ καλό να σκεπτόμαστε μακροπρόθεσμα", πρόσθεσε. Όμως "δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας την πολυτέλεια να σκεπτόμαστε μακροπρόθεσμα αν δεν σκεφτούμε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα", εξήγησε.

    Ο Αλμούνια είπε ότι πρέπει να βελτιωθεί και να ενισχυθεί ο δημοσιονομικός συντονισμός, επιπλέον της διευθέτησης της ελληνικής κρίσης, για παράδειγμα για να ξαναμπεί η οικονομία της ΕΕ στο δρόμο της ανάπτυξης.

    "Η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή του συνόλου της Ευρωομάδας (...) δεν θα συνιστούσα να παίξουν σκεπτόμενοι μόνο μακροπρόθεσμα", δήλωσε.

    Όμως "πρέπει να προσέξουμε και τις άλλες ανισορροπίες", όπως αυτές του ισοζυγίου πληρωμών, αυτές που προκαλούνται από το κόστος εργασίας ανά μονάδα, "και επίσης από τις χώρες που έχουν πλεονάσματα", υπογράμμισε ο Αλμούνια, αναφερόμενος στις δηλώσεις της γαλλίδας υπουργού Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επέκρινε το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Financial Times.

    Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέσεισε σήμερα την απειλή της ύστατης προσφυγής στην αποπομπή από τη ζώνη του ευρώ μιας χώρας που δεν καταφέρνει να ανορθώσει τα δημόσια οικονομικά της.

    "Έχουμε ανάγκη αυστηρότερους κανόνες -- πράγμα που σημαίνει, σε ύστατη προσφυγή, να έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε από τη ζώνη του ευρώ μια χώρα που δεν καταφέρνει να επαναφέρει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της", δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Bild.

    "Η προοπτική αυτή από μόνη της εξασφαλίζει μια εντελώς διαφορετική πειθαρχία", προσθέτει.

    Ο Σόιμπλε, ο οποίος ανήκει στο συντηρητικό κόμμα της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, επανέρχεται στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο εκτιμώντας ότι οι κανονισμοί που διέπουν τις 16 χώρες οι οποίες έχουν υιοθετήσει ως νόμισμα το ευρώ, το Σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, δεν επιτρέπουν να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα κρίση.

    "Έχουμε ανάγκη ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο επειδή χρειαζόμαστε περισσότερο δεσμευτικοί κανόνες. Το σύμφωνο σταθερότητας δεν αρκεί. Εκείνη την εποχή (που υιοθετήθηκε) ουδείς αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας μιας χώρας της ζώνης του ευρώ", σύμφωνα με τον υπουργό.

    Ο Σόιμπλε είχε ήδη αναφερθεί σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times Deutschland στο ενδεχόμενο να εγκατελείψει μια χώρα από την ευρωζώνη, χωρίς ωστόσο να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [02] "Να πιάσουν τόπο οι θυσίες"

    Οριακή αβλαβή διέλευση από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, πραγματοποίησε τουρκική κορβέτα, που συμμετείχε στην νατοϊκή επιχείρηση, στον Λίβανο.

    Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, την τουρκική κορβέτα, που κινείται πλέον στο κεντρικό Αιγαίο με βόρεια πορεία, παρακολουθεί από χθες η πυραυλάκατος «Ρουσσέν».

    Το θέμα συζητήθηκε στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος σχολίασε ότι «η αύξηση του αριθμού των αβλαβών διελεύσεων τουρκικών πολεμικών από το Αιγαίο εγκυμονεί πιθανώς κινδύνους».

    Από την πλευρά του ο υπουργός επισήμανε ότι «παρακολουθούμε όλα τα συμβάντα στο Αιγαίο με τη στρατηγική ψυχραιμία, που απαιτείται, αλλά και με την εγρήγορση, που απαιτείται».

    Άλλα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση ήταν η αμυντική πολιτική και οι εξελίξεις γύρω από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και το πρόγραμμα κατασκευής και εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων, θέμα το οποίο θα τύχει αναλυτικής συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, μεθαύριο.

    Ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πλήρη ενημέρωση, που είχε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

    «Η άτεγκτη και σκληρή φορολογία, όπως και οι περικοπές στο Δημόσιο είναι για να αντιμετωπίσουν την ύφεση. Οι ανάλογες δουλείες στον ιδιωτικό τομέα θα επιβληθούν για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης και παραγωγής. Δυστυχώς, αυτά που ζητεί η Ε.Ε. θα επιβληθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ.

    «Οι κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες δεν θα είναι όμοιες με το χθες, κάτι που πρέπει να το καταστήσει σαφές η κυβέρνηση ώστε να το αντιληφθεί επαρκώς ο Έλληνας εργαζόμενος. Δυστυχώς, η ακράτεια κυβερνώντων και συνδικάτων έφεραν τα πράγματα στο "μη παρέκει". Αρκεί οι υπερβολικές θυσίες του λαού να πιάσουν τόπο και να μην εξανεμισθούν από κακούς σχεδιασμούς», υπογράμμισε ο κ. Αϊβαλιώτης.

    [03] "Συγκρότηση μετώπου"

    Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με σημερινή ομόφωνη απόφασή της απευθύνει έκκληση για ενότητα "προς όλες τις δυνάμεις της αριστεράς, της ριζοσπαστικής οικολογίας και του κόσμου του ΠΑΣΟΚ, που διαφωνεί με την πολιτική του κόμματός του και της κυβέρνησης".

    Στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι "το Κυβερνητικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης με τα διαδοχικά κύματα αντεργατικών - αντικοινωνικών μέτρων, με επιχείρημα δήθεν την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά με σαφή επιλογή να πληρώσει ο λαός την κρίση και όχι αυτοί που την προκάλεσαν, δημιουργεί μια εντελώς νέα κατάσταση, ένα πολύ δύσκολο παρόν και προδιαγράφει ένα εφιαλτικό μέλλον, αφού είναι απολύτως βέβαιο ότι τα μέτρα αυτά θα επιτείνουν την κρίση".

    Η Γραμματεία τονίζει ότι "το μπλοκάρισμα αυτών των μέτρων και η πάλη για την ανατροπή τους, γίνεται ζωτική ανάγκη για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και της νεολαίας και απόλυτη προτεραιότητα για τις δυνάμεις της αριστεράς και απαιτεί τη συγκρότηση του ευρύτερου δυνατού κοινωνικού και πολιτικού αγωνιστικού μετώπου".

    Επίσης, η απόφαση καλεί όλες τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο, "να πάρουν άμεσα πρωτοβουλία για τη συγκρότηση πλατιών, ανοιχτών Επιτροπών αντίστασης στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα και στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας. Οι επιτροπές θα πρέπει να επιδιώξουν την αγωνιστική συσπείρωση όλων των δυνάμεων που, σε κάθε χώρο, θέλουν να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής".

    Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει, παράλληλα, οι προσπάθειες να επικεντρωθούν και στα ακόλουθα θέματα:

    Α.- Αύξηση φορολόγησης με συντελεστή 45% στο μεγάλο κεφάλαιο, αύξηση της φορολόγησης στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Αύξηση του ΦΠΑ στα προϊόντα - υπηρεσίες πολυτελείας και μείωσή του στα είδη πρώτης ανάγκης.

    Β.- Δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών στο 50%.

    Γ.- Δημόσιος και κοινωνικός έλεγχος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με προοπτική την εθνικοποίηση των τραπεζών.

    Δ.- Επανάκτηση και εθνικοποίηση των στρατηγικής σημασίας Επιχειρήσεων και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας με δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο.

    Ε.- Αύξηση των δαπανών υγείας, παιδείας, επιδομάτων ανεργίας και κοινωνικών υποδομών.Εξαίρεση της Παιδείας και της Υγείας από τις διαδικασίες της εμπορευματοποίησης και της αγοράς.

    ΣΤ.- Αύξηση μισθών και συντάξεων.Όχι στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.Αύξηση των προσλήψεων και πάγωμα απολύσεων. Διατήρηση του καθολικού αναδιανεμητικού χαρακτήρα της ασφάλισης.

    Ζ.- Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει επειγόντως να βαθύνει τη συζήτηση για μια αριστερή - ριζοσπαστική απάντηση στο θεμελιώδες ζήτημα της αντιμετώπισης του χρέους. Η Γραμματεία - κατ' αρχήν - διατυπώνει το αίτημα "επαναδιαπραγμάτευση του χρέους", αναγνωρίζοντας όμως την ανάγκη συνέχειας της συζήτησης για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης άποψης.

    Τέλος, η Γραμματεία - και με βάση τις αποφάσεις της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης θα οργανώσει άμεσα τη σύγκληση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ,ώστε να συζητηθούν βαθύτερα τα καθήκοντα και οι απόψεις μπροστά σε αυτή τη νέα και κρίσιμη συγκυρία.

    [04] "Χαστούκι" στον Σαρκοζί

    Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δέχθηκε μια αυστηρή προειδοποίηση στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, οι οποίες αναμένεται ότι θα έχουν αντίκτυπο στο δεύτερο μισό της θητείας του, εφόσον σήμαναν την ανάκαμψη της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης και προδιαγράφουν την επανεμφάνιση της ακροδεξιάς.

    "Προειδοποίηση", "χαστούκι", "αποδοκιμασία", "άτακτη υποχώρηση": ο γαλλικός Τύπος υπογράμμιζε σήμερα το πρωί σχεδόν ομόφωνα την πολύ σαφή ήττα της πλειοψηφίας.

    Αν το ροζ και πράσινο κύμα, δηλαδή μια συμμαχία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των συμμάχων του οικολόγων, κατακλύσει τη Γαλλία την ερχόμενη Κυριακή, στο δεύτερο γύρο, αυτό θα σημάνει "μια μείζονα πολιτική στροφή στη διάρκεια της προεδρικής θητείας", εκτιμά η αριστερή εφημερίδα "Λιμπερασιόν".

    Ο συσχετισμός δυνάμεων είναι σαφώς ευνοϊκός για την αριστερά: σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το μπλοκ της αριστεράς (53,46%) έχει απόσταση 14 μονάδων από το μπλοκ της δεξιάς (38,93%).

    Στις 22 μητροπολιτικές περιφέρειες (εκτός των υπερπόντιων), το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει προβάδισμα 3,3 μονάδων έναντι του προεδρικού κόμματος UMP και των συμμάχων του (29,48% έναντι 26,18%) και έρχεται πρώτο σε 13 περιφέρειες.

    Η κακή επίδοση της δεξιάς εμφανίζεται ως μια προσωπική "αποτυχία" και σηματοδοτεί "την αρχή μιας κρίσης ηγεσίας" για τον Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, εκτιμά ο πολιτειολόγος Στεφάν Ροζές.

    Η πρώτη γραμματέας το Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί, μεγάλη κερδισμένη του πρώτου γύρου, δήλωσε σήμερα ότι, ξεκινώντας μια συζήτηση για την εθνική ταυτότητα, ο Νικολά Σαρκοζί "άνοιξε μια πόρτα" για το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, το οποίο σημείωσε σαφή άνοδο στον πρώτο γύρο παίρνοντας το 12% των ψήφων.

    Η δεξιά βρίσκεται πράγματι στριμωγμένη ανάμεσα σ' ένα Σοσιαλιστικό Κόμμα που θριάμβευσε και μπορεί να κερδίσει σχεδόν όλες τις περιφέρειες σε συνεργασία με τους συμμάχους του, το σχηματισμό Ευρώπη Οικολογία (τρίτη δύναμη στη χώρα με 12,47%), και σε μια αναζωογονημένη ακροδεξιά (11,74%).

    Ο σοσιαλιστής βουλευτής Κλοντ Μπαρτολόν, ο οποίος πρόσκειται στην Μαρτίν Ομπρί, δήλωσε ήδη από σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις με τους πράσινους συμμάχους των σοσιαλιστών θα επιτρέψουν "να προετοιμαστούν οι προεδρικές εκλογές του 2012".

    Πάντως παραμένει δύσκολο να εξαχθούν μακροπρόθεσμα προγνωστικά από την ήττα της δεξιάς, επειδή μολονότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα επιβλήθηκε επικεφαλής της αντιπολίτευσης, εξακολουθεί να μην έχει "φυσικό υποψήφιο" για το 2012, εκτιμά ο Φρανσουά Μικέ-Μαρτί του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Viavoice.

    Ο Τύπος

    "Προειδοποίηση", "Απαξίωση", "Χαστούκι", είναι μερικοί από τους τίτλους με τους οποίους σχολιάζει ο σημερινός Τύπος το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών.

    "Πρώτο κόμμα από χθες, είναι το κόμμα της αποχής με 53%", υπογραμμίζουν οι εφημερίδες.

    Πρόκειται για ένα ποσοστό που "προκαλεί ταραχή", είναι ο τίτλος της δεξιάς απόκλισης εφημερίδας "Φρανς Σουάρ".

    Με ένα επιφώνημα ανακούφισης: "Ουφ, η αριστερά επιστρέφει", στο πρωτοσέλιδό της, η φιλοαριστερή "Λιμπερασιόν", παρουσιάζει σε σκίτσο την αρχηγό των Σοσιαλιστών Μαρτίν Ομπρί, υπερφυσικά μυώδη, δίπλα σε έναν ασθενικό Νικολά Σαρκοζί.

    Με 29,5% οι σοσιαλιστές τίθενται επικεφαλής, το δε σύνολο της αριστεράς φθάνει το 53,5%, με υπεροχή 14 μονάδες από τους συνδυασμούς του κυβερνώντος κόμματος.

    Η νίκη των σοσιαλιστών διαγράφεται με σαφήνεια για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, με δεδομένο ότι η δεξιά δεν έχει άλλη "ρεζέρβα" ψήφων, αφού έχει αποκλείσει τη συνεργασία με τον ακροδεξιό Λεπέν.

    Η άνοδος του κόμματος του Λεπέν που συγκέντρωσε 11,7%, είναι η μεγάλη έκπληξη των χθεσινών εκλογών, αφού καμία σφυγομέτρηση δεν είχε προβλέψει ότι το " Εθνικό Μέτωπο" θα έφθανε σε διψήφιο ποσοστό.

    Παράλληλα, θεωρείται "κόλαφος" για τον Σαρκοζί, ο οποίος υπερηφανευόταν ότι με την πολιτική του είχε εξολοθρεύσει τον Λεπέν, ο οποίος δήλωσε ήδη ότι θα παραμείνει για τον δεύτερο γύρο σε 13 περιφέρειες, αποδυναμώνοντας, έτσι, τις λίστες του κυβερνώντος κόμματος.

    Η αποτυχία της κυβερνητικής παράταξης καταγράφεται επίσης και από το γεγονός ότι κανένα από τα οκτώ μέλη της κυβέρνησης (ανάμεσά τους σημαντικοί υπουργοί) που ήταν επικεφαλής σε λίστες, δεν κατόρθωσαν να κερδίσουν.

    Η απογευματινή έκδοση της "Μοντ" υπογραμμίζει ότι ο Νικολά Σαρκοζί βρίσκεται αντιμέτωπος με "δύο πειρασμούς: ή να επιμείνει με τη γνωστή του θεληματικότητα στις μεταρρυθμίσεις με κίνδυνο να εξοργίσει ακόμα πιο πολύ τους Γάλλους, ή να χαμηλώσει τους ρυθμούς με κίνδυνο να φανεί ότι εγκαταλείπει την προσπάθεια".

    Εάν κατά τον δεύτερο γύρο η Αλσατία και η Κορσική κερδηθούν από τους σοσιαλιστές, τότε και οι 22 περιφέρειες της Μητροπολιτικής Γαλλίας θα "χρωματισθούν" ροζ, όπως το τριαντάφυλλο-έμβλημα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    "Μία Γαλλία απ' άκρη σ' άκρη ροζ", ήταν και το σλόγκαν της Μαρτίν Ομπρί, η οποία απέφυγε κάθε θριαμβολογία για την ώρα, στοχεύοντας στο δεύτερο γύρο και υπογραμμίζοντας την ευθύνη που φέρουν οι σοσιαλιστές απένταντι στους συμμάχους της αριστεράς, με τους οποίους θα πρέπει να συνεργασθούν.

    Η "Ευρώπη-Οικολογία" με τον Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, σταθεροποιείται ως τρίτο κόμμα στη Γαλλία με 12,5% και είναι ο αδιαμφισβήτητος μελλοντικός σύμμαχος των σοσιαλιστών.

    Ετσι, από χθές ξεκίνησαν ήδη με ένταση οι συζητήσεις για τη διαμόρφωση των συμμαχιών και την κατάρτιση των λιστών του δεύτερου γύρου, που τα κόμματα πρέπει να καταθέσουν έως αύριο Τρίτη, στις έξι το απόγευμα.

    Βάσει του περίπλοκου εκλογικού συστήματος, που είναι αναλογική σε δύο γύρους, απαιτείται τουλάχιστον το 10% για να έχει ένα κόμμα τη δυνατότητα συμμετοχής στο δεύτερο γύρο, ενώ ο νικητής πριμοδοτείται με έδρες που φθάνουν στο 25%.

    Οι χθεσινές εκλογές σηματοδότησαν τη σχεδόν εξαφάνιση του κέντρου από το πολιτικό πεδίο, αφού το κόμμα " MoDem" του Φρανσουά Μπαϊρού συγκέντρωσε μόλις το 3,6% των ψήφων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 March 2010 - 17:30:38 UTC