Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα"
  • [02] Μετά το Πάσχα στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό Video
  • [03] Διακοπές ρεύματος

  • [01] "Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα"

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τις κοινές δηλώσεις στις οποίες προέβη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ, ανέφερε ότι όλες οι δυνατότητες είναι ανοιχτές, προσθέτοντας ότι περιμένουμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη μπορούν να ανταποκριθούν στην περίπτωση αυτή και αυτό θα αποτελούσε την καλύτερη εναλλακτική λύση. Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι οι αποφάσεις που θα λάβει η Ελλάδα μετά το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 25 και 26 Μαρτίου θα βασίζονται στη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας και στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ελληνικού λαού και της χώρας, τονίζοντας παράλληλα ότι θα θέλαμε αυτή μας η επιθυμία να συμπέσει με ευρωπαϊκή λύση.

    Τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Μπαρόζο επανέλαβαν ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε χρήματα από την ΕΕ, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι παρά την εκφρασθείσα αλληλεγγύη και πολιτική στήριξη που έλαβε η Ελλάδα, εξακολουθεί να δανείζεται με πολύ υψηλό επιτόκιο το οποίο εκτός του οικονομικού αποτελεί πλέον και ηθικό πρόβλημα. Και είναι και ηθικό διότι, όπως σημείωσε, όταν ζητάς από τον άλλο να κόψει από το μισθό του δεν μπορεί τα χρήματα αυτά να χάνονται λόγω των πολύ υψηλών επιτοκίων.

    ΕΕ: "Αναδιαμόρφωση" της χρήσης παραγώγων

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της για την "αναδιαμόρφωση" ορισμένων παράγωγων τραπεζικών προϊόντων που χρησιμοποιήθηκαν σε κερδοσκοπικές κινήσεις επί του χρέους χωρών, κυρίως της Ελλάδας.

    "Θα προτείνω... ένα κείμενο για την αναδιαμόρφωση των ανοιχτών καθαρά κερδοσκοπικών πωλήσεων, και κυρίως των πωλήσεων που αφορούν τα Συμβόλαια Αντασφάλισης Κινδύνου (Credit Default Swaps, CDS) για ομόλογα χωρών ", δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Υπό την πίεση πολλών ευρωπαϊκών χωρών, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Γερμανία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεσμεύθηκε εδώ και περίπου δέκα ημέρες να εξετάσει τη δυνατότητα απαγόρευσης των καθαρά κερδοσκοπικών και ανοιχτών πωλήσεων επί των CDS που συνδέονται με τα χρέη χωρών.

    Ο Μισέλ Μπαρνιέ διευκρίνισε σήμερα ότι οι προτάσεις του για τα CDS που συνδέονται με το χρέος χωρών θα υποβληθούν "λίγο μετά" την κατάθεση πακέτου μεταρρυθμιστικών προτάσεων για το σύνολο των αγορών παραγώγων, τον προσεχή Ιούνιο και επέμεινε για το σημαντικό μέγεθος των αγορών αυτών.

    "Μιλάμε για 600.000 δισεκατομμύρια δολάρια επί των συναλλαγών αυτών των προϊόντων, το 80% των οποίων διαφεύγει κάθε ελέγχου, διαφάνειας, πλαισίου κανόνων και καταγραφής. Οφείλουμε να μετατοπίσουμε αυτή την αναλογία προς την άλλη κατεύθυνση", είπε.

    Α.Μέρκελ: "Λάθος μια εσπευσμένη υποστήριξη στην Ελλάδα"

    Την αντίθεση της χώρας της στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα επανέλαβε σθεναρά η γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, δηλώνοντας ότι μία εσπευσμένη υποστήριξη προς την Ελλάδα δεν είναι "η σωστή απάντηση", αλλά ότι πρέπει να "χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του".

    Η γερμανίδα καγκελάριος επέρριψε την ευθύνη των ελληνικών προβλημάτων στην ίδια την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι δεν είναι η κερδοσκοπία των οικονομικών αγορών που έφερε την Αθήνα σε δεινή θέση, αλλά "η παραβίαση επί σειρά ετών του Συμφώνου Σταθερότητας", και ότι οι κερδοσκοπικές κινήσεις απλά "επέτειναν" το φαινόμενο αυτό.

    "Μία εσπευσμένη εκδήλωση αλληλεγγύης δεν μπορεί να είναι η σωστή απάντηση", δήλωσε η γερμανίδα Καγκελάριος σε ομιλία της προς τους γερμανούς βουλευτές. "Αντίθετα, το πρόβλημα πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του", δηλαδή η Ελλάδα να βάλει μόνη της τάξη στα δημόσια οικονομικά της, πρόσθεσε η κα Μέρκελ.

    Δεν πρέπει να "δώσουμε μία πρόωρη βοήθεια, αλλά να μπει τάξη σε όλα αυτά, γιατί οτιδήποτε άλλο θα ήταν μοιραίο", σύμφωνα με την κα Μέρκελ.

    Η γερμανίδα Καγκελάριος τοποθετήθηκε επίσης υπέρ της δυνατότητας να εξαιρεθεί μία χώρα από την ευρωζώνη, ένα ενδεχόμενο στο οποίο έχει ήδη αναφερθεί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα "έσχατο μέτρο", σε περίπτωση που "μία χώρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις, ξανά και ξανά", πρόσθεσε η κα Μέρκελ.

    Οι μηχανισμοί του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, που προβλέπουν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων και προστίμων στις χώρες που παρεκκλίνουν από τους δημοσιονομικούς κανονισμούς, δεν μπορούν να εφαρμοστούν, δήλωσε επίσης η κα Μέρκελ, "στο βαθμό που μία χώρα δεν μπορεί να καταβάλει τα χρήματα, γιατί δεν έχει χρήματα".

    Α.Αλταφάζ: "Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο"

    Η Επιτροπή συνεργάζεται με τα κράτη μέλη της ευρωζώνης προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης, αν χρειαστεί, όχι μόνο της Ελλάδας, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν.

    Ο Α. Αλταφάζ σημείωσε ότι το Συμβούλιο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, διευκρίνισε τα τεχνικά ζητήματα της συντονισμένης βοήθειας προς την Ελλάδα και επανέλαβε την απόφαση του Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία: «τα κράτη μέλη της ευρωζώνης δεσμεύονται να λάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση για την ελληνική οικονομία, η οποία θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί άμεσα εφόσον χρειαστεί».

    Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι το χθεσινό Συμβούλιο Ecofin ενέκρινε τα πρόσθετα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα, προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 4% του ΑΕΠ, έως το τέλος του 2010 και σημείωσε ότι η Ελλάδα «βρίσκεται στο σωστό δρόμο». Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει κάνει τα καθήκοντά της, έχει λάβει θαρραλέες αποφάσεις, εφαρμόζοντας δύσκολα οικονομικά μέτρα για τον ελληνικό λαό.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ από το Βερολίνο, ο Α. Αλταφάζ δήλωσε ότι η βάση για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα είναι οι προσπάθειες της ίδιας της χώρας και σε αυτό το πλαίσιο εξελίσσονται και οι αποφάσεις από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

    Στη συνέχεια, ο Α. Αλταφάζ, ερωτηθείς σχετικά, επανέλαβε ότι για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, θα πρέπει πρώτα να ζητήσει βοήθεια η ίδια η χώρα και η σχετική απόφαση να ληφθεί από τους 27 ευρωπαίους ηγέτες σε Σύνοδο Κορυφής.

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσο έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των τεχνικών πτυχών του σχεδίου στήριξης, ο Α. Αλταφάζ επανέλαβε ότι το Συμβούλιο Eurogroup διευκρίνισε τα τεχνικά ζητήματα του πακέτου ενίσχυσης προς την Ελλάδα, αλλά η επεξεργασία τους δεν έχει ολοκληρωθεί.

    Ντομινίκ Στρος-Καν: " Για την Ελλάδα θα υπάρξει λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο"

    Διακριτικές αποστάσεις από την ιδέα της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, κράτησε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος αναφορικά με την Ελλάδα δήλωσε ότι τα προβλήματά της είναι πολύ πιο άμεσα και δεν πρόκειται να επιλυθούν στο πλαίσιο ενός συζητούμενου ακόμα Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

    Οι δηλώσεις του Στρος-Καν έγιναν στο πλαίσιο μιας ανοιχτής συζήτησης που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα τον «εκσυγχρονισμό του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», στην οποία έλαβαν επίσης μέρος ο Επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ και ο πρόεδρος του Συμβουλίου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ΕΕ Μάριο Ντράγκι.

    Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Άννυς Ποδυματά, ο επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι για την Ελλάδα θα υπάρξει λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε σχέση με την υποστήριξη που χρειάζεται, ενώ παράλληλα εξέφρασε και την ικανοποίησή του για τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση. Σε ότι αφορά τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ο Στρος-Καν τόνισε ότι "εάν πρόκειται για έναν μηχανισμό που θα διασφαλίζει την δυνατότητα να διατεθούν κονδύλια ώστε να βοηθηθεί μία χώρα εντός της ζώνης του ευρώ, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα".

    Αναφορικά με την Ελλάδα στο ίδιο μήκος κύματος με τον επικεφαλής του ΔΝΤ κινήθηκε και ο Μάριο Ντράγκι, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία από εδώ και στο εξής είναι η εφαρμογή των ελληνικών μέτρων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι αγορές θα ανταποκριθούν ανάλογα και θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να δανειστεί με λογικά επιτόκια. Ωστόσο, ο Μ. Ντράγκι τόνισε ότι η Ελλάδα έχει άμεσες ανάγκες ρευστότητας, οι οποίες δεν απαιτούν την δημιουργία νέων θεσμών όπως το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο για να αντιμετωπιστούν.

    Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο κερδοσκοπικών παιχνιδιών με εργαλεία τα Credit Default Swaps (CDS), δηλαδή τα ασφάλιστρα για την κάλυψη του κινδύνου πτώχευσης της Ελλάδας, τόσο ο Μάριο Ντράγκι, όσο και ο Ντομινίκ Στρος-Καν σημείωσαν ότι θα χρειαστεί χρόνος για να καταστεί σαφές ποιο ρόλο διαδραμάτησαν στην περίπτωση της Ελλάδας.

    Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να υποβάλει νέες νομοθετικές προτάσεις για το ρόλο αυτών των ασφαλίστρων, κατά τρόπο ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες διενέργειας κερδοσκοπικών παιχνιδιών με αντικείμενα τα κρατικά χρέη.

    [02] Μετά το Πάσχα στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό Video

    "Η Κυβέρνηση, όπως έχουμε κατ' επανάληψη αναφέρει, δεν πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας, τρόπο υπολογισμού συντάξεων), τουλάχιστον για όσους έχουν θεμελιώσει ή θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το 2013", διευκρίνισαν σε κοινή τους δήλωση οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με αφορμή την ανησυχία, που δημιουργούν ορισμένοι στους εργαζόμενους, σχετικά με τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

    Στη δήλωσή τους, οι υπουργοί επεσήμαναν ότι κανένα νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό δεν προωθείται εν κρυπτώ και μάλιστα με άμεση εφαρμογή, καθώς και ότι κανένας εργαζόμενος δεν έχει λόγο να αποχωρήσει για συνταξιοδότηση, φοβούμενος ανατροπή των δικαιωμάτων του.

    Στο μεταξύ, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του κοινωνικού διαλόγου για το Ασφαλιστικό ολοκλήρωσε τις εργασίες της και παρέδωσε το πόρισμά της στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Το πολυσέλιδο πόρισμα της επιτροπής περιλαμβάνει δώδεκα σημεία σύγκλισης των μελών της τα οποία περιγράφουν μάλλον γενικές κατευθύνσεις παρά συγκεκριμένα μέτρα.

    Ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτήρισε ως μονόδρομο την υλοποίηση των κατευθύνσεων αυτών και δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται ώστε αμέσως μετά το Πάσχα να παρουσιαστεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

    Ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης σημείωσε ότι τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα δεν θα θιγούν και ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν με χρόνο αρχής το 2018.

    Σε ερώτηση για το αν θα μπει πλαφόν στις συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απάντησε ότι "έχουν σχεδιαστεί όλα όσα ήταν να σχεδιαστούν. Όλα όσα θα καταγραφούν στο σχέδιο νόμου έχουν αρχίσει ήδη να καταγράφονται και απομένει να ολοκληρωθούν δύο στάδια προ του Πάσχα. Το πρώτο στάδιο, το οποίο έχουμε ήδη ζητήσει, είναι η συνεδρία του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, όπου θα εκθέσουμε τις βασικές αρχές του Ασφαλιστικού. Το δεύτερο στάδιο είναι η διαδικασία της κοινοβουλευτικής διαβούλευσης βάσει του άρθρου 36 παράγραφος 7 του κανονισμού της Βουλής, την οποία θα ζητήσουμε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Συνεπώς, σε ό,τι αφορά τις γενικές γραμμές και το σχεδιασμό, θέλουμε να έχουμε τελειώσει πριν το Πάσχα, με στόχο να καταθέσουμε το σχέδιο νόμου αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα ούτως ώστε στα μέσα Μαΐου να έχει τελειώσει και η κοινοβουλευτική διαδικασία με τη ψήφιση του νόμου".

    Αναφορικά με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τις σχέσεις εργασίας, και συγκεκριμένα για τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι "εμείς ζητήσαμε οι μελετητές του ΟΟΣΑ να έχουν περισσότερα στοιχεία για το πώς ακτινογραφείται το ελληνικό εργασιακό τοπίο. Τους επισήμανα ότι σε μία χώρα που έχει 75% οικογενειακές επιχειρήσεις, δηλαδή επιχειρήσεις που δουλεύουν άτομα μίας μόνο οικογένειας, δεν μπορεί ο ΟΟΣΑ να ζητά παραπέρα ευελιξία".

    Στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το Ασφαλιστικό διατυπώνονται απόψεις και θέσεις μελών της που αφορούν στην αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, στην ενοποίηση των Ταμείων σε τρία, στον έλεγχο των δαπανών υγείας και φαρμακευτικών, σε δέσμη μέτρων για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, στο διαχωρισμό των κλάδων υγείας από τον κλάδο συντάξεων και στην αντιμετώπιση της διαδοχικής ασφάλισης.

    Τα δώδεκα σημεία σύγκλισης της επιτροπής για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού Συστήματος είναι τα εξής:

    1. Ανάγκη διαρκούς αναλογιστικής επιτήρησης του συστήματος

    2. Περιορισμός της εισφοροδιαφυγής. Η επιτροπή υπολογίζει ότι το 2010 η εισφοροδιαφυγή ξεπερνά τα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνει ότι το ποσό αυτό αφορά μόνον τις καθυστερούμενες εισφορές και όχι αυτές που σχετίζονται με την ανασφάλιστη εργασία και όλα τα μέλη της επιτροπής συμφωνούν για την πρωταρχική ανάγκη λήψης μέτρων.

    3. Καθιέρωση παγίου τρόπου ρύθμισης των οφειλών προς τα ταμεία.

    4. Ανεύρεση πρόσθετων πόρων για την επαρκή χρηματοδότηση του Συστήματος. Στο σημείο αυτό παρατίθεται η γνώμη της ΓΣΕΕ για την δημιουργία ενός αποθεματικού αλληλεγγύης και σημειώνεται ότι η πρόταση για επιβολή φόρου υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης παρέμεινε μειοψηφική.

    5. Βέλτιστη αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

    6. Έλεγχος των ιατρικών δαπανών

    7. Εντατικοποίηση του ελέγχου των φαρμακευτικών δαπανών

    8. εκλογίκευση του συστήματος απονομής αναπηρικών συντάξεων

    9. Νέα αρχιτεκτονική του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η επιτροπή συμφώνησε επί της αρχής για το χωρισμό του προνοιακού τμήματος από το ανταποδοτικό δεν κατέληξε όμως σε ένα συγκεκριμένο σχήμα βασικής και αναλογικής σύνταξης.

    10. Διαχωρισμός του κλάδου Υγείας από τη σύνταξη. Η επιτροπή θεωρεί ως απαραίτητο στοιχείο τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Υγείας (ΕΤΑΥ) το οποίο ισχυρίζεται ότι έχει υλοποιηθεί με επιτυχία στην Γερμανία και την Αυστρία. Σημειώνει επίσης ότι σταδιακά όλες οι υποδομές Υγείας των ταμείων θα περάσουν στο ΕΣΥ.

    11. Περαιτέρω ουσιαστική και διοικητική ενοποίηση των ταμείων. Η επιτροπή υποστηρίζει πρωτίστως τις ενιαίες ρυθμίσεις σημειώνοντας ότι αν οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους τους ασφαλισμένους τότε δεν θα υπάρχει λόγος ύπαρξης περισσοτέρων του ενός ταμείων.

    12. Αναγκαία βελτίωση της νομοθεσία για την διαδοχική ασφάλιση.

    ΙΚΑ: Ηλεκτρονικός έλεγχος συνταγών

    Ξεκινά η πρώτη φάση ηλεκτρονικoύ ελέγχου συνταγογράφησης που περιλαμβάνει τη σάρωση των συνταγών του ΙΚΑ πιλοτικά σε Λαμία και Λάρισα και από 1/5/2010 σε όλη την Ελλάδα.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, το σύστημα σκανάρει 135.000 συνταγές την ημέρα και θα εκκαθαρίζει τις συνταγές του μήνα μέσα στον επόμενο μήνα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει εικόνα της φαρμακευτικής δαπάνης σε πρώτο χρόνο. Μέχρι τώρα η διαδικασία έπαιρνε μήνες με πολλά σφάλματα και αμφίβολα αποτελέσματα γιατί γινόταν χειρόγραφα (2.700.000 συνταγές κάθε μήνα )

    Από 1/6/2010 ξεκινά σε όλη την Ελλάδα και για τα υπόλοιπα ταμεία ενώ γίνεται προσπάθεια και για νωρίτερα.

    Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου: "Αποτελεί προπομπό ενός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην πηγή, δηλαδή στο γιατρό, όπως έχουμε δεσμευτεί και στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, κάτι για το οποίο θα είμαστε έτοιμοι το καλοκαίρι.

    Η τωρινή φάση δίνει το μήνυμα ότι κανείς πια δε μπορεί να συνταγογραφεί ανεξέλεγκτα. Ήδη τις πρώτες μέρες της εφαρμογής του οι ενδείξεις μιλούν για 10% ίσως και λίγο παραπάνω, μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Με το σύστημα φιλοδοξούμε να βάλουμε τέρμα σε φαινόμενα απάτης και διαφθοράς που ταλανίζουν το χώρο του φαρμάκου και έχουν εκτινάξει τα έξοδα των ασφαλιστικών ταμείων για το φάρμακο σε ποσά πάνω από 6.000.000 ευρώ.

    Παράλληλα με την αυστηροποίηση των ποινών των παραβατών θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι φαινόμενα σαν αυτά που ΄΄βλέπει΄΄ τώρα πια το σύστημα (π.χ. γιατρός που συνταγογραφεί έως και 100 ή και 200 φορές πάνω από το μέσο όρο των γιατρών της περιοχής), δεν είναι αποδεκτά.

    Τέλος, διασφαλίζουμε καλύτερη ποιότητα παρεχομένων υπηρεσιών στους ασθενείς αφού εν τέλει μειώνουμε την υπερσυνταγογράφηση και τη προκλητή ζήτηση που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους".

    Αποφάσεις περικοπών υγείας

    Το ΙΚΑ μειώνει τις δαπάνες, μεταξύ άλλων, υποκοστολογώντας υλικά των οποίων οι τιμές είχαν ξεφύγει, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας. Τις νέες αυτές τιμολογήσεις θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι Φ.Κ.Α.

    "Οι νέες αυτές τιμές αφορούν τις ιδιωτικές κλινικές και πρέπει να επεκταθούν και στα δημόσια νοσοκομεία. Η αρμόδια υπουργός κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα επεκτείνει το μέτρο αυτό εντός των επόμενων ημερών. Είναι φανερό πως η υποκοστολόγηση δεν σταματά εδώ, αλλά θα καλύψει όλα τα υλικά και τις σχετικές υπηρεσίες" τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

    Αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το ΙΚΑ για τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας:

    - Υλικά για επεμβάσεις καταρράκτη

    Μείωση κόστους των υλικών κατά 50-60%

    Προσδοκώμενο όφελος: 15.000.000 ευρώ

    - Υλικά αγγειοπλαστικών στεφανιαίων αγγείων (στεντ - μπαλόνια)

    Μείωση κόστους κατά 60%

    Προσδοκώμενο όφελος: 30.000.000 ευρώ

    - Υλικά λαπαροσκοπικών επεμβάσεων

    Μείωση κόστους κατά 30%

    Προσδοκώμενο όφελος: 6.000.000 ευρώ

    - Κατάργηση χειρουργικών υλικών μιας χρήσης

    (ηλεκτρόδια εξάχνωσης - συρρίκνωση ιστών)

    Προσδοκώμενο όφελος: 600.000 ευρώ

    - Υλικά για αγγειοπλαστικές επεμβάσεις περιφερικών αγγείων

    Η μείωση κόστους αφορά επεμβάσεις σε ιδιωτικά θεραπευτήρια - κλινικές. Ανάλογη ενέργεια πρέπει να γίνει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, για τα νοσοκομεία (συναρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας).Τα οικονομικά οφέλη θα προκύψουν κατά την εκκαθάριση των νοσηλείων μέσα στους επόμενους 3 - 4 μήνες.

    Για το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται οι παρακάτω αποφάσεις:

    - Καθορισμός ανώτατης αποδιδόμενης τιμής για χειρουργικά ορθοπεδικά υλικά, υλικά σπονδυλοδεσίας, υλικά οστεοσύνθεσης.

    - Καθορισμός ανώτατης αποδιδόμενης τιμής για συσκευές. υποστήριξης αριστεράς και δεξιάς κοιλίας (τεχνητή καρδιά). Το κόστος των οποίων φτάνει τις 180 - 206.000 ευρώ.

    - Μείωση κόστους σε βηματοδότες όλων των τύπων.

    - Καθορισμός ανώτατης αποδιδόμενης τιμής σε στεντ ενδοσκοπικά και ουρολογικά.

    -

    [03] Διακοπές ρεύματος

    Με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο συναντήθηκαν το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

    Το πρωί συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ απέκλεισαν για λίγη ώρα, την είσοδο των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη.

    Νέο πρόγραμμα περικοπών στην ηλεκτροδότηση ανακοίνωσε το απόγευμα η ΔΕΗ, με την διευκρίνιση ότι η εφαρμογή του θα εξαρτηθεί από το πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί η ζήτηση ρεύματος κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από 7:00 μμ έως και 9:00 μμ.

    Η επιχείρηση αναφέρει ότι ύστερα από επικοινωνία με μεγάλους πελάτες (βιομηχανία) συμφωνήθηκε μείωση της κατανάλωσής τους κατά 65 MW περίπου, όσο περίπου ήταν και χθες, ενώ ίδια παραμένει και η κατάσταση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

    Προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων

    Προβλήματα έχουν προκύψει στη λειτουργία πολλών νοσοκομείων, όπου εξυπηρετούνται μόνο έκτακτα περιστατικά, καθώς κλείνουν κλινικές επειδή δεν υπάρχουν γιατροί να εφημερεύσουν.

    Ακαρπη" απέβη η συνάντηση των γιατρών του ΕΣΥ, που πραγματοποιούν επ΄αόριστον επίσχεση εργασίας, με την υπουργό Υγείας παρά τη δέσμευσή της ότι θα καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα από τις εφημερίες του Δεκεμβρίου.

    Όπως εξήγησε η υπουργός, το κονδύλι που έχει προβλεφθεί στον φετινό προϋπολογισμό για τις εφημερίες του ΕΣΥ είναι 395 εκατ., το οποίο όμως, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών, εμφανίζεται ήδη μειωμένο κατά 17% σε σχέση με πέρσι.

    Η υπουργός τόνισε στους γιατρούς ότι «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εφημεριών του Δεκεμβρίου και άλλα υπόλοιπα του 2009. Υπάρχει ήδη έγκριση και τα ποσά θα καταβληθούν άμεσα στους γιατρούς».

    Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών χαρακτήρισαν «άκαρπη» τη συνάντηση, τονίζοντας ότι η υπουργός δεν δεσμεύτηκε για την τήρηση της κλαδικής συμφωνίας, που υπεγράφη πέρσι για τις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ. Τόνισαν, μάλιστα, ότι η επίσχεση εργασίας θα συνεχιστεί στα νοσοκομεία εκείνα, που δεν έχουν εξοφληθεί τα δεδουλευμένα των εφημεριών.

    Επίσης, είπαν ότι σε κάποια τμήματα νοσοκομείων κάποιοι γιατροί εφημερεύουν πλέον, χωρίς να πληρώνονται, και διευκρίνισαν ότι οριστικές αποφάσεις για τις κινήσεις του κλάδου θα ληφθούν σε συνεδρίαση της ΟΕΝΓΕ.

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Στάθης Τσούκαλος, επισκεπτόταν τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, στον οποίο κατέθεσε υπόμνημα, όπου παραθέτει το «επικίνδυνο της κατάστασης, που θα δημιουργηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στη λειτουργία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, λόγω της δραματικής μείωσης των κονδυλίων των εφημεριών».

    Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ

    Με πορεία, που ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατέληξε έξω από την Βουλή στο Σύνταγμα ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο που διοργάνωσαν χθες το απόγευμα η ΑΔΕΔΥ, η Δ.Ο.Ε., το Συντονιστικό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και Ομοσπονδίες Εργαζομένων.

    Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια χαιρετισμό εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ απηύθυνε ο Ηλίας Βρεττάκος, ο οποίος έκανε λόγο για μια κυβέρνηση που δεν «καταλαβαίνει», σημειώνοντας παράλληλα ότι πρωθυπουργός «παίρνει συγχαρητήρια» από τους ξένους ηγέτες για τα αντιλαϊκά μέτρα που έλαβε. Επίσης είπε πως οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι έχοντες και οι κατέχοντες, βρίσκονται στο απυρόβλητο, μίλησε για μια πολιτική άδικη και αδιέξοδη - και μέσω του φορολογικού - και προανήγγειλε συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Τέλος κάλεσε τις οργανώσεις να συνεχίσουν τον αγώνα για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, καλώντας και νέο συλλαλητήριο την επόμενη Τρίτη καθώς και νέα γενική απεργία.

    Χαιρετισμό εκ μέρους της ΟΛΜΕ απεύθυνε η Αγγελική Φατούρου που ζήτησε μεταξύ άλλων να πληρώσουν την κρίση οι έχοντες και έκανε λόγο για ένα «σχολείο της αγοράς» που θα ανήκει στους δήμους και στις περιφέρειες με ωρομίσθιους δασκάλους με ελαστικές θέσεις εργασίας, το οποίο με νομοσχέδιο ετοιμάζει το Υπ. Παιδείας.

    Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Ανδρέας Πράσινος, πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Αθηνών, ο οποίος δήλωσε πως το σχέδιο Καλλικράτης έχει σκοπό να διαλύσει όλα τα εργασιακά κεκτημένα και μίλησε για συνάδελφους που έχουν φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης.

    Επίσης μίλησε η Δέσποινα Κουτσούμπα από το σύλλογο υπαλλήλων του Υπ. Πολιτισμού, που είπε πως σε αυτόν τον αγώνα έχει σημασία οι εργαζόμενοι να κάνουν συντονισμένους αγώνες προκειμένου να παρθούν τα μέτρα πίσω και κατήγγειλε την επίθεση με χημικά στην πρόσφατη πορεία εργαζομένων τις 11 Μαρτίου. Τέλος, ο Βασίλης Συλαϊδής, από το σωματείο της Ιντρακόμ έκανε λόγο για προοπτική και ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο που πηγάζει μέσα από αυτούς τους αγώνες.

    Ακολούθησε πορεία μέσω των οδών Πανεπιστημίου μέχρι τα Χαυτεία και μετά μέσω της οδό Σταδίου προς το Σύνταγμα.

    Η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει νέο συλαλλητήριο για την ερχόμενη Τρίτη 23/3, το απόγευμα στα Προπύλαια, καθώς και νέα απεργιακή κινητοποίηση, την ημερομηνία της οποίας αναμένεται να αποφασίσει τις προσεχείς ημέρες.

    Δικογραφία σε βάρος τριών για την επίθεση κατά του προέδρου της ΓΣΕΕ

    Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των δραστών της επίθεσης σε βάρος του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου που είχε γίνει κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, στις 5 Μαρτίου στο Σύνταγμα.

    Οπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, πρόκειται για τρία άτομα και συγκεκριμένα δύο ιδιωτικούς υπαλλήλους, 33 και 37 ετών και έναν φοιτητή, 32 ετών, τα οποία είχαν συλληφθεί και στο παρελθόν για συμμετοχή σε επεισόδια.

    Οι κατηγορούμενοι εντοπίστηκαν από τα βίντεο και αναγνωρίστηκαν από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο.

    Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, η οποία απεστάλη στον εισαγγελέα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 March 2010 - 19:30:21 UTC