Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα τα καταφέρουμε με τις δικές μας δυνάμεις"
  • [02] "Παλινωδίες και κινδυνολογία"

  • [01] "Θα τα καταφέρουμε με τις δικές μας δυνάμεις"

    «Η Ελλάδα δεν είναι πια δακτυλοδεικτούμενη από τους συμμάχους της. Η μάχη έχει πλέον να κάνει με τις διεθνείς αγορές και με το μέλλον της χώρας - και σβ αυτήν ζητώ την συνεργασία όλων των κομμάτων» ανέφερε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που διεξάγεται με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κος Παπανδρέου περιέγραψε τις «δραματικές στιγμές» που πέρασε η χώρα, οδηγούμενη και σε μια μεγάλη υποβάθμιση του διεθνούς της προφίλ. Με την διεθνή οικονομική κρίση - εξήγησε ο Πρωθυπουργός - και σε συνδυασμό με την έλλειψη αξιοπιστίας εκ μέρους της χώρας μας, ήταν εύκολο να γίνει η Ελλάδα δαχτυλοδεικτούμενη, «το μαύρο πρόβατο, το πειραματόζωο στη νέα φάσης της διεθνούς κρίσης. Δυστυχώς, μερικοί πολιτικοί και κάποια μμε, θέλησαν, παίζοντας με τον λαϊκισμό και τις προκαταλήψεις των ψηφοφόρων τους, να γίνει η Ελλάδα το εξιλαστήριο θύμα, ο αποδιοπομπαίος τράγος για τα δεινά των υπολοίπων. Αυτή η κατάσταση, δεν θα ανατρεπόταν με ευχολόγια, ξόρκια, καταγγελίες, ή με τον φόβο του πολιτικού κόστους. Για να πείσουμε, ήταν επιβεβλημένο να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, για να ανατρέψουμε την κακή εικόνα όπου βρεθήκαμε».

    Στο παραπάνω πλαίσιο, η κυβέρνηση έδωσε την πρώτη μάχη για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας ως χώρα, κερδίζοντάς την απέναντι στους συμμάχους της: «Φτάσαμε στο σημείο να ακούμε ευφάνταστα σενάρια εξόδου της χώρας μας από το ευρώ. Πρόκειται περί αστειότητας, που μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν. Σήμερα η Ελλάδα, δεν είναι το πρόβλημα. Είναι μια αξιόπιστη χώρα που μπορεί να αναμετριέται υπεύθυνα με τα δικά της προβλήματα. Δεν είμαστε, ούτε δέχεται κανένας Έλληνας να είναι επαίτης. Δεν έχουμε ζητήσει εμείς χρήματα. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι με όλα αυτά που κάνουμε, η χώρα μας θα τα καταφέρει» διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός.

    Έχοντας αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας απέναντι στους συμμάχους της, μένει πλέον για την κυβέρνηση, η δεύτερη μάχη, που αφορά τις διεθνείς αγορές. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη, αλλά έχει πια, μεγάλο αριθμό συμμάχων, ανάμεσα σε κείνους που αναγνωρίζουν ότι οι διεθνείς αγορές χρειάζονται κανόνες και ρυθμίσεις, αλλά και εκείνους που θέλουν την Ευρώπη και την ευρωζώνη να παίζουν πλέον, σημαντικό ρόλο σταθεροποίησης και ανάπτυξης».

    Συμμάχους ωστόσο, αναζητά η ελληνική κυβέρνηση και ανάμεσα στα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα. «Για την ΝΔ, έχω μιλήσει για τις ευθύνες της, και δεν θα επαναλάβω τα όσα έχω πει. Ας αποφασίσει η ίδια πως θέλει να σταθεί μπροστά στις αποφάσεις μας και θα αξιολογηθεί - όχι από εμένα αλλά από τον Ελληνικό λαό». Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του οποίου γίνεται η σημερινή συζήτηση, «όταν βρέθηκα κατβ ιδίαν με σας κε Τσίπρα, αλλά και με τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων, δεν σας έβαλα καν στο δίλημμα να στηρίξετε τα συγκεκριμένα μέτρα. Δεν θα περίμενα να μου πείτε ότι θέλετε να κόψουμε μισθούς, να βάλουμε ΦΠΑ, να μειώσουμε επιδόματα ως έκτακτα μέτρα. Ούτε ζήτησα στήριξη αυτών των συγκεκριμένων μέτρων από εσάς κ. Παπαρήγα ή από τον κ. Καρατζαφέρη. Σας απήλλαξα, αν θέλετε. Τα μέτρα ξέρουμε πως πονάνε και πόνεσαν και μας καθώς τα αποφασίσαμε. Θα περίμενα αυτό να το αναγνωρίσετε κε Τσίπρα, αλλά ούτε και αυτό το απαιτώ.

    Αυτό το οποίο όμως ζητώ, είναι σε αυτή την δεύτερη και πιο κρίσιμη φάση να υπάρξει πνεύμα συνεργασίας. Μπροστά μας είναι μια πιο σημαντική και θα έλεγα και πιο δημιουργική και ελπιδοφόρα μάχη. Είναι οι μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος, ώστε ποτέ ξανά να μην βρεθούμε σε αυτή την θέση» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός επισκόπησε την κυβερνητική πολιτική για την ανάπτυξη, την παιδεία, το χτύπημα των κυκλωμάτων στην υγεία και ιδίως, για την νέα φορολογική πολιτική: «Ξεκινούμε από τους ίδιους μας τους εαυτούς, με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των βουλευτών. Είναι το πρώτο και απαραίτητο βήμα για να πείσουμε την κοινωνία πως αλλάζουμε εποχή και κτίζουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μαζί της (β¦) Αλλάζουμε το πρότυπο στην Ελληνική κοινωνία στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους νέους: Ότι η επιτυχία σας εξαρτάται από τη δική σας προσπάθεια και αξία και όχι από τα κονέ με βουλευτικά ή κομματικά γραφεία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Παπανδρέου.

    [02] "Παλινωδίες και κινδυνολογία"

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, που είχε και την πρωτοβουλία για την αποψινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Ο κ. Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για παλινωδίες, κινδυνολογία και καταστροφική πολιτική που οδηγεί την ελληνική οικονομία σε μεγάλη ύφεση και τον πρωθυπουργό, ότι εμφανίζεται να μην έχει την αίσθηση ότι ζει στην Ελλάδα αλλά σε άλλη χώρα.

    Παράλληλα, μίλησε για καταστροφικές επιλογές της 3ης Μαρτίου, για ανάγκη ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, ενώ τάχθηκε κατά της προσφυγής της χώρας μας στο ΔΝΤ τονίζοντας ότι οι διεκδικήσεις και οι αναζητήσεις λύσεων μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να δοθούν.

    Ο κ. Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση λέγοντας ότι "με την κινδυνολογία που η ίδια καλλιεργούσε, αλλά και με τις παλινωδίες της παρέδωσε τη χώρα βορρά στους κερδοσκόπους".

    Απευθυνόμενος δε προσωπικά στον κ. Παπανδρέου και αφού τον κατηγόρησε ότι "εμφανίζεται σαν να έπεσε με αλεξίπτωτο στη χώρα στις 4 του Σεπτέμβρη" ανάφερε χαρακτηριστικά:

    "Εσείς δεν θα κριθείτε βεβαίως για το παρελθόν, αλλά κυρίως για όσα κρίσιμα συμβαίνουν τους πεντέμισι μήνες που κυβερνάτε. Δεν θα σας κατηγορήσει ο ελληνικός λαός για το πως φτάσαμε στην άκρη του γκρεμού, αλλά γιατί με τους χειρισμούς σας, τις επιλογές και τις παλινωδίες σας, μια χώρα που ήταν στη άκρη του γκρεμού της δώσατε μια και έπεσε στην άβυσσο".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση στις 3 Μαρτίου, «καταστροφικές επιλογές χωρίς αναπτυξιακή προοπτική που βυθίζουν σε βαθύ σκοτάδι και σε ύφεση την ελληνική οικονομία».

    «Επιλέγετε Θατσερική πολιτική που θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. Το δημόσιο χρέος θα μεγαλώσει ακόμα και αν καταφέρουμε να δανειστούμε με λιγότερα επιτόκια», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

    Σχολιάζοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και δεν θα αφήσει να χρεοκοπήσει η χώρα, τόνισε χαρακτηριστικά:

    "Αυτά έπρεπε να τα πείτε στις αρχές. Γιατί πριν μας ρίξατε στο παγόβουνο έπρεπε να στρίψετε το τιμόνι του πλοίου. Η κατάσταση ήταν πράγματι δύσκολη. Πηγαίναμε στο παγόβουνο αλλά υπήρχε η ελπίδα. Εσείς όμως, αντί να στρίψετε το τιμόνι πατήσατε γκάζι. Καταστρέψατε και την ελπίδα καλώντας να πληρώσουν το μάρμαρο τα συνήθη υποζύγια».

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε στη συνέχεια ότι η κρίση ήταν υπαρκτή, δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη, κάλεσε την κυβέρνηση να μην κρύβεται πίσω από το δάχτυλο της και να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και εκτίμησε ότι πολύ σύντομα θα παρθούν και άλλα πιο σκληρά μέτρα.

    Ακόμα επέρριψε ευθύνες για τις αιτίες της κρίσης σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις για "τις εγκληματικές τους πολιτικές" και πρόσθεσε ότι απλά η σημερινή κυβέρνηση Παπανδρέου δίνει τη χαριστική βολή.

    Έντονα επικριτικός ήταν ο κ. Τσίπρας και για το φορολογικό νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για βαρβαρότητα, παλινωδίες, σκόπιμες διαρροές και μαθητευόμενους μάγους και τονίζοντας ότι "το ΠΑΣΟΚ έχασε μια τελευταία ευκαιρία να δώσει την εικόνα μιας στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης".

    Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε την ανάγκη ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι «υπάρχει άλλος δρόμος και άλλη επιλογή διεξόδου από την κρίση, πέρα από την καταστροφική επιλογή της 3ης του Μάρτη».

    «Από τη στιγμή που δεν είστε θέση να συγκρουστείτε και να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων, μόνη λύση είναι να διεκδικήσουν ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, οι ίδιοι οι πολίτες που σας πίστεψαν. Και εμείς θα το διεκδικήσουμε το άλλο μοντέλο διακυβέρνησης μαζί με τη δική σας βάση, που ζητά εναγωνίως άλλο δρόμο. Το μέλλον μας δεν μπορεί να είναι η ελληνική χρεοκοπία», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 March 2010 - 19:30:18 UTC