Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαβουλεύσεις πριν τη σύνοδο κορυφής
  • [02] Μήνυση κατά της Daimler για δωροδοκία
  • [03] "Μύθος η μεγάλη περιουσία"
  • [04] "Βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ"
  • [05] Συνέχεια κινητοποιήσεων

  • [01] Διαβουλεύσεις πριν τη σύνοδο κορυφής

    Εντονες διαβουλεύσεις διεξάγονται στην Ευρώπη για το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αύριο στις Βρυξέλλες.

    Στη βελγική πρωτεύουσα μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει μια ευρωπαϊκή λύση για το δανεισμό. Υπογράμμισε, πως εάν κάποιοι επιμείνουν να μη δημιουργηθεί ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, τότε θα θέσει ο ίδιος το θέμα στη σύνοδο κορυφής, σε συνεργασία με την Ισπανική Προεδρία.

    Σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου διπλωμάτη στο Γαλλικό Πρακτορείο οι χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την εφαρμογή μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα.

    Η απόφαση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, συνδυάζει συνεισφορά από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αναμένεται να οριστικοποιηθεί στη διάρκεια της συνάντησης των ηγετών της ευρωζώνης αύριο, ακριβώς πριν από τη σύνοδο κορυφής των "27".

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αποφασίσει αυτήν την εβδομάδα τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν "σοβαρά προβλήματα" στο ευρώ, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν.

    "Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρομι. Η Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα (στο ευρώ) ή μπορούμε να πάρουμε μαθήματα από αυτήν την κρίση", πρόσθεσε και σημείωσε ότι υπάρχουν ορισμένες εναλλακτικές λύσεις στο τραπέζι για την βοήθεια προς την Ελλάδα, ενώ σημείωσε πως δεν βλέπει να υπάρχει πρόβλημα με την παροχή βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς την Ελλάδα.

    Ωστόσο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκτιμά πως μια προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να βοηθήσει την Ελλάδα πρέπει να αποκλειστεί επειδή θα έβλαπτε το ευρώ.

    "Αν υπάρξει προσφυγή στο ΔΝΤ, η εικόνα του ευρώ θα γινόταν αυτή ενός νομίσματος που δεν μπορεί να επιβιώσει παρά χάρη στη βοήθεια ενός διεθνούς οργανισμού στον οποίο οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πλειοψηφία και όπου οι Αμερικανοί και οι Ασιάτες (αντιπρόσωποι) έχουν ολοένα και περισσότερη επιρροή", εκτιμά ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ, στο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit που κυκλοφορεί αύριο Πέμπτη.

    Η πρόσφατη αντίδραση των αγορών έδειξε σε ποιο σημείο "μπορεί να βλάψει τη σταθερότητα του ευρώ" η επίκληση μιας παρέμβασης του ΔΝΤ, προσθέτει στη συνέντευξη αυτή.

    Ο τραπεζίτης βλέπει τον κίνδυνο να επιβάλει το ΔΝΤ "τους κανόνες του στο σύνολο της ζώνης του ευρώ και επίσης στη νομισματική πολιτική" της ΕΚΤ, η ανεξαρτησία της οποίας στον τομέα αυτό επικυρώθηκε με τη συνθήκη του Μάαστριχτ.

    "Έχουμε μια πιο φιλόδοξη ιδέα για τη σταθερότητα των τιμών απ' ό,τι πολλοί οικονομολόγοι το ΔΝΤ", συνεχίζει ο Μπίνι Σμάγκι αναφερόμενος σε μια πρόταση που κατατέθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου από τον επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ, τον Γάλλο Ολιβιέ Μπλανσάρ, να εξεταστεί η δυνατότητα για τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν το στόχο του πληθωρισμού ως το 4% για να μπορούν να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις κρίσεις.

    Η πρόταση απορρίφθηκε κατηγορηματικά από την πλευρά της ΕΚΤ, η πρωταρχική αποστολή της οποίας έγκειται στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και για την οποία οι τιμές είναι σταθερές όταν αυξάνονται μεσοπρόθεσμα ελαφρώς πάνω από το 2%.

    Η ΕΚΤ έχει ήδη κάνει γνωστή δια του προέδρου της Ζαν-Κλοντ Τρισέ την επιφύλαξή της όσον αφορά μια παρέμβαση του ΔΝΤ που προχωρεί "πέραν μιας τεχνικής βοήθειας" στην ελληνική κρίση.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, σχεδιάζει να συγκαλέσει μια σύνοδο κορυφής των χωρών της ζώνης του ευρώ για να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπός του Ντίρκ ντε Μπάκερ.

    "Αυτή είναι μια ενδεχόμενη λύση, την οποία σκέφτεται", δήλωσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι ο κ. Βαν Ρόμπεϊ είχε μιλήσει για αυτό το ενδεχόμενο την Δευτέρα το βράδυ στις Βρυξέλλες σε κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο με τους υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ένωσης.

    Λίγο νωρίτερα, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Χοσέ Λουίς Θαπατέρο είχαν ζητήσει μια τέτοια συνάντηση των ηγετών του Eurogroup "ακριβώς πριν" από την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

    Ο Θαπατέρο εξήγησε ότι η ιδέα ήταν από την μία πλευρά να συζητήσουν για την "οικονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ" και από την άλλη για να βοηθήσουν "την Ελλάδα να προχωρήσει".

    Μια τέτοια διάσκεψη θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη το πρωί, λίγο πριν τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

    Αλλά θα χρειαστεί γι αυτό η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να δώσει τη συγκατάθεσή της.

    Στο μεταξύ, το Βερολίνο θέτει όρους, προκειμένου να αποδεχθεί μια ευρωπαϊκή δημοσιονομική βοήθεια για την Ελλάδα ως τελευταίο καταφύγιο, αλλά αξίωσε από τους εταίρους της στην ευρωζώνη να διαπραγματευτούν σκληρότερους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

    Ανώτερος αξιωματούχος της Γερμανίας παρουσίασε λεπτομερώς τους όρους για οποιονδήποτε μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα.

  • Η Ελλάδα θα πρέπει να μην μπορεί να έχει πρόσβαση στις πιστωτικές αγορές,

  • Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα πρέπει να συμβάλει σε οποιαδήποτε διάσωση,

  • Τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν για τη διαπραγμάτευση "επιπρόσθετων εργαλείων" για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πέραν των σημερινών κανόνων, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την αύξηση των χρεών και των ελλειμμάτων της Αθήνας, τα οποία προκάλεσαν κλυδωνισμούς στην ευρωζώνη.

    Επίσκεψη Παπανδρέου στον ΟΚΑΝΑ

    "Σε μία εποχή οικονομικής στενότητας η πολιτεία θα πρέπει να δείξει κοινωνική αλληλεγγύη. Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα. Θα παρακολουθώ το συντονισμό των υπουργείων για να υπάρξει μείωση στη λίστα αναμονής", δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, στο Πρόγραμμα Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, στο κέντρο της Αθήνας.

    Στην επίσκεψη μαζί του ήταν η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η υφυπουργός Φώφη Γεννηματά και η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Μένη Μαλλιώρη.

    Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι εγγεγραμμένα 750 άτομα. Συνολικά στην Ελλάδα, στα προγράμματα υποκατάστασης, που αφορούν τη χορήγηση μεθαδόνης και βουπρενοφρίνης, προκειμένου οι χρήστες σταδιακά να απεξαρτηθούν, είναι εγγεγραμμένα 4.809 άτομα.

    Στα προγράμματα της Αττικής είναι εγγεγραμμένοι 2.033 χρήστες, στη Θεσσαλονίκη 1.185 και στην υπόλοιποι Ελλάδα 1.589.

    Αυτή τη στιγμή στη λίστα αναμονής βρίσκονται 5.500 χρήστες. Όμως ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 6 χρόνια και 6 μήνες, χρόνος που μπορεί σε κάποιους να στοιχίσει και τη ζωή τους. Συνολικά, για τα προγράμματα υπάρχουν 20 χιλιάδες αιτήσεις, σύμφωνα δε με εκτιμήσεις οι χρήστες στη χώρα ανέρχονται σε 40 χιλιάδες.

    Σύμφωνα με τα προγράμματα απεξάρτησης στο χρήστη χορηγείται καθημερινά μία συγκεκριμένα δόση από τις παραπάνω ουσίες. Όμως ο χρήστης πρέπει συγχρόνως να παρακολουθείται με συστηματικές ουροληψίες, αλλά και ραντεβού με τους κοινωνικούς λειτουργούς και τους αρμόδιους γιατρούς, προκειμένου να διαπιστώνεται η εξέλιξη της κατάστασής του. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και μέχρι στιγμής οι ουσίες χορηγούνται μόνο από τον ΟΚΑΝΑ, που διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία. Το αίτημα του ΟΚΑΝΑ είναι για το 40% από τους 750, οι οποίοι είναι σταθεροποιημένοι ασθενείς, οι ουσίες να χορηγούνται μία φορά την εβδομάδα ή κάθε 15 ημέρες, ώστε να αποσυμφορηθεί ο αριθμός των ασθενών που παρακολουθούνται καθημερινά και να μπορέσει να εισαχθεί στα προγράμματα μεγαλύτερος αριθμός απ' αυτούς που έχουν διατυπώσει το ανάλογο αίτημα.

    Γι' αυτό και όπως είπε ο πρωθυπουργός, πρόκειται να παρακολουθήσει το χειρισμό του αιτήματος από τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε η αποσυμφόρηση της καθημερινής έλευσης να γίνει προγραμματισμένα, ώστε οι ασθενείς να μην υποτροπιάσουν.

    Από τους κοινωνικούς λειτουργούς του προγράμματος επισημάνθηκε το σοβαρό πρόβλημα στην κοινωνική ένταξη, όσων απεξαρτώνται, λόγω σοβαρών ελλείψεων στις προνιακές δομές και στο θέμα της στέγασης, καθότι ένας μεγάλος αριθμός χρηστών που παρακολουθούν το πρόγραμμα παραμένουν άστεγοι.

    -

    [02] Μήνυση κατά της Daimler για δωροδοκία

    Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler είναι έτοιμη να πληρώσει 180 εκατομμύρια δολάρια ως πρόστιμο στο πλαίσιο συμφωνίας με την αμερικανική δικαιοσύνη για να κλείσει έρευνα σχετική με κατηγορίες για διαφθορά, δήλωσε σήμερα δικαστική πηγή.

    Η συμφωνία έχει ως στόχο τον τερματισμό τη ποινικής έρευνας της αμερικανικής δικαιοσύνης, καθώς και της παράλληλης έρευνας των χρηματιστηριακών αρχών, για τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία κατέβαλε μίζες σε 22 χώρες, δήλωσε η πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.

    Τόσο το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και η Daimler αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές.

    Η μήνυση η οποία κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσινγκτον κατηγορεί την Daimler ότι επιδόθηκε σε μία "πρακτική δωροδοκιών" αξιωματούχων ξένων χωρών μέσω διαφόρων μηχανισμών.

    Σύμφωνα με τη μήνυση, η Daimler μοίρασε σε εκατοντάδες ξένους αξιωματούχους μίζες ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε τουλάχιστον 22 χώρες για να εξασφαλίσει κυβερνητικά συμβόλαια.

    Στη μήνυση αναφέρεται επίσης ότι μίζες δόθηκαν μεταξύ άλλων σε κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Κίνα, την Κροατία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ινδονησία, το Ιράκ, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Λιθουανία, την Νιγηρία, τη Ρωσία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Τουρκία.-

    [03] "Μύθος η μεγάλη περιουσία"

    Για το "μύθο της μεγάλης εκκλησιαστικής περιουσίας" έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερωνυμος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ενώ χαρακτήρισε "παρωνυχίδα" το θέμα της φορολόγησης μπροστά στο γενικότερο θέμα της συνεργασίας.

    «Είναι ανάγκη να καθίσουμε, όχι μόνο η Εκκλησία και τα κόμματα όλα- και άλλοι παράγοντες να δούμε αυτό το θέμα που δημιουργεί την αναστάτωση, να το δούμε όλοι μαζί από κοινού και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε...» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνοντας ότι αναφέρεται όχι μόνο το φορολογικό αλλά και γενικότερα.

    «Σήμερα το φορολογικό, αύριο θα τεθεί ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, .. ότι ευεργετούμεθα από το κράτος. Αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Δίνεται μια ευκαιρία λοιπόν να ξετυλιχθεί το παραμύθι, ο μύθος της μεγάλης εκκλησιαστικής περιουσίας, που τελικά χαίρομαι να τελειώσει αυτή η δοκιμασία που θα αποδειχθεί ότι είναι ο θησαυρός ένας άνθρακας ο οποίος όμως είναι χρήσιμος για πολλούς που θέλουν να τον χρησιμοποιούν» ανέφερε ο Αρψχιεπίσκοπος.

    Σε ερώτηση αν η Εκκλησία θα συνδράμει στο Ταμείο Στήριξης που δημιουργήθηκε είπε πως «ό,τι έχει σχέση με τη βοήθεια της Εκκλησίας για το λαό, είμαστε υπέρ»

    Σε ερώτηση αν είναι ενιαία η φωνή της Ιεραρχίας ο κ. Ιερώνυμος απάντησε ότι πράγματι «χρειάζεται η σύνθεση», σημειώνοντας, όμως, πως δεν είναι κακό να υπάρχει διαφορετική άποψη και τόνισε ότι «μας αδικεί όλη αυτή η επιθετικότητα κατά της Εκκλησίας. Εμείς είμαστε εδώ, θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ και να είμαστε γύρω στο λαό μας, να τον βοηθάμε κάθε φορά σε κάθε περίπτωση».

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως του δόθηκε η ευκαιρία να εκτιμήσει τα προσόντα και τις σκέψεις του κ. Τσίπρα, καθώς και τις διαφωνίες, αλλά και «να ανταλλάξουμε απόψεις σε βασικά θέματα που έχουν σχέση και με την πορεία της εκκλησίας αλλά και με τη συνεργασία με τα άλλα κόμματα στον τόπο μας».

    «Όταν υπάρχει καλή διάθεσις, όταν υπάρχει η αναζήτηση αλλά και η επικράτηση της αλήθειας υπάρχουν πολλοί τρόποι να βρει κανείς συμφωνίες» τόνισε ο κ. Ιερώνυμος.

    [04] "Βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ"

    Για "λανθασμένους χειρισμούς που δεν μας γεμίζουν με αισιοδοξία" κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της αυριανής συνάντησης κορυφής και πρόσθεσε ότι «οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αύριο δεν κρίνεται μόνο το μέλλον της Ελλάδας, κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης, της ευρωζώνης».

    «Οποιαδήποτε απόφαση θα παραδίδει στην πυρά τις κατακτήσεις του ελληνικού λαού και τη χώρα μας θα τη βάζει σε πολύ μεγάλες δυσκολίες, στην ανάγκη να καταφύγει στο ΔΝΤ, δεν θα είναι μια επιλογή που θα πλήξει μόνο τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα. Θα είναι μια επιλογή που θα βάλει μια βόμβα στους θεμέλιους λίθους του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε σήμερα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

    «Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την κοινωνία, για το λαό είναι σημαντικό να υπάρξει μια προσπάθεια ειλικρινούς διαλόγου. Όχι μόνο για το φορολογικό, αλλά για να αντιμετωπιστούν με αίσθηση ευθύνης αλλά και σεβασμού στις διαφορετικές απόψεις, οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην εκκλησία και τη πολιτεία, ώστε να μπει σε ένα ορθολογικό πλαίσιο αυτή η σχέση, με διακριτούς κατά τη δική μας εκτίμηση ρόλους» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, μετά τη συνάντηση, την οποία χαρακτήρισε "χρήσιμη εμπειρία" καθώς ο Αρχιεπίσκοπος είναι "άνθρωπος με νηφαλιότητα και πνευματικότητα"

    «Η συγκυρία αυτής της συνάντησης ήταν μια δύσκολη συγκυρία ... γιατί η κοινωνία βρίσκεται σε κρίση ... και ζητάει περισσότερο από κάθε άλλη φορά δικαιοσύνη και ιδίως φορολογική δικαιοσύνη» τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε την «αξιακή θέση για διακριτούς ρόλους εκκλησίας και κράτους» γιατί «οι διακριτοί ρόλοι θα βοηθήσουν θεσμικά και την πολιτεία να εκσυγχρονιστεί αλλά και την εκκλησία να προχωρήσει με γοργά βήματα στη δημοκρατική της αυτοδιοίκηση και στην αποτελεσματικότητα του κοινωνικού της έργου».

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι πρέπει «να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος προκειμένου να καταγραφεί η εκκλησιαστική περιουσία και να καταγραφεί και η συμβολή του κράτους και η συμβολή της εκκλησίας σε αυτή τη δύσκολη για την κοινωνία περίοδο», ενώ αναφέρθηκε «ιδιαίτερα στον ιερέα της "Κιβωτού" ή στους ιερείς του Αγ. Παντελεήμονα στην Αθήνα που δίνουν μια μάχη κόντρα στο ρεύμα, να κηρύττουν την αγάπη και την αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο».

    [05] Συνέχεια κινητοποιήσεων

    Παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν από την υπουργό Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ότι έχουν εξασφαλιστεί οι εφημερίες του Δεκεμβρίου και θα καταβληθούν άμεσα, αλλά και το ότι οι γιατροί θα εξαιρεθούν από την μείωση 10% για τις εφημερίες, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους μετά τη συνάντηση που είχαν χθες με την υπουργό.

    Οι διαβεβαιώσεις που έλαβαν αφορούσαν και τα νυχτερινά, αλλά και τις υπερωρίες του λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων, ωστόσο οι γιατροί έκριναν ότι θα πρέπει να εγκριθεί ένα επιπλέον κονδύλι, το οποίο θα είναι ίδιο με το περυσινό για το θέμα των υπερωριών.

    Έτσι συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας ζητώντας να περιοριστεί η σπατάλη και η κακοδιαχείριση, καθώς υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα εξευρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για να πληρώνονται οι εφημερίες και να λειτουργήσει σωστά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

    Η κ. Ξενογιαννακοπούλου σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, έκανε λόγο για εξορθολογισμό της δαπάνης σε όλα τα επίπεδα και επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καθώς, όπως είπε, ευθύνεται για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα οικονομικά της Υγείας.

    Αναφερόμενη στην περίοδο που είναι υπουργός Υγείας, είπε ότι το χρέος των νοσοκομείων από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο του 2010 έχει φτάσει τα 880 εκατομμύρια ευρώ, όταν, όπως τόνισε, οι απαιτήσεις του συστήματος από τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλους φορείς ξεπερνούν τα 680 εκατομμύρια ευρώ. Στο χώρο του φαρμάκου, ανέφερε ότι οι κανόνες θα γίνουν ιδιαίτερα αυστηροί και θα λειτουργήσουν φαρμακεία σε όλες τις ιδιωτικές κλινικές άνω των 60 κλινών και όχι άνω των 150 όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. "Στην περίπτωση που δεν συμμορφωθούν, θα αφαιρείται η άδεια", τόνισε και εξήγησε ακόμα ότι οι ασθενείς πλέον θα χρεώνονται για την ποσότητα του φαρμάκου που κάνουν χρήση στο νοσοκομείο και όχι για ολόκληρο το σκεύασμα ή την παρτίδα, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα σε κάποιες περιπτώσεις.

    Με μελανά χρώματα παρουσίασε και η υφυπουργός Υγείας κ. Φώφη Γεννηματά την εικόνα που παρέλαβε στον οργανισμό κατά των ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) μετά την πρώτη, όπως είπε, απογραφή και ενημέρωση που είχε. Εκτιμάται, όπως τόνισε, ότι έξι χιλιάδες άτομα περιμένουν στη λίστα αναμονής για τα προγράμματα και η λίστα αυτή πολλές φορές ξεπερνά ακόμη και τα έξι έτη.

    Η κ. Γεννηματά παρουσίασε μια σειρά ρυθμίσεων και μέτρων που αναμένεται να ληφθούν άμεσα προκειμένου να εξυγιανθεί ο οργανισμός και να επιτελέσει το σκοπό του που είναι η βοήθεια των εξαρτημένων ατόμων.

    Στάση εργασίας στους ΟΤΑ

    Στάση εργασίας την Τρίτη 30 Μαρτίου από τις 11 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου, θα κάνουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης), σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων-ΟΤΑ).

    Οι εργαζόμενοι ζητούν αυξήσεις και ένα νέο μισθολόγιο, δίκαιο φορολογικό σύστημα, καθώς και πλήρη , μόνιμη και ενιαία σταθερή εργασία. Επίσης την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για το προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου και για ενιαίο πλαίσιο αμοιβών και όρων απασχόλησης των εργαζομένων στις Επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    ...Και οι συμβολαιογράφοι

    Την αποχή από τα καθήκοντά τους σήμερα, Τετάρτη, και την Παρασκευή 26 Μαρτίου αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου με αίτημα τη μη υπαγωγή των συμβολαιογραφικών - δημόσιων υπηρεσιών σε καθεστώς ΦΠΑ.

    Σε ανακοίνωση του ο σύλλογος αναφέρει: «Η επιβολή ΦΠΑ 21% στις γονικές παροχές, στις πωλήσεις που αφορούν στην πρώτη κατοικία, στα πληρεξούσια και στις λοιπές συμβολαιογραφικές υπηρεσίες επιβαρύνει σημαντικά τους Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις».

    Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αποχή των δικηγόρων και των δικαστικών υπαλλήλων από τα καθήκοντά τους έως και την Παρασκευή.

    Διαφωνούν με την επιβολή πλαφόν

    Λάθος απόφαση για λάθος λόγους χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων την επιβολή πλαφόν μόνο στις λιανικές τιμές των καυσίμων και απειλεί με κλείσιμο των πρατηρίων, ακόμη και την περίοδο του Πάσχα, στους νομούς που ισχύουν οι ανώτατες τιμές. Η απόφαση θα ληφθεί σήμερα, σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας.

    Η ΠΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι το πλαφόν επιβάλλεται για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους αφού δεν αντιμετωπίζει τη ρίζα του προβλήματος που οδηγεί σε υψηλές τιμές των καυσίμων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Ανώτατες τιμές έχουν επιβληθεί κατβ επανάληψη στο παρελθόν και το πρόβλημα δεν λύθηκε, το ίδιο θα συμβεί και τώρα αναφέρει η Ομοσπονδία.

    Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση για ατολμία και έλλειψη θάρρους να συγκρουσθεί με όσους ευθύνονται για τις εμφανέστατες στρεβλώσεις της αγοράς πετρελαιοειδών καθώς το πλαφόν επιβάλλεται μόνο στις λιανικές τιμές και όχι στα προηγούμενα στάδια διακίνησης των καυσίμων. Η ΠΟΠΕΚ αναφέρει ότι δεν είναι νοητό το κράτος να επιβάλει σε επιχειρήσεις να δουλεύουν με ζημιά καθώς με την επιβολή του πλαφόν μόνο στις λιανικές δημιουργούνται οι προϋποθέσεις οικονομικής ασφυξίας για όσα πρατήρια θελήσουν οι εταιρίες να βγάλουν εκτός αγοράς.

    Αναφορικά τέλος με τις τιμές η Ομοσπονδία επικαλείται τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την τιμή της αμόλυβδης πριν και μετά την αύξηση των φόρων, σύμφωνα με τα οποία:

    Από την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, πριν γίνει η πρώτη αύξηση του ΕΦΚ μέχρι την περασμένη Παρασκευή 19 Μαρτίου, οπότε είχε ολοκληρωθεί και η αύξηση του ΦΠΑ, οι τιμές διϋλιστηρίου αυξήθηκαν κατά 32,2 λεπτά το λίτρο, οι τιμές των εταιριών κατά 31,3 λεπτά και οι λιανικές τιμές κατά 31,8 λεπτά. «Με άλλα λόγια οι λιανικές τιμές αυξήθηκαν λιγότερο από τις τιμές διϋλιστηρίου. Αυτή είναι η κερδοσκοπία των πρατηριούχων που θέλει να πατάξει η κυβέρνηση», καταλήγει η ΠΟΠΕΚ.

    Σε υποχρεωτική άδεια οι εργαζόμενοι της χαρτοβιομηχανίας Diana

    Σε υποχρεωτική άδεια τέθηκαν οι 130 εργαζόμενοι της χαρτοβιομηχανίας Diana, που εδρεύει στην Ξάνθη. Πάντως, οι υπεύθυνοι της μονάδας τους διαβεβαίωσαν ότι το εργοστάσιο θα επαναλειτουργήσει έπειτα από τις γιορτές του Πάσχα, στις 6 Απριλίου.

    Μάλιστα, η διοίκηση της εταιρίας ενημέρωσε τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Άγγελο Μπεμπεκίδη, πως έδωσε υποχρεωτική άδεια στους εργαζόμενους διότι προέκυψε έλλειψη πρώτων υλών. Από την πλευρά του, ο κ. Μπεμπεκίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε πως ήδη έχει γίνει προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας, διότι «είναι παράνομο να ανακοινώνεις σβ έναν εργαζόμενο πότε θα πάρει την άδειά του και πολύ περισσότερο μάλιστα όταν του τη δώσεις υποχρεωτικά».

    Το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, έχει προσφύγει και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ζητώντας να πληροφορηθεί αν η επιχείρηση έχει επιχορηγηθεί από τον αναπτυξιακό νόμο. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο είναι ακριβές, «η εταιρία έχει αυτομάτως αναλάβει την υποχρέωση να μην προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού», επεσήμανε ο κ. Μπεμπεκίδης.

    Από την πλευρά της, η διοίκηση της εταιρίας, εξέδωσε για το συγκεκριμένο θέμα ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Εξυπηρετούμε κανονικά τις ανάγκες της πελατείας μας σε έτοιμα προϊόντα diana και ακατέργαστο χαρτί, έχουμε δε αποθέματα 2,5 μηνών. Ως εκ τούτου κρίναμε σκόπιμο να δοθούν κανονικές άδειες στο προσωπικό της παραγωγής επβ ευκαιρία και των εορτών του Πάσχα.

    »Η παραγωγή θα ξαναρχίσει την Τρίτη του Πάσχα 6 Απριλίου 2010, οπότε υπολογίζεται ότι θα έχουμε επαρκείς ποσότητες πρώτων υλών στις αποθήκες μας για να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας. Προς ενημέρωσή σας υπάρχει διεθνής κρίση στις πρώτες ύλες χαρτοποιίας, που πλήττει όλο τον πλανήτη, με συνέπεια υπερβολικές αυξήσεις των τιμών. Ελπίζουμε ότι η κρίση δεν θα πλήξει τη Χαρτοποιία Θράκης γιατί έχουμε λάβει μέτρα από το 1998 για τη συνέχιση της λειτουργίας μας με πρώτες ύλες από διάφορες πηγές».

    Το εργοστάσιο της Ξάνθης είναι η μοναδική παραγωγική μονάδα της Diana στην Ελλάδα, η οποία απασχολεί άλλα 70 άτομα στην Αθήνα. Ο όμιλος Ζερίτη, στον οποίο ανήκει η χαρτοβιομηχανία, έχει ακόμη παρουσία σε Αίγυπτο, Βουλγαρία και Ουγγαρία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 March 2010 - 13:30:33 UTC