Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαβουλεύσεις πριν τη σύνοδο κορυφής
  • [02] Στη Βουλή το Φορολογικό
  • [03] Στον δρόμο για τον τελικό

  • [01] Διαβουλεύσεις πριν τη σύνοδο κορυφής

    Εντονες διαβουλεύσεις διεξάγονται στην Ευρώπη για το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αύριο στις Βρυξέλλες.

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα, τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει μια ευρωπαϊκή λύση για το δανεισμό. Υπογράμμισε, πως εάν κάποιοι επιμείνουν να μη δημιουργηθεί ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, τότε θα θέσει ο ίδιος το θέμα στη σύνοδο κορυφής, σε συνεργασία με την Ισπανική Προεδρία.

    Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ είναι αποφασισμένοι να επιτύχουν μια συμφωνία για την βοήθεια προς την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, ανακοίνωσε το μέγαρο των Ηλυσίων μετά το γεύμα των δυο ανδρών. Οι δύο ηγέτες "προέβησαν σε μια ευρεία επισκόπηση των θεμάτων που θα συζητηθούν και διαπίστωσαν πλήρη ταυτότητα απόψεων καθώς και την κοινή τους αποφασιστικότητα να καταλήξουν σε συμφωνία", προσθέτει χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες σε ανακοίνωση της η Προεδρία της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του, ο κ. βαν Ρόμπεϊ προτίθεται να συγκαλέσει μια σύνοδο κορυφής αυτήν την εβδομάδα με τις δεκαέξι χώρες της ζώνης του ευρώ για να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως το ζήτησαν την Τρίτη η Γαλλία και η Ισπανία, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά από αρκετές εβδομάδες διαφορών, οι χώρες της ζώνης του ευρώ φαίνεται να κινούνται προς μια συμβιβαστική λύση σχετικά με τη βοήθεια προς την Ελλάδα, που θα συνδυάζει μια παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μια ευρωπαϊκή βοήθεια.

    Την ανάγκη να συζητηθεί το θέμα της ελληνικής οικονομίας στη Σύνοδο Κορυφής, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

    Ο Ζ. Μπαρόζο τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι το θέμα της Ελλάδας δεν θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, παρόλο που το θέμα δεν συμπεριλαμβάνεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου.

    Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την ευρωζώνη να δημιουργήσει ένα συντονισμένο μηχανισμό δράσης, ο οποίος θα βοηθούσε την Ελλάδα, αν χρειαστεί. Ο Ζ. Μπαρόζο επανέλαβε ότι ο μηχανισμός αυτός δεν θα ενεργοποιηθεί αυτόματα, αλλά θα λειτουργούσε ως «δίχτυ ασφαλείας», μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα.

    « Είναι θέμα υπευθυνότητας και αλληλεγγύης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής και συμπλήρωσε ότι εφόσον η Ελλάδα κάνει μια μεγάλη οικονομική προσπάθεια, οι χώρες του ευρώ πρέπει να την βοηθήσουν, όχι μόνο για το καλό της ίδιας της χώρας, αλλά και για τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

    Λαμβάνοντας το λόγο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζοζέφ Ντολ, κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιδείξει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η οποία αποτελεί το Α και το Ω του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. «Δεν θα στερήσουμε την αλληλεγγύη από τους Έλληνες φίλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζ. Ντολ, τονίζοντας ότι η λύση που θα δοθεί θα πρέπει να είναι κοινοτική και ο μηχανισμός χρηματοδότησης εντός των κοινοτικών πλαισίων. Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα από την πλευρά της θα πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις.

    Ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Μάρτιν Σιουλτς συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής ότι θα πρέπει να φτιαχτεί ένα «δίχτυ ασφαλείας» για την Ελλάδα. Ο Μ. Σιούλτς τόνισε ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να επαναφέρει τη σταθερότητα στην ευρωζώνη είναι σωστές και δεν συμπεριλαμβάνουν εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Σοσιαλιστών, το πρόβλημα της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπιστεί στο εσωτερικό της ευρωζώνης. «Μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η κ. Μέρκελ θέλει την εμπλοκή του ΔΝΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μ. Σιουλτς σημειώνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να στείλει το κατάλληλο μήνυμα στις αγορές. «Θέλουμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ή θέλουμε να αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους;», κατέληξε ο Μ. Σιουλτς.

    «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει τώρα να πάρει μια ξεκάθαρη θέση», ανέφερε ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Βερχόφστατ, τονίζοντας ότι η λύση θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. Ο Γκι Βερχόφστατ σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε μία κατάσταση δίχως προηγούμενο, λέγοντας ότι η ΕΕ συζητά το θέμα της Ελλάδας δύο εβδομάδες και δεν έχει ακόμα καταφέρει να λάβει αποφάσεις. «Αν δεν βρεθεί μία ευρωπαϊκή λύση, όλες οι προσπάθειες θα πέσουν στο κενό, θα κερδίσουν οι κεφαλαιαγορές και οι κερδοσκόποι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων.

    Τέλος, ιδιαίτερα επικριτική για τη στάση της Γερμανίας εμφανίστηκε η Ρεμπέκα Χαρμς από τους Οικολόγους (Πράσινους). «Ως Γερμανίδα ντρέπομαι για την κυβέρνησή μου», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ρ. Χαρμς, κατηγορώντας την Γερμανίδα Καγκελάριο ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να επιστρέψει στο Βερολίνο ως νικήτρια. «Αυτό είναι όνειδος» , «Απαράδεκτος λαϊκισμός», ανέφερε η Πρόεδρος των Πρασίνων. «Στην πρώτη μάχη να μας διαλύσουν οι φυλάδες; Ο κίτρινος τύπος;», αναρωτήθηκε η Ρ. Χαρμς , συμπληρώνοντας πως η Καγκελάριος Μέρκελ κάνει μεγάλο λάθος. «Δεν θα αφήσουμε την εφημερίδα Μπιλντ να τα εξηγήσει όλα».

    Ολι Ρεν

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται υπέρ ενός μηχανισμού βοήθειας προς την Ελλάδα που σαφώς θα "διευθύνεται από την Ευρώπη", αν και δεν αποκλείει την ιδέα μιας παρέμβασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Οικονομικών Ολι Ρεν.

    "Η θέση της Επιτροπής είναι ότι προτιμούμε ένα μηχανισμό διευκόλυνσης (πληρωμών) της ζώνης του ευρώ για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα", ο οποίος πρέπει να "διευθύνεται από την Ευρώπη", είπε ο Ολι Ρεν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

    "Τούτου δοθέντος, δεν θέλουμε να μπούμε σε μία θεολογική συζήτηση για το ΔΝΤ", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι θεωρεί το ΔΝΤ "ένα εταίρο", με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση "ήδη συνεργάζεται πολύ καλά".

    "Εχουμε ένα αίσθημα επείγοντος και αναζητούμε μία λύση η οποία, όπως έχω ξαναπεί, θα πρέπει να βασίζεται σε ένα σαφή ρόλο κινητήρα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης", υπογράμμισε.

    Ο κ. Ρεν απηύθυνε έκκληση προς τις χώρες μέλη της ευρωζώνης «να καταλήξουν αυτή την εβδομάδα σε μια πολιτική συμφωνία, ώστε να αποδείξει η ευρωζώνη ότι είναι ικανή να διαχειρίζεται σοβαρές καταστάσεις, όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα».

    Ανέφερε ακόμη ότι στο πλαίσιο της σημερινής τακτικής εβδομαδιαίας συνεδρίασης της Επιτροπής, συζητήθηκε η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι το βασικό συμπέρασμα των συζητήσεων ήταν ότι η Ελλάδα, μετά τα μέτρα που υιοθετήθηκαν στις 5 Μαρτίου, βρίσκεται στον σωστό δρόμο για την επίτευξη του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες με θαρραλέα και πειστικά μέτρα. «Οι προσπάθειες, που καταβάλλει η Ελλάδα, αποτελούν μια καμπή στη δημοσιονομική ιστορία της χώρας», είπε ο κ. Ρεν.

    Ο Ολι Ρεν είπε ακόμα ότι υποστηρίζει την πρόταση για σύγκληση του Eurogroup λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να αποφασισθεί ένας μηχανισμός βοήθειας προς την Ελλάδα.

    Την ίδια ώρα στο Βερολίνο ένας γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν ακόμα αποφασίσει να συγκαλέσουν το Eurogroup.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί μία σύγκληση του Eurogroup, είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, αναφερόμενος στην πρόταση που διατύπωσαν χθες Τρίτη ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο να πραγματοποιηθεί μία τέτοια σύσκεψη πριν από την αυριανή σύνοδο κορυφής.

    Ο Θαπατέρο εξήγησε ότι η ιδέα ήταν από την μία πλευρά να συζητήσουν για την "οικονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ" και από την άλλη για να βοηθήσουν "την Ελλάδα να προχωρήσει".

    Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ σχεδιάζει να συγκαλέσει μια σύνοδο κορυφής των χωρών της ζώνης του ευρώ για να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα.

    "Αυτή είναι μια ενδεχόμενη λύση, την οποία σκέφτεται", δήλωσε ο Ντίρκ ντε Μπάκερ, σημειώνοντας ότι ο κ. Βαν Ρόμπεϊ είχε μιλήσει για αυτό το ενδεχόμενο την Δευτέρα το βράδυ στις Βρυξέλλες σε κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο με τους υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ένωσης.

    Στο μεταξύ, το Βερολίνο θέτει όρους, προκειμένου να αποδεχθεί μια ευρωπαϊκή δημοσιονομική βοήθεια για την Ελλάδα ως τελευταίο καταφύγιο, αλλά αξίωσε από τους εταίρους της στην ευρωζώνη να διαπραγματευτούν σκληρότερους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

    Ανώτερος αξιωματούχος της Γερμανίας παρουσίασε λεπτομερώς τους όρους για οποιονδήποτε μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα.

  • Η Ελλάδα θα πρέπει να μην μπορεί να έχει πρόσβαση στις πιστωτικές αγορές,

  • Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα πρέπει να συμβάλει σε οποιαδήποτε διάσωση,

  • Τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν για τη διαπραγμάτευση "επιπρόσθετων εργαλείων" για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πέραν των σημερινών κανόνων, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την αύξηση των χρεών και των ελλειμμάτων της Αθήνας, τα οποία προκάλεσαν κλυδωνισμούς στην ευρωζώνη.

    «Η προσφυγή στο ΔΝΤ θα βλάψει το ευρώ»

    Ωστόσο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκτιμά πως μια προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να βοηθήσει την Ελλάδα πρέπει να αποκλειστεί επειδή θα έβλαπτε το ευρώ.

    "Αν υπάρξει προσφυγή στο ΔΝΤ, η εικόνα του ευρώ θα γινόταν αυτή ενός νομίσματος που δεν μπορεί να επιβιώσει παρά χάρη στη βοήθεια ενός διεθνούς οργανισμού στον οποίο οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πλειοψηφία και όπου οι Αμερικανοί και οι Ασιάτες (αντιπρόσωποι) έχουν ολοένα και περισσότερη επιρροή", εκτιμά ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ, στο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit που κυκλοφορεί αύριο Πέμπτη.

    Η πρόσφατη αντίδραση των αγορών έδειξε σε ποιο σημείο "μπορεί να βλάψει τη σταθερότητα του ευρώ" η επίκληση μιας παρέμβασης του ΔΝΤ, προσθέτει στη συνέντευξη αυτή.

    Ο τραπεζίτης βλέπει τον κίνδυνο να επιβάλει το ΔΝΤ "τους κανόνες του στο σύνολο της ζώνης του ευρώ και επίσης στη νομισματική πολιτική" της ΕΚΤ, η ανεξαρτησία της οποίας στον τομέα αυτό επικυρώθηκε με τη συνθήκη του Μάαστριχτ.

    "Έχουμε μια πιο φιλόδοξη ιδέα για τη σταθερότητα των τιμών απ' ό,τι πολλοί οικονομολόγοι το ΔΝΤ", συνεχίζει ο Μπίνι Σμάγκι αναφερόμενος σε μια πρόταση που κατατέθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου από τον επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ, τον Γάλλο Ολιβιέ Μπλανσάρ, να εξεταστεί η δυνατότητα για τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν το στόχο του πληθωρισμού ως το 4% για να μπορούν να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις κρίσεις.

    Η πρόταση απορρίφθηκε κατηγορηματικά από την πλευρά της ΕΚΤ, η πρωταρχική αποστολή της οποίας έγκειται στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και για την οποία οι τιμές είναι σταθερές όταν αυξάνονται μεσοπρόθεσμα ελαφρώς πάνω από το 2%.

    Η ΕΚΤ έχει ήδη κάνει γνωστή δια του προέδρου της Ζαν-Κλοντ Τρισέ την επιφύλαξή της όσον αφορά μια παρέμβαση του ΔΝΤ που προχωρεί "πέραν μιας τεχνικής βοήθειας" στην ελληνική κρίση.

    Από την πλευρά του, ο γάλλος υπουργός Ανάκαμψης της Οικονομίας Πατρίκ Ντεβεντζιάν δήλωσε σήμερα ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ για να βοηθήσει την Ελλάδα "θα ήταν ένα σημάδι αδυναμίας" εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα δείξει ότι "δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί ακόμη και το δικό της νόμισμα". "Αν θέλουμε το νόμισμα μας το οποίο είναι σεβαστό σε όλον τον κόσμο να εξακολουθήσει να είναι, πρέπει να το υπεραστιστούμε εμείς οι ίδιοι", είπε ο υπουργός. "Θα ήταν σημάδι αδυναμίας να δείξουμε ότι η Ευρώπη δεν είναι ικανή να υπερασπιστεί το ίδιο της το νόμισμα με την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να βοηθήσει Ελλάδα", τόνισε. "Θα είχαμε άδικο να θεωρήσουμε ότι η ισχυρή κερδοσκοπία, που έλαβε χώρα κατά της Ελλάδας, στρέφεται μόνο κατά της Ελλάδας, στρέφεται και κατά του ευρωπαϊκού νομίσματος", σημείωσε ο υπουργός. "Και ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον μας είναι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα", πρόσθεσε. Ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να δίνει στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα κυρίαρχη θέση στο ΔΝΤ, ο κ. Ντεβεντζιάν υπενθύμισε ότι η ΕΕ είχε εκφράσει την αλληλεγγύη της προς τη Γερμανία κατά τη στιγμή της επανένωσης και την κάλεσε να κάνει το ίδιο τώρα. "Όταν κάναμε την επανένωση της Γερμανίας, κάναμε "το ένα προς ένα" στην ισοτιμία των μάρκων. Από οικονομική άποψη, αυτό δεν είχε κανένα νόημα, αλλά από πολιτική άποψη είχε", δήλωσε. "Αυτή ήταν μια προσπάθεια για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας με την πολιτική του ισχυρού νομίσματος που χρειάστηκε να τηρήσουμε και αυτό μας κόστισε στον τομέα της απασχόλησης και στους μεν και στους δε. Έπρεπε όμως να το κάνουμε γιατί ήμασταν αλληλέγγυοι και διότι επρόκειτο για την Ευρώπη και επειδή η επανένωση ήταν σημαντική για την Ευρώπη", υπογράμμισε. Σημειώνοντας ότι η Μέρκελ "το ήξερε σίγουρα καλύτερα από τους άλλους, εκείνη ακριβώς προέρχεται από την Ανατολική Γερμανία, εκτίμησε ότι "αυτή η αλληλεγγύη που οι Ευρωπαίοι έδειξαν εκείνη τη στιγμή ισχύει επίσης και για την Ελλάδα".

    Επίσκεψη Παπανδρέου στον ΟΚΑΝΑ

    "Σε μία εποχή οικονομικής στενότητας η πολιτεία θα πρέπει να δείξει κοινωνική αλληλεγγύη. Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα. Θα παρακολουθώ το συντονισμό των υπουργείων για να υπάρξει μείωση στη λίστα αναμονής", δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, στο Πρόγραμμα Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, στο κέντρο της Αθήνας.

    Στην επίσκεψη μαζί του ήταν η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η υφυπουργός Φώφη Γεννηματά και η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Μένη Μαλλιώρη.

    Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι εγγεγραμμένα 750 άτομα. Συνολικά στην Ελλάδα, στα προγράμματα υποκατάστασης, που αφορούν τη χορήγηση μεθαδόνης και βουπρενοφρίνης, προκειμένου οι χρήστες σταδιακά να απεξαρτηθούν, είναι εγγεγραμμένα 4.809 άτομα.

    Στα προγράμματα της Αττικής είναι εγγεγραμμένοι 2.033 χρήστες, στη Θεσσαλονίκη 1.185 και στην υπόλοιποι Ελλάδα 1.589.

    Αυτή τη στιγμή στη λίστα αναμονής βρίσκονται 5.500 χρήστες. Όμως ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 6 χρόνια και 6 μήνες, χρόνος που μπορεί σε κάποιους να στοιχίσει και τη ζωή τους. Συνολικά, για τα προγράμματα υπάρχουν 20 χιλιάδες αιτήσεις, σύμφωνα δε με εκτιμήσεις οι χρήστες στη χώρα ανέρχονται σε 40 χιλιάδες.

    Σύμφωνα με τα προγράμματα απεξάρτησης στο χρήστη χορηγείται καθημερινά μία συγκεκριμένα δόση από τις παραπάνω ουσίες. Όμως ο χρήστης πρέπει συγχρόνως να παρακολουθείται με συστηματικές ουροληψίες, αλλά και ραντεβού με τους κοινωνικούς λειτουργούς και τους αρμόδιους γιατρούς, προκειμένου να διαπιστώνεται η εξέλιξη της κατάστασής του. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και μέχρι στιγμής οι ουσίες χορηγούνται μόνο από τον ΟΚΑΝΑ, που διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία. Το αίτημα του ΟΚΑΝΑ είναι για το 40% από τους 750, οι οποίοι είναι σταθεροποιημένοι ασθενείς, οι ουσίες να χορηγούνται μία φορά την εβδομάδα ή κάθε 15 ημέρες, ώστε να αποσυμφορηθεί ο αριθμός των ασθενών που παρακολουθούνται καθημερινά και να μπορέσει να εισαχθεί στα προγράμματα μεγαλύτερος αριθμός απ' αυτούς που έχουν διατυπώσει το ανάλογο αίτημα.

    Γι' αυτό και όπως είπε ο πρωθυπουργός, πρόκειται να παρακολουθήσει το χειρισμό του αιτήματος από τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε η αποσυμφόρηση της καθημερινής έλευσης να γίνει προγραμματισμένα, ώστε οι ασθενείς να μην υποτροπιάσουν.

    Από τους κοινωνικούς λειτουργούς του προγράμματος επισημάνθηκε το σοβαρό πρόβλημα στην κοινωνική ένταξη, όσων απεξαρτώνται, λόγω σοβαρών ελλείψεων στις προνιακές δομές και στο θέμα της στέγασης, καθότι ένας μεγάλος αριθμός χρηστών που παρακολουθούν το πρόγραμμα παραμένουν άστεγοι.

    -

    [02] Στη Βουλή το Φορολογικό

    Το φορολογικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή, από το υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων θα συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές Οικονομικών και Εμπορίου της Σώματος τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη, ενώ, αν χρειαστεί, θα συνεχιστεί η επεξεργασία του και τη Μεγάλη Τετάρτη.

    Η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει την Πέμπτη, 8 Απριλίου, και θα ολοκληρωθεί σε πέντε συνεδριάσεις.

    Το τελικό κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου περιλαμβάνει αλλαγές στα τεκμήρια ακινήτων, στην φορολογία των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης και ηθικής βλάβης στην έκπτωση των τόκων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας αλλά και διευκρινίσεις σχετικά με την επέκταση του ΦΠΑ σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, ιδιωτικά θεραπευτήρια.

    Πρόκειται για το νομοσχέδιο με το οποίο προβλέπονται φορολογικές ελαφρύνσεις σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα έως 40.000 ευρώ και εκτός των άλλων προβλέπει την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, την αντικατάσταση του ΕΤΑΚ από το ΦΜΑΠ, ενώ προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για υποθέσεις φοροδιαφυγής.

    Ειδικότερα για υποθέσεις φοροδιαφυγής που σχετίζονται και με τη μη έκδοση αποδείξεων προβλέπονται λουκέτα στα καταστήματα έως έξι μήνες αλλά και ποινές φυλάκισης έως τρεις μήνες.

    Πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τα νέα τεκμήρια των ακινήτων προβλέπονται τα ακόλουθα:

    Για ιδιωτικοκατοικούμενη ή μισθωμένη κύρια κατοικία το τεκμήριο ορίζεται κλιμακωτά ως εξής:

    -Για τα 80 πρώτα τ.μ. κύριων χώρων της κατοικίας το τεκμήριο είναι 60 ευρώ το τ.μ. Για τα επόμενα από 81 μέχρι 200 τ.μ. το τεκμήριο είναι 80 ευρώ το τ.μ.

    -Για τα επόμενα από 201 μέχρι 300 τ.μ. το τεκμήριο είναι 150 ευρώ το τ.μ. ενώ στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου το τεκμήριο αυτό είναι 120 ευρώ το τ.μ.

    -Για τα επιπλέον των 300 τ.μ. το τεκμήριο είναι 200 το τ.μ. έναντι 150 ευρώ το τ.μ. που προβλέπονταν στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου.

    Σε ό,τι αφορά τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας προβλέπεται τεκμήριο 30 ευρώ ανά τ.μ. Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 40% όταν πρόκειται για κατοικίες σε περιοχές με τιμή ζώνης από 2.800 ευρώ έως 4.999 ευρώ το τ.μ. και κατά 70% όταν πρόκειται για κατοικίες σε περιοχές με τιμή ζώνης πάνω από 5.000 ευρώ το τ.μ.

    Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 20% όταν πρόκειται για μονοκατοικίες ενώ για δευτερεύουσες κατοικίες το τεκμήριο μειώνεται στο μισό.

    Σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα το τεκμήριο έχει ως εξής:

    -Για αυτοκίνητα έως 1200 κ. ορίζεται σε 3.000 ευρώ.

    -Για αυτοκίνητα μεγαλύτερων των 1200 κ. προστίθενται 300 ευρώ ανά 100 κ.ε. μέχρι τα 2000 κυβικά και 400 ευρώ ανά 100 κυβικά για πάνω από 2000 κ.ε.

    Τα τεκμήρια αυτά μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου κατά 20% για χρονικό διάστημα κυκλοφορίας του αυτοκινήτου από 5 μέχρι και 10 χρόνια και κατά 40% για πάνω από 10 χρόνια.

    Σε ό,τι αφορά τα τεκμήρια των διδάκτρων που καταβάλλονται στα ιδιωτικά σχολεία εξαιρούνται τα νυχτερινά γυμνάσια και λύκεια και προβλέπεται ποσό 2000 ευρώ ανά μαθητή για το νηπιαγωγείο, 4000 ευρώ για το δημοτικό και 6.000 ευρώ για το γυμνάσιο και λύκειο.

    Για το βοηθητικό προσωπικό προβλέπεται τεκμήριο 8000 ευρώ ανά απασχολούμενο (οικιακοί βοηθοί, οδηγοί αυτοκινήτων, δάσκαλοι, και λοιπό προσωπικό).

    Για τα σκάφη αναψυχής όταν πρόκειται για μηχανοκίνητα ανοιχτού τύπου ταχύπλοα και μη ολικού μήκους μέχρι 5 μέτρα προβλέπεται τεκμήριο 3000 ευρώ. Και για πάνω από 5 μέτρα, 4.000 ευρώ.

    Για ιστιοφόρα ή μηχανοκίνητα ή μεικτά σκάφη με χώρο ενδιαίτησης μήκους μέχρι 7 μέτρα το τεκμήριο είναι 7.500 ευρώ και για 7 μέτρα μήκος και άνω προστίθενται 1500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέτρο μήκους.

    Για εξωτερικές πισίνες έως 60 τ.μ. το τεκμήριο είναι 100 ευρώ το τ.μ. και για πάνω από 60 τ.μ. το τεκμήριο είναι 150 ευρώ το τ.μ.

    Στις εσωτερικές πισίνες τα ποσά αυτά διπλασιάζονται.

    Σε ό,τι αφορά την φορολογία των αποζημιώσεων οι τελικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν την καθιέρωση κλίμακας φορολόγησης με αφορολόγητο όριο τα 60.000 ευρώ αλλά και φορολόγηση με την ίδια κλίμακα και των αποζημιώσεων λόγω ηθικής βλάβης που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητες.

    Η νέα φορολογική κλίμακα προβλέπει ότι θα επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 10% για αποζημιώσεις από 60 έως 100.000 ευρώ, συντελεστής 20% για το τμήμα της αποζημίωσης από 100.000 μέχρι 150.000 ευρώ ενώ για το κλιμάκιο άνω των 150.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται σε 30%.

    Σε ό,τι αφορά την έκπτωση των τόκων των στεγαστικών δανείων προβλέπεται ότι θα ισχύει από 1/1/2010 έκπτωση 20% από το φόρο των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ.

    Στον συντελεστή ΦΠΑ 10% εντάσσονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες από ιδιωτικά θεραπευτήρια αλλά και συγγραφείς, καλλιτέχνες και ερμηνευτές έργων τέχνης. Αυτό προβλέπεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

    Επίσης στον υψηλό συντελεστή 21% εντάσσονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, άμισθους υποθηκοφύλακες και δικαστικούς επιμελητές.

    Παράλληλα ο συντελεστής επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες αυξάνεται από 7 και 4% σε 11%. Ο νέος συντελεστής ισχύει για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων και παροχή αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν από 1/1/2009 δηλαδή θα εφαρμοστεί και για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν φέτος.

    Όσον αφορά την επιβολή ΦΠΑ στα προϊόντα των πολιτών λαϊκών αγορών διευκρινίζεται ότι οι αγρότες που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές υπάγονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από την ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ η υποχρέωσή τους για τήρηση βιβλίου εσόδων-εξόδων και έκδοση αποδείξεων.

    Τεράστια μεταρρύθμιση και επαναστατική αλλαγή, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου το φορολογικό νομοσχέδιο και τόνισε ότι αποτελεί τυπική περίπτωση της δέσμευσης της κυβέρνησης ότι δεν θα κάνει μερεμέτια και αλλάζει τη φιλοσοφία του φορολογικού συστήματος.

    Μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε την τελική μορφή του νομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι "φέρνει ξεκάθαρα τη σφραγίδα της δικής μας προοδευτικής αντίληψης, αλλά και του αισθήματος κοινωνικής δικαιοσύνης, που τόσο ανάγκη έχουν οι πολίτες στις σημερινές δύσκολες ημέρες".

    Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμιά αυταπάτη ότι με το νομοσχέδιο λύνονται όλα τα προβλήματα του φορολογικού συστήματος με τη μία και είπε ότι θα χρειαστούν διορθώσεις στην πορεία, ενώ σημείωσε ότι μόνο με μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές θα προφυλαχθεί η χώρα και είναι αυτές που μπορούν να εγγυηθούν ότι "στο μέλλον δεν θα χρειαστεί, όπως φέτος, να λάβουμε ξανά έκτακτα μέτρα επί δικαίων και αδίκων".

    Δηλώσεις Γ.Πεταλωτή

    «Δεν κάνουμε εξαίρεση για κανέναν, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κλάδοι του δημοσίου που έχουν πραγματικά ιδιαίτερες ανάγκες, στα πλαίσια, όμως, της έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε ως χώρα και ως οικονομία, εξαιτίας κυρίως των πολιτικών που άσκησε η ΝΔ δεν μπορεί να εξαιρεθεί κανείς». Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά με το φορολογικό νομοσχέδιο.

    Επισήμανε δε ότι σε αυτά τα πλαίσια αποφασίστηκε και στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο να μην γίνουν δεκτές εξαιρέσεις και πρόσθεσε ότι από εκεί και πέρα η κυβέρνηση κρίνει τις ανάγκες κάθε κλάδου ξεχωριστά.

    Όσον αφορά στο πλαφόν της φορολόγησης των αποζημιώσεων από απολύσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι αυτό είναι 60.000 ευρώ.

    Πρόσθεσε δε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση βάζει ένα υψηλό αφορολόγητο και πως μέχρι ένα πολύ μεγάλο ποσό είναι πολύ πιο ευνοϊκή η ρύθμιση, η μεταχείριση των αποζημιώσεων των απολύσεων από το ισχύον καθεστώς.

    Μάλιστα, ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε «πολιτικό θράσος», να χαρακτηρίζει ο αρχηγός της ΝΔ από το βήμα της Βουλής ως ανήθικη τη φορολόγηση των αποζημιώσεων από τις απολύσεις, όταν «αυτή η ρύθμιση που φέρνουμε είναι πολύ πιο ευνοϊκή από αυτή που ίσχυε από τη ΝΔ».

    Είπε ακόμη ότι «είναι λυπηρό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μη γνωρίζει τα στοιχειώδη, όταν μιλάει από τη Βουλή».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη φορολόγηση εκείνων που παίρνουν αποζημιώσεις πάνω από 150.000 ευρώ, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι είναι στην κοινή λογική καταγεγραμμένο και ειδικά στις σημερινές συνθήκες ότι θα πρέπει να φορολογηθούν.

    Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι δεν μπορούμε από τη μια να μιλάμε για τα «γκόλντεν μπόις» και από την άλλη να θέλουμε να μένουν αφορολόγητα και στις αποζημιώσεις απολύσεως.

    Ερωτηθείς αν θα υπάρξει συνάντηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό για το θέμα της φορολόγησης της Εκκλησίας, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι προς το παρόν λόγω και των υποχρεώσεων του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο και επανέλαβε ότι οι θέσεις της κυβέρνησης ως προς τη φορολόγηση της Εκκλησίας είναι γνωστές.

    [03] Στον δρόμο για τον τελικό

    Πολύ κοντά στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας βρίσκεται από σήμερα ο Παναθηναϊκός, που επικράτησε 3-1 του ΠΑΣ Γιάννινα στο ΟΑΚΑ. Το σκορ άνοιξε με αυτογκόλ του Ηλία Κώτσιου στο 14΄ και στη συνέχεια ο Σωτήρης Νίνης στο 45΄ και ο Τζιμπρίλ Σισέ στο 85΄ διαμόρφωσαν το 3-0. Στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης, μείωσε ο Κούσας με κεφαλιά.

    Αν και το σκορ παραπέμπει σε "περίπατο" του Παναθηναϊκού, οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο. Μπορεί στο 14΄ από σέντρα του Σαλπιγγίδη, ο Κώτσιος να έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του, όμως στη συνέχεια τα Γιάννινα δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για ισοφάριση. Εχασαν σημαντική ευκαιρία με τον Κοντογουλίδη στο 15΄, ενώ στο 37΄ ο Αράς "σημάδεψε" το δοκάρι του Τζόρβα. Οι "πράσινοι" διπλασίασαν τα τέρματά τους σε ιδανικό -χρονικά- σημείο, όταν στο 45΄ από κάθετη πάσα του Ζιλμπέρτο Σίλβα ο Νίνης πλάσαρε τον Ζαφειρόπουλο και έγραψε το 2-0.

    Το δεύτερο ημίχρονο, ωστόσο, ήταν μονόλογος των γηπεδούχων, που έχασαν πολλές ευκαιρίες, μεταξύ των οποίων κι ένα δοκάρι του Σισέ στο 75΄. Τελικά ο Γάλλος κατάφερε να προσθέσει το όνομά του στους σκόρερ, στο 85΄. Ο Βύντρα κέρδισε πέναλτι όταν ανατράπηκε από τον Κούσα μέσα στην περιοχή, ο Γάλλος ανέλαβε την εκτέλεση, ο Ζαφειρόπουλος απέκρουσε, όμως η μπάλα κατέληξε πάλι στον Σισέ που την έστειλε στα δίχτυα. Το σκορ αυτό ουσιαστικά διασφάλιζε τον Παναθηναϊκό ενόψει της ρεβάνς (δεν έχει οριστεί ακόμα από την ΕΠΟ), αλλά τα πράγματα άλλαξαν στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων. Ο Κούσας εκμεταλλεύθηκε την αδράνεια της άμυνας των γηπεδούχων και με κεφαλιά από κοντά διαμόρφωσε το τελικό 3-1, που αφήνει κάποιες ελπίδες στον "Αγιαξ της Ηπείρου".

    Διαιτητής: Σταθόπουλος (Αχαΐας)

    Κίτρινες: Ζιλμπέρτο Σίλβα, Καντέ - Μιχαλόπουλος, Κούσας, Κώτσιος

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Νίκος Νιόπλιας): Τζόρβας, Καντέ, Βύντρα, Κατσουράνης, Γκάμπριελ (80΄ Μπίαρσμιρ), Ζιλμπέρτο Σίλβα, Σιμάο, Καραγκούνης (59΄ Λέτο), Νίνης (67΄ Κλέιτον), Σαλπιγγίδης, Σισέ.

    ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Νίκος Αναστόπουλος): Ζαφειρόπουλος, Στάθης (68΄ Κανακούδης), Κούσας, Κώτσιος, Μιχαλόπουλος (46΄ Μπουχάν / 59΄ Τζάνης), Κοντογουλίδης, Ανδράλας, Καζναφέρης, Ντιμπαλά, Αράς, Βάντερσον.

  • ** Ο Αρης που νίκησε 3-1 την Καβάλα, στον πρώτο αγώνα του «Βικελίδης», ελπίζει να πάρει το «εισιτήριο» για τον τελικό, την Πέμπτη, στον δεύτερο αγώνα. Η ημερομηνία της αναμέτρησης ΠΑΣ Γιάννινα-Παναθηναϊκός δεν έχει οριστεί ακόμα.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 March 2010 - 17:30:29 UTC