Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα του ευρώ είναι ασφαλής"
  • [02] "Ο λαός δεν αντέχει άλλα σκληρά μέτρα"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • [01] "Η Ελλάδα του ευρώ είναι ασφαλής"

    Στη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση να αντιπροσωπεύει τη μερίδα του λέοντος αλλά και με μία ουσιαστική χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 16 χωρών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με την απόφαση, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν στην παροχή συντονισμένων διμερών δανείων σε εθελοντική βάση προς την Ελλάδα. Η εκταμίευση των διμερών δανείων θα αποφασίζεται ομόφωνα από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και υπό αυστηρές προϋποθέσεις με βάση την αξιολόγηση της Ευρωπαικής Επιτροπής και της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.

    Επίσης στην απόφαση επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υπέβαλε αίτημα για οικονομική ενίσχυση και ως εκ τούτου σήμερα καμία απόφαση δεν ελήφθη για την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

    Σημειώνεται ακόμα ότι ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται , ως ύστατη λύση. Δηλαδή όταν η χρηματοδότηση από τις αγορές θα είναι ανεπαρκής.Σκοπός του μηχανισμού δεν θα είναι να παράσχει χρηματοδότηση με τα επιτόκια του μέσου όρου της ευρωζώνης αλλά να θεσπίσει κίνητρα για επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις αγορές, το συντομότερο δυναστόν.

    Τέλος οι ηγέτες της ευρωζώνης επισημαίνουν ότι υποστηρίζουν πλήρως τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και χαιρετίζουν τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 3 Μαρτίου τα οποία κρίνονται επαρκή για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2010.

    "Η ζώνη του ευρώ πήρε την τύχη της στα χέρια της και συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε 'ένα μηχανισμό διαχείρησης των κρίσεων στη ζώνη του ευρώ. Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα που ωστόσο μας αναγκάζει να επαναθεωρήσουμε τους μηχανισμούς οικονομικής και δημοσιονομικής επαγρύπνισης που διαθέτουμε ώστε τέτοιες κρίσεις να μην επαναληφθούν ποτέ" τόνισε ο κ. Σαρκοζί .

    Kάθε μια από τις 16 χώρες της ζώνης του ευρώ είναι έτοιμη να δανείσει την Ελλάδα εάν αυτό καταστεί αναγκαίο ωστε να μη βρεθεί στη θέση να μην μπορεί να πληρώσει τα χρέη της, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Ενωσης, Χερμαν βαν Ρόμπεϊ.

    Πριν τη συμφωνία των ηγετών της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι θα παρατείνει πέραν του 2010 τα ήδη πιο ελαστικά μετά την κρίση, κριτήρια, τα οποία επιβάλλει στις τράπεζες για να τις δανείσει.

    Οταν θέλουν να αναχρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ, οι τράπεζες πρέπει να καταθέσουν σ΄αυτήν κριτήρια, τα οποία αποτελούνται από χρηματιστικά προϊόντα όπως είναι τα κρατικά ομόλογα.

    Πριν από την κρίση, τα προϊόντα αυτά έπρεπε να έχουν πολύ υψηλό βαθμό αξιολόγησης ένα (μίνιμουμ Α-), αλλά η BCE χαλάρωσε τις απαιτήσεις της λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης το φθινόπωρο του 2008.

    "Το συμβούλιο των διοικητών προτίθεται να διατηρήσει το κατώτατο επιτρεπόμενο όριο του ΒΒΒ- "πέραν του τέλους του 2010", δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

    "Σήμερα η Ευρώπη, είναι αντιμέτωπη με κρίσιμες αποφάσεις. Πρέπει να ενισχύσουμε την επιτήρηση και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ. Πρέπει επίσης να αναβιώσουμε την έννοια της κοινής υπόθεσης, που αποτέλεσε το κίνητρο των ιδρυτών προγόνων μας", υπογράμμισε ο Τρισέ.

    "Η Ελλάδα του ευρώ είναι ασφαλής"

    «Οι κόποι και οι θυσίες του Ελληνικού λαού, πιάνουν τόπο. Η πολιτική της υπευθυνότητας δικαιώνεται. Η Ελλάδα απέδειξε την ισχυρή της θέληση και τη δυνατότητα έγκαιρης αντίδρασής της στην κρίση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου μετά το πέρας της συνεδρίασης των ηγετών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

    «Η Ελλάδα του ευρώ είναι ασφαλής. Και η Ευρώπη, έκανε επίσης ένα μεγάλο βήμα. Σήμερα, δεν πήραμε μόνο αποφάσεις για την Ελλάδα. Η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκε μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση και στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων» είπε ο έλληνας πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «με αποφασιστικότητα οι Ευρωπαίοι ηγέτες προστατεύουμε την Ένωσή μας, προστατεύουμε το κοινό μας νόμισμα. Η Ευρώπη, και μαζί η Ελλάδα, βγαίνουν πιο ισχυρές μέσα από αυτή την κρίση».

    «Ως κυβέρνηση, κινηθήκαμε με σύνεση, με προσοχή και με αποφασιστικότητα. Κάναμε και κάνουμε έναν αγώνα δρόμου, μαζί με τον ελληνικό λαό. Μαζί πείσαμε Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ότι έχουν να κάνουν πλέον με μια Ελλάδα αξιόπιστη, με σχέδιο και με στρατηγική για την πορεία της» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

    «Σήμερα, φτάσαμε σε μια απόφαση πολύ ικανοποιητική. Θεσπίζει ένα ευρωπαϊκό μηχανισμό, με μειοψηφική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εγγυάται την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη» τόνισε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «πολύ σημαντική, επίσης, είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να παρατείνει το ευνοϊκό καθεστώς που διέπει τα ενέχυρα, που δέχεται η ίδια από τις ελληνικές Τράπεζες - και αυτό στηρίζει και διευκολύνει την προσπάθεια που εμείς κάνουμε».

    «Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Και το κάνουμε. Αλλά όχι μόνον. Είναι η ώρα να προχωρήσουμε - και αυτό κάνουμε - στις μεγάλες αλλαγές. Μεγάλες και βαθιές αλλαγές στην οικονομία, στην πολιτική και την κοινωνία» υπογράμμισε ο έλληνας πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «χτίζουμε με τις σημερινές μας πράξεις, τις συνθήκες για ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας. Μια οικονομία βιώσιμη, με διαφάνεια, αλλά και με κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη».

    «Χτίζουμε την Ελλάδα τού αύριο. Και θα το πετύχουμε μαζί με τον ελληνικό λαό.

    Είναι μια σημαντική απόφαση αυτή που πήραμε σήμερα, και συμβολικά, στην Εθνική μας Εορτή» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    [02] "Ο λαός δεν αντέχει άλλα σκληρά μέτρα"

    Την αντίθεσή του με την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο σχέδιο οικονομικής στήριξης που ενδεχομένως χρειαστεί η Ελλάδα εξέφρασε ξεκάθαρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς προς τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες.

    Ο Αντώνης Σαμαράς εξερχόμενος από τη Σύνοδο του ΕΛΚ τόνισε ότι έδωσε τη μάχη για τη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας τη στιγμή που η Ελλάδα παλεύει για μέτρα ανάσας για την τόνωση της οικονομίας.

    " Ως πολιτικός τους είπα ότι ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να αντέξει άλλα σκληρά μέτρα. Ως οικονομολόγος τους είπα ότι είμαστε σε ένα φαύλο κύκλο της ύφεσης. Πάντα θα χρειάζονται νέα μέτρα για να πετύχουμε τους στόχους. Ως ευρωπαίος τους είπα ξεκάθαρα ότι είμαι κατά της λύσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου", ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς στους δημοσιογράφους τονίζοντας ωστόσο ότι η πλειοψηφία των ηγετών του ΕΛΚ ήταν υπέρ της εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατέληξε λέγοντας ότι θα είναι σε θέση να κάνει νέο σχόλιο όταν ληφθεί η απόφαση.

    Ο κ.Σαμαράς επικοινώνησε νωρίτερα τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αλλά και για τις διεργασίες στις συνόδους του ΕΛΚ και του ΕΣΚ, που διεξήχθησαν ταυτόχρονα, στις Βρυξέλλες.

    Ο κ.Παπανδρέου ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της ΝΔ προκειμένου να τον ενημερώσει για πιό τεχνικά οικονομικά θέματα, πράγμα το οποίο και έγινε.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας σε οπαδούς του κόμματος στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε την πρόθεσή του να υπερασπιστεί στη σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τα εθνικά συμφέροντα "σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διέρχεται η ελληνική οικονομία".

    "Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι δύσκολη και δεν επιθυμώ να καλύψω τα λάθη του παρελθόντος", ανέφερε ο κ. Σαμαράς τονίζοντας παράλληλα ότι η σημερινή επιδείνωση οφείλεται στην απίστευτη αναποφασιστικότητα και στη μεταχρονολογημένη λήψη των αποφάσεων της κυβέρνησης.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι αντιαναπτυξιακά και κοινωνικά άδικα και υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει την υιοθέτηση άλλων μέτρων που θα τραυματίσουν την ψυχολογία της αγοράς και θα δημιουργήσουν πρόσθετα κοινωνικά προβλήματα.

    Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε επίσης απευθυνόμενος προς τους Έλληνες μετανάστες στο Βέλγιο ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε προωθήσει νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, το οποίο ωστόσο δεν προωθείται από τη σημερινή κυβέρνηση η οποία σε αντιδιαστολή προωθεί μεταρρυθμίσεις για την ψήφο των μεταναστών στην Ελλάδα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

    Συνάντηση της ΕΝΑΕ με τον ΓΓ Γεν.Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κου Στεφάνου, με θέμα ημερησίας διάταξης :"Πρόγραμμα Καλλικράτης" (12:00:00 Αθήνα)

    Την Ετήσια Έκθεση της Αρχής για το 2009 θα παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου ο Συνήγορος του Πολίτη Γ. Κομίνης (12:30:00 Αθήνα)

    "CERN: ένα ευρωπαϊκό 'εργοστάσιο' παραγωγής γνώσης και τεχνολογίας" είναι το θέμα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Α31 του κτηρίου της Σχολής Θετικών Επιστημών (παλαιά ΦΜΣ) (18:30:00 Θεσσαλονίκη)

    Αθλητική ατζέντα

    Μπάσκετ-Α2 Ανδρών (23η ημέρα): Παγκράτι-Πέραμα

    20:00:00

    Μπάσκετ-Α1 Γυναικών (24η ημέρα): Αθηναϊκός-Πανιώνιος

    20:00:00


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 March 2010 - 5:30:19 UTC