Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δίνουμε πολύ μεγάλη μάχη"

  • [01] "Δίνουμε πολύ μεγάλη μάχη"

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι "δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τις καταθέσεις στην Ελλάδα", διαψεύδοντας παράλληλα φημολογίες για έξοδο της χώρας από το ευρώ.

    "Πετύχαμε μια πολύ σημαντική απόφαση και πρέπει να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στην ΕΕ.

    "Δώσαμε και δίνουμε μια πολύ μεγάλη μάχη μαζί με τον ελληνικό λαό, όχι απλώς για βραχυπρόθεσμα οφέλη, αλλά για την δημιουργία μιας ισχυρής Ελλάδας, που όχι μόνο ξεπερνά τις δυσκολίες, αλλά δημιουργεί και πρότυπα", τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι "ξεπερνάμε την οικονομική κρίση που κληρονομήσαμε ως κυβέρνηση και εκφράζουμε την βούλησή μας να προχωρήσουμε στην υλοποίηση στόχων και αλλαγών, για τις οποίες μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού "πιάνουν τόπο" και πρόσθεσε ότι οι βαθιές θεσμικές αλλαγές αποτελούν προϋπόθεση, ώστε η Ελλάδα να μην ξαναβρεθεί σε παρόμοια κρίση.

    "Η απόφαση της Συνόδου έχει εξαιρετική σημασία, αποτελεί δε και μια θετική ανταπόκριση και αναγνώριση των θυσιών που κάνει ο ελληνικός λαός", τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι πέραν της προστασίας της ευρωζώνης, μέσω του μηχανισμού, την δημιουργία του οποίου αποφάσισε η Σύνοδος, ξεκινά και μια συζήτηση για την δημιουργία, στο μέλλον, θεσμών πρόληψης και αντιμετώπισης κρίσεων, αλλά και για την συντονισμένη οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ.

    "Με αφετηρία την κρίση που περάσαμε και τις πρωτοβουλίες που πήραμε, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα εμπλουτίζεται, βελτιώνοντας σημαντικά την αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης", είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι "αναμφίβολα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας και της Ευρώπης".

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο πρωθυπουργός:

    - Πρώτον διαβεβαίωσε ότι "δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τις καταθέσεις στην Ελλάδα", διαψεύδοντας παράλληλα φημολογίες για έξοδο της χώρας από το ευρώ,

    - Δεύτερον ανακοίνωσε πρωτοβουλία για τη σύγκληση διάσκεψης επενδυτών στην Ελλάδα και

    - Τρίτον ανέφερε ότι σε τυχαία συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Επικρατείας, επανέλαβε την πρόσκληση του προς τον κ. Ερντογάν να επισκεφθεί την Ελλάδα.

    Στη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση να αντιπροσωπεύει τη μερίδα του λέοντος αλλά και με μία ουσιαστική χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 16 χωρών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με την απόφαση, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν στην παροχή συντονισμένων διμερών δανείων σε εθελοντική βάση προς την Ελλάδα. Η εκταμίευση των διμερών δανείων θα αποφασίζεται ομόφωνα από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και υπό αυστηρές προϋποθέσεις με βάση την αξιολόγηση της Ευρωπαικής Επιτροπής και της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.

    Επίσης στην απόφαση επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υπέβαλε αίτημα για οικονομική ενίσχυση και ως εκ τούτου σήμερα καμία απόφαση δεν ελήφθη για την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

    Σημειώνεται ακόμα ότι ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται , ως ύστατη λύση. Δηλαδή όταν η χρηματοδότηση από τις αγορές θα είναι ανεπαρκής. Σκοπός του μηχανισμού δεν θα είναι να παράσχει χρηματοδότηση με τα επιτόκια του μέσου όρου της ευρωζώνης αλλά να θεσπίσει κίνητρα για επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις αγορές, το συντομότερο δυναστόν.

    Τέλος οι ηγέτες της ευρωζώνης επισημαίνουν ότι υποστηρίζουν πλήρως τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και χαιρετίζουν τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 3 Μαρτίου τα οποία κρίνονται επαρκή για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2010.

    "Η ζώνη του ευρώ πήρε την τύχη της στα χέρια της και συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε 'ένα μηχανισμό διαχείρησης των κρίσεων στη ζώνη του ευρώ. Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα που ωστόσο μας αναγκάζει να επαναθεωρήσουμε τους μηχανισμούς οικονομικής και δημοσιονομικής επαγρύπνισης που διαθέτουμε ώστε τέτοιες κρίσεις να μην επαναληφθούν ποτέ" τόνισε ο κ. Σαρκοζί .

    Kάθε μια από τις 16 χώρες της ζώνης του ευρώ είναι έτοιμη να δανείσει την Ελλάδα εάν αυτό καταστεί αναγκαίο ωστε να μη βρεθεί στη θέση να μην μπορεί να πληρώσει τα χρέη της, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Ενωσης, Χερμαν βαν Ρόμπεϊ.

    Πριν τη συμφωνία των ηγετών της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι θα παρατείνει πέραν του 2010 τα ήδη πιο ελαστικά μετά την κρίση, κριτήρια, τα οποία επιβάλλει στις τράπεζες για να τις δανείσει.

    Οταν θέλουν να αναχρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ, οι τράπεζες πρέπει να καταθέσουν σ΄αυτήν κριτήρια, τα οποία αποτελούνται από χρηματιστικά προϊόντα όπως είναι τα κρατικά ομόλογα.

    Πριν από την κρίση, τα προϊόντα αυτά έπρεπε να έχουν πολύ υψηλό βαθμό αξιολόγησης ένα (μίνιμουμ Α-), αλλά η BCE χαλάρωσε τις απαιτήσεις της λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης το φθινόπωρο του 2008.

    "Το συμβούλιο των διοικητών προτίθεται να διατηρήσει το κατώτατο επιτρεπόμενο όριο του ΒΒΒ- "πέραν του τέλους του 2010", δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

    "Σήμερα η Ευρώπη, είναι αντιμέτωπη με κρίσιμες αποφάσεις. Πρέπει να ενισχύσουμε την επιτήρηση και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ. Πρέπει επίσης να αναβιώσουμε την έννοια της κοινής υπόθεσης, που αποτέλεσε το κίνητρο των ιδρυτών προγόνων μας", υπογράμμισε ο Τρισέ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 March 2010 - 15:30:27 UTC