Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στόχος η απαρέγκλιτη εφαρμογή του ΠΣΑ
  • [02] "Μέτρα για να μη βαθύνει η ύφεση"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] Η χαμένη πόλη των "Δέκα Εντολών", έρχεται πάλι στο φως
  • [05] "Πόλεμος στον πόλεμο"
  • [06] "Η Ελλάδα δεν βγήκε χαμένη"
  • [07] "Δέσμιοι των κερδοσκόπων"
  • [08] Εφαρμογή του πλαφόν
  • [09] Αναμετρήσεις

  • [01] Στόχος η απαρέγκλιτη εφαρμογή του ΠΣΑ

    Θετική ήταν η αντίδραση των αγορών τόσο στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, όσο και τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει τα χαλαρά κριτήρια χορήγησης ρευστότητας προς τις τράπεζες.

    Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να προσφύγει άμεσα σε δανεισμό, εξαργυρώνοντας τη βελτίωση του κλίματος, καθώς η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 20 δις ευρώ μέχρι το τέλος Μαΐου για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της.

    Όπως έγραψε η εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", επικαλούμενη το γενικό διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Πέτρο Χριστοδούλου, η Αθήνα θα απευθυνθεί την επόμενη εβδομάδα στις αγορές για να αποσπάσει δάνειο περίπου πέντε δις ευρώ. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση θα εκδόσει πιθανότατα ομόλογο τριών ή επτά ετών αυτόν το μήνα και ένα αντίστοιχο τον Απρίλιο, γεγονός που θα αποτελέσει κρίσιμη δοκιμασία αξιοπιστίας.

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη συμφωνία των Βρυξελλών, κάνοντας λόγο για μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τις καταθέσεις στην χώρα μας, διαψεύδοντας παράλληλα φημολογίες για έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ύστερα από τις εξελίξεις αυτές η κυβέρνηση στρέφεται στο εσωτερικό μέτωπο για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας, στο κρίσιμο διάστημα μέχρι την αξιολόγηση της 15-ης Μαΐου.

    [02] "Μέτρα για να μη βαθύνει η ύφεση"

    «Οι ώρες αυτές είναι για περισυλλογή, όχι για πανηγυρισμούς». Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Αντώνης Σαμαράς, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

    Ακόμη, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων τόνωσης της αγοράς «για να μη βαθύνει και γίνει μόνιμη η ύφεση», τονίζοντας ότι διαφορετικά «σε λίγο θα μας επιβληθούν νέα χειρότερα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος».

    Ο κ. Σαμαράς σημειώνει στα θετικά την απόφαση της ΕΚΤ με την οποία «αποτρέπεται η πιστωτική ασφυξία στην ελληνική αγορά». «Αυτό το παλέψαμε ως Ν.Δ εδώ και πολύ καιρό», συνέχισε αναφέροντας ότι ήταν μία εκ των τριών βασικών προτάσεων που ο ίδιος κατέθεσε στην πρόσφατη συνάντησή του με τους υπουργούς οικονομικών του ΕΛΚ.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε σοβαρούς προβληματισμούς για το κυρίως μέρος της συμφωνίας, τόσο για το περιεχόμενό της όσο και για τον τρόπο και τη διαδικασία που μπορεί να λειτουργήσει.

    Ανέφερε πως για να πάρει η Ελλάδα βοήθεια απαιτείται να έχει φτάσει στο έσχατο σημείο χωρίς να προσδιορίζεται ποιό είναι αυτό. «Να δανείζεται με 6% από τις αγορές; Να δανείζεται με 8% από τις αγορές; Να μη μπορεί να δανειστεί καθόλου; Δηλαδή ζητούν από την Ελλάδα να φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας για να τη βοηθήσουν;», ρώτησε επισημαίνοντας πως εμείς ζητήσαμε στήριξη για να μη φτάσουμε στα όρια αυτά.

    Επίσης ανέφερε πως ακόμα και αν μπαίναμε στη διαδικασία βοήθειας κάτω από τέτοιους όρους, η συμφωνία επιβάλλει τη λήψη τελικής απόφασης από κάθε χώρα της ευρωζώνης με ομοφωνία κάτι το οποίο στη πράξη μπορεί να σημαίνει και νέα μέτρα και «συνεπώς πρόκειται για εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία».

    Ο κ. Σαμαράς είπε επίσης ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο της συμφωνίας «φωτογραφίζει επιπλέον δυσμενείς όρους για την Ελλάδα και συνιστά υπονόμευση των ευρωπαϊκών θεσμών μια που οδηγεί στον έλεγχο μιας ευρωπαϊκής οικονομίας από ένα κατβεξοχήν μη ευρωπαϊκό οργανισμό».

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ κατέληξε επισημαίνοντας πως η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ξεπεράσει το σκόπελο και να σταθεί μόνη στα πόδια της γιατί αυτό είναι το πιο συμφέρον για την ίδια. «Αυτό επιβάλλει και η αξιοπρέπειά της χώρας μας και η ανόρθωση της αξιοπιστίας της. Μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα και θα το κάνουμε μόνο με τις δικές μας δυνάμεις», είπε.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Επίσκεψη Κ. Παπούλια στο Μεσολόγγι

  • Ανοίγουν οι κήποι του προεδρικού μεγάρου για το κοινό (10:00:00 Αθήνα)

  • Κοινή ελληνοβουλγαρική άσκηση ετοιμότητας της πυροσβεστικής- Δρυμός. Στην άσκηση, που θα πραγματοποιηθεί στο βανοστάσιο ΔΕΣΦΑ, στον Δρυμό, θα παραβρεθεί ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας (11:00:00 Θεσσαλονίκη)

  • 40ο Παιδιατρικό Συμπόσιο της Παιδιατρικής Εταιρείας Β. Ελλάδος (Θεσσαλονίκη)

    Αθλητική ατζέντα

    Βόλεϊ-Α1 ανδρών (πλέι οφ): Λαμία-ΕΑ Πατρών

    19:00:00 Λαμία

    Ποδόσφαιρο-Γ΄ Εθνική (1ος όμιλος, 18η ημέρα):

    Υδατοσφαίριση-Α2 ανδρών (10η ημέρα)

    Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (28η ημέρα-19:00)

    ΑΕΚ-Πανιώνιος NOVA

    Αρης-Λεβαδειακός ΣΚΑΪ

    Αστέρας Τρίπολης-Πανθρακικός NOVA

    Ατρόμητος-Παναθηναϊκός NOVA

    Ηρακλής-ΠΑΣ Γιάννινα NOVA

    Λάρισα-ΠΑΟΚ NOVA

    Καβάλα-Εργοτέλης NOVA

    Ολυμπιακός-Ξάνθη ΝΕΤ

    Μπάσκετ-Α1 Γυναικών (24η ημέρα)

    Αυτοκίνητο-Φόρμουλα Ένα-Γκραν πρι Αυστραλίας (2ος αγώνας της χρονιάς)

    Ποδόσφαιρο-Β΄ εθνική (27η ημέρα)

    Δόξα Δράμας-Ρόδος

    Αναγέννηση Καρδίτσας-Θρασύβουλος

    Εθνικός-Πανσερραϊκός

    Κέρκυρα-Καλαμάτα

    Παναιτωλικός-Αγροτικός Αστέρας

    Διαγόρας-Ηλιούπολη

    Αιγάλεω-Ιωνικός

    Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (πλέι άουτ, 1η ημέρα): ΑΕΚ-ΑΟ Κηφισιάς

    16:30:00 Αθήνα Ελλάδα

    [04] Η χαμένη πόλη των "Δέκα Εντολών", έρχεται πάλι στο φως

    Αφού τη σκέπασε με τόνους άμμου, ο Σεσίλ ντε Μιλ έκανε μια επίδειξη καλού χιούμορ: «Εάν σκάψουν οι αρχαιολόγοι σε χίλια χρόνια στην έρημο της Γουαδελούπης - έγραφε στην αυτοβιογραφία του ο μυθικός σκηνοθέτης των επικών ταινιών του Χόλιγουντ - ελπίζω να μην ανακοινώσουν στις εφημερίδες τη φοβερή "ανακάλυψη" ότι ο αρχαίος αιγυπτιακός πολιτισμός έφτανε μέχρι τις ακτές του Ειρηνικού της αμερικανικής ηπείρου». Από τότε έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες. Και τώρα, η «χαμένη πόλη» μπορεί να ξαναδεί το φως χωρίς να κινδυνεύουν οι αρχαιολόγοι να πέσουν στην παγίδα κάποιας θεαματικής ιστορικής γκάφας.

    Ηταν καλοκαίρι του 1923 όταν ο Σεσίλ ντε Μιλ γύρισε στους αμμόλοφους του Ναϊπόμο, στην Καλιφόρνια, τις «Δέκα Εντολές», μια από τις πρώτες υπερπαραγωγές του Χόλιγουντ. Ηταν ακόμη η εποχή του βωβού κινηματογράφου. Αλλά ο ήχος δεν είχε καμία σημασία για τον σκηνοθέτη. Αυτό που τον ενδιέφερε ήταν ο άπλετος χώρος και η πιστή αναπαράσταση. Με αυτό το πνεύμα ζήτησε να κατασκευαστούν σκηνικά που ακόμη και σήμερα φυλακίζουν τη φαντασία. Και όχι άδικα: η κατασκευή των σκηνικών ανατέθηκε στον Γάλλο Πολ Ιρίμπ, έναν από τους πατέρες του κινήματος του Αρ Ντεκό. Για τις εργασίες επιστρατεύτηκαν 1.600 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μαραγκοί, ανειδίκευτοι εργάτες, διακοσμητές και ελαιοχρωματιστές, προκειμένου να αναπαρασταθεί με ακρίβεια η αρχαία Αίγυπτος. Στην έρημο της Γουαδελούπης υψώθηκαν ναοί, το ύψος των οποίων έφτανε τα 40 μέτρα και το πλάτος τα 200, στήθηκαν γιγαντιαία αγάλματα του Φαραώ της Αιγύπτου, Ραμσή Ββ και δεκάδες Σφίγγες. Στα γυρίσματα συμμετείχαν 3.000 κομπάρσοι και άλλα τόσα ζώα.

    Όταν ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα και με το κόστος της παραγωγής να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, δεν υπήρχαν πλέον τα χρήματα για να ξεστηθεί το σκηνικό. Ο Ντε Μιλ, όμως, δεν ήθελε να αφήσει την «πόλη» του στο έλεος των αντίπαλων στούντιο του Χόλιγουντ, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα σκηνικά για να γυρίσουν άλλες ταινίες. Γιβ αυτό ζήτησε από τους τεχνικούς του συνεργείου του να θάψουν την πόλη κάτω από την άμμο. Και κάπως έτσι γεννήθηκε ο μύθος της «χαμένης πόλης».

    Ο Πίτερ Μπρόσναν πρωτάκουσε για τη «χαμένη πόλη» το 1982 όταν ήταν ακόμη φοιτητής στη σχολή Κινηματογράφου του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Από τότε η ανακάλυψη των σκηνικών του έπους του Ντε Μιλ έγινε γιβ αυτόν ένα είδος εμμονής. Σκοπός του Πίτερ Μπρόσναν ήταν να ξεθάψει τη χαμένη πόλη και να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για εκείνο το ξεχασμένο κομμάτι της ιστορίας του Χόλιγουντ. Ξεκίνησε από τότε, στα 27 του χρόνια, συγκεντρώνοντας στην κινηματογραφική του κάμερα μαρτυρίες της εποχής: «Το δέρμα σας θα καεί από τη ζέστη, θα σας λείψουν όλες οι ανέσεις. Σας ζητώ να αντέξετε τις πιο δύσκολες συνθήκες στην ιστορία του κινηματογράφου», είχε πει ο σκηνοθέτης σε ηθοποιούς και κομπάρσους. Ο Ντε Μιλ ζήτησε από τον μικρό ηθοποιό που υποδύθηκε στην ταινία τον γιο τού Φαραώ να βάλει μουστάρδα στο μαστίγιο με το οποίο θα χτυπούσε τον Μωυσή. Όταν έπρεπε να γυρίσει τη σκηνή της εξόδου των Εβραίων, ζήτησε να του φέρουν με λεωφορεία από το Λος Αντζελες μια ομάδα περίπου 300 Ισραηλιτών, οι οποίοι είχαν μόλις μεταναστεύσει στις ΗΠΑ.

    Για τον Πίτερ Μπρόσναν δεν ήταν δύσκολο να εντοπίσει την ακριβή τοποθεσία το 1983. Ως οδηγό του είχε τον ηθοποιό Κλάρενς Μινέτι, ο οποίος τότε είχε φτάσει πλέον τα 90 του χρόνια. Εξίσου εύκολα βρήκε και τα πρώτα ευρήματα της χαμένης πόλης. Αλλά για το μεγάλο σχέδιο ανασκαφών που είχε στο μυαλό του, ήταν αδύνατο να βρει χρηματοδότες διατεθειμένους να βάλουν από την τσέπη τους 200.000 δολάρια.

    Θα έπρεπε να περάσουν περισσότερα από 25 χρόνια για να βρει χορηγούς και να φέρει στην επιφάνεια τη χαμένη πόλη του Σεσίλ ντε Μιλ. Το ντοκιμαντέρ που θα γυρίσει, θα περιέχει μαρτυρίες για όλες τις ταινίες που γυρίστηκαν στους αμμόλοφους της Γουαδελούπης έως τη δεκαετία του 1940 με πρωταγωνιστές μεταξύ άλλων τον Ροδόλφο Βαλεντίνο, τον Γκάρι Κούπερ και τη Μάρλεν Ντίτριχ. Από το ντοκιμαντέρ, πάντως, θα απουσιάζει η δεύτερη εκδοχή των «Δέκα Εντολών» του Ντε Μιλ με πρωταγωνιστή του Τσάρλτον Ιστον. Πρώτον, γιατί η ταινία γυρίστηκε το 1956, δηλαδή μετά τη δεκαετία του 1940. Και δεύτερον, επειδή αυτή τη φορά τα γυρίσματα δεν έγιναν στην έρημο της Γουαδελούπης. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης κουβάλησε ηθοποιούς και συνεργείο στην Αίγυπτο, κάνοντας την ταινία του στην περιοχή που εκτείνεται ανάμεσα στη χερσόνησο του Σινά και την Κοιλάδα των Βασιλέων.

    Κείμενο: Π.Δημητρολόπουλς

    [05] "Πόλεμος στον πόλεμο"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Τα αντιλαϊκά αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ», αύριο και ώρα 12:30.

    "Ξεσηκωμός τώρα! Ο λαός πρέπει να κηρύξει πόλεμο στον πόλεμο που διεξάγουν εναντίον του κυβέρνηση - ΕΕ και όλα τα αστικά κόμματα και που θα συνεχιστεί πιο έντονος μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ", τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    "Tα παχιά λόγια και η θριαμβολογία του πρωθυπουργού για την Σύνοδο της ΕΕ, είναι το τυρί στη φάκα που έχουν στήσει για τον ελληνικό λαό, προκειμένου να χειραγωγήσουν και να κάμψουν τις δικαιολογημένες αντιδράσεις μπροστά στο φορολογικό νομοσχέδιο, μπροστά στα μέτρα που πάρθηκαν και θα παρθούν στη συνέχεια για τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό και πολλά άλλα", δήλωσε.

    Η γγ της ΚΚΕ του ΚΚΕ μίλησε για "μηχανισμό που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά, από την ΕΕ και το ΔΝΤ και θα στραφεί εναντίον όλων των λαών των κρατών - μελών της ΕΕ και όχι μόνο. Είναι ένας μηχανισμός που στήθηκε με αφορμή την Ελλάδα, είναι ένας μηχανισμός που δείχνει προσωρινούς συμβιβασμούς και συμμαχίες, αλλά αυτός ο μηχανισμός θα χρησιμοποιηθεί και για το λαό της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, για την Ιταλία, και βεβαίως θα επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη".

    [06] "Η Ελλάδα δεν βγήκε χαμένη"

    "Αν και νίκησε η κ. Μέρκελ στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα δεν βγήκε χαμένη", δήλωσε ο κ. Γ.Καρατζαφέρης σχολιάζοντας τη συμφωνία των Βρυξελλών και πρόσθεσε:

    "Οι έχοντες την ευθύνη την άλλη εβδομάδα, εβδομάδα δανεισμού, θα πρέπει να αναζητήσουν επιτόκια κάτω του 6,3 %, ποσοστό με το οποίο δανειστήκαμε τον προηγούμενο μήνα. Αν το πετύχουν, κάτι θα έχουμε κάνει. Αν ο στόχος δεν επιτευχθεί, τότε θα πρέπει να ψάξουμε τι είναι αυτό, ή ποιοι που δεν πείθουν τις αγορές στο εσωτερικό της χώρας ή στο εξωτερικό".

    Σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη που αφορά τη μονάδα ένστολων του Λιμενικού ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, τόνισε:

    «Ο κ. Χρυσοχοΐδης αντί να στοχοποιεί πότε τους αστυνομικούς, πότε τους ειδικούς φρουρούς, πότε το Λιμενικό, καλό θα ήταν να κοιτάξει να εξασφαλίσει στην Ελλάδα μία ευταξία η οποία έχει χαθεί, θέλουμε να ελπίζουμε όχι δια παντός. Ο κ. Χρυσοχοΐδης καταδεικνύει κάθε φορά και σε κάθε περίπτωση ότι αποτελεί «ουρά» του κ. Τσίπρα. Αυτό δεν τον τιμά».

    [07] "Δέσμιοι των κερδοσκόπων"

    Ο Πρόεδρος του κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP) της Τουρκίας Αλπέρ Τας επισκέπτεται την Αθήνα, επικεφαλής αντιπροσωπείας.

    Σημερα, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και ο Αλπέρ Τας θα έχουν διμερή συνάντηση, επικεφαλής αντιπροσωπειών του ΣΥΝ και του ODP και στη συνέχεια θα δώσουν στη δημοσιότητα κοινή δήλωση με επίκεντρο την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των στρατιωτικών δαπανών Ελλάδας - Τουρκίας.

    Αύριο, ο Πρόεδρος του ODP θα μιλήσει για τις εξελίξεις στην Τουρκία σε συνάντηση με στελέχη του Τομέα Διεθνών Σχέσεων, Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΝ, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του 3ου ορόφου των κεντρικών γραφείων του κόμματος.

    Ομιλία Τσίπρα στην ΚΠΕ

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του εκτίμησε ότι η Ελλάδα,παρά τους πανηγυρισμούς, παραμένει δέσμια των κερδοσκόπων και οι Ελληνες δέσμιοι μιάς αντιλαϊκής πολιτικής υφεσιακών μέτρων, που θα μειώνει διαρκώς το εισόδημά τους.

    Ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, παρέχει στην χώρα μας μια στήριξη, η οποία, εάν χρησιμοποιηθεί - πράγμα καθόλου βέβαιο - θα έχει μια οδυνηρή ρύθμιση: Τη συμμετοχή του ΔΝΤ και αυτή η απόφαση οδηγεί τα πράγματα σε πολύ χειρότερο σημείο, από αυτό που φάνηκε με την αρχική δήλωση στήριξης,στην Σύνοδο Κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου, είπε.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε και στη στήριξη των τραπεζών από την ΕΚΤ και είπε ότι θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν και ουσιαστικά δεν συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της κρίσης.

    Για την Εκκλησία είπε ότι έχει σχεδόν 7000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, μοναστήρια, ιδρύματα, εκκλησίες, μητροπόλεις και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Με ανυπολόγιστες περιουσίες και διεκδικεί το δικαίωμα να μην πληρώνει φόρο, είπε.

    Ο Α. Τσίπρας διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα στείλει το ΣΔΟΕ σε Μητροπόλεις και Ιερούς Ναούς, αν θα ελέγξει διπλά βιβλία και αν θα υπαχθεί η εκκλησία στους κανόνες που ισχύουν για τους υπόλοιπους. Γιατί, όπως είπε, η κυβέρνηση φαίνεται να μην είναι τόσο άτεγκτη με την εκκλησία, όσο είναι με τους μισθωτούς τους συνταξιούχους και τις μικρές επιχειρήσεις.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ επανέλαβε την εκτίμηση ότι "έχει διαμορφωθεί ένα "ιδιότυπο συναινετικό μπλοκ",στο οποίο, πέραν της κυβέρνησης,συμμετέχει τελευταία "εγκαρδίως" και η ΝΔ του κ. Α. Σαμαρά,ο οποίος πήγε στις Βρυξέλλες ως σκιώδης πρωθυπουργός,προκειμένου να διαμορφώσει ένα πλαίσιο σκιώδους συμπολίτευσης, αλλά βασικός πυλώνας της κυβερνητικής στήριξης είναι ο Γιώργος Καρατζαφέρης,ο οποίος προσφέρει την εκλαΐκευση της κυβερνητικής πολιτικής, επιχειρηματολογώντας, πότε υπέρ των κυβερνητικών μέτρων, πότε υπέρ των αμυντικών δαπανών, πότε υπέρ του αφορολόγητου της Εκκλησίας".

    Κεντρικοί πολιτικοί στόχοι του ΣΥΝ,είπε ο κ.Τσίπρας, είναι :

    Πρώτον, η υπεράσπιση της μισθωτής εργασίας, που δέχεται την πιο σκληρή επίθεση των τελευταίων δεκαετιών.

    Δεύτερον, η φορολόγηση του κεφαλαίου και των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων που φοροδιαφεύγουν και

    Τρίτον, η προώθηση μιας εναλλακτικής στρατηγικής εξόδου από την κρίση.

    Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού συνεδρίασε με θέμα τις θέσεις της για το έκτακτο συνέδριο και την τακτική του ΣΥΝ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2010.

    [08] Εφαρμογή του πλαφόν

    Τις νέες ανώτατες τιμές των καυσίμων που θα ισχύουν από αύριο, Μ.Δευτέρα, μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

    Οι νέες ανώτατες τιμές είναι 1 - 2 λεπτά υψηλότερες σε σχέση με εκείνες που ισχύουν τώρα, λόγω μεταβολής των διεθνών τιμών στο μεσοδιάστημα.

    Όπως είναι γνωστό, το πλαφόν στις τιμές των καυσίμων επιβλήθηκε σε οκτώ νομούς (Δωδεκάνησα, Ηράκλειο, Θεσπρωτία, Λασίθι, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Φωκίδα, Χανιά) και θα ισχύσει μέχρι τις 11 Απριλίου.

    Το υπουργείο καλεί τις νομαρχίες να κάνουν ελέγχους για την εφαρμογή του πλαφόν και να επιβάλουν κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης. Ο νόμος προβλέπει ποινικές κυρώσεις και πρόστιμα από 5.000 έως 1.500.000 ευρώ.

    Οι πρατηριούχοι, αντιδρώντας στο μέτρο απειλούν με κινητοποιήσεις τη Μεγάλη εβδομάδα, ενώ ήδη οι συνάδελφοί τους της Κρήτης ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία τη Μεγάλη Τετάρτη και τη Μεγάλη Πέμπτη.

    Οι ανώτατες τιμές που θα ισχύσουν από την προσεχή Δευτέρα ανά νομό και είδος καυσίμου έχουν ως εξής:

    Νομός - Αμόλυβδη- Σούπερ Αμόλυβδη - Σούπερ - Ντίζελ

    Δωδεκανήσου: 1,519 - 1,710 - 1,552 - 1,240

    Ηρακλείου: 1,522 - 1,736 - 1,579 - 1,281

    Θεσπρωτίας: 1,494 (απλή αμόλυβδη) - 1,271 (ντίζελ)

    Λασιθίου: 1,545 - 1,733 - 1,602 - 1,275

    Πρέβεζας: 1,479 (απλή αμόλυβδη) - 1,679 (σούπερ αμόλυβδη)

    Ρεθύμνης: 1,563 - 1,783 - 1,600 - 1,294

    Φωκίδας: 1,492 (απλή αμόλυβδη)

    Χανίων: 1,539 - 1,745 - 1,596 - 1,289

    [09] Αναμετρήσεις

    Με τις αναμετρήσεις της 28ης αγωνιστικής, συνεχίζεται σήμερα το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός φιλοξενείται στο Περιστέρι από τον Ατρόμητο, με στόχο την νίκη που θα τον διατηρήσει επικεφαλής της βαθμολογίας και με διαφορά ασφαλείας από τον Ολυμπιακό. Παράλληλα, οι πρωταθλητές θα υποδεχθούν την Ξάνθη και είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση των τριών βαθμών, παρά το γεγονός ότι η ομάδα της ακριτικής πόλης διεκδικεί την παραμονή της στην κατηγορία.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι αγώνες των ομάδων που βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη, καθώς η Λάρισα φιλοξενεί τον ΠΑΟΚ και με θετικό αποτέλεσμα θα κάνει σημαντικό βήμα για την παραμονή, όπως και ο Ηρακλής που υποδέχεται τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ακόμη, ο υποβιβασμένος Πανθρακικός, φιλοξενείται στην Τρίπολη από τον Αστέρα, που με νίκη θα βρεθεί «μία ανάσα» από την παραμονή, ενώ ο Λεβαδειακός θα επιδιώξει να πάρει αποτέλεσμα στο «Κλεάνθης Βικελίδης» από τον -βαθμολογικά- αδιάφορο Αρη, έτσι ώστε να μείνει «ζωντανός» για την παραμονή.

    Τέλος, η ΑΕΚ θα φιλοξενήσει τον Πανιώνιο σε έναν αγώνα γοήτρου, ενώ η Καβάλα θα υποδεχθεί τον Εργοτέλη, που ψάχνει βαθμούς για να εξασφαλίσει και μαθηματικά ότι θα συμμετέχει στην Σούπερ Λίγκα και την επόμενη περίοδο.

    Το πρόγραμμα και η βαθμολογία, έχουν ως εξής:

    Κυριακή 28 Μαρτίου (19:00) ΑΕΚ-Πανιώνιος NOVA

    Αρης-Λεβαδειακός ΣΚΑΪ

    Αστέρας Τρίπολης-Πανθρακικός NOVA

    Ατρόμητος-Παναθηναϊκός NOVA

    Ηρακλής-ΠΑΣ Γιάννινα NOVA

    Λάρισα-ΠΑΟΚ NOVA

    Καβάλα-Εργοτέλης NOVA

    Ολυμπιακός-Ξάνθη ΝΕΤ

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ

    ΑΓ. Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η ΤΕΡΜ. ΒΑΘ.

    1. Παναθηναϊκός 27 19-4-4 10-2-2 9-2-2 48-17 61

    2. Ολυμπιακός 27 17-6-4 8-3-2 9-3-2 43-17 57

    3. ΠΑΟΚ 27 17-5-5 11-0-2 6-5-3 35-13 56

    4. ΑΕΚ 27 14-6-7 10-1-2 4-5-5 40-30 48

    5. Άρης 27 11-10-6 8-4-2 3-6-4 32-24 43

    6. Καβάλα 27 10-8-9 7-6-1 4-2-7 29-27 38

    7. Πανιώνιος 27 9-8-10 5-5-4 4-3-6 32-30 35

    . Ατρόμητος 27 9-8-10 7-3-3 2-5-7 30-30 35

    9. Ηρακλής 27 9-7-11 5-5-3 4-2-8 33-35 34

    10. Λάρισα 27 8-7-12 6-4-3 2-3-9 25-39 31

    11. Αστέρας Τρίπολης 27 8-6-13 5-3-5 3-3-8 24-32 30

    . Εργοτέλης 27 7-9-11 5-6-3 2-3-8 30-35 30

    . Λεβαδειακός 27 8-6-13 7-2-5 1-4-8 29-41 30

    14. Ξάνθη 27 8-4-15 8-1-5 0-3-10 21-33 28

    . ΠΑΣ Γιάννινα 27 7-7-13 6-4-4 1-3-9 25-40 28

    16. Πανθρακικός 27 3-3-21 1-3-10 2-0-11 19-54 12


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 28 March 2010 - 5:30:27 UTC