Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προτεραιότητα η πιστή εφαρμογή του ΠΣΑ
  • [02] Φονικές εκρήξεις

  • [01] Προτεραιότητα η πιστή εφαρμογή του ΠΣΑ

    Η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι ο στόχος της κυβέρνησης, καθώς η πορεία υλοποίησής του θα κριθεί, από τις Βρυξέλλες, στα μέσα Μαΐου.

    Στις άμεσες προτεραιότητες φέρονται να είναι το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής και οι απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές για την αποτελμάτωση της οικονομίας.

    Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην κοινοπρακτική έκδοση νέου επταετούς ομολόγου, με στόχο την άντληση τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ.

    Το βιβλίο προσφορών για τη συγκεκριμένη έκδοση άνοιξε σήμερα και σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΧ), κύριοι ανάδοχοι για το νέο επταετές ομόλογο αναφοράς, λήξεως 20 Απριλίου 2017, είναι οι τράπεζες ALPHA, Εμπορική, ING, BANK OF AMERICA-ML και SG. Λοιποί ανάδοχοι της έκδοσης θα είναι οι υπόλοιποι βασικοί διαπραγματευτές στη δευτερογενή αγορά των ελληνικών ομολόγων.

    Η κυβέρνηση αποτιμά θετικά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει τα χαλαρά κριτήρια χορήγησης ρευστότητας προς τις τράπεζες.

    Ως μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ χαρακτήρισε τη συμφωνία των Βρυξελλών ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" επισημαίνει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμμετέχει μειοψηφικά στο μηχανισμό στήριξης και σε καμία περίπτωση η συμμετοχή αυτή δεν συνεπάγεται νέα μέτρα.

    Τονίζει επίσης, ότι η απόφαση για εμπλοκή του ΔΝΤ φέρνει πιο κοντά τη δημιουργία κοινών ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης των κρατών- μελών. Εξ άλλου, ερωτηθείς για τις επικρίσεις ότι η οικονομική πολιτική είναι η πιο νεοφιλελεύθερη από τη μεταπολίτευση, απαντά ότι "οι αποφάσεις που πάρθηκαν δεν ήταν αποτέλεσμα ιδεολογίας, αλλά ανάγκης".

    Συζήτηση φορολογικού νομοσχεδίου

    «Ξέρουμε ότι οι πολίτες μας στηρίζουν και θα κάνουμε ό,τι το δυνατόν για να μην τους απογοητεύσουμε» ανέφερε κατά την συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας πως καμία ευρωπαϊκή απόφαση δεν πρόκειται να αντικαταστήσει την απαρέγκλιτη τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας, όπως αυτές καταγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο υπουργός Οικονομικών, υπερασπίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο απέναντι στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «επανάσταση που καλύπτει σχεδόν όλες τις πτυχές του φορολογικού συστήματος» - ένα πλέγμα τομών που θα ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι, διαμορφώνοντας ένα τελείως διαφορετικό τοπίο. Ωστόσο, «δεν είναι δυνατόν να γίνουν όλα σε τρεις μήνες. Έχουμε ήδη προγραμματίσει μια σειρά δράσεων. Και δεν ξεχνάμε το ζήτημα της κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας και της κατάργησης του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων».

    Το φορολογικό νομοσχέδιο επικρίθηκε από πλευράς Νέας Δημοκρατίας και ΛΑΟΣ, κατά βάσιν ως αντιαναπτυξιακό, χωρίς ωστόσο να λείψουν από σειρά βουλευτών και βολές για τον «κοινωνικά άδικο χαρακτήρα του» - κάτι στο οποίο κυρίως βασίστηκε η κριτική της Αριστεράς. Αντιθέτως, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης, όπως και οι βουλευτές της συμπολίτευσης, εστιάστηκαν στις ανατροπές που επιχειρεί το νομοσχέδιο, προκειμένου να διορθώσει τις κοινωνικά άδικες στρεβλώσεις του φορολογικού συστήματος.

    Αναφερόμενος ειδικά στα τεκμήρια διαβίωσης, ο Α. Μακρυπίδης σημείωσε πως «δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση και εξάντληση των φορολογικών υποχρεώσεων του πολίτη, αλλά είναι θέμα περαιτέρω ελέγχου των εισοδημάτων του. Με δεδομένο ότι τα τεκμήρια δεν θα εφαρμόζονται στους συνταξιούχους, θα πρέπει να διακρίνουμε τους συνταξιούχους με μεγάλα εισοδήματα και μερίσματα, που μπορεί να βρεθούν κάτοχοι των αυτοκινήτων των παιδιών τους. Να μην ανοίξουμε κερκόπορτα καταστρατήγησης των τεκμηρίων».

    «Μέχρι σήμερα, είχαμε μια πολιτική που καταργούσε τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και έριχνε το βάρος στους μεσαίους. Είχε καταργήσει τον φόρο κληρονομιάς και διευκόλυνε όσους κληρονομούσαν ένα νησί ολόκληρο. Που επέβαλε έκτακτη εισφορά σε εισοδήματα από μισθούς και έκτακτα επαγγέλματα και είχε απέξω τις επιχειρήσεις. Εμείς προτείνουμε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, αλλά με όριο 400.000 αντικειμενική τιμή για το άτομο, 800.000 για το ζευγάρι που στην πραγματικότητα, είναι πάνω από 1,5 εκ. πραγματική αξία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.

    Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Θ. Καράογλου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αντιαναπτυξιακό, πολύ κατώτερο των περιστάσεων», καθώς, «σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, η πιο στοχευμένη προσπάθεια πρέπει να είναι στον αναπτυξιακό τομέα της χώρας. Σε αντίθεση με το κόμμα μας που παρουσίασε 23 μέτρα, το νομοσχέδιο δυστυχώς επιτείνει ακόμα περισσότερο την κρίση και δημιουργεί αρνητική ψυχολογία. Γιατί πώς αλλιώς να το χαρακτηρίσει κανείς, όταν προβλέπει μέτρα όπως την αυτοπεραίωση, με την οποία υπερδιπλασιάζετε το κόστος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;»

    «Δίνετε στον κατασκευαστικό κλάδο την χαριστική βολή. Υπάρχουν άνθρωποι με σκάφος, πισίνα, ιδιωτικό αεροπλάνο και με το τεκμήριο διαβίωσης η φορολόγησή τους είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με το παλαιότερο σύστημα. Ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων γίνεται ακόμα πιο γραφειοκρατικός. Οι ρυθμίσεις για τις οφ-σορ εταιρείες είναι δειλές, αφού αφορούν μονάχα τα ακίνητά τους και όχι αυτές συνολικά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Καράογλου.

    Αντίστοιχη κριτική άσκησε στο νομοσχέδιο ο Χρήστος Σταϊκούρας, αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας της ΝΔ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αρνήθηκε τον διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς, όπως επίσης και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, αν και συμφώνησε με σειρά μέτρων του νομοσχεδίου, σημείωσε πως «όταν εμείς θα φορολογήσουμε με 40% τα μη αναδιανεμόμενα κέρδη, το οποιοδήποτε μέρισμα θα σας κάνει τη χάρη και θα φύγει και ο επενδυτής θα πάει στη Βουλγαρία και στην Κύπρο, όπου η φορολογία είναι 10%. Η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων θα τις οδηγήσει, είτε σε κλείσιμο, είτε να πάνε αλλού. Εξάλλου, με το νομοσχέδιο ποινικοποιείται η ιδιοκτησία. Όταν είναι τεκμαρτό το εισόδημα που θα έχει πάρει ο νεαρός από τον πατέρα του, όταν φτάνει να θεωρούμε μεγαλοϊδιοκτήτες όσους έχουν περιουσία 400.000 ευρώ, η αντιμετώπισή σας είναι ληστρική» ανέφερε η κα Μπακογιάννη, αντιπροτείνοντας τη θέσπιση ενός «φόρου αυτόματου υπερτιμήματος».

    «Χαίρομαι που το κόμμα σας ταυτίζεται τόσο πολύ με τη μεγάλη ακίνητη περιουσία» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών. «Κι επειδή ακούμε χρόνια ότι θα φύγουν οι επενδυτές, εσείς που μειώσατε τη φορολόγηση στα κέρδη δίνοντας 1 δισ. ευρώ το χρόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις, πόσες επενδύσεις ήρθαν αυτά τα χρόνια; Μειώθηκαν αντί να αυξηθούν».

    «Αναφερόμουν στη μεσαία επιχειρηματικότητα» ανταπάντησε η Ντόρα Μπακογιάννη.

    Στη σχετική αντιπαράθεση παρενέβη αργότερα και ο Μανώλης Στρατάκης (ΠΑΣΟΚ), αναφέροντας πως «οι μόνες ξένες επενδύσεις που κατάφερε η Ν.Δ., ήταν αυτές που επενδύουν στον καταναλωτισμό και έχουν στηθεί και στο τελευταίο χωριό. Τέτοιες μπορούμε να κάνουμε κι εμείς οι Έλληνες. Δεν τις θέλουμε».

    Σημειώνεται ωστόσο, ως αντιπαράθεση στην ομιλία του υπουργού Οικονομικών και η παρατήρηση του Μαργαρίτη Τζήμα, πως «δεν είναι δυνατόν να ακούγεται ότι η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όταν δεν έχει ψηφιστεί ακόμα το παρόν. Εκπέμπεται αρνητικό μήνυμα».

    Από πλευράς ΚΚΕ, ο Άγγελος Τζέκης υπογράμμισε πως «η απάντηση των εργαζομένων στο νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι πολιτική και πολεμική»: «Πλούτος παράγεται στην Ελλάδα» επεσήμανε ο εισηγητής του Κομμουνιστικού Κόμματος. «Την δεκαετία 2000-2009, ο εργαζόμενος έχει πληρώσει για το χρέος, πάνω από 200 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη για τις επιχειρήσεις ξεπέρασαν τα 150 δισ. Πρόκειται για λεηλασία του κοινωνικού πλούτου: Ο φυσικός φόρος ανέβηκε, ενώ για τις επιχειρήσεις έπεσε από το 40% στο 25%. Η κυβέρνηση δίνει ένα σωρό φοροαπαλλαγές, κίνητρα για την χρήση ευρεσιτεχνιών που έχουν αγοραστεί αντί πινακίου φακής, επιτρέπει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εξαιρεί από τον φόρο ακινήτων τους εφοπλιστές».

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ εξάλλου, κατηγόρησε τα δύο μεγαλύτερα κόμματα ότι «πανηγύριζαν εντός Βουλής για το Μάαστριχτ και την Συνθήκη της Λισσαβόνας, ενώ το ΚΚΕ προειδοποιούσε τον εργαζόμενο λαό γι' αυτά που ζει σήμερα στο πετσί του» και παρατήρησε πως η Ελλάδα ζητώντας βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, «από το δίλημμα μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης, κινδυνεύει να πέσει στο στόμα και των δύο».

    Για λογαριασμό του ΛΑΟΣ, ο Ηλίας Πολατίδης υποστήριξε πως «το κοινό περί δικαίου αίσθημα δεν ικανοποιείται» και πως απ' το νομοσχέδιο, με κάποιες εξαιρέσεις που αφορούν π.χ. την νεανική επιχειρηματικότητα, «απουσιάζει το αναπτυξιακό στοιχείο».

    «Πρέπει να διαφοροποιήσετε τη συμπεριφορά του κράτους απέναντι στις παραγωγικές και μη παραγωγικές επιχειρήσεις. Υπάρχει επιχείρηση που θέλει να ξανακάνει αυτοκίνητα στην Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν να την αντιμετωπίζουμε σαν το χ-ψ υποκατάστημα ενός γερμανικού σούπερ μάρκετ που εξάγει στη Γερμανία προϊόντα Τουρκίας» σημείωσε ο κος Πολατίδης. «Καταργείστε τον ορισμό των μελών των υπαλλήλων που μετέχουν στο ΣΔΟΕ και αντικαταστείστε τον με κλήρωση, καθώς όλοι γνωρίζουμε τις καταγγελίες ότι πληρώνουν κάποιοι πολλά για να μπουν εκεί μέσα και μετά εκβιάζουν ελεύθερους επαγγελματίες». Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, εξέφρασε την διαφωνία του σχετικά με τους χειρισμούς του υπουργείου Οικονομικών για την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της και οδηγήθηκε στην διαδικασία του αποφασίζουμε και διατάσσουμε».

    Ο Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο δεν κρίνεται αυτοτελώς, αλλά σε συνάρτηση με τα μέτρα της 3ης Μαρτίου, οπότε «όπως γνωρίζουν οι πολίτες, τους κόπηκε ένας μισθός». Με δεδομένο ότι το κράτος θα δανειστεί από την κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα μέσω ιδιωτικών τραπεζών, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε φορολογία των τελευταίων ύψους 50%, με δυνατότητα προσαύξησης εφόσον συνεχιστεί να παρατηρείται η μεγάλη ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και δανεισμού. «Με αύξηση επίσης του φορολογικού συντελεστή των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%, θα μπορούσατε να εισπράξετε 2 δισ. ευρώ. Να φορολογήσετε τα μεγάλα εισοδήματα με υπαγωγή στην φορολογική κλίμακα, καθιερώνοντας ένα αφορολόγητο που να προστατεύει τους μικροκαταθέτες. Είναι παράλογο να φορολογείται η υπεραξία της βραχυχρόνιας πώλησης μετοχών και όχι η μακροχρόνια. Αυξείστε σημαντικά τη φορολογία στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Επαναφέρετε το φόρο για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Εξαγγείλτε επειγόντως κινητοποίηση για τις ανείσπρακτες οφειλές των 6 δισ. για τις οποίες μιλούσατε προεκλογικά» ανέφερε ο κος Παπαδημούλης.

    [02] Φονικές εκρήξεις

    Τουλάχιστον 38 νεκροί και περισσότεροι από 70 τραυματίες, είναι ο έως στιγμής τραγικός απολογισμός των δύο διαδοχικών βομβιστικών επιθέσεων στο μετρό της Μόσχας.

    Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί χωρίς δισταγμό στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος έδωσε εντολή να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στα μέσα μεταφοράς σε ολόκληρη τη χώρα.

    "Ο αγώνας κατά του τρόμου και της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί. Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατών ως το τέλος και χωρίς συμβιβασμό", τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    "Πρέπει να επαγρυπνούμε. Είναι φανερό ότι τέτοιες ενέργειες είναι καλά σχεδιασμένες, καθώς στόχος τους είναι να προκαλέσουν πολλά θύματα και να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χώρα", πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ, σύμφωνα τον οποίο το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πανεθνική κλίμακα και όχι σαν μια επίθεση που σημειώθηκε σε ένα μεταφορικό μέσο ή σε μια περιοχή.

    Τη βεβαιότητά του ότι οι αυτουργοί των σημερινών επιθέσεων στη Μόσχα θα τιμωρηθούν αυστηρά, εξέφρασε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν με δηλώσεις του από το Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας.

    "Είμαι βέβαιος ότι τα σώματα ασφαλείας θα κάνουν το παν ώστε να βρουν και να τιμωρήσουν του εγκληματίες. Οι τρομοκράτες θα εξοντωθούν", είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός στις πρώτες δηλώσεις του στα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα, αφήνοντας σοβαρά υπονοούμενα για την κατάσταση ασφαλείας στα δημοτικά μέσα συγκοινωνίας της Μόσχας.

    "Θα πρέπει να ρωτήσουμε γι' αυτό το Δήμαρχο Γιούρι Λουσκόφ", είπε ο κ. Πούτιν, επιβεβαιώνοντας τις κακές σχέσεις της ανώτατης ρωσικής ηγεσίας με το Δήμαρχο της Μόσχας και προτείνοντας να ενισχυθούν οι έλεγχοι ασφαλείας και τα εγκατεστημένα συστήματα παρακολούθησης εντός του μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας.

    Τη διπλή τρομοκρατική επίθεση καταδίκασαν, επίσης, ο πατριάρχης Κύριλλος, ο οποίος έκανε λόγο για "εγκληματική και περιφρονητική προς το Θεό ενέργεια, που δεν πετυχαίνει τίποτε, εκτός από τον πόνο αθώων και θα τιμωρηθεί σε αυτή τη ζωή", το Συμβούλιο των μουφτήδων της Ρωσίας, οι οποίοι εξέφρασαν την οργή των μουσουλμάνων της Ρωσίας, δηλώνοντας ότι "δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την τρομοκρατία στο Κοράνι", καθώς και ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος κάλεσε σε πανστρατιά κατά της τρομοκρατίας.

    Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στις 07:56 στη στάση «Λιουμπιάνκα», όπου βρίσκεται το κεντρικό κτήριο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), διαδόχου της KGB, και 45 λεπτά αργότερα στη στάση «Παρκ Κουλτούρι», όπου μεταξύ άλλων βρίσκεται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ-Νόβοστι» και το δορυφορικό δίκτυο «Russia Today».

    Οι δύο στάσεις απέχουν περίπου ένα και τρία χιλιόμετρα αντιστοίχως από το Κρεμλίνο και την Κρατική Δούμα και βρίσκονται στην «κόκκινη» γραμμή του μετρό, μια από τις πλέον πολυσύχναστες και κεντρικές. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε ώρα αιχμής, όταν περίπου μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι και σπουδαστές, κατευθύνονταν στους τόπους εργασίας τους και εκπαιδευτικά ιδρύματα, που εδρεύουν στην περιοχή.

    Ο εκπρόσωπος της επιτροπής της ρωσικής εισαγγελείας που ανέλαβε την έρευνα Βλαντίμιρ Μαρκίν ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν τα υπολείμματα των σωμάτων των δύο γυναικών που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

    "Στο Παρκ Κουλτούρι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, επρόκειτο για γυναίκα καμικάζι. Όπως αποκαλύπτει η εξέταση των υπολειμμάτων του σώματος, τα εκρηκτικά ήταν τοποθετημένα στο ύψος της ζώνης. Η κατάσταση είναι η ίδια και στη Λουμπιάνκα", δήλωσε.

    "Προς το παρόν δεν έχουμε λάβει καμία δήλωση για ανάληψη ευθύνης", διαβεβαίωσε εξάλλου ο κ. Μαρκίν, προσθέτοντας ότι η αστυνομία της Μόσχας "βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας".

    Ωστόσο, οι υπηρεσίες θεωρούν ως κυρίαρχη εκδοχή των επιθέσεων εκείνη της τρομοκρατίας, με αυτουργούς τις λεγόμενες "μαύρες χήρες" και πιθανότερους οργανωτές κάποιες από τις οργανώσεις Τσετσένων και ισλαμιστών τρομοκρατών, που συνεχίζουν να δρουν διεκδικώντας την αυτονόμηση τμημάτων του ρωσικού Βορείου Καυκάσου.

    "Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα, οι επιθέσεις διαπράχθηκαν από τρομοκρατικές οργανώσεις που συνδέονται με την περιοχή του Βορείου Καυκάσου", δήλωσε ο αρχηγός των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ, σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων.

    Οι υποψίες επικεντρώνονται στον ηγέτη της τσετσενικής ανταρτικής οργάνωσης Εμιράτο του Καυκάσου Ντοκού Ουμάροφ, ο οποίος απείλησε στις 15 Φεβρουαρίου να μεταφέρει τον πόλεμο στις ρωσικές πόλεις.

    "Το αίμα δεν θα περιορισθεί πια στις πόλεις και τα χωριά μας. Ο πόλεμος έρχεται στις πόλεις τους", είχε προειδοποιήσει σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην ισλαμισιτκή ιστοσελίδα www.kavkazcenter.com.

    Σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, έχει εκδοθεί ένταλμα έρευνας για δύο γυναίκες οι οποίες συνόδευσαν τις καμικάζι μέχρι το μετρό.

    "Μετά την εξέταση των ταινιών από τις κάμερες ασφαλείας, έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία για δύο γυναίκες που συνόδευσαν τις καμικάζι μέχρι την είσοδο του μετρό. Οι γυναίκες αυτές αναζητούνται", δήλωσε η συγκεκριμένη πηγή.

    Χιλιάδες άνδρες των σωμάτων Ασφαλείας φρουρούν τις εισόδους του μετρό και περιπολούν στο κέντρο της πόλης προσπαθώντας να ενισχύσουν το ηθικό των πολιτών, αλλά και να αντιμετωπίσουν προληπτικά ενδεχόμενη νέα βομβιστική επίθεση, καθώς οι φήμες οργίασαν στην πόλη για περισσότερες εκρήξεις, οι οποίες διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από τις Αρχές.

    Έκτακτα μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα αεροδρόμια της πόλης, καθώς είναι ισχυροί οι φόβοι των Αρχών ότι δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί μια νέα απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης, πέντε χρόνια ύστερα από ανάλογες επιθέσεις στο μετρό της Μόσχας. Αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται και στην Αγία Πετρούπολη και άλλες μεγάλες πόλεις της Ρωσίας.

    Διεθνής καταδίκη

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν καταδίκασε τις βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο μετρό της Μόσχας και έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 38 ανθρώπων.

    Ο γγ των Ηνωμένων Εθνών "καταδικάζει έντονα τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας που έγινε σήμερα το πρωί στο μετρό της Μόσχας, η οποία προκάλεσε το τραγικό θάνατο πολλών αθώων ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων", ανέφερε ανακοίνωση του ΟΗΕ.

    Ο Μπαν Γκι Μουν "έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα των ρωσικών αρχών να φέρουν στη δικαιοσύνη τους δράστες αυτής της ειδεχθούς τρομοκρατικής επίθεσης", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν καταδίκασε τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο μετρό της Μόσχας.

    "Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιες επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών", τόνισε ο Ράσμουσεν εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

    Τις επιθέσεις καταδίκασε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον και εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της.

    Στο ίδιο πνεύμα ήταν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος εξέφρασε τα "ειλικρινή του συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη του προς τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν και τις οικογένειες των θυμάτων".

    "Η ΕΕ βρίσκεται αποφασιστικά στο πλευρό της Ρωσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες της τις μορφές", αναφέρει το μήνυμα Μπαρόζο.

    Νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ καταδίκασε έντονα τη διπλή τρομοκρατική επίθεση, τονίζοντας ότι η τρομοκρατία "ουδέποτε δικαιολογείται".

    Τέλος η ισπανική κυβέρνηση, η οποία προεδρεύει της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, καταδίκασε "με τον πιο έντονο τρόπο" τις επιθέσεις.

    Για "αποτρόπαιες ενέργειες" έκανε λόγο ο Μπαράκ Ομπάμα και εξέφρασε τα πλέον "βαθιά συλλυπητήριά" του στον ρωσικό λαό.

    "Ο αμερικανικός λαός στέκει ενωμένος στο πλευρό του λαού της Ρωσίας αντιτιθέμενος στο βίαιο εξτρεμισμό και στις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις που δείχνουν τόση περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή", τονίζει ο αμερικανός Πρόεδρος σε ανακοίνωσή του, με την οποία καταδικάζει αυτές τις "εξοργιστικές ενέργειες", όπως τις χαρακτηρίζει.

    Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί καταδίκασε τις "ειδεχθείς" αυτές ενέργειες και διαβεβαίωσε τη Ρωσία για την αλληλεγγύη της Γαλλίας σ΄αυτήν την τραγική δοκιμασία.

    Στο Βερολίνο η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ εξέφρασε "αποτροπιασμό και φρίκη" για τις επιθέσεις σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε στον ρώσο πρόεδρο, ενώ ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε καταδίκασε τις "στυγερές" όπως τις χαρακτήρισε επιθέσεις, οι οποίες όπως τόνισε, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με κανένα τρόπο.

    Συγκλονισμένος από τη διπλή επίθεση δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, σε συλλυπητήριο τηλεγράφημά του προς τον Ρώσο Πρόεδρο, τονίζοντας ότι "ουδέποτε θα υπάρξει η παραμικρή δικαιολογία για τέτοιου είδους ενέργειες".

    Τις επιθέσεις καταδίκασε και ο Πολωνός Πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι. "Τα τραγικά αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη συνεργασίας στο πλαίσιο ενός ευρέος αντιτρομοκρατικού συνασπισμού, προς όφελος της διεθνούς κοινότητας", τόνισε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 March 2010 - 19:30:21 UTC