Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου"
  • [02] "Λήψη μέτρων για την ασφάλεια των πολιτών"
  • [03] ΕΛ.ΑΣ. για την ανάληψη ευθύνης
  • [04] Τέλος οι στροφές της Μεγαλόπολης
  • [05] Δεν θα απεργήσουν οι πρατηριούχοι
  • [06] Προς απογόρευση της μαντίλας στο Βέλγιο
  • [07] Η ατζέντα της ημέρας
  • [08] Εκδήλωση για το Ν.Μπελογιάννη
  • [09] ΛΑ.Ο.Σ. για τον δανεισμό
  • [10] "Λεηλασία εισοδημάτων"
  • [11] Κονδύλια για την ανάπτυξη
  • [12] Μέτρα της Τροχαίας
  • [13] Καταδίκασε τη σφαγή

  • [01] "Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου"

    Αποτελεσματικότητα σε όλους τους τομείς, κυβέρνηση, κοινοβούλιο και κόμμα, ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην παρέμβασή του κατά την άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας και συζήτησε τις εξελίξεις στην οικονομία με τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο και προήδρευσε συνεδριάσεων του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου και του διαθεσμικού οργάνου.

    Χρειάζεται, τόνισε ο πρωθυπουργός, εντατικοποίηση της δουλειάς σε ποιότητα και ποσότητα, γιατί μπροστά μας έχουμε τη συνέχεια ενός δύσκολου αγώνα.

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες τόνισε ότι περάσαμε έναν κάβο με δύσκολους χειρισμούς και κατορθώσαμε να στηριχθεί η Ελλάδα, αλλά το θέμα αυτό να γίνει και ευρωπαϊκό.

    Πρόσθεσε ότι υπάρχουν οι προτάσεις των σοσιαλιστών για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου, πρακτικότερου και ταχύτερου μηχανισμού για την αντιμετώπιση δανειακών αναγκών χωρών της ευρωζώνης.

    Ωστόσο, παρατήρησε, υπάρχει τώρα ένας μηχανισμός και αυτό που προέχει είναι η δουλειά που πρέπει να κάνουμε στην Ελλάδα, η δουλειά των υπουργείων, η οποία δεν είναι μόνο τεχνοκρατική, αλλά είναι και πολιτική.

    Χαρακτήρισε δύσκολη την επόμενη περίοδο, η οποία, όπως τόνισε, απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη επαφή με τον κόσμο, σημειώνοντας ότι πρέπει ο πολίτης να γίνει συμμέτοχος των μεγάλων αλλαγών.

    Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, όλες οι μεγάλες αλλαγές θα γίνουν το 2010, ώστε τα επόμενα χρόνια οι πολίτες να βιώνουν τα αποτελέσματα αυτών των αλλαγών.

    Επίκεντρο όλων των αλλαγών θα είναι το σχέδιο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" γύρω από τον οποίο θα κινηθεί και όλη η αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

    Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι μεταξύ των ζητημάτων στα οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος, είναι οι λειτουργικές αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης.

    Σημαντικότατο ζήτημα χαρακτήρισε επίσης την ανάκτηση του αισθήματος της αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας της χώρας, αλλά και του αισθήματος ανακούφισης στον κόσμο.

    Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ξεφύγει από την κρίση, αλλά ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες του ελληνικού λαού.

    Πρέπει, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, να πάμε στην ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη, να δείξουμε ότι σπάμε την ατιμωρησία, ότι μπαίνει τάξη και ευνομία σε ζητήματα που αφορούν από την ασφάλεια του πολίτη μέχρι τη διαφθορά.

    Σε όλα αυτά τα θέματα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, πρέπει να είναι ενεργός η συμμετοχή του πολίτη και, όπως πρόσθεσε, πρέπει να δούμε πώς ο πολίτης παίρνει πια την υπόθεση της επανεκκίνησης της χώρας στα ίδια του τα χέρια.

    Αυτό, υπογράμμισε, είναι το μεγάλο στοίχημα των αλλαγών, οι οποίες πρέπει να δώσουν την αίσθηση της ελπίδας ότι αύριο η χώρα θα είναι διαφορετική.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα είναι σήμερα κάτω από το μικροσκόπιο των διεθνών ΜΜΕ και κάθε αρνητικό της αναδεικνύεται και πολλαπλασιάζεται, αλλά, πρόσθεσε ότι και κάθε θετικό μπορεί επίσης να αναδειχθεί και να πολλαπλασιαστεί και είναι μια ευκαιρία τώρα να αναδειχθούν τα θετικά και αξιοποιηθεί αυτή η προβολή.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να τηρηθεί πιστά το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης με την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων, κομματικών, πολιτικών, αλλά και της δημόσιας διοίκησης.

    Πρέπει, πρόσθεσε, να υπάρξει συνεπής και έγκαιρη υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματός της.

    Επίσης τόνισε πρέπει να ενδυναμωθεί το ΠΑΣΟΚ, ώστε να μπορεί να συνδέει την κυβέρνηση με τους πολίτες, να τους ενημερώνει και να πολλαπλασιάζει το μήνυμα.

    Αυτό που σήμερα κάνει η κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, είναι η συνεχής αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, ώστε η χώρα να έχει μια ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία, με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη και αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου.

    [02] "Λήψη μέτρων για την ασφάλεια των πολιτών"

    Το Αστυνομικό Τμήμα Πατησίων επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή την έξαρση της βίας που παρουσιάζεται στην ευρύτερη περιοχή.

    Ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε από το διοικητή του τμήματος Ιωάννη Σκόπα για την κατάσταση, με αφορμή και το τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά και τη δολοφονία ιδιοκτήτη ΠΡΟΠΟ και του εξέφρασε την ανησυχία του, κάνοντας λόγο για ελλιπή στελέχωση και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τμήμα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε τους χώρους του τμήματος, ενώ συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής, που είχαν έρθει για να δηλώσουν πως είχαν πέσει θύματα κλοπής.

    Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για "ποτήρι που έχει ξεχειλίσει" και ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα.

    "Αθώοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάθε μέρα το δράμα της βίας. Είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στους συμπολίτες μας που βιώνουν τη βία και στους αστυνομικούς που την παλεύουν", τόνισε ο κ. Σαμαράς.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πως όλοι έχουμε την ευθύνη μας, η κατάσταση, όμως, έχει φθάσει στο απροχώρητο και στο "μη παρέκει". "Φτάνει πια", δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Όπως και στην οικονομία, έτσι και στα θέματα ασφαλείας, η κυβέρνηση είναι κατώτερη των περιστάσεων, είπε ο κ. Σαμαράς και την κάλεσε να αφήσει τις όποιες δικαιολογίες και να αναλάβει τις ευθύνες της.

    Δηλώσεις Παναγιωτόπουλου για την οικονομία

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι ο δανεισμός της χώρας επιβεβαιώνει, κατά την κρίση του κόμματος, τις πρώτες δηλώσεις και εκτιμήσεις του Αντώνη Σαμαρά μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

    Ο Π. Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε πως ο πρόεδρος της ΝΔ είχε μιλήσει για ώρες περισυλλογής, τονίζοντας πως το ανακοινωθέν της Συνόδου δεν μπορεί να οδηγεί σε θριαμβολογία αλλά σε προβληματισμό.

    "Είχε τονίσει ότι η Ελλάδα πρέπει να σταθεί μόνη της όρθια και να βρει γρήγορα το δρόμο για την ανάκαμψη", συνέχισε, συμπληρώνοντας πως ο πρόεδρος της ΝΔ έχει τονίσει πως θα είναι καλό για τη χώρα να μη χρειαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό που κατέληξε και μας υπέδειξε ως έσχατη λύση η Σύνοδος της ΕΕ.

    Επεσήμανε δε πως αν τελικά κάτι τέτοιο χρειαστεί, το ΔΝΤ θα επιβάλλει τους δικούς του όρους, οι οποίοι, όπου εφαρμόστηκαν, δημιούργησαν προβλήματα στην κοινωνική συνοχή.

    Την πρόβλεψη αυτή, ανέφερε, επιβεβαιώνει και ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν στο πρακτορείο "Μπλούμπεργκ" και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα - ανάσες.

    Επίσης, μετά από σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι είναι μία από τις πιο σημαντικές παραλείψεις της κυβέρνησης, η οποία δεν παίρνει αναπτυξιακά μέτρα και ρώτησε τον πρωθυπουργό τί έκανε για την απασχόληση και την ανάπτυξη "αυτούς τους 5,5 μήνες που περιπλανάται από πρόταση σε πρόταση και από εσωκομματική τάση σε εσωκομματική τάση".

    Συνάντηση του Α.Σαμαρά με το ΣΕΤΕ

    Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων είχαν στα γραφεία της οδού Ρηγίλλης, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και η υπεύθυνη του τομέα Τουριστικής Ανάπτυξης του κόμματος Όλγα Κεφαλογιάννη.

    Η βουλευτής ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους δήλωσε ότι ο τουρισμός αποτελεί κρίσιμη στρατηγική προτεραιότητα για τη χώρα, τόσο για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης, όσο και για τη μακροχρόνια αναπτυξιακή προοπτική της.

    "Το ΠΑΣΟΚ έχει προχωρήσει σε αψυχολόγητες ενέργειες, όπως η κατάργηση του Υπουργείου Τουρισμού και η αύξηση του ΦΠΑ κι όλα αυτά υποβαθμίζουν και την ουσία και τη σημασία του τουρισμού, αλλά και την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος", τόνισε η κα Κεφαλογιάννη.

    Σημείωσε επίσης ότι η ΝΔ επιμένει πως, εκτός από παρεμβάσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, πρέπει να εκπονηθεί μακροχρόνιο στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και στην αναβάθμιση της ποιότητάς του.

    Σε ερώτηση αν χρειάζεται περισσότερη διαφήμιση, απάντησε λέγοντας ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα πράγματα, εκτός από προβολή και προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

    Ανέφερε συγκεκριμένα ότι χρειάζονται παρεμβάσεις στις αερομεταφορές και τις υποδομές, καθώς και να γίνει η προβολή και προώθηση με πιο επαγγελματικό τρόπο, ενώ επανέλαβε τη θέση που υποστήριζε η ΝΔ και ως κυβέρνηση για δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Τουρισμού.

    Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΤΕ Ν. Αγγελόπουλος δήλωσε ότι η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικά θετικό κλίμα και στα περισσότερα θέματα συγκλίνουν οι θέσεις του συνδέσμου με τις θέσεις της ΝΔ.

    Ερωτηθείς για την τουριστική κίνηση φέτος το καλοκαίρι, είπε ότι χρειάζεται υπομονή λόγω της κρίσης και γιατί τα τελευταία χρόνια καθυστερούν οι κρατήσεις σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

    Παράλληλα τόνισε ότι προβληματίζει και η προβολή των αρνητικών μας στοιχείων στα ΜΜΕ, καθώς "είναι πρώτη είδηση δυστυχώς τα όσα κακά συμβαίνουν".

    Κάνοντας λόγο για δομικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του τουρισμού συνολικά, είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί υπουργείο Τουρισμού, ο τουρισμός να συντονίζεται, να κατευθύνεται και να ελέγχεται από τον πρωθυπουργό, να δημιουργηθεί ανεξάρτητο όργανο προβολής και διαφήμισης με τεχνοκράτες και συμμετοχή ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και να θεσμοθετηθεί θέση γενικού γραμματέα με πενταετή θητεία που θα εφαρμόζει μακρόχρονη πολιτική.

    -

    [03] ΕΛ.ΑΣ. για την ανάληψη ευθύνης

    Με επιφύλαξη εξετάζουν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ένα τηλεφώνημα που έγινε στο τηλεφωνικό κέντρο της εφημερίδας "Καθημερινή", λίγο μετά τις 11 το πρωί, τηλεφώνημα με το οποίο άγνωστος αναλάμβανε την ευθύνη για την φονική έκρηξη βόμβας στα Πατήσια.

    Ο άγνωστος ανέφερε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για λογαριασμό της "Αντάρτικης Ομάδας Λάμπρος Φούντας" και είπε ότι "δεν θέλαμε να σκοτώσουμε, από 'δω και στο εξής θα κτυπάμε αμερικάνικες και ρώσικες πρεσβείες".

    Οι αρμόδιοι αξιωματικοί δίνουν λίγες πιθανότητες να πρόκειται για τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης, λόγω του ότι δεν συνηθίζεται ανάληψη ευθύνης με τηλεφώνημα, αλλά δεν αποκλείουν τίποτα, κρατώντας στάση αναμονής για να δουν αν θα υπάρξει και αποστολή προκήρυξης.

    Εν τω μεταξύ, μια άλλη νεοεμφανιζόμενη οργάνωση, που υπογράφει ως "Επαναστατικό Εθνικοσοσιαλιστικό Μέτωπο", απέστειλε λίγο νωρίτερα ανακοίνωση που δημοσιεύεται στο "Zougla gr" με την οποία αναλαμβάνουν εμμέσως την ευθύνη για την έκρηξη, ενώ στρέφονται κατά των αλλοδαπών. Και αυτή την ανακοίνωση οι αστυνομικοί την μελετούν και την αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά.

    Στο μεταξύ, συνεχίζεται από τα συνεργεία της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας η έρευνα στο χώρο της έκρηξης.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής από την αστυνομία, έχει βρεθεί από τον εκρηκτικό μηχανισμό ένας μεταλλικός κυλινδρικός σωλήνας, μέσα στον οποίο ήταν η εκρηκτική ύλη, καθώς και άλλα υπολείμματα εξαρτημάτων για την πυροδότηση.

    Μέχρι τώρα δεν έχουν βρεθεί υπολείμματα από ρολόϊ, παρά μόνο ένα εξωτερικό περίβλημα μπαταρίας και ένα ηλεκτρικό σπείρωμα λαμπτήρα, μέσω του οποίου έγινε η πυροδότηση της εκρηκτικής ύλης μέσα στο σωλήνα.

    Οι αστυνομικοί πάντως, εκτιμούν ότι πρόκειται για ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό, μεσαίας ισχύος. Η κατασκευή του είναι παρόμοια με του εκρηκτικού μηχανισμού που είχε εκραγεί στις 22 Ιουλίου 2009 στο προξενείο της Χιλής στη Θεσσαλονίκη, ενέργεια για την οποία είχε αναλάβει την ευθύνη η οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς". Ωστόσο δε, οι αστυνομικοί δεν μπορούν να πουν με τα υπάρχοντα στοιχεία, ποιά οργάνωση μπορεί να κρύβεται πίσω από τη χθεσινή φονική έκρηξη.

    Ιατρικό ανακοινωθέν για την υγεία της 10χρονης Αφγανής

    Από το νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού εκδόθηκε το ακόλουθο ιατρικό ανακοινωθέν για την πορεία της υγείας της 11χρονης αφγανής που τραυματίστηκε στην τρομοκρατική ενέργεια στα Πατήσια:

    "Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας η μικρή ασθενής ήταν σταθερή, διασωληνωμένη και υπό καταστολή. Σήμερα το πρωί και ύστερα από την καλή νευρολογική εκτίμηση, οι γιατροί θα προχωρήσουν σε αποσωλήνωση η οποία - καλώς εχόντων - θα γίνει εντός της ημέρας. Μετά την κλινική εξέταση που έγινε σήμερα (πρώτη μετεγχειρητική ημέρα) η κατάσταση και των δύο οφθαλμών ήταν ήρεμη. Εφηρμόσθη τοπική αντιβιοτική και αντιφλεγμονώδης αγωγή.

    "γινε υπερηχογραφική μελέτη και των δύο οφθαλμών και διαπιστώθηκαν τα εξής:

    - Δεξιός Οφθαλμός: Επιβεβαιώνεται η ύπαρξη ενδοϋαλοειδικών αιμορραγιών (αιμόφθαλμος) και πολλαπλών ξένων σωμάτων.

    - Αριστερός Οφθαλμός: διαπιστώνονται ενδοϋαλοειδικές αιμορραγίες. Δεν είναι εμφανής ύπαρξη ξένων σωμάτων ενδοϋαλοειδικά.

    Τα ευρήματα αυτά σε συνδυασμό με τα απεικονιστικά ευρήματα της αξονικής τομογραφίας που έγινε χθές, θέτουν την απόλυτη ένδειξη της διενέργειας υαλοειδεκτομής, για την οποία έχει ήδη γίνει συνεννόηση με την Α' Οφθαλμολογική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Η μικρή ασθενής βρίσκεται σε διαδικασία αποσωλήνωσης, όπως προαναφέρθηκε, προκειμένου να μπορέσει να διακομιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς για περαιτέρω χειρουργική αντιμετώπιση".

    [04] Τέλος οι στροφές της Μεγαλόπολης

    Στην κυκλοφορία δόθηκαν από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, και εκπρόσωπο της αναδόχου κοινοπραξίας Μορέας, παρουσία πολιτικών της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας, 14 χιλιόμετρα (σσ. από το Αθήναιο ως το Λεύκτρο), του νέου αυτοκινητοδρόμου Τρίπολης - Καλαμάτας & Λεύκτρο - Σπάρτη, μειώνοντας κατά 15 λεπτά της ώρας την απόσταση μεταξύ των δύο πρωτευουσών και παρακάμπτοντας τις επικίνδυνες στροφές της Μεγαλόπολης.

    Με τον νέο δρόμο, οι οδηγοί θα περνούν και απ' τον ένα κλάδο της σήραγγας Ραψομάτη, μήκους 1.300 μέτρων.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι «εκφράζουμε τη μεγάλη μας χαρά, γιατί σήμερα παραδίδουμε στην κυκλοφορία έναν σημαντικό δρόμο για την Πελοπόννησο, το οποίο αποτελεί τον βασικό άξονα σύνδεσης της Τρίπολης με τη Μεγαλόπολη και συνέχεια με την Καλαμάτα».

    Ο υπουργός πρόσθεσε πως το νέο τμήμα «βοηθά να μετακινούμεθα σε πολύ συντομότερο χρόνο, παρακάμπτοντας τις Βίγλες Μεγαλόπολης με τις επικίνδυνες στροφές και αποτελεί τμήμα του μεγάλου αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα, με τον κλάδο από Λεύκτρο προς Σπάρτη. Θα κάνουμε τα πάντα, ώστε το έργο αυτό, που έχει συμβατική προθεσμία και πρέπει να ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι του 2012 στο σύνολό του, να ολοκληρωθεί μέσα στο 2011. Το έχει ανάγκη η Πελοπόννησος, το έχει ανάγκη η Αρκαδία, το έχει ανάγκη η Μεσσηνία, το έχει ανάγκη η Λακωνία».

    Πρόσθεσε, δε, πως «τέτοια αναπτυξιακά έργα, αποτελούν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, την καλύτερη απάντηση που δίνει η χώρα μας, προκειμένου να επιτύχουμε ανάπτυξη, διατήρηση - περιφρούρηση της απασχόλησης και εμπλουτισμό των υποδομών, που ενισχύουν την εθνική οικονομία και αναβαθμίζουν την καθημερινότητα των πολιτών».

    Ο υπουργός κοινοποίησε ότι το τμήμα Τρίπολη - Αθήναιο, μήκους άλλων περίπου 15 χιλιομέτρων, θα παραδοθεί ως το καλοκαίρι και την ίδια περίοδο θα παραδοθεί και το Λεύκτρο - Παραδείσια. Υπογράμμισε, δε, πως «παρακολουθούμε και ενισχύουμε το έργο, προκειμένου να μην υπάρχει διακοπή της απαραίτητης χρηματοδοτικής ροής, ώστε να εξελιχθεί απρόσκοπτα».

    Κλειστή η εθνική οδός Τρίπολης-Πύργου

    Λόγω κατολίσθησης μεγάλου όγκου πετρών - χωμάτων και υποχώρησης μέρους του οδοστρώματος, έχει διακοπεί, παντελώς, η κυκλοφορία των οχημάτων στο 67ο χλμ. της Εθνικής Οδού Τρίπολης - Πύργου (1 χλμ. μετά τα Λαγκάδια Γορτυνίας προς Πύργο), από τις 6:30 το πρωί της Μ. Δευτέρας.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η επίλυση του προβλήματος θα διαρκέσει τουλάχιστον 5 μέρες.

    Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μέσω παρακαμπτηρίων:

    -Τα κινούμενα από Πύργο, στο Σταυροδρόμι, εκτρέπονται αριστερά προς Τρόπαια και μέσω Μουριάς, Πουρναριάς και Δάφνης μπαίνουν στην 111 και απβ αυτήν εισέρχονται στην Εθνική Οδό Τρίπολης - Πύργου, στο 35ο χλμ.

    -Τα κινούμενα οχήματα από Τρίπολη, μετά τη Βλαχέρνα (35ο χλμ.) εκτρέπονται δεξιά προς την 111 και απβ αυτή και μέσω Δάφνης, Πουρναριάς, Μουριάς και Τροπαίων ξαναμπαίνουν στην Εθνική Οδό Τρίπολης - Πύργου, στο Σταυροδρόμι.

    Στα σημεία εκτροπής της κυκλοφορίας έχει τοποθετηθεί ενημερωτική σήμανση για τους οδηγούς, από τη Διεύθυνση Ελέγχου Συντήρησης Έργων (ΔΕΣΕ) Τρίπολης.

    -

    [05] Δεν θα απεργήσουν οι πρατηριούχοι

    Ανάστειλαν τελικά τις κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει για σήμερα και αύριο, οι πρατηριούχοι της Κρήτης.

    Αργα χθες το βράδυ, μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων συναντήθηκαν με τους υφυπουργούς Ενέργειας και Οικονομίας, Γιάννη Μανιάτη και Σταύρο Αρναουτάκη και συμφώνησαν, όπου η επιβολή πλαφόν παραμορφώνει τη σχέση κερδοφορίας μεταξύ εταιρειών εμπορίας και πρατηρίων, να αναλαμβάνουν και οι εταιρείες το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί.

    Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε τις νέες τιμές της αμόλυβδης βενζίνης, που ισχύουν μέχρι την Κυριακή. Συγκεκριμένα στο Ηράκλειο είναι 1,522 ευρώ το λίτρο, στο Λασίθι 1,545, στο Ρέθυμνο 1,563 και στα Χανιά 1,539.

    [06] Προς απογόρευση της μαντίλας στο Βέλγιο

    Σε αποφασιστικό στάδιο για την απαγόρευση της χρήσης της ισλαμικής μαντίλας στους "δημόσιους χώρους", συμπεριλαμβανομένων των δρόμων, βρίσκεται το Βέλγιο.

    Η επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων αναμένεται να ψηφίσει σήμερα το μεσημέρι ένα νομοσχέδιο το οποίο θα απαγορεύει τη χρήση της μαντίλας σε δημόσιους χώρους και το οποίο κατατέθηκε από το κόμμα των Φιλελεύθερων για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα.

    Σύμφωνα με το νόμο, τα άτομα που εμφανίζονται σε δημόσιο χώρο με ολόκληρο ή ένα μέρος του προσώπου τους καλυμμένο ή κρυμμένο από ένδυμα με τρόπο ώστε να μην μπορεί να αναγνωριστεί θα τιμωρούνται με πρόστιμο ή ακόμη και με ποινή φυλάκισης από μία έως επτά ημέρες.

    Εξαιρέσεις θα γίνονται μόνο σε εορταστικές εκδηλώσεις, όπως το καρναβάλι, οι οποίες έχουν εγκριθεί με δημοτική απόφαση.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο στον όρο "δημόσιος χώρος" θα πρέπει να περιλαμβάνονται όλοι οι δρόμοι, οι δημόσιοι κήποι, οι αθλητικές εγκαταστάσεις ή τα κτίρια δημόσιας χρήσης.

    Η πρόταση έχει λάβει την υποστήριξη των πέντε κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού δήλωσε ένας εκπρόσωπος του φιλελεύθερου Μεταρρυθμιστικού Κινήματος (MR), συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Εσωτερικών και έπειτα πιθανότατα στις 22 Απριλίου από την Ολομέλεια της Βουλής.

    Το Βέλγιο θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα απαγορεύσει τη χρήση της μαντίλας στο δρόμο.

    [07] Η ατζέντα της ημέρας

  • Επίσκεψη του Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών « Ο Ευαγγελισμός». Τον Μακαριώτατο θα υποδεχθούν η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Υφυπουργός Φώφη Γεννηματά (10:00:00 Αθήνα)

  • Συνεδρίαση ΕΝΑΕ (10:30:00 Αθήνα)

  • Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου συνεδριάζει το Διαθεσμικό Όργανο (11.:30)

  • Ομιλία της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνας Μπατζελή σε ημερίδα της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (11:30:00 Αθήνα)

  • Συνάντηση της υπουργού Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου με Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) (13:30:00 Αθήνα)

  • Ομιλία της ΓΓ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στην εκδήλωση προς τιμήν του Ν. Μπελογιάννη. Στον τόπο της εκτέλεσης των Νίκου Μπελογιάννη, Ηλία Αργυριάδη, Νίκου Καλούμενου και Δημήτρη Μπάτση, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου και θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας (18:00:00 Αθήνα )

  • Σιωπηρή διαμαρτυρία κατοίκων Κοζάνης για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ.Η διαμαρτυρία θα διεξαχθεί στην κεντρική πλατεία Κοζάνης, με αφορμή τον πρόσφατο χαμό 14μηνου βρέφους (18:30:00 Κοζάνη)

  • Eπίσημη επίσκεψη στη Μόσχα του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Μόσχα

    Αθλητική ατζέντα

    Χάντμπολ-Ευρωπαϊκό γυναικών (προκριματικά, 5ος όμιλος, 3η ημέρα): Ελλάδα-Τουρκία

    Ποδόσφαιρο-Β΄ Εθνική (28η ημέρα)

    Ποδόσφαιρο-Γ΄ Εθνική (2ος όμιλος, 28η ημέρα)

    Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (πλέι άουτ, 2η ημέρα):

    19.00 Απόλλων - ΑΕΚ

    Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας με τίτλο «Το ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο και η επιρροή του στον ελληνικό αθλητισμό» (12:00)

    [08] Εκδήλωση για το Ν.Μπελογιάννη

    Σε εκδήλωση προς τιμήν του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του, που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας, στο Πάρκο Γουδή θα μιλήσει το απόγευμα η κ. Αλέκα Παπαρήγα.

    Στον τόπο της εκτέλεσης των Νίκου Μπελογιάννη, Ηλία Αργυριάδη, Νίκου Καλούμενου και Δημήτρη Μπάτση, όπου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου, θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό αφιέρωμα.

    "Ο περιβόητος μηχανισμός στήριξης ΕΕ - ΔΝΤ που η κυβερνητική προπαγάνδα παρουσίαζε ως μεγάλη επιτυχία και ένδειξη ότι οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο, αποδεικνύεται ότι είναι μόνο ένας μηχανισμός που στηρίζει τη λήψη νέων, πιο άγριων αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία είναι προαποφασισμένα και τα χρειάζεται η ελληνική πλουτοκρατία για να διασφαλίσει την κερδοφορία της και την ισχυρή της θέση στην περιοχή", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    [09] ΛΑ.Ο.Σ. για τον δανεισμό

    «Το επιτόκιο του "έξι παρά κάτι" που πετύχαμε στη δημοπρασία -και αυτό με πλασματικές πρακτικές- δεν αποτελεί αισιόδοξο και σταθερό "βατήρα" για το "αύριο"», αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ για το 7ετές ομόλογο και σημειώνει: «Η ευθύνη των κυβερνητικών χειρισμών, τόσο σε μεθόδους όσο και σε ανθρώπινο στελεχιακό δυναμικό, βαραίνει από δω και μπρος αποκλειστικά τον κ. Παπανδρέου».

    Σε άλλη ανακοίνωση, για την εκκλησιαστική περιουσία, ο ΛΑΟΣ αφού αναφέρει πως «έστω και με καθυστέρηση πολλών ημερών, ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ συνειδητοποίησαν ότι η Εκκλησία δεν έπρεπε να αντιμετωπίζεται από το ΠΑΣΟΚ ως φοροφυγάς» υπογραμμίζει: «Η Ιεραρχία έχει ατράνταχτα επιχειρήματα, τα οποία δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς. Σαφώς και θα συμμετάσχει η Εκκλησία στη γενικότερη προσπάθεια του έθνους για την ανοικοδόμηση των ερειπίων της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά αυτό δε μπορεί να γίνεται με τη λογική του "αποφασίζουμε και διατάζουμε"».

    Τέλος ο εκπρόσωπος του κόμματος Κωστής Αϊβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση: «Εκεί που κρύβονται οι συνιστώσες της τρομοκρατίας, φοβάται δυστυχώς να ψάξει ο κ. Χρυσοχοΐδης. Ένα άλλο θέμα που πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος είναι κατά πόσον η δράση της τρομοκρατίας είναι αυτόνομη και όχι ετερόφωτη».

    [10] "Λεηλασία εισοδημάτων"

    Το φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί άλλο ένα σκληρό πακέτο λεηλασίας λαϊκών εισοδημάτων και περεταίρω οικονομικής ύφεσης. Μετά από κάθε τέτοιου είδους αντικοινωνικά κυβερνητικά πακέτα, αντί να μειώνονται τα spread του δανεισμού του δημοσίου, ξεκινάει μια νέα κούρσα ανόδου τους σε ένα ατέλειωτο φαύλο κύκλο, δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ.

    Όσο η κυβέρνηση ακολουθεί τις κεφαλαιαγορές και τα διευθυντήρια με μέτρα εργασιακής και φορολογικής λεηλασίας, τόσο η οικονομία μαζί με την κοινωνία θα βουλιάζουν στο τέλμα και θα βυθίζονται στην ύφεση και την έκρηξη των προβλημάτων. Αυτή την ώρα ή θα ανατραπεί από τα αριστερά το κυρίαρχο συναινετικό παραδομένο πολιτικό σκηνικό, ή η χώρα θα υποθηκεύσει οριστικά το μέλλον της για δεκαετίες, ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης.

    Η δήλωση του κ. Στρος Καν, που αναφέρει ότι το ΔΝΤ θα βάλει τους όρους αν ζητηθεί βοήθεια, δηλαδή θα ορίσει εκείνο τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, δείχνει ακριβώς ότι η παγίδευση της οικονομίας στις επιταγές των αγορών είναι απόλυτη, δήλωσε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    [11] Κονδύλια για την ανάπτυξη

    Εξι χιλιάδες υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπολογίζεται να αξιοποιήσουν τις τέσσερις νέες δράσεις μέσω ΕΣΠΑ που στόχο έχουν τον εκσυγχρονισμό παραγωγικής διαδικασίας, ανάπτυξη καινοτομίας, στήριξη επιχειρηματικότητας και ενθάρρυνση μεθόδων φιλικών προς το περιβάλλον. Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη σημειώνοντας ότι οι δράσεις θα ξεκινήσουν μετά το Πάσχα και τα κονδύλια που θα αξιοποιηθούν είναι 275 εκατ .ευρώ.

    Επίσης, η υπουργός ανέφερε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα προκηρυχθούν δύο ακόμη προγράμματα για νέους επιχειρηματίες, ενώ για το πακέτο των 28 δισ που είχε δοθεί ως βοήθεια στις τράπεζες είπε ότι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον υπουργό οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Για τη πρώτη δράση που αφορά στη ''μεταποίηση σε νέες συνθήκες'', με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 200 εκατ ευρώ και ύψος επενδυτικού σχεδίου από 40.000 μέχρι 200.000 ευρώ οι ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ ατομικές επιχειρήσεις (βιβλία Β και Γ κατηγορίας) και συνεταιρισμοί που απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους και τζίρο μέχρι 10 εκατ ευρώ μπορούν να έχουν δημόσια επιχορήγηση 35%-40% - 45% ανά γεωγραφική περιοχή. Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα είναι 4.500 και η προκήρυξη του προγράμματος θα γίνει στις αρχές Μαΐου 2010.

    Το πρόγραμμα αφορά επιχειρήσεις που θέλουν να εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία και τη διοίκησή του, την παραγωγική τους διαδικασία, να αναβαθμίσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, να εξασφαλίσουν λειτουργία με μεθόδους φιλικότερες προς το περιβάλλον, για ανάπτυξη καινοτομίας, εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής και για να διατηρήσουν τη θέσεις απασχόλησης και όπως είπε η υπουργός, η διατήρηση των θέσεων εργασίας είναι κριτήριο αξιολόγησης.

    Η δεύτερη δράση που αφορά στην ''πράσινη επιχείρηση 2010'' με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 30 εκατ ευρώ αφορά ύψος επενδυτικού σχεδίου από 30.000 μέχρι 200.000 ευρώ και αφορά και αυτό το πρόγραμμα τις ίδιες κατηγορίες επιχειρήσεων με το προηγούμενο πρόγραμμα και το ίδιο ύψος επιχορήγησης ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη. Η εκτίμηση είναι ότι οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα ανέλθουν σε 600 και η προκήρυξη του προγράμματος θα γίνει μετά το Πάσχα.

    Στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος μεταποιητικών επιχειρήσεων, η ανάπτυξη και διάθεση στην αγορά ''πράσινων'' προϊόντων και υπηρεσιών, ή βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προφίλ των επιχειρήσεων, η μείωση του ελλείμματος κοινωνικής αποδοχής για τη μεταποιητική δραστηριότητα και η συμμόρφωση των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα με διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα.

    Για το πρόγραμμα των ''πράσινων υποδομών'' που επίσης θα προκηρυχθεί μετά το Πάσχα και από το οποίο εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν 100 επιχειρήσεις αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της διαχείρισης αποβλήτων και είναι ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, ατομικές επιχειρήσεις (βιβλία Β και Γ κατηγορίας) και συνεταιρισμοί μέχρι 250 εργαζόμενους και με τζίρο μέχρι 50 εκατ ευρώ.

    Ο προϋπολογισμός της δημοσίας δαπάνης είναι 30 εκατ ευρώ και το ύψος του επενδυτικού σχεδίου είναι από 300.000 - 2.500.000 ευρώ και η δημόσια επιχορήγηση ανά γεωγραφική ζώνη είναι 30%-35%-40% για μεσαίες επιχειρήσεις, 35%-40%-45% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

    Στόχοι του προγράμματος είναι η τόνωση της επιχειρηματικότητας στον τομέα της απορρύπανσης βιομηχανικών αποβλήτων, η βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προφίλ των επιχειρήσεων, η κάλυψη του ελλείμματος της χώρας σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων και η επέκταση της δυναμικότητας της βιομηχανίας για την αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών.

    Η τέταρτη δράση με τίτλο ''ένδυση και υπόδηση:νέες προοπτικές'' έχει προϋπολογισμό 15 εκατ ευρώ και οι ωφελούμενες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα είναι 350.

    Η προκήρυξη του προγράμματος θα γίνει μετά το Πάσχα για επενδυτικά σχέδια 30.000 - 150.000 ευρώ για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και 80.000 - 200.000 για μεσαίες επιχειρήσεις και η δημόσια επιχορήγηση ανά γεωγραφική ζώνη θα είναι 30% - 35% - 40% για μεσαίες επιχειρήσεις και 35%-40%45% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

    Αφορά ΟΕ, ΕΠΕ, ΕΕ, ατομικές (βιβλία Β και Γ κατηγορίας) που απασχολούν μέχρι 250 εργαζόμενους και με τζίρο μέχρι 50 εκατ ευρώ.

    Στόχοι του προγράμματος είναι η ενίσχυση της προβολής των προϊόντων των ελληνικών επιχειρήσεων στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά, ο ''αναπροσανατολισμός'' της εγχώριας μεταποιητικής δραστηριότητας κατά τρόπος ώστε παραδοσιακοί κλάδοι να εξελιχθούν σε κλάδους με προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας ενώ δίδει κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις για ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτομίας.

    [12] Μέτρα της Τροχαίας

    Μέτρα ανακοίνωσε η Τροχαία σε όλη την επικράτεια κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα.

    Αυξημένη θα είναι τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς ανά 20-30 χιλιόμετρα, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής, ενώ ενισχυμένη θα ειναι η αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα.

    Αυξημένα θα είναι τα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων, καθώς και σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λ.π.)

    Συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ. καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

    Επιπλέον σε όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

    Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου όπως αναφέρονται στη σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση και για τις οποίες θα εκδοθεί σχετικό δελτίο Τύπου.

    Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

    Πόσο κοστίζει το Πασχαλινό τραπέζι

    Μεγάλες αποκλίσεις, ανάμεσα στις ανώτερες και στις κατώτερες τιμές των ίδιων προϊόντων που απαρτίζουν το πασχαλινό τραπέζι διαπιστώνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών από τιμοληψία που πραγματοποίησε χθες Μεγάλη Τρίτη 30 Μαρτίου 2010.

    Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με την οργάνωση των καταναλωτών, είναι ότι ένα τραπέζι, με προϊόντα υψηλών τιμών, είναι ακριβότερο κατά 83,23%, από ένα τραπέζι, με τα ίδια προϊόντα και τις ίδιες ποσότητες, που, όμως, αγοράστηκαν με τις κατώτερες τιμές και το ΚΕΠΚΑ ζητάει από τους καταναλωτές ''προσεκτική έρευνα, πριν από κάθε αγορά''.

    Το ΚΕ.Π.ΚΑ. υπολογίζει ότι το φετινό Πασχαλινό τραπέζι, για 8 - 10 άτομα, με μαγειρίτσα, δύο κύρια πιάτα, δύο σαλάτες, τσουρέκι, αυγά και φρούτα, θα στοιχίσει από 85,97 ευρώ έως 157,51 ευρώ. Δηλαδή, από -0,33% έως +2,29, σε σχέση με πέρυσι.

    ''Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, από τη διαμόρφωση των τιμών. Παρ' όλες τις βαρύγδουπες δηλώσεις επαγγελματιών ότι θα απορροφήσουν την αύξηση του Φ.Π.Α., εμείς διαπιστώνουμε ότι κάποιοι, σιγά - σιγά, αυξάνουν τις τιμές τους, αδιαφορώντας ότι το φετινό Πάσχα είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω της οικονομικής κρίσης'' σημειώνει το ΚΕΠΚΑ και σημειώνει ''η υψηλότερη τιμή δε σημαίνει, πάντοτε και καλύτερη ποιότητα. Έρευνα αγοράς, πριν επιλέξουμε τι θα αγοράσουμε''.

    [13] Καταδίκασε τη σφαγή

    Το κοινοβούλιο της Σερβίας ψήφισε σήμερα μια απόφαση με την οποία καταδικάζει τη σφαγή περίπου 8.000 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, μετά από πολλά χρόνια που οι Σέρβοι αρνούντο την ύπαρξη αυτού του γεγονότος.

    Η διακήρυξη με την οποία καταδικάζεται η σφαγή, αλλά δεν χαρακτηρίζεται γενοκτονία και ζητείται συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία με 127 ψήφους στο σύνολο των 173 παρισταμένων βουλευτών.

    Η απόφαση υιοθετήθηκε μετά από μακρά συζήτηση, που διήρκεσε 13 ώρες και μεταδόθηκε απ' ευθείας από την τηλεόραση.

    "Κάναμε ένα πολιτισμένο βήμα για πολιτικά υπεύθυνους ανθρώπους, που βασίζεται στην πολιτική πεποίθηση για το έγκλημα πολέμου που τελέστηκε στη Σρεμπρένιτσα", δήλωσε ο Μπράνκο Ρούζιτς, στο κόμμα του οποίου στη δεκαετία του '90 ήταν επικεφαλής ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Περίπου 8.000 βόσνιοι μουσουλμάνοι άνδρες και αγόρια σκοτώθηκαν στη Σρεμπρένιτσα από σερβοβοσνιακά στρατεύματα κατά το τέλος του πολέμου στην Βοσνία (1992-1995).

    Αυτό το δράμα είναι το μόνο επεισόδιο του πολέμου στην Βοσνία που έχει χαρακτηριστεί γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ΔΠΔ) της Χάγης, και από το Διεθνές Δικαστήριο (CΙJ).

    Το κείμενο καταδικάζει τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, χωρίς όμως να χρησιμοποιεί τη λέξη γενοκτονία για να περιγράψει αυτό το έγκλημα.

    "Το σερβικό κοινοβούλιο καταδικάζει με τη μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα το έγκλημα που διαπράχθηκε κατά του βοσνιακού πληθυσμού στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, όπως καθορίζεται από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου", υπογραμμίζεται στο σχέδιο διακήρυξης.

    Το κείμενο καλεί τις άλλες δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, να καταδικάσουν από την πλευρά τους τα εγκλήματα που διεπράχθησαν εναντίον Σέρβων κατά τη διάρκεια των πολέμων που σάρωσαν τα Βαλκάνια στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.

    Αυτό το σχέδιο διακήρυξης έχει διχάσει βαθιά τη σερβική πολιτική τάξη για μήνες, καθώς η αντιπολίτευση θεωρεί ότι πρέπει να αναληφθεί η ευθύνη για την σφαγή αυτή από όλους τους Σέρβους.

    Το CIJ, είχε υπογραμμίσει στην απόφασή του ότι η Σερβία δεν ήταν η ίδια υπεύθυνη για τη σφαγή, αλλά ότι το Βελιγράδι ήταν ένοχο για το ότι δεν κατέβαλε καμιά προσπάθεια για να την αποτρέψει.

    Σύμφωνα με την διακήρυξη "το κοινοβούλιο υποστηρίζει πλήρως όλες τις δραστηριότητες συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις έρευνες που θα πρέπει να οδηγήσουν στην σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς".

    Εναντίον του σερβοβόσνιου στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, φυγόδικου για χρόνια, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από το ΔΠΔ για γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 31 March 2010 - 5:30:37 UTC