Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο οι μεταρρυθμίσεις
  • [02] "Οι μικρομεσαίοι και η αγορά ανεβαίνουν Γολγοθά"
  • [03] Σε τροχιά εκλογών

  • [01] Στο επίκεντρο οι μεταρρυθμίσεις

    Οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, με επίκεντρο το σχέδιο "Καλλικράτης", γύρω από το οποίο θα κινηθεί όλη η αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αρχές Μαΐου και να ψηφιστεί στα τέλη του ίδιου μήνα, ώστε οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνουν βάσει του νέου χάρτη. Στα μέσα Απριλίου ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση για τους άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ενώ ολοκληρώνεται στη Βουλή η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου.

    Επίσης, αναμένεται να συγκροτηθεί διυπουργική επιτροπή, η οποία θα συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

    Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν προωθηθεί όλα τα βασικά νομοσχέδια στη Βουλή, έως τις 15 Μαΐου.

    Εξάλλου, αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να συγκροτηθεί διυπουργική επιτροπή, η οποία θα συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

    Σε πρώτη φάση, στο επίκεντρο βρίσκεται ο κλάδος των Μεταφορών (βαρέα φορτηγά και ταξί) και ακολουθούν τα φαρμακεία.

    Όλες οι μεγάλες αλλαγές θα γίνουν το 2010, δήλωσε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, ο οποίος επεσήμανε ότι μεταξύ των ζητημάτων στα οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος, είναι οι λειτουργικές αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time, εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφορικά με την οικονομική κρίση στη χώρα, τονίζοντας ότι "τα χειρότερα έχουν περάσει". Ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι η κορύφωση της κρίσης "βρίσκεται πίσω μας πλέον", αλλά παράλληλα υπογραμμίζει ότι "έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε".

    "Έχουμε πάρει σκληρά και δύσκολα μέτρα, πράγμα που ο κόσμος το νοιώθει. Αν κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο θα βγούμε από την κρίση δυνατότεροι, με πιο βιώσιμη οικονομία", αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Στην Αθήνα εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ

    Στην Αθήνα έρχονται αύριο, Τετάρτη, δύο πολυμελή κλιμάκια εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), τα οποία θα παράσχουν στο υπουργείο Οικονομικών τεχνογνωσία για φορολογικά θέματα, αλλά και για θέματα κατάρτισης και υλοποίησης του προϋπολογισμού. Επίσης, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, που αναμένεται να έχουν συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα εξετάσουν τις αλλαγές που επέρχονται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, καθώς και την πορεία εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού. Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, θα ζητηθεί η τεχνογνωσία του ΔΝΤ κυρίως όσον αφορά τους τρόπους αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της μετάβασης από τους ετήσιους στους τριετείς προϋπολογισμούς.

    Πέραν της επίσκεψης του κλιμακίου του ΔΝΤ, στις αρχές Μαΐου αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα η τριμερής επιτροπή επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ), στο πλαίσιο της σύνταξης της έκθεσης προόδου για την ελληνική οικονομία, η οποία θα ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 16 Μαΐου. Στην έκθεση αυτή, εκτός από τις αναφορές στις δημοσιονομικές εξελίξεις και στον τομέα της ανάπτυξης, αναμένεται ότι θα αφιερωθεί μεγάλο μέρος και στο τι έχει κάνει ή προτίθεται να κάνει η Ελλάδα στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών. Στον τομέα αυτόν περιλαμβάνονται οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η επιτάχυνση στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Όπως επισημαίνεται από το οικονομικό επιτελείο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα και έως τον Ιούνιο σε συγκεκριμένες κινήσεις, με στόχο, συν τοις άλλοις, τη διαμόρφωση θετικού κλίματος για την ελληνική οικονομία στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων.

    Όσον αφορά τις δημοσιονομικές εξελίξεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, να ανακοινώσει τον Μάιο ότι η Ελλάδα θα βιώσει το 2010 ύφεση της τάξης του 2,5%. Μία πρόβλεψη, πολύ πιο δυσοίωνη από την αναθεωρημένη εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών και της Τραπέζης της Ελλάδος (αρνητικός ρυθμός ΑΕΠ 1,5% με 2%), που, εάν επαληθευτεί, θα δυσχεράνει επιπλέον την προσπάθεια αύξησης των εσόδων και πιθανόν να απαιτήσει πρόσθετα μέτρα στο σκέλος περιστολής των δημοσίων δαπανών, ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να περιορισθεί εφέτος κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ.

    [02] "Οι μικρομεσαίοι και η αγορά ανεβαίνουν Γολγοθά"

    Επίθεση στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι με την οικονομική πολιτική που ακολουθεί και τα μέτρα που παίρνει διαλύει τις επιχειρήσεις και στεγνώνει την αγορά, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, την ώρα που αναχωρούσε από το γραφείο του στην Ρηγίλλης.

    Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως όπου πήγε τις ημέρες του Πάσχα υπήρξε έντονη αγανάκτηση για την πολιτική της κυβέρνησης. Οι μικρομεσαίοι και η αγορά ανεβαίνουν τον Γολγοθά τους, είπε και σημείωσε πως η ψυχολογία της αγοράς έχει καταρρεύσει.

    Σχετικά με το μέτρο του 8%, ο πρόεδρος της ΝΔ διερωτήθη πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να μην βλέπει ότι θα διαλύσει τις επιχειρήσεις και επανέλαβε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα - ανάσα και όχι μέτρα που δημιουργούν ασφυξία.

    Ο κ. Σαμαράς κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει νοοτροπία για να φτιάξει η ψυχολογία και τόνισε πως με τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις και δεν θα μπορέσουμε να μειώσουμε ούτε το έλλειμμα, όπως μας ζητούν από την Ευρώπη.

    "Με τα μέτρα που θα στεγνώσουν την αγορά από πού θα βρούμε έσοδα", αναρωτήθηκε ο Α. Σαμαράς, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να δείξει σοβαρότητα, επαναλαμβάνοντας πως πρέπει να καταργηθεί άμεσα το 8% για τις επιχειρήσεις.

    [03] Σε τροχιά εκλογών

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν την 6η Μαΐου.

    "Ισως να είναι το λιγότερο καλοφυλαγμένο μυστικό των τελευταίων ετών, αλλά η βασίλισσα δέχθηκε να διαλύσει το κοινοβούλιο και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 6 Μαΐου", δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός αφού συναντήθηκε με την βασίλισσα της Αγγλίας στο ανάκτορο του Μπάκιγχαμ.

    Σε σύντομη ομιλία του μπροστά από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ο Γκόρντον Μπράουν έθεσε και πάλι την οικονομία στο κέντρο της προεκλογικής εκστρατείας.

    "Η Βρετανία βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης και τίποτε από ό,τι θα κάνουμε δεν πρέπει να την απειλήσει", είπε.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, το κοινοβούλιο θα διαλυθεί στις 12 Απριλίου, ενώ το νέο κοινοβούλιο της Βρετανίας , το οποίο θα προκύψει από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, θα συνέλθει για πρώτη φορά στις 18 Μαΐου.

    Στο κέντρο της προεκλογικής εκστρατείας βρίσκεται η οικονομία. Η χώρα βγήκε από την ύφεση στο τέλος του 2009 και η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη, υπό την απειλή του δημόσιου ελλείμματος που θα φθάσει στο 11,8% του ΑΕΠ το 2010-2011, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις.

    Ο Γκόρντον Μπράουν προβάλλει τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης. "Οι πολίτες αυτής της χώρας αγωνίσθηκαν πολύ σκληρά για να ξαναβάλουν τη Βρετανία στον δρόμο της ανάκαμψης, ώστε να επιτρέψουν σε οποιονδήποτε να μας ξαναβυθίσει στην ύφεση", δήλωσε χθες το βράδυ ο βρετανός πρωθυπουργός.

    Ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος Ντέιβιντ Κάμερον, απευθυνόμενος σε εργάτες οπαδούς του, δήλωσε ότι οι επερχόμενες εκλογές θα είναι οι σημαντικότερες εδώ και μια γενιά.

    "Θέλετε άλλα πέντε χρόνια Γκόρντον Μπράουν;", ρώτησε τους δημοσιογράφους που τον ακολούθησαν κατά τη διάρκεια του πρωινού του τζόγκιν, ανακοινώνοντας "μια νέα αρχή" και κατηγορώντας το Εργατικό Κόμμα ότι θα "σκοτώνει την ανάκαμψη".

    Στα 43 του χρόνια, ο Ντέιβιντ Κάμερον δηλώνει ότι "ήλθε η ώρα για αλλαγή" και υπόσχεται να αγωνισθεί "για όσους έχουν αγνοηθεί: τους νέους, τους γέρους, τους πλούσιους, τους φτωχούς, τους μαύρους, τους λευκούς, τους ομοφυλόφιλους, τους ετεροφυλόφιλους".

    Το Συντηρητικό Κόμμα προηγείται του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος στις δημοσκοπήσεις, αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αβέβαιο, καθώς η υποστήριξη της κοινής γνώμης και προς τα δύο κόμματα είναι ευμετάβλητη.

    Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η πιθανότητα μη εξασφάλισης κυβερνητικής πλειοψηφίας στο νέο κοινοβούλιο (hung parliament) είναι μεγάλη, καθώς η υποστήριξη προς τους Τόρις δεν κατανέμεται αποτελεσματικά στις 650 εκλογικές περιφέρειες του πλειοψηφικού βρετανικού εκλογικού συστήματος.

    Αλλη πιθανότητα είναι οι Ελεύθεροι Δημοκράτες να αποκτήσουν ρυθμιστικό ρόλο ως τρίτο σε δύναμη κόμμα στη συγκρότηση κυβερνητικής πλειοψηφίας.

    Σε σφυγμομέτρηση της εταιρείας ICM, για λογαριασμό της εφημερίδας Γκάρντιαν, οι Συντηρητικοί προηγούνται με 37%, έπονται οι Εργατικοί με 33% και στην τρίτη θέση έρχονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 21%.

    Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων, η διαφορά αυτή είναι η μικρότερη σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας κατά την τελευταία διετία.

    Σε περίπτωση που οι προβλέψεις επαληθευθούν κατά ομοιόμορφο τρόπο σε όλη τη χώρα, οι Εργατικοί θα διατηρήσουν την πλειονότητα από τις 650 έδρες του Κοινοβούλιο, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση θα υπολείπεται κατά 30 έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία, ερμηνεύει τα στοιχεία η Γκάρντιαν στην ιστοσελίδα της.

    Δύο άλλες δημοσκοπήσεις, όμως, δείχνουν τους Συντηρητικούς να προηγούνται απέναντι στους Εργατικούς του Μπράουν και μάλιστα με διψήφια διαφορά.

    Στην πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.620 ατόμων από το ινστιτούτο YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας The Sun, οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν 41% και οι Εργατικοί 31%.

    Η διαφορά των δέκα μονάδων επιβεβαιώνεται και στη δεύτερη δημοσκόπηση σε 1.903 ενήλικες από την Opinium για την Daily Express. Το Συντηρητικό κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 39% και το Εργατικό 29%.

    Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες συγκεντρώνουν αντίστοιχα ποσοστό 18 και 17%.

    Το σενάριο του "hung parliament" αποτελεί τον εφιάλτη των αγορών που επιζητούν καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα και δέσμευση για την αντιμετώπιση του τεράστιου ελλείμματος. Ο κίνδυνος μη εξασφάλισης κυβερνητικής πλειοψηφίας έχει οδηγήσει στην υποχώρηση κατά 10% της στερλίνας έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια του 2010.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 April 2010 - 12:30:33 UTC