Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ
  • [02] Συγκεντρώσεις ΟΛΜΕ και ΟΤΑ
  • [03] Σε ισχύ η κατάργηση της βίζας
  • [04] Υπογράφεται η συνθήκη Start
  • [05] Οι πυρηνικοί σταθμοί γίνονται... "μίνι"
  • [06] Συλλαλητήριο για το φορολογικό
  • [07] "Χρειάζεται αλλαγή προσώπων"
  • [08] "Κοινωνική χρεοκοπία"
  • [09] Ρύθμιση για 40 χρόνια
  • [10] Συναντήσεις στην 'Αγκυρα
  • [11] Αιματηρή εξέγερση

  • [01] Σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ

    Απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος για τους κατοίκους των περιοχών όπου εγκαθίστανται μονάδες ΑΠΕ, εξορθολογισμό των τιμών απορρόφησης της "πράσινης" ενέργειας προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για την "Επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής".

    Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατέθεσε στη Βουλή το ενημερωτικό σημείωμα για το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις ενισχύουν την περιβαλλοντική ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, δημιουργούν σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες, εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των επενδύσεων, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και οδηγούν σε υγιή ανάπτυξη της αγοράς των ΑΠΕ, χωρίς στρεβλώσεις και κατασπατάληση πόρων.

    Με τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου:

    1.Καθορίζεται εθνικός δεσμευτικός στόχος 20% για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη της τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2020 (αντί του 18% που προβλέπει η Οδηγία 28/2009 για τη χώρα μας). Καθορίζεται αντίστοιχος εθνικός στόχος 40%, κατ' ελάχιστον, για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2020.

    2Απλοποιείται/ορθολογικοποιείται η διαδικασία έκδοσης της άδειας παραγωγής έργου ΑΠΕ, η οποία αποσυνδέεται από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η οποία ακολουθεί σε επόμενο στάδιο. Η άδεια παραγωγής θα εκδίδεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σε δύο μήνες ενώ εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής εγκαταστάσεις περιορισμένης ισχύος.

    3.Συγχωνεύονται, σε μία ενιαία διαδικασία, οι διαδικασίες Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ).

    4. Το 1/3 του ειδικού τέλους 3% επί της παραγωγής ΑΠΕ θα αποδίδεται στους οικιακούς καταναλωτές του δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος του ΟΤΑ, στο οποίο εγκαθίσταται το έργο, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος (δηλ. πίστωση στον προμηθευτή π.χ. ΔΕΗ του ποσοστού των εσόδων από το ειδικό τέλος και, στη συνέχεια, πίστωση από τον προμηθευτή των εσόδων αυτών στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών της περιοχής). Τα υπόλοιπα 2/3 θα δίνονται στον αντίστοιχο ΟΤΑ για έργα τοπικής ανάπτυξης, περιβαλλοντικών δράσεων και κοινωνικής υποστήριξης και στο Πράσινο Ταμείο.

    5.Οι ΑΠΕ, ως περιβαλλοντικά φιλικές μορφές ενέργειας, επιτρέπεται να χωροθετούνται κατ' αρχήν παντού, εκτός από τις περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης ή άλλες περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας όπως οι υγρότοποι διεθνούς προστασίας (Ραμσάρ) και οι οικότοποι προτεραιότητας. Επιτρέπεται επίσης η εγκατάσταση ΑΠΕ επιτρέπεται σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας με όριο το 1% της καλλιεργήσιμης γης ανά νομό

    6.Συνίσταται Αυτοτελής Υπηρεσία Πολιτικής και Έργων ΑΠΕ που θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό και θα μετεξελιχθεί σε one-stop shop.

    7.Ορθολογικοποιείται η τιμολόγηση της παραγόμενης ενέργειας με στόχο να ενισχυθούν μικρές εγκαταστάσεις και τεχνολογίες που έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη όπως είναι οι μικρές μονάδες φωτοβολταϊκών από ιδιώτες ή αγρότες, η βιομάζα και το βιοέριο.

    8.Ειδικά για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, που είναι μια νέα και ανώριμη αγορά, προβλέπεται ο στρατηγικός σχεδιασμός της χωροθέτησης των εγκαταστάσεων και η προκήρυξη δημόσιου διαγωνισμού για την κατασκευή και την εκμετάλλευσή τους. Η κυβέρνηση θα εκδώσει άδειες εγκατάστασης θαλάσσιων αιολικών πάρκων, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού, τις οποίες συνέχεια θα δημοπρατήσει, μέσω δημόσιων διαγωνισμών, στους οποίους θα συμμετέχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

    [02] Συγκεντρώσεις ΟΛΜΕ και ΟΤΑ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνει το απόγευμα στα Προπύλαια το ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της, η συγκέντρωση γίνεται, προκειμένου να «ακυρωθούν τα μέτρα της κυβέρνησης εναντίον της περικοπής μισθών συντάξεων» και για να εκφρασθεί η αντίθεση των εκπαιδευτικών στο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και στο πρόγραμμα σταθερότητας.

    Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα οι υπηρεσίες των Δήμων της Αττικής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την περικοπή της τακτικής επιχορήγησης του Κράτους που αφορά στη μισθοδοσία των εργαζομένων. Οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων θα παραμείνουν κλειστές, πλην της υπηρεσίας καθαριότητας, οι οικονομικοί πόροι της οποίας προέρχονται από τα χρήματα των δημοτών. Στην κινητοποίηση δεν συμμετέχει ο Δήμος Πειραιά.

    Ο Δήμος Αθηναίων, με ανακοίνωσή του, στέκεται αλληλέγγυος στον αγώνα των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο δικαίωμα της δουλειάς και απέναντι στην όποια προσπάθεια απαξίωσης των ΟΤΑ.

    Ενώνει τη φωνή του με τους άλλους Δήμους της Αττικής και καλεί τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος σήμερα το μεσημέρι.

    Επίσης, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, το Σωματείο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα πραγματοποιήσει στα γραφεία της ΤΕΔΚΝΑ, στις 11 το πρωί, παράσταση διαμαρτυρίας για τη μείωση του εισοδήματός τους, μετά τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας (ΠΟΕ-ΟΤΑ), σε συνέχεια της απόφασης των Γενικών Συμβουλίων της, που έγιναν στις 16 και 31 Μαρτίου, προσδιόρισε τον τρόπο συνέχισης των παρεμβάσεων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απέναντι στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, αποφασίστηκε:

    -Η προκήρυξη στάσης εργασίας τις τέσσερις τελευταίες ώρες του ωραρίου (11.00 - 15.00) την Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010. Στις 12.30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Αριστοτέλους 17).

    -Να ορισθεί η Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010, ημέρα συμβολικής κατάληψης των δημαρχείων των πρωτευουσών των Νομών και των ΟΤΑ των μεγάλων αστικών κέντρων (Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλος, Πάτρα κ.α.).

    Η συμβολική κατάληψη θα διαρκέσει δύο ώρες (10.00 - 12.00), προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τις επιπτώσεις των μέτρων στο εισόδημα των εργαζομένων.

    -Να προγραμματιστούν, με ευθύνη της Εκτελεστικής Επιτροπής, συμβολικές καταλήψεις δημόσιων κτηρίων (Υπουργείων κ.λπ.) για να προβληθεί η αντίθεση στην πολιτική της κυβέρνησης.

    [03] Σε ισχύ η κατάργηση της βίζας

    Χωρίς τη χρονοβόρα διαδικασία έκδοσης βίζας, μπορούν πλέον να ταξιδεύουν οι έλληνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε εφαρμογή της απόφασης που εξέδωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, κατά την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

    Η απόφαση αυτή πρακτικά τέθηκε σε ισχύ από την περασμένη Δευτέρα, ενώ σήμερα ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ B. Σπέκχαρντ μετέβη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας και συνομίλησε με τους ταξιδιώτες που επρόκειτο να αναχωρήσουν για τις ΗΠΑ.

    Σε δηλώσεις του ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε ότι η απόφαση για κατάργηση της βίζας, αποδεικνύει το άριστο επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις Ελλάδος-Ηνωμένων Πολιτειών και πρόσθεσε ότι η απαλλαγή της χρονοβόρας αυτής διαδικασίας απλουστεύει τα ταξίδια προς τις ΗΠΑ, ενισχύοντας την τουριστική κίνηση μεταξύ των δύο χωρών.

    Η κατάργηση της βίζας, απαλλάσσει τους έλληνες πολίτες από μια χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία, καθώς ο υποψήφιος ταξιδιώτης για τις ΗΠΑ εκτός από το παράβολο που κόστιζε 92 ευρώ θα έπρεπε να επιβαρυνθεί με το κόστος των ειδικών φωτογραφιών συν τα έξοδα ταχυδρομικών για την αποστολή του διαβατηρίου από την πρεσβεία στον κάτοχο. Τώρα ο ταξιδιώτης για τις ΗΠΑ, δεν έχει παρά να συμπληρώσει, 72 ώρες πριν από το ταξίδι, μέσω Διαδικτύου, μια αίτηση, το λεγόμενο Electronic System Travel Authorization (ESTA), στο οποίο μεταξύ άλλων θα πρέπει να δηλώσει τον προορισμό του και μια ποια εταιρία πετάει. Η απάντηση έρχεται σε λίγες ώρες και με τον αριθμό του ΕSTA ανά χείρας, ο ταξιδιώτης πηγαίνει στο αεροδρόμιο για την αναχώρησή τους.

    Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ταξιδιώτης να έχει στην κατοχή του έγκυρο Ελληνικό διαβατήριο που έχει ενσωματωμένο ηλεκτρονικό τσιπ και έχει εκδοθεί μετά τις 26 Αυγούστου 2006.

    Η κατάργηση της βίζας αφορά μόνο όσους ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για τουριστικούς ή επαγγελματικούς λόγους και η διάρκεια παραμονής στο Αμερικανικό έδαφος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 90 μέρες. Οι φοιτητές και όσοι επιθυμούν να εργαστούν στις ΗΠΑ για μεγάλα διαστήματα θα πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία έκδοσης της βίζας.

    [04] Υπογράφεται η συνθήκη Start

    Υπογράφεται σήμερα στην Πράγα, η νέα συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων ΗΠΑ και Ρωσίας.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ βρίσκεται ήδη στη τσεχική πρωτεύουσα, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαρακ Ομπάμα, αναμένεται σήμερα το πρωί.

    Η τελετή της επίσημης υπογραφής της νέας συμφωνίας START θα γίνει αύριο το μεσημέρι γύρω στις 13:00 ώρα Ελλάδος.

    Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον δεσμεύονται με τη συμφωνία αυτή να μειώσουν έκαστη τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών τους στις 1.550, δηλαδή κατά 74% σε σχέση με το όριο που έθετε η προηγούμενη συμφωνία START, η οποία είχε υπογραφεί το 1991 και η ισχύς της οποίας εξέπνευσε στα τέλη του 2009.

    [05] Οι πυρηνικοί σταθμοί γίνονται... "μίνι"

    Στις βόρειες ακτές της Ρωσίας πρόκειται να κάνει την εμφάνισή του τον επόμενο χρόνο ένα κάπως ιδιαίτερο πλοίο: είναι το Ακαντέμικ Λομονόσοφ, ο πρώτος πλωτός πυρηνικός σταθμός από τους επτά που θα έχουν κατασκευαστεί έως το 2015 στα ναυπηγεία της Βαλτικής. Το Ακαντέμικ Λομονόσοφ, όπως και τα υπόλοιπα έξι πλοία, θα έχει στο κατάστρωμά του δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες τύπου KLT 40, οι οποίοι θα παράγουν 70 μεγαβάτ ηλεκτρισμού - ποσότητα αρκετή για την τροφοδοσία μιας πόλης 200.000 κατοίκων. Ο στόλος των πυρηνικών σταθμών θα πλέει κυρίως στη ρωσική Αρκτική Θάλασσα. Κάποια από αυτά τα πλοία θα χρησιμοποιηθούν για τη τροφοδοσία των υπεράκτιων εγκαταστάσεων της εταιρίας πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου Gazprom.

    Αυτή είναι μια από τις θεαματικές πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος που παρουσιάζεται σε διεθνές επίπεδο για τους πυρηνικούς σταθμούς μικρού και μεσαίου μεγέθους. Σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 15 τέτοιες εγκαταστάσεις σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής σε διάφορες χώρες: Από τη Νότια Κορέα έως την Ιαπωνία και από τη Νότια Αφρική έως την Αργεντινή και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Μπαράκ Ομπάμα διακήρυξε την επιστροφή των ΗΠΑ στην πυρηνική ενέργεια με ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή νέων μονάδων «κάθε μια από τις οποίες - όπως διευκρίνισε ο Αμερικανός πρόεδρος - θα απαλλάξει την ατμόσφαιρα από 16 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα».

    Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, το ενδιαφέρον στις Ηνωμένες Πολιτείες επικεντρώνεται πλέον στους «μίνι» πυρηνικούς σταθμούς. Τρεις μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας έχουν ζητήσει την άδεια από την αρμόδια υπηρεσία για την εγκατάσταση έως το 2018 μονάδων μικρού μεγέθους. Μια από αυτές τις μονάδες, η mPower, ψύχεται με νερό και έχει ισχύ 140 μεγαβάτ, δηλαδή δέκα φορές μικρότερη από τις συμβατικές μονάδες. «Με αυτή την τεχνολογία αποκομίζουμε σημαντικά οφέλη», είχε δηλώσει πρόσφατα στην εφημερίδα Wall Street Journal ο Ντόναλντ Μόουλ, αντιπρόεδρος της εταιρίας First Energy.

    Τα συγκεκριμένα οφέλη είναι πολλά: στον μίνι πυρηνικό σταθμό υπάρχει η δυνατότητα να προστεθούν και άλλοι αντιδραστήρες εάν υπάρξει ανάγκη. Επειτα, όλη η εγκατάσταση είναι υπόγεια, ενώ στο εσωτερικό της έχει προβλεφθεί αποθηκευτικός χώρος για τα απόβλητα τα οποία θα παραχθούν στα 60 χρόνια της λειτουργίας της. Επίσης, τα κινούμενα τμήματα του σταθμού είναι πολύ λιγότερα απβ αυτά των συμβατικών πυρηνικών σταθμών. Τέλος, το κόστος είναι πολύ μικρότερο: μια μονάδα mPower κοστίζει 750 εκατομμύρια δολάρια όταν το κόστος μιας συμβατικής μονάδας κινείται ανάμεσα στα 5 και τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

    «Στην αρχή ήμουν επιφυλακτικός», λέει στην αμερικανική εφημερίδα ο Τζακ Μπέικερ, επικεφαλής της εταιρίας Energy Northwest. «Αλλά πείσθηκα αναλύοντας το κόστος. Οι μικροί σταθμοί απαιτούν λιγότερο τσιμέντο και σίδερο. Επιπλέον, είναι πιο απλοί».

    Η ιδέα των «μίνι» πυρηνικών σταθμών γεννήθηκε από τους μικρούς αντιδραστήρες που φέρουν πλοία, υποβρύχια και παγοθραυστικά. Παλαιότερα, το όριο για τη συγκεκριμένη κατηγορία αντιδραστήρων ήταν στα 300 μεγαβάτ. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας αύξησε πρόσφατα το όριο στα 500 μεγαβάτ. Υπάρχουν, πάντως, κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η εξάπλωση των «μίνι» μονάδων αυξάνει τον κίνδυνο εκτεταμένης μόλυνσης σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά και τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων σε κατοικημένες περιοχές. Η άποψη αυτή, όμως, είναι μειοψηφική.

    «Οι αντιδραστήρες αυτοί παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια γιατί λειτουργούν με λιγότερο υλικό σχάσης. Είναι πιο απλοί στην κατασκευή τους και τοποθετούνται στο εσωτερικό της εγκατάστασης, ενώ για λόγους αντισεισμικής προστασίας κάποιοι από αυτούς είναι εφοδιασμένοι και με αμορτισέρ», δηλώνει στην εφημερίδα Corriere della Sera ο Κάρλο Λομπάρντι, καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή του Μιλάνου.

    Η Ιταλία, η οποία το 1987 είχε «εξορίσει» από το έδαφός της την πυρηνική ενέργεια με δημοψήφισμα, συμμετέχει μαζί με ακόμη εννέα χώρες στην κατασκευή του «μίνι» αντιδραστήρα Iris.

    «Οι μικροί πυρηνικοί σταθμοί είναι η σωστή κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθούμε σήμερα», καταλήγει ο Ιταλός καθηγητής.

    Κείμενο: Π.Δημητρολόπουλος

    [06] Συλλαλητήριο για το φορολογικό

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα επισκεφθεί το απόγευμα, την θεραπευτική κοινότητα «Παρέμβαση» του ΚΕΘΕΑ και το κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης γονέων, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα των κοινοτήτων και να εκφράσει την αλληλεγγύη του ΚΚΕ και τη διαμαρτυρία του για τη δραστική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα συναντηθεί με τον διευθυντή της κοινότητας, εκπροσώπους του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, του θεραπευτικού προσωπικού και του συλλόγου γονέων.

    Στη συνέχεια, η κ. Παπαρήγα θα παραβρεθεί στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, στις 19.30, στο Σύνταγμα ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και θα κάνει δηλώσεις.

    Η άνοδος των spread είναι ένα ακόμη στοιχείο που αποκαλύπτει το μέγεθος του εμπαιγμού της κυβέρνησης, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ οι οποίοι ισχυρίζονται ότι τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που έλαβαν και τα επόμενα που ακολουθούν στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό και στους μισθούς τα λαμβάνουν για την κάλυψη του μεγάλου δημόσιου χρέους και του ελλείμματος, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και προσθέτει:

    "Η αλήθεια δεν κρύβεται. Τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις η κυβέρνηση τις προωθεί για να προστατέψει τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής πλουτοκρατίας. Το δημόσιο χρέος το δημιούργησαν και το διογκώνουν οι φοροαπαλλαγές της και η κρατική χρηματοδότησή της, ενώ τα υψηλά spread είναι αποτέλεσμα του ανταγωνισμού των κεφαλαίων εντός και εκτός της ΕΕ".

    [07] "Χρειάζεται αλλαγή προσώπων"

    Συνέντευξη Τύπου, με θέμα την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, θα παραχωρήσει το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

    Η κυβέρνηση βαδίζει λάθος και δεν είμαστε διατεθειμένοι να τη στηρίξουμε. Δεν στηρίζουμε όσα δεν πιστεύουμε. Δεν θα επιζητήσουμε «ξεσηκωμούς» αλλά και δεν θα συνηγορήσουμε στα κυβερνητικά λάθη, τόνισε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο της τηλεόρασης του "ALTER".

    "Η Κυβέρνηση δεν δείχνει τη δυναμική που χρειάζεται. Όσο και να προτίθεμαι να βοηθήσω εγώ δεν γίνεται τίποτα αν δεν βοηθήσει και η ίδια Κυβέρνηση. Δεν θα οδηγήσω λοιπόν, την πολιτική μας σκέψη σε ένα «Καιάδα». Όλα αυτά βέβαια που συμβαίνουν στην Κυβέρνηση δεν είναι τυχαία. Υπάρχει μια εσωτερική αντιπολίτευση και τα άτομα που πλαισιώνουν την προσπάθεια που γίνεται δεν έχουν την κατάλληλη δυναμική", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. και εκτίμησε ότι "χρειάζεται επειγόντως αλλαγή προσώπων, μια νέα κυβερνητική έκφραση. Τώρα είμαστε αίολοι και μετέωροι. Το να ακούγεται μία λέξη και να πηγαίνουν 50% επάνω τα spreads αποδεικνύει ότι από κάτω υπάρχει «άχυρο» και όχι σταθερά θεμέλια".

    Αναφερόμενος, στο ΔΝΤ, είπα ότι "ναι μεν μοιάζει με «μπαμπούλα», όμως ξέρουμε ποιοί πραγματικά είναι οι όροι που προσφέρει ; Η πραγματικότητα είναι ότι αοριστολογούμε χωρίς πραγματικά να ξέρουμε. Εγώ προτείνω να δούμε τα πράγματα κατάματα. Πρέπει να ξέρουμε για τι όρους μιλάμε και να μην ξεχνάμε ότι στόχος μας είναι να βρούμε φθηνά χρήματα".

    Τέλος, εξέφρασε την αντίθεσή του για το φορολογικό ν/σ τονίζοντας ότι "ποινικοποιεί το «επιχειρείν» και δαιμονοποιεί την ιδιοκτησία"

    [08] "Κοινωνική χρεοκοπία"

    Είχαμε προειδοποιήσει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι μόνο άδικα αλλά και καταστροφικά. Βυθίζουν την οικονομία στην ύφεση, διογκώνουν την ανεργία, στραγγαλίζουν τις μικρές επιχειρήσεις. Οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην κοινωνική χρεοκοπία, αναφέρει σε δήλωσή του, για την οικονομία, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι "η απόλυτη ευθύνη για αυτές τις εξελίξεις ανήκει στην κυβέρνηση Παπανδρέου, που, με τις επιλογές και τις παλινωδίες της, οδηγεί τη χώρα σε μακρά περίοδο αποσταθεροποίησης και εν τέλει στις δαγκάνες του ΔΝΤ" και κάνει λόγο "για διάλυση του ασφαλιστικού, για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την ίδια στιγμή που δίνει στις τράπεζες 15 από τα 28 δις βοήθειας, για να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν πάνω στο ελληνικό χρέος και χωρίς καμία εγγύηση ότι θα στηρίξουν την πραγματική οικονομία".

    Η μόνη ελπίδα για έξοδο από τη κρίση είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής, η τόνωση της απασχόλησης, η ενίσχυση της ανάπτυξης, καταλήγει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    [09] Ρύθμιση για 40 χρόνια

    Τη δυνατότητα να διατηρήσουν για τα επόμενα 40 χρόνια δηλούμενους χώρους με αυθαίρετες υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μετά από πληρωμή του σχετικού προστίμου διατήρησης και πράσινης χρήσης, δίνει στους πολίτες - χωρίς να νομιμοποιείται το "παράνομο κτίσμα" - το νομοσχέδιο για την ταυτότητα κτηρίων σε αυθαίρετες υπερβάσεις δόμησης και τα προγράμματα μητροπολιτικών αναπλάσεων, τα βασικά σημεία του οποίου παρουσίασε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τ. Μπιρμπίλη.

    Το ειδικό πρόστιμο κυμαίνεται εντός ψαλίδας 5% με 13,5% για τα ακίνητα εντός σχεδίου και εντός ψαλίδας 6% με 15% για τα εκτός σχεδίου, ανάλογα με τα τετραγωνικά αυθαιρεσίας, υπολογίζεται στη βάση της τιμής ζώνης της περιοχής, διευκρίνισε η υπουργός.

    Στην περίπτωση μη δήλωσης, το πρόστιμο ανέρχεται στο 30% επί της αντικειμενικής αξίας. Η κ. Μπιρμπίλη πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν θα υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση για όσους έχουν ενταχθεί στην προηγούμενη ρύθμιση, ενώ άφησε "ανοιχτό" το θέμα της επιστροφής χρημάτων στην περίπτωση που το ποσό που καταβλήθηκε υπερβαίνει αυτό που προβλέπει η νέα ρύθμιση.

    Στόχος του σχεδίου νόμου είναι "η προώθηση άλλου τύπου ανάπτυξης της χώρας και η επίλυση εκκρεμοτήτων του παρελθόντος" υπογράμμισε η κ. Μπιρμπίλη, τονίζοντας ότι "για λόγους αρχής δεν νομιμοποιούμε την αυθαιρεσία". Από την πλευρά του, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Θάνος Μωραΐτης χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου "πράσινη και έντιμη λύση σε ένα πρόβλημα που δεν είναι μόνο κοινωνικό" και επεσήμανε ότι "είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους που επιχειρείται μια τέτοια λύση".

    "Με αυτό το σχέδιο νόμου δίνεται η δυνατότητα στου πολίτες να δηλώσουν οικειοθελώς τυχόν αυθαιρεσίες", είπε η υπουργός ΠΕΚΑ, προσθέτοντας ότι η καταβολή του προστίμου μπορεί να γίνει εφάπαξ με έκπτωση 10% ή εντός 16 μηνών σε έξι ισόποσες δόσεις.

    Σχετικά με το τι αλλάζει στις νέες οικοδομές, η γενική γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Μ. Καλτσά διευκρίνισε ότι:

    - οι ημιυπαίθριοι παραμένουν ως ποσοστό στο 15% αλλά καταργείται η ισοκατανομή τους στους ορόφους

    - καταργείται η βύθιση των υπογείων

    - οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης για κανένα κτήριο

    - οι ισόγειοι και υπέργειοι χώροι δόμησης δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης για κανένα κτήριο εκτός από τις κατοικίες και, τέλος

    - στις κατοικίες, προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης οι ισόγειοι κλειστοί χώροι στάθμευσης αλλά όχι οι στεγασμένοι ανοιχτοί (πυλωτές).

    Τα βασικά σημεία του σ/ν

    Tα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου για τις αυθαίρετες υπερβάσεις δόμησεις και άλλες διατάξεις, εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ειδικότερα:

    1. Βασικά σημεία νομοσχεδίου

    Πρώτη μέριμνα η διατήρηση του ισοζυγίου - Για τους κλεισμένους αυτούς χώρους που επιβαρύνουν το περιβάλλον θα αποδοθούν άλλοι.

    Με το σχέδιο νόμου αυτό:

    Β· Αντιμετωπίζεται με την υποχρεωτική τήρηση «ταυτότητας κτιρίου» για τα νέα κτίρια η μελλοντική αυθαιρεσία υπερβάσεων δόμησης και αλλαγών χρήσης. Παράλληλα εξαλείφεται μια πηγή διαφθοράς που έχει αναπτυχθεί γύρω από τα θέματα αυτά.

    Β· Προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου αυτού και για τα παλαιά κτίρια, μετά την έκδοση προεδρικού διατάγματος που θα ρυθμίζει ειδικώς την διαδικασία καταγραφής των κτιρίων, προκειμένου να εξευρεθούν οι αντίστοιχες υπάρχουσες αυθαιρεσίες ώστε να προγραμματιστεί και η επιβολή των νόμιμων κυρώσεων.

    Β· Δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να δηλώσουν οικιοθελώς τυχόν αυθαιρεσίες αυτής της μορφής και να τύχουν του ευεργετήματος της προκαταβολής ειδικού προστίμου διατήρησης των αυθαιρεσιών αυτών για τα επόμενα σαράντα χρόνια, με σημαντική έκπτωση.

    Β· Ρυθμίζει θέματα αστικών αναπλάσεων μητροπολιτικού χαρακτήρα που εντάσσονται στον Πρώτο ¶ξονα Πράσινης Ανάπτυξης «Κλιματική Αλλαγή, Περιβάλλον, Ενέργεια».

    Β· Επαναφέρει σε ισχύ το άρθρο 5 του ν.3212/2003 για τις κυρώσεις σε περίπτωση κατασκευής αυθαιρεσιών στους κυρίους, εργολάβους ή μηχανικούς.

    2. Διαφορές ρύθμισης Σουφλιά και δικής μας ρύθμισης

    Ρύθμιση κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Ρύθμιση Σουφλιά

    Περιβαλλοντική και πολεοδομική ρύθμιση με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά Εισπρακτική λογική

    ¶σκηση ελέγχων: Εισάγεται η έννοια της «Ταυτότητας Κτιρίου» περιλαμβάνοντας όλα τα χαρακτηριστικά του. Τακτικοί και διαρκείς έλεγχοι σε όλη τη διάρκεια ζωής του. Οδηγεί σε αποτροπή και καταγραφή της αυθαίρετης δόμησης, και αλλαγών χρήσης και σε παρακολούθηση ασφάλειας κτιρίων. Αρχίζει με τα νέα κτίρια από 1/10/10 και έχει πρόβλεψη επέκτασης στα υφιστάμενα. Καμία πρόβλεψη ελέγχου και αποτροπής της αυθαιρεσίας

    Καταβολή ειδικού προστίμου διατήρησης και πράσινης χρήσης του ημιυπαίθριου - Καμιά νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας Τακτοποίηση με αμφίβολη νομική και συνταγματική έκβαση

    Ρύθμιση θεμάτων αστικών αναπλάσεων, πολεοδομικής και χωροταξικής ανασυγκρότησης της χώρας - εργαλείο για ανάπτυξη Χρήματα στο ταμείο του κράτους

    Ρύθμιση που λαμβάνει υπόψη κοινωνικές αναφορές με διαφοροποιήσεις ως προς κύρια και άλλη κατοικία, επαγγελματική χρήση Ισοπεδωτική ρύθμιση χωρίς κοινωνικές αναφορές

    Αξιολόγηση της βλάβης που έχει υποστεί το περιβάλλον. Διαφοροποίηση προστίμων σε εντός και εκτός σχεδίου πόλης περιοχές, ανάλογα με τετραγωνικά αυθαιρεσίας. Ενιαίο πρόστιμο σε περιοχές εντός και εκτός σχεδίου πόλης, δηλαδή μη αξιολόγηση της περιβαλλοντικής βλάβης.

    Δεν προσμετρούνται οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης στον συντελεστή δόμησης. Καταργείται η βύθιση των υπογείων. Η προσμέτρηση υπόγειων χώρων στάθμευσης και η βύθιση των υπογείων, υπήρξαν αντιπεριβαλλοντικά μέτρα και αντικίνητρα για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης.

    Ειδικότερα:

    3. Ταυτότητα κτηρίου

    Β· Η «ταυτότητα του κτιρίου» θα φέρει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, σχέδια και ελέγχους για τη λειτουργία ενός κτιρίου.

    Β· Θα περιλαμβάνει ελέγχους για όλες τις κατηγορίες μελετών που περιλαμβάνει η οικοδομική άδεια και κινούμενο οπτικό ψηφιοποιημένο υλικό του κτιρίου, που θα αναγράφεται η ημερομηνία ελέγχου. Οι έλεγχοι θα γίνονται περιοδικά από Μηχανικούς και θα κοινοποιούνται στα αρμόδια πολεοδομικά γραφεία και στο ηλεκτρονικό Μητρώο του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

    Β· Η ταυτότητα του κτιρίου θα τηρείται επίσης σε κάθε κτίριο.

    Β· Για τα νέα κτίρια η ταυτότητα του κτιρίου θα ξεκινά σε φάση προηγούμενη της ολοκλήρωσης της κατασκευής, από τους επιβλέποντες Μηχανικούς, ώστε να προβλέπονται εκείνες οι διορθωτικές κινήσεις για την μη ύπαρξη νέων υπερβάσεων και αυθαιρεσιών.

    Β· Παρέχεται, τέλος, η έκδοση προεδρικού διατάγματος για την δημιουργία σώματος ελεγκτών μηχανικών που θα παρακολουθούν τακτικά την διαδικασία τήρησης της ταυτότητας του κτιρίου.

    4. Προκαταβολή προστίμων διατήρησης αυθαιρέτων υπερβάσεων δόμησης και αλλαγών χρήσεων

    Το ειδικό πρόστιμο διατήρησης και πράσινης χρήσης κατατίθεται στο Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ), τηρείται σε ειδικό λογαριασμό που ονομάζεται «Ταμείο Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» και διατίθεται αποκλειστικά για την εξισορρόπηση του ελλείμματος γης, καθώς και για προγράμματα και δράσεις περιβαλλοντικής και πολεοδομικής αποκατάστασης, εντός του πρωτοβαθμίου ΟΤΑ στη διοικητική περιφέρεια του οποίου βρίσκονται οι χώροι που δηλώνονται.

    Εμβαδό μη νόμιμου δηλούμενου χώρου (τ.μ.) ακινήτου Ακίνητα πρώτης κατοικίας Λοιπά ακίνητα κατοικίας Ακίνητα άλλης χρήσης (μη κατοικίας)

    ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ Ή ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ

    Μικρότερος των 25 τ.μ. 5% 6% 7,5%

    Μεγαλύτερος των 25 και μικρότερος των 75 τ.μ. 7% 8,5% 10,5%

    Μεγαλύτερος των 75 τ.μ. 9% 11% 13,5%

    ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ Η ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ

    Μικρότερος των 25 τ.μ. 6% 7,2% 9%

    Μεγαλύτερος των 25 τ.μ. και μικρότερος των 75 τ.μ. 8% 9,6% 12%

    Μεγαλύτερος των 75 τ.μ. 10% 12% 15%

    Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε αναγκαία, διότι:

    Β· Το πρόβλημα των αυθαίρετων υπερβάσεων και αλλαγών χρήσης είναι μια πραγματικότητα στην οποία είναι συνυπεύθυνη και συνένοχη η πολιτεία η οποία δεν μπόρεσε να καθιερώσει τους απαραίτητους θεσμούς καταπολέμησης των φαινομένων αυτών ούτε της διαφθοράς που τα επέτρεψε.

    Β· Δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να διατηρήσει τους δηλούμενους χώρους για 40 χρόνια, με την πληρωμή του σχετικού προστίμου διατήρησης και πράσινης χρήσης, χωρίς να νομιμοποιείται το «παράνομο κτίσμα».

    Β· Αποφεύγεται η επιλογή μεσοβέζικων λύσεων από την πολιτεία με νομικά τεχνάσματα τύπου «τακτοποίηση» ή «νομιμοποίηση». Η πολιτεία παραμένει σταθερή στη θέση της ότι οι νόμοι ψηφίζονται για να τηρούνται, παρεμβαίνει δε μόνον όσον αφορά το μέγεθος της ποινής (πρόστιμο) για τις περιπτώσεις αυτές.

    Β· Αποσυνδέεται από λογικές του «κράτους μεταπράτη» το οποίο για την αντιμετώπιση δημοσιονομικών προβλημάτων αγνοεί τους νόμους του, επιβραβεύοντας όσους συνειδητά παρανόμησαν, σε βάρος μάλιστα των αρχών της ισότητας, του κράτους δικαίου και της προστασίας του περιβάλλοντος.

    Β· Αποδίδει τους πόρους άμεσα και μονοσήμαντα σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και προγράμματα με τρόπο ώστε να αποκαθιστά ανά ΟΤΑ το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, να συνεισφέρει άμεσα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη και να διαθέτει πόρους που θα έχουν άμεσα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την οικονομία μέσω της «πράσινης ανάπτυξης».

    Εμπεριέχει επίσης στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης, διότι:

    Β· Διαφοροποιεί συστηματικά τα πρόστιμα που επιβάλλονται για την πρώτη κατοικία από αυτά των λοιπών κατοικιών (δευτερεύουσα, παραθεριστική) και των λοιπών κτιρίων που δεν είναι κατοικίες (πχ επαγγελματικές, παραγωγικές ή άλλες χρήσεις),

    Β· Διαφοροποιεί τα πρόστιμα με βάση το συνολικό εμβαδό των αυθαιρεσιών και σύμφωνα με την βλάβη που έχει επέλθει στο περιβάλλον

    Προστατεύει τον πολίτη που συμμορφώνεται με τους νόμους, διότι:

    Β· Δεν επιτρέπει την δημιουργία «υπεραξιών», τις οποίες θα εισέπρατταν όσοι παρέβησαν τη νομοθεσία για τις κατασκευές σε βάρος αυτών που συμμορφώθηκαν. Τυχόν νομιμοποίηση ή τακτοποίηση θα είχε αυτό ακριβώς το αποτέλεσμα.

    Β· Δεν διαφοροποιεί το κόστος μεταβίβασης ακινήτων που έχουν κτισθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου. Για τα ακίνητα που θα υπαχθούν στην ρύθμιση της «καταβολής του ειδικού προστίμου διατήρησης και πράσινης χρήσης» προβλέπεται η καταβολή κατά την μεταβίβαση πρόσθετης εισφοράς που θα ισούται με τον φόρο μεταβίβασης που θα έπρεπε να καταβληθεί για τα αυθαίρετα τετραγωνικά στην περίπτωση που ήταν νόμιμα.

    Β· Δεν διαφοροποιεί την οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει από τα «τέλη ακίνητης περιουσίας». Ο ιδιοκτήτης ακινήτου, για το οποίο έχει γίνει χρήση της ρύθμισης του νόμου αυτού, θα υποχρεούται να καταβάλει πρόσθετη εισφορά που θα αντιστοιχεί στο τέλος ακίνητης περιουσίας για τα αυθαίρετα τετραγωνικά.

    Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι μετά την παρέλευση του οκταμήνου κατά το οποίο μπορούν να δηλώσουν τις οικοδομικές τους αυθαιρεσίες και να υποστούν τις κυρώσεις, θα ακολουθήσει εντατικός και διαρκής έλεγχος εντοπισμού εκείνων των περιπτώσεων που δεν θα έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση αυτή και η επιβολή των αυστηρών προστίμων που προβλέπονται από τον νόμο.

    Επαναφέρεται επίσης σε ισχύ η ρύθμιση του ν. 3212/2003 για διενέργεια ελέγχων σε ποσοστό 10% των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν το προηγούμενο έτος από τις πολεοδομικές υπηρεσίες και σε ποσοστό 2% από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

    Τέλος, δεν υπάγονται στις διατάξεις του νομοσχεδίου τα εκτός σχεδίου ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε ρέματα, βιοτόπους, σε παραλιακά δημόσια κτήματα, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε δάση, σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, λόγω της μεγάλης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

    5. Περιβαλλοντικό ισοζύγιο και αξιοποίηση εισφορών για περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη

    Νέοι χώροι πράσινου με δίκαιη κατανομή

    Μετά από σύνταξη και έγκριση πολεοδομικών μελετών τοπικής κλίμακας, θα επιλέγονται χώροι και θα απαλλοτριώνονται εντός της περιοχής του Δήμου, όπου καταγράφηκε η αυθαιρεσία. Προτεραιότητα θα δοθεί σε χρόνια χαρακτηρισμένους χώρους προς «απαλλοτρίωση», που κινδυνεύουν να αποχαρακτηριστούν λόγω αδυναμίας του Δήμου.

    Προγράμματα αστικής ανάπλασης

    Στους περισσότερους Δήμους της χώρας εκκρεμεί η υλοποίηση προγραμμάτων μικρών και μεγάλων αναπλάσεων, διαπλατύνσεις και αναβαθμίσεις πεζοδρομίων κ.ά., λόγω έλλειψης πόρων. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός των χώρων και περιοχών που αποκτώνται μέσω της παρούσας ρύθμισης είναι σημαντικό να ολοκληρώνεται, η δε υλοποίησή του να πραγματοποιείται μέσα από ολοκληρωμένες μελέτες και έργα.

    Φύτευση περιοχών όπου οι Δήμοι αδυνατούν

    Οι Δήμοι που δεν διαθέτουν τους πόρους για τη δημιουργία επαρκών χώρων πράσινου περιορίζονται σε μικρότερες κηποτεχνικές διαμορφώσεις. Οι φυτεύσεις, κυρίως στους νέους χώρους που δημιουργούνται με τη ρύθμιση, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αναβάθμιση του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος.

    Περιβαλλοντική επανόρθωση σε «εκτός σχεδίου περιοχές»

    Η «πράσινη εισφορά» αποδίδεται στους Δήμους όπου έγινε η οικοδομική αυθαιρεσία και επίσης θα κατευθύνεται στην προστασία χώρων και πόρων με ιδιαίτερη περιβαλλοντική σημασία, όπως, ακτές, παραλιακές ζώνες, άλση, ρέματα, δάση, ύδατα, οικοσυστήματα, κ.ά.

    Ακίνητα πολιτιστικής σημασίας

    Απόκτηση, αποκατάσταση και συντήρηση ακινήτων πολιτιστικής σημασίας σε παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά κέντρα πόλεων και εκτός σχεδίου περιοχές. Είναι γνωστό πως σε όλη την επικράτεια, εκατοντάδες κηρυγμένα κτίρια μεγάλης αξίας καταστρέφονται διότι το υφιστάμενο πλαίσιο και τα θεσμοθετημένα κίνητρα δεν επαρκούν για την αποκατάστασή τους από τους ιδιοκτήτες τους.

    Κονδύλια για τις κατεδαφίσεις

    Από το «Πράσινο Ταμείο» θα καταβληθούν τα απαραίτητα ποσά για την κατεδάφιση αυθαίρετων κτιρίων σε κρίσιμες περιοχές (καμένα δάση, παραλίες, υγροβιότοπους, ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους, κ.ά.)

    6. Προγράμματα αναπλάσεων μητροπολιτικού χαρακτήρα

    Το σχέδιο νόμου προδιαγράφει και ορίζει το πλαίσιο για την υλοποίηση προγραμμάτων μεγάλων μητροπολιτικών αναπλάσεων στην Αθήνα και ειδικότερα:

    Β· Οργανώνει πολεοδομικά και νομικά το ισχύον καθεστώς της περιοχής του Φαληρικού όρμου Αττικής, χωρίς μεταβολή των όρων και περιορισμών δόμησης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα ανάπλασης του σημαντικότερου τμήματος του παραλιακού μετώπου της Αθήνας.

    Β· Το πρόγραμμα ολοκληρωμένης ανάπλασης της περιοχής θα εγκριθεί με προεδρικό διάταγμα ύστερα από στρατηγική εκτίμηση των επιπτώσεών του στο περιβάλλον και την εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών, σεβόμενο την δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε με τους αρμόδιους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες.

    Β· Το σχέδιο νόμου αντιμετωπίζει επίσης τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τον νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος της διπλής ανάπλασης στις περιοχές της Λεωφ. Αλεξάνδρας και του Βοτανικού του Δήμου Αθηναίων.

    Β· Η ρύθμιση των θεμάτων αυτών γίνεται με ανασχεδιασμό και αναθεώρηση των αρχών και των κατευθύνσεων του προγράμματος της διπλής ανάπλασης με σεβασμό στο περιβάλλον και τη νομιμότητα.

    Β· Η τελική έγκριση του προγράμματος, με βάση το νομοσχέδιο, θα γίνει επίσης με προεδρικό διάταγμα. Εισάγεται έτσι ειδική διοικητική διαδικασία για την εφαρμογή της όλης ρύθμισης που μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες απαιτήσεις και στο σύνθετο χαρακτήρα του εγχειρήματος της διπλής ανάπλασης.

    [10] Συναντήσεις στην 'Αγκυρα

    Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου θα έχει σήμερα στην Αγκυρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία.

    Θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, ενώ μετά το γεύμα εργασίας, ο κ. Δρούτσας πρόκειται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αμντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Στις συνομιλίες, όπως ανέφερε ο κ. Δρούτσας, θα προετοιμαστεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Ρ. Τ. Ερντογάν στην Αθήνα, επίσκεψη που, όπως είπε, «θέλουμε να αποτελέσει σημαντικό βήμα στην πορεία προσέγγισης των χωρών μας».

    «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεννοηθούμε συνομιλώντας, ακόμη και με εκείνους οι οποίοι έχουν διαφορετικές θέσεις από τις δικές μας. Ας είναι, όμως, ξεκάθαρο ότι αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν σημαίνει ότι διαπραγματευόμαστε τις αρχές ή τα κυριαρχικά δικαιώματά μας», τονίζει ο κ. Δημήτρης Δρούτσας, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ».

    Σημειώνει, πως το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει με την επίσκεψή του στην Τουρκία είναι πως «ήρθε η ώρα να χτίσουμε από κοινού» την ελληνοτουρκική προσέγγιση, αλλά «σε αυτή την προσπάθεια απαιτείται πολιτική βούληση, καλή πίστη και προπαντός εμπιστοσύνη».

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών τονίζει πως η Αθήνα επιδιώκει να δώσει ώθηση στη διαδικασία των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών «με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».

    Επισημαίνει δε, εν προκειμένω, ότι η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη:

    «Εάν δεν τα καταφέρουμε σε εύλογο χρόνο, πρέπει να πάμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Πρέπει να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι οι χώρες μας είναι ικανές να επιλύσουν μια νομική διαφορά. Όραμά μας είναι να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης», υπογραμμίζει ο Δημήτρης Δρούτσας.

    Και προσθέτει πως:

    «Αν επιτύχουμε, τα θετικά αποτελέσματα που θα προκύψουν, θα επηρεάσουν όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτό είναι το «μέρισμα ειρήνης», για το οποίο μιλούσε ο Γιώργος Παπανδρέου ήδη πριν από δέκα χρόνια. Το «μέρισμα ειρήνης» που θα οδηγήσει και σε αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, προς όφελος και των δύο λαών μας. Οι χώρες μας ξοδεύουν πολλά δισεκατομμύρια σε εξοπλιστικά συστήματα, εδώ και δεκαετίες. Χρήματα που θα μπορούσαν να επενδυθούν στην παιδεία, την υγεία, τις υποδομές, τον πολιτισμό. Τα σχετικά μηνύματα που εκπέμπει τελευταία η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, και ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, είναι σίγουρα στη σωστή κατεύθυνση και μας ενθαρρύνουν. Και εμείς θέλουμε να πιστέψουμε στην ειλικρίνεια αυτών των μηνυμάτων. Αλλά ήρθε η ώρα για πράξεις».

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών υπογραμμίζει πως οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο «βλάπτουν σοβαρά» τις σχέσεις των χωρών μας και προσθέτει πως «είναι ολοφάνερο ότι κάθε προσπάθεια προσέγγισης είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, εάν αυτή η πρακτική συνεχιστεί. Πεποίθησή μας είναι ότι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των κανόνων που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας, θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση της νέας μας προσπάθειας προσέγγισης».

    Στο ερώτημα της «Σαμπάχ» ποιο είναι το βήμα στο οποίο αν προέβαινε η Τουρκία θα μπορούσε να θεωρηθεί «θετικό» και «συγκεκριμένο», ώστε να ανταποκριθεί η Ελλάδα με ανάλογο τρόπο, ο Δημήτρης Δρούτσας είναι σαφής:

    «Η απόσυρση άνευ όρων των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Βέβαια, το Κυπριακό δεν είναι διμερές πρόβλημα. Έχει διεθνείς διαστάσεις. Μια τέτοια κίνηση, όμως, θα συνέβαλε αποφασιστικά όχι μόνο στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά και στην ουσιαστική βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών μας. Θα αποτελούσε μια ξεκάθαρη πολιτική πράξη που θα αποδείκνυε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αφήσει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να συμφωνήσουν μόνοι τους για το κοινό τους μέλλον στην ΕΕ, η οποία αποτελεί την πραγματική εγγύηση για όλους τους κατοίκους της Κύπρου».

    Αναφορικά δε με το Κυπριακό και τις συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ υπογραμμίζει πως «πρέπει όλοι να αφήσουμε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να συζητήσουν και να διαπραγματευτούν μόνοι τους το κοινό τους μέλλον στην ΕΕ και πρέπει η λύση που θα βρεθεί να σέβεται πλήρως τις αξίες, τις αρχές και τους κανόνες της ΕΕ, το λεγόμενο «acquis communautaire»».

    Και σημειώνει:

    «Σύντομα θα γνωρίζουμε εάν ο κ. Ταλάτ θα συνεχίσει να εκπροσωπεί την τουρκοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι βάζει πάνω απ' όλα την επανένωση της κοινής πατρίδας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Για να προχωρήσει όμως, χρειάζεται έναν αξιόπιστο συνομιλητή που θα εργάζεται με εποικοδομητικό τρόπο για τη λύση του Κυπριακού, έναν συνέταιρο για την ειρήνη».

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών απορρίπτει τις τουρκικές επικρίσεις για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και τονίζει πως «δεν πρέπει οι μειονότητες να γίνονται όργανο πολιτικής εκμετάλλευσης από κανέναν, ούτε χωρούν σκέψεις περί αμοιβαιότητας στην αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων».

    Τέλος αναφορικά με το θέμα των διαδικασιών χορήγησης θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά, ο Δ. Δρούτσας σημειώνει πως η Ελλάδα, ως χώρα - μέλος του Σένγκεν δεν έχει αρμοδιότητα να καταργήσει μονομερώς τις διαδικασίες θεώρησης, αλλά προσθέτει πως έχουν δοθεί οδηγίες στα Ελληνικά Προξενεία στην Τουρκία για τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, στο πλαίσιο των υφισταμένων περιορισμών, ώστε οι θεωρήσεις για τα κοινά τουρκικά διαβατήρια να χορηγούνται εντός 24 ωρών.

    Συνάντηση με τον Βαρθολομαίο

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση είναι πάντοτε δίπλα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στο δύσκολο έργο που επιτελεί, έδωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον οποίο επισκέφθηκε στο Φανάρι.

    Ο Δ. Δρούτσας διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη ότι στις συνομιλίες που θα έχει αύριο στην ¶γκυρα, η ελληνική πλευρά θα θέσει τα θέματα των δικαιωμάτων του Πατριαρχείου,που αποτελούν και "υποχρεώσεις της Τουρκίας,οι οποίες απορρέουν από το γεγονός ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ".

    Από την πλευρά ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει το Πατριαρχείο στη πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων "τόσο για την δική του υπόσταση, όσο και για την ευστάθεια και την ισορροπία στις σχέσεις των δυο γειτόνων και συμμάχων λαών".

    Ο Οικουμενικός πατριάρχης εξέφρασε την ευχή η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημ. Δρούτσα στην Τουρκία "να είναι ευλογημένη και να προετοιμάσει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την μελετώμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Αθήνα".

    Τέλος ζήτησε από τον Δ.Δρούτσα να διαβιβάσει στον Πρωθυπουργό Γ. Α. Παπανδρέου το θερμό και πάντοτε ειλικρινές ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την επιτυχία του κυβερνητικού έργου και για την υπέρβαση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και όχι μόνο αυτή.

    [11] Αιματηρή εξέγερση

    Τουλάχιστον 65 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 400 τραυματίσθηκαν στις συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές κατά της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ.Τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη έχουν ενταθεί καθώς αναμένεται σήμερα το πρωί να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση.

    Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Ρόζα Οτουνμπάγεβα ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ να παραιτηθεί και δήλωσε ότι η ίδια είναι επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης που σχηματίστηκε για να ηγηθεί της χώρας για έξι μήνες και να καταρτίσει ένα νέο σύνταγμα.

    "Συγκροτήσαμε μια προσωρινή κυβέρνηση και εγώ είμαι επικεφαλής της", δήλωσε η Οτουμπάγεβα τηλεφωνικώς στο Ρόιτερ.

    Η κυβέρνηση αυτή "θα παραμείνει στην εξουσία για μισό έτος, κατά το οποίο θα καταρτιστεί το σύνταγμα και θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για ελεύθερες και δίκαιες (προεδρικές) εκλογές", προσθεσε.

    Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης στο Κιργιστάν ανακοίνωσαν χθες την πτώση της κυβέρνησης μετά τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών της και των δυνάμεων της τάξης.

    Στο μεταξύ η υπηρεσία ελέγχου των συνόρων του Κιργιστάν ανακοίνωσε ότι έκλεισε αργά χθες το βράδυ τα σύνορα της χώρας με το Καζακστάν, κατόπιν σχετικού αιτήματος των αρχών του τελευταίου.

    Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας που έκανε την ανακοίνωση αυτή αρνήθηκε να διευκρινίσει έως πότε θα παραμείνουν κλειστά τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και δήλωσε μόνο ότι αυτό "εξαρτάται από την κοινωνική και πολιτική κατάσταση" στο Κιργιστάν, όπου δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στις συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Μπισκέκ.

    Την ανησυχία τους για την κατάσταση στη χώρα εξέφρασαν οι ΗΠΑ, ενώ την ίδια στιγμή αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος ανακοίνωσε την αναστολή όλων των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Μανάς του Κιργιστάν, το οποίο βρίσκεται βόρεια της Μπισκέκ.

    Το αεροδρόμιο του Μανάς, το οποίο χρησιμοποιείται για αμερικανικές στρατιωτικές πτήσεις και εμπορικές πτήσεις, έκλεισε γύρω στις 20:00 τοπική ώρα, προσέθεσε ο αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Η Ουάσινγκτον διατηρεί στο αεροδρόμιο Μανάς του Μπισκέκ σημαντική αεροπορική βάση για τις επιχειρήσεις της στο Αφγανιστάν, από την οποία περνάει κυρίως η πλειοψηφία των αμερικανών στρατιωτών που αναπτύσσονται στη χώρα αυτή.

    Η εξέγερση που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης χθες στο Κιργιστάν αποτελεί "εσωτερική υπόθεση" της χώρας αυτής, δήλωσε παράλληλα ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του Νατάλια Τιμάκοβα.

    Ωστόσο ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η μορφή που είχε η διαμαρτυρία αυτή δείχνει την αγανάκτηση του πληθυσμού της χώρας απέναντι στην κυβέρνηση.

    "Αυτή είναι μια εσωτερική υπόθεση του Κιργιστάν, όμως η μορφή της διαμαρτυρίας δείχνει ότι το καθεστώς αυτό εξόργισε στον υπέρτατο βαθμό τους απλούς ανθρώπους", δήλωσε η Τιμάκοβα επικαλούμενη τις δηλώσεις του ρώσου προέδρου.

    "Ο πρόεδρος πιστεύει ότι το πιο σημαντικό είναι να αποφευχθεί η πρόκληση περισσότερων θυμάτων και να υπάρξει αποκατάσταση της τάξης στη χώρα", προσέθεσε η ίδια.

    "Το Κιργιστάν ήταν και παραμένει στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας και ως εκ τούτου παρακολουθούμε την κατάσταση στη δημοκρατία αυτή με μεγάλη και ιδιαίτερη προσοχή", κατέληξε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 April 2010 - 6:30:33 UTC