Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κινητοποιήσεις εργαζομένων
  • [02] Αντιπαράθεση για το C4I στην Εξεταστική
  • [03] Επαγγελματική ταυτότητα για αγρότες
  • [04] "Κίνδυνος πυρηνικής τρομοκρατίας"
  • [05] Ιπποφαές, ένα φυτό με ευεργετικές ιδιότητες
  • [06] Έσοδα 1,56 δισ. ευρώ
  • [07] Συνεχίζονται οι έρευνες
  • [08] "Ταξικό" νομοσχέδιο
  • [09] "Να συνεργαστούμε"
  • [10] "Υφεσιακά μέτρα"
  • [11] Σεισμός στο Θιβέτ

  • [01] Κινητοποιήσεις εργαζομένων

    Συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους εργαζόμενοι που αντιδρούν στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης αλλά και στη φορολογική μεταρρύθμιση. Εικοσιτετράωρη απεργία εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ για τις 22 Απριλίου.

    Γενική πανελλαδική απεργία έχουν εξαγγείλει για σήμερα οι παραγωγοί πωλητές. Θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και πορεία προς τη Βουλή.

    Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών γνωστοποιεί ότι οι επαγγελματίες πωλητές δεν θα απεργήσουν σήμερα και οι λαϊκές αγορές θα λειτουργήσουν κανονικά.

    Η Ομοσπονδία αντιδρά στην τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων και στο λογιστικό προσδιορισμό καθώς εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά θα επιφέρουν αύξηση του καλλιεργητικού κόστους παραγωγής κατά 15% έως 20% που μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ θα οδηγήσουν σε αύξηση της τιμής των προϊόντων κατά 30% σε βάρος των καταναλωτών.

    Εως και την Πέμπτη απέχουν από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι, οι οποίοι αντιδρούν στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

    Τετράωρη στάση εργασίας (11:00-13:00) και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διαμαρτυρόμενοι για την «απαξίωση, την αποδόμηση και υποβάθμιση της υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης», έχουν κηρύξει για σήμερα οι εργαζομενοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

    Χειρόφρενο στα ταξί από σήμερα και μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής βάζουν οι ιδιοκτήτες, αντιδρώντας στη αύξηση 50% στο τεκμαρτό εισόδημά τους και στις αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο.

    Οι ιδιοκτήτες των ταξί θα συγκεντρωθούν στο θέατρο «Περοκέ» στο Μεταξουργείο και εν συνεχεία θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή.

    Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας θα πραγματοποιήσει αύριο 3ωρη στάση (11:00-14:00) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή (ώρα 12 το μεσημέρι).

    Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν, αύριο, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ, τον ΗΣΑΠ, τον ΗΛΠΑΠ και το Τραμ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι για να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση του Σωματείου τους.

    Τέλος, τρίωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης, αποφάσισε η ΟΛΜΕ, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

    Η Ομοσπονδία καλεί τους εκπαιδευτικούς να λάβουν μέρος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας, στις 12 το μεσημέρι, ενώ αναμένεται να υπάρξει συνάντηση με την υπουργό Αννα Διαμαντοπούλου.

    [02] Αντιπαράθεση για το C4I στην Εξεταστική

    Στο επίκεντρο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης έχει μπει τον τελευταίο καιρό το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4 I, η λειτουργικότητα του οποίου εξετάζεται από την εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens στο σύνολό της.

    Χθες, ο επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ στην επιτροπή Κωνσταντίνος Τζαβάρας παρουσίασε τρία έγγραφα με ημερομηνία 23/12/2009 που υπογράφονται από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Σπύρο Βούγια και συνυπογράφονται και από την ηγεσία της ΕΛΑΣ για την πληρωμή 4 εκ. ευρώ περίπου προς την SAIC, ανάδοχο εγκατάστασης του C4 I και κατηγόρησε την κυβερνώσα παράταξη ότι δεν μπορεί από τη μία να απαξιώνει το σύστημα και από την άλλη να «το συντηρεί με το μόχθο του λαού».

    Η πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ως κίνηση εντυπωσιασμού, με δεδομένο ότι το κυβερνών κόμμα έχει μιλήσει ήδη για διαγραφόμενη ύπαρξη ενδεχομένως και ποινικών ευθυνών για την παραλαβή, αντί της καταγγελίας της σύμβασης του συστήματος ασφαλείας. Σημειωτέον ότι τυχόν ποινικές ευθύνες για το θέμα αυτό δεν έχουν παραγραφεί ως τις δύο πρώτες συνόδους της παρούσης Βουλής.

    «Όταν έρχονται αξιωματικοί και λένε ότι δεν λειτουργεί, είναι μέγα θέμα να καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο ογκώδη ποσά για τη συντήρησή του», είπε ο κ. Τζαβάρας.

    Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Παναγιώτης Ρήγας έκανε λόγο για «πολιτική σπέκουλα» σε βάρος της κυβέρνησης, ενώ σημείωσε ότι συνιστά συμβατική υποχρέωση η καταβολή των χρημάτων αυτών: «Συνιστά συμβατική υποχρέωση του κράτους από την πέμπτη τροποποιητική συμφωνία του κ. Πολύδωρα, «που μας έδεσε χειροπόδαρα», σημείωσε, ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης διερωτήθηκε αν «τώρα το θυμήθηκαν, όταν θα έπρεπε να είχαν καταγγείλει τη σύμβαση αμέσως μετά τους ολυμπιακούς αγώνες».

    Εξεταζόμενος ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Λευτέρης Οικονόμου και απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Βασιλικής Τσόνογλου- Βυλλιώτη παραδέχθηκε ότι, αν από την προκαταρκτική διοικητική εξέταση που έχει διατάξει, προκύψουν ευθύνες και παραλείψεις της αναδόχου εταιρείας, δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης.

    Μετά τη χθεσινοβραδινή εξέταση των αρχηγών των σωμάτων ασφαλείας κι ύστερα από αίτημα κυρίως των βουλευτών της αντιπολίτευσης, εξετάσθηκαν σήμερα κυρίως επιτελείς τεχνικοί που μετείχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στον έλεγχο των υποσυστημάτων του C4 I.

    Από μέρους του Λιμενικού Σώματος ο πλοίαρχος Γεώργιος Συβίτος παραδέχθηκε προβλήματα παραμετροποίησης, αλλά απέδωσε και στην έλλειψη ανταλλακτικών στην παραγγελία των οποίων δεν προχωρά το δημόσιο την αχρησία του συστήματος.

    Αντιθέτως από το Πυροσβεστικό Σώμα οι επιτελείς της Υπηρεσίας 199 Κωνσταντίνος Πετρόπουλος και Βασίλειος Καζούκας μίλησαν για πλήρη αποτυχία να αναπτυχθεί το σύστημα στην υπηρεσία αμέσου ειδοποίησης για πυρκαγιά και αυτό με ευθύνη της SAIC.

    Από την άλλη, αποκαλύφθηκε από την εξέταση των τεχνικών συμβούλων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (σήμερα Προστασίας του Πολίτη), Γεωργίου Καμπουράκη και Διονύση Ζαρκάδη ότι οι ίδιοι το Μάιο του 2007 και πριν τη σύνταξη της πέμπτης τροποποιητικής σύμβασης που έγινε επί υπουργίας Βύρωνα Πολύδωρα, με έκθεσή τους έκαναν λόγο για «ουσιώδεις αποκλίσεις» από τα συμφωνηθέντα τις οποίες χαρακτήρισαν καθοριστικές, ενώ το σύστημα AVL (σύστημα εντοπισμού οχημάτων) ως ακατάλληλο προς χρήση.

    Σήμερα, θα συνεχιστεί η εξέταση μαρτύρων και πάλι με τεχνικούς συμβούλους, τους κ.κ. Δημήτρη Ρηγογιάννη και Δημήτρη Μαραβέλλη, ενώ για μεθαύριο έχουν κληθεί ο προϊστάμενος του λογιστηρίου της Siemens Κυριάκος Μικές, η ιδιαιτέρα γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου Αικατερίνη Τσάκαλου και ο υπάλληλος της εταιρείας Νίκος Δημητριάδης, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με την αποστολή οικοσκευών και ηλεκτρικών συσκευών σε πολιτικούς.

    [03] Επαγγελματική ταυτότητα για αγρότες

    Επαγγελματική ταυτότητα αποκτούν οι αγρότες μας, ενώ δημιουργείται μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθείται προς ψήφιση νομοσχέδιο που προβλέπει:

  • Τη δημιουργία Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ). Στο Μητρώο εγγράφονται υποχρεωτικά:

    -όλα τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα και όλα τα νομικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα (φυτική, ζωική, αλιευτική) για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

    - όλα τα πρόσωπα (φυσικά, νομικά) που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα που αφορά διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων.

    Στο ΜΑΑΕ μπορούν να εγγραφούν επαγγελματίες αγρότες, φυσικά πρόσωπα, ενήλικοι άνδρες και γυναίκες που είναι α) κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης, β) ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ ή συνταξιοδοτούνται απ' αυτόν, γ) ασχολούνται επαγγελματικά με την αγροτική δραστηριότητα κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας τους και λαμβάνουν από την αγροτική δραστηριότητα το 35% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός τους και δ) οι απασχολούμενοι στην αλιευτική παραγωγή κάτοχοι επαγγελματικής άδειας ατομικής αλιείας και άδειας επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους.

    Στο ΜΑΑΕ εγγράφονται επίσης τα φυσικά πρόσωπα που δεν είναι επαγγελματίες αγρότες, αλλά είναι κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης, (κύριοι, συγκύριοι, ή νομείς αγροτικής εκμετάλλευσης, μισθωτές, ή αγρολήπτες αγροτικής εκμετάλλευσης εφόσον η μίσθωση έχει συναφθεί εγγράφως).

    [04] "Κίνδυνος πυρηνικής τρομοκρατίας"

    Οι συμμετέχοντες στην πρώτη σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουάσιγκτον δεσμεύθηκαν να διασφαλίσουν μέσα σε τέσσερα χρόνια, "όλα τα ευάλωτα πυρηνικά υλικά", σύμφωνα με κοινή τους ανακοίνωση.

    "Χαιρετίζουμε και συμμετέχουμε στην έκκληση του προέδρου Ομπάμα για διασφάλιση μέσα σε τέσσερα χρόνια όλων των ευάλωτων πυρηνικών υλικών προκειμένου να βελτιώσουμε την πυρηνική ασφάλεια" ανέφεραν οι επικεφαλής των 47 κρατών και των διεθνών οργανισμών που βρίσκονται στη Ουάσιγκτον.

    "Οι συμμετέχοντες δεσμεύονται να ενισχύσουν την πυρηνική ασφάλεια και να μειώσουν την απειλή της πυρηνικής τρομοκρατίας και πιστεύουν στις αρμόδιες εθνικές δράσεις και στη σταθερή και αποτελεσματική διεθνή συνεργασία" προσθέτει η ανακοίνωση.

    Τα κράτη ακόμη υποσχέθηκαν να εμποδίσουν "μη κρατικούς παράγοντες από την απόκτηση των πληροφοριών και της τεχνολογίας που απαιτείται για τη χρήση τέτοιων υλικών για κακόβουλους σκοπούς".

    Υπογραμμίζοντας πως ο κίνδυνος της πυρηνικής τρομοκρατίας αυξάνεται ραγδαία, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους προσκεκλημένους του στη σύνοδο της Ουάσιγκτον για την πυρηνική ασφάλεια να αναλάβουν δράση και τους έδωσε νέο ραντεβού για διαβουλεύσεις στη Νότιο Κορέα για την επόμενη παρόμοια σύνοδο το 2012.

    Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι έχει έλθει η ώρα για συντονισμένη παγκόσμια δράση για να διασφαλιστούν τα ευάλωτα πυρηνικά υλικά και πρόσθεσε ότι η απόκτηση ατομικών όπλων από την Αλ Κάιντα θα ήταν μια "καταστροφή για τον κόσμο".

    Οι συμμετέχοντες δεσμεύθηκαν για την περαιτέρω συνεργασία τους κατά της διακίνησης πυρηνικών, αλλά μέσα στο πλαίσιο του σεβασμού του δικαίου των κρατών.

    Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση τους, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), υπογραμμίζοντας "τον ζωτικό ρόλο της" και δεσμεύθηκαν να της παρέχουν τους απαραίτητους πόρους και την εξειδίκευση για τη συνέχιση του έργου της.

    [05] Ιπποφαές, ένα φυτό με ευεργετικές ιδιότητες

    Με την ίδια ταχύτητα που κάλπαζαν τα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αφού πρώτα έτρωγαν ιπποφαές, σε ανάλογο ρυθμό -αν όχι και β¦ταχύτερο- αυξάνεται το ενδιαφέρον των Ελλήνων αγροτών για την καλλιέργεια του φυτού αυτού, στη χώρα μας. Πέραν του γεγονότος ότι, η καλλιέργεια ιπποφαούς δεν είναι απαιτητική, τα κέρδη από την πώληση της παραγωγής ισοδυναμούν με "χρυσορυχείο", όπως τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι γνωρίζοντες καλά την αγορά αυτή, που, αν και στη χώρα μας βρίσκεται στο ξεκίνημά της, χαρακτηρίζεται "πολλά υποσχόμενη".

    "Είναι μία δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και καταγράφεται 'τεράστιο' το εύρος χώρου για τη δραστηριοποίηση νέων 'παικτών'", τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεωπόνος και συντονιστής της όλης προσπάθειας στη χώρα μας, Σπύρος Μπίπος.

    Ήδη, όπως είπε, πολλά ελληνικά νοικοκυριά, ανακαλύπτοντας τις ευεργετικές ιδιότητες του ιπποφαούς, το έχουν προμηθευτεί σε γλαστράκια, στο σπίτι τους και το χρησιμοποιούν ως το καλύτερο γιατρικό για την οικογένειά τους.

    Από την πλευρά του, ο γεωπόνος, Κάσσανδρος Γάτσιος, που έδωσε και το "εναρκτήριο λάκτισμα" για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία στη χώρα μας, υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, "ναι μεν καταγράφονται τεράστιες οι δυνατότητες ανάπτυξης του ιπποφαούς στην Ελλάδα, αλλά η καλλιέργειά του θα πρέπει να γίνει ορθολογικά και με επιστημονικό τρόπο, αλλιώς προοιωνίζονται προβλήματα, που θα οδηγήσουν σε αποτυχία την όλη προσπάθεια".

    Σε εμβρυακό στάδιο στην Ελλάδα

    Στη χώρα μας, η καλλιέργεια ιπποφαούς ξεκίνησε τα τελευταία δύο χρόνια και η πρώτη παραγωγή αναμένεται στο τέλος του 2012, οπότε και θα κριθεί, εάν η ποιότητα του "θαυματουργού" αυτού φυτού στα εδάφη της χώρας μας, είναι αντάξια των προσδοκιών που δημιουργεί το όνομά του, που είναι ελληνικό και παραπέμπει σε φωτεινό, λαμπερό άλογο (ίππος: άλογο, φάος: φως, λάμψη).

    Σήμερα, ιπποφαές καλλιεργείται στην Κοζάνη, την Πέλλα, την Κρήτη και τη Φθιώτιδα. Πιλοτικά, καλλιεργείται ένα στρέμμα στην Εύβοια, ενώ προ των πυλών βρίσκεται και η καλλιέργειά του στη Ροδόπη.

    Ειδικότερα, σε Κοζάνη και Πέλλα, 48 παραγωγοί καλλιεργούν ιπποφαές σε εκτάσεις 250 στρεμμάτων και το καλοκαίρι του 2011 αναμένεται να επεκτείνουν τις καλλιέργειές τους σε πάνω από 2.000 στρέμματα.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών, Νίκος Μεσελίδης, το ενδιαφέρον των αγροτών αυξάνεται καθημερινά, ολοένα και περισσότερο.

    Στην Κρήτη, ομάδα παραγωγών καλλιεργεί περί τα 50 στρέμματα στην Ιεράπετρα, ενώ στη Φθιώτιδα, τα 200 στρέμματα ιπποφαούς αναμένεται, εντός του επόμενου έτους, να διπλασιαστούν -κατά το ελάχιστο- όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών, Ιωάννης Σάρος.

    Στη Ροδόπη, ομάδα αγροτών, που συνεχώς διευρύνεται, σκέφτεται σοβαρά την έναρξη καλλιέργειας ιπποφαούς και σύμφωνα με τον γεωπόνο, Σοφοκλή Παππουή, μέχρι τον Μάιο πρόκειται να καλλιεργηθούν πιλοτικά περί τα έξι στρέμματα.

    Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο προσεχές διάστημα πρόκειται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με Έλληνα αντιπρόσωπο γερμανικής εταιρίας, που ενδιαφέρεται να υπογράψει συμβόλαιο με παραγωγούς στη χώρα μας, "βοηθώντας" τους, μάλιστα, να καλλιεργήσουν 800 στρέμματα ιπποφαούς σε όλη την Ελλάδα.

    "Η συμβολαιακή γεωργία αποτελεί πάντα δέλεαρ για τους παραγωγούς στην περιοχής μας", σημείωσε ο κ. Παππουής.

    Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση πως, τα 300.000 στρέμματα βαμβακιού, δεν αποκλείεται, στα επόμενα χρόνια, να μειωθούν σημαντικά, δίνοντας τη θέση τους σε νέες καλλιέργειες, πιο επικερδείς και ασφαλείς.

    Οι χρήσεις του ιπποφαούς που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στη χώρα μας είναι, σύμφωνα με τον κ. Γάτσιο για παραγωγή καλλυντικών, "λειτουργικών τροφίμων", γλυκών, χυμών, φαρμακευτικών παρασκευασμάτων, αρτοσκευασμάτων, προσθέτων διατροφής, φυσικών χρωστικών κ.ά.

    Παράλληλα, το ιπποφαές θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα για: βελτίωση της γονιμότητας υποβαθμισμένων εδαφών, προστασία των επικλινών εδαφών από τη διάβρωση, φύτευση πυρόπληκτων εκτάσεων και χρησιμοποίηση των φύλλων, των νεαρών βλαστών και των υπολειμμάτων των καρπών για τη διατροφή των ζώων.

    Το ιπποφαές στην ιστορία

    Η χρήση του ιπποφαούς στην αρχαιότητα ήταν πολύ διαδεδομένη. Σχετικές αναφορές υπάρχουν σε κείμενα του Θεόφραστου, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως του Διοσκουρίδη, του πατέρα της Φαρμακολογίας. Το όνομά του το οφείλει στα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που παρατήρησαν ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού ανάρρωναν γρηγορότερα, αποκτούσαν περισσότερη δύναμη, ενώ το τρίχωμά τους δυνάμωνε και γινόταν πιο λαμπερό.

    Στη Μογγολία, χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως άριστο τονωτικό. O θρύλος λέει ότι, ο Τζένγκις Χαν και ο στρατός του έπιναν χυμό από ιπποφαές, προκειμένου να αυξήσουν την αντοχή και να επιταχύνουν τη θεραπεία των πληγών τους.

    Πριν από τους β¦παγετώνες

    Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα φυτά στη Γη. Η παρουσία του χρονολογείται πολύ πριν από την εποχή των παγετώνων. Το ιπποφαές είναι ένας θάμνος, που μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν οπουδήποτε, αφού αντέχει -μεταξύ άλλων- στην ξηρασία, το κρύο (μέχρι -43ο C) και τα άλατα. Oι καρποί του μοιάζουν με ρώγες σταφυλιού, είναι πορτοκαλί και χυμώδεις και έχουν υπόξινη γεύση. Είναι φυτό που προσβάλλεται από ελάχιστες ασθένειες και εχθρούς. Καλλιεργείται γραμμικά, με μία πυκνότητα 160 δενδρυλλίων ανά στρέμμα, εκ των οποίων 150 είναι θηλυκά και 10 αρσενικά.

    Σύμφωνα με το "Διεθνές Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης, το ιπποφαές ευδοκιμεί και καλλιεργείται στην Ευρώπη και την Ασία. Η καλλιέργειά του, σήμερα, είναι αναπτυγμένη στη Ρωσία και την Κίνα (συνολικά 13 εκατ. στρέμματα, 3 εκατ. στρ. καλλιεργήσιμα και τα υπόλοιπα σε άγρια μορφή), καθώς και στην Ευρώπη, όπου όμως παρατηρούνται σημαντικά ελλείμματα.

    Εκατόν ενενήντα ωφέλιμα συστατικά!

    Το ιπποφαές συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των "υπερτροφών" (super foods), μερικές από τις οποίες είναι: η σπιρουλίνα, η αλόη, η γύρη, το τζίνσενγκ, το κερί του ζαχαροκάλαμου, η χλωρέλα, το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου.

    Σύμφωνα με Ρώσους και Κινέζους επιστήμονες, το ιπποφαές περιέχει 190 πολύτιμες ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Oι περισσότερες και δραστικότερες (106) έχουν εντοπιστεί στο έλαιο που περιέχουν οι καρποί του.

    Μεταξύ άλλων η χρήση ιπποφαούς από τον άνθρωπο προσφέρει -μεταξύ άλλων- τόνωση, ευεξία και ενέργεια, γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών, ενίσχυση του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος, μείωση του άγχους, ρύθμιση του μεταβολισμού κ.ά.

    Κείμενο: Αλεξιάδου Ε.

    [06] Έσοδα 1,56 δισ. ευρώ

    Θετικό ήταν το πρώτο κρίσιμο τεστ δανεισμού από τις αγορές για την ελληνική οικονομία μετά την αποσαφήνιση του μηχανισμού στήριξης. Η έκδοση εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου υπερκαλύφθηκε, καθώς αντλήθηκαν 1,56 δισ. ευρώ έναντι 1,2 δισ. ευρώ, που ήταν το δημοπρατούμενο ποσό.

    Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, πωλήθηκαν έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας 780 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,85% και έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας, αξίας επίσης 780 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,55%.

    Σημειώνεται ότι, στα έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας το επιτόκιο της προηγούμενης δημοπρασίας (του Ιανουαρίου) είχε διαμορφωθεί στο 2,20% και στα έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας στο 1,38%.

    Τα ποσά των προσφορών τόσο στα έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας όσο και στα ετήσια ήταν σημαντικά υψηλότερα από το δημοπρατούμενο ποσό. Ετσι, για τα έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας προσφέρθηκαν 3,925 δισ. ευρώ έναντι 600 εκατ. ευρώ που ήταν το δημοπρατούμενο ποσό (υπερκάλυψη 6,54 φορές, ενώ στα εξάμηνης διάρκειας προσφέρθηκαν προσφορές 4,602 δισ. ευρώ, ενώ το δημοπρατούμενο ποσό ήταν 600 εκατ. ευρώ (υπερκάλυψη 7,67 φορές).

    Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα να προμηθευτούν τους τίτλους αυτούς και να έχουν αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση, ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους.

    Η προμήθεια των τίτλων μπορεί να γίνει μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρία και με ανώτατο ποσό 15.000 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο.

    " Στόχος μας παραμένει να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε απρόσκοπτα απ' τις αγορές", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: "Το μέγεθος των αναγκών μας, μας οδηγεί στις διεθνείς αγορές, όπου υπάρχει ασφάλεια αλλά και κερδοσκόποι.Η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού (ΕΕ/ΔΝΤ), παρά το γεγονός ότι αυτός είναι, εάν χρειαστεί, άμεσα διαθέσιμος".

    Συζήτηση για το φορολογικό

    Την επί της αρχής αντίθεση της αντιπολίτευσης στο φορολογικό νομοσχέδιο, συναντά η κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ΝΔ ανακοίνωσε πως θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, πράξη στην οποία προέβη και ο ΛΑΟΣ, δηλώνοντας πως το ίδιο θα πράξει και για ορισμένα από τα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε και μεταξύ του ΚΚΕ και του Θ. Πάγκαλου, ύστερα από τις κατηγορίες του κόμματος κατά της κυβέρνησης, πως κάνει «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

    Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημείωσε πως το νομοσχέδιο «δεν κατατίθεται εν κενώ», αλλά «εν τω μέσω μιας οικονομικής ύφεσης, την ευθύνη της οποίας φέρει η Νέα Δημοκρατία, με τους πολίτες πεπεισμένους πως το φορολογικό σύστημα είναι άδικο, αναποτελεσματικό και πολύπλοκο».

    [07] Συνεχίζονται οι έρευνες

    Απολογούνται σήμερα και αύριο στην 19η τακτική ανακρίτρια οι έξι συλληφθέντες για συμμετοχή στην οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας". Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα σε βάρος των έξι κατηγορούμενων.

    Η δίωξη σε βάρος τους αφορά τα κακουργήματα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, της απόπειρας ανθρωποκτονίας από κοινού και κατά συρροή, της προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών και βομβών από κοινού και με σκοπό να προκαλέσουν κίνδυνο σε ανθρώπους ή πράγματα, έκρηξης από κοινού τετελεσμένης και σε απόπειρα από την οποία προκύπτει κίνδυνος για άνθρωπο και πρόκληση σωματικής βλάβης. Επίσης, η δίωξη αφορά τα πλημμελήματα της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς τελεσθείσας με έκρηξη, παράνομης οπλοφορίας, παράνομης οπλοχρησίας και παράνομης οπλοκατοχής. Ο εκ των συλληφθέντων Νίκος Μαζιώτης επιβαρύνεται με τις διατάξεις του νόμου περί τρομοκρατικών οργανώσεων ως διευθύνων την οργάνωση.

    Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, κάλεσε τον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Φώτη Μακρή, να ζητήσει τη σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου, προκειμένου να τηρηθεί η διαδικασία του άρθρου 29 Κ.Π.Δ. στην υπόθεση, που εκκρεμεί, κατά των έξι συλληφθέντων που φέρονται ότι εμπλέκονται στην οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας".

    Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, ο εισαγγελέας του ΑΠ θεωρεί ότι «η εξαιρετική φύση και η σοβαρότητα της υπόθεσης, που έχει ευλόγως ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη, ως συνδεόμενη με το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, επιβάλλει τη διεξαγωγή της ανάκρισης από Εφέτη ανακριτή, ήτοι από έμπειρο και ανώτερου βαθμού δικαστικό λειτουργό και τη σύντομη περάτωση της προδικασίας με έλεγχο των κατηγοριών σε πρώτο και τελευταίο βαθμό από το Συμβούλιο Εφετών».

    Υπενθυμίζουμε ότι οι κατηγορούμενοι είναι οι εξής: Μαζιώτης Νικόλαος του Αγαμέμνονα ετών 39, Ρούπα Παναγιώτα του Βίκτωρα ετών 41, Σταθόπουλος Ευάγγελος του Κωνσταντίνου ετών 32, Κορτέσης Χριστόφορος του Γεωργίου ετών 31, Νικητόπουλος Σαράντος του Ευσταθίου ετών 32 και Γουρνάς Κωνσταντίνος του Δημητρίου ετών 30.

    Εξάλλου, δόθηκαν και επισήμως από την αστυνομία στοιχεία για τα ευρήματα στο σπίτι που ερευνήθηκε το πρωί της Δευτέρας στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και από ερημική τοποθεσία στον Υμηττό όπου οι κατηγορούμενοι και άλλα άτομα που φέρονται ότι εμπλέκονται στην οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας", έκαναν ασκήσεις σκοποβολής με καλάσνικοφ.

    Όπως ανακοινώθηκε, μεταξύ των ευρημάτων ήταν και ένα τμήμα προκήρυξης του "Επαναστατικού Αγώνα" που εντοπίστηκε στο σκληρό δίσκο ηλεκτρονικού υπολογιστή. Με την προκήρυξη αυτή είχαν αναλάβει την ευθύνη για τρεις επιθέσεις και συγκεκριμένα:

    Την ένοπλη επίθεση με καλάσνικοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, στα Εξάρχεια στις 5.1.2009 κατά τον οποία τραυματίστηκε σοβαρά ο αστυφύλακας των ΜΑΤ Διαμαντής Ματζούνης. Την επίθεση επίσης με καλάσνικοφ εναντίον του λεωφορείου των ΜΑΤ στο Γουδί έξω από την Πολυτεχνειούπολη στις 23.12.2008 και την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στα γραφεία της εταιρείας πετρελαιοειδών shell στο Παλαιό Φάληρο στις 24.10.2008, η οποία δεν είχε εκραγεί και εξουδετερώθηκε.

    Επίσης στον Υμηττό, στο "πεδίο βολής" των δραστών, κατασχέθηκαν περίπου 40 κάλυκες από καλάσνικοφ που όπως διαπιστώθηκε έχουν ριφθεί από όπλα τα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε εγκληματική ενέργεια.

    Το "πεδίο βολής" εντοπίστηκε δύο μέρες πριν τη σύλληψη των έξι κατηγορουμένων κατά τη διάρκεια παρακολούθησης ενός από αυτούς, ο οποίος μετέβη στην ερημική περιοχή που βρίσκεται κοντά στην κορυφή του βουνού, περίπου 20 χλμ από το Κορωπί.

    Τέλος, δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα χειρόγραφα σχεδιαγράμματα του χώρου στη συμβολή των οδών Πανόρμου και Βαθέως όπου επρόκειτο να γίνει τρομοκρατική επίθεση εναντίον των στατικών αστυνομικών δυνάμεων, τα οποία βρέθηκαν στο σπίτι του Νίκου Μαζιώτη και φέρουν τα δαχτυλικά του αποτυπώματα.

    [08] "Ταξικό" νομοσχέδιο

    Με μια «ακτινογραφία» των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στοιχειοθέτησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τις βολές του κόμματός της εναντίον του «ταξικού» φορολογικού νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας παράλληλα πως η κυβερνητική επιχειρηματολογία δεν αποσκοπεί απλώς στην εφαρμογή κάποιων έκτακτων δυσάρεστων οικονομικών μέτρων, αλλά στην εφαρμογή μιας «μακράς πνοής αντιλαϊκή πολιτική».

    Παρουσιάζοντας έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών του 2007, η κα Παπαρήγα επεσήμανε πως το 85,2% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών (ποσόν που ξεπερνά τα 15 δισ. σε σύνολο 17,7 δισ.) αφορούσε 6274 πρόσωπα και επιχειρήσεις, που ξεκινούν από οφειλές 200.000 ευρώ και κατά μέσον όρο, «φεσώνουν την Εφορία κατά 2,4 εκ. ευρώ». Το 3% αφορούσε 3649 οφειλέτες και ποσά από 100.000 μέχρι 200.000 ευρώ και υπήρχαν και 124000 φορολογούμενοι που ελέγχονταν για οφειλές από 2000 μέχρι 20.000 ευρώ (5%) στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων.

    «Ποιοι έχουν τη μερίδα του λέοντος στις οφειλές; Αυτούς αφορά το νομοσχέδιο, ή τη μαρίδα;» αναρωτήθηκε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ.

    «Δεν είναι ότι ζητούνται αποδείξεις. Πρώτ' απ' όλα κατοχυρώνεται ως αφορολόγητο 12000 ευρώ. Οφείλει να φέρει κάποιος αποδείξεις ότι κάπου έχει ξοδέψει τα λεφτά αυτά. Δεν εξυπακούεται ότι, όχι μόνον τα έχει ξοδέψει, αλλά και ότι δεν του φτάνουν; Εμείς λέμε αφορολόγητο στα 20.000 ευρώ το άτομο, 40.000 για την οικογένεια και 5000 για κάθε παιδί. Να σου φέρω αποδείξεις. Αλλά δεν είναι έσχατη ταξική αδικία να ζω με 12000 ευρώ και να μου λες να σου φέρνω και αποδείξεις, στις οποίες δεν μπαίνει καν η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ;»

    «Όταν ένας νέος με 700 ευρώ το μήνα - ίσως και παρακάτω - έχει ένα αυτοκίνητο, ένα σπίτι που του τα έχει γράψει η γιαγιά του ή η θεία του, θα φορολογείται σαν να έχει 12.600. Την ίδια στιγμή, κάποιος άλλος έχει βοηθητικό προσωπικό. Ακόμα κι αν το κρατά ανασφάλιστο, είναι προφανές ότι έχει εισόδημα. Και το νομοσχέδιο, του λέει, «εδώ σε χρεώνω 8000 εισόδημα για τον αυταπασχολούμενο». Του βάζει λιγότερο από το νέο με τα 700 ευρώ. Το τεκμήριο είναι κατώτερο. Πιο πάνω, βάζει τεκμήριο 25000 ευρώ για κατοχή ελικοπτέρου και 35000 ευρώ για κατοχή ιδιωτικού αεροπλάνου. Ένας που έχει ιδιωτικό αεροπλάνο, αντιστοιχεί σε 35000 ευρώ το χρόνο; Πρόκειται για κοροϊδία, για μακιαβελισμό» ανέφερε η γ.γ. του ΚΚΕ.

    «Εμείς βεβαίως, δεν καθαγιάζουμε αυτούς που ζουν παρασιτικά. Δεν είναι και του ΚΚΕ αυτοί - περισσότερο αποτελούν πελατεία των κομμάτων εξουσίας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε όμως την κατάντια ότι θα πρέπει να τη βγάλω με 12000 και να σου δώσω απόδειξη. Αυτά τα λίγα λεφτά που σώζει κάποιος από την απόδειξη, μπορεί να είναι σημαντικά γι' αυτόν» ανέφερε η κα Παπαρήγα.

    Εξάλλου, η γ.γ. του ΚΚΕ, ανέγνωσε αποσπάσματα από τα Πρακτικά της Βουλής του 2004, οπότε συζητείτο η ρύθμιση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ να στηλιτεύουν τη ρύθμιση, κάνοντας λόγο και για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος». «Όταν εμείς λέμε ότι εξ αντικειμένου αθωώνεται το ξέπλυμα - δεν αποδίδουμε προσωπικές προθέσεις - κάποιοι παρεξηγούνται» ανέφερε η κα Παπαρήγα.

    [09] "Να συνεργαστούμε"

    Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Γ. Καρατζαφέρης στο πλαίσιο των επαφών του με πρώην Προέδρους και διατελέσαντες Πρωθυπουργούς με θέμα την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της κρίσης την οποία διέρχεται η χώρα, θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ., κ. Μιλτιάδη Έβερτ.

    Ο κ.Γ. Καρατζαφέρης είπε ότι έχει ζητήσει συνάντηση και από τον Κώστα Καραμανλή, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση ακόμη από τον πρώην πρωθυπουργό.

    Ο ΛΑΟΣ εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση στην διεθνή προσπάθεια της απέναντι στις οικονομικές δυσκολίες, αλλά διαφωνεί απόλυτα με επιλογές, όπως στο φορολογικό, τόνισε ο Πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του.

    Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Real Fm», ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι συνεχίζει, σε προσωπικό επίπεδο, όπου μπορεί, να βοηθά την κυβέρνηση σε επαφές με τις δικές του γνωριμίες, κάτι το οποίο και θα συνεχίσει να κάνει, όπως είπε.

    «Όμως στο φορολογικό νομοσχέδιο που στοχοποιεί την ιδιοκτησία και ποινικοποιεί το επιχειρείν, δεν μπορώ να είμαι σύμφωνος. Δεν έχει αλλάξει τίποτα άλλο», είπε.

    Υποστήριξε ότι μια ομάδα βουλευτών της ΝΔ συναντάται μαζί του, συζητά και διερευνά «κατά πόσο εμείς θα είμαστε διατεθειμένοι να τους δώσουμε μία ευκαιρία. Και επαναλαμβάνουμε ότι εμείς δεν θα παίξουμε το παιχνίδι, με την κρίση να είναι έξω από την πόρτα μας, γιατί θα αρχίσει ένα «ντόμινο» στα κόμματα».

    Αναφερόμενος στις σχέσεις του με την κα Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι είχε μαζί της διαφορές, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και διαφωνούσε με τις απόψεις της.

    «Αν ήταν Υπουργός Τουρισμού ή Εργασίας ή Υγείας, δεν θα είχα καμία διαφορά. Διαφωνούσα με την προσέγγιση στα εθνικά θέματα στα οποία τροφοδότησε πολύ «νιτρογλυκερίνη», με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε τώρα προ της αναγνωρίσεως των Σκοπίων με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» με το οποίο εξακολουθώ να διαφωνώ και με τους Τούρκους να έρχονται σε ένα διάλογο ως επικυρίαρχοι του παιχνιδιού.Επίσης διαφωνώ.Διαφωνώ και διαφωνούσα, όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών. Από την ημέρα που έπαψε να είναι υπουργός Εξωτερικών δεν υπάρχει καμία δήλωσή μου εναντίον της κας Μπακογιάννη. Όπως και εναντίον κανενός. Δεν έχω εμπάθεια ισόβια με κανένα άνθρωπο», τόνισε.

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κάλεσε την ΝΔ σε συνεργασία ενόψει των δημοτικών εκλογών για να μην κερδίσει, όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ 13 στις 13 περιφέρειες.

    Είπε ότι θα στείλει επιστολή στα μεγάλα στελέχη που βρίσκονται εντός ή εκτός της παράταξης, «στην οποία θα τους λέω ότι, όπως μεθοδεύει τα πράγματα το ΠΑΣΟΚ, θα πάρει και τις 13 περιφέρειες. Εάν πάρει 13 περιφέρειες και έχει 13 «μίνι πρωθυπουργούς», τότε δεν θα φύγει από την πλάτη μας ποτέ. Το θεωρώ μεγάλο κίνδυνο αυτό».

    "Μόνον αν λειτουργήσουμε συνολικά και τα δύο Κόμματα της Παράταξης και οι ανεξάρτητες πολιτικές προσωπικότητες του χώρου, μπορούμε να διεκδικήσουμε κάποια περιφέρεια, από αυτές που διεκδικεί το ΠΑΣΟΚ με τον "Καλλικράτη". Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η Ν.Δ. φοβάται το διάλογο. Είμαι σίγουρος ότι η "ισχύς εν τη ενώσει" θα φέρει αποτελέσματα. Καλώ τον κ. Σαμαρά να αφήσει τις υπεκφυγές και να έρθει σε ένα διάλογο για το πώς θα εμποδίσουμε το ΠΑΣΟΚ να εγκαθιδρύσει στις περιφέρειες μια μονοκρατορία", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

    Αναφέρθηκε στην αυριανή συνάντησή του με το Μιλτιάδη Έβερτ και είπε ότι θέλει να ακούσει από τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ τις απόψεις του.

    Τέλος είπε ότι έχει ζητήσει συνάντηση και από τον Κώστα Καραμανλή, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση ακόμη από τον πρώην πρωθυπουργό.

    [10] "Υφεσιακά μέτρα"

    "Πέραν του μεγάλου προβλήματος της κρίσης δανεισμού, υπάρχει και η πραγματική κρίση που έχει να κάνει με την ύφεση, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι στο κόκκινο", τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

    Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι "η αγορά έχει στεγνώσει και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η ύφεση και η έλλειψη ρευστότητας μέσα από μέτρα υφεσιακά" και ζήτησε να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ.Τσίπρας, θα συνδράμει το επόμενο διάστημα, "ώστε κάποια από τα δίκαια αιτήματα του εμπορικού κόσμου να πραγματοποιηθούν τόσο σε σχέση με την αναπτυξιακή προοπτική, όσο όμως και σε σχέση με την ανάγκη το λεγόμενο ΤΕΜΠΕ, το πρόγραμμα αυτό να μπορέσει να παραταθεί ώστε να ενταχθούν επιχειρήσεις που πράγματι το έχουν ανάγκη και όχι εύρωστες επιχειρήσεις".

    Επίκαιρη ερώτηση

    Ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας εισάγει «την λογική και τις πρακτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην καρδιά της Ευρώπης, αδιαφορώντας για τις παταγώδεις αποτυχίες που είχε στο πρόσφατο παρελθόν και την κοινωνική και οικονομική κατάρρευση που επέβαλλε σε όσες χώρες εφήρμοσε την "τεχνογνωσία" του. Αυτή η "τεχνογνωσία" αφορά κατεδάφιση κοινωνικών κατακτήσεων, ραγδαίων ιδιωτικοποιήσεων και συμπίεσης των μισθών» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα «ο ρόλος του ΔΝΤ στον μηχανισμό δανειακής υποστήριξης της Ελλάδας και οι συνέπειες ανάμιξής του».

    «Η συνταγή του ΔΝΤ, σε συνδυασμό με την εισοδηματική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, θα οδηγήσουν τη χώρα σε βαθιά ύφεση, η οποία θα έχει διάρκεια πολλαπλάσια από αυτήν που υπολογίζει η κυβέρνηση» τονίζει ο κ. Τσίπρας και ερωτά τον πρωθυπουργό: α) ποιες εκτιμά ότι θα είναι οι συνέπειες των μέτρων και της ανάμειξης του ΔΝΤ στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, β) εάν δεσμεύεται η κυβέρνηση ότι δεν θα λάβει πρόσθετα επώδυνα μέτρα, που θα συρρικνώσουν περισσότερο το εισόδημα των εργαζομένων και θα κατεδαφίσουν το κοινωνικό κράτος, γ) εάν σχεδιάζει πρόγραμμα επίσπευσης ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας που υπολογίζεται πάνω από 300 δις ευρώ και δ) πώς νομιμοποιείται η κυβέρνηση να υπαγάγει την χώρα στο ΔΝΤ, χωρίς συζήτηση στη Βουλή, και χωρίς να έχει τέτοια εντολή από το εκλογικό σώμα.

    [11] Σεισμός στο Θιβέτ

    Τουλάχιστον 67 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια σπιτιών και άλλων κτιρίων στο υψίπεδο του Θιβέτ στη νοτιοδυτική Κίνα, μεταδίδουν εγχώρια ΜΜΕ σήμερα Τετάρτη.

    Ο σεισμός και οι επακόλουθοι μετασεισμοί προκάλεσαν την κατάρρευση πολλών χαμηλών, τούβλινων σπιτιών στην επαρχία Κίνγκαϊ. Στην περιοχή στάλθηκαν δυνάμεις του στρατού.

    Πολλοί κάτοικοι στην απομακρυσμένη περιοχή Γιουσού έχουν μείνει άστεγοι ενώ η θερμοκρασία πλησιάζει το μηδέν στην Γιουσού--και είναι ακόμα χαμηλότερη σε ορεινά χωριά.

    Η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο περιοχή 240 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά της πόλης Κάμντο στο Θιβέτ και 375 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της πόλης Γκολμούντ στην Κίνγκαϊ, και είχε εστιακό βάθος 10 χλμ., σύμφωνα με σεισμολόγους.

    Σεισμική δόνηση 5 βαθμών είχε πλήξει την περιοχή αργά το βράδυ της Τετάρτης. Μετασεισμοί μεγέθους 6 βαθμών και πάνω αναφέρθηκαν στην Γιουσού το πρωί σήμερα Τετάρτη, αναγκάζοντας τους κατοίκους να βγουν στους δρόμους.

    Το υψίπεδο του Θιβέτ πλήττεται συχνά από σεισμούς, αλλά οι απώλειες είναι συνήθως ελάχιστες λόγω του ότι η περιοχή είναι εξαιρετικά αραιοκατοικημένη. Εξαίρεση είχε αποτελέσει ο σεισμός 8 βαθμών που έπληξε το Σετσουάν τον Μάιο του 2008--στοιχίζοντας τουλάχιστον 80.000 ανθρώπινες ζωές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 April 2010 - 6:30:33 UTC