Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Επανάσταση με ανατροπές υπέρ των πολλών"
  • [02] "Πρόχειρο, άδικο, και υφεσιακό το φορολογικό"
  • [03] Πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία
  • [04] Σεισμός στο Θιβέτ

  • [01] "Επανάσταση με ανατροπές υπέρ των πολλών"

    «Πρόκειται για επανάσταση (σσ. το φορολογικό νομοσχέδιο) με ανατροπές υπέρ των πολλών, υπέρ μιας καθαρής, από μαύρο χρήμα, ορθολογικής οικονομίας. Με τον πλέον εμφατικό τρόπο αποδεικνύουμε στους πολίτες, πως το πρώτο βήμα για την αλλαγή νοοτροπιών, συμπεριφορών και αντιλήψεων, γίνεται από την κορυφή της πυραμίδας», ανέφερε στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας.

    «Με το νομοσχέδιο απαντάμε στο άδικο και το παράλογο, να γλυτώνει μόνιμα ο πλούτος, που συσσωρεύεται προκλητικά, και οι φοροδιαφεύγοντες αυτοί να δικαιούνται ακόμα και επίδομα αλληλεγγύης, γιατί τα εισοδήματα που δηλώνουν είναι κάτω απ' το αφορολόγητο όριο. Θυμάμαι άπειρες συσκέψεις για τη δυσκολία στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής, γιατί δεν μπορούσαμε να διαπιστώσουμε τα πραγματικά εισοδήματα. Τώρα, θα μπορούμε στοχευμένα να βοηθήσουμε να εφαρμοστεί σοβαρότερη και δικαιότερη κοινωνική πολιτική. Απαντάμε σε πραγματικά προβλήματα, δεν στρουθοκαμηλίζουμε, δεν βάζουμε τα προβλήματα κάτω απ' το χαλί», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και ακολούθως υπογράμμισε:

    «Στέλνουμε ένα καθαρό μήνυμα. Από δω και πέρα, καμία ασυλία στη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή. Αυτή είναι η έννοια της ισότητας, της ισονομίας, απέναντι στον νόμο».

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε μία φράση του, η οποία εντόνως έχει σχολιαστεί από τη ΝΔ.

    «Πάντα λέγαμε ότι λεφτά υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν. Το ερώτημα ήταν, πού πήγαιναν», είπε και συμπλήρωσε πως από την προηγούμενη κυβέρνηση «χαρίζονταν δισ ευρώ στα κέρδη των μεγαλομετόχων, χαρίζονταν ανείσπραχτες οφειλές και το βάρος έπεφτε στις πλάτες έντιμων φορολογούμενων και των επόμενων γενεών. Γιατί, ενώ οι πηγές εσόδων περιορίζονταν, το όργιο σπατάλης και ανεξέλεγκτης αύξησης των δαπανών διευρυνόταν. Την ώρα που είχαμε 15 δισ ευρώ αύξηση στα έσοδα, τα έξοδα αυξάνονταν κατά 30 δισ. Προβλήματα, βεβαίως, υπήρχαν πάντα. Δεν το αρνούμαστε, θα ήταν στρουθοκαμηλισμός. Αυτό όμως το απερίγραπτο πλιάτσικο, η έλλειψη ευθύνης, ο δραματικός απολογισμός, ανήκει στη Νέα Δημοκρατία. Και είναι αυτές οι πράξεις, κε Τσίπρα, που μας οδήγησαν σε ένα σκληρό θατσερικό περιβάλλον και επιτήρηση από διεθνείς θεσμούς και αγωνιζόμαστε με τις πολιτικές μας να φύγουμε απ' αυτήν την κατάσταση. Σ' αυτό σας καλούμε να συμβάλετε».

    Σχολιάζοντας τη στάση της μειοψηφίας απέναντι στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε πως η Νέα Δημοκρατία υπερασπίζεται όσα συνέβησαν κατά τη διακυβέρνησή της.

    «Μιλάτε, κε Σαμαρά, για τις δανειακές ανάγκες που αυξήθηκαν κατά 50% στα χρόνια τα δικά σας και τολμάτε να ρωτάτε πού βρίσκονται σήμερα τα σπρεντς; Αφήστε τα. Αφήστε τα οριστικά πίσω. Βοηθήστε από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για μια δικαιότερη Ελλάδα. Καταψηφίζετε επί της αρχής, χαίρομαι που αναφερθήκατε στα θετικά του νομοσχεδίου, αλλά εμείς βάζουμε βάσεις για μια Ελλάδα, που αδημονούν οι πολίτες. Και αφήστε τις τετριμμένες κριτικές περί καθυστέρησης, όταν εμείς κάναμε πρωτοφανή διαβούλευση πριν την κατάθεσή του».

    Η ομιλία του πρωθυπουργού έκλεισε με την αίσθηση βεβαιότητας ότι σε όλα τα κόμματα υπάρχουν βουλευτές, που αναγνωρίζουν πως «δεν πάει άλλο».

    «Απευθύνω, λοιπόν, παρότρυνση σε όλες τις δυνάμεις του Κοινοβουλίου. Ελάτε να αλλάξουμε εποχή. Να αποδείξουμε ότι το πολιτικό σύστημα μπορεί να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος και ότι μπορούμε να ζήσουμε όλοι μαζί σε μια καλύτερη χώρα. Η κοινοβουλευτική μας ομάδα δουλεύει νύχτα μέρα για να γυρίσουμε σελίδα και θα το πετύχουμε. Με την ψήφιση του φορολογικού, πραγματοποιούμε ένα σημαντικό βήμα», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

  • ** Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα με τον τον καθηγητή Θανάση Λερούνη, ο οποίος εκρατείτο όμηρος από τους Ταλιμπάν και απελευθερώθηκε πρόσφατα.

    Στη συνάντηση ήταν παρών και ο πρέσβυς Δημήτρης Δόλλης, ο οποίος συντόνισε τις ενέργειες της κυβέρνησης για την απελευθέρωση του ομήρου. Εμφανώς συγκινημένος, ο κ. Λερούνης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για το προσωπικό του ενδιαφέρον, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μας έχουν συνηθίσει οι πολιτικοί σε τέτοιες ευιαισθησίες».

    Ομιλία Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο

    Είναι σημαντική η ενιαία παρουσία της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας, τόνισε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου στη διάρκεια της εισήγησής του στο Υπουργικό Συμβούλιο και υπογράμμισε την αναγκαιότητα καλής ενημέρωσης στα ζητήματα αυτά και της συνεργασίας με τον εκπρόσωπο Τύπου, το γενικό γραμματέα Ενημέρωσης, το Γραφείο Τύπου και τους υπουργούς. Οι υπουργοί δεν πρέπει να είναι αναλυτές και σχολιαστές και να αφήσουν αυτό το έργο στους δημοσιογράφους, ανέφερε.

    Ζήτησε από τους υπουργούς άμεση επαφή με το γραφείο του, για θέματα οικονομίας, επενδύσεων και συνεργασιών και έδωσε συγχαρητήρια στο Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όσους εμπλέκονται με τις εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας.

    Αναφερόμενος στο μηχανισμό στήριξης ο πρωθυπουργός είπε ότι "είτε τον χρησιμοποιήσουμε είτε όχι - και αυτό θα αξιολογηθεί - είναι ένα δίχτυ ασφαλείας που θα μας επιτρέψει με μεγαλύτερη ηρεμία να κάνουμε τη δουλειά μας".

    Σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού κ. Ερντογάν στην Αθήνα σημείωσε ότι δεν έχουν καθοριστεί ακόμα οι ημερομηνίες, αναφέρθηκε, χωρίς να εισέλθει σε λεπτομέρειες, στο ταξίδι του στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι σε κάποια στιγμή, σε Υπουργικό Συμβούλιο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας θα ενημερώσει για τις πρόσφατες επαφές που είχε στην Τουρκία.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει συμφωνηθεί η επανενεργοποίηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ελπίζοντας να καταλήξουμε στην υπόθεση της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.

    Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση θα διοργανώσει επενδυτικό συνέδριο και πρόσθεσε ότι για επαφές στο εξωτερικό πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ σημείωσε ότι οι υπουργοί πρέπει να έχουν συνεργασία με τον κ. Δρούτσα σε ό,τι αφορά μία σειρά συνεργασίες σε διάφορους τομείς που έχουν συμφωνηθεί με την Τουρκία, με σκοπό την αποτίμηση των μέχρι τώρα συνεργασιών, αλλά και τις προτάσεις για περαιτέρω συνεργασίες.

    Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ριζοσπαστικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους, με χρονοδιαγράμματα σε κάθε τομέα, τα οποία θα τεθούν σε επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο ενώ θα τεθούν και δείκτες αξιολόγησης.

    Τόνισε ότι θα δοθεί έμφαση σε κοινωνικές πολιτικές και υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ του κόμματος, των γραμματέων των τομέων, των υπουργών, των κοινοβουλευτικών τομέων εργασίας και των βουλευτών, ώστε να υπάρχει συνεχής ενημέρωση, διαβούλευση και σχεδιασμός.

    [02] "Πρόχειρο, άδικο, και υφεσιακό το φορολογικό"

    Με τον πρωθυπουργό θα συναντηθεί το απόγευμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην οικονομία και στα εθνικά θέματα.

    Πρόχειρο, άδικο, αντιαναπτυξιακό και υφεσιακό χαρακτήρισε το υπό συζήτηση και ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι «αν δεν το αλλάξει η σημερινή κυβέρνηση, θα το πράξει ως επόμενη κυβέρνηση η ΝΔ».

    Ο κ. Σαμαράς απέφυγε, εν όψει της συνάντησης που θα έχει το απόγευμα με τον πρωθυπουργό, να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων, ενώ για τα πρόσφατα, μικρότερης χρονικής διάρκειας, απέδωσε τον υπερδιπλασιασμό των spreads στο ότι δεν έχουν πειστεί οι αγορές για την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής.

    «Μέχρι πριν λίγο -είπε- αμφισβητούσαν ότι μπορείτε να πάρετε και να εφαρμόσετε μέτρα εξυγιάνσης. Σήμερα αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των μέτρων σας. Γιατί, προκαλούν μάλλον μεγαλύτερη ύφεση παρά μικρότερα ελλείμματα».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ως απίστευτα πρόχειρο, αποδεικνύοντας, όπως σημείωσε, ότι δεν υπήρχε από πριν ως σχέδιο, εξ ου και οι αλλεπάλληλες αλλαγές και παλινδρομήσεις.

    Είπε ότι το νομοσχέδιο είναι άδικο γιατί επιφέρει μεν μικρές ελαφρύνσεις, αλλά ταυτόχρονα τις παίρνει πίσω με τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, κυρίως το ΦΠΑ και το φόρο στα καύσιμα. Κραυγαλέα αδικία χαρακτήρισε την κατάργηση των φοροαπαλλαγών στους αγρότες, ζητώντας ανάκληση του μέτρου, όπως επίσης ζήτησε ανάκληση της φορολόγησης των επιδομάτων επικίνδυνων επαγγελμάτων και των επιδομάτων των διπλωματών του εξωτερικού.

    Έκρινε επίσης ο κ. Σαμαράς ως αντιαναπτυξιακό και επιτατικό της ύφεσης το νομοσχέδιο, αφού διατηρεί απαρχαιωμένα συστήματα, αυξάνοντας το εξωγενές κόστος των επιχειρήσεων.

    Η αύξηση των οριακών φορολογικών συντελεστών, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, θα προκαλέσει περαιτέρω καθίζηση της ανταγωνιστικότητας, ενώ θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα-ανάσες για να τονωθεί η αγορά. Εξαιρετικά υφεσιακή χαρακτήρισε την αύξηση των φορολογικών συντελεστών των μερισμάτων και την πρόσθετη φορολογία στα διανεμόμενα κέρδη.

    Ταυτόχρονα, έκρινε αναποτελεσματικό το καθεστώς των αποδείξεων, ειδικά για χρήσεις με υψηλό ΦΠΑ, καθώς και αντιαναπτυξιακές τις ρυθμίσεις που «πνίγουν» την οικοδομή.

    Για το θέμα της φορολόγησης επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών κατέθεσε πρόταση επιλογής από τους ίδιους, είτε να φορολογηθούν με τεκμαρτό υπολογισμό, είτε να φορολογηθούν με αναλυτικό λογιστικό υπολογισμό, είτε δηλαδή να αποδεχθούν ένα τεκμαρτό εισόδημα που ορίζεται αντικειμενικά με λογιστικούς συντελεστές, είτε να μπει η εφορία και να τα ψάξει όλα.

    Η λύση αυτή, είπε ο κ. Σαμαράς έχει δύο πλεονεκτήματα: αντικειμενικοποίηση της φορολόγησης, ώστε να αποφεύγεται η συναλλαγή, και ευελιξία, ώστε να αποτρέπεται η ισοπέδωση δικαίων και αδίκων.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ θεώρησε δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αλλάξει το νομοσχέδιο, αφού, όπως είπε, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση τις αγορές.

    "Διαφορετικά,- ανέφερε- θα το πράξουμε εμείς ως κυβέρνηση δημιουργώντας ένα φορολογικό σύστημα που θα ενθαρρύνει την οικονομική δραστηριότητα, θα ανακουφίζει τους πολλούς και θα εξουδετερώνει τη φοροδιαφυγή στοχευμένα και εκεί που πρέπει".

    Πρόσθεσε ότι ακριβώς επειδή όλοι φοβούνται τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, η ΝΔ καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής του.

    Παρεμβαίνοντας ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι αυτό που ονομάζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως πρόχειρο είναι αυτό που για την κυβέρνηση είναι η δημοκρατία μέσα από διάλογο και διαβούλευση να γίνονται αλλαγές.

    Όσον αφορά την κατηγορία ότι είναι άδικο, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι σίγουρα είναι δικαιότερο από το προηγούμενο, αφού μετατοπίζει το βάρος στα υψηλά εισοδήματα και στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

    Σχετικά με την κατηγορία για αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η ΝΔ είχε μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές αδιακρίτως και δεν πέτυχε νέες επενδύσεις.

    Σε σχέση με την αναφορά του κ. Σαμαρά ότι θα αλλάξει το νομοσχέδιο ως κυβέρνηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι αυτό σημαίνει επαναφορά σε ένα άδικο και φορομπηχτικό καθεστώς υπέρ των εχόντων: «Αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί», είπε.

    Τέλος, χαρακτήρισε ως έλλειψη πολιτικού θάρρους την καταψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, όταν ο εισηγητής της ΝΔ δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει περί τις 30-40 διατάξεις του νομοσχεδίου, δηλαδή περίπου το μισό νομοσχέδιο»

    "Οι περί τις 30 διατάξεις είναι το 1/3 και όχι το μισό νομοσχέδιο", ανταπάντησε ο Αντώνης Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Ακριβώς εμείς είμαστε περήφανοι που ξεχωρίζουμε και ψηφίζουμε σωστά μέτρα. Ας μας πει όμως το ΠΑΣΟΚ μία διάταξη που ψήφισε σε φορολογικό νομοσχέδιο της ΝΔ»

    [03] Πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία

    Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε ότι εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο τη νέα νομοθετική ρύθμιση που αφορά στο νέο σχολείο, "ξεκινώντας από τον πρωταγωνιστή του εκπαιδευτικού συστήματος που είναι ο εκπαιδευτικός".

    Σύμφωνα με την υπουργό, η πρόταση αφορά "ένα νέο προφίλ εκπαιδευτικού, με πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης, με ενιαίο τρόπο εισόδου, μόνο με ΑΣΕΠ και μεταβατική περίοδο για το δόκιμο εκπαιδευτικό ο οποίος θα αξιολογείται".

    Η κα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι είναι σημαντική επιλογή η αξιολόγηση, η οποία ξεκινά από το Σεπτέμβριο, αφορά δε το εκπαιδευτικό έργο και σημαίνει προγραμματισμό για κάθε σχολείο και δημόσια λογοδοσία στη σχολική κοινότητα και τους γονείς.

    Ερωτηθείσα, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για τη βάση του 10, η Υπουργός ανακοίνωσε ότι καταργείται από φέτος, είναι άλλωστε, όπως είπε, προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία έχει τεκμηριωθεί επί τέσσερα χρόνια σε συνέδρια και στην κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και έχει παιδαγωγικούς και κοινωνικούς λόγους.

    Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας

    Αλλάζουν όλα στα σχολεία με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Αυτό που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, μια και επίκεινται οι πανελλαδικές εξετάσεις, είναι η κατάργηση του πλαφόν της βάσης του 10.

    «Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την υιοθέτηση της ρύθμισης αυτής», σημειώνεται στο σχέδιο νόμου, «δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ή μελέτη που να αποδεικνύει ότι η θέσπιση της βάσης του 10 πέτυχε στο ελάχιστο την άνοδο της ποιότητας σπουδών στο λύκειο ή τα τριτοβάθμια ιδρύματα. Δεν έχουμε καμιά ένδειξη ότι τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ έχουν σήμερα καλύτερους φοιτητές από αυτούς που είχαν μέχρι το 2006. Αντίθετα, έχουμε τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με καθηγητές και διοικητικό προσωπικό χωρίς αντικείμενο εργασίας και υποδομές που υπολειτουργούν, όταν μάλιστα δεκάδες χιλιάδες νέοι λόγω του συγκεκριμένου συστήματος προσφεύγουν σε "κολέγια" αλλά και σε κάθε είδους πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα χωρών όλου του κόσμου. Με το νομοσχέδιο καταργείται ο περιορισμός της βάσης του 10, όπως αυτός θεσμοθετήθηκε».

    Σύμφωνα με αυτό, τρεις είναι οι ενότητές του:

    Β· Επείγουσες βελτιώσεις και παρεμβάσεις στη λειτουργία των ΑΕΙ Β· Δευτεροβάθμια Εκκλησιαστική Εκπαίδευση Β· Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης - Συμμόρφωση προς την ευρωπαϊκή νομιμότητα - Ενίσχυση του Ελέγχου Ποιότητας.

    Έτσι, αλλάζουν όλα στις προσλήψεις εκπαιδευτικών αφού για να συμμετέχει υποψήφιος εκπαιδευτικός σε πανελλήνιο διαγωνισμό για την είσοδό του στην Εκπαίδευση θα πρέπει να διαθέτει Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Κατάρτισης.

    Οι εκπαιδευτικοί που θα προσλαμβάνονται σε όλα τα σχολεία οφείλουν να έχουν συγκεντρώσει τη βαθμολογική βάση σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Σήμερα μόνο το 38% προσλαμβάνεται με ΑΣΕΠ και το 62% από πίνακες και περίπλοκα κριτήρια. Οι πίνακες αυτοί παύουν να τροφοδοτούνται στις 30 Ιουνίου 2010. Οι διαγωνισμοί θα διεξάγονται ανά διετία, θα είναι ανοιχτοί, δηλ. δεν θα προκηρύσσεται συγκεκριμένος αριθμός θέσεων. Θα ισχύσουν πάντως μεταβατικές διατάξεις για το πέρασμα από το σημερινό δαιδαλώδες σύστημα στο νέο σύστημα διορισμών μετά το 2012.

    Περιορίζεται ο θεσμός του ωρομίσθιου εκπαιδευτικού. Εισάγεται όμως ο θεσμός του αναπληρωτή με μειωμένο ωράριο, εάν το σύνολο των απαιτούμενων ωρών διδασκαλίας σε ένα ή περισσότερα σχολεία είναι λιγότερες από 16 ώρες.

    Εισάγεται διετής δοκιμαστική θητεία του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού. Καθιερώνεται ο θεσμός του Μέντορα του νεοδιοριζόμενου. Η μονιμοποίηση θα γίνει έπειτα απο αξιολόγηση η οποία μπορεί να καταλήξει σε πρόταση μονιμοποίησης ή σε πρόταση μετάταξής του σε άλλη υπηρεσία του υπουργείου.

    Οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις περιορίζονται, αφού το σύστημα εξορθολογίζεται. Θεσπίζεται η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας. Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, θα συντάσσεται έκθεση αξιολόγησης όπου θα περιγράφεται η απόδοση της μονάδας, η εκτίμηση επιτυχιών, αποτυχιών, αδυναμιών, προβλημάτων. Κατάθεση προτάσεων βελτίωσης για την επόμενη σχολική χρονιά.

    Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στις παρεμβάσεις στη λειτουργία των ΑΕΙ.

    Έτσι, προωθείται ο εκσυγχρονισμός του συστήματος διανομής συγγραμμάτων. Ήδη, έχει δρομολογηθεί ανάπτυξη ηλεκτρονικού συστήματος διανομής συγγραμμάτων από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Στόχος είναι η έγκαιρη διανομή από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος, ενώ με το ίδιο σύστημα έχει προβλεφθεί να γίνεται και η διανομή ηλεκτρονικών συγγραμμάτων όταν αυτά θα είναι έτοιμα.

    Μειώνεται από 30 σε 15 ο μέγιστος αριθμός των μελών των εκλεκτορικών σωμάτων για εκλογή μελών ΔΕΠ. Αυτό άλλωστε είχε ζητηθεί από τους πρυτάνεις, ενώ προβλέπεται και η συμμετοχή σε συνεδριάσεις εκλεκτορικών σωμάτων μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω το κόστος μετακίνησης και ο διατιθέμενος χρόνος των εξωτερικών εκλεκτόρων.

    Στο θέμα των μετεγγραφών φοιτητών-σπουδαστών, προτείνεται ρύθμιση με την οποία επιχειρείται η εξισορρόπηση του αριθμού των μετεγγραφόμενων φοιτητών και σπουδαστών, μέσω της ορθολογικότερης κατανομής τους στα ομοειδή τμήματα.

    Με το πολυνομοσχέδιο ρυθμίζονται θέματα εκκλησιαστικής εκπαίδευσης (δευτεροβάθμιας). Έτσι, καταργούνται ή συγχωνεύονται ορισμένα από τα εκκλησιαστικά λύκεια και εκτιμάται ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο. Να σημειωθεί ότι σήμερα οι υφιστάμενες δομές είναι: 10 γυμνάσια - 17 λύκεια με 218 και 481 μαθητές, αντίστοιχα. Κόστος λειτουργίας ανά μαθητή είναι 16.500 ευρώ, όταν ό μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 5.000 ευρώ το χρόνο.

    Σχετικά με τα κολέγια και το ιδρυτικό νόμο του 2008, σημειώνεται στο πολυνομοσχέδιο ότι ο νόμος αυτός απετέλεσε αντικείμενο κριτικής εξέτασης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τη συμβατότητα των διατάξεών του. Αντί οποιασδήποτε άλλες ενέργειας, η προηγούμενη κυβέρνηση «προχώρησε στην εσπευσμένη χορήγηση αδειών λειτουργίας "κολεγίων" στη χώρα μας με βάση αυτό το αμφισβητούμενο θεσμικό πλαίσιο».

    Ιδιαίτερα τονίζεται ότι: «Ήδη το δεδομένο της χορηγήσεως μη νομίμων αδειών λειτουργίας σε σειρά κολεγίων (κατά την ομόφωνη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) γεννά την ανάγκη σύννομης χορηγήσεως νέων αδειών με έρεισμα ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, στο πλαίσιο της κοινοτικής νομιμότητας, ώστε να υπάρξει επιτέλους σαφές, μη αμφισβητούμενο καθεστώς λειτουργίας βάσει προδιαγραφών και ελέγχου. Με το παρόν νομοσχέδιο κινούμεθα στην κατεύθυνση αποκατάστασης των αρχών της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών και ελεύθερης εγκατάστασης που ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία θα συνδυασθεί, κατά τη θέσπιση του νέου νόμου, με την ενίσχυση του εθνικού ελέγχου στην πιστοποίηση των μεταλυκειακών αυτών ιδρυμάτων, ώστε η λειτουργία τους, τελικώς, να ισορροπεί μεταξύ των κοινοτικών και εθνικο-συνταγματικών επιταγών».

    [04] Σεισμός στο Θιβέτ

    Ο ισχυρός σεισμός 6,9 βαθμών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και 7,1 σύμφωνα με τις αρμόδιες κινεζικές αρχές, που σημειώθηκε σήμερα στην επαρχία Τσινγκάι της βορειοδυτικής Κίνας προκάλεσε το θάνατο 400 ανθρώπων και τον τραυματισμό 8.000", σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των τοπικών αρχών που μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

    "Περίπου 400 έχουν χάσει τη ζωή τους και 8.000 έχουν τραυματιστεί", δήλωσε ο Χουάνγκ Λιμίν, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της αυτόνομης περιοχής του Γιουσού.

    Πολλά σπίτια κατέρρευσαν, οι δρόμοι αποκλείστηκαν από τις κατολισθήσεις και οι τηλεπικοινωνίες γίνονται με μεγάλη δυσκολία στην περιοχή αυτή που βρίσκεται κοντά στο Θιβέτ.

    Το 85% των κτιρίων στο επίκεντρο του σεισμού, στην περιοχή Γιουσού κατέρρευσαν, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, επικαλούμενο αξιωματούχο της τοπικής κυβέρνησης. Στην περιοχή στάλθηκαν δυνάμεις του στρατού.

    Πολλοί κάτοικοι στην απομακρυσμένη περιοχή Γιουσού έχουν μείνει άστεγοι ενώ η θερμοκρασία πλησιάζει το μηδέν στην Γιουσού--και είναι ακόμα χαμηλότερη σε ορεινά χωριά.

    Η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο περιοχή 240 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά της πόλης Κάμντο στο Θιβέτ και 375 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της πόλης Γκολμούντ στην Κίνγκαϊ, και είχε εστιακό βάθος 10 χλμ., σύμφωνα με σεισμολόγους.

    Το υψίπεδο του Θιβέτ πλήττεται συχνά από σεισμούς, αλλά οι απώλειες είναι συνήθως ελάχιστες λόγω του ότι η περιοχή είναι εξαιρετικά αραιοκατοικημένη. Εξαίρεση είχε αποτελέσει ο σεισμός 8 βαθμών που έπληξε το Σετσουάν τον Μάιο του 2008--στοιχίζοντας τουλάχιστον 80.000 ανθρώπινες ζωές.

    Ευρωπαϊκή βοήθεια

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο πρότεινε στην Κίνα ευρωπαϊκή βοήθεια μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε σήμερα τη χώρα.

    "Είμαι βαθιά συγκλονισμένος και λυπημένος από τα νέα που έρχονται σχετικά με το σεισμό που έγινε στην επαρχία Τσινγκάι της Κίνας. Θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις κινεζικές αρχές και τον λαό και να τους προσφέρω τη βοήθειά μας", δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ από τη μεριά της δήλωσε επίσης "συγκλονισμένη και λυπημένη" μετά το σεισμό.

    Η Μέρκελ έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον κινέζο πρωθυπουργό Γουέν Ζιαμπάο εκφράζοντας την συμπαράστασή της στους σεισμόπληκτους.

    "Νιώθω συγκλονισμένη και λυπημένη που τόσοι πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από αυτό τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρας σας", αναφέρει το μήνυμα.

    Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' ζήτησε την "αλληλεγγύη όλων" προς τα θύματα του σεισμού. "Η σκέψη μου είναι στην Κίνα και στο λαό της που επλήγη από τον ισχυρό σεισμό που προκάλεσε πολλές απώλειες ανθρώπινων ζωών, πολλούς τραυματίες και σημαντικές ζημιές", αναφέρει ο Πάπας.

    "Προσεύχομαι για τα θύματα και βρίσκομαι πνευματικά κοντά στους ανθρώπους που επλήγησαν από αυτή την τόσο σοβαρή καταστροφή", προσθέτει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 April 2010 - 12:30:27 UTC