Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ιστορικό χρέος να αποτρέψουμε τα χειρότερα"
  • [02] Ψηφίστηκε το ν/σ για τους ημιυπαίθριους
  • [03] Κατατέθηκε στη Βουλή το ν/σ για τις ΑΠΕ
  • [04] Το ν/σ για το Μητρώο Αγροτών
  • [05] Απεργιακές κινητοποιήσεις

  • [01] "Ιστορικό χρέος να αποτρέψουμε τα χειρότερα"

    Ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά 4 μονάδες παραμένει ίδιος και δεν αλλάζει, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή την αναθεώρηση του ελλείμματος της χώρας από την Eurostat στο 13,6% από το 12,7%.

    Τη σχετική αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στην άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συνεκάλεσε για να ενημερωθεί, από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον τομέα της οικονομίας και να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών της κυβέρνησης.

    Ο κ. Παπανδρέου αναρωτήθηκε, μετά τη σημερινή εξέλιξη, πού θα κρυφτούν "οι γνωστοί ύποπτοι", εκείνοι που έλεγαν το 2009 ότι το έλλειμμα είναι μονοψήφιο και σε κάθε περίπτωση δεν ξεπερνάει το 9%.

    Και κατονόμασε την ΝΔ ως εκείνη την πολιτική δύναμη που προέβαινε σε αυτές τις δηλώσεις.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "έγκλημα για τη χώρα", αυτό που συνέβη την περίοδο από το 2004 έως το 2009 , αναγνωρίζοντας πάντως ότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν τη δική τους ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας.

    Αναφερόμενος στο σήμερα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε, μετά από πολλούς μήνες, μιας μεγάλης μάχης, ότι έχουμε πετύχει πολλά. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα μπροστά μεγάλες μάχες που πρέπει να δοθούν. Και αυτό, όπως είπε, με δεδομένη την πρωτοφανή κρίση που περνάει η χώρα, που όμοιά της δεν έχει αντιμετωπίσει άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν.

    Και είναι, πρόσθεσε, ιστορικό χρέος μας να πάρουμε κάθε απόφαση που αποτρέπει τα χειρότερα για τους Έλληνες.

    Τόνισε δε ότι οι Έλληνες γνωρίζουν πού θα βρισκόμασταν σήμερα εάν με την ψήφο τους τον περασμένο Οκτώβριο δεν είχαν αλλάξει την πορεία της χώρας. Και πρόσθεσε πως αν η Ελλάδα σήμερα μπορεί να χρησιμοποιήσει το μηχανισμό στήριξης για το δανεισμό της, είναι αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας που έχει γίνει από όλους.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και όσα λέγονται γύρω από αυτό, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "αρκετά πια ο φόβος και ο πανικός".

    Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται ήδη σε επιτήρηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ, εξ αιτίας των ελλειμμάτων και του χρέους που δημιούργησαν οι εγκληματικές πολιτικές της ΝΔ.

    Για το μηχανισμό στήριξης τόνισε ότι η συγκρότησή του αποτελεί επιτυχία και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, όταν μάλιστα έγινε σε πολύ μικρό διάστημα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

    Σήμερα, ανέφερε, επίσης, δεν είναι ώρα ούτε για παραπληροφόρηση, ούτε για αποπροσανατολισμό της συζήτησης και να σπέρνουμε το φόβο και τον πανικό.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε επίσης ότι αντί να ψάχνουμε δικαιολογίες για να παραιτηθούμε των ευθυνών μας, επιτακτική είναι η ανάγκη να μπούμε όλοι "επί τω έργω".

    Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί σήμερα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι η προσήλωση στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.

    Χαρακτήρισε τη σημερινή περίοδο ως "περίοδο έκτακτης ανάγκης" και αυτό, όπως είπε, σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε πλήρως, ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο είχαν συνηθίσει να δουλεύουν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

    Και έθεσε εκτός λεξιλογίου της κυβέρνησής του τη λέξη "διαχείριση".

    Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ολοκληρωμένος μηχανισμός, αλλά εάν χρειαστεί η χώρα μπορεί να καταφύγει σε βραχρυπρόθεσμο δανεισμό από την ΕΕ μέχρι ο μηχανισμός να ενεργοποιηθεί πλήρως, ωστόσο τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, μετά το πέρας του σημερινού, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, άτυπου υπουργικού συμβουλίου στην διάρκεια του οποίου ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε για την οικονομία, τον μηχανισμό στήριξης και την έκθεση της Eurostat.

    Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η κυβέρνηση θέλει ο μηχανισμός να είναι έτοιμος - και προσδιόριζαν ως πρώτο χρονικό όριο για δανεισμό την 19η Μαΐου - αν και πρόσθεταν ότι για τη χώρα οι δρόμοι είναι ή η αγορά ή ο μηχανισμός.

    Ο μηχανισμός είναι ευρωπαϊκός, αλλά ενιαίος, με το ΔΝΤ να αποδέχεται το πλαίσιο του Ecofin, έλεγαν οι πηγές, επισημαίνοντας ότι η όλη διαδικασία δεν παρουσιάζει καμία στασιμότητα, ενώ σχετικά με την κατά 1 μονάδα άνοδο του ελλείμματος, σύμφωνα με την Eurostat, διευκρίνιζαν ότι η χώρα έχει ένα "μαξιλάρι" 2%, καθώς τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση υπολογίστηκαν για μείωση του ελλείμματος έως 6 μονάδες.

    Στη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου δεν συζητήθηκε η εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, ενώ τονιζόταν από την κυβέρνηση ότι σκοπός δεν είναι τώρα η "αντιπολίτευση" στη ΝΔ.

    Δίνουμε τη μάχη με την πραγματικότητα και όπου χρειαστεί αναφερόμαστε στη ΝΔ, της οποίας είναι δεδομένες οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ενώ σχετικά με όσα αναφέρθηκαν στη Βουλή "για τον πρωθυπουργό που έχει χάσει τον ύπνο του", έλεγαν ότι καλό είναι αυτό σε σχέση με τη ΝΔ που μόνο ύπνο είχε.

    Οι εκτιμήσεις της Eurostat

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat για τα δημοσιονομικά μεγέθη των 27 κρατών μελών, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας ανήλθε στο 13,6% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος της στο 115,1% του ΑΕΠ, το έτος 2009. Το 2008 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας εκτιμάται στο 7,7% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος στο 99,2% του ΑΕΠ.

    Η ανακοίνωση της Eurostat, σε ό,τι αφορά, ειδικότερα την Ελλάδα, περιλαμβάνει υποσημείωση όπου εκφράζονται επιφυλάξεις για την ποιότητα των στοιχείων που κοινοποίησε η Ελλάδα, λόγω αβεβαιοτήτων σχετικά με τα πλεονάσματα των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης για το 2009, σχετικά με την ταξινόμηση ορισμένων δημόσιων οργανισμών και σχετικά με την καταγραφή των λεγόμενων swaps. Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι η ολοκλήρωση των ερευνών που διεξάγει η Eurostat για αυτά τα θέματα, σε συνεργασία με τις ελληνικές στατιστικές αρχές, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναθεώρηση του ελλείμματος για το έτος 2009 της τάξεως 0,3 - 0,5% του ΑΕΠ και για το χρέος , αναθεώρηση της τάξεως του 5 - 7% του ΑΕΠ. (Σημειώνεται ότι με βάση το Άρθρο 15, παράγραφος 1 του κανονισμού του Συμβουλίου 479/2009, ο όρος «επιφύλαξη» αφορά την περίπτωση κατά την οποία η Eurostat διατυπώνει αμφιβολίες για την ποιότητα των κοινοποιηθέντων στοιχείων).

    Εξάλλου, σε άλλη υποσημείωση, η Eurostat επισημαίνει ότι η αύξηση που παρατηρείται στο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2006 και το 2007, οφείλεται σε αναθεωρημένα στοιχεία που σχετίζονται κυρίως με τη λειτουργία του ισοζυγίου της κεντρικής κυβέρνησης και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, τις μεθοδολογικές αλλαγές που σχετίζονται με το χρόνο καταγραφής των εσόδων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και τη μη καταγραφή προηγούμενων χρεών των νοσοκομείων. Σε ό,τι αφορά το χρέος, η Eurostat επισημαίνει ότι η αύξηση που παρατηρείται για το 2006 οφείλεται σε αναθεωρημένα στοιχεία που σχετίζονται σε μικροπρόθεσμες πιστωτικές διευκολύνσεις που αναλύθηκαν στο τέλος του έτους.

    Σε ό,τι αφορά γενικότερα τα δημοσιονομικά μεγέθη των κρατών μελών της ΕΕ για το 2009, επισημαίνεται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα των 27 ανέρχεται 6,8%, έναντι 2,3% το 2008 και στις 16 χώρες της ευρωζώνης ανέρχεται στο 6,3%, έναντι 2% το 2008. Το δημόσιο χρέος, στους «27» αυξήθηκε από 61,6% του 2008 σε 73,6% το 2009 και στην ευρωζώνη από 69,4% σε 78,7%.

    Τα υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα στην ΕΕ, παρατηρούνται στην Ιρλανδία (14,3%), στην Ελλάδα (13,6%) και τη Μ. Βρετανία (11,5%), ενώ τα χαμηλότερα σημειώθηκαν στη Σουηδία (0,5%), στο Λουξεμβούργο (0,7%) και στην Εσθονία (1,7%). Σημειώνεται, επίσης, ότι κανένα κράτος μέλος δεν είχε πλεόνασμα το 2009.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά το χρέος, υψηλότερα ποσοστά το 2009 παρατηρήθηκαν στην Ιταλία (115,8%), στην Ελλάδα (115,1%) και στο Βέλγιο (96,7%), ενώ τα χαμηλότερα καταγράφηκαν στην Εσθονία (7,2%), στο Λουξεμβούργο (14,5%) και στη Βουλγαρία (14,8%). Σημειώνεται ότι 12 κράτη μέλη εμφάνισαν δημόσιο χρέος πάνω από την τιμή αναφοράς του 62% του ΑΕΠ το 2009.

    Δηλώσεις Ολι Ρεν

    Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας καθιστούν αναγκαία την αποτελεσματική και πλήρη εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης, που έχουν αποφασιστεί για το 2010, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

    Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε γραπτή δήλωσή του για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν, ο οποίος επισημαίνει ακόμη ότι τα στοιχεία της Eurostat υπογραμμίζουν «τον επείγοντα χαρακτήρα της εντατικοποίησης των προετοιμασιών για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πρόσθετα μέτρα τα επόμενα χρόνια».

    Όπως αναφέρει ακόμη ο κοινοτικός επίτροπος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε το κοινό πρόγραμμα αρωγής για την Ελλάδα να είναι έτοιμο για άμεση ενεργοποίηση όταν κριθεί αναγκαίο.

    Ο Φινλανδός επίτροπος αναφέρεται επίσης στην ανάγκη να εξομαλυνθεί η κατάσταση σχετικά με το σύστημα συλλογής και επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας, ώστε να κοινοποιούνται αξιόπιστα δεδομένα και, όπως προσθέτει, να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τα βάρη του παρελθόντος.

    Τέλος, σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, τα στοιχεία της Eurostat υπογραμμίζουν ακόμη την ανάγκη να δοθούν στην κοινοτική στατιστική υπηρεσία ελεγκτικές αρμοδιότητες, όπως πρότεινε πρόσφατα η Επιτροπή, και στο πλαίσιο αυτό, ο κοινοτικός επίτροπος καλεί το Συμβούλιο υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετήσουν τα σχετικά νομοθετικά κείμενα χωρίς καθυστέρηση.

    Δηλώσεις Α. Αλταφάζ

    Ο στόχος για μείωση του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4 μονάδες το 2010 παραμένει εν ισχύ, ανεξάρτητα από το ύψος του ελλείμματος το 2009, ανέφερε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.

    Ο Αλταφάζ τόνισε ότι παρ' όλο που η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο για να επιτύχει αυτόν τον στόχο, οι προσπάθειες για το 2011 και το 2012 θα πρέπει να ενταθούν.

    Συνεχίζοντας, ωστόσο, άφησε εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα ένα επιπλέον έτος παράταση για τη συρρίκνωση του ελλείμματος της στο 3% του ΑΕΠ της, δηλαδή αντί το 2012 το 2013.

    Ειδικότερα, ο Αλταφάζ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντοτε έκανε λόγο για στόχο μείωσης του ελλείμματος κατά μονάδες το 2010. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αν τηρηθεί απαρέγκλιτα ο προϋπολογισμός του 2010 δεν θα χρειαστεί υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων κατά το τρέχον έτος και αυτό ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το τελικό ύψος του ελλείμματος το 2009.

    Σε ό,τι αφορά τα έτη 2011 και 2012, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ρεν τόνισε ότι είναι μεγάλη ανάγκη να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή και να ενταθούν οι προσπάθειες για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στο ασφαλιστικό και στα θέματα της ανταγωνιστικότητας.

    Ανέφερε, επίσης, ότι η Επιτροπή, τον επόμενο μήνα που θα κληθεί να αξιολογήσει την κατάσταση, σύμφωνα με την υπάρχουσα διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, θα λάβει υπόψη της τις προσπάθειες της κυβέρνησης σε αυτούς τους τομείς, καθώς και τη γενικότερη οικονομική συγκυρία.

    Επιπλέον, ο Α. Αλταφάζ επισήμανε ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί τον δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση σε τακτική βάση.

    Ανέφερε, ότι η Επιτροπή συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα μέτρα που δρομολογούνται το 2011 και το 2012 και κυρίως για τα θέματα που αφορούν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την ανταγωνιστικότητα και τις μακροοικονομικές ανισορροπίες.

    Εξ άλλου, ερωτηθείς αν ισχύει ο στόχος μείωσης του ελληνικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% έως το τέλος του 2012, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, εμμέσως πλην σαφώς, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το Συμβούλιο Ecofin να δώσει παράταση για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

    Ειδικότερα, ο Α. Αλταφάζ τόνισε ότι είναι πολλές οι παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη όταν υπολογίζεται η προθεσμία για τη διόρθωση ενός υπερβολικού ελλείμματος, όπως για παράδειγμα, η αποτελεσματική δράση που αναλαμβάνει η εν λόγω χώρα, οι μακροοικονομικές προοπτικές, αλλά και άλλοι παράγοντες οι οποίοι εξελίσσονται με το χρόνο.

    «Η δική μας προσεκτική αξιολόγηση θα γίνει, όπως προβλέπεται, τον Ιούνιο, σύμφωνα με το άρθρο 136 παρ. 9 της Συνθήκης και θα λάβουμε υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες. Αυτή είναι μία δυναμική διαδικασία», ανέφερε ο Α. Αλταφάζ, συμπληρώνοντας ότι τον Ιούνιο τα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin θα αποφασίσουν, βάσει της γνωμοδότησης της Επιτροπής.

    Καταλήγοντας, ο Α. Αλταφάζ επανέλαβε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για επίτευξη του στόχου το 2010 και υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει θαρραλέες αποφάσεις, που έχουν αξιολογηθεί θετικά από την Επιτροπή, από το Eurogroup, το Ecofin, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

    Στρος-Καν: Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι σοβαρή

    Την εκτίμηση ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι σοβαρή, και απαιτούνται προσπάθειες από την κυβέρνηση και το λαό της χώρας για να αντιμετωπισθεί, εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ.

    Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε στο πλαίσιο της έναρξης της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον, και κληθείς να σχολιάσει τις διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και τη συνεργασία του ΔΝΤ με την ΕΕ για την πιθανή παροχή βοήθειας προς την Αθήνα, ο κ. Στρος-Καν τόνισε ότι "έως τώρα δεν συμμετείχαμε στις διαβουλεύσεις, απλά προσφέραμε τεχνική υποστήριξη", ενώ τώρα έχουν αρχίσει συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

    Και συνέχισε: "Είναι σαφές πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή, τόσο από άποψης μακροοικονομικής σταθερότητας της Ελλάδας, για την κυβέρνηση της Ελλάδας, αλλά και μια πολύ σοβαρή κατάσταση για τον ελληνικό λαό".

    Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν, ενώ εξέφρασε κατανόηση για το γεγονός ότι οι Έλληνες πολίτες "είναι κάπως διστακτικοί, αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που έκαναν οι Ευρωπαίοι και τώρα και το Ταμείο είναι προς το δικό τους συμφέρον. Αυτοί πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα που έχουν, και δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να το κάνουν, δεν υπάρχει εύκολη λύση".

    Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε ο κ. Στρος-Καν, "όλοι μαζί, η κυβέρνηση, ο λαός, οι επιχειρήσεις, τα συνδικάτα, και το ΔΝΤ, όλοι μαζί, θα προσπαθήσουμε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να επαναφέρουμε την Ελλάδα στο σωστό δρόμο".

    "Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μας με την ΕΕ, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν και είναι η πρώτη φορά που βοηθάμε χώρα της ευρωζώνης, έχουμε συνεργασθεί με άλλες χώρες της ΕΕ όπως τη Λετονία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία", τόνισε ο κ. Στρος-Καν, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι "φυσικά, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τους κανόνες του ΔΝΤ, και δεν θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση της Ελλάδας".

    Χαρακτήρισε την εμπλοκή της ΕΕ "πολύ υποβοηθητική", και σημείωσε ότι "εμείς τώρα αρχίζουμε τις διαβουλεύσεις που γίνονται με την κυβέρνηση της Ελλάδας η οποία είναι μέλος του ΔΝΤ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μέλος του Ταμείου. Και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα."

    Ο κ. Στρος-Καν κατέστησε σαφές ότι δεν βρίσκεται υπό συζήτηση το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους, ενώ ερωτηθείς για τις περιπτώσεις της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, τόνισε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει όποια χώρα έχει πρόβλημα, αλλά αυτή τη στιγμή "δεν υφίσταται ανάγκη να επικεντρωθούμε σε άλλες χώρες πέραν της Ελλάδας".

    Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ εκτίμησε ότι τώρα πλέον "έχουμε μια σαφή εικόνα και απόλυτα στοιχεία" από την Eurostat σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, η οποία, όπως σημείωσε, αποδεικνύεται λίγο χειρότερη σε σχέση με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις.

    Ανακοίνωση Υπουργείου Οικονομικών

    "Στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να λύσει τα προβλήματα και όχι να επιχειρεί να τα καλύψει. Εγγυηθήκαμε την ανεξαρτησία των αριθμών και της παραγωγής των στατιστικών στοιχείων της χώρας, με νέους θεσμούς και μια ανεξάρτητη στατιστική αρχή και προχωρούμε με ταχύτατους ρυθμούς στην διόρθωση των πραγματικών προβλημάτων στην οικονομία και στα δημόσια οικονομικά", ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στις χώρες μέλη της ευρωζώνης για το 2009.

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών προστίθεται ότι τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία, το έλλειμμα της Ελλάδας σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης εκτιμάται στο 13,6% του ΑΕΠ το 2009, δεν αλλάζουν το στόχο για τη μείωση του ελλείμματος του 2010 κατά τουλάχιστον 4% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση, προστίθεται, έχει ήδη υιοθετήσει όλα τα αναγκαία και πρόσθετα μέτρα που συνολικά ξεπερνούν το 6% του ΑΕΠ για την εξασφάλιση του στόχου και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην υλοποίηση όλων των πολιτικών και διαρθρωτικών αλλαγών που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Η αναθεώρηση της εκτίμησης του ελλείμματος στο 13,6% του ΑΕΠ έναντι του 12,7% που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οφείλεται, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, κατά ένα μέρος στην αναθεώρηση της εκτίμησης για το ΑΕΠ του 2009 και κατά κύριο λόγο στη νέα εκτίμηση των αποτελεσμάτων των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από τις έρευνες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤ.ΑΤ) και τα ταμειακά στοιχεία που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Εξάλλου, στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι για κάποιες επιφυλάξεις της Eurostat που αφορούν την αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος του 2009 κατά 0,3%-0,5% ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και του δημοσίου χρέους κατά 5 -7 μονάδες του ΑΕΠ και ότι κεντρική δέσμευση και απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας των ελληνικών στοιχείων.

    Επίσης, αναφέρεται ότι τα νέα στοιχεία αποδεικνύουν το μέγεθος της οικονομικής κατάρρευσης στον προϋπολογισμό, στο δημόσιο τομέα συνολικά και στα ασφαλιστικά ταμεία ειδικότερα που οδήγησαν οι πολιτικές και οι πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης.

    Ανεβαίνουν τα spreads

    Μετά και την αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους από την Εurostat, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, διαπραγματεύονται με μεγαλύτερες απώλειες.

    Έτσι, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έφθασε το 8,37% με αποτέλεσμα το περιθώριο (spread) να διευρυνθεί περαιτέρω στο 5,31% (531 μονάδες βάσης). Άνοδο εμφάνισε επίσης και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου η οποία αυτή την ώρα κυμαίνεται στο 9,06%.

    Υποβάθμιση από τον Moody's

    Ο οίκος Moody's υποβάθμισε σήμερα την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο επίπεδο Α3, και εξετάζει το ενδεχόμενο να την υποβαθμίσει και άλλο, ενώ αναμένει περισσότερες διευκρινίσεις για τα μέτρα που η Αθήνα θα λάβει για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της.

    [02] Ψηφίστηκε το ν/σ για τους ημιυπαίθριους

    Με αντιπαράθεση για την Οικονομία και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια η συζήτηση και η ψήφιση (από την κυβερνητική πλειοψηφία) του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους ημιυπαίθριους υπό τον τίτλο «Ταυτότητα κτηρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις».

    Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ) καταψήφισαν.

    Η «κόντρα» σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κυβερνώντος κόμματος (Χρ. Παπουτσής) και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πυροδοτήθηκε όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος, χαρακτήρισε την κυβέρνηση «κυβέρνηση - ανεμόμυλο που αποφασίζει κατά πως φυσάει ο άνεμος και λέει ψέματα".

    Όταν δε ρώτησε αν αληθεύουν εκείνα που γράφονται στον Τύπο ότι είπε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης πως θα γίνουν 80.00 απολύσεις τον Ιούνιο και άλλες 300.000 μετά και ότι «ο πρωθυπουργός όταν κοιμάται κλαίει», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αντέδρασε έντονα.

    Ο Χρ. Παπουτσής καταλόγισε στον κ. Μαρκόπουλο ότι επιτελεί δυσάρεστο έργο, υπηρετώντας τις πολιτικές σκοπιμότητες και τον πολιτικό σχεδιασμό της ημέρας της ΝΔ κι ενώ η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση με την αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ, «έχει το θράσος να αμφισβητεί τον πρωθυπουργό ο οποίος νυχθημερόν αγωνίζεται εντός και εκτός της Ελλάδας, προπαντός για να ξαναθυμήσει στην Ενωση ότι πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες προκειμένου να καλυφθεί το κενό της Συνθήκης ούτως ώστε να δημιουργηθεί μηχανισμός υποστήριξης των κρατών - μελών της Ένωσης κι όχι μόνο της Ελλάδας».

    «Είναι γραμμένα σήμερα στις εφημερίδες. Απαιτούμε διάψευση. Δεν το πιστεύουμε. Εμείς δεν θέλουμε ένα πρωθυπουργό που θα κλαίει. Θέλουμε ένα πρωθυπουργό με αυτοπεποίθηση, που θα πιστεύει στην κυβέρνηση και στις δυνάμεις αυτού του λαού», είπε ο κ. Μαρκόπουλος.

    Και πρόσθεσε:

    «Δεν θέλουμε να παραδοθούμε στο ΔΝΤ. Είναι δαίμονας. Δεν το θέλει ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνησή σας άνοιξε τη χαραμάδα για το ΔΝΤ. Εσείς το φέρατε εδώ και διαπραγματεύεστε μαζί του. Πείτε επιτέλους την αλήθεια στους πολίτες. Οι πολίτες είναι έτοιμοι να γνωρίσουν την πραγματικότητα. Αρκεί να τους την πείτε».

    Με αφορμή το σχέδιο νόμου για τους ημιυπαίθριους,ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα πως μπορεί να «έχετε καλή πρόθεση για τη προστασία του περιβάλλοντος, αλλά ό,τι κάνετε εσείς το πρωί, σας τα παίρνει το βράδυ πίσω ο κ. Παπακωνσταντίνου». Είπε επίσης ότι το ίδιο έκανε κι ο κ. Μ. Χρυσοχοϊδης: «υπέγραψε το C-4I ο κ. Βούγιας πήρε την υπογραφή πίσω ο υπουργός».

    «Είναι υπεύθυνη πολιτική αυτή, να επικαλείστε φήμες και δημοσιεύματα από εφημερίδες του χώρου σας. Μέσα από την φημολογία να δημιουργούμε ένα απίθανο κλίμα στην ελληνική κοινωνία, φτιάχνοντας την κοινωνία του φόβου και της απελπισίας;», ρώτησε ο κ. Παπουτσής καλώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «αναλογιστεί επιτέλους τις ευθύνες του».

    «Οι υπεύθυνοι δεν μπορεί να γίνονται και τιμητές», είπε και συμπλήρωσε:

    «Ποιο ΔΝΤ; Η Ελλάδα ζήτησε το ΔΝΤ; Η Ελλάδα ζήτησε τη συνδρομή της ΕΕ. Και ήταν ο κ. Τρισέ και η κα Μέρκελ οι οποίοι είπαν δημοσίως ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί κανένας μηχανισμός στην ευρωζώνη χωρίς το ΔΝΤ, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει τεχνογνωσία και είναι αληθές αυτό».

    "Δίνουμε μάχη. Είμαστε σε δύσκολη φάση των συζητήσεων όχι των διαπραγματεύσεων για τους όρους και τις διαδικασίες μηχανισμού υποστήριξης», υπογράμμισε.

    Είπε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός "προσπαθεί να είναι σαφής, συγκεκριμένος και αποτελεσματικός ο μηχανισμός, γιατί πρόκειται περί της πρώτης εφαρμογής του στην ΕΕ και διευκρίνισε (γιατί η Ελλάδα δεν είναι Ουγγαρία, είναι χώρα της Νομισματικής Ένωσης) ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ, οι όροι και προϋποθέσεις, πρέπει να συνάδουν με το κοινοτικό κεκτημένο, τόσο στο επίπεδο της εσωτερικής αγοράς όσο και στο επίπεδο της διεθνούς νομισματικής ένωσης κι αυτή είναι δύσκολη άσκηση".

    Τέλος κάλεσε «όλες τις υγιείς δυνάμεις στο μεγάλο γνήσια πατριωτικό προσκλητήριο του Γ. Παπανδρέου».

    «Πρώτη φορά ακούω πατριωτικό προσκλητήριο για να πάει η χώρα σε νέα κατοχή, στην οποία έχουμε ήδη μπει στην ουσία και η οποία υπονομεύει την χώρα για πολλές δεκαετίες. Πατριωτικό προσκλητήριο για να μετατραπεί η χώρα σε μπανανία και προτεκτοράτο του ΔΝΤ», τόνισε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Π. Λαφαζάνης.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι την ώρα που η χώρα βουλιάζει, εκείνη βρίσκεται σε «απέραντη ομηρία, είναι παράλυτη» και «έχει παραδοθεί στα διευθυντήτρια της ΕΕ, θεατής των εξελίξεων».

    «Παρέδωσε τη διακυβέρνηση σε δυνάμεις εκτός Ελλάδος και εκχώρησε κάθε είδους κυριαρχίας», πρόσθεσε και τόνισε ότι «υπάρχει εναλλακτική πρόταση».

    Να ενημερώσουν την κοινή γνώμη και την Βουλή για τις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, ζήτησε από την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστ. Ροντούλης, ο οποίος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πήρε λευκή επιταγή για να κάνει τους χειρισμούς που κάνει σήμερα.

    «Μπαίνουμε σε τροχιά λήψης έκτακτων μέτρων, για τα οποία κανείς δεν εξουσιοδότησε κανέναν», είπε και πρότεινε επαναρύθμιση των πληρωμών για να κερδίσει η Οικονομία μια χρονική ανάσα.

    [03] Κατατέθηκε στη Βουλή το ν/σ για τις ΑΠΕ

    Μέτρα για την αγορά καυσίμων και επιδοτήσεις για εργασίες εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

    Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα παρακολουθεί τις τιμές διϋλιστηρίου, χονδρικής και τις λιανικές, με βάση τα στοιχεία που υποβάλουν οι επιχειρήσεις αλλά και τις τιμοληψίες του υπουργείου, και θα παραπέμπει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές ή άλλες στρεβλώσεις του υγιούς ανταγωνισμού.

    Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει ότι εργασίες σε σπίτια που έχουν στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η διαδικασία θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση που θα προβλέπει τις επιλέξιμες κατηγορίες σπιτιών και τις επιλέξιμες παρεμβάσεις, το είδος και το ποσοστό της χρηματοδότησης, τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά υποβολής αιτήσεων, κ.α.

    Ο κορμός του νομοσχεδίου περιλαμβάνει διατάξεις για απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αλλαγές (σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις) επήλθαν στις διατάξεις με τις οποίες δίνονται κίνητρα (μειωμένα τιμολόγια ρεύματος) στους καταναλωτές των περιοχών όπου εγκαθίστανται μονάδες ΑΠΕ. Προβλέπεται συγκεκριμένα ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί θα επιστρέφουν το 1 % του τζίρου τους στους οικιακούς καταναλωτές του ΟΤΑ στον οποίο είναι εγκατεστημένοι, με προτεραιότητα σε εκείνους που βρίσκονται στο ίδιο διαμέρισμα και με κλίμακα ανάλογα με την κατανάλωση ώστε να ωφελούνται πρώτα οι καταναλωτές με χαμηλό λογαριασμό.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη ότι έως τις 31.12.2019, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να καλύπτουν το σύνολο της ενεργειακής τους κατανάλωσης με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, συστήματα τηλεθέρμανσης σε κλίμακα περιοχής ή οικοδομικού τετραγώνου, καθώς και σε αντλίες θερμότητας. Για τα κτίρια του Δημοσίου η υποχρέωση αυτή θα τεθεί σε ισχύ πέντε χρόνια νωρίτερα, το 2014.

    [04] Το ν/σ για το Μητρώο Αγροτών

    «Το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων το οφείλουμε στους αγρότες της χώρας και είναι ο πυρήνας της αγροτικής μας πολιτικής, γιατί χωρίς αυτό καμία πολιτική και στρατηγική ανάπτυξης δεν μπορεί να εφαρμοστεί με διαφάνεια και αξιοκρατία, αλλά μόνον πελατειακά, ευκαιριακά και με ανισομέρεια».

    Αυτό τόνισε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, ενημερώνοντας για την αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου της τους βουλευτές- μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

    Η υπουργός ανέφερε ότι θεωρείται απολύτως σκόπιμη και απαραίτητη η δημιουργία του Μητρώου με μια ενιαία βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει αλφαριθμητικές και χαρτογραφικές πληροφορίες, έτσι ώστε να είναι δυνατός ένας σύγχρονος και αποτελεσματικός στρατηγικός σχεδιασμός για την αγροτική ανάπτυξη, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση της γεωργικής δραστηριότητας, τη δίκαιη κατανομή των δημόσιων πόρων, τη διαφανή διαχείριση των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων μέσα από τις διασταυρώσεις στοιχείων και την προώθηση ολοκληρωμένων διατομεακών πολιτικών.

    Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο τίθενται νέες προϋποθέσεις για το χαρακτηρισμό ενός φυσικού προσώπου ως επαγγελματία αγρότη με την αυτοπρόσωπη απασχόλησή του κατά ποσοστό 30% του συνολικού χρόνου εργασίας του και σε περίπτωση ύπαρξης και άλλου επαγγέλματος ή εισοδημάτων από άλλες πηγές, το ύψος του εισοδήματος από αγροτική εκμετάλλευση να ανέρχεται τουλάχιστον στο 35% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του.

    Η υπουργός είπε ότι η προϋπόθεση του 50+1% για το εισόδημα που απαιτείται σήμερα, συρρικνώνει τον αριθμό των κατβ επάγγελμα αγροτών στις 288.000, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών για διαπραγμάτευση της ΚΑΠ, αλλά και μέτρων εθνικής στήριξης στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ή τις αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών.

    «Τα σημερινά δεδομένα απαιτούν διεύρυνση της βάσης των αγροτών, έτσι ώστε να εφαρμοστούν κατά τρόπο σωστό και διαφανή τα εθνικά μας μέτρα και οι συμπληρωματικές δράσεις», είπε η υπουργός, η οποία δήλωσε πάντως ανοικτή σε βελτιώσεις με βάση τις παρατηρήσεις που ακούστηκαν από όλες τις πτέρυγες.

    Παράλληλα, η υπουργός αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ετοιμάζει για την ανασυγκρότηση των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων, αλλά και στο Μητρώο Εμπόρων που ολοκληρώνεται σήμερα και θα δοθεί στη διαβούλευση.

    Από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ τόσο ο εισηγητής Νίκος Σαλαγιάννης, αλλά και οι Βασίλειος Έξαρχος, Θανάσης Παπαγεωργίου, Βασίλης Κεγκέρογλου κ.α., μίλησαν για απουσία στρατηγικής επί σειρά ετών που οδήγησε στην πλήρη αποδιάρθρωση του αγροτικού τομέα και την ανάγκη πλέον στοχευμένων πολιτικών με επίκεντρο τον παραγωγό αγρότη.

    Με βασικές παρατηρήσεις στην ανάγκη στήριξης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών τοποθετήθηκαν από τη ΝΔ, τόσο ο εισηγητής Μιχάλης Μπεκίρης, όσο και οι Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, Γεώργιος Κασαπίδης, Γεώργιος Καρασμάνης και Αλέξανδρος Κοντός, οι οποίοι εξέφρασαν και τον προβληματισμό για την ανάγκη να ξεκαθαριστεί πού θέλουμε να οδηγηθεί η Γεωργία μέσα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ενώ έκριναν ότι χαλαρώνουν τα κριτήρια για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

    Ως «ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι κατβ ουσίαν πρόκειται για την ικανοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος των μεγαλοαγροτών και των επιχειρήσεων του αγροτικού χώρου με στόχο τη συγκέντρωση των επιδοτήσεων στα χέρια τους.

    Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης τάχθηκε υπέρ της ανάγκης ευρύτερου διαλόγου και συνεννόησης εν όψει του νέου μοντέλου στήριξης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων από το 2013, αλλά παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί την πεπατημένη της προηγούμενης κυβέρνησης και παλαιοκομματική νοοτροπία.

    Κατά την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, το Μητρώο θα μπορούσε να είναι ένα σύγχρονο εργαλείο καταγραφής του αγροτικού δυναμικού, αλλά από τις ακολουθούμενες πολιτικές προκύπτει απομείωση του αγροτικού δυναμικού - αυτή τη στιγμή στο 8%, με ενδεχόμενο στόχο κατά άλλους το 5%.

    Από όλες τις πτέρυγες ζητήθηκε στήριξη των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, όπως επίσης ζητήθηκε να ξεκαθαρίσουν τα ίδια τα εμπλεκόμενα υπουργεία τον ορισμό τού κατά κύριο επάγγελμα αγρότη με δεδομένο ότι τροπολογία του υπουργείου Απασχόλησης, κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους η Κατερίνα Μπατζελή ανέφερε ότι στόχος είναι ένας αξιόπιστος μηχανισμός για τη διαφανή διαχείριση των κοινοτικών και εθνικών πόρων και την εφαρμογή διατομεακών πολιτικών υπό συλλογική διαχείριση για ζητήματα εμπορίας και αθέμιτων πρακτικών.

    Συμπλήρωσε ότι με το νομοσχέδιο θα διευρυνθεί και δεν θα συρρικνωθεί ο αριθμός των κατβ επάγγελμα αγροτών, ενώ η εγγραφή στο Μητρώο θα είναι υποχρεωτική.

    Όσον αφορά την αξία των διασταυρώσεων που πλέον θα γίνουν καθεστώς με την ολοκλήρωση του αρχείου, η υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε μία μόνον περιφέρεια και για δικαιούχους εξισωτικών αποζημιώσεων αποκαλύφθηκαν γκρίζες ζώνες με 600 περίπου κρούσματα παρανόμως αποζημιωθέντων.

    [05] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ από τη συμμετοχή στη σημερινή απεργία στο δημόσιο και στο συλλαλητήριο στην Αθήνα που οργάνωσε η ΑΔΕΔΥ στην πλ. Κλαυθμώνος.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος κάλεσε τους εργαζόμενους να διαμορφώσουν ένα ευρύ μέτωπο κοινωνικής αντίστασης κάνοντας λόγο για ζοφερό μέλλον που επιφυλάσσει η στήριξη στο ΔΝΤ.

    Ο κ. Παπασπύρος ζήτησε να μπει τέλος στα ψέματα για τους μονόδρομους στην οικονομική πολιτική να τεθεί φραγμός στην ελεύθερη πτώση των εργατικών δικαιωμάτων και να επιστραφούν όσα χάθηκαν από τους εργαζόμενους.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ ανέλαβε δέσμευση για συνέχεια των κινητοποιήσεων κάνοντας λόγο για εναλλασσόμενες μορφές δράσης αλλά με βάθος και περιεχόμενο.

    Στο συλλαλητήριο των δημόσιων υπάλληλων μίλησε και ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων του δημόσιου, Βαβούγιος Παναγιώτης, που υπογράμμισε ότι είναι ντροπή η απόπειρα μείωσης των ελλειμμάτων με χτύπημα των χαμηλοσυνταξιούχων.

    Οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ κάλεσαν από μικροφώνου της απεργιακής συγκέντρωσης την ΓΣΕΕ σε συντονισμό ζητώντας αποφάσεις για γενική πανεργατική απεργία. Ακολούθησε πορεία των απεργών προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας κατά την οποία σημειώθηκαν κάποια περιορισμένης έκτασης επεισόδια.

    Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο υπεύθυνος του συνδικαλιστικού της ΝΔ Γιάννης Μανώλης.

    Την ίδια ώρα στην πλ. Συντάγματος οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ πραγματοποιούσαν την δική τους απεργιακή συγκέντρωση.

    «Ανανεώνουμε το ραντεβού στην Εργατική Πρωτομαγιά που φέτος είναι αφιερωμένη στη νεολαία που δέχεται όλες τις συνέπειες της επίθεσης του κεφαλαίου», τόνισε ο πρόεδρος των Συνδικάτων Οικοδόμων Αθήνας Γιάννης Τασιούλας μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και επεσήμανε ότι «θα κλιμακώσουμε τους αγώνες μας και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην γίνει νόμος το ξεθεμελίωμα του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος».

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Αθήνας Θωμάς Κακαβάς επιτέθηκε και στα δύο μεγάλα κόμματα και ανέφερε ότι «οι αντιασφαλιστικές αναδιαρθρώσεις υπαγορεύονται από τις ανάγκες του κεφαλαίου, εφαρμόζονται δε ανεξάρτητα από το αν κυβερνούν φιλελεύθερες ή σοσιαλδημοκρατικές ή κεντροαριστερές δυνάμεις» και κάλεσε όλους τους εργαζομένους σε κινητοποιήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να σημάνει συναγερμός σε όλους τους τόπους δουλειάς», ενώ τόνισε ότι «οι αυταπάτες, η ανοχή, οι ψεύτικες ελπίδες και η μοιρολατρία είναι επικίνδυνες όσο ποτέ άλλοτε».

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας βιοτεχνών υποδημάτων Σταμάτης Κοντεμοίρης, εξηγώντας τις δυσκολίες του κλάδου που εκπροσωπεί, ανέφερε ότι «δεν είμαστε αποτυχημένοι επιχειρηματίες όπως θέλουν να μας πείσουν τα παπαγαλάκια των μονοπωλίων. Δεν είμαστε φοροφυγάδες όπως μας βαφτίζει η κυβερνητική προπαγάνδα. Είμαστε τα εξιλαστήρια θύματα του ''ευρωπαϊκού μονόδρομου'' και της απελευθέρωσης των αγορών», ενώ ο πρόεδρος Εργαζομένων της ΦΑΓΕ Στέργιος Χήτος ανέφερε ότι «αξίζει να κάνουμε θυσίες για τον αγώνα μας, για να αντισταθούμε, να υπερασπιστούμε τη ζωή μας».Την αλληλεγγύη τους στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ εξέφρασαν οργανώσεις και σωματεία εργαζομένων τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με πορεία προς το Υπουργείο Απασχόλησης.

    Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε πορεία με κατάληξη το διοικητήριο της η ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ πραγματοποίσηε συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας και πορεία στο Διοικητήριο, ενώ το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε τη συγκέντρωσή του, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

    Επεισόδια σημειώθηκαν μετά τη λήξη των κινητοποιήσεων, όταν συνδικαλιστές πρωτοβάθμιων σωματείων και κινήσεων, αφού ολοκληρώθηκε η πορεία της ΕΔΟΘ, κινήθηκαν προς το δημαρχείο Θεσσαλονίκης και κάποιοι από αυτούς επιχείρησαν να μπουν στο κτίριο και να κάνουν συμβολική κατάληψη.

    Αστυνομική δύναμη απώθησε τους διαδηλωτές, ρίχνοντας δακρυγόνα. Ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι και παραλήφθηκε από ασθενοφόρο, όπως επίσης και μια γυναίκα, η οποία παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα. Οι διαδηλωτές κατάφεραν να κρεμάσουν ένα πανό από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου και συνέχισαν την πορεία τους επί της Εγνατίας.

    Ποιοι απεργούν

    Στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ συμμετείχαν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στους δήμους και στις νομαρχίες, οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, το προσωπικό των Ταμείων, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

    Επιπλέον, σήμερα απήργησαν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, που θα συνεχίσουν με νέα κινητοποίηση στις 4 Μαΐου, ενώ συνέχισαν την απεργία τους οι δικαστικοί υπάλληλοι.

    Δεμένα για δεύτερη συνεχή μέρα στο λιμάνι του Πειραιά, παραμένουν όλα τα επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία, εξαιτίας της 48ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Η απεργία της ΠΕΜΕΝ, λήγει απόψε τα μεσάνυχτα, οπότε και θα ξεκινήσει ο απόπλους των πλοίων.

    Κλειστά θα παραμείνουν για δεύτερη ημέρα και τα θέατρα, καθώς οι ηθοποιοί συμμετέχουν στην απεργία του ΠΑΜΕ.

    Κανονικά κινούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    ΠΝΟ: 24ωρη απεργία στις 26 Απριλίου

    Ακινητοποιημένα στο λιμάνι του Πειραιά, θα παραμείνουν και πάλι στις 26 Απριλίου, όλα τα υπό ελληνική σημαία πλοία, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία - ΠΝΟ - αποφάσισε την κάθοδο των Ελλήνων ναυτικών σε 24ωρη απεργία, με κύριο αίτημα τη μη άρση του καμποτάζ.

    Επίσης, η ΠΝΟ αποφάσισε 24ωρη απεργία το Σάββατο 1η Μαΐου, για όλα τα υπό ελληνική σημαία πλοία, συμμετέχοντας στη γενική εργατική απεργία της Πρωτομαγιάς.

    Σε σχετική ανακοίνωση, η ΠΝΟ τονίζει ότι "απορρίπτει στο σύνολό τους τις εξαγγελίες και δηλώσεις του πρωθυπουργού και ότι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις συνιστούν την πρώτη απάντηση των Ελλήνων ναυτικών στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται".

    Την άρση του καμποτάζ για την κρουαζιέρα, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στο Μέγαρο Μουσικής.

    Απαντώντας στο πάγιο αίτημα των φορέων του τουρισμού για την άρση του καμποτάζ, ο κ. Γ.Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα πραγματοποιηθεί διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε άμεσα να προχωρήσει η άρση του καμποτάζ για την κρουαζιέρα,


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 April 2010 - 16:30:36 UTC