Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μάχη άνευ όρων για την οικονομία"
  • [02] "Προτάσεις για γρήγορη έξοδο από το ΔΝΤ"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] Ανοιχτά τα Τέμπη
  • [05] Προφυλακιστέα η 19χρονη
  • [06] "Λαϊκή ενότητα"
  • [07] "Αυτοσυγκράτηση"
  • [08] "Αντίθετη η κοινωνία"

  • [01] "Μάχη άνευ όρων για την οικονομία"

    Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για να γίνει αναγκαστική η απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει άμεσα την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, σε σύσκεψη της ΟΚΕ Δωδεκανήσου, χθες, στη Ρόδο, τις εξελίξεις που επέφερε η ανακοίνωση της Eurostat σχετικά με το έλλειμμα της χώρας για το 2009.

    "Πήραμε την απόφαση που επιβάλλει το συμφέρον της χώρας. Είναι ιστορικό χρέος να αποτρέψουμε τα χειρότερα για τους Έλληνες. Πήραμε την απόφαση που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα και ηρεμία για τις μεγάλες αλλαγές", σημείωσε ο κ. Παπανδρέου σχετικά με το μηχανισμό. Αναφερθείς στα στοιχεία της Eurostat, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "ούτε μπορούσαμε, ούτε θέλαμε να τα κρύψουμε, γιατί θα ήταν μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της αξιοπιστίας του σήμερα, τα θεμέλια που ξαναχτίζουμε για την Ελλάδα".

    Αφού άσκησε έντονη κριτική στη Νέα Δημοκρατία, ιδιαίτερα για την περίοδο 2004 - 2009, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι: "είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε μια άνευ όρων μάχη για την οικονομία και να αναστρέψουμε τη δυσπιστία". Επιπλέον ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι αν δεν είχαμε αλλάξει πορεία, θα ήμασταν μπροστά σε χρεοκοπία, ακόμα και σε αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων. "Και αυτό το αποτρέψαμε οριστικά" τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι με την ανάταξη της αξιοπιστίας της χώρας, την οποία πέτυχε η κυβέρνηση, πετύχαμε ένα δίχτυ ασφαλείας. "Γι' αυτό δεν είναι ώρα για μεμψιμοιρίες για το είδος του μηχανισμού. Είμαστε υπό επιτήρηση, υπό κηδεμονία για να είμαστε ειλικρινείς, και θέλουμε με το έργο μας να πάρουμε στα δικά μας χέρια τις τύχες μας", σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

    "Αρκετά με αυτόν τον φόβο και τον πανικό. Αντί να ψάχνουμε δικαιολογίες ήρθε η ώρα να δουλέψουμε όλοι μαζί" τόνισε για να προσθέσει ότι ήδη έχουμε πετύχει πολλά και σημαντικά, τόσο για την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς, όσο και εντός της χώρας.

    "Ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης"

    «Ηρθε η στιγμή, το χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές, να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε όλοι μαζί οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης για να στηριχθεί η Ελλάδα. Είναι ανάγκη εθνική και επιτακτική να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε» τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο και ανακοίνωσε ότι έχει ήδη δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

    Ο κ. Παπανδρέου εξήγησε ότι οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν, είτε γιατί δεν πίστεψαν στη βούληση της ΕΕ, είτε γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία. Τόνισε δε, ότι και σήμερα «η κατάσταση στις αγορές απειλεί να αποδομήσει τις θυσίες του ελληνικού λαού και την ομαλή πορεία της οικονομίας και κινδυνεύει να χαθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν οι Ελληνες, από τα ακόμα μεγαλύτερα επιτόκια δανεισμού και ακόμα χειρότερα, από τη δυσκολία δανεισμού».

    «Δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ανακοινώνοντας την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι εταίροι μας θα συνδράμουν αποφασιστικά, ώστε να παράσχουν στην Ελλάδα το απάνεμο λιμάνι, που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά, αλλά και να στείλουν και ένα ισχυρό μήνυμα στην αγορά, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν παίζει και προστατεύει το κοινό μας συμφέρον και το κοινό μας νόμισμα.

    Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις των στοιχείων για το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος του 2009 «μας θύμισαν τα ακατανόητα λάθη, τις παραλείψεις, τις εγκληματικές επιλογές και την καταιγίδα των προβλημάτων, που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ολοι μας κληρονομήσαμε ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί. Μια χώρα χωρίς κύρος και αξιοπιστία που είχε χάσει το σεβασμό ακόμη και φίλων και εταίρων της. Μια οικονομία εκτεθειμένη στο έλεος, την αμφισβήτηση της κερδοσκοπίας».

    Επισήμανε δε, ότι η κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα εργάστηκε σκληρά για να αναστρέψει αυτό το αρνητικό κλίμα. «Καταστρώσαμε σχέδιο, πήραμε δύσκολα μέτρα που πολλές φορές πόνεσαν, αλλά ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός για να σημειώσει ότι η κυβέρνηση δημιούργησε νέες συμμαχίες και μετά από ένα πραγματικό μαραθώνιο διεκδικήσεων κατάφερε να οδηγηθεί σε μια ισχυρή απόφαση της ΕΕ για τη στήριξη της χώρας μας «με έναν πρωτόγνωρο για την ιστορία και τα δεδομένα της ΕΕ μηχανισμό».

    Πρόσθεσε δε ο κ. Παπανδρέου, ότι «και εμείς και οι εταίροι μας ελπίζαμε ότι αυτή η απόφαση θα αρκούσε για να ηρεμήσει και να συνετίσει τις αγορές, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της χώρας με χαμηλότερα επιτόκια, να υπάρξει δηλαδή η απαραίτητη νηνεμία για να αφιερωθούμε στο έργο μας».

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη, ότι βρισκόμαστε σε μια νέα Οδύσσεια για τον ελληνισμό, όμως «πλέον ξέρουμε τον δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει και τα νερά». Είπε, επίσης, ότι «μπροστά μας έχουμε ένα ταξίδι με απαιτήσεις από όλους μας, αλλά με μια νέα συλλογική συνείδηση και κοινή προσπάθεια θα φτάσουμε εκεί ασφαλείς, πιο σίγουροι, πιο δίκαιοι, πιο περήφανοι».

    «Ο τελικός μας προορισμός είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες», τόνισε και πρόσθεσε: «Η πίστη μας είναι τούτος ο τόπος, από το Καστελόριζο μέχρι την Κέρκυρα, από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο, είναι αυτός ο υπέροχος λαός. Είναι οι νέοι μας με τις δυνατότητες και τα οράματά τους», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «θα τα καταφέρουμε, αρκεί εμείς οι Ελληνες να πιστέψουμε στον εαυτό μας».

  • ** Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου την ενημέρωσε για το αίτημα της Ελλάδας για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Στήριξης, όπως συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση και οι δύο τους συμφώνησαν ότι, η απόφαση για χορήγηση οικονομικής στήριξης μπορεί να ληφθεί άμεσα, μόλις οι τρέχουσες συζητήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ ολοκληρωθούν με συμφωνία επί ενός προγράμματος και οι φορείς αυτοί επιβεβαιώσουν ότι υφίσταται απειλή στην οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης.

    Γ.Παπακωνσταντίνου: "Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα δανεισμού"

    Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα δανεισμού της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ.Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος απέστειλε επιστολή στο Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναφέροντας ότι η Ελλάδα ζητά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

    Η ανάγκη ενεργοποίησης του μηχανισμού αυτού, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προέκυψε με σαφήνεια μετά τα τελευταία γεγονότα και την αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειμμα από την Eurostat και την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

    Η επιστολή είναι ένα σήμα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Βάλαμε μπροστά τη διαδικασία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη δανεισμού.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου συνομίλησε ήδη με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Όλι Ρεν, τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λουκά Παπαδήμο (ο πρόεδρος κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ) βρισκόταν στην Ουάσιγκτον).

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε επίσης στο τριετές πρόγραμμα το οποίος θα καταρτιστεί και με το οποίο θα μειωθεί το έλλειμμα και θα εισέλθουμε σε μια βιώσιμη ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ήδη τη δική της έκθεση και το ίδιο κάνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Ο υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και θα συναντηθεί με ομολόγους του της ΕΕ, τον Επίτροπο κ. Ολι Ρεν και με υπουργούς Οικονομικών της Ρωσίας και της Ινδίας.

    Στρος-Καν: "Είμαστε έτοιμοι"

    Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε σήμερα ότι θα ανταποκριθεί "γρήγορα" στο αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας."Είμαστε έτοιμοι να δράσουμε γρήγορα", αναφέρει ο Στρος-Καν σε ανακοίνωσή του.

    "Ελάβαμε το αίτημα βοήθειας από την Ελλάδα. Συνεργαστήκαμε στενά με τις ελληνικές αρχές εδώ και πολλές εβδομάδες γι' αυτή την τεχνική βοήθεια και έχουμε εδώ και μερικές ημέρες αποστείλει επί τόπου ένα κλιμάκιο που συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ενωση", προστίθεται ακόμα στην ανακοίνωση.

    Κοινή δήλωση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του Eurogroup

    Ο Πρόεδρος του Eurogroup, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέρονται σε κοινή δήλωσή τους στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

    Οι χώρες - μέλη της ευρωζώνης θα αποφασίσουν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ της 25ης Μαρτίου 2010 και τη δήλωση του Eurogroup της 11ης Απριλίου.

    Η στήριξη θα βασιστεί στο πρόγραμμα, το οποίο ετοιμάζεται αυτό το διάστημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.

    ΕΕ: Η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα γίνει το ταχύτερο δυνατό

    Η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα θα γίνει το ταχύτερο δυνατό, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλφατάζ, εκπρόσωπος του αρμόδιου για οικονομικά ζητήματα Επιτρόπου, Όλι Ρεν, προσθέτοντας ότι ο μηχανισμός αυτός είναι ενιαίος, ότι σε αυτόν συμπράττουν η ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά και ότι η διαδικασία για την ενεργοποίησή του θα είναι μία.

    Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι ναι μεν η ΕΕ, τα κράτη-μέλη της και το ΔΝΤ έχουν τις δικές τους διαδικασίες, τόνισε ωστόσο ότι εδώ και καιρό οι πάντες εργάζονται μαζί και μεθοδικά και προέβλεψε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα, το οποίο θα μπορούσε να καθυστερήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

    Ως προς τα διαδικαστικά ζητήματα, ο κ. Αλφατάζ υπενθύμισε ότι όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, από τη στιγμή που η Ελλάδα ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα πρέπει να υπάρξουν οι σχετικές γνωμοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στη συνέχεια, αυτές οι γνωμοδοτήσεις, που επί της ουσίας θα αφορούν το βάσιμο της ελληνικής προσφυγής, θα τεθούν υπό την κρίση του Eurogroup, το οποίο θα αποφασίσει με ομοφωνία.

    Ερωτηθείς πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχουν ημερομηνίες, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «δεν είναι θέμα ωρών, ούτε εβδομάδων, αλλά ημερών».

    Ο κ. Αλφατάζ ανέφερε επίσης ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες βρίσκονται σε διαρκή επαφή και συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και υπενθύμισε ότι η ΕΕ θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη δραστική μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εδώ και καιρό «τα πάντα είναι γνωστά» και ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν στην επιχείρηση αρωγής προς την Ελλάδα.

    Ως προς το ύψος των επιτοκίων με τα οποία τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ θα δανείσουν την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι συναρτώνται με τις συνθήκες της αγοράς, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, τη δέσμευση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ της 11ης Απριλίου, όπου υπήρχε αναφορά σε επιτόκιο της ύψους 5%.

    Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες θα κινηθούν τάχιστα, λαμβανομένου υπόψη ότι το μεγαλύτερο τμήμα της προεργασίας και της συνεργασίας της ΕΕ με το ΔΝΤ έχει ήδη περατωθεί.

    Η Μαδρίτη χαιρετίζει την απόφαση της Ελλάδας

    Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Αθήνας να ενεργοποιήσει το διεθνές πακέτο βοήθειας θα ηρεμήσει τις αγορές και θα στείλει ένα μήνυμα καθησυχασμού με σεβασμό προς την οικονομία της.

    Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαρία Τερέζα Φερνάντεθ ντε λα Βέγκα δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. "Με σεβασμό στην οικονομία μας, πιστεύω ότι το μήνυμα εμπιστοσύνης και ηρεμίας είναι πολύ σαφές", είπε προς τους δημοσιογράφους στο τέλος εβδομαδιαίας κυβερνητικής συνέντευξης Τύπου.

    Η ισπανίδα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας της είναι 20 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και είπε ότι ένα σχέδιο λιτότητας για μείωση του ελλείμματος έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή.

    Όπως παρατήρησε, το ποσό των 3,67 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι η συμμετοχή της Ισπανίας στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας είναι έτοιμο να διατεθεί.

    "Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε την διαδικασία και θα την αρχίσουμε το συντομότερο δυνατό", πρόσθεσε.

    Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης περί ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης ΕΕ/ΔΝΤ, που στόχο έχει να συνδράμει ένα κράτος να διαχειριστεί ευκολότερα την κρίση του εξωτερικού χρέους του. Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Ρόμπερτ Γκιμπς το υπουργείο των Οικονομικών των ΗΠΑ "εκ του σύνεγγυς" παρακολουθεί την κατάσταση με το ελληνικό εξωτερικό χρέος.

    Οι προτάσεις του ΔΝΤ

    Στο μεταξύ, πακέτο προτάσεων υπέβαλαν στο υπουργείο Οικονομικών τα στελέχη του ΔΝΤ, για τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης και της φορολογικής διοίκησης στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με το κείμενο "Βασικές κατευθύνσεις και προτάσεις από την τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ για τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης και της φορολογικής διοίκησης στην Ελλάδα", που υποβλήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής: Η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στον κρατικό προϋπολογισμό, όμως οι μεγάλες υπερβάσεις δαπανών αφορούν κυρίως τη γενική κυβέρνηση (υγεία και ασφαλιστικό σύστημα).

    Στις βασικές κατευθύνσεις και προτάσεις από την τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ, προκύπτει ότι απαιτούνται άμεσες ενέργειες για την ανάκτηση του ελέγχου των δημοσιονομικών οικονομικών και οι ενέργειες αυτές πρέπει να περιλαμβάνουν:

    -Έλεγχο των δαπανών με παρακολούθηση των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεων που αναλαμβάνονται από τους φορείς του δημοσίου.

    -Δημοσιονομικό έλεγχο και κοινοποίηση των στοιχείων σε μηνιαία και τριμηνιαία βάση, περιλαμβάνοντας και τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης άμεσα.

    -Προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου με αναθεώρηση του σχετικού νόμου του 1995 ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν οι παραπάνω αλλαγές, και

    -Βελτίωση της διαδικασίας κατάρτισης και παρακολούθησης με την παρουσίαση στο Κοινοβούλιο μιας δημοσιονομικής στρατηγικής με συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους για το κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ.

    Μεσοπρόθεσμα

    Για τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης, η μεσοπρόθεσμη στρατηγική πρέπει να περιλαμβάνει την υιοθέτηση ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος αλλαγών και στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να είναι υπεύθυνο και υπόλογο, για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής της γενικής κυβέρνησης.

    Επίσης, αναφέρεται ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να έχει ενισχυμένη εποπτεία και έλεγχο επί του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης, και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, πρέπει να λειτουργεί και προληπτικά (δημοσιονομικός έλεγχος) και προγραμματικά (δημοσιονομική πολιτική, κατάρτιση προϋπολογισμού και παρακολούθηση).

    Φορολογική διοίκηση

    Στις προτάσεις των στελεχών του ΔΝΤ αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι οι άμεσες προτεραιότητες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για να διαλυθεί η άκρατη φοροδιαφυγή πρέπει να περιλαμβάνουν:

    -Πρόγραμμα ενίσχυσης των μηχανισμών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους μεγαλύτερους οφειλέτες.

    -Πρόγραμμα για την ενίσχυση της συμμόρφωσης μέσα από τη δήλωση και την πληρωμή φόρων, π.χ. το 30% των οφειλετών ΦΠΑ δεν έχουν καταθέσει δήλωση.

    -Πρόγραμμα ελέγχων που να περιλαμβάνει αυστηρές ποινές για τις βαριές μορφές παραβάσεων, π.χ. το 75% των ελεύθερων επαγγελματιών (γιατροί, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και δικηγόροι) δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο.

    Εξάλλου, για να επιτευχθεί ο στόχος της βιώσιμης συμμόρφωσης θα πρέπει να προωθηθούν διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η ενίσχυση της ικανότητας στρατηγικής διοίκησης και σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Φορολογίας και Τελωνείων, η ανάπτυξη και διατήρηση αποτελεσματικών υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους, η ουσιαστική ενίσχυση της ικανότητας της Γενικής Γραμματείας Φορολογίας και Τελωνείων στη διαχείριση των κεντρικών φορολογικών λειτουργιών, κλπ.

    Επίσκεψη Παπανδρέου σε Καστελόριζο και Ρόδο

    Στη Ρόδο θα βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός. Το πρωί, θα επισκεφθεί την Κρεμαστή Ρόδου και στη συνέχεια την δημοτική βιβλιοθήκη.

    Χθες, ο κ. Γ.Παπανδρέου και το κυβερνητικό κλιμάκιο, που τον συνοδεύει στη διήμερη επίσκεψή του, συνεδρίασαν με τοπικούς φορείς του Καστελόριζου.

    «Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες που είναι ανεκμετάλλευτες ή που έχουν εμποδιστεί από τη διαφθορά, την αδιαφάνεια και τις πελατειακές σχέσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση δίνει δύσκολη μάχη για την οικονομία, σημειώνοντας ότι «δεν σταματάμε ούτε λεπτό τη μάχη για τη χώρα».

    Το πρωί, ο κ. Παπανδρέου περιηγήθηκε στο λιμάνι του Καστελόριζου, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες, ενώ αμέσως μετά επισκέφθηκε τον ιερό Ναό Αγίοιυ Γεωργίου και το τοπικό σχολείο, όπου μαθητές τού ευχήθηκαν για την ονομαστική του εορτή.

    Στο κυβερνητικό κλιμάκιο συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομίας, Λ. Κατσέλη, και Πολιτισμού, Π. Γερουλάνος, οι υφυπουργοί Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, Ν. Σηφουνάκης και Ιω. Μαγκριώτης, Εσωτερικών, Γ. Ντόλιος, Περιβάλλοντος, Θ. Μωραϊτης, και Προστασίας του Πολίτη, Σπ. Βούγιας, και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Σ. Ξυνίδης.

    [02] "Προτάσεις για γρήγορη έξοδο από το ΔΝΤ"

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του για την προσφυγή της Ελλάδος στο μηχανισμό στήριξης επέκρινε τον πρωθυπουργό για την απόφασή του αυτή και τόνισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προωθήσει λύσεις και πολιτικές που "θα βγάλουν μιαν ώρα αρχύτερα την Ελλάδα από τον ασφυκτικό έλεγχο του ΔΝΤ".

    Στη δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει:

    «Συνέβη τελικά εκείνο που δεν έπρεπε:

    Αιφνιδιασμένος και χωρίς κανένα Σχέδιο για το αύριο, ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να μεταθέσει σε άλλους τις δικές του ευθύνες και δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στο προσωπικό του "κατόρθωμα", που λέγεται οικονομική εξάρτηση του τόπου μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Ούτε κατάλαβε γιατί οι αγορές "δεν ανταποκρίθηκαν" όλο το τελευταίο τετράμηνο: γιατί είχαν, απλούστατα, χάσει την εμπιστοσύνη τους προς την Κυβέρνησή του, τις αντιφατικές επιλογές της, την παροιμιώδη διγλωσσία της και τις απίστευτες καθυστερήσεις της.

    Το χειρότερο: ο κ. Παπανδρέου χρωμάτισε το μέλλον μας απολύτως απαισιόδοξα, μιλώντας για νέες "Οδύσσειες", που ένας Θεός ξέρει πόσο καιρό ο ίδιος προβλέπει να κρατήσουν.

    Όμως, ας γνωρίζει ο Ελληνικός λαός, ότι, όπως έγκαιρα προτείναμε άλλο μίγμα οικονομικής πολιτικής για την κρίση, έτσι και τώρα, θα προωθήσουμε λύσεις και πολιτικές που θα βγάλουν μιαν ώρα αρχύτερα την Ελλάδα από τον ασφυκτικό έλεγχο του Δ.Ν.Τ.

    Η Ελλάδα έχει και τα μέσα και τους πόρους και τους ανθρώπους, να βγει από την κρίση με τις δικές της δυνάμεις. Και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη, όχι μόνο των ξένων αγορών, αλλά και των ίδιων των πολιτών της στο μέλλον της.

    Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε Σχέδιο εξ αρχής. Ούτε στη συνέχεια απέκτησε. Ούτε τώρα έχει. Το μόνο που ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ είναι να πλήξει τη ΝΔ.Θυμίζω ότι εγώ είχα το θάρρος να μιλήσω εξ αρχής για τις δικές μας ευθύνες, από τις δικές μας πολιτικές. Που, πράγματι, δεν θεράπευσαν την κρίση του ελλείμματοςβ¦

    Αλλά η κρίση δανεισμού είναι αποκλειστικό "κατόρθωμα" του ΠΑΣΟΚβ¦

    Όμως, το ΠΑΣΟΚ είναι πια το μικρότερο από τα προβλήματά μας.

    Το πιο σημαντικό είναι να βγούμε από την κρίση με τις δικές μας δυνάμεις μιαν ώρα αρχύτερα.

    Το μπορούμε και θα τα καταφέρουμε».

    Απάντηση Γ. Πεταλωτή

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής απαντώντας στη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, ανέφερε ότι η δήλωση αυτή "αποτελεί μνημείο θράσους, εμπαιγμού των πολιτών και πολιτικής αμνησίας".

    Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Α. Σαμαράς "μίλησε σαν να μην υπήρξε υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ που οδήγησαν τη χώρα στο χάος μέσα σε πέντε χρόνια" και πρόσθεσε ότι οι Ελληνες "θυμούνται καλά ότι η ΝΔ, ως κυβέρνηση, εξέθρεψε το κράτος της σπατάλης, της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, των σκανδάλων, των αθρόων, πελατειακών προσλήψεων. Κατέστησε τη χώρα διεθνώς αναξιόπιστη και ανυπόληπτη".

    Σύμφωνα με τον Γ. Πεταλωτή, η ΝΔ "στα δύσκολα δε, εγκατέλειψε (τη χώρα) στην τύχη της. Άφησε όμως "προίκα" στον ελληνικό λαό ένα έλλειμμα 13,6%. Τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat επιβεβαίωσαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα προεκλογικά ψεύδη της αλλά και την κατάφωρη εξαπάτηση του ελληνικού λαού".

    Και συμπλήρωσε:

    "Η ομολογία της αποτυχίας εκφράστηκε με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά, όταν ο εκπρόσωπός του κόμματός του δήλωσε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «παρέλαβε από την ΝΔ κρίση ελλείμματος και κρίση χρέους». Όσο αφορά τις προτάσεις της ΝΔ για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ακόμα τις περιμένουμε αφού μέχρι τώρα, πέρα από ευχολόγια, δεν προσθέτουν τίποτα συγκεκριμένο. Έστω και τώρα, η ΝΔ πρέπει να αντιληφτεί και παραδεχτεί το μέγεθος της ευθύνης της για τον τόπο, όχι μόνο για το παρελθόν αλλά κυρίως για το μέλλον".

    Απάντηση Π. Παναγιωτόπουλου στον Γ. Πεταλωτή

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος απαντώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή ανέφερε πως "ο πρωθυπουργός, δια του εκπροσώπου του, επιτίθεται στη ΝΔ για να καλύψει, με προπέτασμα οξύτητας, τις δραματικές ευθύνες, που έχει το ΠΑΣΟΚ, για το γεγονός ότι η Ελλάδα μπαίνει υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ".

    Σύμφωνα με τον Π. Παναγιωτόπουλο "ό,τι και να κάνει ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης δεν μπορεί να αλλοιώσει την αλήθεια, που είναι ορατή και πανθομολογούμενη: Η πολιτική του κ. Παπανδρέου είναι αυτή, που οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ. Η κρίση του δημοσίου χρέους και η κρίση των ελλειμμάτων είναι αποτέλεσμα των τελευταίων 30 ετών. Η κρίση, όμως, του δανεισμού είναι προϊόν των λαθών και των παραλείψεων του Πρωθυπουργού. Όλοι έχουν καταλάβει, πλέον, ότι η κραυγαλέα αδυναμία του κ. Παπανδρέου να διαχειριστεί την κρίση του δανεισμού, οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ»

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

    Επίσκεψη Γ.Α.Παπανδρέου στη Ρόδο

    Επίσκεψη στις ΗΠΑ (ΝΥ και Σικάγο), πραγματοποιεί ο υφυπΕξ Σπ. Κουβέλης

    Εκδηλώσεις επετείου γενοκτονίας Αρμενίων.Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς την τουρκική πρεσβεία οργανώνει η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος (14:00:00 Αθήνα)

    Εκδηλώσεις επετείου γενοκτονίας Αρμενίων. Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Θυμάτων της Αρμενικής Γενοκτονίας - Ομιλίες εκπροσώπων αρμενικής παροικίας - Χαιρετισμοί εκπροσώπων Νομαρχίας Αθηνών και δημάρχου Νέας Σμύρνης (12:00:00 πλατεία Χρ. Σμύρνης)

    Θεσσαλονίκη

    "4ο ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΣΠΟΡ" στη Θεσσαλονίκη

    Ημερίδα στην Ξάνθη για τη Διασυνοριακή Συνεργασία και την Ασφάλεια (11:30:00)

    Εκδηλώσεις Μνήμης Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης (12:00:00)

    Ποδηλατοδρομία για Παγκόσμια Ημέρα Υγείας- Διεύθυνση Υγείας/ Νομαρχία Θεσσαλονίκης (12:00:00)

    Καββαδίας) (19:00:00)

    Αθλητική ατζέντα

    Τζούντο-Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (3η ημέρα)

    Χάντμπολ-Α1 ανδρών (22η ημέρα):

    15:00 Φίλιππος Βερ.-ΑΣΕ Δούκα

    17:00 Ζαφειράκης Νάουσας-ΑΕΚ

    17:00 Πανελλήνιος-Βριλήσσια

    18:00 Θερμαϊκός-ΠΑΟΚ

    18:00 Αερωπός Εδεσσας-Διομήδης Αργους

    18:00 ΓΑΣ Κιλκίς-Κύδων Χανίων

    Μπάσκετ-Α1 Ανδρών (25η ημέρα)

    16:45 ΠΑΟΚ-Κολοσσός Ρόδου

    17:00 Ολυμπιακός-Ολύμπια Λάρισας

    Μπάσκετ-Α2 Ανδρών (26η ημέρα)

    17:30 Ηρακλής-ΚΑΟ Δράμας

    17:30 Ίκαροι Σερρών-Αρκαδικός

    17:30 Δάφνη-ΟΦΗ

    17:30 Ολυμπιάδα Πατρών-Αμύντας

    17:30 Νήαρ Ηστ-Παγκράτι

    17:30 Ερμής Λαγκαδά-Αιγάλεω

    17:30 Ικαρος/Έσπερος-Ξάνθη

    17:30 Περάματος Ερμής-ΑΓΟ Ρεθύμνου

    Μπάσκετ-Α1 Γυναικών (26η ημέρα)

    16:30 Πανιώνιος-Ολυμπιακός Βόλου

    Βόλεϊ-Α1 γυναικών (πλέι οφ, θέσεις 1-4, 3ος αγώνας): Παναθηναϊκός-Μαρκόπουλο

    Βόλεϊ-Α2 Ανδρών (πλέι οφ, 2οι αγώνες):

    18.00 Μεταμόρφωση - Εθνικός Αλεξανδρούπολης

    19.00 Παναχαϊκή - Κόροιβος

    Ενόργανη γυμναστική-Ευρωπαϊκό ανδρών/εφήβων (3η ημέρα)

    13:00 - 15:00: Τελικός σύνθετου ατομικού εφήβων

    16:00 - 19:00: Τελικός ομαδικού ανδρών

    Τραμπολίνο-Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (3η ημέρα)

    Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (31η αγωνιστική)

    Παναιτωλικός-Εθνικός

    [04] Ανοιχτά τα Τέμπη

    Με εναλλάξ κυκλοφορία ανά μία μόνο κατεύθυνση και σε μια λωρίδα κυκλοφορίας, δόθηκε από χθες τις 8 το βράδυ στην κυκλοφορία η εθνική οδός, στην κοιλάδα των Τεμπών. Η κίνηση των οχημάτων θα επιτραπεί μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα στις 6 τα ξημερώματα οπότε ο δρόμος θα ξανακλείσει, προκειμένου να συνεχισθούν οι εργασίας για να ξανανοίξει, πιθανόν πάλι με το ίδιο καθεστώς, το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο που συμπίπτει με την αργία της Πρωτομαγιάς.

    Για την τήρηση των προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων επιστρατεύθηκε μεγάλος αριθμός αστυνομικών, ενώ χωρίς την καταβολή διοδίων θα γίνεται η διέλευση από τους σταθμούς Πυργετού και Μακρυχωρίου.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η λωρίδα που άνοιξε χθες στις 8 το βράδυ θα παραμείνει ανοιχτή και μέχρι τις 8.30 το πρωί του Σαββάτου θα κινούνται δε σε αυτή τα οχήματα με κατεύθυνση προς την Θεσσαλονίκη. Στις 8.30 το πρωί του Σαββάτου, η κοιλάδα θα κλείσει για μισή ώρα, και εν συνεχεία θα ανοίξει ξανά από τις 9 π.μ μέχρι τις 6.30 μμ στο ρεύμα από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα. Θα κλείσει και πάλι για μισή ώρα, και θα ανοίξει στις 7μ.μ. μέχρι στις 2 μετά το μεσημέρι της Κυριακής στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη. Και πάλι στις 2μ.μ. θα κλείσει μισή ώρα και θα ανοίξει στις 2.30 μ.μ. μέχρι και τις 6 το πρωί της Δευτέρας στο ρεύμα προς Αθήνα.

    Σύμφωνα με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας η κυκλοφορία στο τμήμα της εθνικής οδού Αθηνών -Θεσσαλονίκης, εντός της Κοιλάδας των Τεμπών, θα διεξάγεται υπό την προϋπόθεση απαγόρευσης στάσης και στάθμευσης των διερχομένων οχημάτων καθώς και της κυκλοφορίας των πεζών από τον κόμβο Ομολίου έως τον κόμβο Ιτέας-Αμπελακίων (περιοχή παλαιού σταθμού διοδίων Τεμπών).

    Τα φορτηγά οχήματα άνω των 3,5 τόνων, θα κινηθούν από τις 11 π.μ. του Σαββάτου έως τις 6:30 μ.μ. της ίδιας μέρας.

    Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

    «Σε ότι αφορά στην κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων, αυτή θα διεξάγεται υπό τις κείμενες διατάξεις που αφορούν την κυκλοφορία τους από τις εθνικές οδούς,

    Κατά τη διάρκεια της εκάστοτε μονοδρόμησης, η κυκλοφορία των οχημάτων στο αντίθετο ρεύμα θα διεξάγεται, ως ακολούθως:

    Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη: Τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία , θα εκτρέπονται: Από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας [Χ/Θ 346+300 Π.Α.Θ.Ε], προς την περιφερειακή οδό Λάρισας-Τρικάλων και στη συνέχεια μέσω Ε.Ο. Λάρισας -Τρικάλων -Καλαμπάκας-Γρεβενών, θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό. β. Από τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης [Χ/Θ 365+550 Π.Α.Θ.Ε.], όπου θα συνεχίζουν στην Επαρχιακή Οδό Γυρτώνης - Αμπελώνα - Τυρνάβου -Ελασσόνα-Κοζάνης-Εγνατία οδό και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ύψος κλειδί Ημαθίας. Τα Ι.Χ.Ε. και τα φορτηγά έως 3,5 τόνων, θα εκτρέπονται από τον κόμβο του Πλατυκάμπου [Χ/Θ 349+396 Π.Α.Θ.Ε.] προς Αγιά και μέσω της Ε.Ο. Λάρισας-Αγιάς-Αγιοκάμπου-Βελίκας-Κόκκινο Νερό-Στόμιο-Ομόλιο, θα εισέρχονται στον Αυτοκινητόδρομο προς Θεσσαλονίκη από δ/ση Στομίου [Χ/Θ 390+700 Π.Α.Θ.Ε.].

    Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:

    Τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κλειδί Ημαθίας [Χ/Θ 474+500 Π.Α.Θ.Ε.] προς Βέροια (Εγνατία Οδό) - Κοζάνη και από εκεί: Είτε, μέσω Ε.Ο. Κοζάνης - Ελασσόνας - Τυρνάβου - Αμπελώνα - Γυρτώνης έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. Είτε, μέσω Ε.Ο. Κοζάνης -Γρεβενών -Καλαμπάκας-Τρικάλων -Λάρισας και εν συνεχεία δια της περιφερειακής οδού Λάρισας-Τρικάλων, θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας. Όλα τα Ι.Χ.Ε. και τα φορτηγά μέχρι 3,5, τόνους, που θα προέρχονται από Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται στο ύψος της Κατερίνης [Α/Κ Κορινού Πιερίας Χ/Θ 445+000] προς Άγιο Δημήτριο και μέσω της Ε.Ο. Κατερίνης - Ελασσόνας -Τυρνάβου - Αμπελώνα - Γυρτώνης έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. Όλα τα οχήματα που θα προέρχονται από Κατερίνη - Πλαταμώνα, θα κατευθύνονται Α/Κ Κορίνου και θα ακολουθούν εν συνεχεία την παραπάνω διαδρομή».

    [05] Προφυλακιστέα η 19χρονη

    Προφυλακιστέα κρίθηκε μετά την πολύωρη απολογία της ενώπιον του Εφέτη ειδικού Ανακριτή, η 19χρονη που συνελήφθη την Πέμπτη και κατηγορείται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς".

    Σε βάρος της νεαρής είχε εκδοθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο ένταλμα σύλληψης καθώς σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, δακτυλικά της αποτυπώματα εντοπίστηκαν σε διαμέρισμα που φέρονται να χρησιμοποιούσαν μέλη της οργάνωσης στο Χαλάνδρι.

    Η 19χρονη αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή της στην οργάνωση.

    [06] "Λαϊκή ενότητα"

    "Η κυβέρνηση, αφού δημιούργησε ένα κλίμα αισχρού εκβιασμού προς το λαό και υπέρμετρης κινδυνολογίας, κατέληξε να στηριχτεί σε ένα μηχανισμό, ο οποίος θα δώσει μεγάλη ανάσα στην πλουτοκρατία. Αποδεικνύεται το εξής πράγμα: Για άλλη μια φορά η πλουτοκρατία του τόπου ζητάει από την κυβέρνηση την κρατική στήριξη, για άλλη μια φορά όμως η κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει αυτή τη στήριξη, κατέθεσε ευχαρίστως την υπόσχεσή της ότι θα σφαγιάσει και τα τελευταία δικαιώματα των εργαζομένων. Η απάντηση θα έρθει πιο γρήγορα απ' ότι νομίζει η κυβέρνηση", δήλωσε η κ. Αλέκα Παπαρήγα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

    «Κλιμάκωση του πολέμου των μονοπωλίων κατά του λαού» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει στο μηχανισμό δανειοδότησης ΕΕ-ΔΝΤ, και καλεί σε «ταξική λαϊκή ενότητα και συστράτευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

    Σε ανακοίνωση Τύπου, το ΚΚΕ μιλάει για "προσχεδιασμένη εδώ και καιρό" απόφαση, που «όχι μόνο δεν θα λύσει αλλά θα οξύνει τα προβλήματα και θα εμπλέξει ακόμα πιο πολύ τη χώρα στους ανταγωνισμούς κεφαλαίων και κυβερνήσεων που οξύνονται μέσα και έξω από την ΕΕ» και η οποία «αποτελεί επιλογή συμμαχίας με σκοπό να εξυπηρετηθούν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας, για να έχει η κυβέρνηση ισχυρά στηρίγματα, προκειμένου να επιβάλει και νέα άγρια μέτρα σε βάρος του λαού».

    «Είναι ψεύτικος ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχουν χρήματα, γιατί την ίδια στιγμή χαρίζει 17,5 δισεκατομμύρια στους τραπεζίτες, δεκάδες δισεκατομμύρια με τον αναπτυξιακό νόμο σε βιομήχανους, εφοπλιστές, μειώνει τη φορολογία στο κεφάλαιο, αυξάνει τα προνόμιά του. Δίνει δισεκατομμύρια για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και εκατοντάδες εκατομμύρια για στρατεύματα Κατοχής εκτός συνόρων» αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ και καταλήγει:

    «Πατριωτισμός είναι η λαϊκή ενότητα και αντεπίθεση στα μονοπώλια. Να μην πτωχεύσει ο λαός αλλά η πλουτοκρατία. Ο λαός δεν χρωστάει, του χρωστάνε. Οι μόνες θυσίες που μπορούν να πιάσουν τόπο είναι οι θυσίες του αγώνα. Υπάρχει λύση προς όφελος του λαού και της χώρας. Λαϊκή εξουσία, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

    [07] "Αυτοσυγκράτηση"

    "Πικρό δώρο" την ημέρα της ονομαστικής εορτής του πρωθυπουργού και "ήττα" της χώρας μας, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης την ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου για την προσφυγή της Ελλάδος στο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

    Ο κ. Καρατζαφέρης συνέστησε αυτοσυγκράτηση και αποφυγή εξαλοτήτων όπως είπε, ενώ αναρωτήθηκε γιατί έκανε αυτή την ανακοίνωση ο κ. Παπανδρέου από το Καστελόριζο.

    Συγκεκριμένα ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός από το ακριτικό Καστελόριζο ομολόγησε την ήττα της Ελλάδος και τη δική του στη μάχη με την οικονομική κρίση.

    Συνέστησε προς κάθε κατεύθυνση αυτοσυγκράτηση και είπε ότι οι εξαλότητες σε πράξεις ή λόγια τώρα, θα ζημιώσουν επιπλέον τον τόπο.

    Δυστυχώς αυτές ήταν οι αντοχές της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου, είπε ο κ.Καρατζαφέρης και κατέληξε λέγοντας ότι αυτή η ανακοίνωση του πρωθυπουργού «ήταν ένα εξαιρετικά πικρό δώρο την ημέρα της εορτής του».

    Στήριξη της υποψηφιότητας Κακλαμάνη

    Συνάντηση με τον δήμαρχο Αθηναίων, Νικητα Κακλαμάνη, είχε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, στα γραφεία του κόμματός του.

    Μετά την συνάντηση ο κ. Καρατζαφέρης, σε δήλωσή του, εξέφρασε την στήριξή του στον δήμαρχο Αθηναίων, λέγοντας ότι στήριξε την προσπάθειά του το 2006 για τον δήμο της Αθήνας και θα την στηρίξει και τώρα. «Πορευόμαστε χρόνια με τον Νικήτα Κακλαμάνη» είπε ο κ. Καρατζαφέρης, και τόνισε ότι θα στηρίξει εκ νέου την υποψηφιότητά του δημόσια και ανοιχτά, γιατί όπως είπε, προσωπικότητες σαν τον Νικήτα Κακλαμάνη βοηθούν στην καλύτερη αντιμετώπιση της κρίσης.

    Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, δήλωσε ότι κάθε χρόνο λέει προσωπικά τα «χρόνια πολλά» στον Γιώργο Καρατζαφέρη για την ονομαστική του εορτή, και έτσι έκανε και φέτος. Επίσης είπε, ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο του Λα.Ο.Σ. για τον Καλλικράτη και για άλλα θέματα της αρμοδιότητάς του, και ότι έκαναν μια γενική πολιτική συζήτηση.

    [08] "Αντίθετη η κοινωνία"

    «H κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, αφού έξι μήνες τώρα έκαναν ακριβώς ό,τι δεν έπρεπε να κάνουν και μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού, με την απόφασή τους μας σπρώχνουν στην άβυσσο του ΔΝΤ» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και έκανε λόγο για «έγκλημα εκ προμελέτης εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας»

    «Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ρίχνεται αβοήθητη στη φουρτούνα της ανασφάλειας, της ανεργίας και της φτώχειας» σημείωσε και ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την άμεση έξοδο από τον μηχανισμό του ΔΝΤ.

    «Ο λαός πρέπει να ερωτηθεί για το αν επικυρώνει αυτή τη βίαιη μεταπολίτευση, για το αν αποδέχεται τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και την εκχώρηση μέρους της κυριαρχίας του σε υπερεθνικούς οργανισμούς» είπε και επανέλαβε ότι «η επιλογή της κοινωνικής χρεοκοπίας δεν είναι μονόδρομος».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση γιατί «άλλα είπαν στον ελληνικό λαό για να εκλεγούν και άλλα κάνουν» χωρίς «να τολμούν για μια τόσο κρίσιμη απόφαση να πάρουν την έγκριση του κοινοβουλίου, την έγκριση της δικής τους κοινοβουλευτικής ομάδας».

    «Δεν έχουν απολύτως καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωρήσουν σε τέτοιες επιλογές» σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αποφύγει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι αντίθετη με αυτές τις επιλογές. Και με το λαό απέναντι κανείς δεν μπορεί να πάει μακριά» τόνισε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 24 April 2010 - 4:30:29 UTC